fbpx

Sirijska vojska probila blokadu zrakoplovne baze u Deir Ez-Zoru

Izlazak na sirijsko-iračku granicu

Sinoć je Reuters prenio vijest kako je sirijska vojska probila blokadu zračne luke u gradu Deir Ez-Zor, koja je bila u okruženje terorista ”Islamske države” nekoliko godina.

Kako navodi Reuters, jedinice vladinih snaga, zajedno sa savezničkim postrojbama, jučer kasno poslijepodne su bile angažirane u borbi u perimetru baze. Njihove akcije su aktivno podržane od strane ruskog i sirijskog ratnog zrakoplovstva.

Sirijska državna agencija SANA prenosi kako su vojnici vladinih snaga, uz silovitu podršku topništva i zračnih udara, uspjeli zauzeti nekoliko uzvisina i probiti se do zrakoplovne baze, uništivši u borbi nekoliko jedinica vojne tehnike i obrambenih položaja terorista.

Grad Deir Ez-Zor i vojni aerodrom pored njega su bili potpuno okruženi teroristima više od tri godine, a  poslijepodne 5. rujna je sirijska vojska uspjela probiti blokadu Deir Ez-Zora.

deir ez zor

FOTO: situaciona mapa Deir Ez-Zor

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Graor
Gost
Graor
3 godine prije

Svaka čast sad je otvoreno za čišćenje okolo jel se proširio manevarski prostor.Al mene ovo zabrinjava !http://syria.liveuamap.com/
Izjava američkog časnika da neće dozvoliti SAA da forsira Eurat.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Ovo je karta Sirijskog reportera koji je na licu mjesta.
https://imgur.com/a/yDiVD

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Zagor

Dodana karta prodora kurda

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Zagor

Pet sela koje je ISIL napustio, nije uopće bilo sukoba…. s Kurdima

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  Zagor

Biće kotlić, kako izgleda. Krčkaće se opet prvoborci USrAnih.
Srećno SAA i saveznici i što manje žrtava.

čokolino
Gost
čokolino
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=_X4x78j5cSk

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo………

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Danas ne pokazuje komentare, ili je u mene greška. Usput, Kurdi navodno nadiru odozgo, a SAD kažu da ”sirijska vojska ne smije prijeći Eufrat”. Moš mislit, ”ne smije”

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Pogledaj nove američke planove za Siriju i vidjet ćeš da njihova granica ide do Eufrata. To “ne smije” se odnosi na to da oni nikako neće dozvoliti prelazak SAA snaga na istočnu obalu Eufrata. Čak i da SAA postavi pontonski most siguran sam da će ga američka avijacija bombardovati. Ako se u obzir uzmu američki planovi za Bliski Istok, izgleda da će Amerikanci ipak dobiti šta žele. Neće dobiti cijelu Sirju, ali će dobiti većinu sjeverne i sjeveroistočnu Siriju, tačnije ovim dijelom kako sada SDF snage kontolišu. Kako se može vidjeti njihov cilj je da zauzmu teritorij kojim će se SDF snage spojiti sa provincijom Anbar u Iraku, koja je naseljena isključivo sunitskim stanovništvom. Tako će, u slučaju razbijanja arapskog dijela Iraka na sunitski i šiitski dio dobiti direktnu vezu: Saudijska Arabija – Anbar (sunitski Irak) – Istočna i sjeverna Sirija (SDF snage) – Turska – EU. Čak i da ne dođe do podjele Sirije na dva dijela, novim ustavom će više ličiti na potpuno decentralizovanu Bosnu i Hercegovinu, gdje će svako moći da “igra kolo”.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  krkan

Ovo što si napisao bilo bi izodivo da je sada 2013/14 god.Sada će to mnogo teže ići.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije
Reply to  krkan

Na žalost,velika je mogućnost da će tako biti.Referendumo KRD,
zabrana Iračkoj vojsci da krene prema Anbaru i Sirijskoj granici,
postavljanje dvije USA baze u Anbaru-koje tobože služe za borbu
protiv Daeša…..

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  elijah magnier

Tadmur Palmirović, živi bili pa vidjeli. Ja ne navijam na nikoga, nego komentarišem trenutno stanje. Ako pogledaš američke planove u Siriji isti su prošli tri faze:
1. Zbacivanje Asada sa vlasti i dovođenje marionetske vlade praćene arapskim sunitskim radikalizmom (koje bi btw uništilo jedinstvo Sirije);
2. Kada u ovome nisu uspjeli onda su pokušali da spoje SDF snage i Managra al Tawra snage sa jugoistoka Sirije, i tako kontrolišu cijelu istočnu i sjevernu Siriju. U tome su iz prvo spriječili Turci kada su započeli operaciju “Štit Eufrata” i osvajanjem Al Baba spriječili spajanje Kurda iz Afrina i Manbidža, te i SAA snage kada su munjevtom akcijom izbili na Iračku granicu i tako spriječili eventualno spajanje proameričkih snagana Eufratu;
3. Ovo je ono što se trenutno događa gdje SDF snage nastoje da zauzmu sve istočno od Eufrata.

Kako znamo Irak je već razbijen, to nije više ni država na papiru jer se ne zna “ko pije, a ko plaća”. Samo je pitanje vremena kada će i suniti, kao što su ranije Kurdi, dobiti svoj dio Iraka. Kako sam rekao taj dio Iraka se proteže duž cijele zapadne granice Iraka, od Saudijske Arabije i Jordana, te duž iračko-sirijske granice.

Bilo kako bilo, Rusi znaju da ne mogu računati da će cijela Sirija ostati pod njihovim utjecajem, znaju da nešto moraju “predati”.

Bilo da Sirija postane nova Bosna i Hercegovina, ili nova Koreja sa 2 države, ne piše im se dobro.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  krkan

Krkane dobro si do detalja opisao planove koji su Izraelski a ne američki ali po meni teško izvodivi barem što se Sirije tiče a za Irak se zna ko pije i ko će na kraju platiti.Ne moraš ti ni za koga navijati,tvoj izbor.Ja sam veliki navijač legitimne vlast Sirijske Arapske Republike i njenih saveznika.Niti jedan pripadnik SAA nije se raznijo u Evropi niti gazi ljude sa kamionom ili kombijem.Sve manjine pa i hrišćani su stali uz Asada i Sirijsku Arapsku Armiju.O tome smradovi u Evropi i Americi ćute a tobože uče ljude kako se približiti bogu.Znaš li koliko sunita ima u SAA i koliko se pripadnika sunitski plemena koji žive na istoku Sirije imu području Rake pridružilo legalnoj vlasti?Neće to tako lagano ići kako sada po kartama izgleda.B.Asad je sada glavni igrač na terenu ma koliko to nekima besmisleno i smiješno zvučalo..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  krkan

Krkane tačno si opisao planove koji su Izraelski a ameri i njihovi bradati saveznici su izvođači radova.Neće ići…..nešto se pita Moskve i Teherana.Nemoraš navijati ni za koga ,tvoj izbor.Ja navijam za legalnu vlast i oružane snage Sirijske Arapske Republike jer sa druge strane je čisto zlo.Bez ljutnje,ja vas neutralne nemogu shvatiti.Sve manjine pa i hrišćani stali na stranu Asada.Slučajno?

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Sve manjine stale na stranu Asada? OK! Šta je onda sa Kurdima, oni čine oko 10%-15% stanovništva Sirije. Pročitaj malo o diskriminaciji istih u Siriji prije rata. Situacija im je bila malo bolja nego u Turskoj, ali opet ne tako sjajna. Tu je onda i izrazita kolonijalna zaostavština, posebno što se tiče vlade. Francuzi su upravljali tako što su favorizirali manjine koje su upravljale većinama. Asad pripada alavitima, to je jedna od muslimanskih sekta koji nastanjuju pokrajine Latakiju i Tartus, dakle mediteransku obalu Sirije, a isti su na vlasti decenijama u Siriji, iako čine 12% stanovništva. Ja se slažem da Asad treba da ostane na vlasti, jer boljeg izbora trenutno nema, ali da je situacija prije rata što se tiče prava bila sjajna, daleko od toga. Ko god se imalo zanima Sirijom može vidjeti da su alaviti, druzi, kršćani i nešto frankofone sunitske manjine upravljali Sirijom. Zbog toga i razumijem bijes i pobunu arapskih sunita i Kurda protiv SAA.

Reći da Sirija nije imala problema prije rata, i da je rat izbio “tek tako” bi bilo isto kao reći da Jugoslavija nije imala problema i da je rat izbio “tek tako”. Ništa se na ovom svijetu ne dešava “tek tako”.

Da, upravu si kada kažeš da je plan za rat razrađen u Izraelu i SAD-u, ali je to moglo biti urađeno jer svaka od država u regionu ima izrazite neokolonijalne probleme koji su nastali tako što su Englezi i Francuzi doslovno sa linijarom iscrtali granice kako bi što lakše vladali uz slogan “divide et impeta – zavadi pa vladaj”, jer nisu ispoštovali ni vjerske, ni etničke, ni plemenske, ni jezičke granice. Zbog toga će na cijelom prostoru Bliskog Istoka biti viđen haos dok se te stvari ne riješe. Bliski Istok sada prolazi ono što je Evropa prošla u 20-om stoljeću. Čak se ni u Evropi taj proces nije završio u pojedinim državama.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  krkan

I da, ja nisam neutralan u potpunosti. Želio bih da Sirija, ako je ikako moguće ostane jedinstvena i sekularna, ali nažalost to je teško izvodivo bez federalizacije. A sama federalizacija je opet smrt samostalne sirijske politike, bez višestrukog uplitanja vanjskog faktora.

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije
Reply to  krkan

@krkane, odlična analiza (i sinteza:). Na žalost, u trenutnoj geopolitičkoj situaciji preostaje izabrati manje od dva zla, a to je, po meni, jedinstvena samostalna Sirija. Kao što si i sam napisao, u federalnoj Siriji bi svaka jedinica mogla postati izvor nestabilnosti i kočnica kakvog-takvog napretka, ovisno o ciljevima “sponzora”.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  krkan

Kao sto si napisao: zivi bili pa vidjeli sta ce to kurdi vise dobiti nego sto im je Damask na pocetku nudio dok nisu dosli ameri na sjever sirije i bacili svoj upljuvak.Sam znas da je postojao sporazum da se Saa povuce i da kurdi stite podrucja gdje su vecina.To su pogazili oni a ne Asad.Imala je Sirija problema Niko ne bjezi Ali * revolucija* je uvozni proizvod.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

@StarDam da, najbolje bi bilo da Sirija postane jedinstvena i da se onda rješavaju unutrašnja pitanja koja su “gurana decenijama pod tepih”. Međutim, to će ići veoma veoma teško, ne samo zbog SDF snaga, nego i zbog drugih teritorija koje nisu pod trenutnom kontrolom SAA. Ono što je po meni bitnije za Asada i SAA je da se zadrži kopneni koridor Iran – Irak – Sirija – Liban. ALi, kako vidimo Amerikanci uporno ostruiraju kampanju iračkih šiitskih paramilitarnih formacija u Anbaru, baš kao što su to ranije radili u Tal Afaru i Mosulu. Tu je i najavljeni kurdski referendum u iračkom Kurdistanu, koji je došao baš kada je SAA trebala potpuno osigurano zaleđe od strane iračkih šiita, da bi što lakše preuzela kontrolu nad provincijom Deir Ez Zor. Iračke šiitske snage su sada raspoređene na granici sa iračkim Kurdistanom. Široka je ovo tema da bi se sagledala u par komentara.

@Tadmur Palmirović Da, revolucije po Bliskom Istoku su uvozni proizvod, potpuno se slažem. Međutim, bilo bi smiješno reći da sve i jedna arapska država ne treba reforme. Jedino bi Jordan donekle mogao biti izuzetak.

basso
Gost
basso
3 godine prije

Cestitke,bravo junaci.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Deir ez-zor airbase- tahtuh – harrabesh – jafra -tell rabiah riješeno jučer.
Deratizacija je u toku,tako da se karte mjenjaju svakim satom u korist naših.

Graor
Gost
Graor
3 godine prije
Reply to  elijah magnier
17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

rusi su dovukli opremu za izgradnju pontonski mostova mislim dok jos malo ociste teren oko baze krenuce na eufratu veliki problemi lako bi moglo da bude krvavi eufrat

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Rusi idu preko Eufrata,odnosno oni vode operaciju.Bombardiranje SAA nije pametna opcija,a ne dao Bog da koji ruski instruktor strada jer će biti odnah odmazda.

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Inače ja apsolutno navijam za SAA i njene saveznike,a protiv terorista sa druge strane.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  Jole

Svi dobronamjerni su na strano SAA i saveznika. Naravno da od srca navijamo za sto brže oslobađanje cijele Sirije. Ja se molim za to Bogu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Hash

Ima i neutralnih:))))) a boga mi i onih koji vjeruju u bajke da je Asad stvorio Isil da unisti ** umjerene**….

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

https://southfront.org/hezbollah-commander-reveals-hezbollah-units-fighting-deir-ezzor-since-2014/
Slava generalu zahreddinu a evo otkrilo se da je imao uz sebe prave prijatelje.

bobrock
Gost
bobrock
3 godine prije

Bla bla bla! Sa sjevera dolaze ove kuge od SDF i zajebat će cijelu stvar! Nažalost sirijska priča se tek sada počinje komplicirati!

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

SAA hvatanje brda 1-2-3 na Jabal Tharda usred napada s 2 osi (Panorama & Thayyem) južno od DeirEzzor.Nepotvrđeno.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  elijah magnier

Potvrđujem. Ima još jedna vijest, premda jaaaaako nepotvrđena. SAA oborila Izraelski avion iznad Libanona sa S-200!!!

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije
Reply to  Zagor

Je,šuška se da je pao blizu Sidona.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  elijah magnier

To će ostati u domeni nepotvrđenog bez obzira je li činjenica ili nije. Možda se sazna za 30 godina kad zaista ne bude bitno.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Zagor

Zagor te nej nadajmo se…….

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

E nas Krkane … okrkace ga “ljubimci USRA + IzraHELL jos podosta bratko! Cim je SAA uz podrsku Russ vec stigla do DeZora Arapski, “Sirisjki Kosovari” mogu da glumataraju sve dok ne naprave (ko Turci) gresku da zbog “njihove akcije” pogine pripadnik Ruskih snaga na terenu! A ondak im ni “njihov bog” (Usra/IzraHell) nece pomoci! Zivi bili pa videli! Samo napred SAA & saveznici! :o)))

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  Konstantin

hahaha, dosta toga ti ovdje nabroja 😀 U svakom slučaju moje želje su da Sirija ne postane novi Irak – leglo radikalizma, kriminala, carstvo etničkih i vjerskih koljača i slično. Nadajmo se da neće doći do podjele Sirije ili potpune decentralizacije u okviru moguće Sirijske Federacije.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Koliko su udaljeni sdf od dez… Ima li kakva mapa friska… Gdje pratite…

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije
Reply to  Alen

Probaj na South Front,GeromanAT Tvitter

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alen

vostok.rs ruska mapa…nisu loši.

milee
Gost
milee
3 godine prije
Reply to  Alen

10 km i manje,brzo napreduju,sad su nadomak indus.zone

florian
Gost
florian
3 godine prije

dolaze teorije onih koji simpatiziraju politiku Assada i Putina da su Amerikanci digli ruke od Sirije i da bježe skupa s ISIS-om, čim su sirijske snage došle do Deir ez Zora Amerikanci su preko SDF-a pokrenuli napad sa sjevera prema Deir Zoru, u sastavu SDF-a su i formacije arapskih plemena iz pokrjine Deir ez Zor a i YPG su krenuli prema Deiru, SDF-u dolaze pojačanja i oprema od Amerikanaca, to je dokaz da su Amerikanci u igri i da će se spriječiti da sirijska vojska krene preko Eufrata,

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  florian

Pokusati sprijeciti hoce sigurno sudeci po zadnjim potezima a hoce li uspjeti to je vec druga prica.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije
Reply to  Alen

Pa i na strani SAA plemenski borci iz Baggara i Šajtat,koji isto
nastanjuju ove prostore- zar oni nemaju pravo povrata kući-ovo
ionako nije prostor na kojemu su živjeli Kurdi i pitanje je koliko
Arapa ima u SDF.

Graor
Gost
Graor
3 godine prije
Reply to  florian

Izgleda isil s te kurdske strane nepruža nikakav otpor ! Ovi se šetaju iz sela u selo…

milee
Gost
milee
3 godine prije
Reply to  Graor

rođačke veze sa jedne i druge strane.

Dvoglavi jahač apokalipse
Gost
Dvoglavi jahač apokalipse
3 godine prije

Bravo momci. Neopisivo mi je drago, što postoje ljudi poput vas, koji su spremni dati vlastiti život u borbi protiv interesa krupnog kapitala.
Ne dajte na svoje.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kako vidim na mapi ,south front, udaljeni su 15km jedni od drugih.(saa-sdf) . nezvanicno je usa proglasila nfz sjeverno od eufrata a sdf ozbiljno siba prema dez…

milee
Gost
milee
3 godine prije
Reply to  Alen

rusi kažu saa preko reke,ameri ne daju,videćemo ko je glavi ubrzo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik