Jemenski borci uspješno brane Al-Hudaydu – Iran šalje ratne brodove u Adenski zaljev

Jemen - sukob

U jeku saudijske kampanje protiv jemenskih boraca u strateški važnom lučkom gradu Al-Hudayda, gdje koalicija saudijskog režima ne može slomiti otpor Huti milicija i pokreta Ansarullah i duž ceste Mocha – Al-Hudayda trpi velike gubitke, Iran je poslao dva ratna broda u Adenski zaljev.

Vijest je potvrdila iranska državna agencija Tasnim, koja potvrđuje da snage saudijskog režima, unatoč medijskim napisima nisu ušle ni u područje međunarodne zračne luke južno od grada.

Snage saudijskog režima nisu ušle u međunarodnu zračnu luku Al-Hudayda

Usprkos medijskim napisima kako su snage saudijske koalicije zauzele zračnu luku, glasnogovornik jemenskih snaga,  general Sharaf Luqman, odbacio je ova izvješća, ističući kako su snage Huti milicija i dalje kontroliraju objekt u zapadnom lučkom gradu Jemena.

Zračna luka Al-Hudayda je potpuno pod kontrolom boraca pokreta Ansarullah, izjavio je general Sharaf Luqman u svom sinoćnjem obraćanju novinarima.

Dodao je kako se jemenski borci protiv islamističkih militanata i snaga saudijske koalicije bore u širem području Al-Hudayde i okruga Al-Durayhimi, a  saudijske snage i njihove milicije su u punom okruženju u susjednom Al-Jahu.

Zapovjednik je također odbacio izvješća da je zračna luka u Al-Hudaydi pala u ruke saudijskih snaga.

Izjave su uslijedile nakon što je glasnogovornik koalicije saudijskih snaga, pukovnik Turki Al-Malki, izjavio za televiziju Al-Arabiya kako je koalicija “zauzela zračnu luku u srijedu i sada uništava obližnje utvrde Huti milicija”.

Izjavu generala Sharafa Luqmana potvrđuju i snimke koje jemenski borci objavljuju na svom You Tube kanalu, na kojima se vidi kako u manjim skupinama uništavaju vojnu kolonu saudijskog režima koja se kreće sjeverno prema Al-Hudaydi

General Luqman je istaknuo da saudijski plaćenici imaju dvije mogućnosti, ili će se predati ili umrijeti.

Iran, flotila, Jemen, Husiti, napad

FOTO:Ilustracija iranska mornarica

Glasnogovornik Huti milicija, Mohammed Abdulsalam, istaknuo je kako su agresori na zapadnoj obali Jemena poraženi, unatoč posjedovanju brojnih oružja i financijskoj i medijskoj podršci.

Mohammed Abdulsalam je saudijsku ofenzivu opisao kao “masovno samoubojstvo”, sugerirajući na suludi plan saudijskih “stratega” da se kreću uskim koridorom uz obalu, na putu sa svih strana okruženi jemenskim borcima.

Abdulsalam je naglasio kako su Huti borce napali “glupi” neprijatelji u brzom napadu.

U međuvremenu je Mohammad Al-Bukhaiti, čelnik Vrhovnog političkog vijeća Huti pokreta, objavio video iz zračne luke Al-Hudaydah, kojim je pokazao da su tvrdnje prisutnosti saudijskih snaga bile lažne. Iako snimka datira od prije dva dana, kasnijih fotografija i snimaka saudijskih snaga iz zračne luke nije bilo.

Od 13. lipnja saudijska koalicija pokreće napade kako bi zauzela lučki grad, ali saudijski stratezi nisu uspjeli slomiti otpor jemenskih boraca.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska dale su političku podršku saudijskoj kampanji u Jemenu i šalju oružje Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Čak su se Ujedinjeni narodi usprotivili napadu na luku Al-Hudayda, a humanitarna koordinatorica Lisa Grande je nedavno rekla “kako čak 250 000 ljudi može izgubiti sve, čak i živote, ako Rijad nastavi napadati Al-Hudaydu”.

Iran je poslao dva vojna borda u Adenski zaljev

brod Kharg iranska mornarica

FOTO: “Kharg” iranska mornarica

Poznato je da je saudijska koalicija napad pokrenula i zbog sumnji da Iran kroz luku Al-Hudayda dostavlja oružje, streljivo, lijekove i hranu jemenskim borcima, što je vjerojatno istina, iako Teheran redovito šalje i humanitarnu pomoć za civile.

Danas je iranska novinska agencija Tasnim  potvrdila da je Iran poslao i nosač helikoptera i razarač u Adenski zaljev, strateški put koji povezuje Indijski ocean s Crvenim morem.

Teheran je potvrdio kako je iz Indijskog oceana u Adenski zaljev poslao nosač helikoptera “Kharg” i fregatu “Sabalan”. Brodovi bi uskoro trebali stići Adenski zaljev i tjesnac Bab El-Mandeb.

Ovo je prva misija nosača helikoptera “Kharg”, nakon što su ga godinama poboljšavali stručnjaci i tehničari iranske mornarice.

Posljednjih godina iranske pomorske snage jačaju svoju prisutnost na otvorenom moru kako bi osigurale pomorske putove i zaštitile trgovačke brodove i tankere od pirata, stoji u službenom priopćenju koje su prenijeli iranski mediji.

Međutim, znakovito je da se u Adenu nalazi kabinet vlade odbjeglog predsjednika Mansura Hadija, kojeg podržava Saudijska Arabija i koja je, navodno, priznata od “međunarodne zajednice”.

Iako će iranski nosač helikoptera “Kharg” i fregata “Sabalan” službeno provoditi patrole protiv pirata u Adenskom zaljevu, kako bi zaštitila brodove uključene u pomorsku trgovinu, posebno brodove i tankere koji su u vlasništvu ili zakupu Irana, ne zaboravimo da je ovo pomorski pravac kojim UAE i Saudijska Arabija dostavljaju oružje i vojnu opremu jemenskim islamističkim milicijama koje se u ratu bore na njihovoj strani.

Slanje ova dva broda je snažna politička poruka saudijskoj koaliciji, a koje će toj zadaće biti, vidjet će se uskoro kada dođe na odredište.

Neovisno o borbama za grad i luku Al-Hudayda, saudijska agresija na Jemen, koja je počela u ožujku 2015. godine, uništila je infrastrukturu zemlje, sustave vodoopskrbe i sanitarnu infrastrukturu, što je UN opisao kao “jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog doba”. Do sada je, uglavnom u glavnom gradu Sani i zapadnom Jemenu kojeg brane Huti milicije, ubijeno preko 13 000 ljudi, od čega su više od polovice bili civili, ranjeno ih je oko 50 000, a raseljeno preko 3 milijuna.

Jemenski borci odbili masovni napad saudijske koalicije – UAE traže pomoć SAD-a

Vojni kanal jemenskih boraca: You Tube

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
10 Grupirani komentari
8 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
13 Komentatori
alan fordMateCrveni KomesarslixMarko S. Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Piretis
Gost
Piretis

Kad bi trebalo proglasiti naj-partizane 21 stoljeća to bi bili Huti borci. Hrabri, srčani i lukavi. “Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka”.

bbbb
Gost
bbbb

Kauboji su prvi po broju oružija na svijetu, imaju 46% svjetskog oružija u rukama pojedinaca, to ono zvanićno. Na drugom mjestu su jemenci.

Marko S.
Gost
Marko S.

Baš i jesu kao Ju parttizani. Svrgnuli legitimnu vlast te počinili brojne zločine.

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar

@Marko Kad su nacisti pobedjivali bili su “legitimni”. Kada Ameri vladaju svetom onda oni jesu “legitimni”. Barem si iskren u odbrani nacista i sljama.

dalmata
Gost
dalmata

Samo jedno:skidan spanceru(kapu)ljudinama,herojima, Hutima.Postovanje.Svaka cast Iranskim vodama.vojsci IR i narodu Irana,koji nesebicno pomazu i branu cili Bliski Istok od Usra,EU,NATO kuge.Uskoro cu Vam cestitat na oslobodenju Vase zemlje junaci Huti.Da ste zivi i veseli.Postovanje

Marko S.
Gost
Marko S.

Ajatolski siitski režim daleko je veća koga od Natovske.

slix
Gost
slix

sumnjam da ćeš ovdje naći istomišljenike bolje idi na “put vjernika” tamo su tvoji

maliboro
Gost
maliboro

Humanitarci američko-englesko- francuski izvoze demonkraciju.

Marko S.
Gost
Marko S.

Ne, u Jemen Saudijci izvoze svoju demokraciju. Ta oni su također glavni u UN vijeću za ljudska prava.

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar

Izvoze kroz Saudijce… Razumeti “reku” je pronaci izvorista i pritoke, a ne gde se zavrsava… Bas si jednostavan trol Marko.

Lin
Gost
Lin

Kazu Hutiji da je među 100 ubijenih placenika vecina njih iz Jaysh al-Islama.To su oni saudijski placenici koji su bili u istocnoj Guti i Qalamunu i koji su rekli da necu ni za zivu glavu i Idlibstan jer su tamo na meti ostatku placenickih parcova.Nego im je omogucen izlaz busevima kroz Tursku pa u napaceni Jemen.

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar

Kada si NATO pseto, jedini izlaz je metak. Nisu onu ulagali toliko znoja da se sada odmaraju po Turskoj.

EU dismr
Gost
EU dismr

Opet hrabra ekipa u šlapama tambura šminkere … 🙂

fenix
Gost
fenix

Ovi Saudici da nemaju ovu tehniku zavrsili bi po izbjeglickim centrima u Njemackoj??.

bbbb
Gost
bbbb

Mašala perzijanci, prije dva dana mislim si što oni šute kad ono uslišiše mi misli!

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ

bravo iran…al di je razarač ? mogli bi zaplivat sa saudijcima

Mate
Gost
Mate

Držite se braćo!

alan ford
Gost
alan ford

Sve islamske sunitske države, odnosno vlade, predsjednici, kraljevi, šeici, koji vladaju sa tim državama, su plaćenici SAD-a Izreala i cio-hazarske mafije: sve, odreda, počevši gore od Maroka, na sjeverozapadu Afrike, pa dolje do Jemena na jugu arapskog poluotoka, čija je sunitska vlada pozvala u pomoć SArabiju, i ostale sunitske-de fakto cionističke države odnosno vlade, da im pomognu da slome otpor šijitskih Hutha. Cio-vehabijska rokefelerovo-rotšildova država S.Arabija već je prije 5-6 godina slomila pokušaj otpora šijita u državici Bahrein, u kojoj su šijiti inače većina. S. Arabija je tada poslala vojsku i tenkove, koji su brutalno u krvi ugušili pokušaj ustanka šijita i tako je sunitska manjina u službi S. Arabije, zadržala vlast u Bahrainu. I vlade islamskih država u jugoistošnoj Aziji, Malezije i Indonezije su također manje-više pod kontrolom SAD i Izraela. I bošnjačko islamsko vodstvo, Bakir Izetbegović i ekipa iz SDA su preko saudijskih cio-vehabija, također pod kontrolom Izraela i cionista. Kao što je i HDZ u Hrvatskoj, preko Merkeličinog CDU-a (sa kojim HDZ održava odnose) i cio-hazarskog plaćenika Plenkovića, također pod kontrolom cionista. Sunitska Turska možda nije pod kontrolom SAD-a i Izraela, ali opet kažem, iako to neki ne žele čuti: Erdo je također cionistički igrač, (koji krije svoje hazarsko podrijetlo iz Gruzije) koji lukavo glumi, na jednoj strani on grmi protiv Izraela što terorizira Palestince i tako ona naivna masa Erdinih pristalica misli da je on kao neki pravi muslimanski borac, koji se brine za palestince, ali na drugoj strani Erdo je i dalje pouzdani član NATO-.a i saveznik SAD-.a i Izraela, (koji su muslimanima na Bliskom istoku napravili puno belaja), i znamo da je Erdo više puta izjavio da također želi pad Asada u Siriji i promjenu vlasti, isto što želi i Izrael. Pa Erdo je prije nekih 5-6 godina od Izraela diobio najveće odlikovanje. Da je Erdo doista stvarni nezavisni muslimanski vođa (kakvim se predstavlja), onda bi odmah izveo Tursku iz NATO-a, i prekinuo savez sa SAD-om i Izraelom i potpuno prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom i pokušao pomoći Palestincima doista, a ne na riječima. Jer Turska, kao jedina islmaskla država u ovom trenutku, bi bila u stanju pokrenuti nekakav sveopći muslimanski ustanak na cijelom Bliskom istoku, ustanak protiv cio-hazara, Izraela i SAD-a. Ali Erdo, to ne želi, jer je njihov igrač. Ne zaboravimo, današnju Tursku, i cijeli njen “sekularni” sustav, stvorio je Kemal Paša Ataturk, koji je bio prozapadni i pro-cionistički mason. Jedine tri nezavisne islamske države su šijitski Iran, Asadova Sirija i Libanon sa Hezbolahom. Na koga su cio-hazaraski fašisti najviše bacili oko i protiv koga cio-hazari najviše galame? Naravno, protiv Libanona (Hezbolah), Sirije i Irana. Dakle naivcima konačno sve jasno, zašto Izrael žei rat prziv Libanona i Hezbolaha, Cionisti žele zakuhati u Libanonu i razbiti stabilnost libanonske države u kojoj vlast ravnopravno dijele šijiti (predsjednik države) suniti (premjer) i kršćani (predsjednik parlamenta). Zato cionisti i njihovi saveznici saudijske vehabije, pokušavaju iskoristiti sunitskog premjera Libanona, Hararija. Jordanski kralj Abdulah je član tajne svjetske cionističke elite iluminata, zajedno sa Kisindžerom, Rotšildom, Rokefelerom, Sorosom, i… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik