fbpx

Malo poznate činjenice o Vladimiru Putinu

Vladimir Putin - slušajte me

Vladimir Putin će definitivno ući u povijest kao jedan od najvećih svjetskih lidera i logično je da o njemu piši svi svjetski mediji, prave se dokumentarni filmovi, od kojih neki izmišljaju desetine, čak stotine milijardi dolara koje je sakrio na tajnim računima koje nitko ne može pronaći, do onih ruskih u kojima se slave sva postignuća u vrijeme od kada vodi Rusku Federaciju, koja nitko ne može osporiti.

Ovom prilikom ćemo čitatelje upoznati s mnoštvom stvari koje možda neki znaju, neki i ne, o Vladimiru Putinu. Ono što je najvažnije, s gotovo stopostotnom sigurnošću su sve nesporne činjenice.

Malo poznate činjenice o Vladimiru Putinu

Roditelji budućeg predsjednika

Otac, Vladimir Spiridonovič Putin, bio je sudionik Velikog domovinskog rata i služio je u mornarici. Nakon završetka rata je radio u tvornici kao mehaničar. Prema riječima čelnika ruske države, Vladimir Spiridonovič je radio u proizvodnji i preko dobi od 70 godina. Majka, Marija Ivanovna Šelomova, radila u tvornici, vrtiću, bila je čak i noćni čuvar i kućepaziteljica. Roditelji su mu preživjeli opsadu Lenjingrada u kojoj je poginulo preko milijun civila i vojnika, a skoro 2,5 milijuna ih je ranjeno ili teško oboljelo.

Ljubav za moć

Djed čelnika ruske države, Spiridon Putin, bio je osobni kuhar vođe Vladimira Lenjina. Prema riječima predsjednika, njegov djed je prije 1917. radio u jednom od Petrogradskih restorana. Zatim se preselio u predgrađe Moskve, gdje je počeo raditi kao kuhar za vođe svjetskog proletarijata. Štoviše, vjeruje se da je kuhao za cijelu obitelj Lenjina – Nadeždu Krupskaju, Mariju Iljiničnu i brata Dmitrija Uljanov. Postoje informacije da je Spiridon Putin pripremao hranu i za Josifa Visarionoviča Staljina.

Tajno krštenje

Vladimir Putin je kršten krajem 1952. godine u Katedrali preobraženja u Lenjingradu, jedan od rijetkih koji je tamo kršten u vrijeme sovjetske ere. Majka je krstila malog Vladimira krijući to od njegova oca. Kao odani član Komunističke partije, Vladimir Spiridonovič nije odobravao prakticiranje religije, pa Marija Ivanovna nije ništa rekla svom suprugu.

Život u općinskom stanu

Soba u zajedničkom stanu u četvrti Baskovi, gdje je kao dijete Vladimir Putin živio s obitelji, bila je mala. Prema bivšem susjedu aktualnog predsjednika, Dmitriju Lobanovu, njih troje su živjeli u sobi od 20 četvornih metara. Čovjek se sjeća da je Putinova obitelj živjela u prilično skučenom prostoru, da nisu imali tople vode ni kupaonicu. Međutim, svakodnevne neugodnosti su bile karakteristične za poslijeratni Lenjingrad i ostale gradove zemlje u to teško vrijeme.

Lenjingradski “enfant terrible”

Po vlastitom priznanju ruskog predsjednika, u djetinjstvu je bio nasilan, zbog čega je u pionire primljen tek u šestom razredu. Budući državni poglavar bio je sklon avanturama. Jednom se zbog pite s marmeladom popeo s jednog balkona na drugi, na velikoj visini, ali se uspio domoći željene pite.

hokej rusija

Opasni “sportovi”

Kao dječak, Vladimir Putin je volio riskirati. Jednom je vodio svoje prijatelje na plovidbu ledom. Bilo je to rano proljeće kada se led na Nevi počeo topiti. Igra je nazvana “utrka preživljavanja”. Dječaci su došli na obalu i svaki je odabrao svoj komad velikog leda. Kažu da je ova igra bila provjera snage karaktera, jer su provjeravali tko će dulje ostati na ledenjaku koji plovi niz rijeku.

Jedan protiv dvadeset

Putin je od djetinjstva davao veliki značaj fizičkoj snazi. Njegov prijatelj iz djetinjstva, Vjačeslav Jakovljev, podsjetio je da se borio s najboljima, a ako je potrebno, mogao je ići i sam protiv trojice ili petorice. Jednom prilikom se Vladimir Putin kao dječak morao sukobiti s njih 20. To se zaista dogodilo. Netko mu je dao šamar i odmah zatražio oprost. Na taj incident nikada nije razjašnjen. Kasnije je dogovoreno da se sastanu nakon škole. Kada je Putin došao na dogovoreno mjesto, ispred njega je bilo oko 20 školaraca. Na njega je to ostavilo jaki psihološki dojam, ali se nije povukao. Nakon toga je bio uvelike poštovan i uvijek pozdravljan od svih.

Studiji i škola

Budući ruski predsjednik je studirao u dvije škole. Nakon osmog razreda se preselio u specijalnu kemiju na Tehnološkom institutu. “Učio sam normalno i tamo nisam učinio ništa izvanredno”, rekao je predsjednik o svom školovanju tamo. Do tada su “specijalci” s Tehnološkog instituta bili vrlo “napredni”. Nastavnik književnosti je znao da studenti čitaju literaturu koja nije bila preporučena u Sovjetskom Savezu, kao djela Aleksandra Solženjicina ili “U rovovima Staljingrada” Viktora Nekrasova i druga.

Sport i rad

Putin je bio vrlo vrijedan dječak. Njegov trener Anatolij Rahlin je napomenuo da u početku o budućem šefu države nije imao poseban dojam. “Normalan, kao i svi”, prisjeća se sportaš. Kasnije je Rahlin je shvatio da bi Putin mogao izrasti u dobrog sportaša. Bio je sposoban za sve vrste treninga, vrlo vrijedan i učinkovit.

Borilačke vještine

Usput, Putin je 1965. počeo trenirati sambo, borilačku vještinu samoobrane bez oružja, razvijenu u SSSR-u gdje su je prakticirale elitne jedinice, u dobi od samo 13 godina. Osam godina kasnije, 1973. godine, s 21 godinom Putin postaje “majstor sporta” ove borbene umjetnosti. No, budući predsjednik se tu nije htio zaustaviti. Dvije godine kasnije, 1975. godine, dobiva titulu “majstora sporta” u džudu.

“Fiks ideje”

Vladimir Putin je kao dijete počeo sanjariti o tajnim zadaćama. Njegovi omiljeni filmovi su bili oni u kojima su glavni likovi bili hrabri i koji su izvršavali teške zadaće riskirajući svoje živote. Sovjetski igrani film “Štit i mač ” je bio posebno značajan za dječaka. Prijatelji budućeg šefa države su podsjetili da je nakon ovog filma često govorio o obavještajnim službama.

Rukavice sa zastavama amerike i rusije, Odnosi rusija i USA

Fasciniran špijunskim romanima

Nije čudo da Vladimir Putin voli špijunske romane. Njegovu fascinaciju ovom vrstom literature je predsjednik objasnio vrlo jednostavno: “Najviše me fascinira to kako jedan čovjek uspije postići ono što cijela vojska nije mogla.”

Prvi put u KGB

Još kao školarac je Putin prvi put otišao u KGB. Tamo je pitao što treba učiniti kako bi se zaposlio u tajnim službama. Kao odgovor je čuo: “Dobro učiti.” Osim toga, oduševljenom zbog mogućnosti služenja u obavještajnoj službi, Putinu je savjetovano da ide na pravni fakultet.

Nesuđeni pilot

Međutim, njegovi interesi nisu bili ograničeni samo na tajne službe.  Privlačila ga je profesija pilota. Jednom je Putin ozbiljno razmišljao o ulasku u školu letenja. Nakon posjete jednih od tih škola, Putin je razmislio kako bi mu izgledao život. “Zamislio sam sebe kako bi tekao moj život. Odletio bih, spustio se i spavao. Opet letio, ponovno spustio i opet letio. Shvatio sam da me to ne zanima”, priznao je jednom ruski predsjednik.

Ipak Pravni fakultet i KGB

Putin je 1970. godine počeo studirati na Pravnom fakultetu Državnog sveučilišta Lenjingrad. Odabrao je međunarodni odjel. Jednom, kada je budući predsjednik bio u svojoj četvrtoj godini, časnici KGB-a su došli su do ureda dekana. Ljudi u civilnoj odjeći su rekli studentima da bi za njih, nakon obuke, bilo najbolje raditi u državnim tijelima. Putin, unatoč tome da je doista želio ući u tajne službe, nije o tome htio razgovarao državnim tajnicima službe sigurnosti. Naime, tada je postojala i takva stvar kao “inicijator”, odnosno onaj koji je sam tražio ovaj posao. U tijelima se, u pravilu, to tretiralo sa sumnjom. Da bi postigao svoj cilj i ušao u KGB, Putinu je pomogla njegova odluka i godine volje za pobjedom.

Upoznavanje Sobčaka

Na studentskim klupa predavaonice Lenjingradskog sveučilišta se budući čelnik ruske države susreo s profesorom Anatolijem Sobčakom, koji ga je poučavao poslovnom zakonu. S njim je Putin kasnije razvio dobre poslovne i prijateljske odnose.

Ulaznica za zabavu

Kao student Lenjingradskog državnog sveučilišta, Vladimir Putin se priključio Komunističkoj partiji. Budući čelnik ruske države napustit će njene redove tek nakon neuspjelog državnog udara u kolovozu 1991. Nekoliko dana nakon uhićenja urotnika, predsjednik Boris Jeljcin potpisat će dekret kojim obustavlja rad KP Sovjetskog Saveza i plijeni partijsku imovinu.

Malo poznate činjenice o Vladimiru Putinu 1

Zaljubljenik u Zaporožac

S 22 godine je Vladimir Putin 1974. imao svoj prvi automobil – Zaporožac. Sve zahvaljujući majci Mariji Ivanovnoj. Ona je u blagovaonici, umjesto naknade, dobila kartu za lutriju koja se pokazala pobjedničkom. Automobil je na obiteljskom vijeću odlučila dati svom sinu. Vladimir Putin je podsjetio da se raspravljalo o opciji prodaje automobila, za kojeg se moglo dobiti tri i pol tisuće rubalja, što je onda bio ogroman novac. “Ali su me moji su roditelji odlučili pomaziti”, prisjetio se predsjednik. Prema svom priznanju, bio je dobar vozač, ali se uvijek bojao razbiti automobil koji je bio vrlo skup za popraviti.

Putin i žene

Prema sjećanju prijatelja, Vladimir Putin je bio uspješan sa ženama još iz školskih dana. Sa svojom budućom suprugom Ljudmilom, Vladimir Putin se sastao na satiričkoj predstavi Arkadija Raikina. “Kad sam već radio u prvoj jedinici u St. Petersburgu, jedan me prijatelj zove i kaže da me poziva u kazalište kako bi gledali Arkadija Raikina. On ima ulaznice, a bit će i neke djevojke”, rekao je predsjednik o svom upoznavanju sa suprugom. Ljudmila Aleksandrovna, s druge strane, sjetila se da je Vladimir Vladimirovič za vrijeme prvog susreta bio vrlo skromno odjeven. Ipak, istaknula je da je u njemu bilo “nešto” što ju je privlačilo.

Početak obavještajnog rada

Na Lenjingradskom državnom sveučilištu Vladimir Putin je diplomiralo 1975. godine i poslan je u KGB. Iste godine je diplomirao na tečajevima za operativno osoblje u 401. školi u Ohti i bio je certificirani natporučnik u sustavu teritorijalnog KGB-a. Dvije godine kasnije, budući ruski predsjednik počinje raditi u protuobavještajnoj službi u istražnom odjelu Uprave Lenjingradskog KGB-a. Do 1984. godine je dogurao do čina majora pravde.

Kodno ime “Platov” i sektor njemačkog govornog područja

Dok je studirao na Institutu Crvene zastave KGB-a SSSR-a, nazvanom po Andropovu, Vladimir Putin imao je pseudonim “Platov”. Prema riječima šefa države, svi drugi časnici obavještajnih službi imali su pseudonime. “Zato što ovaj posao podrazumijeva određenu razinu tajnosti”, rekao je predsjednik. U institutu se Putin specijalizirao za zemlje njemačkog govornog područja, Saveznu Republiku Njemačku, DDR, Austriju i  Švicarsku, i bio je vođa postrojbe.

Rad u Dresdenu

Pet godina, od 1985. do 1990., Vladimir Putin je radio je u Demokratskoj Republici Njemačkoj (DDR), glavnom odredištu SSSR-a na zapadu. Međutim, budući predsjednik je služio u tajnosti. Naime, službeno je bio naveden kao ravnatelj Doma prijateljstva SSSR-DDR u Dresdenu. To je bilo vrlo važno za strane obavještajne časnike, jer se vjerovalo da je Istočna Njemačka preplavljena špijunima kapitalističkih zemalja.

Život u Njemačkoj

U Dresdenu je Vladimir Putin i njegova obitelj živjela u ulici Radeberger. Budući predsjednik živio je u trosobnom stanu na trećem katu neuređene zgrade od pet katova. Susjed mu je bio prvi kapetan, a drugi potpukovnik. Putin i njegove kolege su živjeli u prve tri od pet zgrada, koje su zauzeli KGB, a druge dvije Stasi, kontraobavještajna služba Istočne Njemačke.

Dan pobjede Rusija

Obitelj

Tijekom službe u Njemačkoj su Vladimir Vladimirovič i Ljudmila Aleksandrovna dobili djecu. 1985. Su dobili najstariju kći Mariju, a godinu dana kasnije i mlađu Katerinu.

“Sprechen Sie Deutsch” 

Tijekom svoje službe u Njemačkoj Putin je savršeno svladao njemački jezik. Budućem predsjedniku je pomogla njegova volja i želja za postizanjem cilja. Zbog razine poznavanja njemačkog ruski predsjednik na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel redovito komunicira na njemačkom i s lakoćom raspravlja čak i o najtežim temama.

Psihološke barijere

Često svladavanje novog jezika ometaju čisto psihološki čimbenici. Vladimir Putin je jednom priznao novinarima da se u početku u Njemačkoj donekle plašio telefonskih poziva. Prema njegovim riječima, on je sjedio pri telefonu i bojao se podići slušalicu, zabrinut da bi se, ako bi čuo njemački jezik, zbunio i da ne bi mogao odgovoriti ispravno. Putinu je trebalo nekoliko mjeseci da prevlada ovu psihološku barijeru.

Pokušaj upada u zgradu KGB-a u Dresdenu

Neumoljiva volja, hrabrost i čvrstoća karaktera pomogli su Vladimiru Putinu da preživi jedan dan u prosincu 1989. godine. Od pada Berlinskog zida je prošlo samo nekoliko tjedana i vlasti DDR-a su brzo izgubile kontrolu nad situacijom. Masa u Dresdenu je upala u zgradu u kojoj je bio Stasi, a dio osoblja se sklonio u obližnje sjedište KGB-a. U to je vrijeme je Putin bio u zgradi. Bio je na mjestu na samom ulazu u zgradu. Tada je budući predsjednik Rusije izašao pred gnjevnu masu ljudi, ali nije izgubio glavu. Između ostalog, morao da uništiti svu dokumentaciju kako ne bi pala u ruke neprijatelja. Obratio im se i upozorio ih da će, ako budu išli dalje, u slučaju nužde morati upotrijebiti oružje. “To što je srušen Berlinski zid je dobra volja naše zemlje. Ovu zgradu mi čuvamo zato što je ona svojina Sovjetskog Saveza. Jeste li me dobro razumjeli: ovo je imovina druge države! Mi oficiri je čuvamo i ispunit ćemo svoju zadaću”. KGB časnika je u zgradi bilo samo osam. Stajali su na prozorima sa spremnim oružje. Potpukovnik Putin je stajao i dalje ispred gomile i pištoljem u kome je bilo 12 metka. “Vi znate da sam ja oficir i imam pištolj s 12 metaka. Jedan metak sam ostavio za sebe, ali sam spreman izvršiti svoju zadaću. Drugačije ne mogu”, rekao je i polako se popeo uz stepenice, a mnoštvo se povuklo.

Novo doba

U politiku budući ruski predsjednik ulazi u svibnju 1990., kada je postao savjetnik Anatolij Sobčaka, koji je u to vrijeme bio predsjedatelj gradskog vijeća gradonačelnika Lenjingrada. Sljedeće godine, nakon što je Sobčak izabran za gradonačelnika Lenjingrada, Putin postaje predsjednik gradskog odbora za vanjske odnose.

Sumnje

U početku se Putin držao dalje od Sobčaka, jer se bojao da bi njegova služba u KGB-u mogla naštetiti ugledu prvog gradonačelnika Lenjingrada, koji je bio istaknuti čelnik demokrata. “Ali sam bio jako iznenađen reakcijom na moje riječi kad mi je rekao: “Oh, za mene to ne znači ništa”, podsjetio je Putin.

Malo poznate činjenice o Vladimiru Putinu 2

Državna ekonomija

Vladimir Putin je 1997. branio doktorat iz ekonomije na temu “Strateško planiranje reprodukcije baze minerala i sirovina u regiji u uvjetima formiranja tržišnih odnosa”. U radu je budući šef države izrazio ideju da o velikim tvrtkama, čije su djelatnosti povezane sa strateškim sektorima u gospodarstvu, brigu treba voditi država, vodeći se nacionalnim interesima, a ne da se samo crpe maksimalni profit. Nakon dolaska u Kremlj, ovaj koncept je postao jedan od najvažnijih u politici šefa države.

O raspadu Sovjetskog Saveza

Putin je u vrijeme neuspjelog pokušaja državnog udara 1991. “izdaleka” bio na stranu “urotnika”. Odlučio je napustiti KGB i vratiti se iz Njemačke. Nakon toga je neko vrijeme, radio je na sveučilištu, ostajući u državnoj tajnoj službi. Nakon odlaska na posao u uredu gradonačelnika Lenjingrada, Putin je podnio izvješće o razrješenju. Govoreći o događajima iz 1991. godine, aktualni šef ruske države je opisao kolaps Sovjetskog Saveza kao “najveću geopolitičku katastrofu stoljeća”.

Katastrofe ’90-ih

U vrijeme vladavine je više puta naglasio da je u zemlji ’90-ih u potpunosti uništen sustav socijalne sigurnosti, mirovinski i zdravstveni sustav i cijeli sektori gospodarstva. Vojska je bila zapuštena, a milijuni ljudi u siromaštvu. Najvažnija stvar, naglasio je ruski predsjednik, jest što je nakon raspada SSSR-a 25 milijuna Rusa odmah pobjeglo u inozemstvo. I to je za Rusiju jedna od najvećih katastrofa 20. stoljeća, siguran je šef ruske države. U zemlji su bili vidljivi prvi znakovi građanskog rata koji se mogao proširiti na cijelu zemlju. “Naravno, sve sam to savršeno vidio, pogotovo kad sam postao ravnatelj Savezne službe sigurnosti”, rekao je Putin.

Putin o Staljinu

Prema riječima ruskog predsjednika, Josif Visarionovič Staljin je bio proizvod njegove ere. Istovremeno, on poziva da ga se ne demonizira, podsjećajući i da spomenici Cromwella još uvijek stoje diljem Velike Britanije, baš kao što u Francuskoj postoji kult Napoleona. Vladimir Putin vjeruje da je prekomjerna demonizacija Staljina oblik napada na SSSR i Rusiju. Istovremeno vjeruje i da je nemoguće zaboraviti sve strahote staljinizma, koncentracijske logore i uništenje milijuna ljudi. Ipak, prema Putinu, život i djelo Staljina zahtijevaju dodatnu, objektivnu i nepristranu studiju.

Sovjetske trupe i istočna Europa

Vladimir Putin je bio uvjeren u potrebu povlačenja sovjetskih vojnika. Po njegovom mišljenju, ljudi ne smiju uvijek tolerirati odluke nametnute izvana. Pored toga, ističe i činjenicu da je u “Starom svijetu” i njegovom istočnom dijelu postojala politička tradicija koja se nije mogla zanemariti. Putin smatra da je bezrazložno, štetno, čak i opasno da SSSR sam nameće svoja “pravila igre” drugim zemljama i njihovim građanima i stvara “njihovu” viziji o budućnosti društva i političkog sustava. Takav pristup, vjeruje ruski čelnik, nije imao povijesnu budućnost.

Privatizacija i deprivatizacija

Pitanja o privatizaciji i mogućoj deprivatizaciji Vladimiru Putinu su postavljena mnogo puta. I svaki put je rekao da je prijenos državne imovine u privatne ruke početkom ’90-ih bio nepošten. Ali bi deprivatizacija imala još lošiji utjecaj na gospodarstvo i život običnih Rusa. Putin je izravno razgovarao s predstavnicima velikih tvrtki, ističući kako stare sheme više ne mogu postojati, da zakoni trebaju biti fer i poslodavci moraju preuzeti veću društvenu odgovornost. Siguran je da su mnogi predstavnici biznisa prihvatili ova pravila. Kome se to nije svidjelo, prema ruskom čelniku, to nisu bili pravi poslovni ljudi, jer nisu bili sposobni uspostaviti odnos s vlastima.

Odlazak u Moskvu

Vladimir Vladimirovič se preselio u glavni grad 1996. godine i postao zamjenik voditelja predsjedničkih poslova. Po vlastitim riječima, izvorno je planirao raditi u predsjedničkoj upravi i kasnije je postao šef kontrolnog ureda. Sudjeluje u provjeri i kontroli aktivnosti, prvenstveno Kabineta ministara, kao i regionalnih uprava. U svibnju 1998. godine Putin, tada već prvi zamjenik Predsjedničke uprave, postaje ravnatelj FSB-a.

Jeljcin

FOTO: Boris Jeljcin

O Jeljcinu i Gorbačovu

Kada je Vladimir Putin 1999. godine postao premijer, Boris Jeljcin podnosi ostavku. Mnogi su čekali što će se dogoditi, ali aktualni predsjednik države nikada nije dopustio da se iznose oštre kritike na račun njegovih prethodnika. Prema Putinovim riječima, nitko nema pravo ozbiljne ocjenjivati aktivnosti ili osobnosti Jeljcina ili Gorbačova. Potonji, rekao je, napravio je prvi korak da se oslobodi zemlja i ti je njegova povijesna zasluga i očigledna činjenica. Isto je s Jeljcinom, rekao je, ističući “kako on, kao i svatko od nas, ima svoje probleme, ali svoje snage”. Među ostalim, Putin se poziva na činjenicu da Jeljcin nikad nije bježao od osobne odgovornosti.

Putin i alkohol

Na pitanje je li Vladimir Putin morao piti s Borisom Jeljcinom, šef ruske države je nedvosmisleno odgovorio: “Nikad”. I objašnjava da nikada nije bio blizak s njim, kao što nije ušao u takozvani blizak krug okoline Gorbačova. Usput, činjenica da je postao direktor FSB-a, rekao je Putin, bila je potpuno iznenađenje za njega. Osim toga, Vladimir Putin nikada nije pretjerivao u alkoholu i susreo se s Borisom Jeljcinom samo u radnom okruženju, gdje ga, kako kaže, nikada nije vidio pijanog.

Kako je postao premijer

Prema riječima šefa ruske države, on nije imao nikakav poseban odnos s Jeljcinom i njegovim timom. “Pa, to se dogodilo”, rekao je ranije. Istodobno, vjeruje Vladimir Putin, prvi predsjednik Rusije odluku o njegovu imenovanju nije donio spontano, nego je pozorno gledao i birao. Kao što je Putin rekao, njegov prethodnik ga je jednostavno pozvao i rekao da bi ga želio imenovati za premijera. Istodobno je naglasio kako bi želio da se Putin kandidira za predsjednika. Kada je potonji rekao da je to vrlo velika odgovornost i da će mu ta odluka promijeniti cijeli život, rekao je Jeljcinu da će se kasnije vratiti i razgovarati na tu temu.

Odluka da se kandidira za predsjednika je bila Čečenija

Vladimir Putin vjeruje da je razlika značajna. Rekao je da kao časnik, čak i visokog ranga, lakše živjeti. Možete posjetiti kino, komunicirati s prijateljima i ne snosite odgovornost za sudbinu milijuna sugrađana. Ali preuzeti odgovornost za Rusiju u toj situaciji je bila posebna stvar. Putin se sjeća da je u vrijeme kada je u kolovozu 1999. Jeljcin ponudio Putinu da bude šef kabineta, počela druga protuteroristička kampanja u Čečeniji. Onda je, prema Putinu, on odlučio preuzeti odgovornost za zemlju i mislio je samo na jednu stvar – gdje skloniti ​​djecu.

O Borisu Jeljcinu i Berezovskom

Prema riječima Vladimira Putina, Boris Jeljcin je s predstavnicima velikih tvrtki uvijek održavao formalne i pragmatične sastanke. On je, kao što je ranije spomenuo sadašnji šef ruske države, komunicirao s njima kao ljudima čiji rad određuje sudbinu mnogih Rusa. Istodobno, kao što je istaknuo ruski predsjednik, Boris Jeljcin je bio vrlo pristojan čovjek, ali, na žalost, nekima je previše vjerovao. Što se tiče Borisa Berezovskog, koji je pobjegao u Veliku Britaniju i tamo umro, Vladimir Putin mu je ispričao zanimljivu priču. Prema riječima samog Putina, tijekom rada s gradonačelnikom St. Petersburga, Anatolijem Sobčakom, jedan američki senator je došao je u grad na Nevi u pratnji Berezovskog. Kako je rekao Putin, bio je to njihov prvi susret s budućim oligarhom, na kojem je potonji zaspao.

Gorbačov

FOTO: Mihail Gorbačov

Nesigurnost u početku

Nakon što je dobio 53 posto glasova na predsjedničkim izborima, Vladimir Putin 2000. preuzima  zemlju. On taj period naziva teškim vremenima i rekao je da su uvjeti za to stvoreni mnogo ranije, negdje ranih ’90-ih, nakon raspada SSSR-a. Govoreći o tome kako je živio u to vrijeme, aktualni predsjednik je rekao da je išao u krevet u ponoć, ponekad ujutro, a ustajao već u sedam ujutro. To jest, spavao je 6 do 7 sati, kao i uvijek. Prema njegovim riječima, najvjerojatnije je to posljedica služenja u KGB-u i bavljenja sportovima.

Ažurirana privatizacija

Zapravo, Vladimir Putin je ponovno pokrenuo taj proces, dajući privatizaciji pravedniju prirodu. Njegova glavna zadaća je bila učiniti sve da se osigura da državna imovina ne pređe u privatne ruke. Prije svega, poništene su sve sheme na kojima bi se mogla pojaviti nova oligarhija. Prema riječima predsjednika, njegova je zadaća bila pokrenuti novi krug privatizacije, sustavniji i pravedniji.

Odnosi s oligarsima

Predsjednik vjeruje kako nema otvorenih sukoba s onima koji su stekli bogatstvo početkom ’90-ih. Prema riječima Vladimira Putina, jednostavno je rekao novim milijarderima da bi svi trebali biti jednako udaljeni od vlasti. I svaki je put naglasio da njihovu imovinu, ako je stečena legalno, nitko neće težiti da otme. Osim toga, Putin smatra da svaki pokušaj da se revidira rezultat privatizacije gospodarstva u zemlji može nanijeti više štete nego sama privatizacija ranih ’90-ih.

O Dmitriju Medvedevu

Prema Vladimiru Putinu, Dmitrij Medvedev je, kada je bio šef države, potpuno i neovisno ispunjavao sve svoje dužnosti. Kao što je rekao aktualni ruski predsjednik, nikad se nije miješao u rad predsjednika Medvedeva. Istina, bilo je nekoliko trenutaka kada je Putin, po njegovim riječima, savjetovao nešto tadašnjem državnom vrhu. Ali se to događalo rijetko.

Legalnost ujedinjenja s Krimom

Šef ruske države smatra da se stanovništvo poluotoka, oko 2,5 milijuna ljudi, jednostavno uplašilo puča koji se u Ukrajini dogodio 2014. godine. Rusija, rekao je Putin, iskoristila je oružane snage dovoljne da se 20 000 ukrajinskih vojnika ne miješaju u slobodno izražavanje volje naroda. U slučaju Krima, međunarodno pravo nije prekršeno, siguran je Putin, pozivajući se na Povelju Ujedinjenih naroda prema kojoj svaka nacija ima pravo na samoopredjeljenje.

George W. Bush

Vladimir Putin je više puta naglasio da je bio vrlo povezan s bivšim američkim predsjednikom. Ruski vođa Busha naziva iskrenim čovjekom s kojim se nešto može dogovoriti i voditi posao. Usput, 11. rujna 2001. godine, kada se dogodio teroristički napad na SAD, Putin je bio jedan od prvih koji je nazvao Bijelu kuću i izrazio sućut tadašnjem čelniku Sjedinjenih Država.

Vladimir Putin i Angela Merkel

FOTO: Vladimir Putin i Angela Merkel

Odnosi s Angelom Merkel

Prema riječima Vladimira Putina, on je siguran da je njemačka kancelarka vrlo iskrena osoba. Istodobno, predsjednik smatra kako ona ima određeni okvir u kojem bi trebala raditi. No, iskreno, traži rješenja za rješenjem, uključujući i situaciju na jugoistoku Ukrajine. Kao što je rekao ruski čelnik, Angelu Merkel poštuje i razina povjerenja između čelnika Rusije i Njemačke mu se čini vrlo visoka.

O Donaldu Trumpu

Ruski vođa smatra da je uspostavljen osobni odnos između njega i čelnika Bijele kuće. Prema riječima Vladimira Putina, Trump s “televizije” je vrlo različit od stvarne osobe. Predsjednik Rusije je američkog vođu nazvao “apsolutno konkretnom osobom, koja primjereno percipira sugovornika, brzo ih analizira i odgovara na postavljena pitanja”.

Ukrajina i rusofobija

Šef ruske države smatra da se interesi Rusije i Ukrajine, kao i naroda dviju zemalja, podudaraju. Međutim, interesi nekih današnjih ukrajinskih političara možda se ne podudaraju s ruskim. Vladimir Putin poziva da ne zaborave da su većinu zemlje naslijedili iz sovjetskih vremena. No, nažalost, danas se u Kijevu smatra da je to moguće zanemariti, rekao je ruski predsjednik. A danas u Ukrajini postoji samo jedan “proizvod” kojim trguju lokalni političari, a to je rusofobija. Istodobno, prema ruskom čelniku, ova će situacija kad-tad završiti, a on se nada da će se to dogoditi što je prije moguće.

Putin i životinje

Prema raznim izvorima, u jednom su trenutku živjela četiri psa u kući Vladimira Putina – crni labrador Konia, dvije pudlice i karakačan Buffi. Međutim, to nije sav zoološki vrt. Na imanju je imao kozu Skazku s jaretom i konja Vadika. Ponekad je sa životinjama Vladimira Putina bilo smiješnih situacija. Tako je, primjerice, Angela Merkel, koja se jako boji pasa, morala razgovarati s poznatim Koniom, kad je pas ušao u prostoriju gdje se održavao službeni sastanak. Kaže se da se njemačka kancelarka jedva uspijevala govoriti. Putin je kasnije priznao da nije znao da se Merkel boji pasa, objasnila joj i ispričao se.

Nagrade i počasti

Vladimir Putin je vlasnik brojnih inozemnih nagrada i počasni je građanin desetak gradova. Predsjednik Rusije je počasni doktor nekoliko inozemnih sveučilišta. Osim toga, dobitnik je kineske “Nagrade Konfucija” za izvanredne uspjehe u očuvanju mira. 2007. je postao je “Osoba godine” u utjecajnom časopisu Time. “Ova nominacija, naravno, ima veze s kvalitetama vodstva – podebljano, onom koja mijenja naš planet”, izjavio je izvršni urednik časopisa Richard Stengel. U različitim godinama je ova čast pripala Franklinu Rooseveltu, Staljinu, Georgeu Bushu. Posljednja “Osoba godine” bio je američki predsjednik Donald Trump.

Kako radi u uredu predsjednika

Prema riječima Vladimira Putina, on nikada ne čita izvatke, već samo izvorne dokumente. To se odnosi na povijesne dokumente, na analitičke materijale, uključujući i obavještajne. “Pročitao sam pojedinačno sve potrebne dokumente”, jednom je rekao ruski vođa.
Sat na desnoj ruci
Činjenicu da, za razliku od većine ljudi, šef ruske države sat uvijek nosi na desnoj ruci znaju mnogi, ali je malo tko razmišljao zašto. Jednom je ruski predsjednik rekao da, kada tako nosi sat, kotačić za navijanje mu ne žulja kožu, što ga vjerojatno dekoncentrira i odvraća pozornost od detalja o kojima možda ovise životi ili sudbine drugih.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Blues
Gost
Blues
2 godine prije

…i onda je mali Joža skuhao svinjsku gavu.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Blues

Hehe , i ja volim bajke o malom Jozi , kako se sankao u koritu , pa kako je vucijak skocio da spase druga Tita …
Ako znas jos neku bajku o marsalu ispricaj ,posto nema vise ko da usadjuje u glavu mladjim narastajima prave vrednisti i da prica o zgodama i nezgodama cika Broza…

Blues
Gost
Blues
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick 🙂 Cijenim Putina kao velikog državnika, isto tako i pokojnog Jožu, a ovaj članak me podsjetio na jednu zgodu djetinjstva druga Tita iz čitanke, samo ne mogu se sjetiti iz kojeg razreda osnovne škole.

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  Blues

Uvek cveta cveće u romantično preduzeće.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick Drago mi je što vas “vidim”, niste bili na portalu, pitanje za vas što se u Rusiji šuti i ne veli se javno da je Putinova majka, nemam ništa nasuprot, Židovka?

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  Željko

Valjda zato što ga je dala tajno krstiti, a ne tajno obrezati.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  Blues

…i rekao “Jeljcinu ne pakirati!”

put in
Gost
put in
2 godine prije

nikako da pronađu putinovih 200 milijardi dolara, jer ih nema, a u forbes-u stalno objavljuju liste svojih bogataša i time se diče

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  put in

Koliko je direktora svemira koštala aneksija Krima do sada?
Ja cijenim od 300 do 350 milijardi dolara.
Bilo bi mu jeftinije da ga je kupio od ukrajinaca i još bi mu ostalo.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Orijunac

El to onako od oka cenis ili si visoke skole zavrsio?
P.S. Jedini put kada je Putin spomenuo demonstrante I kgb zgradu u DDR na pitanje novinara da li je bio naoruzan je odgovorio “da,imao sam sluzbeni PM” pa ne moze biti 12 vec 8 metaka a pistoljet makarova je stvarno duzio svaki operativac. Inace je ta prica “imam 8 metaka,dogovorite se kojih 7 ide samnom” je Nemacka verzija a on je samo rekao da je razgovarao sa demonstrantima I na sledece pitanje odgovorio “da,imao sam sluzbeni pistolj”

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  Oko

@Oko
“El to onako od oka cenis ili si visoke skole zavrsio?”
Da vidimo
-smanjenje pričuvnog fonda na obuzdavanje pada rublje je oko 150 miljardi
-sankcije i izgubljena dobit, punjenje fonda još toliko,
-povećani troškovi za vojsku i obnovu krima plus davanja za mirovinu i zdravstveno do danas

Kad sve zbrojiš dođe
OKO 300 -350 miljardi

puno više nego rambo slika od
“imam 8 metaka,dogovorite se kojih 7 ide samnom”

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Orijunac

Jasno,skole ucio nisi

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  Oko

@Oko
“Jasno,skole ucio nisi”
Ljubi te majka. Hehehe…

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Orijunac

Sve i da jeste tako, jebes 300 papirnih milijardi, vaznije je da je Krim dio Rusije, zauvijek. Nista Rusija ne bi bila ni jaca ni slabija da se tih 300 milijardi raspodjelilo i potrosilo, a bila bi bez Krima, i bez pozitivnog pobjednickog patriotskog naboja koga sada ima.
Benefiti po Rusiju od povratka Krima su visestruki.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
2 godine prije

Apsolutno najveći svjetski državnik.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Hezbollah

U svakom slucaju najveci svoga vremena sigurno,bez obzira sta ko mislio o njemu.Danasnja Rusija I Rusija kasnih devedesetih su neoborivi dokaz za to.Okruzio se pravim ljudima i postavio cvrste temelje za buduceg naslednika a zna se kakav uzas je on zatekao.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Hezbollah

Odlicna karijera i rezultati Putina.
Da je znao svercati cigarete,mogao je postati uz Rusiju i predsjednik Crne Gore i biti u NATO?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Hehe..Ko mu je kriv kad je neznalica.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

A da je znao smuljati privatizaciju vile u Nazorovoj mogao je biti predsjednik Ljepe nase njihove.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  IVE IZ PECALBE

Ništa smuljano, sve po zakonu koji je, jelte, trajao oko 24 časova ali je zakon !!
🙂

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Bolje maznuti vilu nego bre račmanovski izdati narod i državu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  IVE IZ PECALBE

@Ive iz pecaldbe:Ne zove se vise Nazorova,
nego Nadzorova?-video

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Hezbollah

Trump je najveći.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  Simo

Jest, al onaj u gaćama.

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije

Kad se ocjenjuju drzavnici, obicno ljudi zaborave politicke i ekonomske situacije u kojom je doticna osoba pocela mandat. Bez Putina danas Rusije u ovim granicama nebi bilo. To mu daje velicinu koju jedna Merkel nikad nece imat.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Mozd sam previse zajedljiv ali prezime Putinove majke selomova zvuci pomalo cudno?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  fenix

@fenix;Putinova majka i Trumpova majka su dvije majke?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Za trumpovu mamu vele, ne znam kak’ bi sad to rek’o, ono, ono da se voli družit’…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Je`l mamu mu?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Kužžšme ne?
Glavno da se razmemo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ove glupost izmišljaju ovo “hazarofili”, malo ste stvarno poput stjenica. Židovka pa ga je kriomice od oca krstila u pravoslavnoj crkvi,. No dobro. Preci Vladimira Putina očeve i i majčine linije (Putin, Šelomova, Čursanovi, Bujanov, Fomin i drugih) za najmanje 300 godina se zna da su bili seljaci Tverskoj regiji. Najraniji poznati predak VV Putina spomenut je 1627./1628. Jedini dokaz, a drugih nema, da je Marija Ivanovna bila Židovka je to što prezime Šalomov podsjeća na židovsku riječ “šalom”-mir. Ali je “šlem” bila kaciga u starom rodu konjanika, pa su se vojnike znali tako nazivati “šlemovi”, ili kovače koji su ih proizvodili.Treća verzija povijesti prezimena je riječ “šelom”, u Rusiji je imala značenje “brda”, “uzvisine”. Stoga su se “šelomovi” zvali brđani, ljudi koji su živjeli na brdu
Ima i neka pjesma, koja nema židovske konotacije:
Ты и Волгу вёслами расплещешь,
Ты шеломом вычерпаешь Дон,
Из живых ты луков стрелы мечешь,
Сыновьям Глеба окружён.
Dakle, zagovornici teorije židovskog porijekla majke, pa čak i ako je, kakve veze ima, drže se ko pijan plota verzije da je to prezime od židovske riječi šalom. To je jedini dokaz na kojem u izgradili teoriju. Komplimenti.,…..mislim za budalaštine. Vama stvarno nikad nije dosadno.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Nego, to krštenje, jel to neka prednost, nešto što pomaže u političkom napradovanju, prosvetlite me.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Савремено друштво брине о јачању моралне подршке, а огромну улогу у томе носе и сами грађани Русије који показују одговорност и неравнодушност, изјавио је председник Русије Владимир Путин поводом 1030. годишњице од крштења Русије.

„Народи који су прихватили хришћанску веру као своју, могли су да достигну невероватне висине у политици, уметности, литератури, науци, али и у економској делатности. Стекли су невероватно искуство заједништва, које је у више наврата спасавало, јачало и подржавало нашу државу у најгорим тренуцима“, рекао је он.

Путин је оценио да на то духовно наслеђе време нема никакав утицај.

Патријарх Кирил: Када се каже „руска култура“, мисли се на три државе
„Наш свети дуг је да очувамо и умножимо тај дух за нова поколења. Веома је важно то што савремено друштво брине о јачању моралне подршке. Огроман утицај имају и хуманитарне и образовне организације“, истакао је руски председник.

Путин је навео и да је крштење Русије извршило велики утицај на светски развој, али и да је било одскочна даска за развој руске државности.

„Крштење је кључни тренутак у нашој историји, догађај цивилизацијских размера који је определио даљи развој Русије током векова“, рекао је и додао да је кнез Владимир својевремено направио одлучујући избор пруживши народу основу за заједништво, нови живот и све остало, како би се ујединили људи који су насељавали ту територију.

Навео је и да је православље учинило то што раније није било могуће — вера се обратила човеку, његовој души и савести, са вечним позивом на милосрђе, доброту и љубав, а људи су тај позив и чули.

Цитирајући чувеног руског писца Лава Толстоја, Путин је рекао и да је крштење Русије дало њеним прецима слободу избора између добра и зла.

Претходно је патријарх московски и целе Русије рекао да заједничка вера и култура Руса, Украјинаца и Белоруса није само начин да се очува национални идентитет, већ и да се обезбеди утицај на цео свет од стране јединственог народа „који је изникао из истог купеља за крштење“.

Izvor Sputnjik

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Simo

Ma to sto ti citiras iz Sputnjika su cista laprdanja za ovce za sisanje. A razuman covik vidi i ono sta stoji iza takvih izjava. I duma glavon i sam zakljucuje. A vama rusofilima i putinoidima sve prolazi. A cinjenica je da nema novina koje informiraju istinom. Pa cak ni Logicno nije u funkciji istinske informacije vec manipulativnog analiziranja koje moze a i nemora pogodit u sridu. Konaco ovaj clanak govori bas o tome kako Logicno moze itekako nelogicno fulat.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Buzz

Znam ja da je tebi bliža Angelina sisa.
Nisam rusofil i putinoid već ruski trol sa farme trolova u Sankt Peterburgu.Ili lenjingradski propagandni odsjek kpsssr ako ti je draže.
Mikojan je tražio prosvjetljenje o krštenju.Nikakva propaganda već zvaničan stav države i predsjednika,čak i mišljenje Patrijarha Rusije.Malo li je na ovu oskudicu provjerenih informacija?

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Clanak je smece. Cista propaganda. A koje su negativne strane malog Joze -Putina? O tome ne pisete. O pravima manjina, o religioznim pravima, o pravljenju ustupaka ortodoksnoj crkvi kakvu ni bliza ni daljnja ruska povjest ne poznaje. Ni svjetska! O likvidacijama pripadnika religioznih manina i persekucijama, otimanju njihove imovine, proglasavanju politicki neutralnih religioznih zajednica kao sto su Jehovini Svjedoci teroristickom organizacijom, zaplijena posjeda, zgrada koja je ta zajednica u Rusiji imala. Otimanje i paljenje kuca vjernika i trpanje u zatvore mirnih i nevinih civile cak i starice od 84 godine u zatvoru zbog tzv teroristickih aktivnosti- drzale bibliju u ruci i propovijedale. Da, to je u Rusiji terorizam. Putin licno svrstao ( a ne netko drugi ) u red sa ISILom. Sto o tome ne pisete malo? Kolika li je to sramota za Putina i njegovu Rusiju? Mize li gore? Otvorite link jw.org ( trazite what’s new a tko nezna engleski moze setapirati stranicu na svom jeziku ) pa ce te naci cijele price storije traktate o uzasu koji ruska drzava cini nad tim neduznim ljudima. Dajte otrijeznite se ljudi od zanesenosti Putinom, svaka medalja ima dvije strane. Zagrebite i onu drugu da stvorite realniji uvid u cinjenice,

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Buzz

Греб греб.Лада нива.
Государственная лотерея Столото

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Buzz

Cuj ovog “otvorite link jehovinih svedoka pa se uverite” 🙂
Dal si ti bre normalan? Sekta bolesnika zabranila roditeljima da dete dobije transfuziju,dete umrlo, sasvim slucajno je sekta finansirana iz USA I normalno da se zabrane . Idi nadji neki posao umesto sto ides od stana do stana sa kretenskim osmehom I u 99% slucajeva te isprate sa “mrs u 3pm”.
U Srbiji je sad fora da ih ljudi docekuju sa “cek prvo ja vama da saopstim radosnu vest, pokupio sam sinoc na splavu neku malu I kad se popela na kulu strazara vristala od radosti ko brata da zeni”
Kretenski osmeh nestaje u sekundi a oci govore “I tata bi sine”

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Oko

Oko@ gospe mi, nemas ti ni oko ni oci. Ti si i corav i ebetan, ako si iskreno mislija to sta si gori napisa. PA STAS berlavu coviku OBJASNIT? NISTA!

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Buzz

Ko je vama uopste utuvio u glavu ideju da ste vi ti koji trebate nekom objasnjavati bilo sta? Ne zvone ljudi vama na vrata da vas pitaju za objasnjenje vec vi idete od stana do stana nudeci se da objasnite nesto sto vas niko pitao nije. Nidje veze sa zdravom logikom?! Ako meni nesto nije jasno a interesuje me ja cu se potruditi da saznam a kod vas je logika “bas me briga jel coveka interesuje to sta imam reci, bas me briga jel on ima druga posla, moje je da mu zvonim na vrata I sa idiotskim osmehom na licu pricam nesto za sta njega savrseno zabole”.
P.S. Ako maloletno dete izgubi zivot zbog toga sto su mu psihicki nestabilni otac,majka ili baba pa su mu uskratili lecenje transfuzijom onda je normalno da robijaju a da li ce u zatvor sa biblijom u rukama ili listom iz kladionice to je njihov licni izbor

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Oko

Oko@ tebi lakse udje u guzu nego u glavu. Nisi vridan komentara. Drugi put kad budem iznosio cinjenice npr o lavovima ili hijenama – hoces li me proglasit lavom ili hijenom i reci da ja iznosim stavove sa aspekta lava ili hijene? Brzo ti mene uclani u JS. A o transfuziji necu pisati i o umrlom djetetu namjerno jer tek onda rcaku nebi razumio. Jesi se pitao zasto u svijetu ima preko 750 bolnica koje lijece beskrvno? Zasto izbjegavaju transfuzije krvi ? Zbog Jehovinih Svjedoka mozda? Jesili se pitao koliko je sigurna i pouzdana krv i transfuzija? Od cega je neka osoba bolovala? Dali bi je spasila ne jedna nego i 101 transfuzija da joj se dade? E nisi! Da jesi nebi piskarao to sta piskaras. Uostalom ovde pisem o cinjenici da Putin gusi vjerske slobode u svojoj zemlji. Kakva je to zemlja Rusija i Putin predsjednik kada se boji 250 hiljada Jehovinih svjedoka, da im cini isto ono sta i drug Staljin danas u 21 stoljecu? 250 iljada baba dice staraca, zena ? Ej covice! Specijalnu policiju naoruzanu do zuba sa pasima salje na ljude naoruzane biblijom u ruci. Donosi zakon o zabrani distribucije i stampanja biblije? Kakav to iskompleksirani pizdek, jadnicak od covika tribas bit za to napravit? Rusija je izgubila kompas usljed pritiska i sankcija izvana. Zatvara se u sebe i postaje rigidna, gruba i surova, a to nije dobro. Za to je licno kriv Putin i klika oko njega. Ovo je pogubno i lose prvenstveno za Ruski narod koji ja itekako postujem , cjenim i volim. Nisu zasluzili ovo sta im se radi.

Kandinski
Gost
Kandinski
2 godine prije
Reply to  Buzz

Aaaa, bidne preuzvišene, prečasne, i deboto poštene božje ovčice.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Kandinski

Pa popusi Bozanicu, ili mu posalji sincica na vjeronak da mu bude ministrant i da ga pouci sexualnim vjestinama ili kako to vec ide. Zna valjda i sam.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Buzz

Jehovini svjedoci su agresivni ljudi,manipukatori koje treba i proglasiti teroristima…..kapu skidam za taj potez Rusije. Tetak mi je bio u toj sekti,volio sam sa jadnikom razgovarati o vjeri….lupao sam ga kao Pante kantu jer to nije vjera vec fikcija.
Nemam ja problem sa njima,neka ljudi vjeruju ali su extremno agresivni po pitanju svoje promocije bas kao i homoseksualni i rodni lobi….sve to zbog toga treba u zatvor.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ovo samo govori koliko si ti i tvoje razmisljanje u rcuku. Ti nikom nebi da nikakva prava a etiketira bi ljude kako ti prne. Moze li babac od 84 god sa biblijon u ruci bit terorista? O JS si spreman pricat a da uopce ne sagledas kriticki sta oni sami o sebi kazu pa onda procjenis svojim mozgom sta je a sta nije istina . Ti se zadovoljavas onim sta drugi kazu. To je umobolno. I onda se pitate zasto vam je sve u zivotu tako. Ajde nadji neke novine ili bilo sta pa objasni svima nama ovde koji se to JS bavi politikom, koji je to krao, ubio, otimao tukao? I onda kazes da su agresivni i zagovaras likvidaciju tih ljudi. A Putin ti svetac? O boteje on u dupe.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Buzz

Dasta su nego teroristi kada dozvole da djete umre jer mu ne dozvole transfuziju.
I kao i vecina terorista povezani su sa americkom CIA-om i ostalim sluzbama…
Naravno, ovi sa vrha priramide Jehovinih svjedoka, dok ovi sa dna pojma nemaju, isprani mozgovi kao i Isilovci.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Buzz

Kvazi hriscani sa mozgom Vehabija. Kao kada bi Saudijca pitao zasto zene ne voze a on poceo kenjati “jel tI znas kolko saobracajki ima u svetu a ako zene ne voze planeta se manje zagadjuje izduvnim gasovima”.
Hriscanski ISIS koji kao I originalni isis regrutuje labilne licnosti mora odgovarati ako maloletno dete umre zbog njihovog radikalizma I uskracivanja osnovnog ljudskog prava na zdravstvenu negu. U Srbiji doneli zakon da je svaki covek nakon smrti obavezni davalac organa. Sahranice Vucic vase sasije a delove prodati na otpadu

Tres
Gost
Tres
2 godine prije

Samo tri slova …C A R !!!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Smijanje u loži na utakmici sa saudijskim Hitlerom, isprid ciloga svita, dok u Jemenu traje neviđen genocid. Sramotno i jako neukusno. Loš potez Putina. Al i on je ipak samo političar

ZigAtmann
Gost
ZigAtmann
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Nisi to smio napisati. A nebus ni komentara na to dobil jer nije u okvirima portala. Cijenim i ja Putina ali ne podrzavam ovaj kult na portalu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  ZigAtmann

Mora san napisat, jer je istina!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Nije istina, nego je glupost. U fazonu “ajde da mu zamjerim nesto, pa bilo sta, uvijek se moze naci nesto”.

Po vasoj logici Putin ne bi trebo pricati sa pola svijeta, posvadjat se sa svima…
Putin je pragmaticar, radi svoj posao vodjen interesima Rusije, i vodjen odgovornoscu pred interesima gradjana Rusije, a ne povrsnim moralisanjem.
Koliko su ljudi Ameri ubili, sada niko ne bi trebao da prica sa njima i da se sastaje?
Kada bi se ljudi vodili tvojom logikom, niko na ovom svijetu ne bi pricao ni sa kim.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

Ne čitam već neko vrijeme Logično, jer ne dolazim uopće na internet. Naime, skitam se naokolo, po prirodi.
Da se vratim na ovaj članak o Putinu. Hm, ispada da je Putin u djetinjstvu bio neki lokalni bandit, u što mi je teško vjerovati. Još mi je teže vjerovati da se sukobio čak sa 20 dečki, jer to je ipak bezvezno pretjerivanje. Putin je kao odrasli čovjek, visok 170 cm, a nije to neka visina, ipak. U nekoj dobi od 60 plus godina, svi se smanjimo barem za 2 do 3 cm, tako da je i taj podatak o 170 cm visine, malo netočan. Ali koga briga za nečiju visinu! Točno je da je živio u zajedničkom stanu, ali u tadašnjem Lenjingradu koji se obnavljao od rata, to je bila česta pojava. Jednako kao u ex-yu gradovima nakon rata, ili po najvećem broju gradova u Njemačkoj. Najmanje su za to krivi sovjetski komunisti, nećemo tako pretjerivati.
U članku ima posve netočnih podataka, npr.,o broju stanovnika Krima, ali ono šta je najvažnije je to, da Putin nije bio nikakav lokalni kvartovski bandit. On je jedan, a zašto to nije zapisano ,kuluran i obrazovan čovjek. Kao i većina stanovnika Lenjingrada. Zašto nije napisano da je njemački učio još od osnovne škole, a taj njemački je u Lenjingradu i SSSR-u, tada bio najpopularniji strani jezik. Zašto nije napisano da odlično govori i engleski?
Malo je poznato da i Merkelica odlično govori i ruski i engleski, i da ona i Putin mogu bez problema pričati na oba jezika.
Zašto je propušteno napisati da Putin ima veliku osobnu kulturu, veliku opću načitanost, i tipčino za mnoge Ruse, barata velikim brojem informacija. To se vidi iz njegovih govora ili iz njegovog obraćanja novinarima. To može samo netko tko ima veliku osobnu kulturu i opću i to veliku načitanost. To se kod Putina odmah uočava.
Nego, zašto nije napisano da Putin npr., svira klavir? To nije karakteristika za ulične bandite, kakvim ga ovdje možemo doživjeti. Mislim na članak.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik