Jemenski borci odbili masovni napad saudijske koalicije – UAE traže pomoć SAD-a

1 Jemen
17 komentara

U ponedjeljak je potvrđeno da su Sjedinjene Države dobile zahtjev od Ujedinjenih Arapskih Emirata da saudijskoj koaliciji u Jemenu, koju čine i trupe UAE, pruži izravnu potporu napadu s ciljem zauzimanja jemenske luke Al-Hudayda, koju drže jemenski Huti borci i preko koje stiže samo dio potrebne humanitarne pomoći za civilno stanovništvo zapadnog Jemena.

Američki dužnosnici su priopćili kako je državni tajnik Mike Pompeo zatražio brzu procjenu poziva za pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao što su nadzorni letovi kojima bi se pomoglo saudijskoj koaliciji da zauzme Al-Hudaydu.

UN je upozorio na katastrofalne posljedice po siromašnu zemlju ako prosaudijske snage zauzmu luku kroz koju stiže osamdeset posto komercijalnih i humanitarnih potrepština sa stanovništvo relativno gusto naseljenog područja zapadnog Jemena kojeg kontroliraju pokret Ansarullah i jemenske Huti milicije.

Kako prenose Middle east Eye, unatoč činjenici da su neki članovi Trumpove administracije bili za pružanje vojne podrške saveznicima, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odlučeno je da ih se pozove da prekinu opsadu luke na Crvenom moru i ostave prolaz za humanitarnu pomoć, kako su tražili Ujedinjeni narodi.

Početak saudijske kampanje

Ovo je vrlo znakovit podatak, budući da je saudijska koalicija tražila pomoć od Washingtona nakon niza pretrpljenih poraza u kampanji protiv Huti milicija koja je počela 27. svibnja.

Naime, tog dana su u zapovjedništvu saudijske koalicije najavili kako će zauzeti luku Al-Hudayda, tvrdeći kako je jemenski pokret Ansarullah i Huti borci koriste za isporuke oružja.

Američki dužnosnici su rekli kako su UAE i Saudijska Arabija uvjerile Washington da neće pokušati zauzeti luku u Crvenom moru sve dok ne dobiju američku potporu. No, kampanja je pokrenuta 28. svibnja i traje do danas, ali s izrazito nepovoljnom situacijom za saudijsku koaliciju.

Jemen prije kampanje
FOTO – Situacija u Jemenu prema američkim izvorima prije pokretanja kampanje

Nakon poraza u borbama u ožujku ove godine na sjeveru zemlje, gdje je saudijska koalicija imala nekoliko stotina ubijenih i ranjenih, te vrlo slabim ili nikakvim pomacima u području grada Taiza na jugu Jemena, odlučeno je da se pokrene ofenziva s ciljem protjerivanja Huti boraca iz luke Al-Hudayda. Osim humanitarne pomoći, ne može se poreći da jemenskim borcima kroz ovu luku stiže oružje, streljivo i prijenosni protuoklopni sustavi, uglavnom i Irana.

Pomorska blokada se pokazala neodrživom i dovela je do gubitaka nekoliko brodova, stoga se Rijad odlučio na kopnenu ofenzivu, sa željom da jemenske borce fizički izolira od ostatka svijeta.

Ofenziva je počela uspješno. Nakon kratke borbe i zauzimanja grada Mokha, južno od glavnog cilja, oklopno-mehanizirane trupe saudijske koalicije, jemenski militanti koji su se borili za nedavno ubijenog predsjednika Saleha i oni koji podržavaju Mansoura Hadija, krenuli su uskim koridorom uz obalu prema luci Al-Hudayda.

Na ravnom terenu, obzirom na veliku prednost u oklopnim vozilima i zrakoplovnu podršku, napadači su u jednom danu stigli nadomak gradske zračne luke, gdje su počele žestoke borbe sa snagama jemenske vojske i Huti borcima. Na valu uspješne šetnje uz obalu Crvenog mora, tijekom koje nisu naišli na nikakav otpor, saudijska propaganda je čak najavila ulazak u Al-Hudaydu i zauzimanje južnih područja luke.

Međutim, prethodnica saudijske koalicije se zaustavila 4 do 6 kilometara, a glavne snage na 20 kilometara od luke. Jedan od razloga  slabljenja Huti snaga na jugu zemlje je svakako i prošlogodišnji atentat na Saleha, koji je pokušao pregovarati sa Saudijcima i ubijen je zbog pokušaja preuzimanja vlasti.

Nakon toga je većina jemenske vojske ostala vjerna vladi u Sani, ali su neki, na čelu sa Salehovim rođacima, dezertirali i prešli na stranu saudijske koalicije. Naravno, to je oslabilo otpor Hutija u jugozapadnom Jemenu, ali to nije bilo presudno za daljnji otpor saudijskoj agresiji, kako se pretpostavljalo.

Kako su snage saudijske koalicije ostale raspoređene duž, postale su laka meta za Huti borce i jemenske snage. 30. i 31. svibnja su jemenski borci pokrenuli niz snažnih napada duž cijele obale južno od Al-Hudayde.

Jemen - Saudijska Arabija - rat
FOTO: Jemen, ostaci saudijskog projektila

Na samo jednom kilometru južno od luke su jemenski borci uništili nekoliko jedinica teške tehnike i najmanje 15 borbenih oklopnih vozila. Saudijska koalicija je imala na desetke poginulih i umjesto da se pohvali zauzimanjem luke, zapovjedništvo saudijske koalicije je moralo gledati snimke svojih oklopnih vozila u plamenu i mrtvih vojnika, koje su na svom You Tube kanalu objavljivali jemenski borci.

Općenito, bitka za Al-Hudaydu, koja još uvijek nije gotova, bit će središnja točka ljetne kampanje u Jemenu. Međutim, bez američke pomoći situacija za agresora ne sluti na dobro.

Rijad je dobro procijenio da bi zauzimanjem luke završila agonija u Jemenu ili bi se barem smanjio trošak rata. Za jemenske borce je ovo bitka života, jer kroz luku Al-Hudayda primaju učinkovitu pomoć izvana. Ako izgube luku, ostat će bez pomoć i priliku da provode napade na Saudijsku Arabiju, dok bi se unutarnji otpor ubrzo pretvorio u pasivnu obranu. Gubitak luke ne bi značio konačni poraz, ali bi se Huti milicije morale povući u planine, odakle bi godinama ratovale protiv okupacijskih snaga. Taj scenarij bi značio gubitak vlasti nad područjima zapadnog Jemena i glavnim gradom, što je za pokret Ansarullah bilo neprihvatljivo.

Osim toga, Iran se sigurno uložio sve napore kako bi jemenski borci dobili pomoć potrebnu da zadrže i odbiju napad saudijske koalicije.

Protunapad jemenskih boraca

Nakon neuspjelog pokušaja zauzimanja Al-Hudayde i bijega južno od grada, aktivnosti saudijske koalicije su se oštro pogoršale. Nakon što su u protunapadu odbacili prethodnicu agresorske koalicije, jemenski borci su pokrenuli niz napada na nezaštićenom istočnom boku kolone duž obale Crvenog mora. Rezultat ovog taktički dobro osmišljenog napada je bio komadanje glavnine snaga na nekoliko manjih skupina, koje su se zbile i formirale neku vrstu kotla, odsječenog od glavnih snaga razmještenih južno u području Mokhe.

Mobilne jedinice Huti boraca su zauzele ključno raskrižje u pozadini skupine koja se borila u smjeru zračne luke Al-Hudayde. Naravno, ove je vojnike moguće opskrbiti zrakoplovima ili čak morem, ali je situacija za saudijsku koaliciju više nego neugodna. Očigledno će okušati deblokirati skupinu slanjem dodatnih snaga, koje će pratiti pojačani zračni udari na dijelovima zapadne obale Jemena koju drže Huti milicije i jemenski borci.

Glavni problem jemenskih boraca je što teren nije povoljan za obranu i mogu biti meta islamističkih skupina koje bi s istoka napadale njihove položaje, bez cilja da ih zauzmu.

Istodobno su Huti pokrenuli napad na grad Mokhu, izgubljen u proljeće, na operativnu bazu skupine koja je trebala zauzeti luku Al-Hudayda.

jemen protivnapad 06.06.2018
FOTO – Situacija nakon protunapada jemenskih boraca s dijelom saudijskih snaga u okruženju

Ako uspiju vratiti grad pod njihovu kontrolu, to bi za saudijske snage bila katastrofa. Zato su Ujedinjeni Arapski Emirati i tražili izravnu pomoć američke vojske, koja je odbijena. Ako saudijska koalicija ne uspije osloboditi skupinu iz okruženja, ona će biti uništena.

Proteklih dana je saudijska koalicija već imala velike gubitke. Huti borci su također izgubili na desetke boraca i jednog od visokih zapovjednika u Al-Hudaydi. Osim toga, tijekom tri dana saudijskog bombardiranja je poginulo više od 100 civila, uglavnom u glavnom gradu Sani.

No, prije samo nekoliko dana je saudijska koalicija patetično raspravljala o proširenju operativnog koridora prema istoku, kako bi se smanjio rizik od napada “šiitskih terorista”, kako ih zovu, te prelaska na punu blokadu grada Al-Hudayda na jugu i jugoistoku.

VIDEO – Jemenski borci koji su odbili ofenzivu najskuplje arapske vojne koalicije

https://www.youtube.com/watch?v=Dp2VIsu-zls

Nakon teških gubitaka na frontu, UAE su bili prisiljeni tražiti od Sjedinjenih Država da aktivnije sudjeluju u ratu u Jemenu  kako bi se uklonila iranska prisutnost. Kada su glavni grad Sanu podvrgnuli još jednom bombardiranju, Huti su reagirali novim lansiranjem balističkih projektila na Saudijsku Arabiju.

Izaslanici iz UAE i Saudijske Arabije na sve načine pokušavaju uvjeriti Washington da je trenutna razina američkog angažmana u ratu u Jemenu nedovoljna i da se SAD trebaju aktivnije uključiti u ovu prljavu kampanju. Do danas su iz Bijele kuće stizali negativni odgovori na apel Rijada i Abu Dabija.

Osim toga, za Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate gubiti bitke od bosonogih jemenskih boraca  ima poseban značaj. 27. svibnja je sve upućivalo na ishod da će luka Al-Hudayda pasti, jemenski borci će ostati bez opskrbe i Rijad će konačno objaviti pobjedu u ratu. Samo nekoliko dana poslije su UAE od Pentagona službeno zatražili da se uključi u borbu, jer je bilo očito da sami ne mogu slomiti otpor jemenskih snaga, što je doslovno ponižavajuće za dvije vojske Arapskog poluotoka koje su za oružje zapadnih zemalja dale stotine milijardi dolara.

Zbog izdaje i tajne suradnje s Rijadom ubijen bivši jemenski predsjednik Saleh

Jemen: Ansarullah i Salehove pristaše obnovili savez protiv saudijskog režima

Jemenski vojni kanal: You Tube

 

 

Al-HudaydahAnsarullahHutiSalehSaudijska koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Ono je saudijski F-15, oboren iznad Saade, Nije projektil. No. nevažno. Ovo je ipak nevjerojatno. Milicije u sandalama da pobjeđuju vojske od stotine milijardi dolara.

bbbb
5 godine prije

Več dva tjedna traje masovni napad cioarapske koalicije na hrabre borce Hute oko luke Alhudaide koji odoljevaju. Ne daju se hrabri borci Huti plačenicima iz afrike i boga pitaj odakle. Rusija i Kina čekaju Godoa da im dođe u posjetu u Moskvu i Peking.

....
5 godine prije

Vojska koja se ponasa ko da je u turistickom razgledavanju. Zakon su, iran uz malo vecu motivaciju postojecih trupa i malo da im razjebe zracnu nadmoc, Jemen nebude vise vodio obrambeni rat nego ….

Laki Topalović
5 godine prije

Nikada saudijske koalicija ne može pobijediti ove borce. No gubitak luke bi bio gadna stvar. i branit će je do posljednjeg.

bbbb
5 godine prije

Bez kometnara, samo buahahaha: “Ocenio da će se degradacija odnosa Rusije i Zapada završiti kada Zapad shvati da su mere koje je Zapad preduzeo prema Moskvi kontraproduktivne i štetne
Upitan – s obzirom da Sjedinjene Države ne priznaju sirijskog predsednika Bašara Asada, zbog čega je Rusija priznala ukrajinskog predsednika Petra Porošenka – Putin je samo ocenio da je to „interesantno pitanje“ i nije više ništa rekao”

nizzde
5 godine prije

Tip jednostavno objašnjava Why are the SAUDIES losing in YEMEN?
https://www.youtube.com/watch?v=tbZlWugqZHk
Pogledajte do kraja

Zvrk
5 godine prije

popratio sam ovo. izgledalo je da će savezničke snage uspjeti umarširati do Hudajde i da će tu biti prava bitka, a Hutiji su napravili odličan manevar presijecanjem snaga. ovako su onesposobili napadački potencijal saveznika na tom dijelu ratišta.

tedi
5 godine prije

Boj ne bije svijetlo oruzje nego srce u junaka.

Kurjaca
5 godine prije

Kako uae mogu ocekivati americku pomoc pri okupaciji SIROMAŠNE zemlje.DA ima minerala ili ugljikovodika SAD bi bili na braniku demokracije

Lindita
5 godine prije

Podrška hrabrim Hutima (ili husima po husejnu) da obrane luku ali skoro da nema teoretske šanse da to učine u dugoročnoj kampanji zlotvora … gubitkom luke, gube pola bitke uz NAPOMENU DA UN već pregovara i nagovara pokret Ansurallah da preda luku bez borbe kako bi ona bila sačuvana i kako bi se kroz nju mogao vršiti transport (ako se nastave borbe i teški udari avijacije luka se neće moći koristiti bez obzira da li je Husi kontroliraju) …. uz još jednu napomenu a ta je da avijacija cionističkog zla povremeno učestvuje u ovim operacijama, bar tako tvrde hrabri branitelji ….

dinaricus vulgaris
5 godine prije

dobro njima jemenu kad im dolaze izbjeglice iz somalije….

dinaricus vulgaris
5 godine prije

lako houtijima kad imaju taktičke sandale

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI