Moshe Yaalon: “Izrael je danas preslab da bi se suprotstavio Hamasu”

Moshe Yaalon
30 komentara

Bivši izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon priznao je da je Izrael danas previše “slab” da bi se suprotstavio snagama Hamasa.

Tijekom posjete izraelskim položajima u blizini Pojasa Gaze u petak, Yaalon je kritizirao loše upravljanje sadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i mjere poduzete kako bi se suprotstavili palestinskim frakcijama, uključujući pokret otpora Hamas.

“Vidim da smo oslabljeni […] Izrael je u doba Netanyahua oslabio”, dodao je Yaalon, Netanyahuov suparnik na predstojećim izraelskim izborima zakazanim za 9. travnja.

Izraelski bivši general je također osudio Netanyahua zato što je dopustio Kataru da šalje financijsku pomoć u Gazu kojom su se isplaćivale plaće dužnosnicima u palestinskoj enklavi.

Njegove izjave dolaze u vrijeme kada je izraelska vojska pojačala svoje napade na Gazu, ostavivši 270 mrtvih i tisuće ranjenih Palestinaca koji od  30. ožujka 2018. godine provode tjedni Marš za povratak u svoje okupirane domove i otetu zemlju.

Prošlog studenog je Izrael dobio snažan udarac od strane Hamasa, koji je raketiranjem odgovorio na izraelsku agresiju i lansirao stotine raketa na Izrael, čime je prisilio režim Tel Aviva da traži primirje.

Reagirajući na to, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je podnio ostavku, budući da je primirje smatrao “političkom pobjedom” pokreta palestinskog otpora.

Osim toga, izraelski ministar regionalne suradnje, Tzachi Hanegbien, priznao je sredinom studenog kako bi invazija na Pojas Gaze biti vrlo štetna za Izrael i poginulo bi na stotine njegovih vojnika.

Hamas je u subotu poručio da će Izrael u slučaju rata morati evakuirati svoje glavne gradove.

Čelnik Hamasa u Pojasu Gaze, Yahya Sinwar, upozorio je u subotu Izrael da novi rat neće biti ograničen na izraelska naselja u blizini palestinske enklave, već će uključivati i Ashdod, Ashkelon, Negev i Tel Aviv.

“Zapamtite ovo obećanje. Prsti otpora u Pojasu Gaze su na okidaču. Danas smo deset puta jači nego 2014. godine, kada je došlo do brutalne izraelske agresije na stanovnike Gaze”, izjavio je Sinwar i zajamčio da će eventualni rat “nametnut” protiv Pojasa Gaze “agresoru donijeti samo poraz i patnje”.

Njegove izjave dolaze nakon što je izraelsko zrakoplovstvo posljednjih dana pokrenulo veliku vojnu operaciju protiv Pojasa Gaze, koja je uključivala bombardiranje nekoliko područja, uz nanošenje štete na 500 kućanstava i uništenje još 30 područja.

Izrael i okupirane teritorije
FOTO: Izrael i okupirane teritorije

 

Avigdor LiebermannHamaspojas GazeTzachi HanegbienYahya Sinwar
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PrahaMilan
4 godine prije

sionisti na sve naicne pokusavaju unistiti Izrael a imaju u redovima regularne vosjke Izraela puno onih koji bi vidjeli izrael na koljenima.Malo se gospoda zaletjela,dobivaju takvu lekciju u americi i svijetu ovih dana da im se vrti u glavi,nisu niti svjesni sto ih ceka..

Brave new world
4 godine prije

Tužno je gledati kako jedan narod, kojeg je Hitler pokusao istrijebiti sada radi slično drugim narodima.

Siniša
4 godine prije

Nije Izrael slab, Izrael je jak, prejak ali je problem što su i drugi sada jaki;sumnjam da je Hamas nekakav problem Izrelu ali tu je Hezbolah koji može nanijeti zbilja veliku štetu Izraelu. Tu je i Rusija koja polako rješava Siriju, pitanje je vremena kada će preuzeti Liban;polako okružuje Izrael, u njenom prisustvu nuklearni arsenal Izraela nema svrhu ali takođe i Izrael je siguran jedino sada Golan postaje enigma.

Riddick
4 godine prije

Ima ovde malo i predizborne kampanje, Izrael ima jaku vojsku i mogao bi svašta da učini Hamasu i Hezbolahu, ali bi i sam previše izgubio.
Izrael ima mesta sa visokom gustinom naseljenosti i ranjivu infrastrukturu, na primer postrojenja za desalinizaciju vode, koja ako bi bila pogodjena bi izazvala katastrofu, takodje elektro mreža itd…
Mislim da ni Palestincima ni Izraelu nisu potrebni novi ratovi i da je status kvo najbolje kratkoročno rešenje.

krezubi glasac
4 godine prije

Kad se potomci sinova Isaka i Ismaila oca Abrahama zamrze to je mega patnja tisucama ljudi tisuce godina. Prezalosno. Koliko mrznje u jadnom kratkom zivotu, Pretuzno.

Ivan S
4 godine prije

Kad šiti prestanu isporučivati sunitima rakete koje ne bi ni najgorem neprijatelju dijelili besplatno, a palestinici Hamas ih plačaju životom “QASSAM” onda bi priča bila vjerodostojna.

hazar
4 godine prije

dovoljno je jak da dođe do eufrata

Pizistrat Nelson
4 godine prije

Al ga ovaj pila naopako, da radi na pilani ostao bi bez prstiju…

samo tako
4 godine prije

Gospodin Moshe žali što nije jače potaracao palestince
Čovjekoljubno !!

benny
4 godine prije

izrae treba oslobodit od nila do eufrata plus prostor hazarskog kanata i to podjelit na judeju,sarmatiu i kurdistan

Miki
4 godine prije

Izrael se mora teritorijalno širiti i rasti mu populacija do barem 40 milijuna stanovnika. Kad to dostigne onda se može odupreti i sveopštem udruživanju arapa u ratu naprama Izraelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI