Međunarodni sud pravde naredio Washingtonu da ukine dio sankcija Iranu

sud pravde
9 komentara

Najviši sud Ujedinjenih naroda je naredio Sjedinjenim Državama ukidanje sankcija Iranu koje utječu na uvoz humanitarnih dobara, te proizvoda i usluga vezanih uz sigurnost civilnog zrakoplovstva. Presudu je objavio glavni sudac Abdulqawi Yusuf iz Somalije.

Odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu je pravno obvezujuća, ali treba vidjeti hoće li je uprava predsjednika Donalda Trump poštovati.

Trump je odlučio ponovno uvesti  teške američke sankcije Islamskoj Republici u svibnju, nakon što se povukao iz nuklearnog sporazuma kojeg su s Teheranom postigle svjetske sile 2015.

Iran je osporio sankcije tužbom pred Međunarodnim sudom pravde koju je podnio u srpnju ove godine.

Sud je, na temelju preliminarne odluke, po vlastitom izboru uklonio bilo kakve prepreke koje proizlaze iz “ponovnog uvođenja sankcija izvoza u Iran medicinskih uređaja, hrane i poljoprivrednih proizvoda, te rezervnih dijelova i opreme potrebnih za jamčenje sigurnosti civilnog zrakoplovstva”.

Dakle, može se reći da je Međunarodni sud pravde samo djelomično donio “pravednu odluku“.

Presuda koja nalaže ograničavanje sankcija pokriva humanitarna dobra i civilno zrakoplovno gospodarstvo, što znači da sud nije išao tako daleko koliko je Iran tražio.

Američki američki veleposlanik u Nizozemskoj, Peter Hoekstra, to je potvrdio objavom na službenom Twitteru.

“Ovo je slučaj nad kojim sud nema nadležnost. Ipak, valja istaknuti da je Međunarodni sud pravde danas odbio odobriti sveobuhvatne mjere koje je zatražio Iran, te donio usku odluku o vrlo ograničenom broju sektora”, napisao je Peter Hoekstra.

Odvaži pa presudi

Dok je izricao takozvane “privremene mjere”, predsjednik suda Abdulqawi Yusuf je naglasio kako će se predmet nastaviti razmatrati i Sjedinjene Države još uvijek mogu osporiti nadležnost suda.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je na Twitteru pohvalio sudsku odluku, nazvavši je “još jednim neuspjehom za američke sankcije i pobjedom vladavine prava”.

Dodao je kako je međunarodnoj zajednici imperativ “kolektivno suprotstavljanje  malignom američkom unilateralizmu”.

Iranska državna televizija je odluku suda nazvala “pobjedom Teherana protiv Washingtona u Haškom sudu”.

Nijedan Nije određene nijedan datum za daljnje ročište. Na ročištima u kolovozu je Teheran zatražio potpunu zabranu sankcija sve dok se ne čuje bilo kakav argument koji se osporava njihovu zakonitosti, što znači da proces može trajati godinama.

Američki odvjetnici su odgovorili “kako su sankcije pravna i opravdana mjera za američku nacionalnu sigurnost koju Teheran ne može osporiti na međunarodnom sudu”.

Sud je u svojoj odluci rekao da američke sankcije “potencijalno mogu ugroziti sigurnost civilnog zrakoplovstva u Iranu” i da sankcije koje ograničavaju prodaju robe potrebne za humanitarne potrebe kao što su hrana, lijekovi i medicinski uređaji “mogu imati ozbiljno štetan utjecaj na zdravlje i živote pojedinaca na teritoriju Irana”.

Amerika - zastava - sud

Međunarodnog suda pravde u Haagu je priopćio kako administracija Donalda Trump mora “osigurati odobrenje dozvola i potrebne ovlasti”, a plaćanja ne mogu biti ograničena ako su povezana s humanitarnom i zrakoplovnom robom.

Sud je također rekao da se i Sjedinjene Države i Iran “suzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle zaoštriti ili proširiti spor između dvije zemlje”.

Američki odvjetnici su na sudu rekli da će uprava “iskoristiti sve napore” da razmotri zabrinutost zbog humanitarnih i zrakoplovnih pitanja vezanih uz sankcije.

Međutim, sud je u pisanoj presudi rekao kako američke sankcije “nisu prikladne za rješavanje apsolutno humanitarnih i sigurnosnih problema o kojima je govorio Iran”.

Iran tvrdi da su sankcije prekršile bilateralni sporazum iz 1955. godine, poznat kao Ugovor o prijateljstvu, koji regulira i promiče gospodarske i konzularne veze dviju zemalja. Ugovor je i danas pravno valjan, jer nikada službeno nije raskinut od strane obiju zemalja.

ICJ
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
5 godine prije

Ako se Vašington ne povinuje odluci Suda, izlaže se velikom riziku od NATO intervencije na SAD…………

udav
5 godine prije

haag slusaju samo izdajnici, i salju mu svoje borce… cuj haag uci pameti trampovu administraciju u vezi sa iranom dok istovremeno jemen umire od gladi i bolesti, da nije zalosno bilo bi smesno

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Hoće li USA izručiti Donalda Hagu??

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Vrlo mjerodavan sud.
Iz dobro obavještenih izvora iscurila je informacija da rade na dva iznimno teška slučaja:
– optužba za pokušaj oružane pljačke jedne koze, koju je nigerijska policija uhvatila i zatvorila 2009. g.
– optužba protiv jedne svinje koja je iz kampa ukrala 18 piva, napila se i pokušala potući sa jednom kravom, u Australiji 2013. g.

davor
5 godine prije

Haag je mjesto gdje bi čovjek očekivao Amal Clooney kako brani White Helmetse a Netanyahu određuje smrtne kazne šijitskim i iranskim dužnosnicima i američkim disidentima. Fuj za takav sud!A o našem podneblju i Haagu ne trebamo ni trošiti riječi.. Svi američki predsjednici od Trumana naovamo su po svim međunarodnim zakonima ratni zločinci. A do Trumana nije bilo baš puno međunarodnih zakona.

Spartak
5 godine prije

“Naredio je Sjedinjenim Državama”? Mislim da će mnoge u Washingtonu zaboljeti danas trbuh. Od smijeha.

opet ja
5 godine prije

Siguran sam da će se kauboji odmah povinovati ovoj odluci… U međunarodnom pravu od vajkada postoje samo dva činioca: sila i novac.
Sve ostalo je na nivou komedije ili bolje tragikomedije.

DrugiJa
5 godine prije

Sankcije su Iranu ponovno uvedene najviše zbog toga što im od 1979 ili ’76 drže “zamrznuto” (čitaj oteto) 300 milijardi dolara. S obzirom da USA ima godišnji proračun za vojsku nešto preko 700 milijardi dovoljno govori o kakvim novcima je riječ. A USA tih novaca nema da im vrate, uz kamatu. Sve ostalo su izmišljeni razlozi, osim da Iran ozbiljno narušava postojanje Izraela ovakvog kakvog znamo. Ili bi se morao mjenjati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI