fbpx

Dugoročni interesi Sirije i Rusije su važniji od užitka jednodnevnog vojnog poraza Erdogana

Putin Erdogan

Bezbrojne prijetnje koje su dolazile s od strane turskog vodstva nakon pogibije 36 turskih vojnika prošli tjedan su očekivano bile prazne priče. Ni objava rata Siriji, niti uvođenje ratnog stanja u Turskoj nisu uslijedile nikakvim konkretnim koracima. Raskid odnosa s Rusijom se također nije dogodio.

Prije nego prijeđemo na stvar spomenimo da je jutros tursko ministarstvo obrane priopćilo „kako je turski zrakoplov F-16, napadnut od sirijskog lakog zrakoplova L-39, oborio zrakoplov za obuku i borbena djelovanja sirijskog režima“.

Naravno da ovu vijest nitko razuman neće uzeti za ozbiljno, jer ne postoji pilot, osim u slučaju da je ISIL imao zrakoplovstvo, koji bi sa zrakoplovom L-39 krenuo u izravni sukob na nebu protiv borbenog zrakoplova F-16. Ubrzo se saznalo da je sirijski zrakoplov pogođen projektilom prijenosnog sustava MANPAD, vjerojatno  „Stingerom“ u regiji Jabal Al-Zawiyah, zapadno od Marat Al-Numana.

Jednako tako možemo vjerovati Ankari, kako tvrdi turska vojska, da je u proteklih 24 sata oboren i dron vladinih snaga, te da je uništeno 6 tenkova, 5 samohodnih topova, dva sustava protuzračne obrane i da je ubijeno čak 327 vojnika i časnika sirijskih oružanih snaga.

U međuvremenu sirijska vojska oslobađa nedavno izgubljena sela u južnom Idlibu i sada je već na prilazu Nairabu i uskoro se očekuje pokretanje kopnene operacije za ponovno preuzimanje nadzora nad ovim selom, iz kojeg se otvara put prema Sarminu i gradu Idlibu.

Osim toga, sirijska vojska poslala je veliki konvoj s pojačanjem u provinciju Idlib. Prema lokalnim izvorima, pojačanja sirijske vojske došla su u jugoistok pokrajine. Među vojnom opremom raspoređenom u zoni borbenih djelovanja su i dodatni sustavi protuzračne obrane za borbu protiv bespilotnih letjelica turskih oružanih snaga. U možda najvažnijoj borbi, onoj na sirijskom nebu, sirijske snage, barem službeno, oborile su dva napadačka drona samo u posljednjih 12 sati. Jedan sinoć u pokušaju udara na područje Saraqiba, a drug danas oko podneva, na nebu iznad Nairaba, dok se turski dron približavao sirijskim položajima. S ova dva oborena drona se broj uništenih turskih bespilotnih zrakoplova popeo na 10. Podsjetimo da turska vojska ima ograničenu količinu napadačkih dronova i ovi gubici su vrlo ozbiljni.

Procjena daljnjeg razvoja situacije, mjesta i uloge Rusije je prilično složen posao.

Unatoč brojnim radikalnim izjavama nakon najnovije eskalacije, Rusija i dalje održava kontakte s Turskom, poslije s tom zemljom, a ruski brodovi nesmetano plove Bosporom do Tartusa. Osim toga, zrakoplovi ruskog vojnog transportnog zrakoplova kroz turski zračni prostor isporučuju vojnu opremu i osoblje u bazu Hmeymim. I konačno, turski predsjednik Erdogan će 5. ožujka doći u Moskvu kod Vladimira Putina, a ne obratno, kako se najavljivalo.

Međutim, ne može se reći da se sreća na bojnom polju smiješila „turskim partnerima“ Rusije.

“Potomci velikih osvajača”, kako turski novinari sebe nazivaju u turskim medijima, uspjeli su se staviti na čelo borbenih formacije terorističkih skupina i   zaraditi izravni pogodak bombom FAB-500, koja je iznenada pala iz „neidentificiranog zrakoplova“. Turci su rekli da je bio sirijski. Sjećate se.

Podaci o turskim gubicima u ovoj epizodi variraju. Službeni podatak Turske je da su poginule 33 osobe, a neslužbeni više od 100. broj ozlijeđenih može biti 2 do 3 puta veći od ubijenih. Osim toga, budući da govorimo o središnjoj operativnoj skupini vojne kampanje koja je bila u tijeku, sigurno je bilo viših časnika među stradalima.

S obzirom na brojne žrtve u prethodnim topničkim i zračnim udarima na turske snage, može se procijeniti da je podrška teroristima u ovom trenutku Tursku koštala oko dvije stotine mrtvih i nekoliko stotina ranjenih. I ovdje govorimo o najmanjem mogućem broju žrtava. Stoga bi ukupni gubitak mogao doseći čak petsto ljudi. Osim toga, Turci i njihovi teroristi u Idlibu su izgubili nekoliko desetaka oklopnih vozila.

Što se tiče gubitaka terorista, mora se uzeti u obzir da se zračni napadi protiv njih intenzivno provode već mjesec dana i protiv njih djeluje gotovo sva raspoloživa artiljerija sirijske vojske. Frontalni napadi terorista, koji su se doslovno gurali prema linijama vladinih snaga pod jakom vatrom sirijske vojske u regiji Saraqib, doveli su do ogromnih gubitaka u ljudstvu tijekom posljednjih nekoliko dana, i to pod turskim vodstvom. Ukupni gubici terorista u borbama u veljači bi mogli  doseći tisuću ljudi, a i ostali bi, s tako uspješnim vodstvom, mogli završiti isto.

Jedini uspjeh Turske je bila operacija, ograničena u opsegu, orijentalnog  romantičnog naziva „Štit proljeća“. Lokalni napadi na sirijske jedinice provedeni su od 28. do 29. veljače koristeći bespilotne letjelice, ali se o tome uvelike pričalo u turskim medijima.

Ministar obrane Turske, general Hulusi Akar, došao je koordinirati rad nekoliko zrakoplova. Možda su zato ove akcije postale relativno uspješne. Procijenjeno je da je turskim udarima sirijska vojska mogla izgubiti do 50 komada vojne opreme i da je iz stroja izbačeno najviše nekoliko stotina vojnika, uključujući ranjene.

Uspjeh Turaka bio je kratkotrajan. 1. ožujka sirijski sustavi protuzračne obrane su pokrenuti djelomično, jer sustavi protuzračne obrane S-300PMU-2 još nisu korišteni. I već su desetkovali turske zračne snage, odnosno dronove.

Od 1. ožujka do sinoć je oboreno 6 bespilotnih zrakoplova, 4 Bayraktara TB2 i 2 najnovija udarna zrakoplova TAI Anka-S. To se dogodilo u prva 24 sata od objave da sirijsko nebo više nije sigurno za tursko zrakoplovstvo. Kasnije su oborena još dva napadačka drona, posljednji danas u podne, ali još nije priopćeno kojeg tipa.

Osim bespilotnih letjelica, Turci su „zatvaranja“ sirijskog neba koristili borbene zrakoplove F-16, koji su oborili dva sirijska Su-24. Sirijci su istog trenutka proglasili zonu zabrane leta nad Idlibom, a Rusi da njihove trupe ne mogu jamčiti sigurnost turskim zrakoplovima nad Sirijom.

Ta je izjava signal Turcima o mogućem jačanju sirijske protuzračne obrane na području Idliba, kao i da su turski zrakoplovi postali legitimna meta, budući da sirijski sustavi protuzračne obrane prethodno nisu korišteni protiv Turaka.

Dakle, unatoč velikim riječima i glasnim izjavama, tursko vodstvo nije poduzelo odlučne korake. Zaraćene strane, Turska i Sirija, razmjenjuju napade, ali Erdogan svakodnevno gubi vojnike u Idlibu.

S tim u vezi, ma kako to cinično zvučalo, vrijeme igra za Assada. Tijekom dugih godina rata su Sirijci navikli na žrtve, a sada je rat postao nacionalno-oslobodilačkog karaktera i sirijski vojnici znaju da se moraju boriti ili će Sirija biti okupirana.

Kod Turaka je situacija posve suprotna. Bilo koji veći, čak i jednokratni gubici, tursko društvo i vodstvo vode u histeriju, zbog čega i čujemo svakakve izjave iz Ankare. Turska nema stvarne političke ciljeve u Siriji, a turski narod moralno nije spreman beskrajno krvlju plaćati želje za osmanskom veličinom Erdogana i njegove svite.

Rusija se ovdje predstavlja kao posrednik, a ne kao strana u sukobu, što mnogi ne razumiju, iako ruski zrakoplovi pripremaju teren za napredovanje SAA, ruski i sirijski sustavi protuzračne obrane obaraju turske dronove, iako su sirijski zapravo bivši sovjetski, sada modernizirani od strane Rusije, a ruski specijalci i vojni savjetnici sa sirijskim kolegama vode kopnenu kampanju u Idlibu.

Stoga Turska i Rusija i dalje nisu stranke u sukobu, već „partneri“. Tako se Rusija nametnula kao jedina sila koja je sposobna riješiti trenutnu situaciju. Zbog toga Erdogan i odlazi u Moskvu.

I sve to se događa u vrijeme dok možemo reći da su Turska i Rusija zapravo u sukobu, stoga je trebala velika vještina za igrati ovu tešku geopolitičku partiju. Najlakše bi bilo, kako neki tvrde, da je Moskva poslala nekoliko Tupoljeva ili lansirala desetke krstarećih projektila, pobila dvije tri tisuće Turaka i sve bi bilo gotovo. Što bi bilo „gotovo“? Treba li uopće odgovarati na ovo pitanje?

Dakle, iako je uključena u sukob, baš kao i Turska, Rusija je uspjela zadržati ulogu posrednika s kredibilitetom. Gotovo svi sukobi na postsovjetskom prostoru razvijali su se po sličnom scenariju i Rusija i dalje obavlja posredničke funkcije u Pridnjestrovlju, Karabahu i Donbasu.

Ono što je novo u ovoj situaciji jest da Vladimir Putin neće primiti čelnika neke  postsovjetske države koji ide u Moskvu da riješi svoje vojno-političke probleme, već predsjednika zemlje Bliskog istoka i članice NATO pakta s drugom najvećom vojskom saveza i stanovništvom od 83 milijuna ljudi.

U postsovjetskom prostoru je ta uloga Rusiji pripisivana na prirodan način kao najmoćnijoj državni od svih bivših sovjetskih republika. Sada Rusija, braneći Siriju, ali i svoje interese, ima sličan status u regiji Bliskog istoka, a to je ona geopolitička slagalica koju treba složiti, jer svaka budala na čelu države oružanim snagama kojima zapovijeda može dati naredbu da svu raspoloživu silu upotrijebe protiv aktera poput Erdogana. I što onda…?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
109 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mali Pas
Gost
Mali Pas
6 mjeseci prije

A bumo vidili ne….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije

Korekcija :
Vladimir Putin će doći u posjetu predsjedniku Erdoganu u Moskvu 5.ožujka a ne obratno kako se najavljivalo .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije

Fali zarez iza ožujka !

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ući će Rusi u Moskvu….konačno.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Stižu Rusi, već su u Moskvi

Malomorgen
Gost
Malomorgen
6 mjeseci prije

Panika u pentagonu….. 😂

Malomorgen
Gost
Malomorgen
6 mjeseci prije

Pa bumo..???…. Sultan sutra ocekuje primirje u idlibu…. Valda primirje ali nema primirja za glavosece…..rat se nastavlja… 🤔

Mak
Gost
Mak
6 mjeseci prije

Jel neko na slici primjećuje Tomu Nikolića, osim mene! Hhahahhahahahaha

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Jedini interes je poubijat sto vise Turcina.

Kosovar
Gost
Kosovar
6 mjeseci prije

Ringo tebi je ocito potrebno lijecenje toliku zelju za ubijanjem nije imao ni milosevic. Idi lijeci se i pokusaj preci na zdrav razum.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ma jahšta…vi ste uzgajivači goluba mira.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Srpska posla vas nista nemoze opametiti, uvijek zlo mislili i zlo radili i na kraju to i pozanjete.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ja nisam nikakav Srbin vec Hrvat iz Bosne kojem je pun kurac neoosmanizma i toga vaseg ludila.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

A polahko Alene brate po genima, istorija još nije napisana…..

Kosovar
Gost
Kosovar
6 mjeseci prije

Polahko Alene cekaj da ti srbi napisu istoriju a ovo brate po genima vjerovatno ste tu negdje preko pola stoljeca su turci harali i jahali sve i svasta po balkanu. Hahaa

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Istoriju pišu pobednici, vazdan bilo vazdan će i ostati.

Kosovar
Gost
Kosovar
6 mjeseci prije

Sinisa onda ako istoriju pisu pobjednici srbi je nikada nece pisati sve su u zadnjih 30 god izgubili.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Kosovo i Metohiju sigurno nismo izgubili.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Dju.bre jedno što pišeš pod mojim nickom..

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Ovo nisam ja ! Ja ne mrzim srbe..
Ovih dana napišem samo jedan komentat po članku , nema potrebe više dok vam se magla ne digne s očiju , pa ako ima više komentara pod nickom Alen to nisam ja !
Ovo vam radi ovaj koji unistava portal a zove se siniša/ ringo 10 , on radi za ovaj portal .. Piše i pod mojim nickom iz razloga da mene predstavi u nekakvom negativnom svjetlu…

Malomorgen
Gost
Malomorgen
6 mjeseci prije

Trazimo alena turcina…… 😂😂😂😂😂

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Pogodio si kao prstom u ladno….svaka ti tako precizna bila 😀

Helena
Gost
Helena
6 mjeseci prije

Alene, ja ti verujem. Ovde su ljudi koje poznajem gotovo celu deceniju, koji su došli sa portala na kojima smo se ranije okupljali. Poznajem im stavove, poznajem i tvoje i znam da ono gore nisi ti. Ne znam šta se između tebe i Siniše dešava, ali mi ni na Sinišu ne liči da bi bio toliko kvaran i zloupotrebio tvoj nick. U svakom slučaju, ne zavređuju pažnju ovi gore mrzitelji. Nemoj se nervirati. Zli ljudi su zli, sebi pre svega.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Helen hvala na povjerenju…znam ciljano provocirati, karikirati, kanalisati, sprdati se, ciljano vređati što naravno ne odražava mo stav i veoma se rijetko kome pravdam ali baš mi nikada na um nije palo da nekoga zloupotrebljavam.

TomRy
Gost
TomRy
6 mjeseci prije

Helena, potpuno si u pravu

Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Kosovar…. Handke nobelaovac ne misli tako

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Sto vise mrtvih Turaka znaci da je veca sansa za mir.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

De Ringo,živci zbor….mni se budaleštine, škodi lepoti.

Vozd
Gost
Vozd
6 mjeseci prije

Ovako ako nastave krenut ce osmanlije za moskvu. Bolje da ne diraju sultana

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
6 mjeseci prije

Rečnikom Vas mladih: Daj ne smaraj više aman čovječe (ako si čovjek).

Vozd
Gost
Vozd
6 mjeseci prije

Nikako da razumim zasto srbi mrze turke a ovi im valjali i prije i sada a i u buducnosti vise od rusa? A kad pogledam ruse, svi plavi, pogledam srbe i turke i tu je to.. Mada ne mrzim ni jedne, osim sto se cudim. Jos ni crnogorci ne bi da su srbi. Fakt je da niko nema ali svi biju sirijski narod. Znaci sve vanka i pustit sirijski narod da zi vi

Helena
Gost
Helena
6 mjeseci prije

Vožd, jubav se spoznaje srcem, ne umom. Ne zamaraj uzalud svoj mali mozak.

Vozd
Gost
Vozd
6 mjeseci prije

Kakve veze ima misic sa ljubav?

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

citam gledam pratim…….i neznam jeli bi plaka ili se smija
Ljudi moji , ovde se prica o situaciji na BI , kako je lose i da bi moglo izazvati 3 svijetski rat ….
Dragi Boze na ovom portalu je III svijetski rat davno poce i jos traje izgleda da nece ni stat .
Neda bog da mi moramo odlucivat o miru u svitu….imali bi svaki misec novi svijetski rat .
Ako ikad nove generacije budu zivile u miru i budu ucile povijest …Sigurno im nece biti jasno da su njihovi preci bili toliko u Papru.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Mislim na nas koji komentiramo ,

Kruško
Gost
Kruško
6 mjeseci prije

Ringo onda se prijavi za syria express, i udaraj po kome god zelis umjesto da tu sramotis nas hrvate iz bosne
a redakciji svaka cast

Kosovar
Gost
Kosovar
6 mjeseci prije

Kruško ringo laze onakve stvari ne pisu hrvati niti bi pali na taj nivo ovo samo moze biti neki genocidas kojeg pirtal niti opominje niti brise postove.

Canadian dream
Gost
Canadian dream
6 mjeseci prije

Interesantno je da je firma koja proizvodi dronove,,Bayraktar”” u vlasnistvu Erdoganovog zeta(cerka udata za Bajraktara).
Ako se neko okoristio u ovom ratu je Erdogan i to na 101 nacin, a nastrb Sirije.

Chosmos
Gost
Chosmos
6 mjeseci prije

Pa prije nego je postao erdoganov zet bio je vodeci strucnjak i pokretac programa za dronove. Lahko je to bar provjeriti a ne lupetati.

Canadian dream
Gost
Canadian dream
6 mjeseci prije

To su cinjenice a ne banalizovanje ili lupetanje.Najmladja cerka Tajipova Sumeja je smisleno udata za S.Bajraktara.
Stoji da je bio i da je uspesan,ali isto tako ta porodica Erdogan je poznata po skandalima i nepotizmu.
Npr. sin Burak i saobracajka u kojoj je poginula jedna osoba.
Mogu nabrajati jos al ito nema veze sa temom.

ja sam
Gost
ja sam
6 mjeseci prije

Jos zanimljivije je to da je danas velki Sultan izjavio da ocekuje nakon susreta sa Putinom prekid vatre u Idlibu. Ni jedna rijec o povlacenju na SAA na pocetne polozaje , ni rijec o prijetnjama velikim ratom , unistenju rezimskih snaga itd. Kao sto su neki komentatori primjetili Sultan odlazi u Moskvu manji od makovog zrna. Sav sretan jer se Putin udostojio da ga uopce primi na razgovor u Kremlj.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

To cemo jos da vidimo

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

SAA je uzela Afis i sad se sprema na Nayrab

https://www.almasdarnews.com/article/syrian-army-achieves-new-advance-in-east-idlib-after-stifling-militant-offensive/

Kanibali i Turci su udarili zapadno od Alepa iznenada i vode se borbe. Za sad nema novih vijesti.

čudan svat
Gost
čudan svat
6 mjeseci prije

dobro je , barjaktar je naš čoek

farre
Gost
farre
6 mjeseci prije

Erdogan i Putin se igraju Holywooda po uzoru na Amere koji to vec rade skoro 10 godina u Siriji ali i Iranu i drugdje.
Nije bitno sta je, bitno je da svi “vjeruju” da je (Kredo americkog pragmatizma).

Turska je usla u Siriju da zamjeni Amere u “zabavljanju” Rusa (cime su ucinili uslugu Trumpu) ali i da sa svoje strane preuzme kontrolu nad Kurdima (PKK i slicne) koji su ulazili u Tursku (koji su naoruzavani od strane NATO “partnera”) i uz apsolutnu suglasnost sa Rusima i Sirijcima, jer je dogovor bio da SAA postepeno preuzima kontrolu nad kurdskim podrucijima.

Turska nema nikakve interese u Idilibu (tamo nema ni nafte ni zlata ni urana itd) osim da iz “vjernosti” NATO -u s vremena na vrijeme po-piski na nogu Rusima. Kao nagradu, Turci su dobili to da su bili u stanju da prepolove kamate Centralne Banke i podignu nivo inflacije iznad nivoa tih klamata (za one koji ovo ne razumiju, Ameri su ti koji diktiraju ove ekonomske parametre i svi moraju redovno pusiti Amerima, da bi ih ovi pocastili sa toliko doze Suvereniteta).

Ovdje treba nadodati da je i Putin pristao na ovaj plan, tako da je trenutacno na pozornici igra koja se zove “mi u Siriji branimo NATO vrijednosti i borimo se na prvom frontu protiv Rusa i treba da nam date Patriot + jeftine kredite” a na drugoj strani “pustit cemo vas da zauzmete citav Idbil (citaj da kontrolisete M4 i M5) ali samo pustite da izgleda da se stvarno borimo”. Ja stvarno ne vjerujem da su Turci izgubili toliko vojnika (bilo bi i jako glupavo), ali se nekako mora opravdati strateski bijeg.

Ukratko, ovo se zove suvremena Geopolitika

Sirija (ali i Ukrajina) su samo prve bitke treceg svjetskog rata i svaki od aktera (Rusi i Ameri, odnosno Rusi i Ameri preko Turske) igra jako komplikovane igre da taj rat ne bi presao u sve-globalnu fazu. To je kao kada se dva boksera mrko gledaju pred mec preko stola, a ispod stola pokusavaju protivnika sto jace udariti po jajima

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

farre dobar komentar , ali u jednom se ne slazem s tobom da Turcima nije vazan Idlib .I tekako je Turcima vazan Idlib i to ne radi ekstremista i turkmena to je samo podloga koja opravdava djelovanje Turske u Siriji . Putin i Erdogan a i Vasington vrlo dobro znaju ko vlada pomorskom granicom Sirije ali kompletnom, vlada i Sirijom . To je malo vise od nafte i zlata ….

farre
Gost
farre
6 mjeseci prije

@Z.A Turkmeni su “vazni” ali i neupitni. oni trebaju prema dogovoru iz Socija ostati u Siriji ali pod “madzurom” Sirije, ali ja nisam siguran da su oni u Idbilu nego vise u Afrinu

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

farre ja to prespostavljam da amerikanci jos nisu odustali od Sirije i izgradnje cijevovoda kroz Siriju do EU da bi se potpuno eliminisala Rusija i njen gas. Sve bi islo kroz podrucija na kojim su Kurdi vecina a Erdogan bi morao pristati ili bi mu stvorili kurdsku drzavu na granici . I zbog toga mislim da je Erdogan ufuro u Siriju i trazi sigurnosni koridor od 30 km u kojem bi Turci bili glavni i igralo bi se po njihovim pravilima i kupio kajmak i pitaj boga kad bi i bili vise napustio Siriju .Vjerovatno je pokusao izigrati i Putina i Trampa pa nije ni dobio adekvatnu podrsku od amera .

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

farre,
Demokracija je kad narod puši, a pri tome je još i zadovoljan, kazao je svojedobno franjo tuchman

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Turci ne mogu preuzeti kontrolu nad Kurdima u Turskoj, a kamo li nad Kurdima u Siriji.
Sjećam s SFRJ, kada je, mislim krajem 70- tih godina, u Beogradu na semaforu zastao auto s turskim ambasadorom na zadnjem sjedalu, skočila s dva Kurda i kroz stražje staklo na autu upucali i ubili ambasadora, te se dali u bijeg. Za njima je potrčao mladi student strojarstva, a jedan taxista je izvukao pištolj i ubio toga studenta, a Kurdi su pobjegli, skrivali su se u Marjanskim Ivanovcima, jedno vrijeme

Rubirosa
Gost
Rubirosa
6 mjeseci prije

Mala ispravka……
UBISTVO turskog ambasadora u Beogradu Galipa Balkara, 9. marta 1983. godine, bio je prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u našem glavnom gradu i Jugoslaviji. Dvojica jermenskih atentatora, Haručion Krikor Levonijan (23) i dve godine mlađi Rafi Aleksander el Bekijan, sačekali su tog dana, u 11 sati pre podne, kod semafora na uglu Ulice generala Ždanova i Bulevara revolucije, “mercedes” turske ambasade.
Za El Bekijanom su potrčala trojica prolaznika – student Željko Milivojević, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski. Zločinac se okrenuo u jednom trenutku i sa tri hica pogodio i ubio studenta. Ambasador Balkar umro je u bolnici, dva dana posle atentata.

varjag
Gost
varjag
6 mjeseci prije

Sve se odvija kako treba, Putin je veliki strateg, a ne brzopleta budala kao erdogančić……………

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Svaka ozbiljna politika zahteva širok horizont i dubinu posmatranja. Geopolitika posebno. Pragmatizam i strpljenje su veoma važni elementi koji se moraju uzimati u obzir prilikom donošenja političkih odluka čije posledice se ostvaruju u dužem vremenskom periodu. Ako sve to znamo, onda je ponašanje Rusije upravo u skladu sa ovim što je rečeno. Medjutim, kaže Ciga: “taman sam naučio konja da ne jede, a on uginuo” . U tom smislu, plašim se predugog strpljenja . Nadam se da će Putin objasniti Erdoganu da razmišljanje o novom Otomanskom carstvu ne može da se realizuje.

Jurica
Gost
Jurica
6 mjeseci prije

Problem je što će se ovaj posljednji zaklinjati da mu je to jasno i da će stati sa realizacijom svojih planova, a u stvarnosti će raditi sasvim suprotno. I to nije prvi put. Sutra očekujem dogovor o zamrzavanju sukoba uz obećanje Erdogana da će deblokirati M4 i potpuno se posvetiti provođenju dogovora od prije godinu i pol. Samo što je sad puno teže razdvojiti “umjerene” od koljača kad je i njegova okupatorska vojska dio tih koljača. Ali to je njegov problem. Rusi će jasno popustiti i povjerovati mu i opet dobivamo status quo situaciju gdje Sirija mora još čekati na oslobađanje svog teritorija, završetak rata i normalizaciju života. Dokad više…

Zoran
Gost
Zoran
6 mjeseci prije

Jurice, toga se i ja bojim, ali kao što napisah, treba pričekati sutra. Ipak vjerujem da putin neće pristati na nikakvo primirje.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

eks
Nadam se da će Sirija dobiti dovoljnu konpezaciju za uloženi krvavi trud ovih 7 dana uložen u geopolitiku.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Razumi Erdo jako dobro ali i da hoce ne virujem da moze vise nazad ,njegovi bi se pobunili protiv njega , Pala je krv i napravijena je velika steta . A mrznja prema Rusima i Sirijcima je do neba. Nebi me cudilo da bude trazio jos vise ustupaka od Putina…
Eks Sam naslov ovog clanka je odgovor na pitanje koji si me pita ucer.
Putinu je vazno ovo stane bez rata, previse je ulozeno u Siriju i Tursku….Erdo zna to dobro i pokusace to iskoristit makximalno.
Sutra ce se zant hoce li prevladat Interes ili ponos .

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
6 mjeseci prije

Kad Erdogan u četvrtak dodje u Moskvu i sjedne pred Putina i ruske generale, bit će manji od makova zrna. Bipolarni SATAN Erdogan nema izbora, mora se povuci iz Sirije. Jedino je to riješenje, sirijsko poraz terorista, pobjeda Asada, povratak izbjeglica,spas i za EU.
Sve oci sirom otvorene sad gledaju u Moskvu.
Putin, opet cer careva, sto nije ovih dana poslao rakete na Turke. Sto ispravno kaže Babić, šta onda?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Mali problem, izbjeglice nisu Sirijci nego dzihadisti i ostali.

tuf
Gost
tuf
6 mjeseci prije

Neće to ići tako lako. Zna Erdo da ima određene karte u rukavu. EU može cijelo desetljeće ucjenjivati izbjeglicama. Rusima su bitni odnosi s Turskom zbog geostrateških i gospodarskih razloga. S Amerima može stalno blefirati i vagati kako bi izvukao od njih materijalne benefite. Ne bude se on komprimirao u makovo zrno dok god ostali ne uzvrate. Da mu EU zatvori gospodarske puteve, da mu roba ne može ići desecima tisuća kamiona prema gore, već bi se zamislio. Da mu Rusi priprijete podrškom Kurdima ili jednostavno šute prilikom sljedećeg pokušaja puča, isto bi se zamislio. A što mu sve još SAD može spakirati da i ne govorim. Erdo je pravi Turčin. Neumjeren, nepovjerljiv, nepouzdan. Na drugima je da ga komprimiraju u poslušno makovo zrno. Takvome se ne daruju milijarde eura iz proračuna u naivnoj nadi da će se držati dogovora, niti mu se daje složena vojna tehnika i infrastruktura. Njega treba snažno poklopiti po glavi i ne puštati s lanca. Ali to se ne može očekivati od EU, kojom vlada slaba, ženska ruka, koja samo gladi a ne udara.

PiriReis
Gost
PiriReis
6 mjeseci prije

@guest_377504
I ti idi “psihiatru” ako misliš da Putin neće zbog svog ili ruskog interesa pljunuti Erdoanu, tebi ili meni u lice.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Isto bi vam obojici i ja zbog svog interesa pljucnio u lice
Bylli the Pljuc

basso
Gost
basso
6 mjeseci prije

Na gornjoj slici izgleda kao da Erdogan prijeti Putinu.

Ante
Gost
Ante
6 mjeseci prije

Dugoročno nadam se da će Erdogan nakon poraza u Siriji biti svrgnut sa prijestolja. I da će Turska dobiti nekog normalnog čovjeka za predsjednika države.

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
6 mjeseci prije

Nekog normalnog na primer kao Milanović ili Vučić, možda Grabar-Kitarović ili Dodik, eventualno Đukanović ili Janez Janša iliti možda Komšić, Izetbegović i Čović ili…….

Ante
Gost
Ante
6 mjeseci prije

Ne! Pod normalnog sam mislio normalnog čovjeka, ne takve koje si ti spomenuo.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

npr franjo tuchman

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Ico, kakvi su tvoji kriteriji za normalnog ? Tudjman ?

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Svima je jasno da Syria nije bitnanikome od zainteresiranih strana,osim naravno Sirijcima.Moćnici se pripremaju na razdjelbu kolača kad se stvari smire.Ako Putin uvjeri Erdogana da su mu interesi u mirnoj I prosperitetnoj Syriji,rat je gotov.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Svi, koji ste priželjkivali nov tursko – ruski rat, bičete danas jako razočarani i nesretni……
USA ne može više huškarati druge, da ratuju i umiru za njene interese… Nije više niko naivan…
Sad če morati USA sama sa svojim zapadnim slugama vaditi vrelo kestenje.

Fenix
Gost
Fenix
6 mjeseci prije

Ruski mod je saopstio da Turska nije ispunila dogovor iz socija i da su Turske snage izmjesane sa teroristima i da ih je nemoguće razdvojiti. Kao i da je Turska ilegalno postavila svoju vojsku u Idlib veličine divizije. Ovo je prvo saopstenje Ruske vojske koje pokazuje da Rusija ne odstupa ni za milimetar a jos su poslali Rusku vojsku u Saraqibu sto znaci da Turci na taj grad i dio autoceste M5 mogu zaboraviti. Sa druge strane Turska dovlaci jos vojske u Idlib sta ce biti samo Bog zna. Meni se čini da se bez obzira na sve ide na eskalaciju.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ds,Osmanlije idu na eskalaciju…I bez masovne turske pogibije mira biti nece, pa nek svi pricaju da Sam ekstreman…kad se okupator tek tako mirno povukao
PUTIN treba manijaku dati do znanja da Rusija odstupiti nece ni pod koju cijenu I da ce Turcini brojat leseve na tisuce ako budu istrajavali na agresiji

Kosovar
Gost
Kosovar
6 mjeseci prije

Trk u najblizu kliniku teski su ti simptomi, a kada se malo oporavis potrazi informacije o robnoj razmjeni turske i rusije mozda ali mozda ti i to pomogne u oporavku.

PiriReis
Gost
PiriReis
6 mjeseci prije

@guest_377526
Nema njemu pomoći jer je otišao predaleko da bi se mogao dozvati.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Ringo 01 😂 😂 jesi ti ga nekad turci valjuknuli pravi si borac i takticar samo da ti je kako blize doci putku da se malo poigras sa njegovim tigrom 😂 😂 sigurno bi te poslusao.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ja sam Hrvat iz Bosne i pun mi je kiton vaseg neootomanskog ludila
A sto se tice valjukanja valjuko sam ga ja Turkinjama ovdje u Australiji
Dobro se udaraju

Kosovar
Gost
Kosovar
6 mjeseci prije

Ringo ti si niko i nista iz australije a sumnjam da bi neko takvima dao i samo blizu doci sebi izidji malo iz te misije rupe da se bar izracis i skines sa sebe taj vonj od vlage. Sve sto znas iz te misije rupe je poziv drugima na nasilje i ubijanje drugog naroda a to ovaj portal tolerise bez problema.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Ovo opet nisam ja..

Ringo 01 😂 😂 jesi ti ga nekad turci valjuknuli pravi si borac i takticar samo da ti je kako blize doci putku da se malo poigras sa njegovim tigrom 😂 😂 sigurno bi te poslusao.

Ringo / siniša sam s sobom komunicira i on radi za ovaj portal..

Zoran
Gost
Zoran
6 mjeseci prije

Sutra če sve biti jasnije, erdo je i prije tražio primirje i putin ga je otpušio. A Rusi su to govorili i stalno govore a oni ih sigurno neće istjerati iz Sirije. Ako erdo dobije primirje zanima me kakav če onda tekst biti napisan na stranicama Logičnog, ali nadam se da putin ipak neće pristati.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ma pristat ce Putin opet na neko debilno primirje

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ja ne vidim kako se moze izbjeci oruzni sukob Rusa i Turaka.

Roky
Gost
Roky
6 mjeseci prije

Ringla vidjet ces kako se stvari dovode u red dok se bosfor blikira hahahaha

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Neće, svjesni su vrijednosti trgovinskih odnosa s Rusima.
Ja u tom ulasku Turske u Siriji u zadnje vrijeme ne vidim ni trunce zdravog razuma!
Okolnosti su za Erdu tako loše, ne vidim što bi on sada mogao dobiti, pa bi onda bolje bilo da se povuče u svoju domaju

Zsphere
Gost
Zsphere
6 mjeseci prije

Ico to i ja razmisljam. Sa obzirom koliko su mu lose okolnosti i rizik u koji se upusta a vjerovatno je on to izabrao kao manje zlo onda mozemo samo zamisliti koliko je tek lose to zbog cega se upustio u sve ovo. Bice da se iza kulisa desava nesto o cemu nemamo pojma a ocito nesto veliko i lose po turke sa obzirom da misle da im je ovaj rat bolja opcija

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Zsphere, jedan od najbojih zapazanj koja su napisana do sada u vezi rata u Ibidu.
A u to bi ja uvrstio bojeve otrove , a ko zna koliko u Ibidu ima dokaza koliko su Turci iza leda pripremali zlo Rusima.
Smatrali su da Ibid nikad nece biti vracen Siriji a sad ne mogu ukloniti dokaze , ko zna koja sva zlodijela imaju ispod zemlje .

Chosmos
Gost
Chosmos
6 mjeseci prije

Ajmo malo da se podsjetimo činjenica bez teorija zavjera:
SIRIJA
Padom Hilafeta Sirija je doživjela sudbinu kao i ostale posthilafetske zemlje – na vlast su im Francuzi instalirali svoju marionetsku dinastiju Asada koji je imao zadatak da štiti francuske interese i pljačke po regionu te da ne dopusti bilo kakvu pobunu za protjerivanje francuza ili nedajBože povratkom Hilafeta. Uobičajeno. U tim spriječavanjima desili su se strašni pokolji i to se duboko urezalo narodu u memoriju. Ono što tad Asad nije znao je to da je imao rok trajanja za strane interese, baš kao i ostali despoti u arapskim zemljama i svijetu.
USA
Preuzimanjem titule vodeće svjetske sile nakon 2.svj.rata SAD preuzima od dotadašnje prve svj sile Britanaca brigu o Cionističkom projektu te nastavlja pripremati teren za ono što će se uskoro početi dešavati. Planirani bezbrojni sukobi na BI su stvorili jedan takav haos, rascjepkao države i oslabio njihove kapacitete tako da ne predstavljaju niti jedan značajan vid otpora budućem širenju Izraela. Taj pogodni trenutak se dešava sa arapskim proljećem gdje se ruše isti oni despoti koji su samo prije 50ak god dovedeni kao marionete jer im je rok istekao i stvorila se povoljna klima u ostvarenju finalnog plana Cio projekta. Zapelo je na Siriji.
IZRAEL
Stoljetni ideološki plan koji se otvoreno propagira je vraćanje Izraela u granice Davidovog carstva od Eufrata do Nila i izgradnja trećeg Solomonovog hrama i to je srž cijele situacije. Mogu sekularisti pričati šta hoće ali sve što se dešava – dešava se samo zbog ideoloških razloga koja su očita stvarnost. Nafta i prirodni resursi su samo bonus u cijeloj priči. Očito je paradoksalno da stogodišnje ispiranje mozga zapadnom svijetu o sekularizmu i ateizmu daje rezultate da baš ti sekularisti i ateisti podržavaju nešto što duboko,duboko ulazi u pojmove transcedentalnog, tj obećanje Boga o Izraelovoj zemlji od prije 3000 god. Samo tako se Mesija može vratiti. Cionisti su najmoćnija grupa naroda možda ikada jer posjeduju ogromne poluge moći od bankarskog, tehnološkog do vojnog establishmenta. Baš u svakoj važnijoj grani industrije su prvi. Za njih ratuju najmoćnije svjetske sile i trenutno su mnogo zaštićeniji od amerikanaca, rusa ili britnaca.
SAUDIJSKA ARABIJA
Britanci su neuke beduine doveli na vlast kao savršene zaštitnike Izraela i sprečavatelje bilo kakvog otpora u okruženju. Najveća tragedija islamskog svijeta, od kulturnog, duhovnog i svakog drugog porobljavanja. Oni stvaraju petrodolar i čine Ameriku najjačom silom ikada. Sada inspirišu i finansiraju najgore iz društva da ratuju za Cio projekt ujedno urušavajući ugled jedne velike vjere i civilizacije koja je više od hiljadu god bila nosilac nauke i svijelta. Također ne znaju da imaju rok trajanja i da su sljedeći na listi za haos odmah poslije situacije sa Turskom.
TURSKA
Nakon 50-godišnjeg nametnutog ekstremnog sekularizma i vojne diktature desilo se možda najveće i ujedno najpotcjenjenije čudo u svijetu. Turska se postepeno i konačno otrgnula od CioZapadnog mrtvačkog podaništva. Ko misli da Britanci sa zapadnom alijansom nisu mogli lagano poraziti Ataturka je baš naivan. Neka pogleda Siriju ili Arabiju ili Egipat ili bilo koju drugu podkolonijalnu zemlju. Ili da se po Africi nisu mogli zadržati među narodima sa lukovima i strijelama.. Master plan je fizički otići i rasteretiti pritisak međunarodne zajednice ali ostaviti potpuni utjecaj u toj zemlji od dna do vrha. Od tada je Turska bila na udaru barem 50 puta kroz razne ozbiljne spletke najviše od Kurdskih snaga na istoku zemlje preko kojih Amerika i Izrael djeluju.
RUSIJA
Od raspada totalitarnog SSSR-a Rusija se polahko vraćala ka pravoslavlju i odmah je počela biti meta medijsko/kulturnog šikaniranja na zapadu. Međutim izrasla je ponovo u svjetsku supersilu ali dugo se nigdje nije angažovala u svjetska zbivanja niti bila značajan otpor u američkoj imperijalističkoj harangi. Tek dok nije zapelo u Siriji. Ostaju dvije nejasnoće za Rusiju: Zašto u Rusiji apsolutno sve ekonomske poluge moći imaju cionistički oligarsi i zašto je Rusija čekala da joj NATO dođe do granica?

Rusija ulazi u Siriju na poziv Basara Asada čiji jedini legitimitet je održavalo naglo pojavljivanje ISIL-ovih hordi i potiskivanje prvobitne opozicije u drugi plan. Ako se Rusija umiješala iz plemenitih motiva onda je to što je napokon shvatila da su i oni meta te da se bolje braniti u Siriji nego na Kavkazu i da trenutno ima snagu da se odupre američko-izraelskom imperijalizmu. Ako je pak Rusija ušla u Siriju pod utjecajem cionističkih agenata i Izraela onda su tu da budu prividna opozicija jedni drugima. Ipak lično mislim na ovo prvo.
Turska ulazi u Siriju posljednja i to s dobrim argumentom, ima 900km granicu sa Sirijom i sve izbjeglice što bježe bježe u Tursku dok su im ostale bliže arapske zemlje zatvorili granice. Sa 4-5 miliona izbjeglica svaka bi zemlja bila u prijetnji od haosa i Erdogan to zna koji usput Asada smatra problemom. Ono što se svi nadamo je da Turska neće upasti u zamku pa biti na strani Amerikanaca jer će sigurno biti uvučena u haos i, ono što je plan, da je obore na koljena.
Idealno bi bilo kad bi Rusija i Turska istisnuli ostale iz Sirije, smijenili Asada, vratili izbjeglice, organizovali izbore i uspostavili dobre veze s novom Sirijom. Tako bi se odbacila nakaradna francuska spletka da 10% jednih vlada nad 90% drugih i to u diktatorskom načinu vladanja, a dobila bi se jedna vrlo važna zemlja na svojoj strani. Što Izrael neće za života dopustiti jer im treba taj komad svete zemlje.
Ako iko kaže da mu je potpuno jasna situacija u Siriji i uz to se prepusti čisto navijačkoj emociji taj griješi. Jer toliko je izakulisni radnji koje mi ne možemo doznati već samo pratiti i nadati se da smo na dobroj strani. Sto puta se desilo da navijačkim pristupom sami sebi uskačemo u usta. Kad se budu vratile izbjeglice i Sirija postane funkcionalna onda ćemo znati da su pobijedili dobri, a sve ovo danas govori suprotno.

PiriReis
Gost
PiriReis
6 mjeseci prije

@guest_377505
Nadam se da će Nerko Babić pročitati ovaj tvoj osvrt. Tvoja zapažanja drže vodu jer su logična i racionalna. Nažalost ovdje ima mitomana kojima je sav opus u čoporativnom navijanju za očite ratne zločince.
Nerko, uokviri sebi iznad kreveta ovaj Chosmosov osvrt i svako jutro ga laganini iščitaj da ne budeš nečije besplatno ili jeftino plaćeno pero i sidrug ovih ljibitelja balkanskih i drugih ratnoh zločinaca.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Chosmos@ ispustio si još jednog jako bitnog igrača , koji ima svoju agendu , mudro šuti iz prikrajka a kolo vodi ..

soefavneigvaiewnfviwnsfvws
Gost
soefavneigvaiewnfviwnsfvws
6 mjeseci prije

“Zašto u Rusiji apsolutno sve ekonomske poluge moći imaju cionistički oligarsi i zašto je Rusija čekala da joj NATO dođe do granica?”, odgovor je jednostavan……………

Suze Roni
Gost
Suze Roni
6 mjeseci prije

Ajde ne lupetaj.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

E Babiću , juče pozivas na dzihad protiv turaka , danas se pitaš jel to pametno , naravno da nije pametno , napiši sad i zasto to nije pametno , manite se puškometa..
Druga stvar je zasto se rusima stavlja na racun granatirane konvoja kad rusima to ne bi palo na pamet ni pod razno , to sto oni šute je drugi neki razlog , i njima iznenadjujući a i nama bi dalo širi uvid kad bi se zaznalo , pa onda
Ko je granatirao konvoj ?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
6 mjeseci prije

Rusi….. 💣

soefavneigvaiewnfviwnsfvws
Gost
soefavneigvaiewnfviwnsfvws
6 mjeseci prije

Palci sa zulufima……..

istina
Gost
istina
6 mjeseci prije

Turci su dobar narod, ali Erdogan od njih pravi srednjovekovnu hordu,kako bi opstao na vlasti. Sve vreme zapad se služi istim manirima, podržava okrutnog diktatora, jer im je glavni saradnik u tom regionu. Napraviti zid prema Turskoj i izolovati tu zemlju dok se ne oslobode neoosmanske politike, koju vodi Erdogan, a koja je pustila pipke prema susedima, pre svega Siriji.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Turci dobar narod??? Aha, divni su..

memento
Gost
memento
6 mjeseci prije

@Ringo10 Ne treba srediti ceo narod, nego vođu i ljude i oko njega. Krenulo je već, vođa je izgubio Istanbul. Posle ovog šta radi u Siriji završiće onako kako i drugi poput njega prođu.

PiriReis
Gost
PiriReis
6 mjeseci prije

@guest_377595
A šta onda uraditi sa mnogim drugim državama svijeta?… npr. Srbijom čiji kriminalci i vojska počiniše zločine i genocide u svim susjednim joj zemljama?

memento
Gost
memento
6 mjeseci prije

@guest_377520 Niko nije tu nevin. Naročito kad se cepa država sa svih strana poput Jugoslavije koja je priznata od strane UN.

njofra
Gost
njofra
6 mjeseci prije

Aha, znaci samo komentatori na portalu L nemaju nakakav egoisticki razlog 😀

njofra
Gost
njofra
6 mjeseci prije

P.S. ili su svete krave

U prolazu
Gost
U prolazu
6 mjeseci prije

Za očekivati je da će nešto da dogovore. Bar ono o privremenom prekidu neprijateljstava, pa ćemo se dalje dugoročno dogovarati. A dokle će dogovor da “drži vodu”, pitanje je, možda ne dugo. Ako Erdogan počne gubiti uz velike žrtve, jer se Rusija ozbiljno angažirala, ostaje mu opcija zatvaranja Bosfora. Naravno, to neće biti službeno zatvoreno, već će se koristiti uobičajena fraza da “ne može garantirati sigurnost prolaza”, baš kao što su mu Rusi rekli da ne garantiraju slobodu letenje iznad Idliba. Onda se sve odvija otvoreno, Rusija protiv Turske. Turska je u prednosti jer je naslonjena na Idlib, brojnija je u tehnici i ljudstvu. Još je sve dobro ako ostane samo na Idlibu. Turci jasno znaju za svoju prednost i zato se bahato ponašaju i idu silom. Osim toga, otvoreno traže pomoć od SAD-a i NATO, a tražiti će još više. Ovi zasad namiguju i čekaju da se sukobljene strane još više potroše i oslabe. Onda će se ispostaviti cijena.

Oliver
Gost
Oliver
6 mjeseci prije

Njegos:
Zeni ne veruj kad ti place,
Mletku kad ti se smije,
Turcinu ni jedno ni drugo

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ovako to ide u originalu iz Njegosevog epa Gorski Vijenac

Trgovac ti laze sa osmijehom
Zena laze suze prosipljuci
Niko krupno ko Turcin ne laze

Eh, mudar bjese Njegos

Oliver
Gost
Oliver
6 mjeseci prije

Hvala. Davno bese kada ga citah.

soefavneigvaiewnfviwnsfvws
Gost
soefavneigvaiewnfviwnsfvws
6 mjeseci prije

Jes vas Njego dobro programirao………a i njega su dobro programirali za zadatu ulogiu “prosvjetitelja” tamo gdje se “školovao” kao i onog nobelovca što mu podvališe da je kroata, aha, al onaj obrezani nedodirljivi što se rukovao sa Šikijem blut bruderom…………

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije

Erdoganove želje ni u kojem slučaju nisu kompatibilne s njegovim vojnim mogućnostima u jednom sukobu sa Sirijom podpomognutom Ruskom federacijom. I toga je on u potpunosti svjestan. To je bio samo jedan bezuspješni pokušaj uvlačenja NATO-a skupa sa migrantima ucjenjenom EU u sukob. Da je to, kojim slučajem Erdoganu i pošlo za rukom, mislim da bi to opet bio ograničeni sukob u zoni Idliba, a nikako jedan veći i dugotrajan vojni sukob s nekim vojnim aspiracijama prema pokušaju slamanja Damaska. Pored svih respektabilnih vojnih resursa Turske, Erdogan je svojom politikom osvete poslije puča unakazio i devastirao cijele oružane snage Turske. Turska koja je od Osmanlija imala bogato nasljeđe vojne strategije i ratovanja i jako dobar časnički zbor, nije pretrpjela transformaciju poput vojske Ruske federacije iz vremena SSSR-a. Vojska je jednostavna preživjela jednu devastaciju koja je zahvatila od predavača na akademijama pa do stožernih časnika i generala za koje su potrebene godine učenja i usavršavanja. Taj se gubitak ne može preko noći nadomjestiti i pitanje je, koliko uopće ima ovoga momenta Turska visokih časnika odnosno vojnih stratega koji su u stanju preuzeti zapovjedništvo u ratnim uvjetima nad cijelim turskim oružanim snagama i resursima kojima raspolažu. Koliko je tu ostalo istinskih časnika, a koliko običnih poslušnika nije javno poznato, ali mislim da je to i te kako dobro poznato malom sultanu.

soefavneigvaiewnfviwnsfvws
Gost
soefavneigvaiewnfviwnsfvws
6 mjeseci prije

Eđi nema želje, on samo sluša i provodi u djelo zadato od stvora na vrhu, on je operativac tame najvišeg ranga, isto kao i Nosferatu, samo su im uloge različite, jedan glumi blutbrudera Šikija iz klorofilne hazarije zvana Turčija a drugi dobrog policijota…………

mali jere
Gost
mali jere
6 mjeseci prije

Sigurno je da je sultan samo igracka u rukama manipulatora 33.stupnja a Putin je strateg koji dobro zna kakve se igre igraju.sultan mozda misli da nesto zna jer ima pregacu na ritualima(mozda jos uvijek bijelu) ali ne zna da 33.stupanj onima ispod ne kazuje istinu.Ako sultan prezivi bude stigao i do Haga ali bez svojih janjicara.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

točno tako lako je povući okidač ali svaki pravi strateg mora ozbiljno razmisliti o poslijedicama toga i ne smije upasti u zamku. Jer možda neprijatelj upravo to želi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
109
0
()
x