Jerusalem Post: Sirija dobiva S-300 dometa 300 km i Izrael neće lako provoditi misije

putin assad sojgu
41 komentar

Kao što smo jučer izvijestili, rusko Ministarstvo obrane je potvrdio da će u roku od dva tjedna Siriji isporučiti protuzračne obrambene sustave S-300, što će ugroziti akcije izraelskog zrakoplovstva u regiji, piše The Jerusalem Post.

Ruski napredni sustav protuzračne obrane sposoban je pratiti i neutralizirati zrakoplove i balističke rakete na udaljenosti do 300 kilometara, navodi izraelski list. Time će se jamčiti identifikacija svih ruskih zrakoplova od strane sirijskih snaga protuzračne obrane i izbjeći ponavljanje tragičnog incidenta s obaranjem ruskog zrakoplova Il-20 prošlog tjedna, piše The Jerusalem Post.

Još uvijek nije jasno koliko će sustava dobiti Sirija, jer je prema ugovoru iz 2010. kupila četiri, a prema nekima izvorima šest sustava S-300, koji na molbu Izraela nikada nisu isporučeni.

Osim toga, sudeći po dometu mogu biti isporučeni modernizirani sustavi S-300VMD dometa 300 kilometara ili verzija S-300V4, koja je u službi od 2014. godine, dometa 400 kilometara. Kako god bilo, izraelske snage će puno teže provoditi napade na objekte na sirijskom teritoriju.

The Jerusalem Post podsjeća da je ruski ministar obrane, general armije Sergej Šojgu, rekao da Rusija namjerava  Siriji isporučiti ove sustave kao odgovor na obaranje vojnog zrakoplova Il-20 prošlog tjedna.

9A83ME TEL Antey-2500
FOTO. ilustracija, lanser 9A83ME sistem Antey-2500

“Isporuka Siriji naprednih obrambenih sustava će biti odgovarajući odgovor na ulogu Izraela u uništavanju ruskog zrakoplova prošlog tjedna “, rekao je ruski ministar.

Prema riječima Šojgua, sustav će biti razmješten u Siriji “kako bi se poboljšala sigurnost” ruskih postrojbi u regiji i osigurala identifikacija ruskog zrakoplovstva od strane sirijske protuzračne obrane. Objasnio je da će zapovjedne postrojbe i postrojbe protuzračne obrane u Siriji biti opremljene automatiziranim kontrolnim sustavima koje su prethodno imale samo ruske snage. To će omogućiti centralizirano upravljanje svim snagama i sredstvima sirijske protuzračne obrane, praćenje stanja zraka i brzo izdavanje komandi za akciju, navodi se u članku.

“Glavna stvar je da će se sirijskim protuzračnim obrambenim sustavima zajamčiti identifikacija svih ruskih zrakoplova”, rekao je ruski ministar.

The Jerusalem Post naglašava da će, prema podacima Ministarstva obrane, Rusija Siriji također pružiti “elektroničke protumjere” (EW) duž sirijske obale linije, koje će “inhibirati satelitske navigacije, brodske radarske sustave i komunikacije borbenih zrakoplova koji napadaju ciljeve u sirijskom teritoriju”.

“Do danas se sirijska protuzračna obrana uglavnom sastojala od zastarjelih sovjetskih sustava”, izvijestio je izraelski list.

“Moskva je već isporučila Damasku “Pancir S-1” kratkog dometa. Međutim, opskrba sustavima S-300 omogućit će ozbiljnu nadogradnju sirijske protuzračne obrane, što će predstavljati prijetnju izraelskim zrakoplovima u obavljanju njihovih misija, jer projektili ovih sustava mogu pratiti zrakoplove i balističke projektile na udaljenosti od 300 kilometara”, upozorava The Jerusalem Post.

Jerusalem Post

300VMD
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Pa što?
Izraelci napadaju Siriju iz libanonskog i svog zračnog prostora. Napadi iz libanonskog zračnog prostora će vjerojatno prestati jer se SAA neće ustručavati napasti ih tamo ali u izraelskom zračnom prostoru ih neće nitko napasti, ni Rusi.
I tako, nije baš sve napravljeno….

apolo
5 godine prije

Dovoljno je za pocetak da Izrael prestane provoditi zracne napade na Siriju. S-300 nece biti prijetnja njihovim avionima. Ako su si zamislili da su Rusi Palestinci malo su se zajebali. Tko misli da ce ispaljivati rakete iz svog zracnog prostora i nece biti odgovora i on se zajebao.

Nesto smrdi
5 godine prije

Izraelcima bi se moglo obiti o glavu to sto ne postuju suverenitet sirije jer na isti nacin sirijci mogu rokati njihove avione u njihovom zracnom prostoru na osnovu “vi ne postujete nas, necemo ni mi vas” i sta im Izrael moze? Ne mogu ni vikati jer nemaju sta za rec…

Zagor
5 godine prije

haaretz.com/israel-news/.premium-with-russia-s-s-300-in-syria-israel-will-have-to-think-twice-about-the-next-strike-1.6495106

Siniša
5 godine prije

Apsolutno ne vjrovatna reakcija Rusije;15 ljudi im pobiju,nema naglih poteza,dadnu priliku Izraelu da se opravda,ne prekidaju diplomatske odnose,ne objavljuju rat,ne ubijaju nikoga a od samog pocetka potpuno znaju da je Izrael odgovoran…..
Vjerujem da je onaj s300 sto je Sirija uplatila odavno zastareo i van upotrebe,bice Siriji velikih bonusa za male pare.

oxi
5 godine prije

Kažu iz Kommersanta da u Siriju stiže 8 S 300 kompleksa. Biti će raspoređeni na granicu sa Izraelom, Jordanom, Libanonom i Irakom.
Zatvaraju Sirijsko nebo.

eu kolonija
5 godine prije

rusija sustavima s-300, 400 može iz sirije obarati zrakoplove u izraelu koji se tek odvoje od piste tj. u stanju su provoditi zabranu letova na većem teritoriju države izrael. hoće li do takvog ishoda doći sve ovisi od izraela. eno I pompeo se prijavio kod lavrova na prijem da razgovaraju. nije bio onako bučan kako to amerikanci inače znaju biti

blazo
5 godine prije

Misla! Deka. Ova e podgotovka za istocna siriya I resavanje so kurdite

Arcibald Rajs
5 godine prije

Svi pricaju o pretnji Izraelu, ali kako ce sad Ameri, prljavi Briti i Francuscici moci bombardovati bez posledica!?!

Trubadur
5 godine prije

Doktrina Gerasimova u svojem najboljem sijaju….. Sa zajedničkim komandnim sistemom o kojemu priča Šojgu defakto se uspostavlja A2AD u zapadnoj Siriji…. Ako su do sad imali doktrinu, da ruska PVO odgovara samo na direktne napade na svoje kapacitete, od sad dalje mogu, da rokaju šta god hoče, preko sirske PZO…… Na kraju če IL-20 odraditi svoje, ko što je onomad to odradio Su-24 iznad Turske….

cadillac
5 godine prije

ovi ruski s-ovi nikada ništa nisu srušili osim vlastiti aviona.

Siniša
5 godine prije

Jdno od objasnjenja:* „doneta odluka o raspoređivanju sistema i da je ta odluka doneta odavno“.

„Ali su nam u određenoj fazi drugi naši partneri tražili da to ne radimo, dali nam argumente, uzeli smo ih u obzir. Sada je situacija takva da taj argument više nije tačan“*

Sirijaw
5 godine prije

Cudno kako Izraelci ne napíšu sto je už S-300 Jos Toga Puno vise došlo, jako Puno vise nego sto novine píšu razne.

kudronije
5 godine prije

Kap koja je prelila čašu, uostalom bilo je samo pitanje vremena kada će se ovako nešto dogoditi! Izrael nije špajz-država nego najozbiljnija država na svijetu. Nisu dovoljne samo protivazdušne snage dalekog dometa, nego kompletna strategija njegovog uspješnog funkcionisanja i zaštite. Takva zaštita podrazumijeva slojevitu odbranu S-300 upotrebom: BUK, Pancir, Tor i Igla/Verba (prenosnih ručnih sistema) zajedno sa kopnenom zaštitom od sabotaža i diverzija malih grupa specijalaca ili pojedinaca naoružanih Spajke, Džavelin i sličnih sistema ali i navođenih protivoklopnih raketa dometa 5+ km, ali i minobacača ili snaperskih pušaka velikog kalibra kao i raznih elektronskih ometača. Hipotetički Davidova praćka, Gvozdena kupola, Patriot i slični sistemi mogu uspješno da se bore protiv S-300 raketa koji bi eventualno presretali avione iznad Izraela! Ponavljam Izrael nije prđevina i biće jako teško zaustaviti napade izraelske kaubojštine. Naravno da će u mnogome otežati napade ali S-300 sam po sebi neće biti dovoljan da zaustavi buduće napade… Čitaj više »

nizzde
5 godine prije

Ako je u Siriju poslano 4-8 sustava S-300 onda su Rusi poslali još hrpu sustava kratkog i srednjeg dometa jer inače S-300 je ništa bez ostalih sustava .
Sada će biti umrezeni svi sustavi i najvjerovatnije će Rusi upravljati njima

Amistad
5 godine prije

Jedno pitanje. Dali su ubijeni ruski vojnici vec sahranjeni I dali je bilo ko vidio neku snimku ili slike sa sahrane? Naime pojavljuje se vrlo zanimljiva teorija (boze da bi bilo tako)…..ruski false flag, da dobiju izgovor za isporuku Siriji za vec placene S300 sisteme koje je izrael pre par godina blokirao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI