Palestinski problem ‘u srcima’ muslimana

Putin
15 komentara

Teško se stanje palestinskog naroda ne može zanemariti, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu Ruske energetske sedmice u Moskvi u srijedu, dan nakon razgovora s iračkim premijerom Mohammedom Shia’ Al Sudanijem. Muslimani na Bliskom istoku i drugdje doživljavaju ono što su Palestinci godinama trpeli kao grubu nepravdu koja je bila “nevjerovatno pogoršana”.

Ruski predsjednik je rekao da je palestinska država trebala biti stvorena uz državu Izrael još 1948. godine, ali nikada nije. „Problem Palestine je u srcu svake osobe na [Bliskom istoku] i svake osobe koja prakticira islam“, rekao je on na forumu.

Njegove riječi došle su usred tekuće eskalacije oko pojasa Gaze. Novi sukob je izbio nakon što je militantna grupa Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula masivan napad na Izrael, ubivši više od 1.000 ljudi, većinom civila. Zapadni Jerusalem je odgovorio masovnom kampanjom bombardovanja Gaze, koja je odnijela živote više od 800 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

UN su ranije ove sedmice saopštile da će pokrenuti istragu o ratnim zločinima koje su počinile obje strane, dodajući da već imaju “jasne dokaze” koji ukazuju na to da su i Hamas i Izraelske odbrambene snage (IDF) prekršile međunarodno pravo.

Putin je za eskalaciju okrivio izraelsku “politiku naseljavanja”, koja je dovela do toga da je Palestincima oduzeta zemlja na Zapadnoj obali i predata izraelskim naseljenicima. Predsjednik je također rekao da je Washington imao ulogu u ovim razvojima budući da je zanemario primjenu bilo kakvih stvarnih mehanizama za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba i odlučio se umjesto toga da se zadovolje samo “materijalnim potrebama” Palestinaca uz određenu finansijsku i humanitarnu pomoć.

„SAD su u suštini nastojale da koriste poklone kao zamenu za rešenje stvarnih problema [palestinskog] naroda“, rekao je ruski lider. “Uvijek smo govorili da ništa neće promijeniti ako se ne riješe neka fundamentalna pitanja”, dodao je.

Predsjednik je također pozvao i Hamas i ID da “ostave žene i djecu na miru” i izbjegnu ciljanje civila u svojim operacijama. „Rusija je dobro svjesna da i Izrael i Palestina [osjećaju] zaista jaku gorčinu, ali treba nastojati da se minimiziraju civilne žrtve“, rekao je on.

Moskva je pozivala obje strane da zaustave neprijateljstva i “osuđivala nasilje u bilo kom obliku”. Također je nazvao “neprihvatljivim” i ciljanje civila u vojnim operacijama i njihovo uzimanje za taoce. Prema navodima ruskih diplomata, četiri ruska državljana su ubijena u napadu Hamasa na Izrael tokom vikenda, a još šest je nestalo.

bliski istokMuslimaniPalestinaPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

A ispada da je Israelski ” problem ” u srcima Kršćana – poput antipoda naslovnici ! Što nit približno tako nije .. Niti svi Muslimani pate za Palestine nit su svi Kršćani protivu Palestina a za Israel kako se ” crno – bjelo ” stvari , smišljeno , medijski poturaju …

Mahatma
6 mjeseci prije

Židovi bi bili najsretniji kad bi palestinski problem prebacili u gradove zapadne Europe.

Max
6 mjeseci prije

Muslimani trebaju konkretno pomoći Palestini da se smanji patnja.

Koja
6 mjeseci prije

Putin je odjedared u “lagodnoj situaciji”…ovu ukazanu priliku za prosipanje demagogije ni u ludilu neče ispustiti! Pitanje svih pitanja je..ko ga je stavio u takvu poziciju!? Da

Drago
6 mjeseci prije

Putine Kralj si.

Perun
6 mjeseci prije

Na Putinovo izlaganje nemam komentar,rekao je ono sto ja stalno ponavljam ko papagaj ….pozovite sukobljene strane da zaustave neprijateljstva ,civili poput mene stradaju.Civilno stanovnistvo treba imati vise mogucnosti u ratnim sukobima .Zato se zalazem da se dozvoli evakuacija civila sa ratom zahvacenih podrucja …moderni sukobi i hibridni nacin ratovanja nisu pod kontrolom UN konvencije jer UN konvencija ne poznaje zakone koji bi ogranicili kolateralne stete u ,,sukobima ” naoruzanih bandi ,terrroorista ,svjetskih ,,sila” i drugih ,, vojnih i poluvojnih ” organizacija zeljnih LJUDSKE KRVI …P.S. Ašoka je imao pravo kada je donio edikte ….Ne treba poštovati samo svoju, a odbacivati religije drugih, već ih treba poštovati zbog ovog ili onog razloga. Na taj način pomažemo sopstvenoj religiji da raste i činimo uslugu religijama drugih. Čineći suprotno kopamo grob sopstvenoj religiji i isto tako štetimo i drugima. Ko god štuje sopstvenu religiju i blati druge, čini to zapravo posvećujući se svojoj… Čitaj više »

Sefer
6 mjeseci prije

Kad se izraelski cionistički režim prema palestincima.odnosio kao životinjama niže rase, jer cionizam je jednak nacizmu onda ne bi bilo tamo nikad problema. Da su se lijepo dogovorili da zajednički vladaju državom u međusobnom uvažavanju nebi ni trebale biti dvije države nego jedna. Drzava se nebi trebala zvat ni izrael ni palestina nego Sveta Zemlja i svi muslimani, židovi i kršćani i ostale skupine imali bi jednaka demokratska prava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI