Neće samo SAD platiti “Trumpovu doktrinu” – Bliski istok i Izrael ostaju sami s Rusima i Iranom

Bliski Istok
31 komentar

Trumpova doktrina, koja je utjelovljena u povlačenju američke vojske iz Sirije i smanjenju kontingenta u Afganistanu, imat će posljedice koje će se osjetiti u različitim zemljama svijeta, tvrdi autor članka kojeg je objavio Arab News. S druge strane, za Rusiju će to biti dar, jer će samostalno moći upravljati procesima u Siriji i šire. No, Izrael će se morati sam nositi s rastućim iranskim utjecajem u regiji.

Poslijeratna američka vanjska politika se temeljila na nizu načela, koja su se u osnovi sastojala u zaštiti saveznika od rastuće prijetnje komunističkog bloka. U to vrijeme je Bliski istok prerastao u novu vruću točku, ali se uvijek smatrao sferom američkog utjecaja, piše novinar Osama Al-Sharif u članku za Arab News.

Ali sada je Donald Trump predstavio svoju vanjskopolitičku doktrinu, koja je sa svojim izolacionizmom, prema autoru članka, slična politici Washingtona s kraja XIX i početka XX stoljeća. Međutim, on sumnja da je prije nego što je najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije Trump o ovoj odluci razgovarao sa stručnjacima u području obrane i nacionalne sigurnosti. Ovaj korak naziva “čudnim “, a ideju o smanjenju broja vojnika u Afganistanu “još očajnijom”.

Prema riječima Osame Al-Sharifa, upravo je ta odluka prisilila ministra obrane Jamesa Mattisa i druge važne dužnosnike da napuste svoje mjesto, što su učinili u znak protesta. Kongresmeni su ga također osudili, ali nikada nisu uspjeli razuvjeriti Trumpa da postupi drugačije.

Kao što primjećuje autor članka, Trump očito nije vođen geopolitičkim ciljevima, već isključivo financijskim. Prema njegovim riječima, takva “Trumpova doktrina” potkopava cjelokupnu američku vanjsku politiku, koju su desetljećima vodili predstavnici obiju stranaka.

“Trump je napisao da Sjedinjene Države ne bi trebale igrati ulogu policajca na Bliskom istoku, što ima negativan učinak na regiju, njene probleme i američke nacionalne interese, posebno u zemljama Perzijskog zaljeva”, žali se Osama Al-Sharif.

Američka vojna intervencija u Afganistanu i Iraku je dovela do neželjenih posljedica i Ameriku je koštala tisuće milijardi dolara, a da nisu uspjeli u izgradnji državnosti. Afganistan je za Sjedinjene Države postao najduži rat u povijesti i uvjerenje da su političke odluke za tu zemlju iluzorne.

“U Siriji SAD također nemaju jasnu dugoročnu strategiju. Tvrde da su tamo da poraze ISIL, ali su teroristi ostali neporaženi, unatoč Trumpovim izjavama o američkoj pobjedi. Povlačenje američkih vojnika može im dati novi vjetar u leđa”, žali se autor članka.

Trumpova odluka pokazuje i saveznicima i neprijateljima da se na SAD više ne mogu osloniti, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Izrael u američkom povlačenju iz Sirije vidi dar za Iran, jer će se sada sam morati nositi s rastućim iranskim utjecajem na svojim granicama.

Sirijski Kurdi, koji su se borili protiv terorista i nadali se određenim političkim pravima u novoj Siriji, također su nesretni.

U isto vrijeme, ovo je dar za Rusiju, primjećuje Osama Al-Sharif, jer će Moskva sada određivati što će se dalje događati u Siriji i šire. Prema njegovim riječima, ta će odluka uznemiriti američke saveznike diljem svijeta, od Južne Koreje i Japana do Poljske i baltičkih zemalja.

“U svijetu globalizacije je teško zamisliti da će se Sjedinjene Države zakopati i sakriti iza Trumpovog hvaljenog zida. U geopolitici nema ispravnih i pogrešnih odluka, postoje samo posljedice, a sada će se cijeli svijet morati suočiti s posljedicama Trump doktrine”, piše saudijski Arab News.

Arab News

 

 

HezbollahISILIslamska država
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
5 godine prije

Sljedeći puta kada amerikanci budu namještali izbore, moraju se pobrinuti da sve kandidate koji im ne pašu prije izbora strpaju u zatvor, pod optužbom da su surađuju sa rusima. Onda će izbjeći sindrom ludila koji je nastao nakon trupove pobjede.

shumadinac
5 godine prije

Novinar je napravio dobar osvrt – Tramp je izdao Izrael i Saudijsku Arabiju i tako pomogao Iranu i Rusiji.
Nije iznenađujuće, sve vreme je očigledna Trampova mržnja prema Izraelu a posebno saudijskom prestolonasledniku dok je prosto neobjašnjiva ljubav prema Iranu.

Mogao je da napiše koju i o najnovijoj svađi između Erde i Bibija.

Alen
5 godine prije

Zvuci divno ,krasno ali to je samo obicna laž , kao i sve sto dolazi iz usa..Ova trenutna situacija je i onako vise plod rezervnog plana amerike nastalog ulaskom rusije u siriju i osujećivanjem njihovih planova…
Usa ima u siriji , zvanicno, sam sebi dat mandat da se bori protiv isila , koji sad kad je porazen izbija argument ostanka tamo..Kurdska karta i onako nije jaka i sluzila je tek toliko da uvuce tursku u siriju.. Turska i Izrael preuzimaju stafetu od usa , koja ce se sigurno vratiti u siriju s novim mandatom , koji ce opt dati sama sebi , ovaj put u sluzbi zastite saveznika turske i izraela ..

Kako je tramp “nepredvidivo” povukao trupe iz sirije , ocekujte isto to “nepredvidivo” vraćanje istih ovaj put samo u drugacijoj ulozi…

čitalac
5 godine prije

Trump i njegova ekipa odlično razumiju govor brojeva, koji je vrlo jasan i neumoljiv..
Zato im je jasno da održavanje imperija, ovakvog kakav je sada, daleko prevazilazi njihove mogućnosti. Daleko.
I iscrpilo ih je to.
Zato je Trump u stvari dobra opcija za Amerika, a obzirom na to da neće igrati svjetskog žandara – i za svijet.
Ali se varaju oni koji misle kako će se Amerika povući u sebe.
Ne, prilagodit će troškovnik, odn. veličinu svojega imperija finansijskim mogućnostima.
Pa, to je u stvari dobro za sve.

igi
5 godine prije

…teško mi ovo pada…trumanova doktrina hm….izolacionizam,hmmm,…kroz ovaj tekst se nenapisano provlači kako je to loše jer navedena doktrina donjela je u 20st. puno zla svijetu…omogučila razvoj njemačkog militarizma nacizma,talijanskog fašizma pa i komunizma….stoga logično kroz ovaj tekst provlači mantru kako smo svi osuđeni na propast ako amerika redovito tu i tamo ne baci majku svih bombi….ma ukratko F…you logično…prodane ste duše kao i svi ostali….

Miki
5 godine prije

Bravo Trump! Dokazao da nije igrač NWO. Pokušava da konsolidira SAD, a to je prije svega financijski.

spartak
5 godine prije

Moj VAŽAN savjet Predsjedniku SAD: Donalde, nemoj se s Melanijom voziti kroz Dallas u kabrioletu.. Moga bi pasti kiša, ozepsti ćeš.

tabula
5 godine prije

A nitko na zapadu da kaže da se Izraelci služe živim štitom!

Moreno
5 godine prije

Veliki je to mehanizam da bi se tek tako mogla unutrašnja politika Amerike, a još manje geopolitika odvojit od financija i ekonomije. Ako se uprati samo zadnjih nekoliko Trumpovih twittova kako nevoli ono šta FED Powel radi, da bi mu već sutra bija prijatelj i naročito ono Trumpovo prekjučer “buy the dip” i jučerašnje Trumpovo pojavljivanje u Iraku onda je besmisleno analizirat šta Trump radi, a još manje odnos FED-a i Trumpa.
Meni se čini kako je analiziranje i izvođenje zaključaka Trumpovih twitova na dnevnij bazi samo gubljenje vrimena.
Ono šta svaka državna zajednica može je pripremanje na sve opcije istovremeno, a u prvome redu easy way out u slučaju globalnoga financijskoga kolapsa i niti malo zanemarivanja i opcije svijetskoga rata di se naziru obrisi ko bi tu koga i di.
We all know who is going to pull the plug, but we do not know when and where.

ShaCkaL
5 godine prije

Amerikanci su izbjegli bankrot dolaskom Donalda a pojedine obitelji način enormnog bogacenja. Odlučan potez bolje dijeliti plijen s par velikih nego igrati rulet. Al ovo su tek počeci Donaldova djelovanja ( on baš ima hrabrost) ovo je super super teška kategorija i to opasni lobiji, gdje Trump rizikuje ne samo ugled već obitelj je na kocki. Ja vjerujem da je on pravi Patriot i da radi koliko može trenutno za boljitak USA ( ne znam možda griješim) Al ajde recimo vjerujem u ono što bi želio nisam 100% logičan. Nekako mi je poseban ovaj lik baš poseban kad malo istrazis njegov život on je osoba koja je postigla sve Apsolutno sve što je želio bez ljigavih donatora, lizanja i ostalih načina.. Baš je lik znači nepostoji niti jedan leader čiji je životopis sličan njemu. Nadam se da nije ubačen baš se nadam da igra za raju :)….

spartak
5 godine prije

Dobronamjeran savjet Trumpu: Donalde, izbjegavaj vožnju ulicama Dallasa u kabrioletu. Možda padne kiša pa nazebeš i umreš od upale pluća

davor
5 godine prije

A kada je to amerikancima u Afganistanu i Iraku cilj bio izgradnja državnosti? Cilj je bio besplatni heroin i besplatni benzin.

Mile Kos
5 godine prije

Zabavno. Na karti ovoga clanka ima jos uvek Jugoslavija. 🙂

Jurišić maja
5 godine prije

rugali su se s njim nazivali ga svakakvim imenima a na kraju će ispasti najbolji američki predsjednik od 1945 i dobiti će zasluženo nobelovu nagradu za mir a sve to jer razmišlja pragmatično i isključivo vođen ekonomskim pokazateljima države kojoj je na čelu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI