Al-Jazeera, zapadni i turski mediji: „Masakr ruske i sirijske vojske nad civilima Idliba“

Sirija zastava
28 komentara

Jutros su zapadni i turski mediji i katarska Al-Jazeera objavili vijest kako su u zračnim udarima ruskih i „režimskih“ sirijskih snaga u Idlibu poginula 22 civila, a 18 ih je ranjeno.

„U zračnim i kopnenim napadima koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada izveli na zonu deeskalacije sukoba Idlib poginula su 22 civila. Režimske snage jučer od popodnevnih sati izvode napade na područja Bidame, Maasarana, Maar Semsa, Maar Simarina, Kenayesa, Tel Minnisa, Deir Sarkija, Maar Surina, te Gadefea“, prenosi Al-Jazeera, citirajući tursku agenciju Anadolu.

„U napadima je ranjen i veliki broj civila zbog čega postoji bojazan da bi broj mrtvih mogao rasti, a zračni udari i dalje traju“, zaključuju spomenute agencije i dodaju „kako je u ruskim i režimskim napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib izvedenim od 17. rujna 2018. poginulo je više od 1300 civila, javlja takozvani SOHR iz Londona.

Čudno, ruska i sirijska vojska su se, valjda kako bi zajedno proslavili nadolazeće praznike, probudili i sjeli u svoje zrakoplove i krenuli ubijati civile po Idlibu. Izvješće ne spominje nijednog mrtvog terorista ili pripadnika bilo koje od frakcija takozvane „naoružane opozicije“, koja postoji samo u Siriji i nigdje na svijetu. Svi ubijeni su „civili“.

Što se događa u Siriji?

Kako je s deeskalacijom sukoba rat u Siriji pao u drugi plan, malo je tko izvijestio da su islamističke terorističke skupine iz Idliba tijekom vikenda proveli artiljerijske napade na šiitska mjesta Nubl i Zahra’a, ali i na civilne četvrti Aleppa i na položaje sirijske vojske u širem području Abu Duhura i obližnje zrakoplovne vojne baze kojom se služi i ruska vojska, ali i iranski vojni savjetnici i Hezbollah.

Sirijska vojska je u utorak ujutro odbila je nekoliko napada raznih terorističkih skupina u pokrajinama Idlib i Aleppo. Tijekom borbi su sirijske vladine snage izgubile tri su vojnika, a 25 ih je ranjeno, rekao je novinarima načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana, general Jurij Borenkov.

„Od 05:00 do 12:45, 17. prosinca, militanti krovne organizacije Hayat Tahrir Al-Sham i Sirijske nacionalne vojske izveli su nekoliko napada na položaje oružanih snaga Sirijske Arapske Republike na području sela Mesherf, provincija Idlib. U napadima pješačkih jedinica militanata iz Idliba su sudjelovala dva tenka i tri borbena vozila. Svi napadi militanata su odbijeni. Tijekom njihovog pokušaja napada su tri sirijska vojnika ubijena, a 20 ih je ranjeno”, rekao je na ruski general brifingu, napominjući da su tijekom bitke uništena dva pješačka borbena vozila i jedan tenk terorista.

Na drugom pravcu su oko 07:45 najmanje 30 militanata u pet terenskih vozila s teškim strojnicama s teritorija zone deeskalacije Idlib napali položaje vladinih trupa u blizini sela Malakiya u jugozapadnom dijelu provincije Aleppo. Pokušaj proboja militanata zaustavljen je, a pet sirijskih vojnika je ranjeno“, rekao je general Borenkov i  dodao kako su u napadu uništena tri od pet napadačkih vozila terorista.

Osim toga, general je rekao da zapovjednici militantnih skupina planiraju nove napade na položaje sirijske vojske.

“Ruska obavještajna služba utvrdila je prebacivanje oko 300 pripadnika takozvane Sirijske nacionalne vojske, 20 terenskih vozila sa strojnicama velikog kalibra i sedam oklopnih vozila iz regije Afrin u provinciju Aleppo u zonu deeskalacije Idliba”, rekao je general Borenkov.

Centar za pomirenje zaraćenih strana sa sjedištem u ruskoj bazi Hmeymim potvrđuje kako su u proteklih 48 sati rusko i sirijsko ratno zrakoplovstvo izvršili snažne zračne napade na nekoliko područja u provincijama Idlib, Hama, Aleppo i Latakija.

U ponedjeljak je lokalni izvor za agenciju Al-Masdar rekao da su na ovaj front raspoređeni 5. korpus, 7. divizija i 25. divizija Sirijske Arapske Vojske, koja je ranije vodila ratne operacije u sastavu „Tigrova“ generala Suheila Al-Hassana. Ove su snage tamo poslane kako bi sudjelovale u nadolazećoj ofenzivi.

Unatoč pojačanim zračnim napadima, teroristi koji se bore pod zastavom Hayat Tahrir Al-Shama, odnosno sirijske Al-Qaede, još uvijek pokušavaju probiti linije obrane sirijske vojske, posebno u blizini ključnog grada Sinjara u jugoistočnom Idlibu.

Aleppo

Militanti Hayat Tahrir Al-Shama su u ponedjeljak i utorak napali položaje sirijske vojske u gradu Aleppu i njegovoj okolini. Prema lokalnom izvoru, teroristi aktivno napadaju većinske šiitske gradove Nubl i Zahra’a u sjevernom dijelu Aleppa, te nekoliko područja u samom gradu, uključujući četvrt Al-Khalidiya.

Kao odgovor na ove napade su jedinice sirijske vojske i Republikanske garde pokrenuli artiljerijske i napade višecijevnim raketnim bacačima na područja zapadno od Aleppa, koja su pod kontrolom terorista.

Idlib

Ovdje su teroristi iznenada napali položaje sirijske vojske u blizini zračne luke Abu Duhur. Međutim, nedavni dolazak pojačanja iz 5. korpusa, 7. divizije i 25. divizije specijalnih snaga pomogao je u jačanju obrane sirijske vojske u provinciji Idlib. Zbog toga je napad uspješno odbijen, a militanti su pretrpjeli gubitke i povukli se na svoje prvobitne položaje.

Međutim, ako na Twitteru, na primjer, potražite informacije pod pojmom #Idlib, prvo što ćete vidjeti su deseci objava Bijelih kaciga o „stradanjima civila“, „udarima ruskih i režimskih snaga“ i „razaranjima civilne infrastrukture“. Uz te fotografije i snimke se ponavlja informacija o civilnim žrtvama, dok se napad kojeg su u ponedjeljak i jučer rano ujutro pokrenule terorističke skupine na više mjesta linije razdvajanja u „zoni deeskalacije Idlib“ uopće ne spominje.

Teroristi Hayat Tahrir Al-Shama
FOTO: Teroristi Hayat Tahrir Al-Shama prije jučerašnjeg napada na Abu Duhur

Nakon najnovije eskalacije se iznova otvara pitanje moguće masovnije ofenzive sirijskih snaga i oslobađanja Idliba, barem u južnom dijelu Mara’at Al-Newmana, dok neki predviđaju vojne operacije većeg opsega, sve do „granice“ bivšeg kurdskog kantona Afrin i Turske na sjeveru. No, sva predviđanja u ovom smislu se svode na hipotetske pravce mogućih napada i teritorija koja će biti oslobođena.

U ovom trenutku nema službene potvrde da će se to i dogoditi, stoga je važno razbiti propagandnu kampanju koju vode zapadni turski i mediji zaljevskih monarhija o „iznenadnom  i ničim izazvanom napadu od strane ruske i sirijske vojske u kojima stradavaju isključivo nedužni civili“.

Rusija formira novu miliciju koja će zamijeniti kurdske YPG snage

Vrijedi napomenuti da je na sjeveroistoku Sirije ruska vojska počela je formirati novu provladinu miliciju u provinciji Hasaka kako bi zamijenila kurdske Jedinice narodne samoobrane (YPG).

Nove jedinice proći će obuku pod vodstvom ruske vojske i kvalificiranih instruktora sirijske vojske. One će biti raspoređene na područjima Amud, Derbasia i Tel Tamr. Navodno će okosnicu nove milicije činiti borci uglavnom kurdskih “Sirijskih demokratskih snaga”, najvećim dijelom sačinjenih od kurdskih YPG milicija.

Prema sporazumima s Turskom, planirano je povlačenje kurdskih trupa u dubinu 30 kilometara od sirijsko-turske granice. Do sada dogovor uglavnom poštuje, a proturske islamističke milicije drže područje širine oko 100 kilometara između sirijskih pograničnih gradova Tel Abyad na zapadu i Ras Al-Ain na istoku.

Kako bi se vlada u Damasku suprotstavila proturskim snagama iz takozvane „Sirijske nacionalne vojske“, potrebne su dodatne provladine formacije, ali Kurdi žele igrati ulogu u tom dijelu teritorija i tako se došlo do kompromisa o stvaranju provladinih snaga iz kurdskih YPG milicija. Informacije o stvaranju ovih jedinica potvrđuju i neki sirijski mediji. Rusko zapovjedništvo u Hmeymimu se zasad suzdržalo se od komentara.

Zajedničke rusko-sirijske pomorske vježbe u Sredozemlju

U sirijskom priobalju istočnog Sredozemlja, u blizini sirijske luke Tartus, provode se zajedničke vojne vježbe dvije prijateljske flote – lokalne i ruske.

“Taktičke skupine brodova ruske i sirijske mornarice u moru izvode artiljerijsku vatru i zajedničke manevre. Na obali jedinice sigurnosti i obrane razrađuju planove borbe protiv bespilotnih letjelica, ilegalnih oružanih skupina, kao i lokaliziranja i uklanjanja posljedica upotrebe oružja u objektima u luci Tartus“, rekao je ruski kontraadmiral Aleksandar Juldašev, voditelj zajedničkih mornaričkih manevara.

VIDEO: Zajedničke vježbe ruskih i sirijskih pomorskih snaga u području Tartusa

Rusija testira Su-57 u Siriji

I za kraj, rusko ministarstvo obrane ponovno je testiralo višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije Su-57 u Siriji. Svi planirani zadaci uspješno su obavljeni. To je, obraćajući se stranim vojnim atašeima, izjavio zapovjednik ruskog Glavnog stožera, general Valerij Gerasimov.

„Ispituje se zrakoplov pete generacije Su-57. Ponovno su testirani u Siriji, a tijekom testova su svi planirani zadaci uspješno obavljeni”, rekao je general Gerasimov, prenosi vojni list „Crvena zvijezda“.

Kazao je da su zračne i vojne jedinice ruske vojske tijekom godine ukupno primile 139 modernih zrakoplova.

Ukratko, ovo bi bilo ono što se događalo u Siriji protekla dva dana, što su zapadne, turske i agencije zaljevskih monarhija prenijele kao „masakr ruske i sirijske vojske nad nedužnim civilima Idliba“.

civilne žrtverat u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Jel ovi možda misle da ćemo zaboraviti kako je Al-Jazeera jedina mogla imati redakciju pod Talibanima u Afganistanu? I oni su danas “renomirana” medijska kuća??

Laki Topalović
3 godine prije

Kako lijepi “civili” u , što je ovo, Toyota, bit će…

znanje
3 godine prije

Tko naj glasnije viče:” Držite lopova”?

shumadinac
3 godine prije

Gerasimov je danas rekao mnogo bitniju stvar:

“Šef glavnog stožera ruske vojske, Valerij Gerasimov, poručio je kako pojačani intenzitet i veličina NATO vojnih vježbi, predvođenih SAD-om, na Baltiku, u Poljskoj, i na prostoru Crnog mora sugeriraju kako se ova vojna alijansa priprema za “veliki vojni sukob”. “Scenarij ovih vježbi ukazuje na to kako NATO priprema svoje trupe s namjerom sudjelovanja u velikom vojnom sukobu”, istaknuo je Gerasimov pred vojnim dužnosnicima u Moskvi.”

Mnogo puta do sada smo na osnovu pojedinačnih događaja predviđali opasan razvoj situacije ali ruska vojska nije iznosila preterano crna predviđanja. Ova izjava nije data samo na osnovu rečenog već i na osnovu mnogo toga što mi ne možemo znati. I najbitnije od svega – dato je novinarima da objave.

Patetika
3 godine prije

Dobro, pustimo sad po strani sto prozapadni mediji vicu o zrtvama medju civilima u Idlibu. Sto o tome ima reci “Centar za pomirenje zaracenih strana”? Sudeci po nazivu, ovo bi spadalo u njegovu nadleznost.

Siniša
3 godine prije

Zaharova kaže….Vesli Klark naredio bombardovanje Jugoslavije pa sada vršlja po Kosovu i Metohiji.
Elem…da vas pitam, vi što ste u NATOu, kakav je to osjećaj ratovati za drugoga koji kupi kajmak posle rata a vi ostajete na nivou solidarnosti i “pravde”.

Rolling Bluesman
3 godine prije

Civil u pokraini Idlib je islovac kojemu je “zaribala” puska.

Zadranin
3 godine prije

Prestao sam čitati nakon “sirijski režim”.

P***!

Ivo
3 godine prije

Ovakve vijesti su namijenjene primarno ovcama iz nato- zemalja. Nekada su se tako preparirali pred skoru agresiju na neku bespomoćnu žrtvu, danas je srećom u pitanju samo ljutito kevkanje.
Ishod rata u Siriji riješiti će se snagom oružja, a ne medijskim vrištanjem. Prema tome, samo naprijed s white helmetsima, pekarama, bolnicama, malim Banama, i sličnim bajkama. U medjuvremenu rusi i SAA rade svoj posao.

Dopizdilomi
3 godine prije

Ali kada glavosjeci otimaju civile, siluju žene, ubijaju djecu, režu glave onda je to u redu i demokratski.

KGB teroristi
3 godine prije

Crvena armija

Riddick
3 godine prije

Evo snimka borbi od juče, obratite pažnju na precizne udare: https://www.youtube.com/watch?time_continue=473&v=H9L8hZ6kcBc&feature=emb_title

samo tako
3 godine prije

Svima koji podržavaju “oružanu opoziju” želim tu vrstu opozicije doma

Max
3 godine prije

Operacije čišćenja terorista idu prema planu ako netko ima dokaze o masakru neka ih iznese.

Savovic Danilo
3 godine prije

Haha,dosao red na Idlib konacno,sad ce biti reportaza o stradanju civila I “nehumanoj Sirijskoj I Ruskoj vojsci” jer zaboga taj tako fini I kulturni narod Idliba trpi teror kasapina Asada koji gle cuda pokusava istrijebiti islamisticku gamad iz Idliba I vratiti taj dio svojoj zemlji,izlizana prica I propaganda svima poznata,ostaviti im koridor put Turske granice za sve koji nece da poloze oruzje a onima koji su raspolozeni za fajt sudbina Im se zna,bice potamanjeni do zadnjega uz naravno redovne reportaze da lica mjesta cuvenih ” realnih” izvjestaca cija kredibilnost ne dolazi u pitanje(CNN,Al Jazeera I ostali) kojima se srce cijepa jer im polako “borci za demokratiju” dobijaju po repu I ginu pa pokusavaju da ih spasu pod izgovorom stradanja civila ne bi li isprovocirali neku reakciju zapada da se spasu nekom “humanom intervencijom” ali nazalost ovoga puta mister Trump I ostale marionete imaju kuci dovoljno problema da ce ostati po… Čitaj više »

Savovic Danilo
3 godine prije

Sad ce Idlib dobro doci rusima da isprobaju neko novo oruzje koje je tipa da npr konstrukciji gradjevine ostavi netaknuti a da ljudstvo unutra ispari,da bi se sacuvala infrastruktura a ne kao u slucaju Aleppa da moraju da poravnaju grad sa zemljom. U svakom slucaju naslusacemo se izvjestaja o nevinim civilnim zrtvama I vjerovatno snimcima djece koja pate pod udarima varvarskog razima I njihovih saveznika. Steta sto ce isti ostati ovoga puta bez efekta jer nece imati ko da ih slusa a jos manje da nesto preduzme po tom pitanju jer je Trump zauzet oko impichmenta a Mscron stanjem u drzavi tako da ce im nevine zrtve Sirije biti u drugom planu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI