Putin govori o nuklearnom ratu

Putin o nuklearnom ratu
14 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin komentarisao je izglede za vođenje nuklearnog rata nakon što je njegov američki kolega Joe Biden pozvao Rusiju da pregovara o novom sporazumu o kontroli naoružanja koji bi potencijalno zamijenio značajni sporazum Novi početak. Putin je to iznio u ponedjeljak u pismu učesnicima desete pregledne konferencije NPT.

„Rusija dosljedno slijedi slovo i duh Ugovora. Naše obaveze prema bilateralnim sporazumima sa Sjedinjenim Državama o smanjenju i ograničenju relevantnog naoružanja također su u potpunosti ispunjene”, rekao je Putin, dodajući da Moskva vjeruje da “u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da on nikada ne smije biti pokrenut”.

Predsjednik je rekao da Rusija vjeruje da sve zemlje koje slijede pravila NPT trebaju imati pristup mirnoj upotrebi nuklearne energije bez ikakvih uvjeta. “Spremni smo podijeliti naše iskustvo u oblasti atomske energije sa našim partnerima,” dodao je.

Ranije tog dana, Putinov američki kolega Joe Biden dao je svoju izjavu uoči konferencije za razmatranje, pozivajući Rusiju da se uključi u pregovore o izradi novog sporazuma o kontroli naoružanja koji bi zamijenio Novi sporazum START, koji bi trebao isteći 2026. godine. Optužio je Moskvu da „urušava mir u Evropi“ svojom tekućom vojnom operacijom u Ukrajini.

“Za pregovore je potreban voljan partner koji djeluje u dobroj namjeri”, rekao je Bajden. „U tom kontekstu, Rusija bi trebala pokazati da je spremna nastaviti rad na kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

Znameniti Novi START ostaje jedini veliki sporazum o kontroli naoružanja između Moskve i Washingtona koji je ostao na snazi. Dogovor je bio na ivici propasti početkom 2021. godine, kada je trebalo da istekne. Konačno je spašen ubrzo nakon Bidenove inauguracije, kada je Washington konačno pristao na ponovljene pozive Moskve da produži sporazum bez ikakvih preduslova.

Bidennuklearni ratPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
KISIK
1 godina prije

Našli su sigurnije riješenje za masovnu depopulaciju, atomske mogu komotno u muzej.

Trta
1 godina prije

Nije putin jedini ruski predsjednik koji je htjeo upotrijebiti nuklearno oružje svi su oni na kraju loše završili rusijom ne upravlja predsjednik nego duboka država tako je i u Americi

Prle
1 godina prije

Cim se prica u nuklarkama znaci da su u opticaju i da ce se upotrijebiti. Ajde dobro,ova budaletina od Putina je iole razuman,ali Badjo je izgleda robot. Covjek drzi govor i kamera ga snima,i ne trepne 30 sekundi. Badjo izgleda nije covjek,a Popaj (Putin) se izgleda prezderao spanaca pa sviju bije. Pitanje je samo gdje je Oliva?

Max
1 godina prije

Sporazum je zaista potreban.

tihobl
1 godina prije

Ameri odavno pokusavaju da takticke bombe male snage proglase konvencionalnim oruzjem. Najmanje dvije su upotrijebili u Jemenu i jednu u Bejrutu. Putin je vise puta ponovio da mu nije bitna snaga bombe i da ce na svaki nuklearni napad odgovorti punom snagom (mi cemo umrijeti kao pravednici, a oni kao psi). Njegova doslijednost u tom stavu muci amerikance. Ne usudjuju se ispaliti balisticke rakete prema S. Koreji, Kini ili Iranu, jer bi to rusi prepoznali kao napad na njih i odmah odgovorili. Ne usudjuju se igrati sa taktickim bombama protiv trecih zemalja kako nebi napravili presedan kojeg ce iskoristiti rusi (imaju bombe male snage koje ispaljuju haubice i minobacaci, razvijene jos u sovjetska vremana). To je prvi dio price. Drugi dio su hipersonici koje bi ameri htjeli da zabrane sporazumom po principu – mi ne mozemo da razvijemo hipersonike i kad ih mi nemamo ne trebate ni vi da ih… Čitaj više »

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sretan Vam kraj svjeta!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI