Turska će odgovoriti na sankcije kojima SAD prijete u slučaju kupnje S-400

Vojska, Turska, ceremonija, mimohod, zastava
18 komentara

Turska će odgovoriti Sjedinjenim Državama, ako Washington odluči nametnuti sankcije zemlji zbog nabave ruskih obrambenih raketnih sustava S-400.

Ovi je vijest na sastanku s urednicima agencije Anadolu potvrdio ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavusoglu.

“Kažu da nam, ako kupimo sustave S-400, mogu uvesti kazne i protiv nas primijeniti sankcije. Onda ćete vidjeti naš odgovor. Ako želite takav odnos, to je vaš izbor”, rekao je čelnik Ministarstva vanjskih poslova Turske, komentirajući moguće sankcije koje je Washington najavio uvesti protiv Turske ako odluči primiti ruske sustave S-400.

Istovremeno, Çavusoglu je izrazio mišljenje da “američko vodstvo ipak ne želi pokvariti odnose s Turskom zbog pitanja koja su se otvorila oko nabave sustava S-400″.

U studenom 2016. su potvrđeni pregovori između Turske i Rusije o kupnji S-400. Sklapanje ugovora je Rusija potvrdila 12. rujna 2017., kada je turski predsjednik Erdogan rekao je da je u ugovoru već uključen predujam za isporuku sustava.

Turska će postati prva država članica NATO pakta koja će kupiti ruske S-400. Broj isporučenih kompleksa službeno nije naveden.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Aaron Wess Mitchell je 26. lipnja upozorio da će Turska zbog kupnje sustava S-400 biti sankcionirana od strane Washingtona, što će značiti kvalitativne promjene u bilateralnim odnosima dvije zemlje. Osim toga, kako je Aaron Mitchell je naglasio da SAD mogu odbiti dogovoreni transfer Turskoj zrakoplova F-35.

S-400 “Triumf” je dalekometni protuzračni raketni sustav koji je dizajniran za uništavanje neprijateljskih zrakoplova, raketa i balističkih projektila, uključujući projektile srednjeg dometa i površinske ciljeve.

F-35Melvut ÇavuşoğluNATOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fakesve
5 godine prije

Uvijek sam govorio da je Erdogan bogomdan jer pridonosi ravnotezi velikih.

Marko S.
5 godine prije

Erdogan okreće leđa svojim najboljim prijateljima, Amerikom i Izraelom. Oni su do sada štitili da Turska nije platila za mnoga zlodjela iz prošlosti, izmedju ostalog, genocid na 1500000 Armenaca. Njihovo sistematsko ugnjetavanje Kurda se vise neće prešućivati.

Oko
5 godine prije

Grcka je kupila modernizovani S-300 pmu tako da nije Turska prva nato drzava koja kupuje u RUS a Bugarima I Slovacima je ostao S-300 iz WP I ne pada im na pamet da ga se odreknu

Spartak
5 godine prije

Bravo Turci. Samo, ako ustrajete do kraja, ako se ne “predomislite”.

Siniša
5 godine prije

Zejlo brate evo malo da naparis oci,interviju Turske tv sa FSA teroristom u Idlibistanu….bacite oko na poledjinu.comment image

fbslo
5 godine prije

Več više godina tvrdim, da je Erdogan pokeraš, koji če popušiti na kraju.
Pa on još uvijek igra poker, a o pušenju nikdje ništa…

Bakarić
5 godine prije

Zna on da su ameri protiv njega organizirali puč koji nije uspio i da su ga u stvari rusi spasili tako što u ga na vrijeme obajvjestili o tome

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI