fbpx

Kako su sovjetski muslimani proglasili džihad nacističkoj Njemačkoj

Crvena armija veterani

Suprotno uvriježenom mišljenju, džihad nije vjerski rat, ili barem nije isključivo vjerski. Rat je samo manifestacija džihada, odnosno predanost vjernika na Allahovu putu, islamski klerici ga mogu proglasiti za nereligijske zadaće. Tako je bilo u Sovjetskom savezu za vrijeme Velikog domovinskog rata. Obzirom na to da je cilj sovjetske države bio očuvati moral i odanost komunistima s umjerenim odnosom prema religiji, sovjetske muftije su proglasile džihad protiv nacističke Njemačke.

Prvi je to učinio muftija u Taškentu, zatim su istu ili slične fetve objavile i druge muslimanski vođe, tražeći od svih muslimana u Sovjetskom Savezu da započnu sveti rat protiv nacista.

U proljeće 1942. godine je objavljena osobito jaka fetva. 15. svibnja 1942. godine, kada je Wehrmacht napao Kavkaz, muftija Gabdrahman Rasulev, predsjednik Duhovne uprave muslimana europskog i sibirskog Sovjetskog Saveza, rekao je: “Nema niti jednog vjernika čiji se sin, brat ili otac ne bi htio boriti protiv Nijemaca danas. Mi, muslimani Sovjetskog Saveza, pamtimo riječi velikog proroka Muhameda, neka ga Allah blagoslovi i pozdravi, koji je rekao: “Ljubav prema duhu i njegovoj zaštiti uvjet su vjere”.

Sastanak muftija u Ufi na dan ove deklaracije odlučio je ponovno zatražiti od svih vjernika u Allaha da obrane Sovjetski Savez od njemačkih nacističkih osvajača. U borbi i u pozadini, sovjetski muslimani su doprinijeli zajedničkoj pobjedi.

Crvena armija

FOTO – Borci istočnih republika Sovjetskog Saveza na frontu

Rat je u određenom smislu imao vjersku konotaciju, karakter “svetosti”. U govoru sastanka muftija rečeno je: “U ovom svetom patriotskom ratu protiv nacističke Njemačke i njenih pristaša, nakon što ste pokazali pravednost, pokažite odanost domovini pred cijelim svijetom. Molite se u džamijama i molitvenim kućama za pobjedu Crvene armije”.

Drugi pripadnici islamskog svećenstva su širili su te riječi u muslimanskim zajednicama Sovjetskog Saveza. Muslimani, kao i predstavnici drugih religija, volontirali su i radili u pozadini. Pod vodstvom muftija prikupljane su donacije za tenkove, opremu, odjeću i hranu za frontu. Za vrijeme rata stvoreno je 19 nacionalnih divizija Crvene armije, 20 konjica i 15 nacionalnih brigada strijelaca. Neki od tih boraca su zbog svojih podviga su postali gardisti.

Muslimani su se borili integrirani u redovite vojne formacije. U sovjetskom džihadu protiv agresora je sudjelovalo oko 180 000 Turkmena, 200 000 Tadžika, 300 000 Kirgiza, 600 000 Azera i stotine tisuća Tatara. Muslimani su također pomagali na druge načine.

Samo u 1943. godini su, iz vojnih razloga, sljedbenici islama u Sovjetskom Savezu prikupio više od 2,5 milijarde rubalja. Muslimanke su dale svoje posljednje dragulje i uštede. Ovim novcem izgrađeno je nekoliko kolona tenkova i velika količina vojne opreme za Crvenu armiju. Sredstva su prikupljana u džamijama.

Kao odgovor na to, Staljin je dopustio muslimanima stvaranje različitih vjerskih odjela u zemlji, nastavila je raditi medresa u Buhari i prethodno zatvorene džamije, a počele su se graditi i nove.

S tim u vezi se Staljinova politika prisjetila kako je postupio s pravoslavnim kršćanima tijekom rata. I to je funkcioniralo, jer su sovjetske vlasti u muslimanskim regijama najvećim dijelom bile povezane s represivnom politikom komunista.

Od tada se sve promijenilo, a muslimani zaslužuju časno mjesto među pobjednicima. Njihova vjera im je pomogla da se bore i bila im je vrlo snažan poticaj u otporu. U ratu su postali piloti i pomorci, tenkisti i pješaci, topnici i inženjeri, a sudjelovali su u bitkama od Moskve do Berlina. Više od tisuću ih je dobilo titulu heroja Sovjetskog Saveza. Među njima su bili Tatari, Kazahstanci, Uzbeci, Dagestanci, Azeri, Baškirci i drugi predstavnici velikih i malih naroda Sovjetskog Saveza.

Uz izravnu ekonomsku pomoć, muslimanske regije u zemlji, Kazahstan, Tatarstan, Baškirtistan, Tadžikistan, Uzbekistan i druge, primile su milijune raseljenih osoba sa zapada zemlje koje su pobjegle pred invazijom Wehrmachta. Muslimani su dočekali obitelji i odgajali siročad iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije. Ovo je bio pravi “džihad”.

Istraživač povijesti muslimana u Velikom domovinskom ratu, V. A. Ahmadullin, u knjizi “Patriotsko djelovanje muslimanskih vjerskih službi tijekom Velikog domovinskog rata 1941.- 1945).” zaključuje se da je patriotizam muslimana dosegao novu razinu, koje nikada nije bilo u carskoj Rusiji. SSSR je postao njihova istinska domovina.

Crvena armija veterani

FOTO – Veterani Crvene armije pripadnici muslimanske zajednice

Slijedeći načelo prema kojem je “ljubav prema domovini dio vjere”, muslimani su uveliko doprinijeli zajedničkoj pobjedi Sovjetskog Saveza nad Njemačkom i uspostavili snažna prijateljstva među narodima Sovjetskog Saveza. To je započelo tijekom Drugog svjetskog rata i nije se ugasilo ni raspadom sovjetske države. Zapadni narodi Sovjetskog Saveza, posebno Bjelorusi i Rusi, imaju čvrste i prijateljske veze s narodima Azerbejdžana, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgistana i Tadžikistana, a unutar Ruske Federacija čak ni pokušaj s izvana potaknutom pobunom čečenskih islamista nije doveo do slabljenja veza između Moskve i Groznog ili s vođama i narodima republika i pokrajina Sjevernog Kavkaza.

Libertégérie

SSSR

FOTO – Politička karta bivšeg Sovjetskog Saveza

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
zemohudin
Gost
zemohudin
1 godina prije

Dzihad pomeni boj, borbo.. S samim seboj. Da clovek na svoji poti raste, postaja boljsi..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To je jedna i glavna interpretacija džihada, ali u ovom kontekstu je fetva bila protiv nacističke Njemačke i džihad protiv Wermachta, da svatko da ono što može da se obrani zemlja. netko život, muškarci, ako treba, žene su , to nisam znao, davale zlato i dragulje, radile su u tvornicama, djeca isto, primali su izbjeglice iz evropskog dijela, sve je to bio dio po dio ovog džihada, jer ga je prvi muftija Gabdrahman Rasulev tako nazvao . Slažem se da je osnovna poruka džihada “rat protiv zla u samom sebi , protiv šejtana i njegovih iskušenja, itd itd itd,. da ne gnjavim.

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

Tako je. Pravi džihad se odvija u duhovnoj dimenziji i ima za cilj potpunu eliminaciju ega (zato je tako radikalan). Pobjedom nad vlastitim egom, čovjek postaje Allah, probuđena svijest ili realnost. On zna i osjeća se dijelom kolektiva, i tu leži srž vjerovanja i to je najviši nivo. Međutim, ta ista srž može ostati vječno sakrivena u moru ljudske korupcije i krivih tumačenja, zbog čega će većina vjernika islama (kao što je slučaj sa judaizmom i kršćanstvom) imati vrlo površno shvatanje onoga u što vjeruje.
Problem nastaje kada ga egoisti, koji sebe nazivaju vođama, izopače (što zbog vlastitog neznanja, što zbog pogrešnog poimanja vjere, a takvih je 99%) i pretvore u materijalnu formu. Budimo realni, egoizam se najbolje manifestuje kroz prizmu materijalizma.
Mislim da ovo što su sovjetski muslimani uradili za odbranu domovine nije džihad (jer on nije nikad rat protiv drugog) bez obzira što se radi o pozitivnom primjeru.

Stajerc
Gost
Stajerc
1 godina prije

Po tom tumacenju (po meni ispravnom) isto mozemo prenjeti na borbu “odabranog naroda” protiv “gojima” (obican narod, nevjernici). Ako je Bog (Allah) svedrzitelj svega zivoga i nezivoga, onda smo svi mi njegovi odabranici i svako u sebi vodi borbu protiv “nevjernika” koji se nalazi u nama. Svi smo mi “odabrani narod” kao i borci “svetoga rata” (dzihada).

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

Zato je po meni termin “vjernik” ili “sljedbenik religije” više zlo nego dobro, upravo zbog tog ljudskog faktora (koji je đavolji) i narativa koji podrazumijeva mi protiv njih, i neko protiv nekog. Zbog toga čovjek i ne treba da se asocira uz određenu religiju ili ideologiju (ili uz bilo šta realno). Tu leži opasnost, kada se životom kunete u određeni identitet, vi ste spremni ga braniti pod svaku cijenu, jer smatrate da je svaki napad na taj identitet ujedno napad na vas same.

Džihad / molitva / meditacija je prvenstveno spiritualno uzdizanje, a što je više čovjek uzdignut na toj skali, to je više svijestan da mu je jedini neprijatelj vlastiti ego. To je više stanje uma nego vjerovanje.
Odličan primjer su eksperti meditacije sa više od 1000h provedenih u istoj, budući da osjećaju mnogo veću povezanost sa ostatkom ljudskog roda i gube asocijacije sa materijalnim vrijednostima.
Nema sada potrebe da se pravi ideologija oko određene prakse, jer gdje god su ideologije, tu je i korupcija.

“Odabrani narod” protiv “gojima” i vjernici protiv nevjernika su manifestacije ega, koji kroz materijalnu formu nastoji sakriti pravu Istinu, a to je da su svi ljudi na duhovnoj razini itekako povezani (na što upućuju i najnovija istraživanja u području kvantne mehanike).
Način na koji ego ili đavo ili šejtan preživljava je što uzima Istinu o jedinstvu i okreće je naopačke i pretvara u mentalne slike “mi protiv njih”, “vjernici protiv nevjernika” i sl.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Tvoja ruka….

Citat:”Nema sada potrebe da se pravi ideologija oko određene prakse, jer gdje god su ideologije, tu je i korupcija.”
Ideologija je u osnovi okovana ideja, nastala upotrebom klasične logike u promatranju metafizičkog pojma.
Okovane ideje kao posljedicu imaju okovane ljude.

Pa bi po meni citat trebao glasiti: Oko navedene prakse se ne smije raditi ideologija pošto je navedena praksa suštinski različita od bilo koje ideologije

Zanimljiv mi je tvoj komentar

Baba
Gost
Baba
1 godina prije

Hvala Logično za ovaj članak, vrlo poučno i pozitivno štivo.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Hvala i od mene jer sam naučio nešto što nisam znao! Znao sam da su tatarski muslimani protjerani svi sa Krima ne znam da li i iz ostalih dijelova CCCP a ovo nisam znao!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Duhovnost je šira od (samo) religijske duhovnosti…
Drugo, zlo nije samo apstraktno, već poprima vrlo konkretne oblike…
Pa se u tom kontekstu treba shvatiti te tri točke…

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

“Duhovnost je šira od (samo) religijske duhovnosti…”
S ovim se apsolutno slažem.
Mislim da je itekako naivno razmišljati da religija kao duhovni autoritet ima monopol nad duhovnošću.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Poučno štivo. Obično se nekako misli suprotno, zbog lošeg utjecaja krimskih tatara, čečena, balkara itd.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa eto, sad su Čečeni, koji su na kraju odbili vehabijske emisare, veći Rusi od Rusa. Njihov je islam izvorno sufijski

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

I izpovijedaju ga bez ikakve predstave o ograničenju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Naravno da da, sa svojim imamima i tradiciji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovoje mali rezime istraživača povijesti muslimana u Velikom domovinskom ratu, akademika V. A. Ahmadullina, iz knjige “Patriotsko djelovanje muslimanskih vjerskih službi tijekom Velikog domovinskog rata 1941.- 1945) pa ako si ti upućeniji, napiši nam ti knjigu, uz obilje izvora i citata iz arhiva

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nisu nacije pravili suniti i šiiti, već kolonijalni vladari, pobogu…..A Perzijanci su oduvijek bili nacija, Arapi, uvjetno rečeno, mogu svi biti jedna “nacija”. Znam ja što je ummet, ne treba mi to pojašnjavati.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

E sad mi jos objasni da su ti arapi i crnci braca, da se posteno nasmijem.

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Zabavili su me komentari. I osamnlije su osvajali Europu u striktno duhovnoj dimenzji ili je ipak bilo par sablji u upotrebi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Točno, a Austrijanci i Ugari su nam došli s kolačima…. Biloje vremena da su Osmanlije bile blaže od Beča. Valjda znaš zašto su u Wienner Neustadtu odsjekli glave Zrinskom i Frankopanu?

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Da, koliko su ti pozivi na dzihad imali efekta na muslimane najbolje se vidjelo pred kraj rata kad je staljin deportirao stotine tisuca muslimana sa krima i kavkaza stocnim vagonima u sibir. Zbog kolaboracije s nacistima. Za 250000 tatara sa krima trebalo je samo 48 sati. Vrlo efikasno ako smijem primjetit. S cecenima je islo malo teze ali su i oni zavrsili gotovo svi u sibiru iz kojeg su se vratili tek za vrijeme hruscova. Tatarima je dopusten povratak tek za vrijeme gorbacova. Ogranicen

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da , milijune, možda i tri milijarde…. Kako su onda ostali ovi koji danas žive? Ako ih je sve deportirao. Po ruskom popisu 232,340 ili 10.6% stanovništva Krima. tatari žive i u Tatarstanu, za podsjetnik, i nitko ih nije dirao , a dali su doprinos u ratu, za razliku od dijela krimskih Tatara. DIJELA, ne svih…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Počeli su se vraćati za Brežnjeva , ne Hruščova, tek 1970. i dalje kada ih je bilo tek 5,422 ili 0.2%. Odmah se ufati krimskih Tatara. Jesi vidio snimke borbi za Krim i Sevastopolj i povlačenje Crvene armije, kada su ih s leđa napadali krimski Tatari? A naprijed 200 000 Nijemaca i Rumunja? Nisi? Dobro je da ih Staljin nije sve pobio zbog toga.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Ovaj članak je još jedna potvrda duboke povezanosti istočnih naroda u duhovnom smislu, za razliku od materijalističkog zapada gdje je sve vezano interesom. Vjere i religije bi trebali biti mostovi, a ne zidovi i ograde. Rusija, država sa 64 službena jezika i isto tolikim brojem manjina primjer je međuljudskih odnosa, odnosa prema manjinama i tolerancije. Te stvari ljudi moraju usvojiti prirodno, odrastajući u miješanom okruženju, učeći postepeno i prihvatajući različitosti kao bogatstvo. Ja sam tako odrastao i tako naučio, a plus sam iz miješanog braka. Zato bolujem godinama… od 1991.!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
23
0
()
x