Norveška po otmicama djece oborila rekord argentinske hunte – Konačno ide pred Europski sud

Ograda djeca zatvor otmica
52 komentara

“Niños Desaparecidos” je sinonim za djecu koju je fašistička vojna hunta u Argentini ’70-ih i ranih ’80-ih otela njihovim “ideološki nepodobnom” ili likvidiranim roditeljima i dala ih obiteljima koje su bile naklonjene režimu. Proteklih godina se utvrdilo da su u tom razdoblju fašistički generali i pukovnici naredili otmice 30 000 djece, navodi skupina za ljudska prava Madres de Plaza de Mayo. Organizaciju su osnovale majke i bake nestalih koji su se proteklog desetljeća svakog četvrtka sastajale kako bi marširali oko istoimenog trga u Buenos Airesu, tražeći da znaju sudbinu svoje djece.

Ali ovdje govorimo o bivšoj vladavini fašističke vojne hunte i najgore diktature u povijesti Argentine, gdje su ljudi nestajali svakodnevno, a generali su u dogovoru s režimom bliskim kardinalima došli do rješenja da je najkršćanskije ubiti ih tako da ih se neurolepticima i narkoticima uspava i iz vojnih zrakoplova baci u međunarodne vode Atlantskog oceana. Otmice mučenja, torture i likvidacije su bile svakodnevna pojava u Prljavom ratu koji se tada u Latinskoj Americi vodio uz blagoslov više američkih uprava.

Međutim, danas ponovno govorimo o Norveškoj, zemlju vladavine prava, demokracije i visokog standarda. Ali ispada da je Norveška gora od argentinske hunte, barem po broju otete djece koji su jednako ideološki nepodobni, ali po standardima neoliberalne ideologije koja se krije ispod krinke ljudskih prava i prava djece.

Norveška služba Barnevernet je samo 2015. premašio neslavni rekord argentinske hunte i biološkim roditeljima je, često iz banalnih razloga, oteo 36 800 djece. Do 2019. je ova brojka poprimila razmjere zbog kojih bi trebala intervenirati međunarodna zajednica, a Norvešku proglasiti fašističkom državom i osuditi je na vraćanje djece roditeljima i isplate novčanih naknada, tako visokih da očiste njihov Nacionalni fond, na kojeg je nacija otmičara djece tako ponosna i čuva ga za sigurnost budućih generacija.

Ovaj je skandal poznat godinama, ali Norveška i dalje krade njezinu djecu od njihovih roditelja, često imigranata, ali i od svojih državljana.

Nakon prosvjeda i pobjede obitelji Bodnariu, koja je vratila petoro djece odvedenih od norveških socijalnih službi, uslijedile su pritužbe i novinarske istrage, a po prvi put se Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava složilo ponovno ispitati sličan slučaj.

Tužbu je Europskom sudu za ljudska prava podnijela udruga ADF International, čime su dokazani nedostaci sustava Barnevernet koji djeluje bez dokaza i tako čini najgoru nepravdu na svijetu, jer se samo tako može nazvati otmica djece od bioloških roditelja i razdvajanje braće i sestara, dajući ih u različite udomiteljske obitelji.

Nakon nedavnog izvješća Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o alarmantnoj akciji Službe za zaštitu djece (CPS) socijalnih službi Norveške, koja svake godine otme tisuće djece iz njihovih domova, po prvi put je Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava prihvatilo preispitati slučaj “Strand Lobben protiv Norveške”, obitelji koja je izgubila skrbništvo nad djetetom.

To je bilo moguće zahvaljujući i međunarodnim prosvjedima, koje su organizirale kršćanske zajednice nakon slučaja supružnika Bodnariu rumunjskog podrijetla, ali s prebivalištem u Norveškoj, kojima je 2015. godine zbog kršćanskog obrazovanja oteto petero djece.

Konačna pobjeda obitelji je navela druge da svoje priče ispričaju novinarima, koji su se sada fokusirali na ovaj problem.

Među njima je i video pregled za 2016. godinu, kojeg je objavio njemački DwNewsu i najnovije izvješće kojeg je objavio BBC.

Norveška odvodi djecu od obitelji – A razlozi…?!

Iz prve istrage se pojavio slučaj obitelji kojoj je kćer oteta čim je rođena, zbog prošlosti njezinog oca s drogom i zatvorom, bez uzimanja u obzir da čovjek godinama živi drugi život, bez opijata i bez kontakta s kriminalom.

Dok je Anne Kathrine Eckbo-Fangan, bivša zaposlenica norveške socijalne službe, objasnila za DwNews da je zbog problema sa savjesti odustala od tod posla, jer nije mogla “što je moguće brže oteti djecu iz kuće bez rasprava i dati ih posvojiteljima do dobi od 18 godina”.

Tada su postojali popisi “sumnjivih” pojedinaca samo zato što su bili “siromašni, bolesni, nezaposleni roditelji, obitelji bez rodbine i drugo”, rekla je Anne Kathrine Eckbo-Fangan.

Čak je i blago, gotovo bezbolno udaranje djece u nekoliko slučajeva bilo dovoljno da socijalna služba intervenira, naviknuta na korištenje neuobičajenih metoda, odobrenih od strane sustava.

Čak je i intervjuirana norveška zaposlenica Ureda za socijalnu skrb za djecu, gđa. Grogvig, priznala da je normalno da se dogode sukobi između sustava i obitelji stranog podrijetla, “jer Norvežani imaju vlastitu definiciju onoga što je najbolje za dijete”.

Ali to nije samo kulturološko pitanje. Norveški odvjetnik Olav Sylte je istaknuo da sustav djeluje u suprotnosti s međunarodnim pravom i ne bi smio uzimati djecu iz domova, osim u ekstremnim slučajevima.

Iz mnogobrojnih priča se pokazalo da će, ako je osoba kao dijete dana udomiteljskoj obitelji, a kasnije postane majka ili otac, biti nadzirana od socijalne službe koja joj može oduzeti bebu odmah nakon poroda, bez drugih razloga. Ovaj začarani krug masovne otmice djece nadilazi bolesnu maštu argentinskih generala i usporediv je “pravilima i zakonima” nacističke Njemačke.

ADF International, koji se bori protiv ove ovlasti država i predstavlja slučaj Strand Lobben u Europi, objašnjava preko odvjetnika Laurencea Wilkinsona funkcioniranje norveške službe CPS.

“U izvješću Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, posebno iz paragrafa 16 do 23, u kojem se navodi da ovi slučajevi počinju kada netko pošalje obavijest službi za skrb o djeci Barnevernet, a obavijest može doći od susjeda, prijatelja ili rođaka, ali i od javnih vlasti kao što su učitelji, zdravstveno osoblje ili policijski službenici”, kaže Laurence Wilkinson.

U izvješću se također navodi da se broj obavijesti povećava svake godine, “s nešto više od 37 000 u 2008. na nešto više od 58 000 u 2016. godini, a malo ih je odbijeno, tako da službe za čuvanje djece prikupe sve potrebne informacije, koristeći stručnjake kako bi “donijeli informiranu odluku u roku od tri mjeseca, do šest u posebnim slučajevima, o mjerama koje treba provesti” .

Ova prva faza istrage, kaže se u izvješću, “navodi se u mnogim obiteljima kao najstresnija”, jer vizija koju imaju o Barnevernetu apsolutno nije pozitivna i mnoge obitelji strahuju da će njihova djeca biti oduzeta, posebno, ako nisu norveškog podrijetla.

Slučajevi mogu završiti intervencijama različitih vrsta, objašnjava Wilkinson, alo Barnevernet vjeruje da je najbolje dijete oduzeti roditeljima, a istrage se moraju obratiti Županijskom odboru za socijalnu skrb. Broj djece koja se oduzme po zaprimljenoj optužbi od bilo koga i za bilo što je između 2008. i 2012. godine povećan za 52%.

Ali zašto Barnevernet želi oduzeti djecu iz njihovih domova uz nejasne optužbe koje su se često pokazale neosnovanima?

Desaparecidos Chile 1973
FOTO: ilustracija, Desaparecidos Chile 1973

“Norveški zakon obično dopušta da se dijete udalji od roditelja iz ozbiljnih razloga, ali budući da je odredba nejasna, bilo je mnogo kritika da Barnevernet uklanja djecu sa slabim razlozima poput ovih: “moguće buduće emocionalne štete”, “nemogućnost utjehe djeteta”, “nemogućnost uspostavljanja pravila” ili “nedostatak roditeljskih vještina”, kao što je navedeno u paragrafu 19. Stoga je krajem 2016. 1,1% djece u Norveškoj živjelo izvan svog doma, kaže odvjetnik Wilkinson.

Većina slučajeva se odnosi na strane obitelji, a razlozi se uvijek nalaze u izvješću koje govori o kulturološkim razlikama koje navede Barnevernet.

Nadalje, u paragrafima 42 i 43 izvješća kojeg je objavio PACE, otkriveno je da “se u većini zemalja povećao broj intervencija i odluka o uklanjanju i da je zabrinjavajuće što preventivni pristup u sjevernim europskim socijalnim službama nije doveo je do smanjenja operacija oduzimanja”.

Među ostalim razlozima koji dovode do otmica se pojavljuju “rastuća averzija prema socijalnim radnicima”.

Ali se govori o mogućoj “diskriminaciji” roditelja neaktivnih klasa, “siromašnih, neznalica i migranata”, kao i “roditelja s poviješću duševne bolesti ili zlouporabe droga ili kriminalne prošlosti”, pa čak i “vjerskih manjina”. Ima još toga, jer se pokazalo da se 20% socijalnih radnika ne izjašnjava.

Ako je obitelj nevina, dijete se ne vraća kući

Kako je onda moguće da u nekoliko slučajeva, kao što je ovaj koji je trenutno u fokusu, čak i ako optužbe protiv obitelji padnu, djeca ostaju u udomiteljskim obiteljima?

Wilkinson to objašnjava na ovaj način: “Radno vrijeme roditelja je vrlo malo, kao što stoji u paragrafu 33, stoga, čak i ako optužbe padnu, opravdanje je sljedeće: djeca su se do sada nastanila u novom domu i stoga vraćanje njihovim obiteljima nije u njihovom “najboljem interesu”. To se dogodilo i u slučaju Eve Mihalakove. Optužbe protiv njezina oca su pale, ali ona nije vraćena majci i ocu.”

Mnoge obitelji tada se žale da su sudovi a priori na strani Barneverneta i Centra za djecu pri socijalnoj skrbi.

Izvješće govori upravo o tom problemu, tako da u 90% slučajeva Županijski odbori za socijalnu skrb izvršavaju naloge Barneverneta, dok u 90% slučajeva to čine i žalbeni okružni sudovi.

Vrlo malo presuda se ukida ili barem preispita od strane Žalbenog i Vrhovnog suda. To sugerira da su sudovi vrlo nerado zauzimaju stavove protiv Barneverneta. Sve se to pogoršava činjenica da pravno zastupanje roditelja i Barneverneta u praksi nije jednako niti pošteno.

Prema Wilkinsonu “nema dokazanih dokaza da zaposlenici CPS-a primaju bonuse, ali su zato udomiteljske obitelji dobro plaćene”.

Na primjer, Peer Salström-Leyh, norveško-njemački poduzetnik, čak je izgradio carstvo posvojiteljskih domova u sedam europskih zemalja. Definirane kao neprofitne organizacije, privatne Zaklade Salström-Leyha imaju pristup rezervi od milijarde norveških kruna od poreza građana i ne plaćaju porez na vlastitu dobit.

Štoviše, državna socijalna služba odobrila je stope financiranja posvojiteljskih obitelji, te strukture koje se bave udomiteljstvom, što je omogućilo Zakladi Salström-Leyh da ostvari profit 52 milijuna kruna ili 5 467 800 eura u četiri godine.

“Novac norveških poreznih obveznika se tako troši na velikodušne plaće i isplate bonus”, prenosi VG Sporten .

O činjenici da djeca uklonjena iz kuće često postaju problematični ljudi, skloni drogama i alkoholu, Wilkinson je objavio opširnu studiju koja potvrđuje “zabrinutost za mentalno zdravlje norveške djece iz obitelji i povjerena drugim obiteljima”.

Naime, 48,8% mladih koji su oteti od bioloških roditelja i odvojeni od obitelji pokazuje znakove psihičkih problema. Ne zaboravimo ni štetu i bol roditelja koji će svaki dan morati živjeti s jednom od najgorih nepravdi koja se može dogoditi jednoj obitelji.

The Guardian / BBC

Norveška protjerala poljskog konzula: Njegov posao nije baviti se oduzimanjem djece Poljaka

 

Madres de Plaza de MayoNiños Desaparecidosotmice
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
5 godine prije

Bas kad se ponadas da postoji neka normalna zemlja za zivot…

mnc
5 godine prije

Cuo sam da je Brejvik jedan od te dece. To su radili fasisti i Vatican u Spaniji. Tu decu su davali porodicama koje dele njihove ideologije i na taj nacin stvarali buduci lojalni kadar.

Kolega 105
5 godine prije

Sve vam je to zato sto su norvezani impotentni i tesko oplode zene pa su odlucili da treba djecu oduzeti plodnima i dati neplodnima. A plodni su uglavnom u ekonomski skromnijim obiteljima gdije im je sex jedna od vrsta dnevene zabave.
Bogatiji previse brinu o novcu pa nemaju volje za sexom.

Riddick
5 godine prije

U Norveskoj je legalizovana industrija trgovine decom pod plastom brige za decu, ukratko.

alan ford
5 godine prije

“Norveška odvodi djecu od obitelji – A razlozi…?!”
————
daju im pedofilima,
u Norveskoj postoje pedofilni i incestuozni obicaji

alan ford
5 godine prije

ma kakav Europski sud, ne nadajte se nista od toga Europski sud radi za elitu, a elita su pedofili i iluminati U Njemackoje je u zadnjih 10-ak godina bilo dosta tuzbi Europskom sudu od strane uvjerenih krscanskih roditelja. Kazem uvjerenih, jer to su oni roditelji, koji doista i zive po svom uvjerenju, a ne samo kozmeticki krscani, kojiima je sve svejedno i koji se nicemu ne suprostavljaju. Dakle, ti roditelji nisu htjeli da njihova djeca pohadaju nastavu tzv. seksualnog odgoja. I zato su bojkkotirali nastavu. i nisu slali djecu u skolu. Medjutim u Njemackoj postoji obaveza skolovanja , nije kao u SAD, gdje ta obaveza ne postoji, vec postoji pravo na skolovanje kod kuce, “home schooling”. U Njemackoj to nema. Dakle, najprije je roditeljima stigla novcana kazna i opomena, onda kazna zatvora… a onda treci stupanj: prijetnja oduzimanja djece, od strane drzavnog ureda za obitelj, socijalnu skrb i mladez. Ti… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

i U Njemackoj, se oduzima djece, koliko hoces, 80.ooo godisnje–rekao Micahel Räumelt, njemacki aktivist, koji poznaje situaciju i koji je razgovarao sa mnogim tim pogodjenim roditeljima. I on je rekao, da se mnoga ta oduzeta djece, daju homoseksualcima na usvajanje, i da mnoga oduzete djeca takodjer budu koristena za “rituale”. Mislio je na rituale, koje tajno vrse sotonisti-iluminati u sotonisckimm orgijama, gdje se siluju djeca kao podnosenje zrtve Sotoni. Tko je citao o Jimmyu Savilleu i onomu sto je desetljecima radila elita u V. Britaniji, zna o tome.

fenix
5 godine prije

SS drzava. Ali dace Bog nestace im nafte i gasa koje posjeduju uglavnom su ih iscrpili velikim dijelom. A ostalih vidova gospodarstva poput gradjevine nema sto zbog klime, malog broja stanovnika a i obicaja da im se kuce uglavnom grade od drveta. Neznam kako stoje sa ostalim industrijskim sektorima ali znam da im se fond puni od nafte i gasa.

santA007
5 godine prije

stavite na facebook da se može dijeliti

Dane
5 godine prije

Ovde, u srbiji, socijalne sluzbe poslednjih godina otese mnogo dece. Ispiraju nam mozak pricom o taksama, plase nas siptarima kao da oni mogu ne znam sta da urade, trabunjaju o letecimautomobilima, aiza scene vrse genocid prema sopstvenom narodu. Najgore je sto niko na protestima tone spominje. Izgleda da postoji ozbiljna svetska agenda koja finansira takve i slicne protivljudske i protivprirodne aktivnosti.

Mölltaler
5 godine prije

Uskoro ovo dolazi i kod nas. Ko ne bude htio učiti djecu da je normalno imati dvije mame (dva tate) ili da je normalno mijenjati spol prije puberteta, ostati će bez njih.

Crodaemon
5 godine prije

“Norveška služba Barnevernet je samo 2015. premašio neslavni rekord argentinske hunte i biološkim roditeljima je, često iz banalnih razloga, oteo 36 800 djece. ” Da niste malo fulali u prijevodu? 36800 u godini dana mislim nije ni teretski moguce za jednu tako malu zemlju.

Bart
5 godine prije

Prema Norveškoj službenoj statistici oduzme se oko 1000 djece godišnje. Ovo više nije ja an broj i od 2016 godine se ne objavljuje. Ne od uzimaju se samo strancima već u jednakom broju i Norvezanima. Omjer je 50% 50%. Norvezani većinom šute i odsele iz mjesta u kojem su živjeli da prikriju svoju tragediju. Stranci, a najviše Slaveni će se boriti za svoju djecu. Ima dosta slučajeva gdje su Poljaci i Rusi uspjeli preko određenih ljudi oteti svoju djecu i prebaciti ih u Poljsku ili neku Balticku državu. Uglavnom kada se obitelj sakrije u Poljskoj od BarneSS-a Poljska je prijateljski nastrojene prema obitelji koja je pobjegla. Uglavnom je riječ o dobro uhodanoj korupciji. Po onome što znam BarneSS zaposlenik dobije novčanu nagradu za dobro objavljen posao, ali udomiteljske obitelji dobiju oko 400000NOK (40 000EUR) netto po djetetu do određene dobi. Prosječna plaća u Norveškoj je 550 000NOK brutto (tako nekako).

Decko sa ulice
5 godine prije

Vec otimaju djecu i kod nas. U Srbiji su vec oteli 5000 djece. U Hrvatskoj se tek spremaju, vec je sve spremno za to. Zato Murganicka ni ne moze biti smijenjena. Crno od crnjeg. Lazljiva i kriminalna vlada podlozna korupciji, sve potpisuje za novac. O norveskom barnevernu… Prebogatim pedofilima, homoseksualnim parovima, samcima, jebivjetrima, treba nove djece. Nakon OTIMANJA, neka djeca budu zrtvovana za krv, neka seksualno iskoristena, neka zavrse kod (tajnog) udomitelja bez da ih nakon toga iko posjecuje. Ostavljena i zapustena. Udomitelj za svako udomljeno dijete dobije 4000Eura mjesecno do djetetove 18g. Vecina djece, kao sto je bio Brejvik, i sami kasnije postaju okrutni. Sve to plus u Norveskoj je 2017 donesen zakon kojim se bioloskim roditeljima, pri rodjenju djeteta, odmah oduzima pravo na (bezuslovno) posjedovanje djece. Drzava je “vlasnik” svakog djeteta na teritoriju Norveske. Zakonski, “drzava” tj. “barnevern” moze dijete oduzet odmah sat vremena nakon rodjenja, ako su… Čitaj više »

rodoljub
5 godine prije

Nemojte biti tako surovi, ne nazivaju oni to otmicom dece, to je samo jedna od zapadnih vrednosti , odnosno dostignuća zapadne civilizacije.

Toni
5 godine prije

Pušite, moje dite nećete vidjeti gubo

Aleksandra
5 godine prije

Osim sto ih usvajaju oni ih koriste za seksuano zlostavljanje ,zato su ta deca vecinom psihicki nepodobna.

citam "logicno" , logicno razmisljam
5 godine prije

Nesto nije u redu ako u tom drustvu ima toliko neodgovornih roditelja. A ako roditelji ipak nisu toliko neodgovorni, a djeca im se oduzimaju, onda opet nesta ne valja u tom drustvu.

nije bitno tko
5 godine prije

Spašavanje severnjačkog gena na norvežanski način.

Busola
5 godine prije

Jedno zlo ne abolira drugo … Kao što ne volimo te kriminalce na čelu balkanskih “država ” , smatrati normalnim ponašanje Norveške ,a i drugih zapadnih država je nenromalno…

2016 je uhićeno preko 50 ljudi u Norveškoj (sve odreda imućni , mnogi posvojitelji…) koji su organizirali lanac pedofilije po Norveškoj i Europi nudeći usluge djece raznih ljudima …. Na internetu grupe na darknetu i pravom netu su brojale preko 70000 članova. Nažalost Europol je podigao tužbu protiv samo njih 500-tinjak… (većinom prošli sa prekršajnim prijavama…)

Pedofilija je nažalost jako raširena na Zapadu , a okultni rituali se održavaju uz odobrenje policije od zapadne Europe do SAD-a… Vezano za prizivanje Sotone , iluminate i neke druge tajne skupine ljudi… Nešto o tome je pisao i pričao Kubrick i to je bio njegov kraj , zadnji film se dotakao toga… Eyes Wide Shut se zove film

nije bitno tko
5 godine prije

Fašisti bili, fašisti ostali. Hitleru su Norvežani bili posebno dragi pripadnici arijske rase.

Ivo
5 godine prije

Kakav da je, ovaj naš Balkan je u biti super čovječan. Okolo caruje zlo i bolest, skriveno blještavim reklamama…

Alanis
5 godine prije

Hvala dragom Bogu pa živimo na divljem Balkanu i što smo za njihove pojmove u plemenskoj zajednici.

A glede otmice djece u Argentini, u vrijeme vojne hunte, redakciji predlažem da pročačka malo povezanost Pape Franje sa svim time. U to vrijeme bio je kardinal u usponu i sa željom ka visokom napredovanju.
https://www.mintpressnews.com/pope-francis-dark-past-agent-u-s-backed-argentine-military-junta/229324/

https://www.globalresearch.ca/washingtons-pope-who-is-francis-i-cardinal-jorge-mario-bergoglio-and-argentinas-dirty-war/5326675

Did
5 godine prije

Ne vjerujem…norveska je to

Sardelino
5 godine prije

Zbog demografskoga loma u mnogim europskim državama djeca postaju predmet trgovine kao važan resurs.

Оливер
5 godine prije

О КРАЂИ ДЕЦЕ РУСКОГ ПОРЕКЛА У НОРВЕШКОЈ

http://iscelenietravm.ucoz.ru/index/16_o_kradji_dece_ruskog_porekla_u_norveskoj/0-883

madam slo
5 godine prije

Kod mene ima samo 2-je mogučnosti. Ako intervencija “plačanca” ne bih bila uspješna iz bilo kojeg razloga sledilo bi uzimanje glava što više mogučeg broja zaposlenika ove ustanove. Ako možeš i očeš raditi takve stvari onda možeš i platiti kaznu. Ako nečeš onda idi raditi nešto drugo. Posla dovoljno.

ANTINWO.HR
5 godine prije

Tko jebe poremečene Norvežane!Na sve načine pod krinkom nečega će to pokušavati po cijelom svijetu ubacivati.pa i u našoj opljačkanoj Hrvatskoj!Ali dobit će i ono k. u dupe.Mater im poremečenu.Dolje Hrvatska politička gamadSMRT nwo-u.

Saša
4 godine prije

Socijalni radnik koji bi meni oduzeo moje djete ,to bi mu bilo zadnje oduzimanje i njemu a i njegovim šefovima a prvo bi im malo obitelj prorijedio.Jebi ga ja tako razmišljam ,možda nisam u pravu ali sam emotivno vezan za svoju obitelj pa ako treba da se robija da se zna zašto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.