fbpx

RT sve popularniji u zemljama EU – Nudi vijesti o kojima drugi šute

Stéphanie de Muru - RT France

Bivše samozvane “vjesnike slobode i demokracije”, Radio Slobodnu Europu i Glas Amerike, ali i lokalne nacionalne televizije i medijske kuće u zemljama EU, sada u borbi za naklonost publike izbacuje ruski RT.

RT Deutsch ispunjava medijski vakuum u Njemačkoj

Tradicionalni mediji u Njemačkoj gube simpatije gledatelja i čitatelja, navodi Telepolis. To se događa zbog činjenice da ti mediji ne otvaraju dovoljno širok raspon aktualnih pitanja i mišljenja, objašnjava autor članka Markus Kompa. Upravo u tom trenutku u igru ulaze njihovi konkurenti, kao ruski televizijski kanal RT Deutsch, koji govori o onome o čemu drugi šute.

Sustav emitiranja, uspostavljen u Njemačkoj tijekom proteklih sedam desetljeća, gledateljima i čitateljima ne pruža dovoljno informacija kako bi stvorili vlastito mišljenja, piše Telepolis. Uzmimo, na primjer, način na koji su mediji prenijeli vijest o smrti bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, kaže autor članka Marcus Kompa.

Bush duguje svoje obiteljsko bogatstvo nacistima, surađivao je s gotovo svim “nekomunističkim diktaturama” svijeta, počinio je ratne zločine i međusobno suočio države na Bliskom istoku. U kontekstu gore navedenog, želio bih se nadati da će novinari koji su se obvezali zaštititi ljudsko dostojanstvo i prijateljstvo naroda izreći barem jednu riječ kritike u svom obraćanju o životu i djelu Georgea W. Busha. “Ali ne,… ništa”, navodi publikacija.

Očito je da eksperiment stvaranja slobodnih medija u Njemačkoj nije uspio, smatra autor. Stvar nije u tome da novinari rade svoj posao nemarno. Takva je pokrivenost sustavna. Mediji nisu spasili Berlin od rata u Jugoslaviji.

“Također smo dopustili da nas ratna propaganda uvuče u beskrajnu borbu s terorom, koja samo potiče novi teror. Njemački vojnici koji služe svoju službu izvan Njemačke su danas ponovno postali poznati prizor”, ističe Kompa.

Tradicionalni mediji ne pružaju širok raspon aktualnih tema i različitih mišljenja i nude samo identične programe. S tim u vezi, njihovi konkurenti, koji su doista neovisni o političkom lobiju, preuzimaju zadatak popunjavanja praznina u izvještavanju o svjetskim događajima. Autor također naglašava da su u posljednjih nekoliko godina mainstream mediji sudjelovali u demonizaciji interneta kao medijske platforme, dok su “alternativni kanali već ispunili vakuum koji je tamo nastao”. Takav igrač je postao i ruski kanal RT Deutsch.

“Konkurenti ga odmah, čak i prije prve minute emitiranja,  kolektivno nazivaju “propagandom”, piše njemačka publikacija.

Njemački savez novinara je nedavno optužio RT Deutsch za “izmišljanje priča”, ali u isto vrijeme o tome nije pokazao nikakve dokaze, kazao je Kompa.

Kanal je također okrivljen zbog činjenice da gotovo ne pokriva događaje u samoj Rusiji i ne kritizira ruske vlasti, ali isto se može reći i za izostanak kritike Berlina ili NATO-a u Njemačkoj od lista Deutsche Welle. Štoviše, umjesto da komentiraju same događaje, novinari kanala RT Deutsch pružaju priliku Nijemcima da se izraze, dok im tradicionalni mediji uskraćuju tu platformu.

Spektar vanjskopolitičkih tema koje nude njemački kanali i tisak podsjeća na izbor tema iz magazina NATO Newsletter. Informacije o projektima poput Inicijative za integritet se mogu naći samo u alternativnim medijima. Za njih je izvještavanje o takvim ignoriranim temama novinarska pobjeda, tvrdi autor.

RT je nesustavni igrač koji nije obvezan slijediti atlantski program i koji neće bankrotirati s bojkotom oglašavanja, objašnjava Kompa. Novo natjecanje je poticaj i prilika da se više pažnje posveti temama koje zanemaruju tradicionalni mediji.

“Ali, kada njemački Savez novinara upravo zahtijeva cenzuru, uzvikuje slogane u duhu Hladnog rata i ne navodi ništa osim istraga protkanih bijelim nitima kao argumentima, to neće ublažiti gubitak simpatije publike”, zaključuje publikacija.

Na RT France prešla poznata voditeljica nacionalne kuće BFMTV

Slično je i u susjednoj Francuskoj, gdje je RT dobio još jednog važnog “prebjega” iz mainstream medija. Poznata francuska televizijska voditeljica Stéphanie de Muru, koja je nedavno iz kuće BFMTV prešla na RT France, podijelila je svoje mišljenje o modernom novinarstvu. Također je ustala u obranu objektivnosti i neovisnosti televizijskog kanala RT France i rekla da za eter nije dobila nikakve “upute iz Kremlja”, piše Le Figaro.

Nakon 12 godina rada na BFMTV-u, Stéphanie de Muru je sa svojim ozbiljnim temama odlučila napustiti informativni program. Vjerojatno će se uspješno vratiti u isti format, ali će emitirati vijesti za RT France, ruski televizijski kanal koji je proslavio godišnjicu emitiranja 18. prosinca, a bio je dostupan na Facebooku, You Tubeu i u besplatnom paketu. Od ponedjeljka do četvrtka, Stéphanie de Muru vodi polusatni informativni program u 20:00, 21:00 i 22:00 i poziva brojne goste u studio.

Le Figaro: Zašto ste pristali raditi za RT France?

Stéphanie de Muru, voditeljica RT France: Sama sam napustila BFMTV jer sam htjela pobjeći od formata ozbiljnih vijesti. Prošla sam kroz mnogo toga. Bilo je to sjajno iskustvo, a kada se završi, već znate kako sve radi, jer je to pravi “ratni stroj”. Ali opet nisam imala program vijesti. Tada me kontaktirala agencija za zapošljavanje, a ja sam upoznala direktora kanala, Kseniju Fedorovnu. Naš intervju bio je nevjerojatno zanimljiv. Otkrila sam talentiranu osobu koja mi je postavila predivna pitanja i dala određena jamstva. Osjećala sam se sigurno.

Le Figaro: Niste čuli za ugled kanala, jer se vjeruje da je pod utjecajem Kremlja?

Stéphanie de Muru: Naravno, kao novinarka sam sebi postavila ova pitanja. To nije odluka koju donosite s lakoćom. Ali pitamo li novinare kuća France 24 i BBC da li su oni glas Emmanuela Macrona ili Therese May? To je glupost.

Le Figaro: Jeste li slobodni u svom radu i pripremate li novinske objave bez obzira na koga?

Stéphanie de Muru: Radim potpuno neovisno i u apsolutnoj slobodi. Kad dam svoje mišljenje o strukturi vijesti, uvijek me slušaju s poštovanjem. Slobodno mogu postavljati pitanja. Isto što bih i pitala radeći na drugom mjestu. Promijenila sam tvrtku, ali sam ostala vjerna svojim načelima.

Le Figaro: To jest, osjećate li se na istoj valnoj duljini s tim televizijskim  kanalom?

Stéphanie de Muru: Nikad se nikome nisam prilagodila, ni prije, ni sada. Ja sam slobodni novinar. Pokušavam se prepirati sa sugovornikom koji je nasuprot meni. Što god da jest, nikada mi to nisu zabranili. Radim svoj posao kao i prije. Glavna razlika je u tome što gostima mogu dati više vremena kako bi mogli izraziti svoje gledište tijekom intervjua.

Le Figaro: Međutim, mnogi političari kritizirali su kanal…

Stéphanie de Muru: Benjamin Grieve, službeni predstavnik francuske vlade, rekao je da nismo novinari. To je nepravedno. Da li uopće gleda naš kanal? To me razbjesni i uopće mi se ne sviđa. Ne trebam nikoga da mi govori o pristojnosti. I svakako se ne prepuštam nikome kada vodim svoj program. Redakciju kanala čine priznati novinari koji su radili na drugim kanalima, kao što su CNews i France Télévisions. Također možete upoznati takve talentirane voditelje kao što je Frederic Taddei.

Le Figaro: Ipak, RT se nastanio u Francuskoj kako bi počeo emitirati u Europi, zar ne? Nije tako nevino …

Stéphanie de Muru: Predstavljamo gledište koje nije zastupljeno na drugim kanalima. Međutim, to je nužno i ja to prihvaćam. Postoji jaka potražnja za drugačijim pristupom informacijama, koji uglavnom dolazi od korisnika interneta. Ali bilo bi pretjerano pojednostavljeno reći da postoje dobri i zli – Amerikanci i Rusi. U našim priopćenjima, hrabro kažemo da je Rusija optužena za ovaj ili onaj politički korak. Da smo doista glas Putina, za nas, naravno, to bi značilo djelovanje protiv naših vlastitih interesa. Ne dobivamo nikakve upute od Kremlja o tome kako protumačiti ovu ili onu informaciju, niti u redakciji postoji “crveni telefon”! Kao i na bilo kojem drugom kanalu, imamo priče koje preferiramo. RT se zanima za međunarodne vijesti, geopolitiku. Događaje u Siriji i Jemenu. Usput rečeno, mnogi novinari nisu izbjegavali slučaj Khashoggi. Zašto ni jedan kanal prije nije govorio o Jemenu? Mediji nisu bili zainteresirani za humanitarnu krizu koja se već nekoliko godina događa u toj zemlji. O tome smo pričali od samog početka. Zato nemam više razloga da se stidim naših vijesti nego osoblja drugih kanala, i sve te lažne moraliste.

Le Figaro: Ovdje je, primjerice, RT France optužen da lažira u izvješća o Siriji…

Stéphanie de Muru: Da, imali smo upozorenje Vrhovnog audiovizualnog vijeća jer smo bili suočeni s problemom prijevoda. To je bio razlog nesporazuma. Važno je napomenuti da su se BFMTV i drugi televizijski kanali suočili sa sličnim problemima, koji su također dobili i službeno upozorenje vijeća, ali o tome nitko nije govorio.

Le Figaro: Kasnije ste bili ste optuženi da ste preopteretili riječ “Žuti prsluci”. U jednom izvješću kojeg je objavio RT France su se mogle čuti čak i uvredljive primjedbe prosvjednika o Brigitte Macron…

Stéphanie de Muru: Uživo se to događa svugdje. Čak i nakon 15 godina na televiziji se mogu dogoditi neočekivane stvari. Mislim da je ključna točka ovdje da se stvari promatraju šire i da se shvati da riječi odražavaju stav onoga koji ih izgovara. Usput, tu priču o Brigitte Macron nismo objavili niti ponovno prikazali. Što se tiče “Žutih prsluka”, ponovit ću ono što sam već rekla – ne opraštam im, ne slažem se s njima, ako je to potrebno, čak i ako se smatra da smo prijatelji. Jednostavno im dajemo vrijeme za emitiranje.

Le Figaro: To jest, vi ste sami vlasnica svog programa?

Stéphanie de Muru: Da. To znači da je prvo sve registrirano. Novinari naprave nacrt i onda prepišem cijelo pitanje od nule. Štoviše, na drugi način ja vjerojatno jednostavno nisam mogla raditi i nitko mi se ne bi usudio prigovoriti.

Le Figaro: S obzirom na vašu malu publiku ili sliku RT France, imate li poteškoća pozvati političare u eter?

Stéphanie de Muru: Da, patimo zbog našeg imidža i uglavnom se to odnosi na poziv predstavnika stranke predsjednika Macrona. Nemamo problema s drugim strankama. Međutim, RT France osvaja publiku. Između 15. studenog i 22. prosinca smo prikupili 12,8 milijuna prikaza na usluzi YouTube. Imamo impresivnu publiku na društvenim mrežama. A da biste gledali RT France na velikom zaslonu kao tradicionalni kanal, dovoljno je da ga prenesete s You Tubea na televizijski ekran, što je moguće sa svim modernim televizorima.

Le Figaro: Kako se osjećate? Napustili ste veliku publiku i slavu za kanal koji gleda tako malo ljudi…

Stéphanie de Muru: Točno, uvijek je ugodno biti malo slavna osoba. Ali kasnije postaje zanimljivo nešto drugo. Čini mi se da sam zauzvrat počela osjećati veću zasićenost životom, postala sam discipliniranija, imam osjećaj osobne samospoznaje. Lijepo je raditi na kanalu na kojem ste slušani i gdje možete reći svoju vlastitu riječ. Pokrivam zanimljive priče. Da, sada imam manje slave, ali u životu postoje drugi prioriteti i osjećam se sretno.

TP / Le Figaro

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
74 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Prestao sam pratiti zapadne medije več davno, pošto svi naši mediji praktički prenose sve sa zapadnih medija….I pre svega što zapadni mediji ne prenose ni 50% vijesti… Pratim RT, Sputnjik i AMN, redovno za vijesti… Pratim obaveštene twiteraše a pratim i neke stručnije sajtove….I naravno… Pratim i Logično…hehehe…Ponekad napišem pokoji komentar, što za mene nije tako lako, ko za večinu ostalih, pošto sam Slovenac…. Ali tako, još malo viježbam davno učeni srbsko-hrvatski iz škole i iz JNA…

ottey
Gost
ottey
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Sva že dva:)

Makaran
Gost
Makaran
1 godina prije
Reply to  ottey

Three of us

58rajko
Gost
58rajko
1 godina prije
Reply to  Makaran

Štirje

brico
Gost
brico
1 godina prije
Reply to  58rajko

Five, six,… of us
Presenečen koliko vas je tu iz slo jebine …..iznenađen koliko vas ima ovdje iz slo jebine (polazim iz činjenice kako su sve državice na teritoriju ex Yu, jebine)

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije
Reply to  brico

Šest..

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Točno tako kot tudi jaz…baš kao i ja …

Makaran
Gost
Makaran
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ako znaš njemački, postoji alternativa koju vrijedi pratit: nachdenkseiten.de, solidno novinarstvo i politička mudrost. Dnevni podcasti sa pregledom njemačke štampe, nekad i medjunarodne.
Inače je interesantan i globalresearch.ca, samo je više problemski i manje aktualistični portal

pufpuf
Gost
pufpuf
1 godina prije
Reply to  Trubadur

kaolin da sam ja pisao samo ne znam sta je AMN

pufpuf
Gost
pufpuf
1 godina prije
Reply to  pufpuf

kako se ovdje editira post?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Smo že trije……he, he, he….

tošo
Gost
tošo
1 godina prije
Reply to  Trubadur

ha, Šest

Fitcher
Gost
Fitcher
1 godina prije

Zapad se danas ponaša kao stara carstva pred samrti. Znaju da gube dominaciju, znaju da im gospodarstva slabe, znaju da im stanovništvo opada. S druge strane polagano ali sigurno istok preuzima dominatnu ulogu u svim segmentima a to sve bivše kolonijalne sile nikako ne mogu prihvatiti…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Fitcher

Jučer su obavijestili (geopolitički dogadjaj),
o napadu mirka na Umpah Paha na portalu ”LOGIČNO” i tko bi mogao
da iza toga stoji i mogućoj eskalaciji koja bi nas mogla odvesti u pravcu I.Svj.Rata?
Kao Posljednji Mokasinac molim redakciju i komentatore za mišljenje!?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Nemoj Umpah da se družiš sa duplim skalpovima – već primaš njihove osobine. Od kada su Šavašavasi Mohikanci? Ili se praviš Englez 😉

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

EU odgadjanje Brexita pokušava riješit Kurzom?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

nema kurc nist s tim. on ssmo veli, da je bolje i produziti, nego prerano svrsiti. pregovore naravno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Maja

@Maja:
S obzirom na razmijer političkih perverzija,
da nije obučen u kondom?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

nisam vidla, ne znam. a mozda, s obzirom da nema vremena za dicu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Maja

Je li njegova mater
jemala dice?
Kod porodjaja izaša glavićem?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

aa to ne znan. znan samo da ja nisan dosla ponizno s glavom na svit, vec z nogama. zato valjda idem uvik u kontru. a ti?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Maja

Ja Nama dajem Mi !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Maja

I tudjo s nogama u okupatorskim čizmicama ?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Maja

Vidiš, vidiš i ja doša na svit prvo z nogami. Sve naopako ?…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy:
Ja sam posljednji Mokasinac!
Kako drug Bog naziva druženje gospode?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

EU, što se čeka?
Zabranite ih jer šire fake news.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ne treba se zanositi, osnovna svrha medija a posebno informativnog programa je propaganda. Osnovna razlika je što RT to radi suptilno, oprezno dok su zapadni mediji počeli kao u onom vicu kada je pokrenut RTS 2:
Okreneš 2 program a na njemu pandur, lupa pendrekom o dlan i kaže: “A tebi se ne sviđa 1. program?”
Ljudi su svesni pritiska i beže tamo gde se osećaju prijatnije, gde im se više pažnje posvećuje. RT je ubedljivo najbolja PR investicija Rusije. Stoje primedbe da ne iznose probleme Rusije, sa snimcima komentara sa ulice se manipuliše jer se prikazuju oni koji se uklapaju u politiku kompanije… ali niko nije prisiljen da prati taj program za razliku od perioda pre RT-a gde publika nije mogla lako doći do informacija koje se ne ukalpaju u politiku vlasti – gotovo medijsko jednoumlje sa vlo malim nijansama.

Ima još jedna stvar o kojoj Zapad ne priča a to su propisi koji se na “neprijateljske” medijske kuće primenjuju sa krajnjom strogošću. Za neki materijal iz zapadnih medija a koje smo na ovom portalu čitali RT bi dobio trajnu zabranu primenjujući isti standard ali iz svog ugla gledanja. Ali to i nije loše, na taj način prisiljavaju RT na vrhunski rad i biće dobro sve dok Zapad ne uvede u zakon “odokativnu” metodu procenjivanja “lažnih vesti”. Tada sve ovo neće ni biti bitno jer se tada rat seli iz vurtuelnog u realan prostor.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Mahatma Propagandi i gradjanska neposlušnost:
Gledajte TV.aparat stalno sa stražnje strane!
Za gledanje iz tog ugla,
slijedi kugla?
hrt !

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Da čekamo da izađu strani agenti?

Makaran
Gost
Makaran
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sigurno ni RT nije bez utjecaja sa strane. ALi u uporedjenju sa zapadnim MSM (main stream, a može i main shit media) djeluje suvereno i stvarno, dok zapadnjaci neugodno potsjećaju na jugo medije i naddeterminaciju – pogotovu iz nekih politički škakljivih situacija, kada su svi znali da to što se piše i objavljuje nema mnogo veze sa realnošću ali je pritisak politike bio takav da je paralelna realnost – barem u medijima – pobjedjivala.

O stanju (=propadu) zapadnih medija govori m. ost. i to da su barem u Njemačkoj MSM praktično ukinuli komentiranje i to prije svega zbog masovnih kritika u vezi sa Ukrajinom. Tako je npr. Der Spiegel prestao objavljivati decenijama prakticirana pisma čitatelja u papirnom izdanju. Naravno za promjenom karaktera časopisa poslije 1990 krije se promjena vlasništva – danas je njegov vlasnik Axel Springer, izdavač Bilda.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Makaran

u jednoj ” neutralnoj” austriji su svi mediji do zadnjeg sudjelovali u ratnickom poklicu glede ukrajine, a i vec i prije toga u balkanslom ratu, niz dlaku svjetskom msm-u. gade mi se svi.

58rajko
Gost
58rajko
1 godina prije
Reply to  Makaran

Treba dalje, ko je vlasnik A. Springera odnosno Bilda?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Definitivno je RT najbolja investicija Rusije…Suptilna propaganda se podrazumijeva,pa nisu blesavi da rade protiv sebe kad nitko ne radi za njih-ni kada su potpuno u pravu.I zato Maša i medvjed,…Za razliku od krvožednih crtića sa zapada(čudovišta iskeženih ralja i krvavih očiju,ili oni mali nalik na muški spolni organ,s jednim okom na čelu koji crtaju piramide?!?) od kojih zblesira i odrasli,a kamoli dječji mozak…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Pratim od velikih RT, globaltimes, dailysabah, logično, malo pogledam cnn nisam godinama, kratko i bbc, i mnogo malih web news portala, david icke i sl.

Mogu reći, što se RT tiče, da trenutno nema boljih.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Za pokvarit ih fali samo jedno (h) ispred?

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

ha ha ha….nemoj tako ….ja pamtim hrt iz sfrj….bili su odlicni !!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jupiter

@jupiter:
JESU !!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Zamislite trtu na trtu kada Erdogan prijeti?

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  jupiter

Tad nije bio hrt nego tvz.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

RT je izvanredna prilika da novinari koji se gade sami sebi radi posla kojeg obavljaju,promijene redakcije…

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

imam priliku da ih (aktivno) pratim..na engleskom i na spanskom…ozbiljna sveobuhvatna stanica…izvrsni su….kadar im je vrhunski….nadam se da ce dopreti i probuditi “braindead” zapadnjake….

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Paaaa, pratim RT, ali se mi neke stvari, koje su kupili od zapadne lakrdije, ne sviđaju…
Pogledam i DW, ali me tjera na povračanje, čista NATO propaganda. Znamo več, Nijemci brez kičme…
Na kraju, kad sve to pregledam, svratim na Logično.
Ovdje nađem sve sažeto, kao što je nekad bilo, novinarski rad, analiza i tako…
Jedino nešto me zabrinjava, zar smo ovdje stvarno Slovenci tako jako prisutni?
Početni komentari….
Je*** ga, u Sloveniji nemamo mogučnosti više komentirati, sve je uslovljeno sa Facebook članstvom. Mi, koji imamo kičmu, nemamo Facebook…
A ostalo brišu, na glavnom Slovenačkom mediju, RTV recimo, ti brišu čak ocjene slaganja, koje imate ovdje slobodne…
Svijet pametnih ljudi postaje malen…. “ONI” preuzimaju…

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  preseren3

dwn je bio jako dobar, posebno obrada financ- privredno-politicke teme. od kad su ga preuzeli svedjani, nedostupan je. niti jedan austr. medij ne mogu citati, traze da pristanem na ono sr,,nje o ” zastiti podataka” , bas ko i fb, tako da tu vise ne idem, nisam ovca. a cenzura oko komentara traje vec desetljece i ide vec u krajnost. vecinom svuda ima pokusaja manipulacije i preodgajanja, inace bi to sve odavno zavrsilo po sudovima. to je danasnja realnost.

Makaran
Gost
Makaran
1 godina prije

Možda na prvi pogled nije očito, ali mediji upotrebljavaju u politici kodiran jezik koji treba dešifrirati.
Termin ‘teoretičari odn. teorija urote’, dekodira se kroz dva faktora: ta ‘urota’ je po pravilu neosporna ali vladajućim i njihovim medijima neprijatna istina, a drugi je da subjekt izjavljanja predstavljaju zapravo ‘praktičari urote’ i da etiketiranjem pokušavaju riješiti se fokusa i koncentraciju prenijeti na irelevantne činjenice.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Makaran

Makaran,
Ili, češće, – laži.
Uvjetno, u tu kategoriju spadaju i “probji baloni”, da onjuše reakciju, na primjer, o nekom poskupljenju.

Ime amatera
Gost
Ime amatera
1 godina prije

Zapadna briga za demokraciju je kao briga morskih pasa za jato tuljana. Istina uvijek pobjedjuje i laz pada. Dnevnici nacionalnih televizija eu su iz centralne masonske jazbine. Plase nas rusima i indijancima dok srednja klasa nestaje i stenje pod kreditima koji kao podizu standard krezubih.

Tana
Gost
Tana
1 godina prije

Veliko Slovencev nas spremlja ta portal Logicni, pohvalno le tako naprej

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Tana

steta, tak lepa dezela pa puna gmo sjemena.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Tana

Sijećam se pokušaja penjanja na sva tri vrha na Triglavu.
Već kod penjanja u autobus u Splitu sam odustao.
Pozdrav SLO !!

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

moj stari je otiso na te tri glave. pa na vecer ja u brizi, a on se javi, ima klope i svirke, bum ostal i sutra. i vratija se ziv. a na kosuti je puza po vrhu, levo i desno provalije za otkotrljat. nekim ljudima nikad dosta brdurina, to je poseban sut, ka heroin.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Maja

Lipa je Škocijanska Jama,
više volin nizbrdice!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Maja

@Maja:
Kupiš Ogulinski vakumirani kiseli kupus u glavici,zavrtiš ga u vrećici
desetak puta u dvorištu.
Dobivaš vrtoglavicu (kiselog kupusa) ?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

eee kakva vrtnja.. tu se radi fina pikant sarmica sa dimljenim rebricama polek.

GanicusPrvi
Gost
GanicusPrvi
1 godina prije

Sloboda izrazavanja u BiH je na nivou kakve -africke banana drzave.Otvara se novi tzv migrantski centar skoro u samom gradu spoj kriminalaca domaci i medjunarodni nitko ne pita opstinsku vlast kakva je takva je za odobrenje.Iako sam rat proveo u Bih nisam htio nigdje pa makar poginuo donio sam odluku da napustim kucu zemlju sve i da potrazim drugdje zivot nije u pitanju finansijski faktor -vec bezbjednost porodice.Danas vodio dijete u skolu samo sto se odmakao od njega par- metara do kioska da nesto kupim zaokupise ga ovi banditi daj para brateeee kad sam se okrenuo djetetu otrcase.Ovakve izjave necete vidjeti da se igdje prikazuju da narod sad ide od straha po svoj zivot jer sad ulaze u po bijela dana u kuce i nece da izadju dok im ne das para.Ovo sto imamo sada je etnicko ciscenje krajine samo ovaj put uz saglasnost vlasi u Sarajevu.Sva ovakva pisanja po direktivi se brisu istog trena po forumima.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  GanicusPrvi

bosna je stvarno ns turu. pa vidljivo vec i po tome, da su zabranili obicnu, prirodnu, nerafiniranu sol. kad zakone donose poluanalfabeti.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije
Reply to  GanicusPrvi

Pa neznam…
Barem imate Logično…
Ovdje ste slobodni…

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

kopp-info vise ne postoji, razvlacili su ga po sudovima zbog navodnog antisemitizma, sad je to bezazleni kopp- report. jos samo i kopp- verlag, gdje se moze svasta naruciti. politaia.org su takodjer razvacili po sudovima, dok se nije preselila van evrope, kao i oliver janich i jos neki. imkera i blogera ernst koewing-a, od derhonigmannsagt, su kao starog, bolesnog covjeka strpali u zatvor i time ga ubili. udo ulfkotte dobivao je pod zadnje masovno prijetnje po zivot i odjednom infarkt, mrtav. gerhard wisnewski je jos ziv, takodjer dobiva prijetnje. alexandra bader, austrijanka, bivsa zelena, pocela je objavljivati muljaze zelenih i biznise crvenih barona radnicke klase, najurena je iz opcinskog stana u becu, zatvoren joj je konto. niz novinara ne smije nista reci, ode posao, iako su neke velike medijske kuce u njemackoj priznale, da su prenosile fake news. totalna kontrola interneta i medija je vec dogovorena stvar, po stasi- naci sistemu, nikakva istrazivanja, nikakva pitanja, nikakve diskusije vise. ja pogledam jos alles-schalundrauch.blogspot.com, kla.tv, fassadenkratzer, konjunktion.info, legal.ch, globalresearch.ca, naturalnews i neke manje stranice. jasno da su cionisti, vlasnici svj. medjskih kuca pokupovali i dosta alternative, to iskusno oko moze razluciti.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Maja

da, Goebbels ponovno mirno spava u grobu…

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Konačno nakon pada nacističke njemačke 1945 godine, komunizam se raširio cijelom Europom i Amerikom. Tako su Europske države uvele cenzuru kao komunisti, i pišu samo ono što se sviđa vrhovnom vođi, to jest Americi. Idu tako daleko da ukidaju sve one internetske stranice koje im ne pašu, što je to drugo nego povratak u komunizam. Neki će reći nije to tako, to je ovako, pa će pokušati osporiti ovo što sam napisao Za mene postoji samo demokracija i komunizam, nema između. Uvođenje cenzure je povratak u komunizma, kada počnu zatvarati ljude i proganjati ih, onda će to biti nacizam.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Ante

To Ante što su nam usadili u glavu da je komunizam totalitaristički a oni demokrate nema veze sa istinom – svi su totalitarni bez izuzetka, niko ne dozvoljavava postojanje drugačijeg sistema osim njihovog. Rusi se još uvek trude da se ideološki ne konfrontiraju, još uvek ne izlaze sa zvaničnom ideologijom ali kad izađu (a hoće) i njihova će, naravno, biti najbolja. Kinezi to i ne kriju ali ćute sve dok ih neko ne čačne.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ne gledam RT, osim RT dokumentaraca.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

ništa ovi rusi neznaju,puno bi bilo korisnije puštat rusku muziku i sovjetske filmove umjesto te 24 satne propagande

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Treba iskreno reci da se na rt jedva cuje neka losa vijest o rusiji. U svemu ostalom novinari rt imaju apsolutnu slobodu novinarskog rada. Ali realno gledajuci u svijetu ne postoji ni jedan nezavisni medij. A i prosjecnog nijemca francuza ili amerikanca zaboli ona stvar za rusiju. Ljudi imaju svojih problema o kojima se mogu informirati gotovo iskljucivo na rt. Cak je i BBC postao propagandno politicki korektno smece.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zax

Ali stvar je da Rt France deutsch england vidim ne interesiraju toliko stvari iz Rusije. Npr Mirovinska reforma ili petoljetka do 2022. Kontas. Zato ti kanali ne obradjuju te ruske teme sto bi bilo glupo. Naravno da nema kritike Rusije ali ima li DW DIE WELT SPIGEL kritike kancelarije i hauptsturmfuhrera Ursule von der Leyen 🙂 smiješno i pitati. Malo ali malo odskače Guardian ali tek na taktičkoj razini

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Zax

Ima i loših. Prosvjedi zbog novog mirovinskog zakona, reakcije itd.
Rad opozicije.

Klump
Gost
Klump
1 godina prije

šesnajsto primarno število?(trinpedeseti)53 obrnjeno bo Dončič nafilal?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Klump

Ima li šanse da RT proradi i na južnoslavenskim jezicima?

kli
Gost
kli
1 godina prije

Propagandna TV kao i CNN,BBC,Al Jazeera nikada novinarstvo nije bilo nezavisno,nikada onaj ko finansira taj i određuje pravila.

Mali od Fahre
Gost
Mali od Fahre
1 godina prije

U prvih 10 komentara inicijativu su preuzeli gospoda slovenci. Ako tome dodate činjenicu da portal Logično predstavlja Jugu u malom, onda slijedi samo jedan logičan zaključak. Oni će se odcijepiti, a ostatak portala će se poklati i raspasti u krvi.
Negdje sam to već vidio, ali se ne mogu sjetiti gdje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Mali od Fahre

@Mali od Fahre:
Dobar!
Ostatak portala čine dobrovoljni davaoci krvi?

Saladin
Gost
Saladin
1 godina prije

U medijskom prostoru isto sto i u svakom drugom. Svaka od strana bori se iskljucivo za vlastiti interes. A treba biti bas naivan pa se prema bilo kojem mediju odnositi kao prema neovisanom i objektivanom.

BAS
Gost
BAS
1 godina prije

Pozdrav svima…
Mozda interesantno nekome (nemam link, ali sam čitao prenesene diejelove intervjua).
Na pitanje jednom od urednika sa RT o RT-Deutsch prije nego što su počeli sa radom, šta oni traže u Njemačkoj, ovaj je odgovorio sasvim jednostavno i mislim da je to suština kako RT radi.
Rekao im je otprilike ovako: ” Vi godinama dolazite kod nas i pričate nam kako je kod nas sve s.anje a kod vas teče med i mlijeko.
Mi smo sad odlučili da dođemo kod Vas i da Vam kažemo i pokažemo da mnogo s.anja ima i kod Vas. Ništa više i ništa manje.
Da li će se Vamo to svidjeti, to nije naša stvar…”

Inače ko ima mogućnosti može da prati njemačku verziju saker-a, imaju fenomenalne analize i činjenice koje je teško naći na drugim portalima (vineyardsaker.de)

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

“Njemački savez novinara je nedavno optužio RT Deutsch za “izmišljanje priča”, ali u isto vrijeme o tome nije pokazao nikakve dokaze, kazao je Kompa.”

Njemački savez novinara je izlučevina iz Sorosevog debelog crijeva, isto kao i HND (Hrvatsko novinarsko društvo) i NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije)

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  alan ford

https://www.youtube.com/watch?v=O3AW2YFbqJE
“RAT NE DOLAZI SAM,već zbog ljudi koji ga guraju…”.
Novinar koji je radio kao Pro američki “plaćenički “novinar i savjest mu to nije mogla podnijeti.
Iznosi DETALJE načina rada jednog novinara plaćenika…
“Udo Ulfkotte was killed for revealing what he knows. Courageous, heroic effort. May his bravery not be in vain.”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik