Prva žrtva autonomnog vozila

uber
39 komentara

Prva žrtva autonomnog vozila je 49-o godišnja Elaine Herzberg koja je nastradala u gradu Tempe u američkoj državi Arizona. Eleine je nastradala pri prelasku ulice van pješačkog prelaza kada ju je udarilo vozilo firme Uber koje je bilo u autonomnom režimu vožnje.

U vozilu nije bilo putnika, a prilikom udesa vozilo se kretalo oko 65km/h, trenutno nema indicija da je automobil pokušao da se zaustavi prije udarca.

Uber je potvrdio da je suspendovao dalje ispitivanje autonomnih vozila na teritoriji Sjeverne Amerike, a koja su se provodila u San Franciscou, Pittsburghu, Phoenixu i Torontu.

Autonomna vozila se razvijaju od kompanija poput Ubera, Alphabeta i General Motorsa i od njih se očekuje da drastično smanje broj žrtava u saobraćaju ali i da stvore potpuno novu industriju prevoza.

Jučerašnji događaj podsjeća na težinu izazova sa kojima se susreću tvorci autonomnih vozila. Takođe, ovakva rješenja zahtjevaju i naprednu tehnologiju sa kojom će autonomna vozila moći da se nose rame uz rame sa realnim situacijama i da samostalno donose odluke na nivou onih koje bi doneo čovjek pa i da ga nadmašuju.

Trenutno se u SAD vodi velika debata oko pravne regulative samog uvođenja autonomnih vozila u saobraćaj. Još uvijek nije jasno definisana odgovornost u slučaju ovakvih događaja i nije jasno ko snosi koliku krivicu, vozač-operater u automobilu ili autonomno vozilo!?

Uber XC90
FOTO: Ilustracija, Uber vozilo, model Volvo, XC90

Volvo je potvrdio da je njegov model SUV XC90 učestvovao u nesreći ali da je softver u automobilu bio tuđeg porijekla.

Uber se oglasio na twitteru porukom: “Naša srca su uz prodicu žrtve. u potpunosti sarađujemo sa policijom grada Tempe kao i nadležnim organima u istrazi ovog događaja”.

Za one koji žele da saznaju više, autonomna vožnja je podjeljena na 5 kategorija i to:

Nivo 0 (Ne autonomna vožnja): Vozač ima potpunu kontolu nad vozilom

Nivo 1 (Autonomija specifičnih funkcija): Auto posjeduje sisteme poput elektronske kontrole stabilnosti, ABS-a,…

Nivo 2 (Autonomija kombinovanih funkcija): bar dvije autonomne funkcije vozila koje oslobađaju vozača od njegove kontrole npr. tempomat u kombinaciji sa sistemom praćenja bijele linije.

Nivo 3 (Limitirana autonomija): Vozila sposobna od vozača preuzeti potpunu kontrolu nad svim funkcijama vozila posebno u kritičnim situacijama kada se od vozača očekuje potpuno oslanjanje na autonomno vozilo.

Nivo 4 (Potpuno autonomno vozilo): Zahtjeva od vozača unos destinacije i željene rute ali ne zahtjeva od njega nikakve druge sposobnosti za upravljanje vozilom. Ova vozila mogu biti sposobna za vožnju i bez prisustva ljudi.

Izvor: Agencije
Automobiliautonomni automobilrazina autonomije 5robottaxitehnologijauber
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
6 godine prije

Problem autonomnim vozila je u programiranju , jako je teško isprogramirati virtualnu inteligenciju koja će donositi zaključke kako će se odnositi živa bića u prometu – prenijeti ljudski instikt. Postoji niz nevolja koje autonomno vozilo stavlja u nezavidan položaj kao npr. : – izlijetanje živog bića na cestu bez ikakvih naznaka tog izlijetanja (samoubojica, dječja igra, bijeg životinja…) Program , računalo ne zna misliti i dok to ne radi (umjetna inteligencija na visokom nivou čega nisam baš neki pobornik…) uvijek će dolaziti do nepredviđenih situacija posebno za računalo… – reakcija čovjeka na ponovno preuzimanje autonomnog vozila je puno sporija nego kada čovjek vozi cijelo vrijeme automobil. Možda ne znate ali veliki broj nesreća na autocestama se događa kada čovjek ništa ne radi duže vrijeme (ljudski mozak uspori ili stane…) te se naglo desi neki događaj. Poznato je da čovjek kada namjesti tempomat puno sporije reagira na neku nevolju od čovjeka… Čitaj više »

Ante
6 godine prije

Druga žrtva je bio onaj tip koji je svoj auto namjestio na autonomnu vožnju, pa je gledao film u autu, pritom uopće nije pazio kako auto vozi. Naravno auto se zaletio u prikolicu traktora koji se uključivao u promet. Na kraju su zaključili da se nesreća dogodila jer je prikolica bila bijela.
Pošto je bilo oblačno nebo je bilo bijelo, zato je nastao sudar, jer auto nije detektirao bijelu prikolicu.

Našili
6 godine prije

ako se dozvoli robotima da nas ubijaju onda nismo zasluzili ni da zivimo gornji clanak je u funkciji opravdavanja ubistva prepun je neistina i zabrinjavajuci je nedostatak kriticnog osvrta na ubistvo covjeka od strane robota

korisnik_postoji
6 godine prije

Ne branim Uber, ali valja pričekati dok se pojave detalji nesreće. Treba uzeti u obzir i da je u Arizoni najveći broj poginulih pješaka u prometu. USA prosjek je 0.81 na 100 000, a u Arizoni 1.61 na 100 000. Ugl, više pješaka pogine u Arizoni (7 miliona) nego u New Yorku (skoro 20 miliona). Izvor: http://bit.ly/2HOS3YV (Arizona has highest rate of pedestrian deaths in the U.S.) Autonomna vozila bi trebala imati kombinirane sve dostupne tehnologije prepoznavanja (radar, laser, IC, kamere) kako bi se smanjila mogućnost nezgode na apsolutni minimum. Već sada su sigurnija od klasičnih vozila, ali je medijska histerija u slučaju nezgode na razini kao da je Putin osobno vozio. Slažem se s Busolom da cilj Ubera nije poboljšanje sigurnosti prometa već isključivo profit. Za Muska bih još možda i stao u obranu jer njemu profit nije na prvom mjestu (ali je itekako bitan). Njega više zanima kako… Čitaj više »

Son of Alerik
6 godine prije

Sve ovo što se zadnjih godina događa u razvoju tehnoloških pomagala pri vožnji vodi u istom smjeru – do stvaranja umjetne inteligencije koja će biti pametnija od ljudi. Fizičar dr.Pavuna, savjetnik američke i kineske administracije je to sažeo ovako: u pitanju je samo stupnjevanje ateističkog materijalističkog pogleda na svijet. Od Velikog Praska na dalje preko darvinizma i majmuna od koji su nastali ljudi koji su sposobni napraviti umjetnu inteligenciju pametniju od njih koja ih na kraju uništava i preuzima planetu i zatvaraju krug. Na početku materijalno i na kraju samo materijalno. Gotovo je nemoguće zaustaviti nastanak umjetne inteligencije, kvantni kompjuteri već postoje. Jedini način da se uništi umjetna inteligencija po dr Pavuni je da cijeli svijet tri dana isključi struju što je nemoguće. Za drugi način, kaže, ne zna pa daje tisuću eura onom tko dođe do ideje ‘kako’. Svijet je podijeljen. Ali ne između 1 % bogatih i ostalih,… Čitaj više »

tuf
6 godine prije

Jedno je sigurno – nitko nece zavrsiti u zatvoru. Korporacije su zasticene vise nego licki medvjedi.
Eventualno se budu nagodili za kakav “hush money” obitelji poginule tako da ih usutkaju, daleko vise ce potrositi na marketinsku “containment” kampanju kako bi suzbili negativne efekte slucaja i dalje ce biti – “business as usual”.
Pretpostavljam da im sustav jednostavno nije imao dovoljnu inteligenciju za prepoznavanje zivih bica pri vecoj brzini, gdje pri prepoznavanju objekata s video kamere nije mogao zakljuciti sto je zivi a sto nezivi objekt koji se krece. Tako da nije ni inicirao kocenje.

Spock
6 godine prije
Ako ste u službi režima kod nas možete gaziti
6 godine prije

Kažu nije bilo tragova kočenja. Kod nas u Srbiji sin poznatog vlasnika medijske kuće pregazilo je dete na semaforu prelazu. Nije bilo tragova kočenja, vozač je pobegao sa lica mesta. Sudija mu je uzeo to bekstvo kao olakšavaju okolnosti jer je devojčica već bila mrtva. Dete je nešto nenormalno daleko bilo odbačeno. Veštaci su već bili izračunali da je to moguće ako je udarac pod nekim uglom. Kosi hitac pod uglom od 45 stepeni, kako da ne. Veštaci tvrde da je devojčica prelazila semafor na crvenom u momentu udara. Pri tome su počeli da mu smanjuju brzinu. Ne znam kako su došli do toga. Međutim pešak može da krene da prelazi ulicu i da se onda upali njemu crveno svetlo. Ovajubica je doleteo tu i u trenutku se stvorio na semaforu. Najverovatnije sin tajkuna je imao auto opremljen svim mogućim senzorima. Prvo pitanje kako američki zakon reguliše tu vožnju? U… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

Gledam reklamu novog Golfa,dijete izlijece na cestu van pjesackog a auto sam koci…zasto ne bi i taj auto stao jedino ako zbog brzine nije uspio reagovati sto je vjerujem nemoguce s obzirom da radari nisu “kratki”.
Greska u softveru,definitivno.

StarDam
6 godine prije
Duki
6 godine prije

Kako se riješiti punice : evo kako jeb..ga ! Sam se upalio drug policajac !!???

čitatelj portala
6 godine prije

Kakva umjetna inteligencija. Nikad ne može biti bolja od čovjeka.

ime
6 godine prije

ne bi vjerovali da se “prepoznavanje” objekata bazira na tisućama jadnika koji za AI iscrtavaju objekte u fotošopu. za 50 centi na sat. u duckduckgo: “AI has a dirty little secret: It’s powered by people ”

toliko o umjetnoj inteligenciji…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI