Pentagon krije tisuće kritičnih nedostataka projekta F-35

F-35 u hangaru
52 komentara

Nakon istrage i provjere dokumenata Pentagona su stručnjaci američkog Projekta organizacije za državni nadzor (POGO) zaključili da američka vojska pokušava prikriti kritične nedostatke projekta F-35 koji mogu dovesti do obustave serijske proizvodnje zrakoplova.

Prema izvješću kojeg su objavili američki stručnjaci, dužnosnici Pentagona mnoge opasne nedostatke dizajna borbenog zrakoplova reklasificiraju tako da ne izgledaju ozbiljni.

Prema jednom od autora izvješća, kojeg citira The Washington Examiner, Pentagon želi biti siguran da će moći doći na Capitol Hill i reći: “Niše nema nedostataka prve kategorije”.

U izvješću se navodi da su “nedostaci prve kategorije” oni koji ugrožavaju živote i zdravlje posade ili drugih osoba, nose rizik gubitka zrakoplova, što će u budućnosti rezultirati potrebom da se zaustavi serijska proizvodnja borbenog zrakoplova F-35.

Prema opširnom izvješću kojeg je objavio POGO, među 19 kritičnih nedostataka su neki koji su namjerno podcijenjeni, kao što su problemi sustava za katapultiranje ili određivanje koordinata za lansiranje raketa, što može dovesti do pogrešnih udara po svojim jedinicama.

Općenito, prema procjeni ovog izvješća, zrakoplov trenutno ima 111 ključnih nedostataka prve kategorije i još 855  druge kategorije.

Podsjetimo, prošlog četvrtka, kada je F-35A trebao sletjeti u bazu na Floridi, dogodio se incident kada je zrakoplovu u povratku u bazu otkazala oprema za slijetanje. Pilot je manevrirajući uspio prizemljiti zrakoplov, a lokalni mediji su objavili fotografije koje prikazuju avion spusten na nos. Detalji o incidentu zbog kojeg se lovac morao vratiti u bazu nisu objavljeni.

Napominjemo, prema čelniku Ureda za testiranje i procjenu Pentagona (Operational Test and Evaluation Office), F-35 “opterećen problemima” i na projektu zrakoplova je pronađeno oko tisuću “očitih nedostataka”.

f-35
FOTO: F-35

F-35 je najskuplji projekt u povijesti zrakoplova. Puni razvojni ciklus troškova Pentagon procjenjuje na 1300 milijardi dolara. Prilagođena inflaciji, cijena jednog zrakoplova je 159 milijuna dolara. Promatrači su primijetili da je američki F-35 “zaglibio u problemima”, ali POGO otkriva kako ih rješavaju čelnici Pentagona.

“U ovaj basnoslovno skup program projektni ured je ugradio posebnu odredbu o troškovima i njihovom konačnom utjecaju na projekt. Zašto se čekalo do 2017. godine, kada se takva praksa trebala provoditi od početka? Ili još bolje, Pentagon je od početka mogao imati manje kompleksan, manje rizičan i manje skup program i sada je za skoro dva desetljeća pomjerio početne rokove“, stoji u najnovijem izvješću.

“Usprkos svim procjenama Pentagona, razvojna faza programa F-35 ni u kojem smislu neće biti gotova ove godine, ni u godinama koje dolaze. Dokumenti projekta otkrivaju da se stručnjaci uopće ne pokušavaju nositi s ozbiljnim manama u dizajnu. Umjesto toga, bez priznanja očiglednih nedostataka, dovršit će razvoj, a popravke na projektu će provoditi kasnije, to jest u okviru novonastale faze “modernizacije”, bez ograničenja i odgovornosti nametnutih temeljnim proračunom”, piše Projekt organizacije za državni nadzor.

Konkretno, nedostaci prve i druge kategorije se prešućuju, a rješavat će se kasnije, kada zrakoplovi budu isporučeni ili “operativni”.

“Kongres, umjesto da provodi svoje ovlasti nadzora kako bi spriječio neizbježno prekoračenje troškova, degradaciju performansi i uklonio sigurnosne opasnosti uzrokovane birokratskim mahinacijama, nagrađuje program s milijardama dodataka u proračunu sve tri protekle godine. Piloti i vojno osoblje koji će svoje živote u borbi morati povjeriti ovim zrakoplovima, te porezni obveznici koji plaćanju ogroman račun, sigurno zaslužuju bolje od svojih vojnih čelnika, ministra obrane i svog Kongresa”, za POGO zaključuje autor izvješća Dan Grazier.

F-35 Joint Strike FighterNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
5 godine prije

Vjerojatno će se otkriti da je POGO financiran direktno s Putinovog osobnog tajnog računa, a da ne pričam što je g. Grazier radio s agenticama FSBa u jednom Moskovskom hotelu tijekom tajnog boravka u Rusiji…

preseren3
5 godine prije

1300 milijardi?
Nema problema, toliko su naštampali novčanica za vrijeme od početka programa do danas.
U stvari koštao je koliko košta papir i tinta.
Realnu vrijednost smo platili svi stanovnici svijeta, prodajajuči realne dobrine za tu štampariju…
USA naštampaju dnevno oko 600-700 milijuna dolara.
Pa računajte….

Patak
5 godine prije

Ameri guraju novu verziju bomber/missile gapa, a razno razni geostratezi, logičari i slični nasjedaju ko djeca.

Nego, simpatičan vam naslov. 111 ključnih (od kojih 19 kritičnih) nedostataka + 855 ostalih = oko tisuću = tisuće kritičnih nedostataka. Vrlo objektivno. Savršeno vam paše Pernar kao kolumnist.

mars
5 godine prije

Ako je tačno sve ovo što piše u članku, onda to pokazuje suštinu problema u kojem je zaglibilo američko društvo i država. A to je da je privatni interes prevladao onaj javni do te mjere da to prerasta u funkcionalnu patologiju unutrašnjih društvenih odnosa. Pri tom ne mislim na one sitne privatne interese najšireg sloja društva u ekonomiji i poduzetništvu, već privatni interes onog najvišeg političkog, privrednog i finansijskog vladajućeg sloja (famoznih 1%). Slučaj F-35 to jasno ilustruje, jer najviši, krucijalni i egzistencijalni interes svakog društva i države je prvo odbrana i zaštitna sila, kao preduslov za sve ostalo, na što se kasnije sve to ostalo nadograđuje. E kada tih 1% svjesno radi logikom međusobnih dilova, dogovora, koruptivnih radnji (lobiranja), napumpanih cijena, minimalnih troškova u poslovima sa državom čije su pare javne, a sve samo i isključivo u cilju isisavanja što većih iznosa javnog novca za vlastite privatne džepove, i… Čitaj više »

Tupko Glupko
5 godine prije

1300 milijardi dolara za razvoj jednog zrakoplova koji je pun nedostataka?
Velika praonica novca, to zna gdje je ta lova upotrijebljena.

nestrucan komentar
5 godine prije

ja ovdje ne vidim nista toliko lose,samo jedno ,moguca greska i lansirati rakete na svoje jedinice,nemoguce,pa oni isturaju saveznike napred pa ako I pogrese izvinjavamo se,i mamo takvih primjera koliko hoces,recimo kad su napucali kanadjane u afganistanu i sto je bilo nista

Anton
5 godine prije

Neka Bogu Hvala !

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

F-35 je prevelik i preskup projekt da bi bio otkazan i da išta može ugroziti njegovu realizaciju. A i njegovi politički pokrovitelji to neće dozvoliti iz svima razumljivih razloga. Zamišljen kao univerzalna platforma za nošenje naoružanja za zračnu podršku i zamjena za F-16, F/A-18, A-10 i F-15. Uz F-22 kao zrakoplov za ostvarivanje zračne nadmoći. Uspješnost projekta F-35 možda pokazuju neke druge stvari. Vojni krugovi traže da se A-10 zadrži u upotrebi, iako se čuju glasovi da bi trebalo nabaviti nove, lake tipove jurišnika, ala ”Super Tucano”. Radi se na daljnjem poboljšanju F-16, F/A-18, F-15, i produžetku njihovih resursa, što govori nešto samo za sebe. Samo jedan detalj. Sat naleta F-35 je oko 40.000 dolara, a F/A-18 oko 18.000. Vrijeme pripreme za novu misiju je oko četrdesetak sati. Kako to ide u USA, Evo jedan primjer iz nedavne prošlosti. Na sva zvona hvaljen F-22, je nastao iz potrebe USA da… Čitaj više »

Jimothy
5 godine prije

Ako niste, pogledajte film The Pentagon Wars (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pentagon_Wars) o Američkom razvoju vojnih tehnologija. Kod njih je sve podređeno izvlačenju novca iz države u privatne džepove, i ovaj film to na “komičan” način i prikazuje. Film je po istinitim događajima – razvijen je Bradle Fighting Vehicle (https://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_Fighting_Vehicle). Sigurno se ista stvar događa i sa razvojem F35 – da, taj će avion kad tad biti sposoban za let, samo kada, u kojem obliku, i nakon koliko još tisuča milijardi dolara utrošenih?

cicos
5 godine prije

Dragi ameri, pošaljite svoje čedo na testiranje u Budjanovce.
Sve greške na njemu javit će vam “ruje”.
Shifra: Leti kokoš letiš i ti, za kokoš zna se a šta ćes ti?

Jole
5 godine prije

Evo novog izazova za američku vojsku i naoružanje .Oko 25 ruskih ratnih brodova i 30 zrakoplova bit će uključeno u vojne pomorske vježbe u Sredozemnom moru od 1 do 8 septembra priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.U skladu s planom obuke ruskih oružanih snaga, velikih vježbi grupiranja snaga ruske vojne mornarice i zrakoplovnih snage provest će se od 1. do 8. rujna 2018. u Sredozemnom moru pod vodstvom zapovjednika mornarice Admirala Vladimira Korolyova “, priopćilo je ministarstvo. “U međunarodnom zračnom prostoru, vježbe obuke provest će oko 30 zrakoplova, uključujući i strateške bombardere Tu-160, Tu-142MK i Il-38 protupodmorničke zrakoplove, Su-33 borbene zrakoplova i Su-30SM zrakoplova pomorskog zrakoplovstva “, dodalo je ministarstvo.Ovo dolazi u trenutku kada vlada predsjednika Bashara Assada pobijeđuje u ratu protiv terorističkih skupina u državi.Nagomilane ogromne vojne snage trenutno čekaju “nulti sat” kako bi pokrenule ofenzivu širokih razmjera usmjerenu na povratak kontrole nad pokrajinom Idlib koja se nalazi pod upravo… Čitaj više »

Komunista
5 godine prije

Kad sam prvi put vidio ovaj avion, znao sam da od toga nema ništa. Totalni dizajnerski promašaj! Pa ovo izgleda kao neko debelo prase s malim krilcima.
Ovo se ne može zvati LOVCEM!
Za elektroniku ne znam, vjerujem da je dobra i napredna, ali dizajn, k a t a s t r o f a.
Držaće se ameri još dugo F-15/16/18.

Zorule
5 godine prije

Kako kod na kraju bilo, jedno je sigurno, F35 je skup od pocetka i bit ce skup u toku eksplotacije. Najebao je tko god ga kupi, neka unaprijed odresi kesu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI