fbpx

Ruski veleposlanik u Izraelu: Iranska nazočnost u Siriji je legitimna i nerealno je očekivati da odu

Izrael zid

Kao što smo ranije izvijestili, 23. srpnja se u Izraelu održao sastanak između premijera izraelskog režima Benjamina Netanyahua i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i načelnika ruskog Glavnog stožera, generala Valerija Gerasimova.

Prema izvoru u izraelskoj vladi, Netanyahu u razgovorima rekao da je Izrael zainteresiran za potpuno povlačenje iranskih snaga iz Sirije. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je apel Izraela da Moskva ovu ponudu predstavi Siriji.

Prije toga su se pojavile informacije o dogovoru između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Netanyahua o Siriji, kojem je čelnik Bijele kuće Donald Trump navodno dao potporu na sastanku s Putinom u Helsinkiju.

Međutim, jučer se oglasio ruski veleposlanik u Izraelu Anatolij Viktorov, koji je pojasnio cijelu situaciju.

Iran igra vrlo važnu ulogu u zajedničkim naporima iskorjenjivanja terorista u Siriji

Reakcija Kine - Irana - Hezbollaha

Naime, ruski veleposlanik u Izraelu je istaknuo ključnu ulogu Irana u naporima u borbi protiv terorizma u Siriji, ukazujući kako je prisutnost Teherana u ratom razorenoj zemlji legitimna i u skladu s međunarodnim pravom, stoga Rusija ne može prisiliti Iran da povuče svoje trupe sa sirijskog teritorija.

“Iran igra vrlo važnu ulogu u našim zajedničkim naporima u uklanjanju terorista u Siriji”, izjavio je Anatolij Viktorov u jučerašnjem intervjuu za izraelsku televiziju Channel 10.

“Iranska prisutnost u Siriji je prema načelima UN-a i Povelji Ujedinjenih naroda i potpuno je legitimna. Dakle, mislimo da u ovoj fazi zahtjevi za uklanjanjem stranih boraca sa sirijskog područja nisu realni”, kazao je Viktorov.

Diplomat je upozorio da poziv režima iz Tel Aviva da Rusija protjera iranske saveznike iz Sirije, gdje Teheran, Moskva i Hezbollah pomažu sirijskoj vojsci u borbi protiv mnoštva terorističkih skupina, od kojih mnoge imaju podršku Izraela u nastojanju da ruše vladu u Damasku, nije realan.

Potpomognuta od strane svojih saveznika, sirijska vlada je ostvarila važne pobjede protiv terorističkih skupina na nekoliko fronti.

Režim iz Tel Aviva je osobito je zabrinut zbog napretka sirijske vojske u borbama protiv terorista koji djeluju na jugu u blizini okupiranih teritorija od strane Izraela, gdje su vojne operacije praktično završene

Ta zabrinutost je potaknula izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da u nešto više od dva mjeseca dva puta posjeti Rusiju, jednom 11. srpnja, a drugi put 9. svibnja.

Netanyahu je ponovio poziv Tel Aviva za povlačenjem iranskim i proiranskih boraca iz Sirije u nedavnim razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, kasnije i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Ruski veleposlanik u Izraelu: Iranska nazočnost u Siriji je legitimna i nerealno je očekivati da odu 1

Međutim, Moskva je više puta rekla da je iranska prisutnost u Siriji, poput ruske, posljedica zahtjeva vlade iz Damaska i stoga je legitimna. Damask je, pak, rekao kako misija Teherana u borbi protiv terorizma u Siriji ne može biti tema rasprave.

Iran je također jasno poručio kako će nastaviti svoju antiterorističku misiju u Siriji sve dok legitimna vlada u Damasku to bude trebala i bude tražila pomoć od vlasti u Teheranu.

Ruski veleposlanik je također je govorio postojanju sporazuma s Tel Avivom kako bi se umanjila zabrinutost izraelskog režima zbog situacije u južnoj Siriji i da će u blizini granice s Izraelom i okupiranim Golanom biti razmještena samo redovna sirijska vojska.

“Prioritet ovog sporazuma je osigurati sigurnost Izraela, a to nisu prazne riječi za rusku vanjsku politiku”, rekao je Viktorov.

“Na južnom području deeskalacije u Siriji nema i ne bi trebalo biti nesirijskih trupa. O specifičnim detaljima se još uvijek raspravlja i ne bi bilo korisno otkriti ih”, dodao je ruski veleposlanik u Izraelu.

Ruski veleposlanik je nadalje istaknuo “kako Moskva otvoreno i iskreno može razgovarati sa svojim iranskim prijateljima o povlačenju iz Sirije, ali ih nikako ne može prisiliti da to učine”.

Viktorov je u intervjuu upitan “slaže li se Rusija sa zračnim napadima Izraela na Siriju”.

“Ne slažemo se s nijednim prisilnim djelovanjem. Ne možemo se složiti sa svim radnjama koje je poduzela izraelska vlada. Kako možemo biti zadovoljni”, odgovorio je ruski diplomat.

Uvijek kada je Sirija povećala napore u borbi protiv terorizma na bojištu, Izrael je povećao svoje zračne napade na sirijsku vojsku, što se široko gleda kao na pokušaj podupiranja terorista.

Zračne snage izraelskog režima su u travnju gađale sirijsku zračnu bazu T-4 u pokrajini Homs, ubivši više od deset vojnika, uključujući sedam iranskih vojnih savjetnika. Teheran je obećao kazniti izraelski režim za ovaj zločin.

Nedavno je Tel Aviv značajno ojačao svoju vojnu nazočnost na okupiranoj strani sirijske Golanske visoravni, gdje je rasporedio više vojne opreme i snaga. Izrael je također zaprijetio udarima na sirijski teritorij, ali su vojne operacije u ovom području pri kraju i do sada nije bilo incidenata između sirijskih trupa i snaga izraelskog režima, koje na dijelovima okupiranog Golana dijeli samo barijera od metalne ograde i bodljikave žice.

PressTV / VZ

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Izraelu nikada ne treba vjerovati! Ko zna sta bi do sada bilo sa Sirijom da Rusi ,tj Putin nisu vrlo mudro i takticki odigrali pojedine poteze.

....
Gost
....
2 godine prije

Pusi lagano i Izrael ovaj rat….

davor
Gost
davor
2 godine prije

Sirijski i iranski neprijatelji su teroristi dok je izraelski neprijatelj manjak kopna (a i sam Izrael je sebi najveći neprijatelj). ISIL je po planu trebao osvojiti Damask i onda je Izrael trebao raskrciti sve do Damaska i podijeliti Siriju naravno u teoriji kaosa zadržati Golan uz priznanje većine svjetskih država uz odsutnost normalne vlade u Damasku. Ako teroristi uvijek rade za izraelsko kopno onda će ih Izrael zauvijek podržavati i štititi zračnim udarima. Ma zvali se oni MEK, Al Qaeda, ISIL, Talibani, Miro, Đuro.. Onaj koji radi na uvećanju izraelskog teritorija imat će uvijek otvorene ruke kod Netanyahua i bit će cijenjeniji u realnom vremenu nego svi oni preminuli štovani pravednici u Yad Vashemu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  davor

A ,Izraelske trupe u Sj.Koreji ako ih pozove Sirijska vlada?
ZEZA!

Segota
Gost
Segota
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Iranske trupe je pozvala Sirijska vlada….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Segota

@Segota:
Kinezi upravo prave jeftinu kopiju Izraela?
NAJOZBILJNIJE!

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Osećam, al nigde nisam pročitao: Moskva intenzivno radi da pomiri Izrael i Teheran ?!
Nasuprot Vašingtonu, koji samo kuva?
Teheran jeste pod kvačilom Moskve.
Nikako mi nije jasno zašto mule i ajatolasi traže nestanak države Izrael?
A tako bi lepo mogli da sarađuju?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Weteran

Ne, Teheran je pod upravom ajatolaha i njemu bliskih ljudi koji su cijeli život posvetili vjeri, domovini i borbi. Oni traže da se milijunima Palestinaca vrati njihova zemlja, a Židovima žele sve najbolje, možda u pustinji Mohave ili , ako im u Africi poklone djelić Sahare, gdje nema ničega. Ali ne može, tamo su Tuarezi i to je njihova domovina, pa makar bio pijesak.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Druže Srećko
Ne treba biti zajedljiv
Palestinci i Izraelci su rođena braća. Od istog oca, iz iste kuće.
Vama je reper “juče”, ili stotinu godina pre? Nekome je reper 5000 (pet hiljada) godina unazad!
Iranci nisu Arapi, a versko pitanje sigurno nije primarno!?
Egipat takođe drži Gazu pod blokadom !?
Rijad, Aman, Bagdad, Kuvajt, ….. ?
Monarhistički Iran je imao bliske i tesne veze sa Izraelom!

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije
Reply to  Weteran

Bitno je znati da preko 90% ovih Židova u državi Izraelu nisu Semiti, tj nemaju ništa zajedničko sa Palestincima.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Zagor

90% su askenazi tj. hazari , tursko pleme koje je primilo judaizam u 9. veku….10% su berberi u koje su se pretopili sefardi….bilijskih jevreja ima tek po koja porodica rasuta po siriji jordanu iranu…
dakle “semiti” ne postoje i oteli su zemlju semitima!!!

Zare
Gost
Zare
2 godine prije

Pa ajde nemoj da budes licemeran i djetinjast. Pa ajd ako smo kod zemlje, nek onda Albanci vrate Kosovo Srbima jer to je vekovima njihova zemlja ili Italjani Longobardima, Rusi Kaliningrad Prusima etc. etc. Izraelci su osvojili to ratom, to je sad njihovo i tacka. Dok ovi Palestinci ne osvoje nazad mogu samo da mastaju i jaukaju kako su oni jadan narod.btw. Ista prica sa Golanom

Zare
Gost
Zare
2 godine prije
Reply to  Zare

Btw. Cuj nekoliko njih prvi napali Izrael 67e (mislili oni “ima se moze se”) pa ih Izrael pregazio nazad u sest dana, i to preko golana a sad pricaju kako je on okupiran od strane Izraelaca?? Pa da najbolje da Rusi vrate Kurile Japancima ili Kaliningrad Nemcima jel??..jao kako ste vi licemerni ovde

Zare
Gost
Zare
2 godine prije

Mozda jeste legitimna, al nitko pametan nece da te pusti kao neprijatelja da mu kampiras pred vratima. Imaju Iranci svoje pravo bit u Siriji, al da su im skoro na granici to im Izrael ne moze dopustiti…na neki nacin ih i razumijem btw. Ocekivanje da ce Rusi na jednu ili drugu stranu je nerealno djeluju mi vise kao mediator

POVEZANE VIJESTI

Izbornik