Rat u Siriji je bio trenutak istine – Turska i SAD više ne mogu skrivati ono što stvarno jesu

SAD Vojska U Siriji
73 komentara

Iako će nekima zvučati suludo, dobro je da je Turska intervenirala u Idlibu i dobro je da SAD priznaju da su u Siriji ida se bave „zaštitom sirijske nafte“. Zašto? Zato što je tijekom nedavne eskalacije većina europskih medija konačno priznala da u Idlibu većinu teritorija drže teroristi sirijske Al-Qaide i da su se Oružane snage Republike Turske u savezu s priznatom međunarodnom terorističkom skupinom borile protiv sirijske vojske, koja je odjednom prestala biti „režimska“. Još uvijek ima nekolicina novinara, poput Juliana Röpckea iz Bilda ili svih ureda katarske Al-Jazeere, uključujući balkanski, koji se i dalje drže narativa iz 2012. i 2013. godine, ali ih je sve manje.

Zanimljiv je i nedostatak mašte u medija, zbog čega javno mnijenje Europe sve manje vjeruje ovim izvješćima, kao kod Al-Jazeere, čiji je balkanski ured reciklirao priču u „tajnim podzemnim bolnicama u Idlibu, čije lokacije nitko ne zna, kako ne bi bile bombardirane“. Priča je snimljena prije više od dvije godine, ali je sada mao dorađena i  objavljena na Facebook profilu AJ Balkan.

VIDEO: Izvorni uradak o podzemnim bolnicama „sirijske oporbe“ Idlibu

Naravno, čitatelji koji prate ovu medijsku kuću, najviše u BiH, ogorčeni su „genocidnim sklonostima diktatora Assada“ i „krvoloka Putina“, što bi im se moglo oprostiti zbog neupućenosti i nepoznavanja situacije, kao i zbog činjenice da ne znaju da je napredni ruski špijunski zrakoplov  Tu-214R nekoliko puta „skenirao“ cijeli Idlib i znaju se sve podzemne lokacije, čak i ispod ruševina dubine 10 do 20 metara, čemu služe i tko u njima boravi, tako je nemoguće sakriti se i zamijeniti bolnicu za zapovjedni centar ili skladište oružja Al-Qaide.

Što se tiče Amerikanaca, paradoksalno je, ali s druga strane dobro što su konačno skinuli maske, baš kao Turci, i rekli da su u Siriji kako bi krali tuđu i naftu. Tako je jedna ipak velika nacija, ekonomska i vojna velesila, ma kakva god bila, priznala da se ponaša kao drumski razbojnik  što ranije nije bio slučaj. Do sirijskog presedana su se američke uprave ipak trudile da daju privid legitimiteta planiranoj budućoj pljački, pa su organizirali i provodili državne udare, Obojene revolucije i agresije pod izgovorom uklanjanja diktatora, nakon čega bi postavljali marionetske vlade i dovodili američke kompanije da potpisuju „legalne poslovne ugovore“.

Sada je „uvertira“ preskočena i bez svrgavanja Assada se odmah prešlo na pljačku sirijskih resursa, po čemu se SAD ni po čemu ne razlikuju od terorista „Islamske države“, od kojih su naslijedili kriminalni posao u sjevernoj Siriji.

Osim toga, ni izjave o povlačenju iz arapske zemlje ne treba uzimati za ozbiljno, jer je sustavno povlačenje koje je najavio Trump odgođeno, ali da bi stvar bila zanimljivija, prošlog su tjedna Amerikanci poslali dodatne trupe u sjever Sirije.

Istina, oni govore o prebacivanju američke vojske iz jednog dijela zemlje u drugi. Washington kao da želi reći: “Mi, kao, nismo ovdje, ali u stvari jesmo”. Trump je prije otprilike godinu dana najavio potpuno povlačenje američkih snaga iz sirijske konfliktne zone. Tada je već bilo sumnji da te izjave nisu ništa više od bacanja prašine u oči.

Nisu spremni priznati poraz, zbog čega je Kongres spriječio povlačenje američkih trupa sa sirijsko-turske granice. Vrh Zastupničkog doma je osudio izjave Donalda Trumpa, koji je rekao da bi Sjedinjene Države trebale završiti sirijsku avanturu.

Sada govore o navodno pedesetak američkih vojnika u istočnoj provinciji zemlje, ali je ta brojka definitivno podcijenjena. Uzimajući u obzir da u Siriji još uvijek postoje najmanje dvije američke baze, vrlo je teško vjerovati da u svakoj od njih postoji samo dvadesetak američkih vojnika. Tako je već pri iznošenju brojeva jasno da je ovo još jedan američki blef.

Međutim, ponovno pokrenuta tema o povlačenju američkih trupa je još jedan razlog da međunarodna zajednica postavi dva temeljna pitanja. Prvo je što američke trupe uopće rade u Siriji? Drugo, je li moguće fizički nekako kontrolirati ili provjeriti jesu li povukli svoju vojsku ili ne? Kome je u načelu taj proces povjeren?

U stvari, sve što je povezano s američkom vojnom prisutnošću u Siriji je nezakonito. Prema zakonima Sirije i međunarodnom pravu. Bez obzira koliko se Amerikanci trudili, ova zemlja je i dalje suverena država i ima sve relevantne političke institucije, od  predsjednika do vlade i parlamenta. I nijedna od ovih institucije nije pozvala američke vojnike u Siriju. Za razliku od, recimo, ruskog kontingenta ili istih Iranaca, zajedno s Hezbollahom, koji se tamo bore na zahtjev službenih sirijskih vlasti. Isto tako nitko nije zvao ni Turke, niti ih je ovlastio da se u područjima Sirije koriste turskom lirom, a pogotovo ne da odvuku čitava tvorničke postrojenja iz Aleppa u Tursku. Osim saveza s teroristima, što si Amerikanci ipak nisu dozvolili i pazili su da ne ulete u isti kadar s militantima Al-Qaede, Turske i Amerikance povezuje pljačka sirijskih postrojenja i resursa.

Sjeveroistok Sirije je pustinja i granica s Irakom je jednostavno nominalna. To konkretno znači da Amerikanci, koji  još uvijek imaju veliki kontingent u Iraku, mogu bez ikakvog ometanja prebacivati svoje trupe iz jednog dijela pustinje u drugi, bez da se trude oko propisa prelaska državne granice bilo koje zemlje.

To znači da SAD u svakom trenutku, unatoč svim političkim i javnim izjavama Washingtona, u Siriji mogu imati onoliko vojnika koliko im treba ili onoliko koliko žele. To je još jedan argument u riznici teza da priča o povlačenju trupa nije ništa drugo do manipulacija.

I na kraju, ne možete govoriti o američkoj vojsci u Siriji bez spominjanja kurdskih snaga, za koje je zapravo zadužena američka vojska. Konkretno, govorimo o skupini “Sirijskih demokratskih snaga”. Trump je već rekao da SAD neće prestati podržavati sirijske Kurde, oružjem i novcem.

Međutim, postoje velike sumnje u iskrenost Washingtona i njihovu želju da  izravno podrže određene kurdske „demokratske težnje“. Za SAD je kurdski  „otpor“ obični alat za pljačku sirijskih prirodnih resursa, prije svega iz naftnih polja.

Napokon, nafta se u Siriji crpi upravo u istočnim provincijama Hasaka i Deir Ez-Zor i upravo su tamo razmještene glavne američke baze. S gledišta proizvodnje nafte, ovo je, naravno, fenomenalna regija, jer tamo crno zlato doslovno curi iz zemlje. Naime, ogromna ležišta nafte su na dubini od tek nekoliko metara u pijesku.

U ovoj situaciji su „Sirijske demokratske snage“ i Kurdi za Amerikance privatna kompanija za zaštitu prirodnih resursa koje su oteli u navodnoj “borbi protiv ISIL-a” i koje Washington jednostavno ne namjerava predati Damasku.

Dakle, ne uzimajte olako izjave o povlačenju američkih trupa iz ove regije. Zapravo, ovo nije ništa drugo nego još jedna pljačka na američki način. Ali koga SAD žele prevariti? Nijedan ozbiljan geopolitički akter na Bliskom istoku odavno ne pada na tu retoriku.

S druge strane, za 30 milijuna dolara mjesečno, koliko se procjenjuje američka zarada na ukradenoj nafti, SAD su same sebe pretvorile u međunarodnu kriminalnu organizaciju. Na da to nisu bile i prije, kao što je slučaj s Turskom, ali su se barem trudili da to ne bude tako evidentno. Sada je, izgleda, došao trenutak istine i nitko neće pogriješiti ako napiše da su Turci saveznici Al-Qaede, što znači da bi protiv Turske trebalo provesti međunarodnu vojnu intervenciju kao protiv talibana 2001. u Afganistanu. I nitko neće pogriješiti ako napiše da je američka uprava „cupola“ međunarodne kriminalne organizacije koja se u Afganistanu bavi trgovinom drogom, a u Siriji pljačkom nafte, dok se oni koji pokušavaju omesti kriminalne poslove likvidiraju kao u obračunu klanova na Siciliji, ali su SAD ipak nešto moćnije pa u tu svrhu koriste napadačke dronove, kao u Bagdadu, a ne skraćene dvocijevke ili solnu kiselinu, kao njihova „konkurencija“ iz Cosa Nostre.

VIDEO: Reciklirani uradak o podzemnim bolnicama „sirijske oporbe“ Idlibu

Facebook / AJ Balkans / Videos

VIDEO: SAD će „čuvati“ sirijsku naftu

Al-QaidaKongres SADrat u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pravda
4 godine prije

Babići, sve što si napisao je davno poznato svakom čoveku koji misli svojom glavom.
SAD se vodi isključivo interesima a ne bilo kakvim humanitarnim ciljevima. Treba imati IQ broja cipela pa poverovati u američku humanost. Gde prođe američka humanost tamo ni trava ne raste!

Ora
4 godine prije

Kao da čitam članak o Krimu i Donbasu.

Savonarola
4 godine prije

Al Lazira je odavno poznata kao ugledna agencija,ali ništa zato,mislim da je Putin za početak odlucio unistiti americku naftnu industriju. Cijena nafte pala za 30% ! Sve burze u slobodnom padu he he he.Boing ,korona,fraking-ales kaput.

Sparkling
4 godine prije

Ovaj članak još jednom govori o tome zašto je važno za pljačkaše da situacija u Idlibu još dugo bude na visokom nivou napetosti i sukoba i po mogučnosti eskalacije između Turske i Rusije. Jednom kada Idlib bude oslobođen, težište se seli na sjever i istok a “izuzetni” znaju da će tada postati legitimna meta. Samo mi jedna stvar nije jasna? Kako to prevoze (kradu) tu naftu kad su cjevovodi momentalno neupotrebljivi? Ili je voze u cisternama kao nekad Turci? To moraju biti dugački konvoji kamiona da bi se svaki mjesec izvadilo 30-40 mil.$ A da jedan dron slučajno zaluta (a vlasnik nepoznat) Možda bi im tada bilo toplo oko srca i krađe tuđih sirovina. No, sto puta ponovljena uzrječica: “nije ni njihova do jutra gorjela”

neznanje
4 godine prije

Babiću od danas Kolumbo više nije kriv. Kriv si ti. Otkrio si Ameriku.

varjag
4 godine prije

Ovdje je sve istinito i tačno opisano da se nema šta dodati, zato svaki dan čitam Logično. Svaka Vam čast!

Ringo10
4 godine prije

Ovo samo pokazje kakav bi bio svijet kad bi Amerika uspjela uspostaviti svoju apsolutnu globalnu hegemoniju. Dodje ti u kucu i otima ti sve sto hoce, mlati te i ne mozes mu nista.

Unistenje americke hegemonije i americkog i opcenito zapadnog imperijalizma je imperativ danasnjeg civiliziranog svijeta.

Je zapadni imperijalizam unistava i samu zapadnu civilizaciju.

Abe RemiLou 04
4 godine prije

c/p: Questions grow over Turkey’s “coronavirus free” status
Turska, okružena zahvaćenim zemljama, uz to, Iran je 3. po broju zaraženih.
(intellinews)

MarMar
4 godine prije

Bitno je da gospodin Babic ima prave i tocne obavjestajne podatke..Bas se zanima koje protale on to cita i na osnovu toga pise ove tekstove, koji se uvjek svode na isto.. Hvalospjevi o Iranu, Siriji Rusiji (sve tri diktatorske drzave)..
A Amerika izrael i zapad glavni krivci za sve sto se desava u svijetu..Vidite gospodine Babicu i mi imamo Internet i ponekad poslusamo neke vojne analticare.Bas me zanima sta bi recimo gospodin Tabak rekao na sve ovo..

Janjičar iz Srbije
4 godine prije

Sultane šta je više potvora i laži ti si balkanskom pašaluku draži!

dulebg
4 godine prije

30 miliona nije neka lova za Ameriku. Ali ono što njima treba svuda oko Evro-Azije jeste – prisustvo, održavanje ratova, moguća penetracija u Centralnu Aziju. Njihova noćna mora jeste pojas napretka kroz Centralnu Aziju ka Evropi – auto-putevi i brze pruge, kanali (tačno tako), prosperitetna društva – i koja ne zarezuju morske puteve: civilizacija Hartlenda.

Max
4 godine prije

Znali smo mi što su oni ali neka sad znaju i drugi.

Creator
4 godine prije

Sve je istina što piše u ovom tekstu, ali što realno možemo. SAD ima najjaču vojsku na svijetu i najbolje obavještajne službe te se ponašaju kao carstvo a ne demokratska nacija. Cijela ova situacija me podsjeća na Rimsko Carstvo i Atlantidu nedugo prije “pada”.

Derim
4 godine prije

A šta kažu u UN? Ima li neka rezolucija, ili bar izjava? Da li bar pogledaju SAD poprijeko?

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
4 godine prije

ŠTA RADE AMERIČKI SPECIJALCI U SIRIJI. TO NISU OKUPACISKKE POSTRROJBE NEGO TERORISTIČKI ESKADRONI SMRTI,(CHOMSKY)IZ SJEVERNE KAROLINE ,KOJI SU OBUČENI SAMO ZA TERORISTIČKE DIVERZIJE I UBIJANJA,PLAČENICI, KATOLICI ,ODNOSNO,PAPINI SLJEDBENICI, SREDNJOVJEKOVNI KRŽARI U DRUGOJ DEKADI 21-VOG STOLJEĆA. PAPA FRANCDESKO , DRIPČINO ,REAGIRAJ,ŠTA ONI RADE NA SREDNJEM I BLISKOM ISTOKU, POŠTO SU MORALI POBJEĆI IZ VIJETNAMA .TI ZNAŠ TKO SU OVI RAMBE IZ SJEVERNE KAROLINE SA KOJIMA SI KAO ORDONAC KRVOLOKA WOJTILE ZLOČINCEM,NON PLUS ULTRA ,KOJI SE VEĆ NALAZI U PAKLENOM KOTLU,TERORITZIRAO I UBIJAO MNOGE GRAĐANE PO JUŽNOJ AMERICI JER SU BILI OPTUŽENI DA SU ATEISTI. O TOME JE PROFESOR CHOMSKY OPŠIRNO PISAO ,A MORATE SE SJETITI I ONIH ISUSOVACA U NIKARAGVI I ONIH CC-A 3O HILJADA NESTALIH MALDIH GRAĐANA ARGENTINE KOJE STE POBACALI ŽIVE IZ AVIONA U ATLANSKI OCEAN .PISALI SU OTOME JUŽNO-AMERIČKI DNEVNICI .O NJIMA JE PISAO I DALJE PIŠE POŠTOVANI GOSPODIN PROFESOR CHOMSKY. I TREBA SE ZAPITATI ŠTA RADE AMERIČKI… Čitaj više »

Debeli gad
4 godine prije

Rusija radi ista sranja u Siriji kao i Amerikanci i Turska. Samo što su to sada sranja sa blagoslovom sirijske vlade. Zašto Rusi ne zaštite Kurde od Turaka nakon sto ih je (Kurde) Amerika još jednom izdala?

Debeli gad
4 godine prije

I Rusiji i Americi podjednako je u interesu nered na Bliskom istoku i u Europi. Sada su tu još pokušava uvaliti i Suljo Turcin Erdogan. Osmanlijsko carstvo je svojim osvajanjima na nekoliko stoljeća zaustavilo razvoj balkanskih naroda i arapskog svijeta. Kada je ono propalo , u igru su se ubacili Britanci i Francuzi, a poslije 2. svj. rata glavni proizvođači nereda postali su SAD i SSSR. Putinova Rusija samo pokušava oživjeti moć propalog komunističkog imperija, ovaj put u kompi sa Ruskom pravoslavnog crkvom. Takva Rusija, skupa sa Amerikom svjetskog huligana Donalda Trumpa čine svijet opasnijim mjestom nego sto je to ikada bio.

s mile
4 godine prije

a naprica nam svasta. sve nekave zavjere i tajne kao i obicno.ali pusti sve to sto ne napises koliko djece i civila pobise tvoji rusi i Asad bez obzira zasto i cijih. djeca su svacija. Odgoarace kad tad pred sudom i rusi i asad sto bacaju bombe gdje stignu po civlima a onda ko kucke bjeze sto prije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI