LAGALI SU VAS: “Vještice” su spaljivali i ubijali za vrijeme Renesanse, a ne u Srednjem vijeku

Vjesticarenje-

Čim netko spomene “vještice”, odmah svi pomisle na Srednji vijek, crkvu i inkviziciju. Totalno pogrešno. Kao i danas, “vještice” su spaljivali “progresivci”, a ne konzervativci. Ovu tamnu stranu Renesanse, malo tko zna. Kao da se ubijanjem žena, želilo stvoriti novog čovjeka. Uvaženi povjesničari, pa čak i feministkinje se slažu da mit o ženama vješticama je ustvari realnost novog doba, a ne mračnog kako smo učili u školama.

Za vrijeme Renesanse nekoliko desetaka tisuća žena je optuženo i ubijeno za vještičarenje. Povijesne činjenice jasno govore da u Srednjem vijeku, žene koje su se bavile vještičarenjem, nisu ni suđene ni ubijane. Tada ih je društvo ih je izoliralo i smatralo ludim. Suđenje, ubijanje i mučenje dolazi s novim, “modernim” čovjekom.

Prva suđenja za vještičarenje kreću početkom 15. stoljeća. U samo 200 godina tj. do 1630., za vještičarenje je osuđeno preko 100.000 žena od kojih 50.000 na smrt teškim mučenjem, iznova od strane modernog i racionalnog čovjeka epohe svjetlosti.

Povjesničari i logične osobe su se uvijek pitale, zašto je vještičarenje bilo europski izum. Uzroke treba tražiti u ulozi žena u tadašnjem društvu. Žene bez djece su često bile krive za neplodnost i loš libido muževa. Većina tih žena je imala više vremena, te je pokušavala liječiti druge i razumjeti tadašnje prirodna farmakološka rješenja. Kratko rečeno, žene koje nisu imale muževe i djecu su smetale zbog svoje radoznalosti i znanja. Proglašavali su ih vješticama, jer čovjek Renesanse i kler nisu prihvaćali dominaciju osoba, koje po njima nisu bile dovoljno stručne, iako su objektivno posjedovale veliko znanje. U ime znanost ih je trebalo eliminirati.

Svi iscjeliteljski pokušaji i akti su, za progresivce i kler, bili magija ili praznovjerje, što je pokrenulo okrutan progon jer su vještice tj. žene postale “heretici”. Magija nije “sveta”, praznovjerje nije “religija”, čime su žene automatski uvezane sa zlom – postale su “vještice”.

Početak progona žena krajem Srednjeg vijeka i početkom Renesanse, posljedica je epidemija, gladi i nezadovoljstva, a što je bilo dovoljno da žene bez muževa i djece postanu žrtveno jare.

Što je period Renesanse više napredovao, okrutnost prema ženama je bila veća. Čudno, kako priča iz prošlosti, oslikava priču današnjice.

Danas mnogi povjesničari i filozofi tvrde da je lov na vještice bio, na neki način, cijena koju je trebalo platiti za rađanje modernog, racionalnog i prosvijećenog čovjeka. Trebalo je ubiti žene Srednjeg vijeka, kako bismo imali čovjeka novog doba.

Narodi Balkana se moraju dobro zamisliti i zapitati što se njima sprema za stvaranje “novog” i “boljeg” svijeta. Hoćemo li mi preuzeti ulogu žena Srednjeg vijeka i svojom osobnom žrtvom pomoći “progresivnim” i “racionalnim” osobama da stvore još bolji svijet ubijanjem i spaljivanjem?

Izvori: 
Les sorcières nous effraient-elles encore ?
Introduction : La répression de la sorcellerie aux marges du royaume de France à la fin du Moyen Âge
La Grande Chasse aux sorcières : en Europe aux débuts des temps modernes
Préhistoire de la sorcière d’après quelques récits français des XIIe et XIIIe siècles

79
Ostavite komentar

avatar
10000
31 Grupirani komentari
48 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
77 Komentatori
LucijaChosmosxyxLucijamars Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
tuf
Gost
tuf

“…smetale zbog svoje radoznalosti i znanja” – potpuno primjenjivo na sve znatiželjnike današnjice koji odbijaju biti dio opće indoktrinacije

viktor
Gost
viktor

Covek koji poseduje neko znanje= vestak. Zenski rod= vestica. Spalis vesticu- ubijes konkurenciju.

tihobl
Gost
tihobl

Covjek bez ikakvog znanja – sudski vjestak.

spartak
Gost
spartak

Cijeli tekst je pun besmislica i netočnosti, Na primjer: “…čovjek Renesanse i kler nisu prihvaćali dominaciju osoba, koje po njima nisu bile dovoljno stručne, iako su objektivno posjedovale veliko znanje. U ime znanost ih je trebalo eliminirati.” Apsolutna besmislica. Ispada da je znanstvena revolucija kriva za te zločine. Kriva je jedino i isključivo Crkva, ona se borila protiv znanja i kroz suđenja jadnih žena je dokazivala svoj ogavni vjerski fundamentalizam. Pokzušavala se spasiti pred nadolaszećim znanje. Ovaj utor Saša F. je u voome tekstu pokazao da uopće ništa ne razumije. Ispričavam se zbog teških riječi ali sam silno ogorčen na… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec

I ja sam silno ogorčen na tvoje neznanje. A još si i nepismen.

mla
Gost
mla

krenulo je više-manje spontano, krajem xv i početkom xvi stoljeća. do tada nije postojao neki univerzalni pan-evropski konsenzus o tome tko su vještice i čime se bave. putujući fratri na gostovanjima po gradićima u švicarskoj, južnoj njemačkoj i francuskoj putem sakupljene priče o lokalnim strahovima i praznovjerju ukomponirali bi u svoje propovjedi protiv hereze. neke od tih priča došle su i do tadašnjih vjerskih i svjetovnih službenika koji su ih počeli bilježiti. sve se poklopilo s povećanim interesom za demonologiju. počela su se tiskati izdanja priručnika i vodiča protiv vještica i vještičarenja, od kojih je najpoznatiji bio malleus maleficarum. lokalni… Pročitaj više »

mla
Gost
mla

većina toga krene spontano.ali skloniji smo vjerovati da iza svega stoji nekakvo promišljeno i pomno planirano djelovanje. valjda je tako lakše…

Krsnik
Gost
Krsnik

crkva i ljekari/ljekarnici su micali duhovnu i zdravstvenu konkurenciju, trebalo je iskorijeniti vjekovna narodna znanja, a usput je bilo zgodno iskoristiti koju žensku u tamnici i tako to..
Ako je neka piljarica optužila susjedu, to je sporedno. Sustav je sustav..

Težak
Gost
Težak

LAGALI SU VAS:
danas ih samo kamenuju do smri i prodaju kao seksualno roblje u muslimanskoj kraljevskoj arabiji a i šire
sve do therana
:

Miki maus
Gost
Miki maus

Tezak, KSA nije barbarska zemlja, nego konzervativna kraljevina. Tako desetljecima govori HTV, pise Jutarnji, Vecernji, Index…. Valjda znaju.

Siniša
Gost
Siniša

Neko bi njihov sistem kažnjavanja rado i kod nas primjenio, rekli bi da su izizetno napredni po tom pitanju a mi zalutali.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro

Ne znamk gdje je to kod tebe ,pošto je mali Balkan podijeljen u naše i vaše,i njihove.Kod mene to rade stalno samo su vjerske stvari prebacili ne više na nacionalne nego na stranačke. Sustavno se pogodnosti dijele svojima drugi su osuđeni na egzikuciju u vidu izlaska iz vlastite zemlje ili nepregledno trpljenje nepravde ,gdje podobni skorop redovno neznalice uživaju i draže na taj način ostale.

Ivan S.
Gost
Ivan S.

Ai u mnogim kršćanskim zemljama južne i središnje amerike, afrike i azije!

tihobl
Gost
tihobl

A kad udari susa ili poplava onda medju narodom nastane euforija kao u pokretu MeToo.
Sve je isto, samo sad ima manje fizicke brutalnosti, ali vise psihicke.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Na sramotu medicinske profesije, babice su bile često spaljivane kao vještice. Razlog? Bile su konkurencija zvaničnoj medicini!

Zvrk
Gost
Zvrk

“Vještica je danas pogrdan naziv, ali sama riječ kaže da je vještica žena koja je vješta (engleski „witch“ – vič ili vić, najčešći nastavak naših prezimena). U ruskom vrač znači liječnik. Tradicionalno balkansko vještičarstvo, šamanizam i druidi (drvo i vid, vidati=liječiti) stoljećima su preživljavali unatoč stalnim progonima i križarskim pohodima koje je protiv njih poduzimala Crkva. Još do pred koje desetljeće, od Međimurja do Makedonije postojale su žive vještice koje su svoje znanja prenosile izabranim. Obje grane balkanske magije postoje od predrismkog vremena, a kako se magijski obredi prenose samo inicijacijom, to je vrlo jak dokaz naše autohtonosti, jer balkanske… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Vrlo dobar komentar

Brainstorm
Gost
Brainstorm

vič kao vičan / vična sto je opet vješt.
druidi da kao drvo.
sufiks prezimena; vič ili vić, zar ne dolazi od gramatike? ov kao od njegov, vič ili vić kao mali od prezimenov . dobro ali cekam jacu potvrdu.
zanimljivo kako tumace porijeklo njemacke a valjda i nase rijeci za crkvu. navodno po vjestici kirki iz odiseje.
preko raznih jezika se moze povezati isusa (jesus) i zeusa, sat i saturn, cak i krista i krš. kršni isus a opet ima veza.

Konan
Gost
Konan

Brainstorm to bi bilo kao npr. Ivanov (sin) uz dodano -ić na kraju usporedivo s anlgosaksonskim Johnson. Dosta prezimena je na tu foru i nema nikakve veze sa engleskim witch. Prisutno kod nekih slavenskih naroda ali i germaniziranih Slavena (von Clausewitz) ili Aškenaza (Berkowitz). Druidi dolaze iz keltske tradicije ali zaista ne znam porijeklo riječi. Iako su znali i travarstvo mislim da mi nemamo adekvatnu riječ za druida jer travar je samo travar dok druid ima cijeli spektar ostalih znanja.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

vidis li ti upitnik iza rijeci gramatike?
procitaj bolje.

Konan
Gost
Konan

Ma vidio sam upitnik ali čak ni kod nas na Balkanu nema univerzalnog pravila. Imaš Petriće i Petroviće. Kod Bugara su Petrovi dok Makedonci osim bugarskih verzija koriste i one na -ski (Petrovski). Sjećam se i slovenskog nogometaša Darka Milaniča dok je južnije Milanović uobičajena verzija. Preširoka tema svakako ali ovih par primjera je dovoljno da se vidi kolika zbrka vlada. Utjecaji su razni ali najviše od ostalih slavenskih naroda (prezimena na -ek (Mumlek) ili -ec (Pevec) vuku na češki utjecaj). Anglosaksonski utjecaj na tvorbu prezimena ne postoji. Ima samo rijetkih primjera koji su se naselili ovdje kao pokojni urednik… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm

nekakva zbunjoza. 1500-ta godina i sad ja moram gledati kad je sluzbeni srednji vijek, koje godine i to. pa su me lagali? 1300-te godine ili 1600-te bas me briga. stvar je da su popovi zenomrsci. citavog zivota ih ubija u pojam, od rodjenja, djetinjstva, zabranjuje seks i pomisli. onda se okrene protiv predmeta uzroka. oni drugi i dan danas odrezuju klitoris. skopljenje bilo. muslimani skopili robove, ovi u evropi djecu da budu “pjevaci djecijeg glasa”. sto inkvizicija? mucenje radi cega? muske i zenske. to kad se uspostavi totalitarni sistem sa vjerom do daske, turbo 100% vjera a isus ne dolazi.… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec

Komentar u stilu prosječnog čitatelja indexa. Bolje bi ti pristajao nick “brainwashed”.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

budi makar ti bolji pa komentiraj misljenje, ne osobu.

Ico
Gost
Ico

U slučaju smrti muža, osobito bogatog muža, katolički popovi bi udovicu proglasili vješticom, mučili je, spalili na lomači, a sve sa ciljem da se dokopaju imetka i bogatstva. Tako oteto bogatstvo su dijelili sa svjetovnom vlašću, feudalc i vlastelom. Spaljivanje žena udovica su države redom ukidale, a spaljvanje se najduže zadržalo na području današnje Hrvatske, pa je carica Marija Terezija dekretom ukinula spaljivanje žena, proglašenih vješticama od strane katoličkih popova. Zaključak je da su katolički popovi na ovim prostorima tradicionalno pohlepni za materijalnim bogatstvom. O inkviziciji i spaljivanju udovica je nedavno na portalu TELEGRAM pisao uvaženi Božo Kovačević.

žrec
Gost
žrec

“katolički pop”….:D

spartak
Gost
spartak

Zašto ne bi bio katolički pop umjesto svećenik? Pa pop dolazi od lat, popa, što je u starome Rimu bio žrtveni sluga odnosno žrec odnosno pop, onaj koji se stara za žrtvu, zakolje je, na primjer. A u američkom engleskom pop znači otac, tata (pope je Papa) pa i na latinskom papa znači otac, kasnije biskup, a mala djeca u starome Rimu su tatu zvali također papa, pa i danas na mnogim jezicima djeca zovu oca papa, pape itd. Pravoslavci su zadržali riječ pop (otac), a katolici nisu jer su taj naziv rezervirali za vrhovnoga oca-papu-popa. Što se mene tiče,… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec

Pa ti vjeruješ u gomilu drugih laži, pa mi nije jasno zašto to zamjeraš popovima.

Lucija
Gost
Lucija

Pop. Pater omnium pauperum.
Dakle, ‘pop’ je skraćenica, akronim ovog izraza…

Mikojan
Gost
Mikojan

Katolički pop jedan, seljaka sto i pop im spaljivao žene a ovi gledali umjesto da zrabe popa i bace njega u vatru da proba kako je to, e hebem te stoko, drugo nisu ni zaslužili.

mla
Gost
mla

malleus maleficarum – malj koji ubija vještice, manual za progonitelje vještica, tada na 2. mjestu po popularnosti, odmah iza biblije… hr prijevod: https://www.scribd.com/doc/53642474/Malleus-Malefic-Arum-Malj-Koji-Ubija-Vjestice interesantno je da je kod nas prema vješticama najliberalniji bio dubrovnik, oni se nisu ni bavili procesima protiv vještčarenja i čarobnjaštva. zatim mletačka dalmacija koja je imala svoju inkviziciju, neovisnu o rimu, pa se navodni zločin mogao iskupiti pokorom i molitvom. s druge strane, u dijelovima pod habsburzima (sjeverni dio istre i sjever hrvatske) procesi su bili najčešći, najokrutniji i najstroži… i tek je marija terezija ukinula procese protiv vještica. neka magda lugomer iz zg, 1750ih posljednja… Pročitaj više »

nijo,...
Gost
nijo,...

…a malj na slici je ustvari sinbol danasnji apoteka,…sto ide sa tim da su te zene posjedovale odredjeno znanje prirodne medicine,…sto nije pasalo osnicacama farmacija,…jer je to bila konkurencija koju je svak mogao praktikovat,…do tablete, i ostale farmaciske proizvode nemoze svak proizvodit,…

davor
Gost
davor

Današnjim ljudima može se sve prodati, čak i događaje (9-11, Černobil, Iračko nuklearno oružje, Sirijsko kemijsko oružje, Palestinski terorizam) koje su doživjeli i proživjeli a kamoli događaje od prije 400 godina. Teško mi je povjerovati da je povijest učiteljica života, kako nas odgajaju u antičkom duhu, skloniji sam uvijek bio Napoleonovoj definiciji povijesti a to je da je povijest skup laži oko kojih se većina slaže. Današnji mediji su u stanju dovesti čovjeka do faze gdje ako se i otkrije i dokopa istine o nekoj pojavi ili događaju ta istina više nije bitna niti upotrebljiva.

mla
Gost
mla

događaje terba gledati u širem kontekstu i bez mistifikacija. jedna od novijih pojava, primjer nogometnog huliganizma u engleskoj. dosadašnji narativ bio je da je za stavljanje huliganizma pod kontrolu i njegov maltene nestanak s engleskih stadiona, koji su vraćeni obiteljima i miroljubivim gledateljima, najzaslužnija tačerica nakon promjene zakonodavstva uz progon i priocesuiranje znanih huligana. s druge strane, neki sociolozi kažu da je najvažniju ulogu u zapravo većim djelom spontanom nestanku huliganizma odigrala pojava rave kulture i ecstasya. maldima je počelo biti zanimljivije pohoditi partye nego se mlatiti po tribinama i ulicama. jedni su se zabavljali a drugi uključili u borbu… Pročitaj više »

Coprnica
Gost
Coprnica

To da se svaka jalovica bavila vještinama, ne stoji. Imala djecu ili ne, bila je odgajana desetljećima da vrši funkciju. Većinom sa koljena na koljeno..

mars
Gost
mars

Tekst je pomalo tendenciozan, u smislu poticanja njegovog čitaoca na opredjeljivanje protiv određenih društvenih i političkih kretanja koje dolaze sa onoga što se zove “politički Zapad”, koja su lično meni odvratna i koja bi najradije, da je to u mojoj moći, zauvijek poslao na groblje istorije da se više nikada ne povrate. Ali koristiti pojam racionalnosti u negativnom kontekstu, kao nešto što je u svojoj biti zlo i koje je kao takvo isključivo vezano za taj “politički Zapad”, totalno je pogrešno. Da li je ljudima potrebna racionalnost? Da, itekako. Bez nje, sva postignuća ljudskog roda i ljudske civilizacije, bilo u… Pročitaj više »

Konobar
Gost
Konobar

Kolega, usporedba sa precima nije bas na mestu . . .lepo se izrazavas, ocigledno si nacitan, steta sto si propustio ovu oblast, bio bi prijatno iznenadjen racionalnoscu i duhovnoscu nasih predaka.

mars
Gost
mars

@ Konobar – poznata izreka Isaka Njutna – “ukoliko zaista vidim dalje od drugih ljudi, to je zato što stojim na ramenima divova” – aludirajući na svoja vrsna naučna dostignuća, koja ne bi bila moguća bez prethodnih postignuća vrsnih naučnika koji su mu prethodili. I potpuno se slažem da su naši preci imali i racionalnost i duhovnost primjerenu stepenu dostignutog evolucijskog razvoja (i tu oblast sam pomalo istraživao), tako da se slobodno može reći da današnji ljudi stoje i na njihovim ramenima, ali koja se sa racionalnošću i duhovnošću savremenog čovjeka ne mogu porediti, tako da bi povratak na taj… Pročitaj više »

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7

Vjestice su spaljivali iz istog razloga kao sto su pobili katare ili bogumile a taj razlog je sto su navedeni ljude upućivali na znanje s ne na vjeru odnosno neznanje. Kako je netko vec napisao,rjesavali su se konkurencije.

Miki maus
Gost
Miki maus

Pogresno pitanje autora clanka hoce li narodi Balkana preuzeti ulogu zena u Srednjem vijeku?! Pa, sam si napisao da se to dogadjalo u Renesansi! Usput receno, Balkanci su odavno u ulozi zena u Renesansi i tek ce biti, potpuno!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Dobar.😂👍

Ivan S.
Gost
Ivan S.

Inkvizicija osnovan 4. studenog 1184.godine. Inkvizitor Bernard Gui (1261-1331.) u 15. godina službe 900. osuđujućih presuda od toga 42, smrtne i to samo je sudio uglednim članovima društva ne civilima.

Lucija
Gost
Lucija

Ivan S.
Ta prva je stvorena za borbu protiv katarena. Međutim, u 15. st. na Iberskom poluotoku ostalo je puno Saracena – muslimana i Židova ( oko 200 000 pokrštenih u Španjolskoj), nakon vojne pobjede.
Prvi ‘ Veliki inkvizitor’
” Tomás de Torquemada OP was a Castilian Dominican friar and first Grand Inquisitor in Spain’s movement to homogenize religious practices with those of the Catholic Church in the late 15th century, …wikipedia
Samo on je odgovoran za 2000 smrti.

Lovac na vjestice
Gost
Lovac na vjestice

Nemate vi ljudi pojma o pojmu vama su sve legende izmisljotine. Razocarat cu vas i reci da je svaka istinita. Mi djelujemo dan danas. Jedno je okrilje crkve inkvizitorske a drugo red onih koji jesu.

samo tako
Gost
samo tako

Imate li neku godišnju normu u izlovu ?

Brainstorm
Gost
Brainstorm

cim smo to “mi” (Mi djelujemo … ) nije tu ti.

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah

Citam tekst pa kometare, pa iznova tekst i komentare, misli mi odlutale i zamisljam si sto bi bilo da su balkanske prcije ekonomske i vojne velesile, inkvizicija i nacizam bi bile tek predigra za ono sto ce se tek dogoditi.Sva sreca bog nije macka, pa zna odluciti kome dati mac a kome prosjacki stap.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

jest, bas kao karma ili tako to. cesto gledam manire bahatih i silnih i mislim kako ce se jednog dana gadno razbiti.
mi na balkanu – kao da je karma. srbi se junacili i sirili pa ispali najgore kukavice i gube prostranstvo.
mi se bahatili kako smo najbogatiji a sad najzadnji u eu. istirali ili izgurali srbe iz stanova i kuca pa sad sami iseljavamo. kao bozija kazna.

mla
Gost
mla

duga je tradicija iseljavanja i etničkih čišćenja u ovim krajevima. osim toga, to i nije neka posebnost balkana. bilo je toga i u ostatku evrope. pogotovo s nijemcima iza ww2. muslimansko stanovništvo činilo je ogromnu većinu (4/5) u beogradu šapcu i užicu. bilo je i minareta i đamija. zaključno s 1876. protjerani/iseljeni su u tursku, makedoniju, bosnu. danas, kao da ih nikada nije ni bilo. slična situacija bila je i u drugim sandžacima otomanskog carstva nakon povlačenja turske vlasti. veliki djelovi današnje hr bili su stoljećimja pod turcima. danas, isto tako skoro ni traga. iseljavanje muslimana u tursku nastavljeno je… Pročitaj više »

Kan Horde
Gost
Kan Horde

to se zna oduvijek, vještice se progone od 16 do 18 stoljeća, zadnja suđena vještica, ne i pogubljena, je naša, iz Križevaca. Zanimljivo da se progone u katoličkim ( s izuzetkom Venecije) i protestantskim zemljama, ali ne i u pravoslavnim…pravoslavci nisu imali ni inkviziciju

Brainstorm
Gost
Brainstorm

zanimljivo je porijeklo simbola križ. krscanski simbol dok u stvari sprava za mucenje. lomaca i križ dodju jako slicni. oboje za kaznu, žrtvu, javni, stravicni, upozorenje narodu. križ kao simbol – sto križa, prekrižuje, tj. ukida? prekrižuje krug! krug dodje kao bog, simbol pocetka i stvaranja. križ preko kruga kao da želi taj proces staviti pod kontrolu. da li je raspece isusa, koje je toliko povezano sa križem, ustvari ritualno žrtvovanje u korist onoga koji prekrižuje krug? ako može križ jednako može i lomaca. cuo sam pohvalne rijeci sa katolicke strane za lucifera. lucifer, drevni prometej, andjeo svjetla, prvi do… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Za neke budiće generacije….naše doba će biti Crno doba.

Lucija
Gost
Lucija

Tako je, Siniša. Ako bude ostao netko da piše povjest. Od nas. A o ovome: renesansa se događala u isto vrijeme kada i protestantizam i doba velikih otkrića. Okrugla zemlja, heliocentrični sustav. Opasno uzdrmani temelji. Naravno, crkva je reagirala protureformacijom i inkvizicijom… A vrlo često bilo je tu i ekonomskih interesa i – sadizma. Sjetite se onih sprava za mučenje… Sjetimo se i Ivane Orleanske. Na jednom sudu oslobođena optužbi. Na drugom spaljena. Novac koji je narod skupljao za njeno oslobođenje ostao je francuskom kralju kojeg je ona dovela na prijestolje. Mislim da je 1929. proglašena – sveticom. Sadizam je… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija

Mislim da je tek Napoleon ukinuo paljenje vještica u Španjolskoj.
Ali mislim da je zadnja još gorila u Istri 1800 i neke…

mla
Gost
mla

što se tiče sadizma kod pedofilije, nešto najodvratnije što sam pročitao u zadnje vrijeme je to da su odvjetnici australskog kardinala georga pella tražili da se u olakšavajuće okolnosti uzme to da ih je (13 godišnjake) samo iskorištavao na tzv. vanilla način tj. klasičnom penetracijom, a ne sado-mazo…. ma užas…

Brainstorm
Gost
Brainstorm

elektricna stolica dodje kao najbolji moderni ekvivalent lomaci.
lomaca ima svoje povijesne korijene. spaljivali su u predkrscanska vremena, za kaznu ili zrtvu bogu.

Siniša
Gost
Siniša

Sodoma i Gomora….dječiji vrtić nasprem nas.

Afanasije Stojanović
Gost
Afanasije Stojanović

Crkva je najstarija NGO na svetu. MMF, UN i Svetska banka su nešto mlađe ” nevladine organizacije “, uključujući i one nesretnice iz feminističkog korpusa NGO…

žrec
Gost
žrec

Komentatori se natječu u vlastitom neznanju, da mi se uopće ne da s njima polemizirati (s iznimkom komentatora mLa). Mržnja prema crkvi je također sveprisutna, kao da se cijeli index.hr sručio na logično. Progoni vještica postoje oduvijek, mnogo prije srednjeg vijeka. U srednjem vijeku je relativno malo progona vještica, a vrlo su rijetko spaljivane na lomači. Pravi progon, i hajka na vještice počinje u drugoj polovici 15. st. (što zapadni povjesničari više ne smatraju srednjovjekovnim periodom). Vidim neki jako vole rabiti termin “katolici”, premda su najveći progoni vještica bili u protestantskim zemljama, a na nekim čisto katoličkim područjima (Mediteran) uopće… Pročitaj više »

Kan Horde
Gost
Kan Horde

Mletačka Republika nije imala progone vještica…a niti je dozvolila rad inkvizicije na svojem teritoriju Da, u protestantskim su zemljama, na momente, progoni bili i žešći nego u katoličkim.

Wisdom
Gost
Wisdom

Vjestice i danas zive medju nama. Ne vjerujete mi? Prosurfajte pojam kabbalah witch i istrazite pa cete vidjeti kamo ce vas to odvesti.

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Nije heretike na lomači spaljivao datum ili položaj,isključivo ih je spaljivala katolička crkva sa svojim aparatom za uništavanjem zvanim Inkvizicija!Nisu žrtve bile samo žene,žrtve su bile i zene i muškarci koji su po njihovu sudu takli u nedodirljive tabue crkve,koji su im osiguravale dominantan položaj u iskorištavanju podanika? Uvijek mi padne na pamet situacija prilikom opsade grada Beziersa na jugu francuske,blizu španjolske granice?U gradu su se sklonili Židovi (dvjestotinjak ljudi) a papinska vojska je tražila njihovo izručenje,kako su se ove porodice afirmirale u gradu,nisu ih htjeli izručiti,počela je opsada i nakon pada grada,zapovjednik je upitao papinskog legata kako će prepoznati… Pročitaj više »

Sergej Ivančuk
Gost
Sergej Ivančuk

mislim da su u toj priči progonjeni bili Katari

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Imaš pravo,hvala,ali desetak hiljada ubijenih mačem ostaje činjenica?

Frodo
Gost
Frodo

Ako je crkva spaljivala možda se na taj nacin borila protiv napretka.. Osim toga spaljivali su i slavne mislioce.

Damir
Gost
Damir

De provjeri je li G. Bruno rođen u Srednjem vijeku ili za vrijeme Renesanse?

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Tko je inventirao monoteizam taj je kreator i ovog o čemu piše napis.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7

Tako je. A metode su oduvjek bile iste kao sto se danas uvodi demokracija po svijetu. Oni koji tu demokraciju uvode danas su izravni potomci onih koji su uvodili monoteizam prije i vice versa.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

sto vice versa? prvo monoteizam pa demokracija ali i vice versa? prvo prvo potom drugo ali i prvo drugo potom prvo?
prvo 1 potom 2 ali prvo 2 potom 1?
totalno si me zbunio.

Kuga
Gost
Kuga

Trebalo bi opet napraviti dvije lomace jednu na Kaptolu a drugu na Markovom Trgu u Zagrebu, tamo je jako mnogo vjestaca.

Pazi
Gost
Pazi

Hvala sto napokon mogu pokazati da moj pogled na proslost nije samo moja masta… Ali bojim se govoriti o buducnosti… Jer odgovor na ovu temu vezano za Balkan. Bojim se da ce dva naroda na ovim prostorima nestati. Srbi ce(su) europski palestinci, a vatikan ce se pobrinuti da nase muslimane ocisti iz Bosne kad na zapadu bude zavladala dovoljna panika od terorista.
Bojim se buducnosti

Miki
Gost
Miki

Svo sranje su doneli Germani pa i vještičarenje.

dulebg
Gost
dulebg

Zar se progon veštica ne poklapa sa pokretom “protureformacije”?

Chosmos
Gost
Chosmos

Ateizam je jedna rigidna nenaučna ideologija koja crpi sve ono najgore iz društva. Nije ni čudo da su za samo 50 god ateistički režimi pobili više ljudi nego što je u cieloj historiji od postanka čovjeka do danas poginulo u ratovima.

xyx
Gost
xyx

Možemo ateizam zvati i ovako i onako,ali dokaza da postoji nekakvo božansko biće u svemiru ,sa svojim vojskama anđela arhanđela itd..sa paklom, rajem i trilijardama duša u njima..e tih dokaza nema i ne može ih bit.Jer su tlapnja malo većeg reda.Tlapnja nad tlapnjama.Da li je ateizam pravi odgovor na te religijske tlapnje?Ne znam.Možda postoji i neki treći put.
Ali između tlapnji koje opijaju i ateizma koji trijezni ,biram ateizam.

Chosmos
Gost
Chosmos

Govoriti da neiskaziva kompleksnost organizma, univerzuma i sveopste realnosti nastaje pukim slucajem i da iza toga ne stoji Stvaralacka Sila je toliko debilno da je zaprepastujuce kako iole razuman covjek moze uopste razmatrati ateizam. Ili govoriti da nema dokaza za Stvoritelja sto bi znacilo da ateizam ima svoje pokrice :). A Svete Knjige i religiju moze tumaciti svako po svojoj malodusnosti i manipulisati njima ljudima koji ne znaju ali Rijec Bozija je da “onaj koji nije u miru sa sobom taj nece vidjeti Istinu makar mu mrtvi ustajali kao dokaz” ili “O ljudi zar se moze sumnjati u Stvoritelja?” Posto… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax

Palili su ih jer su bile kao i danasnje feministice rospije koje su samo vukle jezik po podu histericno optuzujuci muskarce za sve zlo. Usput su kao danasnje kuckarke dovlacile macke i pse lutalice kuci i pravile azile. Ljudi su normalno popizdili. Ne opravdavam ih ali ih razumijem

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Upravo obrnuto:femine pokret vraća ženu nekoliko stepenica nazad, dok su vištice bile uz bok muškarcu (normalnom, samouvjerenom muškarcu) pa i više od toga.
“Žene su generator potencije-sve šta im daš vraćaju višestruko. Kako dobro tako i loše”
William Golding

POVEZANE VIJESTI

Izbornik