fbpx

Važnost sudbine Al-Hudayde – Ova će bitka odrediti ishod rata u Jemenu

Jemen - Saudijska Arabija - rat

Bitka za jemensku luku Al-Hudayda je još uvijek u tijeku. Međutim, svakodnevnim bočnim napadima na cestu Mocha –Al-Hudayda jemenski borci razbijaju kolonu saudijskog režima i presijecaju jedini opskrbni pravac za udarne snage saudijske koalicije, koje su s juga trebale zauzeti zračnu luku, a druga borbena skupina je trebala zaobići grad sjeveroistočnim pravcem i doći do luke bez ulaska u sam grad, gdje bi u uličnim borbama pretrpjela velike gubitke. Ni na jednom od dva planirana pravca napada saudijska koalicija nije stigla dalje od utvrđenih linija obrane, a na jugu, duž obalne ceste, Huti borci i jemenske snage iznenadnim napadima razbijaju kolonu, uništavajući vojnu opremu i borce koje Rijad šalje u borbe južno od grada.

Već treću godinu zaredom saudijski režim pod punom blokadom drži zapadni dio Jemena, kojeg pod kontrolom drže pokret Ansarullah i Huti milicije. Saudijci su brutalni rat protiv južnog siromašnog susjeda započeli u ožujku 2015. Najgora humanitarna katastrofa u svijetu se odvija u tišini takozvane međunarodne zajednice i zapadnih metropola koje tvrde da su svjetionici demokracije i ljudskih prava. Saudijka Arabija, kriminalna vehabijska i rasistička teokracija, poznata po širenju radikalizma i podršci raznim terorističkim skupinama, kao što su Al-Qaida, afganistanski talibani, Boko Haram i ISIL, provodi svoju kampanju pod izgovorom povratka legitimne vlade na vlast u Jemenu. Zapad kampanju protiv Jemena često tumači kao “saudijsku odlučnost u borbi protiv terora”, iako je očito da je razlog napada na Jemen bila za saudijski režimu mrska vjerska sloboda u toj zemlji, ali prije svega geopolitički interesi.

Jemenci su za Saudijce na prvom mjestu kafiri, odnosno nevjernici i otpadnici. Poputno pogrešno ih nazivaju Irancima i izdajicama i stoga ih treba pobiti.

Jemen borci huti

FOTO: Jemenski borci uništavaju zaplijenjenu tehniku

Jemen, osobito luka Al-Hudayda, grad na Crvenom moru sa 600 000 stanovnika i jedino mjesto kroz koje stiže pomoć za civile, sada je na meti novog napada. Al-Hudayda je četvrti po veličini grad u Jemenu i važan centar za uvoz robe. Njegov strateški položaj je uvijek imao veliki značaj, a osim toga, nalazi se samo 140 kilometara zapadno od glavnog grada Sane. Na sjeveru je naftni terminal Ras Isa, povezan s naftnim poljima Marib i glavnim izvoznim terminalom, blizu luke Salif. Na istoku je plodna ravnica Tihama, najvažnija poljoprivredna regija Jemena. Na zapadu su Crveno more i glavni međunarodni plovni putevi koji se kroz Sueski kanal koriste za razmjenu roba Europe s Azijom i Afrikom. 13. lipnja je saudijska koalicija pokrenula ofenzivu na Al-Hudaydu, ignorirajući upozorenja Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija o masovnim ljudskim žrtvama.

Ujedinjeni Arapski Emirati su dali ultimatum pokretu Ansarullah da napusti grad. Napali su južni dio međunarodne zračne luke, tvrdeći da je Ansarullah koristi za krijumčarenje oružja. Vojni stručnjaci kažu da je napad kojeg je želio  UAE najveća vojna kampanja od početka rata i da katastrofalne posljedice mogu dovesti do ubojstva 250 000 civila, najviše zbog intenzivnih i neselektivnih zračnih udara na položaje Huti milicija u gradu i okolici. Napad na Jemen nije samo agresivna vojna kampanja Rijada i UAE, već globalni rat koji ne izgleda ništa drugačije od onoga protiv Sirije.

Saudijska vojska

FOTO:Ilustracija, saudijska vojska

Nekoliko arapskih i zapadnih zemalja, uključujući Francusku i Sjedinjene Države, podržavaju saudijsku koaliciju. Uz egipatsku mornaricu, plaćenike iz Sudana i drugih afričkih zemalja, moderni ratni brodovi i helikopteri Apache neprestano bombardiraju civilne ciljeve. Deseci satelitskih televizijskih kanala prate bitku, kao i razne obavještajne agencije. Agresori neprestano održavaju izvanredne sastanke i konferencije za novinare.

Međutim, njihovi planovi u Al-Hudaydi nisu uspjeli. Povijesni grad kojeg su okupirale osmanske trupe, kasnije Egipćani 1962. godine, danas je na meti imperijalističke i globalističke oligarhije. Cilj je bio zauzeti grad, zračnu i pomorsku luku Al-Hudayde, potom slomiti Jemen.

To je poznati američki obrazac u kojem  se napadi provode bez ograničenja, a sve se pravda borbom protiv terorizma, zaštitom nacionalne sigurnosti, uvođenjem demokracije i drugim sloganima pod kojima su posljednjih 50  godina uništavane suverene države. Za Jemen se koristi izgovor da su Huti milicije produžena ruka Irana, a Iran je “zemlja koja sponzorira terorizam”, kao i libanonski pokret Hezbollah, koji je u uskoj vezi s jemenskim borcima. Tako smo dobili serviran izgovor “borbe protiv terorizma”. Argumenti i dokazi nisu i potrebni. Ako SAD i vazalske zaljevske monarhije kažu tako, to je dovoljno. Ništa se ne treba preispitivati.

Međutim, slučaj Jemena je potpuno drugačiji. Jemen nije SAD, kao što nije umjetna tvorevina zvana Kraljevina Saudijska Arabija, čiji prvi vladar, beduin Abdulaziz ibn Saud, bez kolonijalnih sila nikada ne bi imao državu. Jemen je legenda. Povijesno gledano, ova velika nacija ima herojsku povijest odlučnosti, ustrajnosti, otpora i pobjede. Jemen, što nije emocionalno i pristrano predviđanje, vrlo lako može dokrajčiti vehabijsku zavjeru, zemlje koja je osnovana krvoprolićem i pod ugnjetavanjem od strane Britanaca u osamnaestom stoljeću, isključivo zbog kontrole Arapskog poluotoka i Perzijskog zaljeva.

Jemenci su odlučni u otporu osvajačima, jer nikada nitko nije uspi pokoriti jemenski narod. Po uzoru na Hezbollah, usprkos napadu najvećih sila i svim mogućim sredstvima i najmodernijim oružjima, jemenski borci ipak slave pobjedu za pobjedom i svijetu razotkrivaju prljavo lice imperijalizma.

Jemenci, Libanonci, Iračani i Iranci imaju čvrstu doktrinu o mučeništvu koji mi ne možemo razumjeti i koja je dijametralno suprotna onoj koju propagiraju ISIL ili Al-Qaeda. Ne boje se neprijatelja, niti se oslanjaju na napredna oružja. Njihov je moto: “Nikada prihvatiti poniženje”.

hudayda

FOTO – Situacija na cesti Mocha – Al-Hudayda 23. lipnja 2018.

Imperijalističke sile i saudijske šeike ne zanima povijest, niti znaju išta o sljedbenicima škole pobjede u Qarbali. Prije 14 stoljeća se njihov duhovni vođa, Imam Hussein, s vojskom od samo 70 najbližih sljedbenika i sestrom Sayyidah Zaynab, odbio pokoriti despotima tog vremena. Našli su se u istoj situaciji kao danas jemenski borci u Al-Hudaydi. Nije im bio dozvoljen pristup vodi, a njihova djeca su masakrirana, progonjeni su njihovi sljedbenici, ali nisu bili poraženi. Nema nikakve sumnje da pravedni i potlačeni narodi ne mogu biti poraženi, a sirijski primjer je živi  dokaz tome.

Brutalni, genocidni i krvavi rat u Jemenu pokazuje da su otpor i hrabrost jedini način da se očuva pravo na slobodu. Zapadni i zaljevski licemjerni mediji moraju shvatiti da je otpor pokreta Ansarullah otpor cijelog Jemena koji se hrabro bori protiv imperijalizma. Propaganda i etikete o “šiitskim pobunjenicima i teroristima koje podupire Iran” neće utjecati na mobilnost i upornost pluralnog otpora jemenskih patriota, koji su, iznad svega odani svojoj domovini. Točno je da će kasetne bombe i zračni udari navođenim projektilima, koje koalicija saudijskog režima uvozi u ogromnim količinama i bez ikakvih ograničenja, pogoršati ionako tešku humanitarnu situaciju, ali nikada neće slomiti odlučnost jemenskih boraca i njihov otpor.

Jemenski borci uspješno brane Al-Hudaydu – Iran šalje ratne brodove u Adenski zaljev

Vojni kanal jemenskih boraca s najnovijim snimkama razbijanja borbene skupine saudijske koalicije: You Tube

11
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
ŽilevskivictorynizzdetediAlen Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Sad sam gledao snimke, pa ovi ih razvaljuju ko beba zvečku. Unište i šmugnu u neka brda među palme, ali na udaljenosti oko kilometar, ne mogu točno odrediti. Blizu nije.

Alen
Gost
Alen

Jemen u islamu ima jako veliku vaznost , dio je trokuta ahiru zemana tj kraja a bitan dio je bio i na pocetku…

Od Ebu Hurejre, radijalahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

„Došli su vam stanovnici Jemena. Oni su najblažeg srca i najosjetljivije duše. Iman je jemenski, mudrost je jemenska i razumijevanje vjere je jemensko. Glava kufra dolazi sa Istoka!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovi ne razumiju to, a nisam ni ja, a Ameri neće nikad, ovu predanost mučeništvu po uzoru na Imama Huseina i Karbalu. Napominjem, nisam musliman, što mi nije ni mana ni vrlina, nevažno, ali sam to malo proučio zbog ovog rata u Siriji, sad u Jemenu, iako tamo ima i Zeida , Ismailita, ne znam ni ja kojih sve ogranaka šiitskog učenja.

bbbb
Gost
bbbb

Bravo L.R. za napis o hrabrim hutijima.

alan ford
Gost
alan ford

Sve islamske sunitske države, odnosno vlade, predsjednici, kraljevi, šeici, koji vladaju sa tim državama, su plaćenici SAD-a Izreala i cio-hazarske mafije: sve, odreda, počevši gore od Maroka, na sjeverozapadu Afrike, pa dolje do Jemena na jugu arapskog poluotoka, čija je sunitska vlada pozvala u pomoć SArabiju, i ostale sunitske-de fakto cionističke države odnosno vlade, da im pomognu da slome otpor šijitskih Hutha. Cio-vehabijska rokefelerovo-rotšildova država S.Arabija već je prije 5-6 godina slomila pokušaj otpora šijita u državici Bahrein, u kojoj su šijiti inače većina. S. Arabija je tada poslala vojsku i tenkove, koji su brutalno u krvi ugušili pokušaj ustanka šijita i tako je sunitska manjina u službi S. Arabije, zadržala vlast u Bahrainu. I vlade islamskih država u jugoistošnoj Aziji, Malezije i Indonezije su također manje-više pod kontrolom SAD i Izraela. I bošnjačko islamsko vodstvo, Bakir Izetbegović i ekipa iz SDA su preko saudijskih cio-vehabija, također pod kontrolom Izraela i cionista. Kao što je i HDZ u Hrvatskoj, preko Merkeličinog CDU-a (sa kojim HDZ održava odnose) i cio-hazarskog plaćenika Plenkovića, također pod kontrolom cionista. Sunitska Turska možda nije pod kontrolom SAD-a i Izraela, ali opet kažem, iako to neki ne žele čuti: Erdo je također cionistički igrač, (koji krije svoje hazarsko podrijetlo iz Gruzije) koji lukavo glumi, na jednoj strani on grmi protiv Izraela što terorizira Palestince i tako ona naivna masa Erdinih pristalica misli da je on kao neki pravi muslimanski borac, koji se brine za palestince, ali na drugoj strani Erdo je i dalje pouzdani član NATO-.a i saveznik SAD-.a i Izraela, (koji su muslimanima na Bliskom istoku napravili puno belaja), i znamo da je Erdo više puta izjavio da također želi pad Asada u Siriji i promjenu vlasti, isto što želi i Izrael. Pa Erdo je prije nekih 5-6 godina od Izraela diobio najveće odlikovanje. Da je Erdo doista stvarni nezavisni muslimanski vođa (kakvim se predstavlja), onda bi odmah izveo Tursku iz NATO-a, i prekinuo savez sa SAD-om i Izraelom i potpuno prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom i pokušao pomoći Palestincima doista, a ne na riječima. Jer Turska, kao jedina islmaskla država u ovom trenutku, bi bila u stanju pokrenuti nekakav sveopći muslimanski ustanak na cijelom Bliskom istoku, ustanak protiv cio-hazara, Izraela i SAD-a. Ali Erdo, to ne želi, jer je njihov igrač. Ne zaboravimo, današnju Tursku, i cijeli njen “sekularni” sustav, stvorio je Kemal Paša Ataturk, koji je bio prozapadni i pro-cionistički mason. Jedine tri nezavisne islamske države su šijitski Iran, Asadova Sirija i Libanon sa Hezbolahom. Na koga su cio-hazaraski fašisti najviše bacili oko i protiv koga cio-hazari najviše galame? Naravno, protiv Libanona (Hezbolah), Sirije i Irana. Dakle naivcima konačno sve jasno, zašto Izrael žei rat prziv Libanona i Hezbolaha, Cionisti žele zakuhati u Libanonu i razbiti stabilnost libanonske države u kojoj vlast ravnopravno dijele šijiti (predsjednik države) suniti (premjer) i kršćani (predsjednik parlamenta). Zato cionisti i njihovi saveznici saudijske vehabije, pokušavaju iskoristiti sunitskog premjera Libanona, Hararija. Jordanski kralj Abdulah je član tajne svjetske cionističke elite iluminata, zajedno sa Kisindžerom, Rotšildom, Rokefelerom, Sorosom, i… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb

Tebi se ne treba objašnjavati.

Alen
Gost
Alen

Forde , sta mislis.o drzavama.,sunitskim , u zoni uticaja rusije ….

tedi
Gost
tedi

Kako lukava igra Hazara,koju je rusko carstvo razbucalo u 9 v.Hzari su imali veliku i mocnu drzavu pravili su veliki problem Rusima,vladali su i okolo C.mora i delti rijeke Volge,nametali velike carinske prolaze i Rusiju sprecavali da izlazi na juzna mora i izvozi skupo krzno ,meso i ribu.Ovima je to dodijalo i razbucali su ih.Hazari su se lukavo dogovorili da se presele medu razne narode i uvlacili u vlade,poneli su zlato,tada novace,stvarali tajna drustva,kako unistiti rusko carstvo.I tako dolazimo u noviju povijest,1ww,oktobarska revolucija,ubistvo ruskog Cara i cijele porodice,kojem su kumovali “Englezi” koji su bili u rukama bankara-Hazara,jos od ratova sa FR,jer su Englezi bankrotirali i Kraljica dize kredit za brodove i vojsku,koje ni danas nisu odplatili,a pobjedili su FR.Uglavno su izazivali i mestarili ratovima i zaduzivali sukobljene strane i ovladali zapadnim kraljevskim kucama i zenili se i udavali.Svijetska banka je u njihovim rukama,Amerikanac-Hazar je uvjek sef,kao i u Nato.I eto dodemo do danas zapadni mediji bruje protiv Rusije.Ima sve to u moru knjiga.Korijen napada na Rusiju vijekovima je u unistenju drzave Hazara.

Žilevski
Gost
Žilevski

Samo kratko , unazad desetak godina je VB vratila Bank of England dugove za napoleonske ratove .Nakon koliko godina…

nizzde
Gost
nizzde

Koji kraljevi još samo da im Iran da nešto da ruše helikoptere i avione
Laki daj neki link

victory
Gost
victory

kao da je sam al-houthi napisao članak

POVEZANE VIJESTI

Izbornik