fbpx

Rat u Siriji je bio trenutak istine – Turska i SAD više ne mogu skrivati ono što stvarno jesu

SAD Vojska U Siriji

Iako će nekima zvučati suludo, dobro je da je Turska intervenirala u Idlibu i dobro je da SAD priznaju da su u Siriji ida se bave „zaštitom sirijske nafte“. Zašto? Zato što je tijekom nedavne eskalacije većina europskih medija konačno priznala da u Idlibu većinu teritorija drže teroristi sirijske Al-Qaide i da su se Oružane snage Republike Turske u savezu s priznatom međunarodnom terorističkom skupinom borile protiv sirijske vojske, koja je odjednom prestala biti „režimska“. Još uvijek ima nekolicina novinara, poput Juliana Röpckea iz Bilda ili svih ureda katarske Al-Jazeere, uključujući balkanski, koji se i dalje drže narativa iz 2012. i 2013. godine, ali ih je sve manje.

Zanimljiv je i nedostatak mašte u medija, zbog čega javno mnijenje Europe sve manje vjeruje ovim izvješćima, kao kod Al-Jazeere, čiji je balkanski ured reciklirao priču u „tajnim podzemnim bolnicama u Idlibu, čije lokacije nitko ne zna, kako ne bi bile bombardirane“. Priča je snimljena prije više od dvije godine, ali je sada mao dorađena i  objavljena na Facebook profilu AJ Balkan.

VIDEO: Izvorni uradak o podzemnim bolnicama „sirijske oporbe“ Idlibu

Naravno, čitatelji koji prate ovu medijsku kuću, najviše u BiH, ogorčeni su „genocidnim sklonostima diktatora Assada“ i „krvoloka Putina“, što bi im se moglo oprostiti zbog neupućenosti i nepoznavanja situacije, kao i zbog činjenice da ne znaju da je napredni ruski špijunski zrakoplov  Tu-214R nekoliko puta „skenirao“ cijeli Idlib i znaju se sve podzemne lokacije, čak i ispod ruševina dubine 10 do 20 metara, čemu služe i tko u njima boravi, tako je nemoguće sakriti se i zamijeniti bolnicu za zapovjedni centar ili skladište oružja Al-Qaide.

Što se tiče Amerikanaca, paradoksalno je, ali s druga strane dobro što su konačno skinuli maske, baš kao Turci, i rekli da su u Siriji kako bi krali tuđu i naftu. Tako je jedna ipak velika nacija, ekonomska i vojna velesila, ma kakva god bila, priznala da se ponaša kao drumski razbojnik  što ranije nije bio slučaj. Do sirijskog presedana su se američke uprave ipak trudile da daju privid legitimiteta planiranoj budućoj pljački, pa su organizirali i provodili državne udare, Obojene revolucije i agresije pod izgovorom uklanjanja diktatora, nakon čega bi postavljali marionetske vlade i dovodili američke kompanije da potpisuju „legalne poslovne ugovore“.

Sada je „uvertira“ preskočena i bez svrgavanja Assada se odmah prešlo na pljačku sirijskih resursa, po čemu se SAD ni po čemu ne razlikuju od terorista „Islamske države“, od kojih su naslijedili kriminalni posao u sjevernoj Siriji.

Osim toga, ni izjave o povlačenju iz arapske zemlje ne treba uzimati za ozbiljno, jer je sustavno povlačenje koje je najavio Trump odgođeno, ali da bi stvar bila zanimljivija, prošlog su tjedna Amerikanci poslali dodatne trupe u sjever Sirije.

Istina, oni govore o prebacivanju američke vojske iz jednog dijela zemlje u drugi. Washington kao da želi reći: “Mi, kao, nismo ovdje, ali u stvari jesmo”. Trump je prije otprilike godinu dana najavio potpuno povlačenje američkih snaga iz sirijske konfliktne zone. Tada je već bilo sumnji da te izjave nisu ništa više od bacanja prašine u oči.

Nisu spremni priznati poraz, zbog čega je Kongres spriječio povlačenje američkih trupa sa sirijsko-turske granice. Vrh Zastupničkog doma je osudio izjave Donalda Trumpa, koji je rekao da bi Sjedinjene Države trebale završiti sirijsku avanturu.

Sada govore o navodno pedesetak američkih vojnika u istočnoj provinciji zemlje, ali je ta brojka definitivno podcijenjena. Uzimajući u obzir da u Siriji još uvijek postoje najmanje dvije američke baze, vrlo je teško vjerovati da u svakoj od njih postoji samo dvadesetak američkih vojnika. Tako je već pri iznošenju brojeva jasno da je ovo još jedan američki blef.

Međutim, ponovno pokrenuta tema o povlačenju američkih trupa je još jedan razlog da međunarodna zajednica postavi dva temeljna pitanja. Prvo je što američke trupe uopće rade u Siriji? Drugo, je li moguće fizički nekako kontrolirati ili provjeriti jesu li povukli svoju vojsku ili ne? Kome je u načelu taj proces povjeren?

U stvari, sve što je povezano s američkom vojnom prisutnošću u Siriji je nezakonito. Prema zakonima Sirije i međunarodnom pravu. Bez obzira koliko se Amerikanci trudili, ova zemlja je i dalje suverena država i ima sve relevantne političke institucije, od  predsjednika do vlade i parlamenta. I nijedna od ovih institucije nije pozvala američke vojnike u Siriju. Za razliku od, recimo, ruskog kontingenta ili istih Iranaca, zajedno s Hezbollahom, koji se tamo bore na zahtjev službenih sirijskih vlasti. Isto tako nitko nije zvao ni Turke, niti ih je ovlastio da se u područjima Sirije koriste turskom lirom, a pogotovo ne da odvuku čitava tvorničke postrojenja iz Aleppa u Tursku. Osim saveza s teroristima, što si Amerikanci ipak nisu dozvolili i pazili su da ne ulete u isti kadar s militantima Al-Qaede, Turske i Amerikance povezuje pljačka sirijskih postrojenja i resursa.

Sjeveroistok Sirije je pustinja i granica s Irakom je jednostavno nominalna. To konkretno znači da Amerikanci, koji  još uvijek imaju veliki kontingent u Iraku, mogu bez ikakvog ometanja prebacivati svoje trupe iz jednog dijela pustinje u drugi, bez da se trude oko propisa prelaska državne granice bilo koje zemlje.

To znači da SAD u svakom trenutku, unatoč svim političkim i javnim izjavama Washingtona, u Siriji mogu imati onoliko vojnika koliko im treba ili onoliko koliko žele. To je još jedan argument u riznici teza da priča o povlačenju trupa nije ništa drugo do manipulacija.

I na kraju, ne možete govoriti o američkoj vojsci u Siriji bez spominjanja kurdskih snaga, za koje je zapravo zadužena američka vojska. Konkretno, govorimo o skupini “Sirijskih demokratskih snaga”. Trump je već rekao da SAD neće prestati podržavati sirijske Kurde, oružjem i novcem.

Međutim, postoje velike sumnje u iskrenost Washingtona i njihovu želju da  izravno podrže određene kurdske „demokratske težnje“. Za SAD je kurdski  „otpor“ obični alat za pljačku sirijskih prirodnih resursa, prije svega iz naftnih polja.

Napokon, nafta se u Siriji crpi upravo u istočnim provincijama Hasaka i Deir Ez-Zor i upravo su tamo razmještene glavne američke baze. S gledišta proizvodnje nafte, ovo je, naravno, fenomenalna regija, jer tamo crno zlato doslovno curi iz zemlje. Naime, ogromna ležišta nafte su na dubini od tek nekoliko metara u pijesku.

U ovoj situaciji su „Sirijske demokratske snage“ i Kurdi za Amerikance privatna kompanija za zaštitu prirodnih resursa koje su oteli u navodnoj “borbi protiv ISIL-a” i koje Washington jednostavno ne namjerava predati Damasku.

Dakle, ne uzimajte olako izjave o povlačenju američkih trupa iz ove regije. Zapravo, ovo nije ništa drugo nego još jedna pljačka na američki način. Ali koga SAD žele prevariti? Nijedan ozbiljan geopolitički akter na Bliskom istoku odavno ne pada na tu retoriku.

S druge strane, za 30 milijuna dolara mjesečno, koliko se procjenjuje američka zarada na ukradenoj nafti, SAD su same sebe pretvorile u međunarodnu kriminalnu organizaciju. Na da to nisu bile i prije, kao što je slučaj s Turskom, ali su se barem trudili da to ne bude tako evidentno. Sada je, izgleda, došao trenutak istine i nitko neće pogriješiti ako napiše da su Turci saveznici Al-Qaede, što znači da bi protiv Turske trebalo provesti međunarodnu vojnu intervenciju kao protiv talibana 2001. u Afganistanu. I nitko neće pogriješiti ako napiše da je američka uprava „cupola“ međunarodne kriminalne organizacije koja se u Afganistanu bavi trgovinom drogom, a u Siriji pljačkom nafte, dok se oni koji pokušavaju omesti kriminalne poslove likvidiraju kao u obračunu klanova na Siciliji, ali su SAD ipak nešto moćnije pa u tu svrhu koriste napadačke dronove, kao u Bagdadu, a ne skraćene dvocijevke ili solnu kiselinu, kao njihova „konkurencija“ iz Cosa Nostre.

VIDEO: Reciklirani uradak o podzemnim bolnicama „sirijske oporbe“ Idlibu

Facebook / AJ Balkans / Videos

VIDEO: SAD će „čuvati“ sirijsku naftu

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
73 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
pravda
Gost
pravda
6 mjeseci prije

Babići, sve što si napisao je davno poznato svakom čoveku koji misli svojom glavom.
SAD se vodi isključivo interesima a ne bilo kakvim humanitarnim ciljevima. Treba imati IQ broja cipela pa poverovati u američku humanost. Gde prođe američka humanost tamo ni trava ne raste!

pravda
Gost
pravda
6 mjeseci prije

Koliko vidim, dva komentatora (za sad) sa IQ brojem cipela potpisali su moj komentar?!

Mr.No
Gost
Mr.No
6 mjeseci prije

@pravda: ja iam i tacnoga u tekstu.I tekako. Medjutim, najmanje jos jedan ovoliki tekst ili ti protutekst bi se mogao napisati iz samih ,,argumenta” koje autor navodi. Kratko!! Hronoloski nereda stvari, potom izvrce cinjenice i nevjesto ih plasira drugome u opanak, namjerno, znajuci da to na portalu prolazi., itd, itd. Odvlaci i analizu i citaoce u drugom pravcu, bas kad napomene jednu cinjenicu, ili dvije , ili tri na kojima bi se vrijedilo zadrzati i obraditi ih. ‘elem nek pise, plaho vode ne pije. Tito dragi , jos se drzi ,,Bild” novine itd.

Turska NATO
Gost
Turska NATO
6 mjeseci prije

Turska ( NATO partner ) ima vise humanistickog prava i dobromiroljubivosti nego “ruski teroristi”

Kandinski
Gost
Kandinski
6 mjeseci prije

Smeća umišljena, pretenciozna.

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
6 mjeseci prije

Turcima necemo zaboraviti i oprostiti 500 godina “zuluma” a NATO-u bombardovanje nase zemlje osiromasenim uranijumom , barem ja necu , za druge ne znam .

Debeli gad
Gost
Debeli gad
6 mjeseci prije

Turska pokušava od nesretnih izbjeglica napraviti neku vrstu basibozuka kojim pritišće granice EU -a. Basibozuk su bile divlje paravojne formacije koje su išle pred regularnom janjicarskom vojskom paleci i pljackajuci sve redom za vrijeme Osmanlija . Na isti način su JNA i Srbija koristili paravojne formacije Srba u Hrvatskoj i BiH u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.
Žao mi je sto su za vrijeme bombardiranja Srbije od strane NATO -a stradali mnogi civili, ali je Srbija najviše sama za to kriva, slično kao i Hitler i nacisti za uništavanje njemačkih gradova u savezničkim bombardiranjima. Za razliku od denacifikacije Njemačke, Srbiju nažalost nitko nije bio voljan denacificifizirati, kao niti izvršiti pacifikaciju svih država nastalih raspadom bivše države.

Angela
Gost
Angela
6 mjeseci prije

Turska NATO: a, ja, ja, ja, vasa mrznja prema Rusima je vasa privatna stvar i zadrzite je za sebe, to nikogaa ne interesuje! Zasto Amerika vodi beskonacne ratove u kojima nije vazna pobeda. Konkretno to su ratovi za bogatstvo i novac a ne za stvaranje mira, nego za razaranje i izvlacenje profita za interese velikih korporacija. Da bi jedan americki radnik imao radno mesto, potrebno je da u Siriji ili Jemenu najmanje desetak ljudi izgubi zivot. Na primer: General Dynamics je zahvaljujuci bliskoistocnom haosu i strasnom klanju civilnog stanovnistva, uspeo da zadrzi svoje tenkovske proizvodne kapacitete u Ohaju i Micigenu, iako oni nisu vise potrebni americkoj vojsci , pa su ih uvalili Saudijskoj Arabiji za skupe pare. Drugi primer od mnogih: Boing je prodao Kuvajtu F-18 40 komada i tako je uspeo da zadrzi otvorene svoje proizvodne linije u St. Louisu.Onda se moze zamisliti kakvu bi katastrofu izazvalo za americku ekonomiju ukidanje ratova i raznih sukoba pocev od Ukrajine (opet su im uvalili oruzja za $150 miliona), preko Afrike, Bliskog Istoka ….radi odrzavanja u punom pogonu vojnoindustrijskog kompleksa. Zato Tramp laze da povlaci trupe i zna da izgovara laz, jer je svestan da je to nemoguce! Kontrolisani haos i uzas koji potpuno razara sve, da bi njihove korporacije na tim rusevinama ponovo gradili i zaradjivali za njihove interese, iskljucivo. Tramp je zato javno zapretio, da ce zemlje koje pomognu izgradnju i obnovu Sirije biti izlozeni zestokim sankcijama! A vi gospodine kazete, Rusi teroristi! Zasto vi visite na ovom sajtu u stvari? Izgleda da vi citate samo naslove, a trebalo bi nesto i da naucite, jer ovaj sajt daje odlicne analize.

Ora
Gost
Ora
6 mjeseci prije

Kao da čitam članak o Krimu i Donbasu.

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
6 mjeseci prije

Volio bih da mi objasniš tačnu vezu između teritorija navedenih u članku i Krima i Donbasa? Molim te, budi precizan/na i obrazloži temelje tog razmišljanja.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ma misli čovek na prijetnju Zelenskog da će prekinuti razgovor sa Moskvom, da se zalaže za modifikaciju Minskog sporazuma i jučerašnje granatiranje NovoRusije od strane ukrofašista.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Vlada Ukrajine fakticno ne postoji. Ukrajina je pod direktnom upravom Amerike a sve ostalo je prodavanje magle.

Franjo Josip
Gost
Franjo Josip
6 mjeseci prije

Osoba se prodala za sendvic, a ti bi da ti nesto objasnjava? Ne budali. Ora I slicni su tu da mute vodu.

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Ora, očigledno tebi ne odgovara da se govori istina o pljačkašima, jer su to tvoji miljenici. Konačno, posle ovih podlosti koje je radio Erdogad, na zapadu je počela istina da se probija. Ostavi se pokušaja zamena teme.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije

Ora

Tipičan odgovor amerokenjsko-izraelske podguzne muhe.

A što ćeš, neko voli, i živi od sranja. 😂😘

P***!

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

Čitaj Ora čitaj, ponekad je dobro i dva puta pročitati. Ponavljanje je majka znanja. Ponavljao sam i u školi.

Kandinski
Gost
Kandinski
6 mjeseci prije

Šta tamo ima brdo Uzbeka, Tunižana, Sauda, Mongola, Turaka? Mislim, bili bi oni tamo ali ne mogu, žena ih otjerala.

35s
Gost
35s
6 mjeseci prije

Znas citati….bravo,bravisimo.:o

Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Al Lazira je odavno poznata kao ugledna agencija,ali ništa zato,mislim da je Putin za početak odlucio unistiti americku naftnu industriju. Cijena nafte pala za 30% ! Sve burze u slobodnom padu he he he.Boing ,korona,fraking-ales kaput.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

Pitanje za za Nobelovu nagradu: “cijana nafte pala i iznosi kao cca. početkom 90-tih (po barelu), a cijena u maloprodaji kao 2019?” Nisam dobar u matematici ali ovaj odnos nema veze s zdravom pameti. Ili su naši “izuzetni” političari izmislili neku drugu vrstu egzaktne nauke?

Minus Collector
Gost
Minus Collector
6 mjeseci prije

To se zove alkemija 🙂

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
6 mjeseci prije

Minus Collektor@ to se zove pljacka sopstvenog naroda.

Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Matematika kaže da je najveca stavka u cijeni,porez za stoku sitnog zuba ili kako neki kazu porez za budale.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Nafta se kupuje na osnovu dugorocnih ugovora, a ne dnevne cijene. dalje, navjece stavke u cijeni goriva cine porezi a ne cijena sirovine. Ipak, obzirom na drastican pad cijene sirovine, i gorivo bi moralo pojeftiniti, netko je naveo da je sada u Austriji ispod 1e litra. Ali, da nas pljackaju, kao ovce, svakodnevno, to nitko ne moze poreci.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
6 mjeseci prije

U maloprodaji se ne kupuje nafta. Nafta je sirovina. Cijena nafte je samo neki okvir, koji ne znaći puno kada se razgovara o cijeni bencina ili dizela. Njihova cijena ipak ostaje u puno užim okvirima, nego cijena nafte, koja se u tom periodu kretala od nekih 22 do čak 146$.

Naftu treba preraditi a troškovi su narasli od 90-ih i to najmanje u vidu inflacije. Npr. 1987 Lancia Delta Integrale HF koštala je 40.000 DM. Danas nema šanse da sličan automobil dođe 40.000 €, što bi ionako već bilo 2x skuplje. Isto je i sa naftom. Ako se na cijene iz 90-ih primjeni inflacija, te cijene bi bile 2x veće. Prosječna cijena nafte 1990. bila je 23,19$, danas bi to uključujući inflaciju iznosilo 45,65. Današnja cijena je oko 32$. Znači čak je niža. Kako su onda, i u zemljama koje ne oporezuju pogonska goriva, na benzinskoj puno skuplja nego su bila tada?

1998 proizvodna cijena kuvajtske nafte bila je recimo 4$, a ruske 14$. Cijena na burzi 11,91$ (18,86 sa inflacijom). Znači Rusi nisu ni imali neku zaradu. 14$ je bila proizvodna cijena, bez istraživanja, ulaganja, otvaranja novih bušotina…

Ima tu i poreza, nameta, trošarina, cijena struje, prijevoza, radnika ovog, radnika onog… Uglavnom cijena nafte ≠ cijena dizela. Nisu čak ni u izravnoj vezi, iako nas mediji, prodavači goriva, pa i same vlade uvjeravaju da jesu.

Sjetite se, ne dugo toga kad bi cijene dizela narasle npr. 20% i cijene proizvoda su nekom čudnom logikom narasle barem toliko.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
6 mjeseci prije

Još to. Da li je cijena struje 1990 bila ista ko i sada ili sada rijeke ne teku vise nizvodno? A cijena te vode je bila nula dolara i sada vise nije?

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Nekdo
Ne budi smijesan. A koliko je porastao broj stranackih drugova koje treba uhljebiti. Dobro smo i prosli.

Kandinski
Gost
Kandinski
6 mjeseci prije

To ti se zove slobodno tržište, isto ka i cijene u Lidla i Konzuma.

Derim
Gost
Derim
6 mjeseci prije

Čekaj dok poskupi nafta par dolara (od trenutne cijene), odmah ide poskupljenje.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

Ovaj članak još jednom govori o tome zašto je važno za pljačkaše da situacija u Idlibu još dugo bude na visokom nivou napetosti i sukoba i po mogučnosti eskalacije između Turske i Rusije. Jednom kada Idlib bude oslobođen, težište se seli na sjever i istok a “izuzetni” znaju da će tada postati legitimna meta. Samo mi jedna stvar nije jasna? Kako to prevoze (kradu) tu naftu kad su cjevovodi momentalno neupotrebljivi? Ili je voze u cisternama kao nekad Turci? To moraju biti dugački konvoji kamiona da bi se svaki mjesec izvadilo 30-40 mil.$ A da jedan dron slučajno zaluta (a vlasnik nepoznat) Možda bi im tada bilo toplo oko srca i krađe tuđih sirovina. No, sto puta ponovljena uzrječica: “nije ni njihova do jutra gorjela”

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Da li znamo da su cjevovodi neupotrebljivi? Ako i jesu, nafta čeka, ko ostaje njegova je godinama. Sjeti se onog malog crpilišta u Đeletovcima i je li protok do rafinerija u Srbiji stao, kako čudno, nije. Jel ga je bilo problem zaustaviti, gle čuda, nije.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Kakva nafta , u pravu si , amerikaci su tu radi sasvim drugih razloga..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Nego Alene….veliš sotoniziraju Tursku?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Lako je tebi i babiću kad sekularosi ne razumiju dzamijska posla , no povezuju ljudi kockice , polako samo..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Šta ti smatraš pod sekularan?
Nisi valda za džamahiriju ili neku ortodoksiju ili katoliksiju?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Hajd da si ti makar sekularan ne bi zalio , već pod sekularnost guraš ljudima perzijski ” sekularizam ” .

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Alene, Alene. Mislis da treba uvesti u skole islamski vjeronauk, da svi mozemo pratiti,kao sto si rekao ‘dzamijska posla’?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Više istoriju islama , to bi pomoglo ..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Čekaj, zašto bi neki ovdje trebali razumjeti džamijska posla? Ako misliš da je sve “zapisano”, ti slobodno vjeruj, ali nemoj gnjaviti kao oni što kopiraju pslame iz Evanđelja pa dave ljude ovdje u komentarima

Kandinski
Gost
Kandinski
6 mjeseci prije

Vi sunitski fanatici smatrate da je Alah đubre jer je stvorio više naroda i kultura pa sad vi to morate “ispravit”i onda vam je Babić kriv? Da ne govorim o ogromno licemjerju di se krijete iza američke “demokratske guzice i koljete se između sebe jer ne znate trebaju li vladt vehabije, tekfirije, selafije ili židovi možda. Pa sram vas bilo.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Alene, za amerikance nema drugog razloga osim održavati američki način života ali samo u USA a to je prvenstveno jeftino gorivo. Sve drugo što ti prodaju je laž.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Baš će ih iščupati sirijska nafta , ne budi smiješan.. Druga posla imaju amerikanci tamo , vidjećeš brzo..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Biznis Alene, bitan je svaki dolar a zašto da drugi zaradi kada oni mogu zaraditi a sa druge strane pare od te nafte bi baš dobro došle Siriji što Amerika ne želi ni pod razno dopustiti.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Pitao te je lijepo covjek ,čime je transportuju , gdje su satelitske snimke beskrajnih konvoja ? To ova nevidljiva tehnologija ..

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije

Alen, ti stvarno ne znaš čime Ameri transportiraju sirijsku naftu. Pa bespilotnim letjelicama. Alen, probaš polemizirati s ljudima koji ne vole zapadnu civilizaciju. Neće ići.

Derim
Gost
Derim
6 mjeseci prije

@Ad astra
Da, budale. Nikako da shvate da ameri samo čuvaju naftu, Ćuće, Ćame, Ćekaju da Siriju oslobodi naoružana opozicija te da je predaju “legalnoj” vlasti. Ako ostane Assad, hoće li njemu predati naftna polja?

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Alen
Daj objasni, prosvjetli nas.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ni za ISILove transporte niko nije “znao” iako su Rusi upozoravali da se to dešava i niko nije vjerovao dok Rusi nisu počeli lupati po njima.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Kao da je to tajna kuda ide nafta , novinar si , nemoj samo twiterrati okolo , istrazi malo..

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Babiću od danas Kolumbo više nije kriv. Kriv si ti. Otkrio si Ameriku.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

E pa Kolumbo nije bio ni prvi, ni drugi a ne zn se koji je po redu otkrio Ameriku.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

No Babić nam je “otkrio ameriku” po ko zna koji put. Sve ovo što je napisano znamo od početka Američkog angažmana na bliskom istoku. Kao što i sami tvrde
“Mi varamo, lažemo i krademo” ja bi dodao “…i ubijamo i tome je cijela naša politika i privreda podređena. To nam osigurava Američki način života”. Nadam se da se slažeš sa ovim mojim dodatkom Pompeovim riječima. On to tako nije mogao izreći no mi gledamo što rade pa sam bio slobodan napraviti taj dodatak.

varjag
Gost
varjag
6 mjeseci prije

Ovdje je sve istinito i tačno opisano da se nema šta dodati, zato svaki dan čitam Logično. Svaka Vam čast!

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ovo samo pokazje kakav bi bio svijet kad bi Amerika uspjela uspostaviti svoju apsolutnu globalnu hegemoniju. Dodje ti u kucu i otima ti sve sto hoce, mlati te i ne mozes mu nista.

Unistenje americke hegemonije i americkog i opcenito zapadnog imperijalizma je imperativ danasnjeg civiliziranog svijeta.

Je zapadni imperijalizam unistava i samu zapadnu civilizaciju.

Abe RemiLou 04
Gost
Abe RemiLou 04
6 mjeseci prije

c/p: Questions grow over Turkey’s “coronavirus free” status
Turska, okružena zahvaćenim zemljama, uz to, Iran je 3. po broju zaraženih.
(intellinews)

MarMar
Gost
MarMar
6 mjeseci prije

Bitno je da gospodin Babic ima prave i tocne obavjestajne podatke..Bas se zanima koje protale on to cita i na osnovu toga pise ove tekstove, koji se uvjek svode na isto.. Hvalospjevi o Iranu, Siriji Rusiji (sve tri diktatorske drzave)..
A Amerika izrael i zapad glavni krivci za sve sto se desava u svijetu..Vidite gospodine Babicu i mi imamo Internet i ponekad poslusamo neke vojne analticare.Bas me zanima sta bi recimo gospodin Tabak rekao na sve ovo..

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

MarMar , ne možeš ti osporiti ništa što je Babić napisao. Ako je nešto laž, reci. Ako ti smeta istina, to je već nešto drugo .

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

@MarMar
Krivo!! Da se Vi i ja i Gosp. Tabak nađemo negdje i slobodno popričamo, onda bi možda i Gosp. Tabak bio iskren i čuli bi od njega ono što ne smije javno izgovoriti kad iznosi mišljenje za neke medije. A ako su MSM, onda samo možete naslučivati koliko slobodno polemika može ići daleko.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

MarMar
O USA mozemo pricati, i pitanje je sto bi zakljucili, ali ako Izrael, svojim odnosom prema Palestincima nije zlocinacka drzava, onda ja ne znam sto je zlocin.

Janjičar iz Srbije
Gost
Janjičar iz Srbije
6 mjeseci prije

Sultane šta je više potvora i laži ti si balkanskom pašaluku draži!

35s
Gost
35s
6 mjeseci prije

Burek efendi je on, sultan tesko 😄

dulebg
Gost
dulebg
6 mjeseci prije

30 miliona nije neka lova za Ameriku. Ali ono što njima treba svuda oko Evro-Azije jeste – prisustvo, održavanje ratova, moguća penetracija u Centralnu Aziju. Njihova noćna mora jeste pojas napretka kroz Centralnu Aziju ka Evropi – auto-putevi i brze pruge, kanali (tačno tako), prosperitetna društva – i koja ne zarezuju morske puteve: civilizacija Hartlenda.

Povremeni Komentetor
Gost
Povremeni Komentetor
6 mjeseci prije

U sridu Dule ,dodao bi na to još i očuvanje petrodolara. (pod ono što im treba)

Derim
Gost
Derim
6 mjeseci prije

Ne ide ta lova u proračun, sliva se u privatne džepove.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Znali smo mi što su oni ali neka sad znaju i drugi.

Creator
Gost
Creator
6 mjeseci prije

Sve je istina što piše u ovom tekstu, ali što realno možemo. SAD ima najjaču vojsku na svijetu i najbolje obavještajne službe te se ponašaju kao carstvo a ne demokratska nacija. Cijela ova situacija me podsjeća na Rimsko Carstvo i Atlantidu nedugo prije “pada”.

Derim
Gost
Derim
6 mjeseci prije

A šta kažu u UN? Ima li neka rezolucija, ili bar izjava? Da li bar pogledaju SAD poprijeko?

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
Gost
FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
6 mjeseci prije

ŠTA RADE AMERIČKI SPECIJALCI U SIRIJI.
TO NISU OKUPACISKKE POSTRROJBE NEGO TERORISTIČKI ESKADRONI SMRTI,(CHOMSKY)IZ SJEVERNE KAROLINE ,KOJI SU OBUČENI SAMO ZA TERORISTIČKE DIVERZIJE I UBIJANJA,PLAČENICI, KATOLICI ,ODNOSNO,PAPINI SLJEDBENICI, SREDNJOVJEKOVNI KRŽARI U DRUGOJ DEKADI 21-VOG STOLJEĆA. PAPA FRANCDESKO , DRIPČINO ,REAGIRAJ,ŠTA ONI RADE NA SREDNJEM I BLISKOM ISTOKU, POŠTO SU MORALI POBJEĆI IZ VIJETNAMA .TI ZNAŠ TKO SU OVI RAMBE IZ SJEVERNE KAROLINE SA KOJIMA SI KAO ORDONAC KRVOLOKA WOJTILE ZLOČINCEM,NON PLUS ULTRA ,KOJI SE VEĆ NALAZI U PAKLENOM KOTLU,TERORITZIRAO I UBIJAO MNOGE GRAĐANE PO JUŽNOJ AMERICI JER SU BILI OPTUŽENI DA SU ATEISTI. O TOME JE PROFESOR CHOMSKY OPŠIRNO PISAO ,A MORATE SE SJETITI I ONIH ISUSOVACA U NIKARAGVI I ONIH CC-A 3O HILJADA NESTALIH MALDIH GRAĐANA ARGENTINE KOJE STE POBACALI ŽIVE IZ AVIONA U ATLANSKI OCEAN .PISALI SU OTOME JUŽNO-AMERIČKI DNEVNICI .O NJIMA JE PISAO I DALJE PIŠE POŠTOVANI GOSPODIN PROFESOR CHOMSKY. I TREBA SE ZAPITATI ŠTA RADE AMERIČKI SPECIJALCI U SIRIJI ,PA NIJE TO JUŽA AMERIKA ,AMERIČKO-VATIKANSKA LATIFUNDIJA ?? ONI SU DO JUČER ,PIŠU NEKI UGLEDNI SVJESTKI LISTOVI ,TAJNO TRENIRALI I POMAGALI ,TAMOŠNJE ISLAMSKE TERORISTE SAMO DA SRUŠE ASSADA ,A DA ĆE SE TEK POTOM OBRAČUNTI SA ONIMA KOJI NE PRIHVAĆAJU AMERIČKU, KRŠĆANASKO-TERORISTIČKU OKUPACIJU.

Debeli gad
Gost
Debeli gad
6 mjeseci prije

Rusija radi ista sranja u Siriji kao i Amerikanci i Turska. Samo što su to sada sranja sa blagoslovom sirijske vlade. Zašto Rusi ne zaštite Kurde od Turaka nakon sto ih je (Kurde) Amerika još jednom izdala?

Debeli gad
Gost
Debeli gad
6 mjeseci prije

I Rusiji i Americi podjednako je u interesu nered na Bliskom istoku i u Europi. Sada su tu još pokušava uvaliti i Suljo Turcin Erdogan. Osmanlijsko carstvo je svojim osvajanjima na nekoliko stoljeća zaustavilo razvoj balkanskih naroda i arapskog svijeta. Kada je ono propalo , u igru su se ubacili Britanci i Francuzi, a poslije 2. svj. rata glavni proizvođači nereda postali su SAD i SSSR. Putinova Rusija samo pokušava oživjeti moć propalog komunističkog imperija, ovaj put u kompi sa Ruskom pravoslavnog crkvom. Takva Rusija, skupa sa Amerikom svjetskog huligana Donalda Trumpa čine svijet opasnijim mjestom nego sto je to ikada bio.

35s
Gost
35s
6 mjeseci prije

Smrad ili gad pitanje je sad :ooo

s mile
Gost
s mile
6 mjeseci prije

a naprica nam svasta. sve nekave zavjere i tajne kao i obicno.ali pusti sve to sto ne napises koliko djece i civila pobise tvoji rusi i Asad bez obzira zasto i cijih. djeca su svacija. Odgoarace kad tad pred sudom i rusi i asad sto bacaju bombe gdje stignu po civlima a onda ko kucke bjeze sto prije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
73
0
()
x