Saudijski režim proveo masakr nad djecom u Jemenu: ”Bili su vojna meta”

Jemen bombardovanje
26 komentara

Jučer je saudijski režim u zračnim udarima na sjeverni Jemen ubio najmanje 43 ljudi, a 60 ih je ranjeno. Lokalne vlasti se pribojavaju većeg broja mrtvih. Među mrtvima je 29 djece mlađe od 10 godina, koja su ubijena kada je projektil pogodio autobus na putu u ljetnu školu.

Još nije poznato koliko je ljudi bilo u autobusu i koliko se civila nalazilo u blizini mjesta napada, koji je proveden u blizini tržnice u gradu Dahjanu u pokrajini Sada, kojeg kontroliraju jemenski borci i Huti milicije.

Za saudijski režim je ovo bila ”opravdana je vojna akcija, izvedena u skladu sa zakonom, a meta su bili militanti koji su dan prije gađali Saudijsku Arabiju”.

Saudijska koalicija je optužila jemenske borce “da su djecu koristili kao ljudski štit”.

“Koalicija će poduzeti sve mjere protiv kriminala i terorizma proiranskih Huti militanata, poput novačenja djece i njihova iskorištavanja kao alata i štita za terorističko djelovanje”, rekao je glasnogovornik koalicije saudijskog režima Turki Al-Malki.

Dan prije je Saudijska Arabija priopćila da su presreli projektil kojeg su prema gradu Jizanu ispalili jemenski borci, ali su ostaci projektila usmrtili jednu osobu i ranili 11.

Napad saudijskog režima dolazi u vrijeme kada je Rijadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima postalo jasno da neće moći zauzeti strateški važnu luku Al-Hudayda na Crvenom moru, gdje su poslali veliki kontingent kopnenih snaga, koje su uz podršku saudijskog zrakoplovstva “grad trebale osvojiti u roku od tri dana”.

Nakon što su trupe saudijske koalicije, uglavnom vojnici i oklopne divizije UAE, podržane od južnih jemenskih plemena, stigle nadomak međunarodne zračne luke južno od grada, kampanja se pretvorila u pozicijsku borbu u kojoj je saudijska koalicija pretrpjela velike gubitke, bez da je ostvarila bilo kakav ozbiljniji pomak na bojištu. U osam mjeseci kampanje, koja je intenzivirana u lipnju ove godine, situacija se nije promijenila, a jemenski borci su brzim bočnim napadima na magistralu koja uz obalu povezuje grad Mochu i Al-Hudaydu desetkovali snage kojima je 13. lipnja u pomoć stiglo 2000 vojnika UAE iz baze koju emirat ima u Eritreji.

Prema saudijskim izvorima je u neuspjelom napadu na Al-Hudaydu koalicija izgubila 1214 vojnika, a jemenska strana 250, dok ih je 143 zarobljeno.

Jemenski izvori navode kako su u napadima na kolonu vojnika UAE i lokalnih sunitskih militanata, koja se protezala cestom na desetke kilometara od Moche do Al-Hudayde, uspjeli ubiti preko 3000 boraca saudijske koalicije i uništiti veliki broj teške i srednje vojne opreme, uglavnom pješačkih oklopnih vozila, što potvrđuju i snimke njihovih akcija objavljene na internetu.

Jemen 10.08.2018
FOTO – Vojna situacija u Jemenu

Istovremeno su saudijsko zrakoplovstvo i kopnene snage pokrenule napade na sjeverozapadni dio Jemena, a 7. kolovoza su pokušali ponovno pokrenuti snage južno od Al-Hudayde. Kao odgovor na ove akcije su raketne postrojbe jemenskih snaga gađale ciljeve ne jugu Saudijske Arabije, ali je projektile presrela i oborila saudijska protuzračna obrana.

Saudijska Arabija i njezini saveznici više od tri godine bore se protiv jemenskih boraca i Huti milicija koji kontroliraju većinu sjevernog Jemena, uključujući glavni grad Sanu. Ovaj napad nema nikakvo vojno opravdanje i samo se može tumačiti kao odmazda za ranije pretrpljene poraze.

Mediji su naveli kako je UN zatražio istragu o incidentu, a glasnogovornica američkog State Deparmtenta Heather Nauert je rekla ”kako SAD ne mogu osuditi Rijad za napad na školski autobus i ubojstvo djece i civila u Sadi, jer Washignton nema detalje s terena i čeka da Saudijci prvo provedu vlastitu istragu o napadu”.

Izjava Heather Nauert: You Tube

HutiSanaSaudijska koalicijaState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Americki zionaziji i njihovi vazali razuniju samo cizmu u zube kao argument, i to sve cesce i dobijaju. Na izjave njihovih papagaja poput nauert i ostalih ne treba trositi vrijeme ni paznju. Ovakve zlocine siritelji demokracije i liberalnog poretka rade stoljecima, nema tu niceg novog. Samo su se vec mnogi narodi naucili braniti., Bogu hvala.

Kurjaca
5 godine prije

Ja bi postavio pitanje .I prije je bilo ovakvih zlocina u Jemenu ali nikako nisu prolazili u glavnim medijima.Ovih dana su saudi zakuvali sa kanadom i odjednom naslovnice vriste saudijska vojska pobila djecu.Slucajnost?

Anton
5 godine prije

.

tuf
5 godine prije

“SAD ne mogu osuditi Rijad za napad na školski autobus i ubojstvo djece i civila u Sadi, jer Washignton nema detalje s terena i čeka da Saudijci prvo provedu vlastitu istragu o napadu” – je*em vam mater prokletu, da vam je*em ! Pobili su autobus pun djece a vi cete cekati rezultate istrage vehabijskih kozo*eba ! Dabogda skupa svi u paklu gorili !
Gdje ste cekali rezultate kada treba bombardirati Siriju, kada treba Rusiji uvoditi sankcije zbog laznih atentata na bivse spijune, kada Irancima zaustavljate uvoz lijekova ?
Dabogda vas cijeli svijet izolirao, da osjetite na svojoj kozi muku i patnju ! Gamad !

Ivo Lola
5 godine prije

Ovdje naslov odgovara pravoj prirodi ovog zvjerskog i bezbožnog čina, a kad čitate ovu vijest na mainstream portalima imate osjećaj da im daju za pravo što su napravili masakr, dapače, da im daju za pravo da vrše agresiju na Jemen. Retorika mainstream portala je za ispovraćati se. I nitko od nih nije ni spomenuo da su to uradili američki avioni i američke bombe kojima su saudijci ubili tu djecu. Američke! Bombe iste one države koja se naziva svijetionikom slobode, demokracije i ljudskih prava.

Ana
5 godine prije

Ovakve se stvari u Jemenu dogadjaju barem tri godine. Bombe, ubijanje gladju, zedju, bolestima, otrovima. Svo to vrijeme, (gazde i )placenicko novinarsko smece placu nad sudbinom jednog djeteta, u zvijezde dizu i prenose precizno razradjen scenarij i epizode male glumice nazvane Bana, rone gorke suze nad sudbinom svega i svacega, (ali ocigledno vojno jako sposobnog i voljnog to prakticirati) sto se dovlaci u Europu, u zvijezde kuje bolesne glupace koje sprijece slanje u njegovu zemlju osudjenog silovatelja djece i nasilnika, urla se protiv policije (i hrvatske) i tako redom. Dva dana za redom, dva najljigavija prodana portala objavljuju ove i ovakve vijesti iz Jemena, sa toliko fotografija? Sto se promijenilo?

boro
5 godine prije

Zlo i gamad američka , nikada napada na Jemen ne bi bilo da oni to nisu dozvolili saudijskim govnima.

put in
5 godine prije

narod u jemenu je bio jedan i iste muslimanske vjere samo podjeljen na šiite i sunite. ovo je primjer kako se suniti okreću protiv vlastite braće samo zato što su šiiti i to sve u sklopu agresije drugog naroda i države na vlastitu braću. srećom veći dio sunita se bori zajedno sa šiitima protiv agresije i genocida koju provode saudijska arabija i ujedinjeni arapski emirati. svi suniti trebaju preispitati svoje vjerske svjetonazore ali i ostali narodi i osuditi ovaj genocid nad narodom jemena od strane saudijske arabije i ujedinjenih arapskih emirata

Blasfemik
5 godine prije

Za sve vjerske knjige, bilo bi bolje da su ostale drveče.

Kajzer Soze
5 godine prije

E sad će ameri i NATO da ih bombarduju i time pokažu svoju objektivnost …..u nekome paralelnom univerzumu !

cicos
5 godine prije

Kada se sve sabere i oduzme, najgore je Jemencima.
Ne zato sto ginu vec zbog cinjenice da svijet nijemo gleda u ono sto im se desava.
Dabogds…

Kažun
5 godine prije

” Washignton nema detalje s terena” – čeka se još potvrda Bijelih Kaciga i male Bane,tada slijedi pritisak Ivanke
Amriki na svoju taticu,koji potom šalje puno lijepih i pametnih raketa na S.Barbariju.

King
5 godine prije

Veliki vjernici veliki muslimani koji nikad nece na svoju cionisticku braču iz Izraela bitno da ubijaju djecu iz jemena gubavci

Marko S.
5 godine prije

U ovome sukobu se nezna koja je strana gora, samo je steta i žalost što u svemu ovome stradaju djeca i nevini civili.

Grdi
5 godine prije

Postoji sud za ovakve stvari i kazna se zove ratni zloci i sud se nalazi u Haagu ………. pa hoce sad netko pokrenuti postupak ili ce medije samo lajati na mjesec ? ……….. u tom slucaju svijetski pravosudni sustav vise ne postoji i nitko vise nije obvezan drzati se ga …………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI