Saudijski režim u Jemenu pokrenuo ofenzivu koja može odlučiti tijek rata

Saudijska vojska
17 komentara

Jutros je vojna koalicija koju predvodi saudijski režim pokrenula napad na Al-Hudaydu, ključni lučki grad u Jemenu i stratešku luku kroz koju su civili primali malo humanitarne pomoći koju su kroz pomorsku blokadu propuštale saudijske i pomorske snage zaljevskih monarhija.

Humanitarne agencije upozoravaju na novu katastrofu u Jemenu. Snage jemenskih boraca i šiitske Huti milicije su spremne na veliku ofenzivu i raspoređene su na položajima južno od grada.

Lisa Grande, humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda za Jemen, izjavila je: “Prema međunarodnom humanitarnom pravu, strane u sukobu moraju učiniti sve što je moguće kako bi zaštitile civile i osigurale im pristup potrebnoj pomoći za preživljavanje. Upravo sada, ništa od toga nije važnije.”

Međutim, nakon velikih gubitaka u bitkama protiv Huti boraca i neuspjeha da u više od tri godine agresije slome njihov otpor, saudijski režim se odlučio pokrenuti kampanju “Zlatna pobjeda” i zauzeti luku i grad preko kojeg, kako tvrdi Rijad, jemenski borci primaju pomoć iz Irana.

Ranije su se saudijske snage uspjele povezati sa snagama raspoređenim u gradu Moka, koje su jemenski borci odsjekli zauzimanjem prometnog čvorišta južno od Al-Hudayde. U ranim jutarnjim satima je saudijska koalicija provela veliki broj zračnih i topničkih udara po položajima Huti boraca.

Zapadne zemlje, osobito Sjedinjene Države i Velika Britanija, dale su prešutnu potporu napadu i saudijskoj koaliciji prodaju oružja za milijarde dolara, ali uglavnom izbjegavaju izravno uključivanje u sukob. Ova velika bitka bi mogla staviti na test tu potporu, pogotovo ako stradaju mnogi civili ili se prekine dostava humanitarne pomoći za milijune ljudi, prenosi Reuters.

Jemenski ratnik
FOTO: Jemenski ratnik

Iako je teško očekivati da će Zapad zaustaviti svoje saudijske saveznike u ofenzivi, jučer su na svojoj stranici “Liječnici bez granica” priopćili kako je saudijsko zrakoplovstvo razorilo njihov novi centar za liječenje oboljelih od kolere u Jemenu, na području kojeg kontrolira pokret Ansarullah i Huti milicije, što je izazvalo “službenu osudu” od strane Washingtona i zapadnih saveznika Saudijske Arabije.

Međutim, SAD ili Velika Britanija sigurno neće vršiti pravi pritisak na Saudijsku Arabiju i druge sudionike napada. Uz povećanje napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, te između Saudijske Arabije i Irana, veća je vjerojatnost da Rijad, zbog bliskih veza s političkim elitama u Londonu i Washingtonu, neće biti spriječen u ovoj ofenzivi.

Dakle, smrt nevinih civila će biti “kolateralna šteta” u ostvarenju ciljeva u kampanji “Zlatna pobjeda”, bez obzira na to hoće li saudijska koalicija tu pobjedu ostvariti ili ne.

BBC izvještava kako će sukob i pomorska i kopnena blokada saudijskog režima 22 milijuna ljudi ostaviti bez humanitarne pomoći. Blokada je do sada izazvala najveću svjetsku nestašicu hrane među civilima i dovela do izbijanja kolere za koju se službeno smatra da je odnijela živote 2 290 ljudi, među kojima je većina djece i starijih osoba slabog imuniteta.

Saudijska koalicija ima za cilj slomiti jemenski pokret Ansarullah jer vjeruje da će tako suzbiti utjecaj Irana.

Međutim, vrijeme je da se na Rijad počne vršiti veći pritisak, jer je humanitarna situacija iznimno turobna. Isto kao u Siriji, zbog aktivnosti Rijada pate civili, a rezultat kampanje su smrt, kolera, pothranjenost, siromaštvo, uništene obitelji i druge brutalnosti.

Huti milicije bi svakako oslabile kada bi izgubile ovu luku, ali bi se sukob nastavio. Za sada uspijevaju držati svoje položaje i kane obraniti ovaj lučki grad. Jemenskim borcima bi u ovom slučaju pomogle sve diplomatske aktivnosti kojima bi se saudijski režim prozvao zbog zlostavljanja i ubojstva jemenskih civila.

Jemen i pravac napada na Al-Hudaydu
FOTO – Situacija u Jemenu i pravac napada na Al-Hudaydu

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Anwar Mohammed Qarqash, rekao je da proiranske Huti snage morati napustiti luku Al-Hudayda i da međunarodna zajednica treba izvršiti pritisak na jemenske borce da napuste svoje položaje.

“Sadašnja ilegalna Hutska okupacija luke Al-Hudayda produžuje rat u Jemenu i oslobođenje luke će stvoriti novu stvarnost i prisiliti Hute na pregovore”, napisao je Qarqash na Twitteru.

No, unatoč najavama napada, borbe za grad se još uvijek ne vode. Saudijska koalicija je nekoliko kilometara južno od Al-Hudayde i nije mogla značajno unaprijediti, unatoč udarcima na jemenske borce iz zraka, s kopna i mora.

Huti su na svojim stranicama na društvenim mrežama prikazali snimke razaranja jedinica ratne tehnike vojske UAE i jemenskih južnih plemena u području sela Al-Fazeh, gdje su protuoklopnim navođenim projektilima uspjeli “prorijediti” oklopno-mehaniziranu kolonu spremnu za napad.

Krajem svibnja su se snage saudijske koalicije već približile Al-Hudaydi i pokušale zaobići obranu jemenskih boraca s istoka. Međutim, nakon niza kontranapada Huti boraca, jedinice UAE i Sudana, te jemenskih južnih snaga, pretrpjele su ozbiljne gubitke i bili su prisiljene na povlačenje. Sada, kada su probile blokadu obalne prometnice, poslale su pojačanja u ljudstvu u vojnoj opremi i bitka za Al-Hudaydu se može nazvati odlučujućom bitkom u ovom ratu. Ako jemenski borci odbiju napad, to će biti ponižavajući poraz za saudijski režim. U slučaju gubitka grada, jemenski borci neće moći pružati pravi otpor i bit će prisiljeni na manje gerilske akcije koje će iz jemenskih planina pokretati  protiv okupacijskih snaga.

Jemenski borci odbili masovni napad saudijske koalicije – UAE traže pomoć SAD-a

Al-HudaydaAnsarullahAnwar Mohammed QarqashHutiLiječnici bez granicaSanaZlatna pobjeda
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Ako su Hutiji ovoliko problema zadavali saudima u otvorenoj borbi sta IH tek ceka ako ovi budu presli u gerilu sto je sada izvjesno.Doduse ,i ovo do sada poprimilo te razmjere,dakle ,saude tek ceka pakao.

Željko
5 godine prije

Najbitnija stvar, Saudijska Arabija “centar” Islama a na sveti muslimanski mjesec Ramazan razara drugu muslimansku državu!! Svijet je otišao k vragu odavno! BTW Svim forumašima islamske vjeroispovijedi želim sretan Bajram!

Zadranin
5 godine prije

A di su sad sankcije? Je li Zapadni svijete? Di vam je sad moral i vaše ljudske vrijednosti?

Pljuc milu vam majku hebem!

Eto ga.

Spock
5 godine prije

Mislim da im je pravac napada uz obalu malo rizičan, male mobilne grupe ih mogu odsjeći a kada im priđu na puškomet onda im nikakva avijacija neće pomoći

Borac2blocked
5 godine prije

Zasto su oredeni komentatori blokirani?

Cvicoka
5 godine prije

Kome ce ameri prodavati oruzje ako se ne trosi… Nadam se da ce Houti ipak izdrzati i pobijediti!

Ivi tz
5 godine prije

Gdje je sad ta dobra poštena evropa,nema je ne čuje se…toliko o toj kurvi.

dalmata
5 godine prije

Je li za herojske Hute doslo vrime da poravnaju Saudiske(USrA) rafinerije?Banda najvise cvili kad joj maknes solde.

Edo
5 godine prije

A bebe u Jemenu? Ivankaaaaaa….., mamu ti ….

Milos
5 godine prije

Opet će dobiti po guzici od Huta

Laki Topalović
5 godine prije

Prekjučer su im Huti uništili razarač koji je s mora tukao po luci.Neće im baš biti šetnja do Hudajde. Osim toga u vojnom smislu se Saudi kreću u koloni uz uski pojas uz obalu.

Chico
5 godine prije

Sad bi trebali Rusija, Kina i Iran traziti hitnu sjednicu VS UN,radi humanitarne krize i ubijanja civila u zračnim udarima saudijaca.Ako ne mogu pomoći vojno hutima,bar da dignu medijsku pozornost u svijetu kao sto su Ameri i Englezi digli kad je oslobadjanje Alepa bilo u pitanju.Nadam se da su Huti u stanju da zadaju velike gubitke saudima u obrani luke.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

sredili su im brod…houah

Petar
5 godine prije

Stradavaju civili????? Pa nema problema…sad Huti puste malo suzavca i kad SAD…Francuska i Engleska opale 2000 Tomahawk-a po Saudijskim zlotvorima koji truju nevine…sve gotovo hahaha(al u k..cu)…Demokracija na djelu….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI