Rusija odgovorila Erdoganu na uličarski prijedlog: Ostavite nas „jedan na jedan“ u Siriji

Dmitry Peskov
125 komentara

„Rusija je jedina zemlja čije su trupe u Siriji legalno“, podsjetio je glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

Tako je predstavnik Kremlja komentirao izjavu turskog čelnika Recepa Erdogana, koji je predvečer pozvao predsjednika Vladimira Putina da ostavi Ankaru “jedan na jedan“ sa sirijskim vlastima.

Peskov je napomenuo da Rusija djeluje u regiji na zahtjev legitimnog sirijskog vodstva.

“Sve ostale vojne snage drugih zemalja koje se nalaze u Siriji su tamo suprotno normama i načelima međunarodnog prava”, rekao je Peskov.

Glasnogovornik ruskog predsjednika naglasio je da se sirijska vojska bori protiv terorista, koje je Turska obvezala „deaktivirati“ sa sporazumom u Sočiju. Također je istaknuo da teroristi u Siriji vrše udare na ruske vojne objekte.

“Stoga će se, usprkos bilo kakvim izjavama, borba protiv tih terorističkih elemenata nastaviti”, rekao je Peskov.

Osim toga, glasnogovornik Kremlja rekao je da bi se Putin i Erdogan trebali sastati u Moskvi sljedeći tjedan. Pri tome će ruski i turski čelnici usporediti svoja stajališta u vezi s provedbom Sporazuma iz Sočija i precizirati koje ranije obveze stranke moraju ispuniti.

Prema Peskovu, sastanak neće biti lak.

Rusija i Sirija su više puta isticale da uzrok nestabilnosti u regiji predstavljaju akcije terorista. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da Turska nije u stanju ispuniti nekoliko ključnih obveza za rješavanje problema oko sirijskog Idliba. Konkretno, ona od terorista nije razdvojila „oružanu oporbu“ koja je spremna za dijalog s vladom u okviru političkog procesa.

Naime, u rusko-turskom memorandumu od 18. rujna 2018., dogovorenom na sastanku predsjednika Putina i Erdogana, rečeno je da se zadržava status quo za nazočnost turske vojske, ali uz deeskalaciju i uklanjanje svih terorističkih radikalnih skupina iz zone Idliba do 15. listopada 2018. godine.

Također je propisano da će se unutar granica ove zone poduzeti učinkovite mjere za osiguranje stabilnog prekida neprijateljstava. Odredba 7 memoranduma zahtijeva zajedničke rusko-turske patrole na tom području, a druga deblokadu prometnica M4 i M5.

Zauzvrat, sirijski predsjednik Bashar al-Assad naglasio je da će Damask nastaviti oslobađanje pokrajina Aleppo i Idlib, unatoč reakciji Turske.

Zapravo, Assad i ne može ništa drugo reći, ni napraviti, jer Sirijci nemaju rezervnu domovinu i svjesni su da poraz na bojnom polju znači njihovu fizičku eliminaciju, posebno sirijskih kršćana, šiita i Kurda, potom Druza na jugu i alavita na zapadu zemlje, koje turski opunomoćenici smatraju „nevjernicima“, baš kao što većinu sirijskih sunita, koji ne žele živjeti u zemlji koju će voditi Muslimansko bratstvo ili vehabijski klerici poput Saudijca Abdullaha al-Muhaysinija, Erdoganova sljedba i njihovi saveznici u Idlibu smatraju „otpadnicima čistog islama“.

rat u Sirijivojna operacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
125 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DJ Krmak
4 godine prije

A da ostavimo Rusiju i Tursku jedan na jedan…?

Lucija
4 godine prije

Dakle, Rusi to misle riješiti za sedam dana. E, da. Neki put…oni koji odlučuju, znaju da je bolje izgubiti 10 ili 20 vojnika danas, nego 1000 ili 2000 sutra. Cijeli svijet je vidio turske vojnike s bradonjama, i vidio je što r a d e. Isto što i bradonje. A najvažnije, vidjela je to i turska javnost. Bez obzira na ograničeni internet. Također smo saznali i načine i logiku turskog zapovjednog kadra, što i kako koriste i čime raspolažu. Neki smatraju da su ruska sredstvavu Siriji ograničena. Ja ne lislim tako: i zbog novih doprema ( mislim 6 aviona?), i zbog mogućnosti preciznih udara sa cijelog teritorija Rusije ( ne samo Kaspijskog jezera). Očito je bio potreban ovaj period ne- djelovanja. I bio je dogovoren s Iranom. A …Sirijci? Ako ćemo pošteno…a koji život tamo u ovih 9 godina nije uzalud izgubljen? Nema ni govora o ruskom popuštanju ili povlačenju,… Čitaj više »

357
4 godine prije

Sarkib očišćen, kod Sarmina uništena kolona turaka..sunčan dan

čitalac
4 godine prije

Šta li se stvarno događa tamo?!?
Da mi je znati….
A možda i bolje da ne.

basso
4 godine prije

Erdogan je mislio da se rusija nece mijesati u njegovu agresiju u siriji radi poslova sa s-400 i turskim tokom.Jos jedna sultanova losa procjena.Sirija moze vrlo lako postati turski vijetnam,ratovati protiv najjace armije svijeta nije nimalo pametno.

Juxel
4 godine prije

Erdogan me podsjeca na klinca koji se usrao u gace i sada trazi opravdanje za svoj cin. Moze glumiti badzu samo toliko koliko mu dozvoli mama , a izgleda da je mami dozlogrdilo njegovo sranje. Sve vise na njega gleda kao na bezobraznog psihopatu a sve manje kao na razmazeno deriste. U ovom Erdinom posljednjem pokusaju da zastiti svoja govna ( koja jos plivaju u tuti Idliba ) napravio je nepopravljivu gresku napadajuci proiranske snage i Hezbollah. Svaki sljedeci napad na njih znacit ce desetine i stotine mrtvih turskih vojnika. ( mada i ovaj Erdin ispad nece ostati nekaznjen )

eks
4 godine prije

Juče invazija komentatora simpatizera i ljubitelja glavoseča. Džihad komentatori se napalili kao mala deca, a rusofobi u delirijumu. Jedni ne izlaze iz sultanovog dupeta, a drugi leče bolesne mozgove izlivom rusofobije. Očekujem danas drugu fazu delirijuma, zasnovanu na onoj jučerašnjoj , sve dok sultan ne dobije po tamburi .

roki
4 godine prije

Zanimljivo , svi koji su protiv Asada su teroristi Rusi pola Sirije srušili tobož brinu o ovome o onome a dogovor sa Erdoganom glasi mi ćemo to i to a ti da ćutiš i ne mešaj se ! A zašto su Rusi u Siriji ?! šatro da zaštite koga od čega ?! Rusi su u Siriji došli po naftu isto ko i Ameri i zbog geopolitičke kontrole evrope ! Rusi ginu u Siriji zbog Asada , ma daj koga vi zajebavate !!!

Putins pelenama
4 godine prije

Rusima svi ruse avione ,a oni aamo zabrinuto promatraju . Siriju svi rokaju a ruje samo gledaju . Prezirem trumpa I psihopau erdu Ali da njima netko srusi avion odmah bi uzvratili ,rusi su podmukle jajare.. S300/s400 hahahahaha

Ringo10
4 godine prije

Tužna vijest za forumske i neforumske neoosmanlije – Saraqib vraćen pod SAA. Provjerena vijest.

Nemojte plakat neoosmanlijići mali. Bit će toga još

Gorki
4 godine prije

Bila bi baza da im iranci preotmu dron 🙂

Zoran
4 godine prije

Nadam se da SAA neće stati i osloboditi i grad Idlib.
Naprijed SAA

Duki
4 godine prije

Ajmo Erdo Veličanstveni ,gdje je repić-zavuko se u guzu i tebi i ovim tvojim dušebrižnicima 🖕🖕
Ni cijuuu.cijuu se ne čuje !
Možda traže snimke od prije 4-5 godina !
A ovi tvoji nazovi borci samo neka traže pilote u autoriziranim Drinovcima !!
Car je car !!😁😁sve su ostalo podanici !!👍😁😁

Jack
4 godine prije

Jesu li pijani i mamurni rusi istovarili kupus iz cijevi s300 u bacve za rasol,jel pzo operativan,zna li neko?
Da li je stupila na snagu zona zabrana leta za mudjahedine na metlama,ocel ih s 300 skidati ili ce i dalje rusko niski specijalci kuhati pasuljce u njima.

Putins pelenama
4 godine prije

Rusi su zmaj of papira ,nadam se bar da CE iranci roknuti turcad

X3M
4 godine prije

Sta je sad ovo?? Od tolike price da Putin i Eu predstavnici dolaze u Ankaru na pregovore, stigla potvrda da Erdogan dolazi u Moskvu…

Ide se ispricat?
Zamolit za oprost?
Prijetit Rusima u sred Moskve?
Osnovat podruznicu muslimanskog bratstva?

Fenix
4 godine prije

Saraqiba oslobodjen (sto radi Hezbollah to je nevjerojatno) oboren Turski dron sa Erdoganovim potpisom. Rusi ponovo gadjali Turke jako veliki broj poginulih i ranjenih Turci cijelu noc izvlače ranjene helikopterima. Raznose Turke🙄.

Čardak
4 godine prije

Možda sam pod utjecajem emocija, no Rusi bi u ocima zapadnih monstruma puno bolje kotirali tj. puno bi ih vise respektirali i bojali se da ovi kažu jednostavno – “od sada skidamo svaku letjelicu unutar i izvan zračnog prostora Sirije za koju procijenimo da cilja vladine i legitimno prisutne ruske i iranske savezničke snage u borbi protiv terorizma. Smatramo to svojom međunarodnom dužnošću i pravom, a naše je strpljenje došlo do kraja.” I onda zaista sruše pokoji tursko-židovski avion u turskom, židovskom ili libanonskom zračnom prostoru. I odmah sazovu hitnu sjednicu VS UN-a na kojoj iznesu sve dolaze o aktivnostima Turske, Izraela i SAD-a i predlože rezoluciju kojom se te države proglašavaju izravnim sponzorima međunarodnog terorizma. VB, Francuska i SAD naravno rezoluciju odbace, a Kina ju podrži. Nakon toga odmah izjava – “u slučaju odmazde protiv sirijskih, ruskih ili iranskih snaga na teritoriju Sirije – slijedi odgovor u vidu masovnog… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Danas je teško biti Sirijac….
https://youtu.be/OAvHv2NUBpE

Zvrk
4 godine prije

nego, gdje su histeričari od jučer i prekjučer?

naročito oni koji su uzimali profilna imena drugih korisnika?

Siniša
4 godine prije

Ma pusti ga, vidiš da mu je spao jorgan pa se jađo smrzao.

tedi
4 godine prije

Ne palite se.Sirija je drzava koja se brani za opstanak od napada na svoj teritorij ,Rusija je stala u odbranu i kraj, svi koji se tamo nalaze moraju da Siriju napuste,jer Rusija brani medunarodno pravo bez licemijerja i koliko god UN bili korumpirani Rusija samo spusti rampu i “kuda ste krenili?”
Naravno da i Rusija ima svoj geostrateski interes,brani juzne granice od upada i kaosa,ma nema sanse da ne bude kako Rusi odluce,za rat su spremni na svim strateskim tockama,vojno,energetski,hrana,i najvise medijski.Tko to ne zna daba pise.

Suze Roni
4 godine prije

Turke kurke treba poškopit

Suze Roni
4 godine prije

Turcin prcin zalosna mu majka

Max
4 godine prije

neće oni ostaviti saveznike na cjedilu nema šanse. ostavili bi i jedine svojje baze na mediteranu.

Ivo Kuraja
4 godine prije

Ovo mi nekako lici da su neki tamo odlucili skinuti ili umanjiti Tursku sa atlasa.

Julijana Mjertan
4 godine prije

Rusi i turci, ista je to bratija barbarska, ko i podanici im srbići

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI