fbpx

Rusija i Kina su pronašli “Ahilovu petu” Sjedinjenih Država

Kina i Rusija

Zbog moguće eskalacije trgovinskog rata Kina sve manje ulaže u SAD i okreće se Europi. Agencije javljaju kako je politika američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavila traga na globalnom gospodarstvu. Kina mijenja destinaciju svojih ulaganja i izravna kineska inozemna ulaganja u SAD su u dramatičnom padu, dok su se u prvoj polovici ove godine usmjerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Europe u prvoj polovici ove godine, pišu kineski mediji. Ne zaboravimo da je Londonska burza metala odlučila prihvatiti ugovore denominirane u kineskom juanu, čime se Kina dodatno odmakla od dolara i osigurala svoje transakcije.

Ako govorimo o dovršenim kineskim investicijama u Europi u prvoj polovici 2018. godine, one su dosegnule vrijednost 12 milijardi dolara, 4% više nego u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, ulaganja u Sjevernu Ameriku smanjena su za 92 posto, na samo 2 milijarde dolara, navodi londonska tvrtke Baker McKenzie i američkih analitičari iz Grupe Rhodium.

Thilo Hanemann, direktor tvrtke Rhodium Group, rekao je kako nakon pet godina sličnih investicijskih razina u Europi i Sjevernoj Americi, kineski investitori sada očito preferiraju Europu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Europa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inozemnim investicijskim prioritetima.

S druge strane, Business Insider javlja kako su Kina i Rusija pronašle “Ahilovu petu” Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, prodaja američkih obveznica od strane Rusije “je bio namjeran udarac američkoj Ahilovoj peti”, piše Business Insider. Odluka da se iz rezervi na tržište puste američki vrijednosni papiri je podigla kamatne stope u Americi. Naravno, Moskva nikako nije glavni vjerovnik Washingtona, ali ako  Peking “zatraži novac”, posljedice će biti puno ozbiljnije.

Donald Trump je vrlo ljut zbog povećanja kamatnih stopa, piše Business Insider. Sada su zajmovi skupi, što ograničava rast gospodarstva i vrlo su nepovoljni za Trumpa, koji želi pokazati blagotvoran utjecaj njegove izolacionističke politike. No, postoji još jedan veliki problem – financiranje američkog javnog duga, piše Business Insider.

trump

U tom smislu, Trump napada FED, ali prema najnovijim podacima Federalne rezerve izgleda da nemaju veze s nedavnim porastom kamatnih stopa, objašnjava autor članka.

Ispada da je za to odgovorna Rusija, koja se gotovo u potpunosti riješila američkih vrijednosnih papira. Od travnja do svibnja je ruska imovina u američkim državnim obveznicama pala s 96 milijardi na 14,9 milijardi dolara.

Moskva je imala mnogo razloga za prodaju ovih vrijednosnih papira, nastavlja Business Insider.

Kremlj vjeruje da će se nakon antiruskih sankcija, usvojenih početkom travnja, kaznene mjere proširiti i na trgovinu američkim obveznicama. Njihova prodaja je pametan način osiguranja u slučaju oduzimanja, piše analitičar Tobias Schmidt.

Istodobno, oslobađanje vrijednosnih papira jača rusku rublju. Osim toga, Rusija već dugo radi na diversifikaciji deviznih rezervi i želi se riješiti ovisnosti o dolaru. Neki stručnjaci smatraju da su akcije Rusije ciljani napad na “Ahilovu petu” Sjedinjenih Država, jer za SAD u zadnje vrijeme, zbog povećanja proračunskog deficita, značajno raste ovisnost o američkim kreditorima.

No, u usporedbi s Kinom, Rusija je relativno mali vjerovnik, ističe Business Insider.

Ako Peking “zatraži novac”, posljedice će biti puno ozbiljnije. U siječnju su samo glasine da Kina će suspendirati kupnju američkih obveznica izazvale snažan porast kamatnih stopa. Kina trenutno drži oko 1180 milijardi dolara američkih vrijednosnih papira, podsjeća list.

Washington - Moskva

“Na drugoj strani Trump prijeti Pekingu s carinama na tako velik obim uvoza da Kina vrlo lako može vratiti istu količinu novca. Prodaja američkih obveznica jedan je od načina osvete. No, sve nije tako jednostavno, jer prodaja čak i dijela vrijednosnih papira, budući da će to utjecati i na druge vjerovnike, može uzrokovati efekt bumeranga, što znači da će preostalim vrijednosnim papirima koje ostanu Kini pasti vrijednost. Tako bi i Kina snosila štetu”, tvrdi Tobias Schmidt.

Business Insider navodi kako sada Kina pati od slabog juana, iako je Narodna banka Kine ciljano devalvirala juan za 0,44%, što je najniži tečaj od srpnja 2017.  Tobias Schmidt kaže kako je 2015. i 2016. snažan pad tečaja domaće valute doveo do ozbiljnih nemira na burzi.

Kako bi izbjegao ponavljanje takve situacije u budućnosti, Peking može poduzeti mjere za jačanje juana, a jedna od njih je i prodaja američkih obveznica.

Koje će točno korake poduzeti Kina, nije poznato, osim što je primjetno da Kina već mijenja svoju ekonomsku politiku. Najavila je povećanje državne potrošnje i ublažavanje propisa, kao i pokretanje velikih projekata. Osim toga, Peking posebnu pozornost posvećuje jačanju domaće potražnje i  postoje i znakovi odbijanja inozemnog zaduživanja. Državno vijeće Kine je Narodnoj banci Kine uputilo zahtjev da ispuni sve potrebne mjere za financiranje domaće financijske platforme.

Dakle, rat se ne mora nužno voditi oružjem i na bojnom polju, a Business Insider navodi kako su Rusija i Kina pronašli “Ahilovu petu” Sjedinjenih Država. Prva strelica je već ispaljena iz Moskve, a kineska bi bila ubojita.

Business Insider

Trumpove carine i „Veliki casino Bretton Woods“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Maus
Gost
Maus
2 godine prije

Eh nema tu pravice i tko je posten USA brani svoje gospodarstvo carinama. China devalvacijom yuana. Zemlji izvoznici potreban je devlalvacija da privlaci ulaganja tj da stranac s malo €$ dobije puno u Kini ,tj da vise toga moze ostvariti za manju kolicinu jedinica. Recimo problem gospodarstva Hrvatske,Srbije,Bosne.lezi u tome sto svoje trziste ne stite niti carinam niti devalvacijom valute, uz to drzave su pogodovale poslodavcima a i ogranicili ih na nininalne place jer za 20% vecu placu od minimalca rastu troskovi privatnika za 55% . Tj ukratko drzave balkana pogoduju uvoznom lobiju(odabrabima) na stetu domaceg gospodarstva. Kao i sto se vidi da induatriska,i intelektualna proizvodnja tj vrijednost je znatno manja od 1990godine. Manje proizvodnje nove vrijwdnoati manje place ,manja zaposlenost manja potrosnja uzrocno posljedicna veza propadanja.

Zoki
Gost
Zoki
2 godine prije
Reply to  Maus

Amerikanci su obukli Kineze u Armanijeva odijela, inače bi još hodili u Mao Će Tumgovim radnim bluzama.

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije
Reply to  Zoki

Pričaš gluposti. Da se Amerikanci nisu uopće pojavili i napali Kinu, Kinezi bi danas bili obučeni u svoja tradicionalna hanfu odijela koja izgledaju bolje nego Armanijevi jednolični radni kombinezoni. Armanijevo odijelo i radnička odijela iz vremena Mao Ce Tunga su ista stvar, samo što su Armanijeva odijela kvalitetnija jer je to ipak odijelo za elitne a ne obične radnike. Ako mi ne vjeruješ odi na google images i upiši “hanfu male” pa ćeš vidjeti da te kineske “bluze” izgledaju deset puta bolje od zapadnjačkih radnih bluza, pardon, Armanijevih odijela.

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Maus

Maus@ Kratko, jasno, sjano!

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije

“Prva strelica je već ispaljena iz Moskve, a kineska bi bila ubojita.”
Prava strelica će biti ona koja će probušiti balon financijskih derivata.Ostalo su samo sitne fluktuacije, stotinjak milijardi tamo ili amo je bez značaja.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Mislim da Kina jako puno investira i u Afriku.

STroj
Gost
STroj
2 godine prije
Reply to  Ana

to su različite investicije…u Africi ulaže u građenje i to joj nije skupo, a u Europi mora uložiti samo novac da bi kupili udjele onoga što već postoji.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Ana

Kina je ta koja napada a Amerika se brani da ostane gdje je. Ebiga to je ono zapadna radna snaga skupa pa idemo u kinu. E sad ko ce to kupovat kad nemas love… Tacnije ima samo procenat koji je zaradio na kini al sad bi Kina i da preuzme nadmoc… Vidimo sta ce bit

Iskreni čovjek
Gost
Iskreni čovjek
2 godine prije

Uopšte ne razumijem takve tekstove o tome da su SAD, Rusija i Kina neprijatelji. To je samo mazanje očiju za javnost. Zar niste čuli za naciju Sibirac u Sibiru, zar niste čuli da je ovo sve mazanje očiju. Putin kao izraeslki i hazarski igrač želi odvojiti Sibir od Rusije, a ovamo ga se prikazuje kao najvećeg Rusa svih vremena, zaista ste više dosadili sa njegovom ljubavlju prema svijetu, koje nema uopšte.Kome želi pripjoiti Sibir? Pa naravno svojoj braći Kinezima, sjetite se nacije Sibirac i kako u Sibir mjesečano dolazi oko 50-tak Kineza , bez ikakvih dokumenata, jer veliko područje granice Rusije (Sibirske Rusije) sa Kinom niko ne kontroliše.

Slobodno mi objavite komentar, mislim da je regularan.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

To je šta bi bilo kad bi bilo, pa ćemo o tome kad to bude.
U međuvremenu ima na desetke teorija o razvoju situacije o kojima kad bi se mislilo poludili bi svi.

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije

To sa Kinezima u Sibiru zvuči fantastično samo onima koji su zaboravili da su Kinezi tamo bili prije Rusa, a kasnije su došli Rusi i pripojili si dobar dio kineskog teritorija. To je kao da si Rumunjska pripoji Vojvodinu i onda priča o velikoj invaziji Srba na taj prostor. Neš ti invazije Kineza, u cijeloj Rusiji ih ima po podacima iz 2002. samo 34 tisuće, dok neki u Rusiji rade procjene o 200,000 do 400,000 Kineza. Znači malo veće kinesko selo se preselilo u Rusiju, ako već tamo nisu svi bili od početka. Usporedbe radi, kod naših susjeda Talijana ih ima oko 320,000 pa ne čujem nikog da priča o invaziji Kineza na Italiju.

White_patriarch
Gost
White_patriarch
2 godine prije

Joj koji navijački tekst. Kina je još uvijek (i bit će još jako dugo ako se nešto nepredviđeno ne dogodi) samo junior partner SAD-u, SAD ju je stvorio kako bi iskoristio inteligentnu, a jeftinu radnu snagu, SAD ju može i uništiti po volji tako da tu proizvodnju prebaci u Indiju i ostatak južne Azije – ovi su se već napalili na tu ideju i pripremaju teren.
Pravi trgovački rat između Kine i SAD-a bi bio razoran za SAD, izazvao bi novu globalnu recesiju i SAD BDP bi pao 10-20% sigurno. Međutim, Kina bi bila potpuno uništena, pala bi za 90% i sav napredak koji ne postigla u zadnjih 20 godina bi bio anuliran. Kina je samo tvornica, nema sirovine niti naftu, ovisi o Zapadnim tržištima za plasman svoje robe, tehnološki zaostaje nekoliko desetljeća i okružena je neprijateljima sa svih strana. Čista mat pozicija i Kina to zna.
Zato se pravi trgovinski rat neće dogoditi, Kinu bi uništio, a Američka oligarhija bi izgubila tlo pod nogama, možda i moć. Ono što se hoće dogoditi, je korekcija postojećih trgovinskih praksi koje favoriziraju Kinu, vjerojatno usporavanje gospodarskog rasta Kine, a posljedično tome i gubitak dijela političke moći Kineske “komunističke” oligarhije – ali ne gubitak njihove financijske moći, to će nastaviti imati sljedećih nekoliko stoljeća…
Ugl, mali čovjek bi mogao napokon malo profitirati iz ovoga, Kinez i Amerikanac.

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije

Sve za pet osim ovoga.
“Ugl, mali čovjek bi mogao napokon malo profitirati iz ovoga, Kinez i Amerikanac.”

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Kina je tvornica…,a Rusija benzinska pumpa…
Umro je Bžežinski,nađi nove “mislioce”pa ih citiraj.

korejac
Gost
korejac
2 godine prije

SAD-u bi BDP pao samo 10-20% ? Imas ti malo previse povjerenja u njihovu ekonomiju. Oni su daleko podlozniji domino-efektu nego sto mozes zamisliti, upravo zahvaljujuci umjetno odrzavanom ekonomskom modelu.
Kada se skinu rukavice i krene pravi ekonomski rat, vidjeti ces kako se naglo gubi povjerenje u americko “gospodarstvo”.
U medjuvremenu je Kina razvila ne samo industriju, nego i znacajne znanstvene kapacitete koji su u velikoj mjeri sada vec samodostatni; jedino sto im jos treba su prirodni resursi, za sto ocigledno ne moraju vise moljakati SAD jer suradnju s drugim drzavama postizu direktno.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  korejac

Korejac, samo da dodam: poverenje u američku privredu (tačnije u dolar) je čisto špekulativne prirode. Trenutno donosi profit – ulaži. Ali investitori (pa i američki) dobro znaju kakav je to balon i kada dođe vreme neće biti previše dileme.

StarDam
Gost
StarDam
2 godine prije
Reply to  korejac

@korejac, baš odgovarajući nick. Južna Koreja je bila i u goroj situaciji jer je SAD služila samo kao velika vojna baza, a vidi ih sad.

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije

Toliko si gluposti nadrobio da plačem kad vidim koliko si pluseva dobio. Valjda je svaka rečenica kriva tako da nema smisla previše pisati. Tok rijeke se može malo korigirati ali ne mogu se krive Drine ispravljati, to je ipak previše.

Rio
Gost
Rio
2 godine prije

Da, sigurno si u pravu.. Koliko ce tim drugim drzavama trebat da zamijene kinu? Uostalom kinezi vec duze vrijeme rade na kvaliteti umjesto kvantiteti, svakim danom se sve vise tvrtki probija na trziste sa sve kvalitetnijom robom.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Ruske obveznice u desecima miljardi dolara su čaša u bačvi prema tisućama miljardi koje je proizveja FED i od kojih je dobar dil iša u otkup vlastitih dionica i obveznica (buyback) korporacija kako bi burze išle gori.
Točno je kako je kinesko vlasništvo američkih obveznica veći problem, ali Kina te obveznice nemože naglo iskrcat jer to znači katastrofu ne samo za Kinu i Ameriku nego to znači i vjerojatni globalni financijsko ekonomski kolaps.
Kina ima strategiju dok je Amerika i zapad nemaju nego taktički odgovaraju na kineske poteze, a tu je izbor sužen.
Dok Kina ne osigura najprij azijsko i BRICS tržište nemože okazat još uvik najvećemu kupcu kineske robe Americi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Moreno

S tim da treba dodati da kina munjevito radi na putu svile tj euroaziji , africi , juznoj americi…
Mogle bi se stvari odigrati puno brze nego mislimo…

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Hipotetički:
Kina na tržište pusti kompletnu sumu obveznica SAD! Za jedan dolar traži jedan cent?
Slom i kolaps SAD i samoubistvo Kine!?
Kina je naučila školu “Japan”?
Ameri su navukli Japan na Perl Harbor?!
A kasnije, negde osamdesetih, naložili su japanu da Revalvira svoju valutu?! I Japan, najveći izvoznik tada, posluša!
Od tog poteza, Japan se ni do danas nije oporavio!
SAD ima još kečeva u rukavu za Kineze. Kina igra sigurno, i na duge staze.
Sreća je da Kina nema potencijal da postane Globalna supersila u punom i kompletnom smislu!

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije
Reply to  Weteran

E bome svakakvih gluposti se ovdje moze cuti….ali ova o Japanu je u TOP 5.
Baš je Japan jadan. Unistili ga ameri….ha ha ha….dobar si.
Da su bogdo i nas tako unistili pa da budemo peta ekonomska sila svijeta.
Dobar si…svaka ti cast.

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije

Zmaj od papira i medvjed od slame mogu sam da laju na USA.
Neka USA samo za 10% smanji uvoz iz kine…ili samo neka mali dio proizvodnje vrate nazad u USA kinezi će biti kruha gladni.
A o rusiji nema smisla trositi rijeci.. nemaju ni svoju farmaceutsku industriju sve uvoze vecinom iz Njemacke.

djoko
Gost
djoko
2 godine prije

Ja samo iz tog vidim da su cjene derivata tj energije u dvije plus jednu silu a evropa u p…. m zajedno s nama

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Turska se isto tako rješava svojih novčanih zaliha izraženih u američkim Dolarima, ali time su sami sebi vjerovatno napravili “medvjeđu uslugu” jer svi njihovi krediti, koje su dobili od stranih većinom europskih banaka uglavnom su obračunati u amereičkoj valuti isto tako ih je potrebno vraćati u toj valuti, a te valute više nemaju i dolazimo do zaključka, da se je Turska ponašala kao Mujo u onom starom vicu, kad je, da bi napakostio selu, sam sebi odrezao Jaja, a slično bi mogla proći i Rusija, koja se je previše brzopleto riješila većeg dijela te valute! Kina je mnogo pametnija. Oni se također pomalo (ne prebrzo) jer brzina tu može samo škoditi) rješavaju am. Dolara, ali svoje Dolare umjesto da ponude direktno na svjetskom tržištu novca i rasprodaju ih po sniženoj cijeni, oni ih investiraju po cijelom svijetu a posebno u Europi, kupujući sve, što je na prodaju, tvornice, trgovačke lance, nekretnine itd!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik