fbpx

LAGALI SU VAS: “Vještice” su spaljivali i ubijali za vrijeme Renesanse, a ne u Srednjem vijeku

Vjesticarenje-

Čim netko spomene “vještice”, odmah svi pomisle na Srednji vijek, crkvu i inkviziciju. Totalno pogrešno. Kao i danas, “vještice” su spaljivali “progresivci”, a ne konzervativci. Ovu tamnu stranu Renesanse, malo tko zna. Kao da se ubijanjem žena, želilo stvoriti novog čovjeka. Uvaženi povjesničari, pa čak i feministkinje se slažu da mit o ženama vješticama je ustvari realnost novog doba, a ne mračnog kako smo učili u školama.

Za vrijeme Renesanse nekoliko desetaka tisuća žena je optuženo i ubijeno za vještičarenje. Povijesne činjenice jasno govore da u Srednjem vijeku, žene koje su se bavile vještičarenjem, nisu ni suđene ni ubijane. Tada ih je društvo izoliralo i smatralo ludim. Suđenje, ubijanje i mučenje dolazi s novim, “modernim” čovjekom.

Prva suđenja za vještičarenje kreću početkom 15. stoljeća. U samo 200 godina tj. do 1630., za vještičarenje je osuđeno preko 100.000 žena od kojih 50.000 na smrt teškim mučenjem, iznova od strane modernog i racionalnog čovjeka epohe svjetlosti.

Povjesničari i logične osobe su se uvijek pitale, zašto je vještičarenje bilo europski izum. Uzroke treba tražiti u ulozi žena u tadašnjem društvu. Žene bez djece su često bile krive za neplodnost i loš libido muževa. Većina tih žena je imala više vremena, te je pokušavala liječiti druge i razumjeti tadašnje prirodna farmakološka rješenja. Kratko rečeno, žene koje nisu imale muževe i djecu su smetale zbog svoje radoznalosti i znanja. Proglašavali su ih vješticama, jer čovjek Renesanse i kler nisu prihvaćali dominaciju osoba, koje po njima nisu bile dovoljno stručne, iako su objektivno posjedovale veliko znanje. U ime znanost ih je trebalo eliminirati.

Svi iscjeliteljski pokušaji i akti su, za progresivce i kler, bili magija ili praznovjerje, što je pokrenulo okrutan progon jer su vještice tj. žene postale “heretici”. Magija nije “sveta”, praznovjerje nije “religija”, čime su žene automatski uvezane sa zlom – postale su “vještice”.

Početak progona žena krajem Srednjeg vijeka i početkom Renesanse, posljedica je epidemija, gladi i nezadovoljstva, a što je bilo dovoljno da žene bez muževa i djece postanu žrtveno jare.

Što je period Renesanse više napredovao, okrutnost prema ženama je bila veća. Čudno, kako priča iz prošlosti, oslikava priču današnjice.

Danas mnogi povjesničari i filozofi tvrde da je lov na vještice bio, na neki način, cijena koju je trebalo platiti za rađanje modernog, racionalnog i prosvijećenog čovjeka. Trebalo je ubiti žene Srednjeg vijeka, kako bismo imali čovjeka novog doba.

Narodi Balkana se moraju dobro zamisliti i zapitati što se njima sprema za stvaranje “novog” i “boljeg” svijeta. Hoćemo li mi preuzeti ulogu žena Srednjeg vijeka i svojom osobnom žrtvom pomoći “progresivnim” i “racionalnim” osobama da stvore još bolji svijet ubijanjem i spaljivanjem?

Izvori: 
Les sorcières nous effraient-elles encore ?
Introduction : La répression de la sorcellerie aux marges du royaume de France à la fin du Moyen Âge
La Grande Chasse aux sorcières : en Europe aux débuts des temps modernes
Préhistoire de la sorcière d’après quelques récits français des XIIe et XIIIe siècles

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
73 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Krsnik
Gost
Krsnik
1 godina prije

crkva i ljekari/ljekarnici su micali duhovnu i zdravstvenu konkurenciju, trebalo je iskorijeniti vjekovna narodna znanja, a usput je bilo zgodno iskoristiti koju žensku u tamnici i tako to..
Ako je neka piljarica optužila susjedu, to je sporedno. Sustav je sustav..

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Krsnik

LAGALI SU VAS:
danas ih samo kamenuju do smri i prodaju kao seksualno roblje u muslimanskoj kraljevskoj arabiji a i šire
sve do therana
:

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Težak

Neko bi njihov sistem kažnjavanja rado i kod nas primjenio, rekli bi da su izizetno napredni po tom pitanju a mi zalutali.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne znamk gdje je to kod tebe ,pošto je mali Balkan podijeljen u naše i vaše,i njihove.Kod mene to rade stalno samo su vjerske stvari prebacili ne više na nacionalne nego na stranačke. Sustavno se pogodnosti dijele svojima drugi su osuđeni na egzikuciju u vidu izlaska iz vlastite zemlje ili nepregledno trpljenje nepravde ,gdje podobni skorop redovno neznalice uživaju i draže na taj način ostale.

Ivan S.
Gost
Ivan S.
1 godina prije
Reply to  Težak

Ai u mnogim kršćanskim zemljama južne i središnje amerike, afrike i azije!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Krsnik

A kad udari susa ili poplava onda medju narodom nastane euforija kao u pokretu MeToo.
Sve je isto, samo sad ima manje fizicke brutalnosti, ali vise psihicke.

Coprnica
Gost
Coprnica
1 godina prije

To da se svaka jalovica bavila vještinama, ne stoji. Imala djecu ili ne, bila je odgajana desetljećima da vrši funkciju. Većinom sa koljena na koljeno..

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

“…smetale zbog svoje radoznalosti i znanja” – potpuno primjenjivo na sve znatiželjnike današnjice koji odbijaju biti dio opće indoktrinacije

Ivan S.
Gost
Ivan S.
1 godina prije

Inkvizicija osnovan 4. studenog 1184.godine. Inkvizitor Bernard Gui (1261-1331.) u 15. godina službe 900. osuđujućih presuda od toga 42, smrtne i to samo je sudio uglednim članovima društva ne civilima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivan S.

Ivan S.
Ta prva je stvorena za borbu protiv katarena. Međutim, u 15. st. na Iberskom poluotoku ostalo je puno Saracena – muslimana i Židova ( oko 200 000 pokrštenih u Španjolskoj), nakon vojne pobjede.
Prvi ‘ Veliki inkvizitor’
” Tomás de Torquemada OP was a Castilian Dominican friar and first Grand Inquisitor in Spain’s movement to homogenize religious practices with those of the Catholic Church in the late 15th century, …wikipedia
Samo on je odgovoran za 2000 smrti.

mla
Gost
mla
1 godina prije

malleus maleficarum – malj koji ubija vještice, manual za progonitelje vještica, tada na 2. mjestu po popularnosti, odmah iza biblije…

hr prijevod:
https://www.scribd.com/doc/53642474/Malleus-Malefic-Arum-Malj-Koji-Ubija-Vjestice

interesantno je da je kod nas prema vješticama najliberalniji bio dubrovnik, oni se nisu ni bavili procesima protiv vještčarenja i čarobnjaštva. zatim mletačka dalmacija koja je imala svoju inkviziciju, neovisnu o rimu, pa se navodni zločin mogao iskupiti pokorom i molitvom.

s druge strane, u dijelovima pod habsburzima (sjeverni dio istre i sjever hrvatske) procesi su bili najčešći, najokrutniji i najstroži…

i tek je marija terezija ukinula procese protiv vještica. neka magda lugomer iz zg, 1750ih posljednja je procesuirana vještica. bila je oslobođena…

nijo,...
Gost
nijo,...
1 godina prije
Reply to  mla

…a malj na slici je ustvari sinbol danasnji apoteka,…sto ide sa tim da su te zene posjedovale odredjeno znanje prirodne medicine,…sto nije pasalo osnicacama farmacija,…jer je to bila konkurencija koju je svak mogao praktikovat,…do tablete, i ostale farmaciske proizvode nemoze svak proizvodit,…

Lovac na vjestice
Gost
Lovac na vjestice
1 godina prije

Nemate vi ljudi pojma o pojmu vama su sve legende izmisljotine. Razocarat cu vas i reci da je svaka istinita. Mi djelujemo dan danas. Jedno je okrilje crkve inkvizitorske a drugo red onih koji jesu.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Imate li neku godišnju normu u izlovu ?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

cim smo to “mi” (Mi djelujemo … ) nije tu ti.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Covek koji poseduje neko znanje= vestak. Zenski rod= vestica. Spalis vesticu- ubijes konkurenciju.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  viktor

Covjek bez ikakvog znanja – sudski vjestak.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Tekst je pomalo tendenciozan, u smislu poticanja njegovog čitaoca na opredjeljivanje protiv određenih društvenih i političkih kretanja koje dolaze sa onoga što se zove “politički Zapad”, koja su lično meni odvratna i koja bi najradije, da je to u mojoj moći, zauvijek poslao na groblje istorije da se više nikada ne povrate. Ali koristiti pojam racionalnosti u negativnom kontekstu, kao nešto što je u svojoj biti zlo i koje je kao takvo isključivo vezano za taj “politički Zapad”, totalno je pogrešno. Da li je ljudima potrebna racionalnost? Da, itekako. Bez nje, sva postignuća ljudskog roda i ljudske civilizacije, bilo u materijalno-tehnološkim, bilo u kulturno-civilizacijskim dostignućima ne bi bila moguća i danas bi živjeli kao i naši preci prije par miliona godina. Da li je ljudima potrebna duhovnost (u njenom najširem smislu) koja nije u okviru racionalnog? Da, itekako. Bez nje bi opet bili kao ti naši preci, dvonožne životinje koje su fokusirane samo na puko preživljavanje, a s obzirom da smo determinirani svojim životnim vijekom i da se svi rodimo i na kraju priče umremo, taj period između početka i kraja, s obzirom na nivo svijesti i samosvijesti koji posjedujemo, ipak predstavlja nešto više od pukog odlaganja smrti. Dakle i… Pročitaj više »

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  mars

Kolega, usporedba sa precima nije bas na mestu . . .lepo se izrazavas, ocigledno si nacitan, steta sto si propustio ovu oblast, bio bi prijatno iznenadjen racionalnoscu i duhovnoscu nasih predaka.

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  Konobar

@ Konobar – poznata izreka Isaka Njutna – “ukoliko zaista vidim dalje od drugih ljudi, to je zato što stojim na ramenima divova” – aludirajući na svoja vrsna naučna dostignuća, koja ne bi bila moguća bez prethodnih postignuća vrsnih naučnika koji su mu prethodili. I potpuno se slažem da su naši preci imali i racionalnost i duhovnost primjerenu stepenu dostignutog evolucijskog razvoja (i tu oblast sam pomalo istraživao), tako da se slobodno može reći da današnji ljudi stoje i na njihovim ramenima, ali koja se sa racionalnošću i duhovnošću savremenog čovjeka ne mogu porediti, tako da bi povratak na taj stepen bio jedan materijalni, kulturni i civilizacijski sunovrat ljudske vrste koji bi pobrisao sve ono što je ona do sada postigla.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

nekakva zbunjoza. 1500-ta godina i sad ja moram gledati kad je sluzbeni srednji vijek, koje godine i to. pa su me lagali? 1300-te godine ili 1600-te bas me briga.
stvar je da su popovi zenomrsci. citavog zivota ih ubija u pojam, od rodjenja, djetinjstva, zabranjuje seks i pomisli. onda se okrene protiv predmeta uzroka. oni drugi i dan danas odrezuju klitoris. skopljenje bilo. muslimani skopili robove, ovi u evropi djecu da budu “pjevaci djecijeg glasa”.
sto inkvizicija? mucenje radi cega? muske i zenske. to kad se uspostavi totalitarni sistem sa vjerom do daske, turbo 100% vjera a isus ne dolazi. onda onaj iskaljuje bijes a ne smije biti bijesan po zapovidi bozijoj. onda bijes postaje politika, drustveno (moralno) odobren.
sto im je sad, popovima uskopljenima u mozak?
zabranjuje mu seks i pomisli a ipak cuje. takvog guse i sam se gusi do mozda 30-te a onda odluci malo proviriti. dopusti si pokoju “grijesnu” misao, pa sve vise. pa pogleda slicicu pa sve vise. sa 35 odluci masturbirnuti po prvi put pa sve vise. sa 40 eto njega u pedofilima. cilja djecicu jer duboko u sebi zali za propustenim djetinjstvom.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Komentar u stilu prosječnog čitatelja indexa. Bolje bi ti pristajao nick “brainwashed”.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  žrec

budi makar ti bolji pa komentiraj misljenje, ne osobu.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

“Vještica je danas pogrdan naziv, ali sama riječ kaže da je vještica žena koja je vješta (engleski „witch“ – vič ili vić, najčešći nastavak naših prezimena). U ruskom vrač znači liječnik. Tradicionalno balkansko vještičarstvo, šamanizam i druidi (drvo i vid, vidati=liječiti) stoljećima su preživljavali unatoč stalnim progonima i križarskim pohodima koje je protiv njih poduzimala Crkva. Još do pred koje desetljeće, od Međimurja do Makedonije postojale su žive vještice koje su svoje znanja prenosile izabranim. Obje grane balkanske magije postoje od predrismkog vremena, a kako se magijski obredi prenose samo inicijacijom, to je vrlo jak dokaz naše autohtonosti, jer balkanske vještice sigurno u svoja tajna znanja ne bi uvodile došljake i osvajače.”

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Vrlo dobar komentar

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Zvrk

vič kao vičan / vična sto je opet vješt.
druidi da kao drvo.
sufiks prezimena; vič ili vić, zar ne dolazi od gramatike? ov kao od njegov, vič ili vić kao mali od prezimenov . dobro ali cekam jacu potvrdu.
zanimljivo kako tumace porijeklo njemacke a valjda i nase rijeci za crkvu. navodno po vjestici kirki iz odiseje.
preko raznih jezika se moze povezati isusa (jesus) i zeusa, sat i saturn, cak i krista i krš. kršni isus a opet ima veza.

Konan
Gost
Konan
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm to bi bilo kao npr. Ivanov (sin) uz dodano -ić na kraju usporedivo s anlgosaksonskim Johnson. Dosta prezimena je na tu foru i nema nikakve veze sa engleskim witch. Prisutno kod nekih slavenskih naroda ali i germaniziranih Slavena (von Clausewitz) ili Aškenaza (Berkowitz). Druidi dolaze iz keltske tradicije ali zaista ne znam porijeklo riječi. Iako su znali i travarstvo mislim da mi nemamo adekvatnu riječ za druida jer travar je samo travar dok druid ima cijeli spektar ostalih znanja.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Konan

vidis li ti upitnik iza rijeci gramatike?
procitaj bolje.

Konan
Gost
Konan
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Ma vidio sam upitnik ali čak ni kod nas na Balkanu nema univerzalnog pravila. Imaš Petriće i Petroviće. Kod Bugara su Petrovi dok Makedonci osim bugarskih verzija koriste i one na -ski (Petrovski). Sjećam se i slovenskog nogometaša Darka Milaniča dok je južnije Milanović uobičajena verzija. Preširoka tema svakako ali ovih par primjera je dovoljno da se vidi kolika zbrka vlada. Utjecaji su razni ali najviše od ostalih slavenskih naroda (prezimena na -ek (Mumlek) ili -ec (Pevec) vuku na češki utjecaj). Anglosaksonski utjecaj na tvorbu prezimena ne postoji. Ima samo rijetkih primjera koji su se naselili ovdje kao pokojni urednik dječjih emisija Timothy John Byford.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Cijeli tekst je pun besmislica i netočnosti, Na primjer: “…čovjek Renesanse i kler nisu prihvaćali dominaciju osoba, koje po njima nisu bile dovoljno stručne, iako su objektivno posjedovale veliko znanje. U ime znanost ih je trebalo eliminirati.” Apsolutna besmislica. Ispada da je znanstvena revolucija kriva za te zločine. Kriva je jedino i isključivo Crkva, ona se borila protiv znanja i kroz suđenja jadnih žena je dokazivala svoj ogavni vjerski fundamentalizam. Pokzušavala se spasiti pred nadolaszećim znanje.
Ovaj utor Saša F. je u voome tekstu pokazao da uopće ništa ne razumije. Ispričavam se zbog teških riječi ali sam silno ogorčen na takvu vrstu neznanja.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  spartak

I ja sam silno ogorčen na tvoje neznanje. A još si i nepismen.

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  spartak

krenulo je više-manje spontano, krajem xv i početkom xvi stoljeća. do tada nije postojao neki univerzalni pan-evropski konsenzus o tome tko su vještice i čime se bave. putujući fratri na gostovanjima po gradićima u švicarskoj, južnoj njemačkoj i francuskoj putem sakupljene priče o lokalnim strahovima i praznovjerju ukomponirali bi u svoje propovjedi protiv hereze.

neke od tih priča došle su i do tadašnjih vjerskih i svjetovnih službenika koji su ih počeli bilježiti. sve se poklopilo s povećanim interesom za demonologiju.

počela su se tiskati izdanja priručnika i vodiča protiv vještica i vještičarenja, od kojih je najpoznatiji bio malleus maleficarum. lokalni svećenicinu svojim propovjedima pridružili su se putujućim fratrima u širenju ovog novo-standardiziranog koncepta. primarno po krajevima njemačkog govornog područja. paranoja je rasla, a pretvorila se u histeriju za vrijeme 30godišnjeg rata…

uglavnom, krenulo spontano ko i manija s tulipanima (lalama) u holandiji, otprilike u isto doba.

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  mla

većina toga krene spontano.ali skloniji smo vjerovati da iza svega stoji nekakvo promišljeno i pomno planirano djelovanje. valjda je tako lakše…

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Palili su ih jer su bile kao i danasnje feministice rospije koje su samo vukle jezik po podu histericno optuzujuci muskarce za sve zlo. Usput su kao danasnje kuckarke dovlacile macke i pse lutalice kuci i pravile azile. Ljudi su normalno popizdili. Ne opravdavam ih ali ih razumijem

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Zax

Upravo obrnuto:femine pokret vraća ženu nekoliko stepenica nazad, dok su vištice bile uz bok muškarcu (normalnom, samouvjerenom muškarcu) pa i više od toga.
“Žene su generator potencije-sve šta im daš vraćaju višestruko. Kako dobro tako i loše”
William Golding

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah
1 godina prije

Citam tekst pa kometare, pa iznova tekst i komentare, misli mi odlutale i zamisljam si sto bi bilo da su balkanske prcije ekonomske i vojne velesile, inkvizicija i nacizam bi bile tek predigra za ono sto ce se tek dogoditi.Sva sreca bog nije macka, pa zna odluciti kome dati mac a kome prosjacki stap.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

jest, bas kao karma ili tako to. cesto gledam manire bahatih i silnih i mislim kako ce se jednog dana gadno razbiti.
mi na balkanu – kao da je karma. srbi se junacili i sirili pa ispali najgore kukavice i gube prostranstvo.
mi se bahatili kako smo najbogatiji a sad najzadnji u eu. istirali ili izgurali srbe iz stanova i kuca pa sad sami iseljavamo. kao bozija kazna.

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

duga je tradicija iseljavanja i etničkih čišćenja u ovim krajevima. osim toga, to i nije neka posebnost balkana. bilo je toga i u ostatku evrope. pogotovo s nijemcima iza ww2.
muslimansko stanovništvo činilo je ogromnu većinu (4/5) u beogradu šapcu i užicu. bilo je i minareta i đamija. zaključno s 1876. protjerani/iseljeni su u tursku, makedoniju, bosnu. danas, kao da ih nikada nije ni bilo. slična situacija bila je i u drugim sandžacima otomanskog carstva nakon povlačenja turske vlasti.
veliki djelovi današnje hr bili su stoljećimja pod turcima. danas, isto tako skoro ni traga.
iseljavanje muslimana u tursku nastavljeno je između 2 svjetska rata
onda smo 1941-1945 pobili židove i oteli im stanove/vile.
poslije 1945. riješili smo se podunavskih švaba, kako iz slavonije, tako iz vojvodine.
pa su na red došli talijani istre, zadra, fiume, cresa i lošinja. inače, dalamtinski talijani bili su koncentrirani u zadru nakon pada austrougarske. valja spomenuti da su fašističke vlasti iza 1918. protjerale iz istre oko 100 tisuća hrvata i slovenaca.
posljednjih nekoliko stotina tisuća muslimana iseljeno je pod pritiskom narodne vlasti iz fnrj.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Dobar.😂👍

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Za neke budiće generacije….naše doba će biti Crno doba.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Siniša

Tako je, Siniša.
Ako bude ostao netko da piše povjest. Od nas.
A o ovome: renesansa se događala u isto vrijeme kada i protestantizam i doba velikih otkrića. Okrugla zemlja, heliocentrični sustav. Opasno uzdrmani temelji.

Naravno, crkva je reagirala protureformacijom i inkvizicijom…
A vrlo često bilo je tu i ekonomskih interesa i – sadizma. Sjetite se onih sprava za mučenje…
Sjetimo se i Ivane Orleanske. Na jednom sudu oslobođena optužbi.
Na drugom spaljena.
Novac koji je narod skupljao za njeno oslobođenje ostao je francuskom kralju kojeg je ona dovela na prijestolje. Mislim da je 1929. proglašena – sveticom.

Sadizam je danas potpuno zanemareni izraz i pojava, pogotovo kod pedofilije.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Mislim da je tek Napoleon ukinuo paljenje vještica u Španjolskoj.
Ali mislim da je zadnja još gorila u Istri 1800 i neke…

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  Lucija

što se tiče sadizma kod pedofilije, nešto najodvratnije što sam pročitao u zadnje vrijeme je to da su odvjetnici australskog kardinala georga pella tražili da se u olakšavajuće okolnosti uzme to da ih je (13 godišnjake) samo iskorištavao na tzv. vanilla način tj. klasičnom penetracijom, a ne sado-mazo…. ma užas…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Lucija

elektricna stolica dodje kao najbolji moderni ekvivalent lomaci.
lomaca ima svoje povijesne korijene. spaljivali su u predkrscanska vremena, za kaznu ili zrtvu bogu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Sodoma i Gomora….dječiji vrtić nasprem nas.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

to se zna oduvijek, vještice se progone od 16 do 18 stoljeća, zadnja suđena vještica, ne i pogubljena, je naša, iz Križevaca. Zanimljivo da se progone u katoličkim ( s izuzetkom Venecije) i protestantskim zemljama, ali ne i u pravoslavnim…pravoslavci nisu imali ni inkviziciju

Wisdom
Gost
Wisdom
1 godina prije

Vjestice i danas zive medju nama. Ne vjerujete mi? Prosurfajte pojam kabbalah witch i istrazite pa cete vidjeti kamo ce vas to odvesti.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

U slučaju smrti muža, osobito bogatog muža, katolički popovi bi udovicu proglasili vješticom, mučili je, spalili na lomači, a sve sa ciljem da se dokopaju imetka i bogatstva. Tako oteto bogatstvo su dijelili sa svjetovnom vlašću, feudalc i vlastelom. Spaljivanje žena udovica su države redom ukidale, a spaljvanje se najduže zadržalo na području današnje Hrvatske, pa je carica Marija Terezija dekretom ukinula spaljivanje žena, proglašenih vješticama od strane katoličkih popova. Zaključak je da su katolički popovi na ovim prostorima tradicionalno pohlepni za materijalnim bogatstvom. O inkviziciji i spaljivanju udovica je nedavno na portalu TELEGRAM pisao uvaženi Božo Kovačević.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Ico

“katolički pop”….:D

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  žrec

Zašto ne bi bio katolički pop umjesto svećenik? Pa pop dolazi od lat, popa, što je u starome Rimu bio žrtveni sluga odnosno žrec odnosno pop, onaj koji se stara za žrtvu, zakolje je, na primjer. A u američkom engleskom pop znači otac, tata (pope je Papa) pa i na latinskom papa znači otac, kasnije biskup, a mala djeca u starome Rimu su tatu zvali također papa, pa i danas na mnogim jezicima djeca zovu oca papa, pape itd. Pravoslavci su zadržali riječ pop (otac), a katolici nisu jer su taj naziv rezervirali za vrhovnoga oca-papu-popa.
Što se mene tiče, svi su oni jedno te isto: popine koji žive od jedne velike laži.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  spartak

Pa ti vjeruješ u gomilu drugih laži, pa mi nije jasno zašto to zamjeraš popovima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  spartak

Pop. Pater omnium pauperum.
Dakle, ‘pop’ je skraćenica, akronim ovog izraza…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Ico

Katolički pop jedan, seljaka sto i pop im spaljivao žene a ovi gledali umjesto da zrabe popa i bace njega u vatru da proba kako je to, e hebem te stoko, drugo nisu ni zaslužili.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Današnjim ljudima može se sve prodati, čak i događaje (9-11, Černobil, Iračko nuklearno oružje, Sirijsko kemijsko oružje, Palestinski terorizam) koje su doživjeli i proživjeli a kamoli događaje od prije 400 godina. Teško mi je povjerovati da je povijest učiteljica života, kako nas odgajaju u antičkom duhu, skloniji sam uvijek bio Napoleonovoj definiciji povijesti a to je da je povijest skup laži oko kojih se većina slaže. Današnji mediji su u stanju dovesti čovjeka do faze gdje ako se i otkrije i dokopa istine o nekoj pojavi ili događaju ta istina više nije bitna niti upotrebljiva.

mla
Gost
mla
1 godina prije
Reply to  davor

događaje terba gledati u širem kontekstu i bez mistifikacija. jedna od novijih pojava, primjer nogometnog huliganizma u engleskoj. dosadašnji narativ bio je da je za stavljanje huliganizma pod kontrolu i njegov maltene nestanak s engleskih stadiona, koji su vraćeni obiteljima i miroljubivim gledateljima, najzaslužnija tačerica nakon promjene zakonodavstva uz progon i priocesuiranje znanih huligana. s druge strane, neki sociolozi kažu da je najvažniju ulogu u zapravo većim djelom spontanom nestanku huliganizma odigrala pojava rave kulture i ecstasya. maldima je počelo biti zanimljivije pohoditi partye nego se mlatiti po tribinama i ulicama. jedni su se zabavljali a drugi uključili u borbu za prevlast kod distribucije ecstasya. huliganizam je, što bi se reklo, postao passe.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

Komentatori se natječu u vlastitom neznanju, da mi se uopće ne da s njima polemizirati (s iznimkom komentatora mLa). Mržnja prema crkvi je također sveprisutna, kao da se cijeli index.hr sručio na logično. Progoni vještica postoje oduvijek, mnogo prije srednjeg vijeka. U srednjem vijeku je relativno malo progona vještica, a vrlo su rijetko spaljivane na lomači. Pravi progon, i hajka na vještice počinje u drugoj polovici 15. st. (što zapadni povjesničari više ne smatraju srednjovjekovnim periodom). Vidim neki jako vole rabiti termin “katolici”, premda su najveći progoni vještica bili u protestantskim zemljama, a na nekim čisto katoličkim područjima (Mediteran) uopće nije bilo progona vještica, a još manje spaljivanja. I usput, vještice nije progonila crkvena vlast nego civilna, i ljudi su vjerovali u vještice i bez crkve. Objašnjavati to neznalicama prepunih predrasuda i urođenih teorija koji ne razumiju razliku srednjeg i novog vijeka, ne razlikuju progone vještica od inkvizicije, stvarno nema smisla.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije
Reply to  žrec

Mletačka Republika nije imala progone vještica…a niti je dozvolila rad inkvizicije na svojem teritoriju Da, u protestantskim su zemljama, na momente, progoni bili i žešći nego u katoličkim.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

zanimljivo je porijeklo simbola križ. krscanski simbol dok u stvari sprava za mucenje. lomaca i križ dodju jako slicni. oboje za kaznu, žrtvu, javni, stravicni, upozorenje narodu.
križ kao simbol – sto križa, prekrižuje, tj. ukida?
prekrižuje krug!
krug dodje kao bog, simbol pocetka i stvaranja. križ preko kruga kao da želi taj proces staviti pod kontrolu. da li je raspece isusa, koje je toliko povezano sa križem, ustvari ritualno žrtvovanje u korist onoga koji prekrižuje krug?
ako može križ jednako može i lomaca.
cuo sam pohvalne rijeci sa katolicke strane za lucifera. lucifer, drevni prometej, andjeo svjetla, prvi do boga.
ja ne bi bio iznenadjen kad bi sve vjerske organizacije radile na prekriživanju boga.
sto rade češer i obelisk u rimu, staklena piramida u parizu, bik (misli:zlatno tele) na 2 eura?

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
1 godina prije

Vjestice su spaljivali iz istog razloga kao sto su pobili katare ili bogumile a taj razlog je sto su navedeni ljude upućivali na znanje s ne na vjeru odnosno neznanje. Kako je netko vec napisao,rjesavali su se konkurencije.

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije

Hvala sto napokon mogu pokazati da moj pogled na proslost nije samo moja masta… Ali bojim se govoriti o buducnosti… Jer odgovor na ovu temu vezano za Balkan. Bojim se da ce dva naroda na ovim prostorima nestati. Srbi ce(su) europski palestinci, a vatikan ce se pobrinuti da nase muslimane ocisti iz Bosne kad na zapadu bude zavladala dovoljna panika od terorista.
Bojim se buducnosti

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Nije heretike na lomači spaljivao datum ili položaj,isključivo ih je spaljivala katolička crkva sa svojim aparatom za uništavanjem zvanim Inkvizicija!Nisu žrtve bile samo žene,žrtve su bile i zene i muškarci koji su po njihovu sudu takli u nedodirljive tabue crkve,koji su im osiguravale dominantan položaj u iskorištavanju podanika?
Uvijek mi padne na pamet situacija prilikom opsade grada Beziersa na jugu francuske,blizu španjolske granice?U gradu su se sklonili Židovi (dvjestotinjak ljudi) a papinska vojska je tražila njihovo izručenje,kako su se ove porodice afirmirale u gradu,nisu ih htjeli izručiti,počela je opsada i nakon pada grada,zapovjednik je upitao papinskog legata kako će prepoznati tražene,legat je odgovorio”Ubij ih sve a Bog će prepoznati svoje”?

Sergej Ivančuk
Gost
Sergej Ivančuk
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

mislim da su u toj priči progonjeni bili Katari

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Imaš pravo,hvala,ali desetak hiljada ubijenih mačem ostaje činjenica?

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Ako je crkva spaljivala možda se na taj nacin borila protiv napretka.. Osim toga spaljivali su i slavne mislioce.

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Reply to  Frodo

De provjeri je li G. Bruno rođen u Srednjem vijeku ili za vrijeme Renesanse?

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Svo sranje su doneli Germani pa i vještičarenje.

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
1 godina prije

Tko je inventirao monoteizam taj je kreator i ovog o čemu piše napis.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
1 godina prije

Tako je. A metode su oduvjek bile iste kao sto se danas uvodi demokracija po svijetu. Oni koji tu demokraciju uvode danas su izravni potomci onih koji su uvodili monoteizam prije i vice versa.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Prvi od 7

sto vice versa? prvo monoteizam pa demokracija ali i vice versa? prvo prvo potom drugo ali i prvo drugo potom prvo?
prvo 1 potom 2 ali prvo 2 potom 1?
totalno si me zbunio.

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Trebalo bi opet napraviti dvije lomace jednu na Kaptolu a drugu na Markovom Trgu u Zagrebu, tamo je jako mnogo vjestaca.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Zar se progon veštica ne poklapa sa pokretom “protureformacije”?

CIA
Gost
CIA
5 mjeseci prije

Oper objavite ovaj clanak u korona diktaturi je puno aktoalniji pogotovo nakon najave biskupa proganjanju teoreticara zavjere

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik