Nakon indijskih carina SAD-u i kupnje ruskog oružja Al-Qaeda „slučajno“ objavila rat New Delhiju

Indija SAD
19 komentara

Prije nego prijeđemo na temu, podsjetimo da je Indija nedavno nametnula recipročne carine na robu iz Sjedinjenih Država u iznosu kolika je šteta od američkih carina New Delhiju na čelik i aluminij. Indija je na summitu G20 bila organizator trilateralnog susreta s Kinom i Rusijom i vrlo aktivni sudionik sastanka na marginama skupine BRICS.

Osim toga, New Delhi će kupiti ruske sustave S-400, ali i modernizirane zrakoplove MiG-29 i eskadrilu 18 novih ruskih borbenih zrakoplova Suhoj Su-30MKI. Indija je jasno rekla i da će nastaviti kupovati iransku naftu, usprkos jednostranim američkim sankcijama. U međuvremenu su SAD skinule Indiju s popisa povlaštenih trgovinskih partnera. Sve navedeno, a to nije sve u odnosima navodnih saveznika, kako SAD nazivaju Indiju, znak je ne tako idiličnih odnosa između New Delhija i Washingtona.

Al-Qaeda ima novi cilj: Indiju

Nakon ovih vijesti se iznenada oglasila i Al-Qaeda. U spotu kojeg je nedavno objavio As-Sahab, audio-video produkcijska tvrtka povezana s Al-Qaedom, njezin vođa Ayman Al-Zawahiri objavljuje novu ofenzivu na indijskom potkontinentu koja će ciljati na Kašmir, povijesno spornu regiju između Indije i Pakistana gdje je u regiji koja je riskirala otvoreni rat nedavno došlo do kratke vojne eskalacije između dviju nuklearnih sila.

U videu Al-Zawahiri poziva teroriste Al-Qaede na „džihad“, tvrdeći “kako misli da bi se mudžahedini u Kašmiru, barem u ovoj fazi, trebali usredotočiti na nanošenje nemilosrdnih napada na indijsku vojsku i vladu kako bi krvarila indijska ekonomija i Indija trpjela gubitke u opremi i ljudstvu“.

Al-Qaeda na indijskom potkontinentu

Prisutnost Al-Qaede u Indiji i na cijelom području indijskog potkontinenta formalno počinje u rujnu 2014. godine. Ta skupina, sa sjedištem u Pakistanu, ubija brigadnog generala Fazala Zahhora, časnika u pakistanskoj vojsci, ubivši ukupno tri osobe, a devet je bilo ranjenih. U posljednjih pet godina dogodilo se još pet napada, a također se vjeruje da Al-Qaeda stoji iza krvavog uskršnjeg napada u Šri Lanki koji je odnio oko 250 života. U usporedbi s brojem napada takozvane „Islamske države“, prijetnja Aymana Al-Zawahirija se čini mnogo manje učinkovita, ali zbog toga ne manje zabrinjavajuća.

Na čelu organizacije je šeik Asim Umar. Smatra se da je indijskog podrijetla, a prije nego što je preuzeo komandu nad Al-Qaedom u Indiji i Pakistanu bio je zapovjednik pakistanskih talibana u Afganistanu i zapovjednik Al-Qaede u Pakistanu. Glasnogovornik terorističke organizacije je Usama Mahmoud, pakistanskog podrijetla, nekada član Harkat-ul-Mudžahida, pakistanske fundamentalističke islamske skupine koja je osnovana 1985. kako bi se suprotstavila sovjetskoj invaziji na Afganistan, a kasnije čelnik šerijatskog odbora Al-Qaede za Pakistan.

Svrha i ideologija “indijskog ogranka” terorističke organizacije praktički je ista kao i Al-Qaede. Deklarativno mu je cilj „boriti se protiv Sjedinjenih Država i zapadnjaka, osloboditi indijske muslimane od progona, uspostaviti kalifat i šerijat Južnoj Aziji i podržati talibane u njihovoj borbi protiv osvajača u Afganistanu“. Osim toga, kao što ćemo uskoro vidjeti, cilj je okupiti sve islamske fundamentaliste iz regije pod zastavom Al-Qaede i spriječiti prodor ISIL-a.

Usprkos deklarativnim ciljevima, ako uzmemo u obzir povijest nastanka i aktivnosti Al-Qaede, kao i činjenicu da je ISIL praktično stvoren od vođa i boraca Al-Qaede Iraka, tvrdnja da se ova skupina bori protiv američke i zapadne okupacije „islamskog ummeta“ je prilično neuvjerljiva.

Natjecanje u teroru?

„Islamska država“, nakon što je pregažena u Siriji i Iraku, kao strah i trepet se metastazama proširila u Aziji i Sjevernoj Africi. Naoružane milicije pod crnim oznakama ISIL-a bore se u Libiji , formiraju se grupe u Turskoj, Središnjoj Africi i u Maliju i Sahelu, uzimajući ime „Islamska država Velike Sahare“, dok su se drugi militanti s Bliskog istoka povukli u Pakistan i odakle namjeravaju ponovno započeti s izgradnjom kalifata.

Poziv Al-Zawahirija na „džihad“ u Kašmiru je stoga više interni signal podzemlju islamskog fundamentalizma, koji se po tko zna koji put koristi za više geopolitičke ciljeve korisne za stvarne vladare ovih skupina. Al-Zawahiri je svjestan da može iskoristiti regionalnu krizu i dovesti do pat-pozicije u kojoj će biti nemoguće riješiti sukob između Indije i Pakistana.

Poruka vođe Al-Qaede je da napad na Indiju znači oslobađanje Kašmira, ali je i pokušaj da se povrati izgubljeno tlo protiv ISIL-a koji, unatoč porazu u Siriji i Iraku, nije manje opasan.

Zapravo, Al-Zawahiri ni na koji način ne pokušava vratiti Al-Qaidu u središte galaksije islamskog terorizma. U studenom 2015. emir terora u zvučnom zapisu u trajanju od 16 minuta pozvao islamističke militante da se ujedine, spriječe nesuglasice i obustave međusobne borbe u Siriji, gdje Al-Nusra Front, sirijska frakcija Al-Qaede, ima veću moć od desetkovanog „kalifata“ Al-Baghdadija.

Nova ofenziva u Kašmiru?

Slabost Al-Qaede u Indiji, prisutnost u Kašmiru grupe Jaish-e-Mohammed, koja se još uvijek smatra povezanom s Al-Qaedom, autora brojnih napada na indijske snage u regiji i prisutnost militanata ISIL-a u Pakistanu su faktori koji bi mogli sugerirati da bi Al-Zawahirijev poziv mogao pokrenuti novu sezonu terora.

Ipak, faktor konkurentnosti između različitih entiteta islamskog terorizma, ISIL-a i Al-Qaede, prema riječima samozvanog „emira“, mogao bi dovesti do niza napada različitog podrijetla. To bi mogla postati izopačena utrka za najkrvavije i senzacionalne napade, a sve s ciljem da se utvrdi koja frakcija može  da ima teritorijalnu nadmoć i da tako postane magnet za lokalne islamske fundamentaliste ili one koji dolaze iz drugih regija, kao što je Bliski istok i zemlje Središnje Azije.

Ovaj opis, koliko god bio logičan na regionalnoj razini, ne obuhvaća stvarne ciljeve kako Aymana Al-Zawahirija tako i Abu Bakra Al-Bagdadija, a oni su sve samo ne borba za teritorij i primat u galaksiji islamskog fundamentalizma i terorizma. Stvarni cilj objave rata Indiji je osmišljen upravo od strane onih protiv Ayman Al-Zawahiri tvrdi da se bori. Tako je bilo od prvih dana pojave Al-Qaede  „Islamske države“, a vjerovati da je danas drugačije mogu samo osobe koje ne mogu ili ne žele vjerovati da su vođe ovih terorističkih organizacija usko povezane s krugovima u Washingtonu, Rijadu i Tel Avivu. No, ovdje već govorimo o topovskom mesu i potpuno nevažnim brojkama kada je u pitanju „viši cilj“.

India Today

Al-QaidaDžihad
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Sad ce i u Turskoj pocet djelovat…
Srecom Balkan moze mirno spavat jer nasi politicari skacu na svaki mig Usranaca!

johnny-reb
4 godine prije

Al qaeda i isil je karta s kojom USA moze parirati i Indiji i Kini i Rusiji zajedno. Novi put svile ce zbog navedenih demokratsko-teroristickih skupina ostati samo u snovima Xi Jinpinga.

Grom
4 godine prije

Taman može da Mostarski Alumini da napravi posao sa Amerikom.

Zvrk
4 godine prije

No dobro sad, Indija ima prebogatog iskustva s takvim i inim terorističkim skupinama. Stoga mislim da će se znati obračunati s njima.

Štijef iz Pušće Donje
4 godine prije

Je a kaj se tu moze kajti je Al-Qaeda pod direktno komando Pentagrama i Bijele hize.

Pazi
4 godine prije

Nadam se da ce jednog dana Kina i India potaknuti svoje ljude sto zive u americi da uzmu oruzje i pocnu rat sa amerima. Obecaju potlacenim crncima da u koliko im se pridruze, SAD ce se zvati UBC(ujedinjene crnacke drzave.) te im porazenu nazi drzavu pokloniti.
Tako bi Trumpic sa kaubojima se suocio sa oko 150 miliona neprijatelja u svojoj drzavi. Ispricavam se ako brojka nije tocna. Hvala

Kažun
4 godine prije

Ameri jedu govna.Nacionalni sport.

neutrino
4 godine prije

Jadne, ocajne i siromasne duse vode americku politiku. Azija enormno raste po svim pokazateljima. Ruski plin je sve potrebniji. Ameri vide da je dominaciji kraj i vuku poteze koji su zaista ispod svake najnize prljavstine… A evropa? Evropa ce se mozda trgnut iz sna dok eu politiku prestanu voditi salonski poliicari kratkoga vida…

Z.A.
4 godine prije

Najvjerovatnije da ce se Indija suociti sa problemom zvani Al Kaida a i sa Isilom.Indija ima problema u odnosima sa SAD. Amerikanci su velemajstori kad nekog treba vrbovati i natjerati na poslusnost.Mozemo se sjetiti ne tako davnog dogadjaja kad je presjednik Filipina,Duterte poceo da vodi politiku zamjerke sa SAD.Nije proslo puno vremena tamo na Filipinima se je vodio pravi rat.Iza tog sukoba je tada stajao Isil.A sad kad se vratimo u sadasnjost ima jedan duzi period da se Indija i SAD sukobljavaju zbog nabavke ruskog oruzija i kupovine Iranske nafte.Indija je jedno vrijeme bila i popustljiva pod americkim pritscima dok u posljednje vrijeme Indija se je suprostavila tim pritiscima i upozorila SAD da kad su u pitanju interesi drzave nema i nece biti popustanja nikome pa i SAD_u.Da je tako vidi se na primjeru od neodustajanja nabavke S-400.Nije proslo dugo vremena u medijima su se pocele pojvljivat informacije da ce… Čitaj više »

nekoime
4 godine prije

Glavni zapovjednik Al Qouade je Cia al Potus.

Max
4 godine prije

Mislim da golemi i Indijski vojnoobaviještajni aparat može odgovoriti na ove prijetnje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI