Rusija i Kina su pronašli “Ahilovu petu” Sjedinjenih Država

Kina i Rusija
26 komentara

Zbog moguće eskalacije trgovinskog rata Kina sve manje ulaže u SAD i okreće se Europi. Agencije javljaju kako je politika američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavila traga na globalnom gospodarstvu. Kina mijenja destinaciju svojih ulaganja i izravna kineska inozemna ulaganja u SAD su u dramatičnom padu, dok su se u prvoj polovici ove godine usmjerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Europe u prvoj polovici ove godine, pišu kineski mediji. Ne zaboravimo da je Londonska burza metala odlučila prihvatiti ugovore denominirane u kineskom juanu, čime se Kina dodatno odmakla od dolara i osigurala svoje transakcije.

Ako govorimo o dovršenim kineskim investicijama u Europi u prvoj polovici 2018. godine, one su dosegnule vrijednost 12 milijardi dolara, 4% više nego u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, ulaganja u Sjevernu Ameriku smanjena su za 92 posto, na samo 2 milijarde dolara, navodi londonska tvrtke Baker McKenzie i američkih analitičari iz Grupe Rhodium.

Thilo Hanemann, direktor tvrtke Rhodium Group, rekao je kako nakon pet godina sličnih investicijskih razina u Europi i Sjevernoj Americi, kineski investitori sada očito preferiraju Europu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Europa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inozemnim investicijskim prioritetima.

S druge strane, Business Insider javlja kako su Kina i Rusija pronašle “Ahilovu petu” Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, prodaja američkih obveznica od strane Rusije “je bio namjeran udarac američkoj Ahilovoj peti”, piše Business Insider. Odluka da se iz rezervi na tržište puste američki vrijednosni papiri je podigla kamatne stope u Americi. Naravno, Moskva nikako nije glavni vjerovnik Washingtona, ali ako  Peking “zatraži novac”, posljedice će biti puno ozbiljnije.

Donald Trump je vrlo ljut zbog povećanja kamatnih stopa, piše Business Insider. Sada su zajmovi skupi, što ograničava rast gospodarstva i vrlo su nepovoljni za Trumpa, koji želi pokazati blagotvoran utjecaj njegove izolacionističke politike. No, postoji još jedan veliki problem – financiranje američkog javnog duga, piše Business Insider.

trump

U tom smislu, Trump napada FED, ali prema najnovijim podacima Federalne rezerve izgleda da nemaju veze s nedavnim porastom kamatnih stopa, objašnjava autor članka.

Ispada da je za to odgovorna Rusija, koja se gotovo u potpunosti riješila američkih vrijednosnih papira. Od travnja do svibnja je ruska imovina u američkim državnim obveznicama pala s 96 milijardi na 14,9 milijardi dolara.

Moskva je imala mnogo razloga za prodaju ovih vrijednosnih papira, nastavlja Business Insider.

Kremlj vjeruje da će se nakon antiruskih sankcija, usvojenih početkom travnja, kaznene mjere proširiti i na trgovinu američkim obveznicama. Njihova prodaja je pametan način osiguranja u slučaju oduzimanja, piše analitičar Tobias Schmidt.

Istodobno, oslobađanje vrijednosnih papira jača rusku rublju. Osim toga, Rusija već dugo radi na diversifikaciji deviznih rezervi i želi se riješiti ovisnosti o dolaru. Neki stručnjaci smatraju da su akcije Rusije ciljani napad na “Ahilovu petu” Sjedinjenih Država, jer za SAD u zadnje vrijeme, zbog povećanja proračunskog deficita, značajno raste ovisnost o američkim kreditorima.

No, u usporedbi s Kinom, Rusija je relativno mali vjerovnik, ističe Business Insider.

Ako Peking “zatraži novac”, posljedice će biti puno ozbiljnije. U siječnju su samo glasine da Kina će suspendirati kupnju američkih obveznica izazvale snažan porast kamatnih stopa. Kina trenutno drži oko 1180 milijardi dolara američkih vrijednosnih papira, podsjeća list.

Washington - Moskva

“Na drugoj strani Trump prijeti Pekingu s carinama na tako velik obim uvoza da Kina vrlo lako može vratiti istu količinu novca. Prodaja američkih obveznica jedan je od načina osvete. No, sve nije tako jednostavno, jer prodaja čak i dijela vrijednosnih papira, budući da će to utjecati i na druge vjerovnike, može uzrokovati efekt bumeranga, što znači da će preostalim vrijednosnim papirima koje ostanu Kini pasti vrijednost. Tako bi i Kina snosila štetu”, tvrdi Tobias Schmidt.

Business Insider navodi kako sada Kina pati od slabog juana, iako je Narodna banka Kine ciljano devalvirala juan za 0,44%, što je najniži tečaj od srpnja 2017.  Tobias Schmidt kaže kako je 2015. i 2016. snažan pad tečaja domaće valute doveo do ozbiljnih nemira na burzi.

Kako bi izbjegao ponavljanje takve situacije u budućnosti, Peking može poduzeti mjere za jačanje juana, a jedna od njih je i prodaja američkih obveznica.

Koje će točno korake poduzeti Kina, nije poznato, osim što je primjetno da Kina već mijenja svoju ekonomsku politiku. Najavila je povećanje državne potrošnje i ublažavanje propisa, kao i pokretanje velikih projekata. Osim toga, Peking posebnu pozornost posvećuje jačanju domaće potražnje i  postoje i znakovi odbijanja inozemnog zaduživanja. Državno vijeće Kine je Narodnoj banci Kine uputilo zahtjev da ispuni sve potrebne mjere za financiranje domaće financijske platforme.

Dakle, rat se ne mora nužno voditi oružjem i na bojnom polju, a Business Insider navodi kako su Rusija i Kina pronašli “Ahilovu petu” Sjedinjenih Država. Prva strelica je već ispaljena iz Moskve, a kineska bi bila ubojita.

Business Insider

Trumpove carine i „Veliki casino Bretton Woods“

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maus
5 godine prije

Eh nema tu pravice i tko je posten USA brani svoje gospodarstvo carinama. China devalvacijom yuana. Zemlji izvoznici potreban je devlalvacija da privlaci ulaganja tj da stranac s malo €$ dobije puno u Kini ,tj da vise toga moze ostvariti za manju kolicinu jedinica. Recimo problem gospodarstva Hrvatske,Srbije,Bosne.lezi u tome sto svoje trziste ne stite niti carinam niti devalvacijom valute, uz to drzave su pogodovale poslodavcima a i ogranicili ih na nininalne place jer za 20% vecu placu od minimalca rastu troskovi privatnika za 55% . Tj ukratko drzave balkana pogoduju uvoznom lobiju(odabrabima) na stetu domaceg gospodarstva. Kao i sto se vidi da induatriska,i intelektualna proizvodnja tj vrijednost je znatno manja od 1990godine. Manje proizvodnje nove vrijwdnoati manje place ,manja zaposlenost manja potrosnja uzrocno posljedicna veza propadanja.

Orijunac
5 godine prije

“Prva strelica je već ispaljena iz Moskve, a kineska bi bila ubojita.”
Prava strelica će biti ona koja će probušiti balon financijskih derivata.Ostalo su samo sitne fluktuacije, stotinjak milijardi tamo ili amo je bez značaja.

Ana
5 godine prije

Mislim da Kina jako puno investira i u Afriku.

Iskreni čovjek
5 godine prije

Uopšte ne razumijem takve tekstove o tome da su SAD, Rusija i Kina neprijatelji. To je samo mazanje očiju za javnost. Zar niste čuli za naciju Sibirac u Sibiru, zar niste čuli da je ovo sve mazanje očiju. Putin kao izraeslki i hazarski igrač želi odvojiti Sibir od Rusije, a ovamo ga se prikazuje kao najvećeg Rusa svih vremena, zaista ste više dosadili sa njegovom ljubavlju prema svijetu, koje nema uopšte.Kome želi pripjoiti Sibir? Pa naravno svojoj braći Kinezima, sjetite se nacije Sibirac i kako u Sibir mjesečano dolazi oko 50-tak Kineza , bez ikakvih dokumenata, jer veliko područje granice Rusije (Sibirske Rusije) sa Kinom niko ne kontroliše.

Slobodno mi objavite komentar, mislim da je regularan.

White_patriarch
5 godine prije

Joj koji navijački tekst. Kina je još uvijek (i bit će još jako dugo ako se nešto nepredviđeno ne dogodi) samo junior partner SAD-u, SAD ju je stvorio kako bi iskoristio inteligentnu, a jeftinu radnu snagu, SAD ju može i uništiti po volji tako da tu proizvodnju prebaci u Indiju i ostatak južne Azije – ovi su se već napalili na tu ideju i pripremaju teren. Pravi trgovački rat između Kine i SAD-a bi bio razoran za SAD, izazvao bi novu globalnu recesiju i SAD BDP bi pao 10-20% sigurno. Međutim, Kina bi bila potpuno uništena, pala bi za 90% i sav napredak koji ne postigla u zadnjih 20 godina bi bio anuliran. Kina je samo tvornica, nema sirovine niti naftu, ovisi o Zapadnim tržištima za plasman svoje robe, tehnološki zaostaje nekoliko desetljeća i okružena je neprijateljima sa svih strana. Čista mat pozicija i Kina to zna. Zato se pravi… Čitaj više »

Moreno
5 godine prije

Ruske obveznice u desecima miljardi dolara su čaša u bačvi prema tisućama miljardi koje je proizveja FED i od kojih je dobar dil iša u otkup vlastitih dionica i obveznica (buyback) korporacija kako bi burze išle gori.
Točno je kako je kinesko vlasništvo američkih obveznica veći problem, ali Kina te obveznice nemože naglo iskrcat jer to znači katastrofu ne samo za Kinu i Ameriku nego to znači i vjerojatni globalni financijsko ekonomski kolaps.
Kina ima strategiju dok je Amerika i zapad nemaju nego taktički odgovaraju na kineske poteze, a tu je izbor sužen.
Dok Kina ne osigura najprij azijsko i BRICS tržište nemože okazat još uvik najvećemu kupcu kineske robe Americi.

Weteran
5 godine prije

Hipotetički:
Kina na tržište pusti kompletnu sumu obveznica SAD! Za jedan dolar traži jedan cent?
Slom i kolaps SAD i samoubistvo Kine!?
Kina je naučila školu “Japan”?
Ameri su navukli Japan na Perl Harbor?!
A kasnije, negde osamdesetih, naložili su japanu da Revalvira svoju valutu?! I Japan, najveći izvoznik tada, posluša!
Od tog poteza, Japan se ni do danas nije oporavio!
SAD ima još kečeva u rukavu za Kineze. Kina igra sigurno, i na duge staze.
Sreća je da Kina nema potencijal da postane Globalna supersila u punom i kompletnom smislu!

Zlatko
5 godine prije

Zmaj od papira i medvjed od slame mogu sam da laju na USA.
Neka USA samo za 10% smanji uvoz iz kine…ili samo neka mali dio proizvodnje vrate nazad u USA kinezi će biti kruha gladni.
A o rusiji nema smisla trositi rijeci.. nemaju ni svoju farmaceutsku industriju sve uvoze vecinom iz Njemacke.

djoko
5 godine prije

Ja samo iz tog vidim da su cjene derivata tj energije u dvije plus jednu silu a evropa u p…. m zajedno s nama

Galus 92
5 godine prije

Turska se isto tako rješava svojih novčanih zaliha izraženih u američkim Dolarima, ali time su sami sebi vjerovatno napravili “medvjeđu uslugu” jer svi njihovi krediti, koje su dobili od stranih većinom europskih banaka uglavnom su obračunati u amereičkoj valuti isto tako ih je potrebno vraćati u toj valuti, a te valute više nemaju i dolazimo do zaključka, da se je Turska ponašala kao Mujo u onom starom vicu, kad je, da bi napakostio selu, sam sebi odrezao Jaja, a slično bi mogla proći i Rusija, koja se je previše brzopleto riješila većeg dijela te valute! Kina je mnogo pametnija. Oni se također pomalo (ne prebrzo) jer brzina tu može samo škoditi) rješavaju am. Dolara, ali svoje Dolare umjesto da ponude direktno na svjetskom tržištu novca i rasprodaju ih po sniženoj cijeni, oni ih investiraju po cijelom svijetu a posebno u Europi, kupujući sve, što je na prodaju, tvornice, trgovačke lance,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI