Nakon blokade isporuke zrakoplova F-35, SAD protiv Turske pripremaju sankcije

Turska SAD
10 komentara

SAD i Turska ponovno su u političkoj krizi. Ovoga puta je riječ o suđenju američkom pastoru zatočenom zbog sumnje u špijunažu i pomoć teroristima.

Američki pastor Andrew Brunson uhićen je u Turskoj prije gotovo dvije godine zbog sumnje u špijunažu i navodne veze s terorističkim organizacijama. Prekjučer je pušten, ali ostaje u kućnom pritvoru i mora se suočiti s daljnjim pravnim postupcima. Za Washington je ovo politički motiviran slučaj, kao što tvrdi CIA, koja je sada neprijatelj Erdogana i štiti Fethullaha Gülena kojeg je Turska optužila za organiziranje pokušaja državnog udara u srpnju 2016.

U međuvremenu je američki potpredsjednik Mike Pence zaprijetio Turskoj sankcijama. Upozorio je predsjednika Erdogana na ovakve posljedice, ako pastor Andrew Brunson ne bide pušten i prebačen u SAD. Ako bude tako, to bi bilo prvi da Washington uvodi sankcije jednom od NATO saveznika.

Američki predsjednik Trump, koji je Brunsona opisao kao “velikog kršćanina, obiteljskog čovjeka i prekrasno ljudsko biće”, pozvao je Tursku na njegovo oslobađanje i također zaprijetio sankcijama.

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, nije bio posebno impresioniran.

“Nitko neće diktirati Turskoj što će činiti, nikada nećemo tolerirati prijetnje od bilo koga, vladavina prava vrijedi za sve, bez izuzetka”, napisao je Mevlut Cavusoglu na Twitteru.

Postavlja se pitanje kako će SAD reagirati nakon oštrih napada u posljednjih nekoliko mjeseci na Tursku, koja kupuje ruske sustave protuzračne obrane S-400 i sve jače odnose Ankare s Moskvom i Teheranom, ali i Pekingom.

f-35
FOTO: F-35

Sve je otišlo tako daleko da je američki Kongres zabranio isporuke zrakoplova F-35 Turskoj. Naime, unatoč upozorenjima turskih vlasti da to čini, američko Kongres je službeno zabranio isporuku borbenih zrakoplova F-35 Turskoj.

Ukidanje zabrane se uvjetuje “ilegalno zatočenih” američkih državljana u Turskoj. Tekst izričito spominje pastora Andrewa Brunson kojeg je Turska uhitila kao pripadnika zabranjenog Gülenovog pokreta.

Američki ministar obrane James Mattis je upozorio da bi sprečavanje slanja u Tursku planiranih 50 do 75 zrakoplova poremetilo opskrbni lanac u proizvodnji F-35 i povećalo ionako visoke troškove proizvodnje ovih letjelica.

Razvoj borbenih zrakoplova F-35 su obilježila kašnjenja i pretjerani troškovi, a državni dužnosnici traže da se neki od tih troškova nadoknade masovnim izvozom ovih zrakoplova u brojne zemlje.

Turska će odgovoriti na sankcije kojima SAD prijete u slučaju kupnje S-400

Turska ostaje bez F-35 – Ankara: “Žalosno, ali nećemo ostati bez alternative”

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
5 godine prije

Turska neka sad lepo zatvori sve američke vojne baze in zapleni svo američko naoružanje.

Orijunac
5 godine prije

Tri mjeseca im je trebalo da usvoje novu taktiku protiv erdija, sada će to sve ići puno brže.

kebab
5 godine prije

Kebab sankcije?

davor
5 godine prije

Američka vanjska politika: reket, reket, malo šverca i reket.

nbava kua
5 godine prije

F35 josw skuplji.Aj dobro 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.