Rat u Gazi – Vlada Netanyahua i Hamas kao da trebaju jedni druge?

Gaza Izrael vbr rakete

U članku o najnovijoj eskalaciji i ratnoj prijetnji u Pojasu Gaze je netko od čitatelja pravilno primijetio da islamski pokret otpora Hamas, kojeg je od 1996. do 2017. vodio Khaled Meshal, kao da donosi odluke koje idu u prilog Izraelu. Prije svega s raketnim napadima, na koje izraelska vojska odgovara višestruko većom odmazdom i nanosi patnje civilnom stanovništvu.

U vrijeme vladavine Khaleda Meshala je Hamas postao militantno krilo Muslimanskog bratstva, do te mjere da je pokret izdao Bashara Al-Assada i svojim članovima koji su živjeli u Siriji preporučio da se pridruže islamističkoj pobuni koju je podržavao i Izrael. Prije nego će ga uhititi sirijske tajne službe, Meshal je sa suradnicima pobjegao iz ureda i rezidencije u Damasku, gdje je godinama uživao u gostoprimstvu Sirije.

Njega je 2017. naslijedio Ismail Haniyeh, ali je prošlo tek dvije godine od kada je preuzeo ured glavnog tajnika Hamasa i teško je ocijeniti koliko se i je li se uopće odmakao od politike koju je godinama vodio kao Meshalov suradnik.

Palestinci u Pojasu Gaze žive u najvećem koncentracijskom logoru na svijetu i ne preostaje im ništa nego boriti se. U tom kontekstu možemo tumačiti i najnoviju eskalaciju prošle subote i nedjelje, kada je u sukobu između Pojasa Gaze i Izraela poginulo dvadeset pet Palestinaca, stotine ih je ranjeno, a na izraelskoj strani su stradale četiri osobe.  To je bila najteža borba i posljednjih nekoliko godina.

Primirje u Gazi i kritika Netanyahua

Pojas Gaze

FOTO: Pojas Gaze

Ali je u nedjelju već postignuto primirje. U Pojasu Gaze su položili oružje u zamjenu za financijsku pomoć. Katar, ključna zemlja za višedesetljetno preživljavanje i aktivnosti Muslimanskog bratstva, s kojim se Izrael prije nekoliko mjeseci dogovorio da financijski pomogne Palestincima, dao je 80 milijuna dolara, prvu tranšu od ukupno 400 milijuna, koliko je dogovoreno da će poslati.

Krhki mir je tražio Benjamin Netanyahu, unatoč kritikama onih koji su željeli vrlo težak odgovor zbog “velikog broja” izraelskih žrtava.

Netanyahu je na kritike pokušao odgovoriti tvrdeći da su mnogi ciljevi Hamasa uništeni i da je ubio Hamada Al-Khodorija, desnu ruku vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Ova likvidacija signalizira povratak na ciljana ubojstva, koje je Izrael ostavio po strani.

“Pravila igre su se promijenila”, izjavio je Netanyahu, kako bi pokazao svoju odlučnost. No, prema kritičarima, primirje je kapitulacija pred Hamasom i, ostavljajući stvari kakve jesu, neće dugo trajati.

Krhki mir zbog Eurovizije

Sanne Wallis de Vries izrael

No, kraj sukoba je Izraelu trebao i zbog Eurovizije, europskog festivala pjesme koji ne vrijedi ništa, ali je ove godine dobio značajnu težinu jer se odvija u Tel Avivu, koji je snažno želio popraviti  svoj međunarodni imidž. Eurovizija, koja počinje 12. svibnja, ne može se održati pod raketama ili vojnom kampanjom u tijeku u kojoj bi djeca Pojasa Gaze bila ubijana za vrijeme trajanja festivala pjesme.

No, obračun se može samo odgoditi, kao što sugerira Netanyahuova zagonetna fraza: “Kampanja nije gotova. Mi se spremamo nastaviti”.

Netanyahu-Hamas – Neophodni neprijatelji

Već neko vrijeme traju sporadične eskalacije između Hamasa i Tel Aviva, piše David Halbfinger za The New York Timesu, a iznenadne ratove redovito prate jednako iznenadna primirja.

Očigledno svjedočimo ponavljanju uzaludnog nasilja, koje je prema nekim analitičarima “više nego korisno za interese dva glavna antagonista”.

Stalni sukob s Gazom pojačava Netanyahuovu priču, prema kojoj “Palestinci nisu spremni za mir i kako rješenje s dvije države nije moguće”.

Sa svoje strane, Hamas, koji je ublažio izraelski pritisak u Pojasu Gaze, “pokazuje osiromašenim Palestincima u Gazi da njegova strategija oružanog otpora funkcionira”.

Štoviše, trajni sukobi jačaju izraelske jastrebove, dok je za Hamas oštra neprijateljska vlada bolja od one koja bi bila spremna na mir, objašnjava Celine Touboul, stručnjakinja za Gazu s Izraelske zaklade za gospodarsku suradnju.

Drugačija vlada u Tel Avivu bi bila od koristi Palestinskoj nacionalnoj upravi, što bi miniralo pokušaje Hamasa da preuzme vodstvo nad palestinskim narodom umjesto Fataha.

Samo će jedan ostati

Hamas

“Hamas također ispunjava još jednu funkciju za vladu Netanyahua. Budući da je Palestinska nacionalna uprava na vlasti na Zapadnoj obali, a Hamas u Pojasu Gaze, put do rješenja s dvije države, kako bi se riješio izraelsko-palestinski sukob, još je teži”, piše američki list.

“Računica je jednostavna. Sve dok postoje “tri države”, ne može biti rješenja s dvije države”, za NYT objašnjava Aaron Davidu Miller, bivši američki posrednik za Bliski istok, koji zaključuje: “Hamas je Netanyahuova polica osiguranja protiv rješenja s dvije države”.

Kao što se može primijetiti, svi autori ove teze su pripadnici židovske zajednice, ali od onih kojima bi bilo draže rješenje s dvije države u granicama iz 1967. od rata, čak i ako su i te granice nepoštene i rezultat su etničkog čišćenja od strane Izraela.

To je toliko “čudno”, da izraelski premijer vidi Hamas kao pouzdanijeg partnera od Palestinske uprave”, navodi Touboul.

Tumačenje se podudara s onom koje je objavio paraobavještajni portal Debka File, gdje pojašnjava nevoljkost Netanyahua da provede veliki napad na Gazu, objašnjavajući da izraelski premijer “izgleda vjeruje u mogući nastanka neovisne palestinske države u Pojasu Gaze pod upravom Hamasa, jer će time na kraju će prisiliti palestinske vlasti na raspad i odlazak Mahmuda Abbasa s položaja predsjednika Palestinske nacionalne uprave.

Ovaj je cilj u skladu s takozvanim “američkim mirovnim planom za Bliski istok”, kojeg savjetnici predsjednika Donalda Trumpa završavaju i uskoro ga trebaju objaviti, a to je “mirovni plan” bez palestinske države.

Usprkos izvorima ovih tvrdnji, one tjeraju na razmišljanje, posebice zbog povijesti Hamasa pod vodstvom Meshala, koji je tada činio sve što su od njega tražili Katar i Turska, a išlo je na ruku Sjedinjenim Državama i Izraelu.

62
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
51 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
46 Komentatori
Tim&DustyTim&DustyMaxodiseaMax Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
ive
Gost
ive

A to se vidi iz aviona da je Hamas izraelska marioneta, a palestinci zarobljenici tih prodanih duša. Vidjelo se i u Siriji, a svaki dan se vidi u Palestini!

Mateja
Gost
Mateja

Netanjahu in Trump želita, da Iranci začnejo preganjati svoji krščansko in židovsko manjšini.

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.

Nema puno filozofije.zionistima ne treba nitko kada rade nered i kaos vani,***************** .jedino ih strah drzi pod kontrolom,znaci imamo posla sa cistim zlom,jedan kroz jedan.hamas im treba za unutarnje potrebe,za namjestene sukobe sa ko fol blazim zio kerovima.zidovi koji nisu zio fasisti ionako ne postoje u politickom zivotu izrahella i pod stalnim stalnim su progonom…jedan veliki chomsky je najpoznatiji primjer!jos jednom da naglasim,ukoliko uskoro kina a posebno rusija(u koju nazalost pocinjem pomalo sumnjati radi raznih poveznica sa izrahellom),uskoro cvrsto ne stanu na stranu irana,bojim se velikog pozara.jer zio smeca svoju iskvarenost i korupciju oduvijek pokrivaju terrorom.a ovako uzasna iskvarenost i korupcija je nevidjena pa bi i terror prema iranu mogao biti nevidjen.

Admin: Poštovani, spominjanje genetike je generalizacija najviše razine i takvo što nema mjesto na ovom portalu. Hvala na razumijevanju.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Cit. “to je njihova genetika”

Rasne teorije su teorije, iz kojih se izrodio nacizam.

Kad god, bilo ko, bilo kada i bilo gde optužuje “genetiku” nekog naroda, kao “zlu”
sebe definiše kao – nacistu.

Mateja
Gost
Mateja

Vpiši Yahweh is Saturn. To pojasni iz česa se je razvilo tudi krščanstvo in islam. To pojasni vse od zločinov talamudskih Židov, do ISIS in inkvizicije. Mir bo mogoč šele, ko se vrneta Jang in Jin Jupiter in Junona, ki sta tudi Zeus in Hera, ter Kali in Šiva. Šiva je tisti, ki je Judovskega boga Jahveja oziroma Saturna zaprl v pekel. Toda Hitler je njegovo svastiko sreče obrnil narobe in s tem priklical nesrečo. Geni pa so Kazarski in pa tudi Semitski. SEMITI so pa tudi Palestinci… Vsi katoliki, muslimani in Židje so nesrečni. Njihov bog je v peklu in kastriran.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Ne razumem baš dobro slovenački, ali sam “pohvatao” smisao.

Dao sam Vam plus, jer ste me nasmejali i uopšte nisam siguran da te velike, ratujuće nebeske sile, imaju veze sa ovim našim što prizemnim, što podzemnim događanjima, mnogo zla i ponešto dobroga.

Ali, kastrirani svemogući Bog u Paklu? ?
Po mitologiji i Zeus je kastrirao svoga oca Hronosa.?

No, još nešto – stanovnike Izraela i sve druge Jevreje ili Židove, kako god ih nazivali, povezuje i definiše zajednička religija, a ne genetika. (K)Hazari su judaizam primili tek u periodu između 7 i 9 veka i teško da su zbog primanja judaizma promenili i genetiku, pa postali “Semiti”.

Lucija
Gost
Lucija

Može li se na Židovu vidjeti da je Židov? Može? E, onda jest – genetika.
Većina prezimena upućuje na – što? Npr Waltzman? Kad su formirana prezimena? Dakle, u jednom trenutku su bili u nekoj germanskoj državi.
Da ta teorija o hazarima ( koji su bili heterogeni narod), ne bi se vidjelo – ništa.

Stajerc
Gost
Stajerc

Pa i na crncu se vidi da je crnac, ali ne mozes “vidjeti” da je divljak, kao sto se ne moze “vidjeti” da je Jevrej sklon ubijanju i kamatarenju “nejevreja” sto su predrasude maloumnika.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

@Stajerc

Mislim da Luciju niste razumeli. Iza “Može” je znak pitanja. Ne radi se o tvrdnji, već o pitanju. Dakle, ako bi se Jevreji likom mogli razlikovati od ostatka čovečanstva, onda bi u pitanju bila genetika..

Pošto se po izgledu npr. Boba Dilana ili bilo kog drugog Jevreja ne može videti, da je u pitanju židov, a ne npr. Irac ili Italijan, onda naravno da nije u pitanju genetika.

Šta reći? Postoje čak i crnci, koji su po veroispovesti, judaisti tj. Jevreji.

Stajerc
Gost
Stajerc

@Nojbaher, u pravu ste. Previdjeo sam upitnik iza “Može”.
Ipak mislim da treba napraviti razliku i izmedju Jevreja i judaista. Jevreji su kvalifikacija naroda tj. etnicke grupe koju veze vise od zajednicke vjere, dok su judaisti religijska kvalifikacija. Neki crnci (npr. neki djelovi etiopskih naroda) jesu judaisti ali nisu Jevreji iako ih se naziva “Etiopski Jevreji” (oksimoron).

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Ne poznajem dovoljno tu materiju, da bih mogao dati potpuno kvalifikovan odgovor.

Uvek sam smatrao, da je judaizam ono što povezuje raznorodne grupe, koji se nazivaju Jevrejima, a žive po celom svetu. Ne govore svi istim jezikom, a gotovo dve hiljade godina ne žive na istoj teritoriji.

Ne znam da li ima Judaista, koji sebe ne smatraju Jevrejima. Ako ima, u pravu ste.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Evo dužnosnik jedne židovske općine ZG , ima ih više bio je Saša, srpsko prezime, neću ga imenovati. Mama mu je Židovka, a tata pokojni bio Srbin, ali je po židovskim zakonima on Židov, po mami . Usput, što je s crnim Židovima iz Etiopije, Eritreje i Sudana itd itd itd. nemojmo se gubiti u besmislicama.

Perun
Gost
Perun

Nojbaher da bi razumio ovo napisano od Mateje ..procitaj Vede i Vedantah(komentareVeda )…Ramajana i Mahabharata….Ep o Gilgamesu…Velesovu knjigu….A Svastiku ne ngledaj kao Svastiku vec kao Kolovrat ….A sve to ptkrijepi citanjem Maxa Muellera …i naravno Arthura Schopenhauera (Gdanjsk, 22. veljače 1788. – Frankfurt n/M, 21. rujna 1860.), n
jemački filozof, autor djela Svijet kao volja i predodžba, smatra se utemeljiteljem metafizičkog pesimizma. U umjetnosti vidi jedini spas od bezrazložnog svijeta.[1] ….I nakraju uzmi i stavi ispod jastuka… Roman..Jadnici (izvorni francuski naziv: Les Misérables) (1862.) roman francuskog pisca Victora Hugoa, koji se smatra najpoznatijim romanom 19. stoljeća….Valjda ce ti doci iz .g…..uzice u u tu glavurdu…barem nesto i ostati u vakumu i bespucu prednjeg dijela lubanje ….PS…procitaj i ..Luca mikrokozma ”’ od Petra Petrovica Njegosa…pa reci sta u vezi Mateje …..i njenog komentara

Lucija
Gost
Lucija

Ovdje postoji više skupina pogrešaka…a osnovna je ‘soa- ina’ – povezivanje pojmova koji se dobro ne poznaju….ali bi se, eto, radile dedukcije…

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.

Jasno sam rekao da govorim o zionistima a da obicni zidovi trpe progon.i da se ne lazemo,zidova sa normalnim stanjem uma,nakon desetljeca terora i zio propagande,je jako malo.ili su u strahu ili jednostavno gledaju svoja posla.npr,ono malo njemaca koji su mrzili naziste ili su bili u strahu i sutjeli ili su ostajali bez glave kao ona studentica sophia!

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Ovim je sve rečeno…Rat u Gazi – Vlada Netanyahua i Hamas kao da trebaju jedni druge?…i ovo će trajati dok im djavoli tj.izrael ne uzme jedno 95posto zemlje…ne mogu da vjerujem kako manipulišu toliko godina sa narodom,kako ne mogu skontati.

Mateja
Gost
Mateja

Nihče ne mara nezakonitih priseljencev, še posebej če vzamejo zemljo, hiše in svobodo.

Baba
Gost
Baba

Zanimljivo kako čovjek može već danima pisati na slovenskom i niko se ne buni (što je po meni sasvim u redu) iako većina ovdje slabo razumije taj jezik. Da piše na ćirilici treći dan za redom bio bi već odavno popljuvan iako daleko manje posjetilaca ne zna to pismo u usporedbi sa slovenskim. Hmmm…

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda

Baba,
Evo ti kopiju mojeg komentara izpred jednog sata….

Oprosti Mateja,
ce ti se ni kdo omenil, ti raje namignem jaz.
Pises komentarje na internetni strani, ki pokriva govorno podrocje nasih juznih sosedov, zato bi bilo zazeljeno, da pises v njihovem jeziku. Resnicno ni tesko, pa se njihov materin jezik izvezbas lahko na, za Slovenca, zavidljiv nivo.
Uzivaj se naprej!

Pero
Gost
Pero

Hamas je isto ko i ISIL izraelski proizvod.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nije baš, ali je Turski i Katarski, ali kako su bili saveznici, pa nisu, opa jesu, pa ti dođe na isto

kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw
Gost
kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw

Ako misliš da Turskom i Katarom vladaju turci i arapi onda su u dubokoj zabludi, Pero je u pravu.

Ivo
Gost
Ivo

Kako su svi odmah politički korektni, kad se krenu optuživati čuvari konc-logora. Kad kažemo da su nijemci po prirodi pedantni i disciplinirani,ali i da vole rat, to je u redu. Kad kažemo da su rusi po prirodi melankolični i skloni alkoholu, i to je u redu. Pa čak i kad kažemo da su italijani po prirodi nesposobni za ratovanje,ali su i ženskaroši, i to je u redu. S druge strane, tvrditi da određena etnička/religijska skupina na ovom svijetu ima prirodnu sklonost za kamatarenjem i ubijanjem goyima, to je fašizam i ‘generalizacija najviše razine’. Licemjeri.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

1. Nikakva generaliziranja toga tipa – pre svega nisu tačna. Niti su svi Nemci radišni, niti su Rusi melanholični itd. To su samo predrasude koje su stvorene o tim narodima. Taj tip predrasuda nije opasan, jer niko neće istrebljivati neki narod zbog toga što su “veliki ljubavnici” ili “melanholični”, ali ako se jedan narod proglašava narodom “ubica i kamatara”, e onda je tu svašta dozvoljeno.

2. Usput rečeno, ne postoje genetski čisti narodi, a to se pogotovo odnosi na Jevreje. Živeli su po celom svetu i po prirodi stvari mešali se sa raznim narodima. Genetika im je veoma “mešovita” i sasvim sigurno nije odgovorna za ponašanje njihovih elita. Odgoj, vaspitanje, religiozno učenje itd. moguće, ali “genetika”? ?

Ivo
Gost
Ivo

Pa znaš, predrasude su uvijek bazirane na nečemu konkretnom, nisu se pojavile niotkuda.

Pored toga, to što ti spominješ; ‘odgoj, vaspitanje, religiozno učenje itd’ u konačnici rezultira istim posljedicama kao i da je genetika u pitanju. Krajnji zaključak je da, iz ovih ili onih razloga, određena skupina ljudi predstavlja ili ne predstavlja opasnost za ostale narode.
I da ih je, posljedično, potrebno ‘preodgojiti, prevaspitati, preobratiti, itd’ kako bi se moglo živjeti s njima bez straha za vlastitu sigurnost. A ti sad filozofiraj o tome koliko hoćeš.

Stajerc
Gost
Stajerc

A koji to ostali narodi nemaju konkretne i odredjene skupine ljudi koje ne bi trebalo “preogdojiti, prevaspitati i preobratiti”? To vase zito cisto kao arijsko? U kom to narodu nema kukolja?

Odisea
Gost
Odisea

Izrael bombarduje kole,civilr,zatvara i muči maloljetne sve najgore što čovjek može raditi čovjeku,kao što je i Hitler,u čemu je razlika između ta dva režima?? Ali se utjerao strah drugima of progona Modada i odtalih bandita pa narof ne smije ni da spomene nešto što je protiv izraela od STRAHA od represije koju mu stvara izraelska tajna dlužbe! Ali od Boga nisu jači i kraj im se probližava

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Da. Izrael ii vlastodršci te zemlje, bombarduju i ubijaju civile. Sprovode i neku vrstu aparthejda prema Arapima i to su naravno zločini. Ali, zločine čine zločinci, a ne narodi.

Odisea
Gost
Odisea

A šta možeš reći o žiteljima koji su na otetoj zemlji oformili svoje domove,iako znaju da su sa te zemlje protjerani druga djeca i ljudi dali ih neko sili da baš tu žive???Koliki je broj ili procenat takvih,dali bi ti napravio sebi dom na nečijem kojo je protjeran,ako nađeš neko opravdanje onda je i tvoja duša kao i njihova,ne razlimuješ su u biti samo si u drugačijoj situaciji.Ne kažem da bi to ti prihvatio ali onaj ko tako rezonuje se ne razlikuje u svojoj biti.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Svaka zemlja je od nekoga, nekada oteta zemlja.

Na žalost, svaki metar ove naše planete je natopljen krvlju.

Naseljavanje jevreja na ta područja je počelo u vreme engleske kolonijalne vlasti, koja je na ta područja počela naseljavati Jevreje koji su bežali iz Evrope. Ti nesrećni Jevreji su smatrali, da se vraćaju napodručja koja njima pripadaju, jer su pre cca 2000 godina odatle proterani.

Ne poznam dovoljno činjenice, da bih mogao da tvrdim da li su se (ili, nisu) useljavali u kuće i na imanja Arapa, uglavnom, koliko sam čitao za njih su se pravila posebna naselja.

Moje lično mišljenje jeste, da su nakon svega proživljenog, Jevreji trebali dobiti prostor za formiranje svoje države, ali ne na tim prostorima na koje polažu “navodno istorijsko pravo”, posle dve hiljade godina. Mislim da je bilo dovoljno pustopoljina na prostorima Australije, kanade itd. gde bi se mogli naseliti bez krvavih ratova.

Ali, šta je – tu je. Rodila se država Izrael sa svojih 8-9 miliona stanovnika i nezamislivo je da iko misli da ih sve treba pobiti?! Englezi su lepo zakuvali i stvorili prostore stalnih svađa i ne vidim drugog rešenja osim nekakvog suživota Jevreja i Arapa.

Ako izraelska politika to ne shvati i ne poradi na rešavanju tih sukoba, sada kada je to još moguće, ne bih se kladio na njihov opstanak. Oni će trajati onoliko, koliko traju imperije koje su ih stvorile. Ništa stvoreno silom ne može trajno opstati.

Ali, sve to skupa ne znači da je jevrejskiu narod “zao”, sklon kamatarenju i ubijanjima. Uostalom, Zakon koji pominjem u jednom prethodnom postu je donet sa preglasavanjem (koliko se sećam) sa 66 glasova za i 55 glasova protiv. Dakle, čak ni u izraelu ne misle svi jevreji isto.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

@IVO
Ante Starčević (citat):

„Napokon o Slavoserbih koje mislite pridobiti. Oni su sužanjska pasmina, skot gnjusniji od ikojeg drugoga. Uzmimo u čovjeku tri stupnja savršenstva: stupanj životinje stupanj razbora, stupanj uma, duševnosti, Slavoserbi nisu podpuno dostignuli ni najniži stupanj i iz njega ne mogu se dignuti…

Evo jednog citata “Oca domovine”, predrasude koja se odnosi na narod kojemu pripadam. Treba li da verujem da je ova rečenica (a ima mnogo sličnih) “bazirana na nečem konkretnom”, ili da verujem da nekom nesrećom ovako razmišljaju “svi Hrvati”. Genetski ili po odgoju?

Srećom, ja ne mislim tako. kao što ne mislim ni da svi Jevreji isto misle ili rade.

Ivo
Gost
Ivo

@nojbaher, nemaš argumente. To što citiraš ovog mržnjom zadojenog lika ne mijenja sve prethodno navedeno.

@stajerc, ohladi i mani se otrcanih fraza. I kukolj je dio naroda, poanta je u postotku. Ako je kukolja preko 50%, onda to više nije kukolj nego je takav narod.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Pre mnogo godina, posvađao sam se sa svojim kumom – zbog besmislenog antisemitizma.
Nikada se nismo pomirili.

Tebi je “argument” (citiram deo jednog od tvojih prethodnih postova): “da određena etnička/religijska skupina na ovom svijetu ima prirodnu sklonost za kamatarenjem i ubijanjem”. Te iste argumente je koristio Hitler, i mnogi drugi mržnjom zatrovani likovi u “konačnom rešenju”. Kakve veze ima npr. jedan Oskar Davičo, ili jedan Predrag Ejdus (navodim neke poznatije Jevreje sa ovih prostora) sa kamatarenjem i ubijanjem? To su obične besmislice.

A, onaj “mržnjom zatrovani otac domovine”, potraži njegove citate o Jevrejima (mene iskreno mrzi, da ga citiram dalje), pa ćeš videti da o njima pre nekih vek i po, piše približno isto što danas pišeš i ti. Uz to, imao je i sledbenike, od koji je jedan vrlo “cijenjeni znanstvenik” fra Dominik Mandić, koji je čak dokazivao da su moji sunarodnici, u velikom postotku “Crnci iz Mauritanije” i da smo zbog toga, mi naravno tamnije, puti od plemenitih iranskih Arijevaca iz komšiluka.

Mržnju i krvave posledice, kojom su takvi i slični likovi zatrovali balkanske odnose, ni danas ne može ništa oprati.

Nema genetski loših naroda koji imaju prirodne sklonosti za kamatarenjem i ubijanjem.

Postoji malobrojna “elita” svetskih lopova, krvoloka i bogataša, koji već odavno više nemaju ni nacije ni religije.

Odisea
Gost
Odisea

Ni svi prsti na ruci nisu isti,ali kad te neko udari pesnicom kako da znaš koji prst to nije htio.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Ne bih dirao prste.
Tukao bih u glavu, ona je donela odluku.

Odisea
Gost
Odisea

Glavu biraju prsti,na demokratskim izborima,kao što su tzv. Napredne demokratije,Trump,Natanjahu ,Putin,itd…ili to možda nisu demokratije

Down Under
Gost
Down Under

@Nojbaher samo da podsjetim da je majka Ante Starčevića bila Srpkinja što znači da je i on od “slavoserbske pasmine”. Na njega su puno utjecali baš hrvatski Jevreji koji su preko takvih ideja bile preteče modernog hrvatskog nacionalizma. Možda nisi znao da Tuđman nije hrvatsko prezime nego mađarskih Jevreja Tugyman koji su doseljavanjem u Hrvatsku prešli na katoličku vjeru. Iz nekog razloga jako vole napraviti svađu među Slavenima i potičući nacionalizme razbijati jedinstvo među slavenskim narodima. Tako da ti argument baš ne stoji jer Ante Starčević nije bio genetski čisti Hrvat niti takvi više postoje. Što se mene tiče Hrvati, Srbi kao i ostali narodi bivše Jugoslavije imaju zajedničko porijeklo a govorimo i skoro istim jezikom dok se slovenski i makedonski ponešto razlikuju ali mogu se razumjeti uz malo truda.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Malopre sam u jednom postu napisao šta mislim o rasizmu i rasistima uopšte i oprostio se od ovog foruma. Izgleda da je uredništvo moj post shvatilo kao uvredu, jer, iskreno, nisam se trudio da biram reči, pa su ga obrisali. No, vaše pisanje zaslužuje odgovor, pa neka ovo bude moj poslednji post. Ne znam poreklo Tuđmana, ali to ovde nije mnogo ni bitno. Jevrejin je bio i idejni naslednik Starčevića – Josip Frank. Jevrejin je bio i Moša Pijade i mnogi drugi. Neki od njih, poznati i nepoznati, su podebelo učestvovali u političkim dešavanjima, slozi i neslozi među Slavenima. Mnogi su bili posve obični građani i kao patrioti učestvovali u 1.sv.ratu na svim zaraćenim stranama. Što se tiče Starčevića, njega sam citirao, samo iz tog razloga, da se vidi kako se kreiraju predrasude prema nekom narodu i nisam imao nameru da ulazim dublje u suštinu njegovih učenja i političkog delovanja. O poreklu Slavena, šta reći – u najvećoj meri svi Slaveni Balkana su sličan etnički “materijal”, uključujući i Bugare. Stari i Srednji vek ne prepoznaje pojam “Nacija” i vrlo često se imena Srbin i Hrvat koriste i kao sinonimi, ili samo kao pripadnost određenoj religioznoj grupi. Videti, recimo gde hrvatski pisac iz kasnog baroka, Antun Matija Reljković govori Slavoncima da su njihovi stari “srpski štili, srpski govorili”. Uglavnom o nazivima “naroda” nije se mnogo ni razmišljalo, a netrpeljivosti gotovo i da nije bilo. Odnosno, nije ga bilo u nekakvom “nacionalnom” smislu, ali slavenski zemljoradnici, kmetovi i “vlasi” stočari – graničari, sa privilegijama imaju svoje sitne razmirice. Prvi ozbiljniji razdori među Slavenima su krenuli, kroz delovanje Mletačke Republike, koja je imala potrebu da svoje potencijalne neprijatelje podeli. Ovu priču nastavila je Austrija, početkom 19. veka, a ona to radi u sklopu ostvarivanja svog udela u tzv. “istočnom pitanju” tj. dokazivanju “prava” na slavenske, odnosno ilirske prostore pod okupacijom “bolesnika sa Bospora”. Tada se (potaknuti austrijskim “službama”)javljaju Ilirsko-jugoslavenski pokreti – Gaja, Štrosmajera, Račkog itd. Uglavnom pod vođstvom “pohrvaćenih” Nemaca, koji idu za tim da su svi Slaveni Balkana, uključujući i Bugare, jedan narod i da po oslobođenju od Turaka trebaju da se ujedine u austrijskoj državi pod vlašću dinastije Hasburga. Ova ideja je bila prilično dobro primljena kod tzv. “prečanskih” Srba, koji i sami u tim pokretima uzimaju učešća. Sve do revolucionarnih gibanja 1848.godine, kada su se prvi put ozbiljno podelili, Srpski političari u Srbiji u to vreme imaju ozbiljnije probleme, jer kroz ustanke i politiku pokušavaju da se otkače od Turaka, tako da je jedini poznatiji Srbin sa tih prostora, koji je uzeo učešća u tim događajima, Vuk Karadžić. Da ne ulaziom sada u to ali su ga mnogi (sa razlogom ili bez) smatrali austrijskim špijunom. Da prvo Srbi nisu uspeli da stvore, od Turaka, nezavisnu kneževinu, a nakon njih i Bugari svoju državu – to “Ilirsko-Slavensko” jedinstvo verovatno nikada ne bi došlo u pitanje. Međutim, nakon formiranja ovih državica, odjednom ta ilirsko-jugoslavenska ideja postaje problematična jer ugrožava postojanje, sada već Austrougarske – pa su Ilirsko ime i pokret zabranjeni i… Pročitaj više »

Max
Gost
Max

liep pozdrav nojbaher t si jedan od ljudi koje sam zatekao kad sam došao i ndostajat ćeš . Tko god da jesi mislim u stvarnom životu) Svako dobro.

Ivex
Gost
Ivex

Valjaš gluposti kakav Tuđman kakvi Mađarski Jevreji taj tvoj Tugyman dolazi od Ugro-Finskoga koji je blizak Ogursko Turskom jeziku tako da se Turci i Mađari mogu lako razumjeti, većina Mađarskih Jevreja je imala Germanizirana prezimena. Npr Bella Guttman itd.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty

Valjda je mislio reci da su Madjari pisali na taj nacin to prezime. To odavno nije nikakva tajna. Jedan novinar koji je o tome pisao 90-ih je nestao i nikad nije pronadjen. Cudna je i ta patoloska mrznja prema Srbima nakon sudjelovanja u Bleiburgu, cina najmladjeg generala JNA i dugogodisnjeg zivota u Beogradu gdje je bio i predsednik JSD Partizan odjednom veliki Hrvat i huska na Srbe. Ja kod Hrvata sa slavenskim prezimenima takvu patolosku mrznju nisam vidio. Mnogi su bili nahuskani ali Tudjman je imao histericne izljeve mrznje na spomen Srba dok nije imao problema dogovarati rat s Crnogorcem Milosevicem. Jevrejska posla.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Da se razumemo, ne podržavam Zakone tog tipa, kojim se neka država proglašava za nacionalnu državu jednog naroda, kakav je u Izraelu donet prošle godine, ali ovo nije nimalo redak slučaj. Mnoge zemlje ustavom sebe definišu kao nacionalne države jedne nacije i to samo po sebi ne znači da su “nacističke”.

Nigde u tom zakonu ne piše da su Arapi “nedostojni”, a Jevreji izabrani, ali odredbe o jeziku su svakako nepoštene i u nepovoljan položaj stavljaju Arape koji tamo žive i stvaraju osnovu za buduće nestabilnosti i sukobe.

Inače taj zakon je izglasan sa vrlo tankom većinom od nekih 7-8 glasova, što znači da ga ni mnogi Jevreji ne podržavaju.

Zaista, nemam nikakvog straha od toga “šta će Izrael kazati”, a ne verujem da se od toga plaši i bilo koji drugi stanovnik ovih naših balkanskih vukoj… “prostora”.?

Sloboda svim narodima, od bilo čije čizme.

Odisea
Gost
Odisea

Premijerka Srbije izjavi da ne poštuje hašku presudu o genocidu u Srebrenici,i nikom ništa.Hajd neka neko ospori Nimberku presudu i kaže da nije bio genocid nad jevrejima,…šta se desi bilo kojoj zemlji u svijetu? Zar to nije strah?

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Eto, vidiš. Ni ti se ne plašiš, jer si upravo negirao genocid iz “nirnberške presude” i koliko vidim, ništa ti se neće desiti.?

Genocid nacista nad Jevrejima se osporava od strane priličnog broja, kojekavih neonacističkih organizacija i pojedinaca uz dokazivanje da su koncentracioni logori bili banje, u kojima je jedan manji deo zatočenika poumirao od posledica tifusa, te da su poznate gasne komore po logorima smrti služile za trebljenje “vaški” koje su širile tifus. Itd…

No, “teorije” svih sličnih, padaju pred dobro dokumentovanim činjenicama. Recimo, u samo dva dana, u septembru 1941.godine mitraljezima je pobijeno 33.771 Jevreja, žene, dece, staraca na Babi Jaru. Na tom mestu su streljanja nastavljena tokom rata i do sada niko nije utvrdio tačan brooj pobijenih. Za svaki logor smrti postoje neoborivi dokazi za ono što se u njima dogašalo i nemam nameru nikakvom jevrejomrscu dokazivati da je genocid učinjen.

Taj genocid, poznatiji kao holocaust bi postojao i bez ikakve presude, (nema presuda za genocid protiv Jermena, ali to ne znači da se nije dogodio) a taj genocid je bio samo jedna od tačaka protiv optuženih.

Da bi jedan zločin bio genocid, potrebno je da izvršioci imaju nameru (teži oblik umišljaja) da unište ili istrebe određenu grupu – narod, religioznu grupu itd.). Nema genocida bez takve namere i zbog toga su vrlo retki slučajevi da se genocid vrši jednokratnom radnjom.

Nemam pojma šta je i gde premijerka Srbije, navodno, izjavila o dešavanjima u Srebrenici.
O istom pitanju ću izostaviti i svoje lično mišljenje jer je za ovu temu irelevantno.

Ivo
Gost
Ivo

Načelno ne negiram holocaust, ali mislim da je realna brojka bliže milionu, to proizlazi iz relevantnih studija.

Pazi, i da je tisuću, mnogo je, ali nastojimo staviti stvari u perspektivu. U istom periodu pobijeno je preko 20 miliona rusa (samo preko 4 miliona ratnih zarobljenika namjerno izgladnjeno do smrti u logorima), pa niko ne viče o holocaustu i genocidu, i nema zatvorske kazne za negiranje te općepoznate činjenice. A za negiranje ovih 6 miliona odmah na robiju, što nam govori da ipak ima nešto iznad demokracije i slobode govora, zar ne?

(Da bi jedan zločin bio genocid, potrebno je da izvršioci imaju nameru (teži oblik umišljaja) da unište ili istrebe određenu grupu – narod, religioznu grupu itd.) O.K. Znači slažemo se da država izrahell provodi genocid nad palestincima?

Nojbaher
Gost
Nojbaher

@Ivo

1. Da krenem od kraja. Ne razumem zašto misliš da sam ja nekakav advokat države Izrael?
Čak ih nešto posebno niti simpatišem. Samo pokušavam da sačuvam zdrav razum i makar minimum objektivnosti.
Sve što pišem večeras, jeste odbrana stava da ne postoje genetski dobri ili loši narodi.
Za mene nije sporno ni to da se nad Palestinskim Arapima počinjeni teški zločini od strane države Izrael i još teži od strane Engleza. Da li se radi o genocidu, nisam siguran, jer u samom izraelu još uvek živi i prilično Palestinaca, koji nisu potpuno obespravljeni. Imaju i svoje predstavnike u parlamentu, tako da je teško reći da postoji (opšta) namera da ih se sa tog područja istrebi, ali apsolutno verujem u to – da postoje vrlo uticajni cionistički krugovi koji na tome rade.
Verujem da se nad Palestincima na prostoru države Izrael zaista vrši “tihi” genocid i da je cilj tih krugova – da Palestinaca nestane. Van prostora države izrael, te genocidne radnje su, čini mi se i direktnije.

2. Što se tiče holokausta, tj. genocida nad Jevrejima, šta reći? Da si čitao neke moje ranije postove u drugim temama, video bih da sam pisao da licitiranje brojem žrtava smatram uvredljivim. Tamo sam i obrazložio zašto.

Nisam demograf, niti sam proučavao metodologiju kojom se došlo do broja od 6 miliona pobijenih jevreja, a koliko god da ih je pobijeno, taj broj je nesumnjivo, vrlo velik. Odnosno, pobijeni su gotovo svi oni, do kojih su nacisti mogli doći.

Genocid nad Jevrejima je pripreman daleko pre dolaska Hitlera na vlast. Kvazinaučne rasne teorije imaju svoje korene u vrlo dalekoj prošlosti, ali su vetar u leđa dobile u 19. veku, a oslanjale su se na zloupotrebljeno Darvinovo učenje, pre svega u Engleskoj. Nakon toga krenula je propagandna priprema kroz objavljivanje radova u kojima su Jevreje, kao narod niže vrednosti, optuživali za ono za šta ih optužuješ i ti. Usledilo je donošenje rasnog zakonodavstva i pravi fizički pogromi.

Dakle, nebitno je da li ih je pobijeno, jedan, dva ili šesnaest miliona. Prema nacističkom programu trebali su biti pobijeni svi. I ne samo oni.

3. Odnos i zločini prema ruskim ratnim zarobljenicima je posebna priča, ali i ona je deo nacističke rasne ideologije, jer su i Slaveni po njihovom učenju manje vredan narod, koji je delom trebao biti istrebljen, delom raseljen, a jedan deo je trebao biti pretvoren u robovsku radnu snagu. na mene, kao klinca, su poseban utisak ostavili delovi remarkovog romana “Iskra života”, gde na više mesta govori o odnosu prema Rusima.

Odisea
Gost
Odisea

U kojem fijelu komentara negiram genocid nad jevrejima,očito imaš nečasne namjere,to je kao da sam rekao da je zemlja ravna!Bez obzira već sam u početku shvatio tvoju ulogu na forimu a nisi jedini,ja za razliku od tebe poštujem čovjeka jer je božje stvorenje,70 god nakon što su razapeli Isusa ,nedtao je Izrael i jevreji su 2000 godina lutali svijetom.Palestinu su porobili prije 70-tak godina,što znači slijedi novi egzodus to nije moja želja nego uočavanje zakonitosti.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Avatarodisea

citiram: “Hajd neka neko ospori Nimberku presudu i kaže da nije bio genocid nad jevrejima,…”

Iz ovoga proizilazi da i ti podržavaš one koji osporavaju taj genocid nad Jevrejima.
Ako si se pogrešno ili neprecizno izrazio, to je do tebe, a ne do moje “časti”.

No, od mene je ovoliko dosta.

Ne plašim se nikakvog dijaloga, niti se plašim iznošenja svojih stavova, bez obzira koliko je onih koji drugačije misle, ali da sam hteo da se dopisujem sa krajnjom desnicom, nacistima i rasistima – pisao bih na kamenjaru.hr, ili nekom sličnom ustaškom ili četničkom gnezdu.

Ovde nisam očekivao ovoliku zadojenost rasizmom, a ja nemam ni volje ni želje da rasiste prevaspitavam.

Ostajte zbogom, negujte svoju mržnju koliko god Vam drago, ali ja više nemam želje, da sa vama delim razmišljanja.

odisea
Gost
odisea

Ipak ti je cilj, etiketiranje!Subjektivan si, koliko god puta pročitam komentar ne mogu da zaključim deduktivno ono što i ti.Induktivno zaključivanje je brže,ali ne kvalitetnije.NIKADA NE BIH NEGIRAO GENOCID NAD JEVREJIMA , JER JE BESMISLENO.A ti vjeruj i čitaj kako ti paše,pomiri se s kumom očito nije bilo baš kako si opisao.

kremit und satir
Gost
kremit und satir

Rodjaci, djeca Isaka i Ismaila oca im zajednickog Abrahama se malo kolju. Stare navike iz doba prokuvanih mozgova bez klima uredjaja. Danas u vrijeme klima i visoke tehnike iste navike iz kamenog doba. Prestrasno. Mislim da vanzemaljci ne zele sletjeti na ovu horror planetu.
To je isto kao da mi udjemo u kavez kod gladnog oraguntana.
Urazumite se i zagrlite se vec jednom.

alan ford
Gost
alan ford

U stvaranju Hamasa, prste su imali CIA i Mosad, to sam jos davno citao na nekom neovisnom njemackom i americkom portalu, ali ne mogu sada vise pronaci link na taj clanak.
Mislimo malo logicki: ako izuzmemo 5 velikih sila i drzava: SAD, Kina, Rusija, Britanija i Francuska, Izrael je po kolicini oruzja najjaca vojna sila na svijetu. I Izrael bi naravno davno mogao zgaziti Hamas, ali to ne radi, vec dopusta da se Hamas odrzava na zivotu

Max
Gost
Max

Točno . ja za te portale ne znam ) Možda su ih ugasili) ali je u emisiji Hrvatskog Radija Povijest ćetrvtkom rečeno da je Izrael imao kontakte sa Ahmedom Yasinom prije nego štp je ovaj krenuo osnivati Hamas. I objasnio to time da je bio potreban jedan “fanatični” “vjerski” pokret umjesto državotvornog ideološki usmjerenog Plo A-

Down Under
Gost
Down Under

U svaku palestinsku organizaciju su infiltrirani izraelski agenti vrbovani i među Palestincima za novce ili kakvom ucjenom. Hamas tu nije nikakav izuzetak. Što se tiče njihove parole: Sve do uništenja Izraela to je jedino moguće i realno rješenje zbog samog okruženja na Bliskom Istoku. Pa i sam Kissinger, veliki cionist je izjavio da Izrael neće postojati u roku 30 godina a lik je sigurno jako dobro informiran. Jedan od razloga stvaranja Izraela je da bude trajni faktor nestabilnosti u regiji punoj nafte. Tu podjela na 2 države ne bi puno promijenila na stvari. Sviđalo se nekome ili ne sviđalo Izrael mora nestati a toga su već svjesni cionisti (Kazari) koji tajno vladaju USA. Iako su moje simpatije na strani Palestinaca vrlo su nevješti u špijunaži i infiltraciji dok su sami premreženi izraelskom obavještajnom mrežom od Hamasa pa nadalje. Zbog toga su podložni manipulaciji da učine krive korake koji trenutno odgovaraju Izraelu što nikako ne umanjuje žrtvu i hrabrost palestinskih boraca bez obzira u kojoj frakciji se borili.

tiha voda
Gost
tiha voda

pa nevjesti su u bilo cemu jer imaju manje mogucnosti nego partizani 1943g. palestinci nisu strana u sukobu nego narod u umoru.

Ivex
Gost
Ivex

U suštini niti jedan narod nije genetski zao već su elite koje vode te narode tako ima jako dobrih i normalnih Amera Izraelaca ili bilo kojega drugoga naroda problem su govnari željni love i moći. Takvih ima u svakom narodu. Vjerovali ili ne u Izraelu ima siromašnih Židova koji jednako muče brigu kako preživjeti do idućega mjeseca jednako kao i kod nas. Najlakše je sjediti u naslonjaču i generalizirati stvari. Najveće zlo za Palestince je ovaj Hamas gdje je očito da misle samo o svome dupetu, Fatah je za njih bio mećka što se tiče Političkoga ugleda i ljudi koje je okupljao. Jassera Arafata su barem pitali i uvažavali poslje njega se ne zna tko pije tko plaća kod Palestinaca.

Perun
Gost
Perun

Molio bih komentatore da koristite terminologijuPalestinci… Hebreji…Ebrei ….da ne vrijedjate nicije osjecaje ….Neka citalacka publika vidi da ljudi koji komentiraju i najvece goruce probleme geopolitike imaju smisao za kompromis i diplomatiju …Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…PS budimo iznad problema sa kojim se susrecemo….ne direktno involvirani …na koncu konca nismo dio te price….

Max
Gost
Max

I ja nastojim dati svoj prilog na ovom portalu kao i inače u privatnom životu ne koristim govor mržnje nisam nikad pisao rasističke nazive ni za jednu skupinu naciju ili pleme.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty

Perune a ti si kao neki moderator ili admin ovde? Ja pisem Jevreji ili Kazari, ne vidim kome je to uvredljivo. Izraelci su samo oni koji zive u Izraelu dok su cionisti medjunarodna jevrejska teroristicka organizacija koja ima i pandan u onoj sekti koja misli da trebaju prvo docekati mesiju da bi imali pravo na drzavu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik