Ruski veleposlanik u Izraelu: Iranska nazočnost u Siriji je legitimna i nerealno je očekivati da odu

Izrael zid
14 komentara

Kao što smo ranije izvijestili, 23. srpnja se u Izraelu održao sastanak između premijera izraelskog režima Benjamina Netanyahua i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i načelnika ruskog Glavnog stožera, generala Valerija Gerasimova.

Prema izvoru u izraelskoj vladi, Netanyahu u razgovorima rekao da je Izrael zainteresiran za potpuno povlačenje iranskih snaga iz Sirije. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je apel Izraela da Moskva ovu ponudu predstavi Siriji.

Prije toga su se pojavile informacije o dogovoru između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Netanyahua o Siriji, kojem je čelnik Bijele kuće Donald Trump navodno dao potporu na sastanku s Putinom u Helsinkiju.

Međutim, jučer se oglasio ruski veleposlanik u Izraelu Anatolij Viktorov, koji je pojasnio cijelu situaciju.

Iran igra vrlo važnu ulogu u zajedničkim naporima iskorjenjivanja terorista u Siriji

Reakcija Kine - Irana - Hezbollaha

Naime, ruski veleposlanik u Izraelu je istaknuo ključnu ulogu Irana u naporima u borbi protiv terorizma u Siriji, ukazujući kako je prisutnost Teherana u ratom razorenoj zemlji legitimna i u skladu s međunarodnim pravom, stoga Rusija ne može prisiliti Iran da povuče svoje trupe sa sirijskog teritorija.

“Iran igra vrlo važnu ulogu u našim zajedničkim naporima u uklanjanju terorista u Siriji”, izjavio je Anatolij Viktorov u jučerašnjem intervjuu za izraelsku televiziju Channel 10.

“Iranska prisutnost u Siriji je prema načelima UN-a i Povelji Ujedinjenih naroda i potpuno je legitimna. Dakle, mislimo da u ovoj fazi zahtjevi za uklanjanjem stranih boraca sa sirijskog područja nisu realni”, kazao je Viktorov.

Diplomat je upozorio da poziv režima iz Tel Aviva da Rusija protjera iranske saveznike iz Sirije, gdje Teheran, Moskva i Hezbollah pomažu sirijskoj vojsci u borbi protiv mnoštva terorističkih skupina, od kojih mnoge imaju podršku Izraela u nastojanju da ruše vladu u Damasku, nije realan.

Potpomognuta od strane svojih saveznika, sirijska vlada je ostvarila važne pobjede protiv terorističkih skupina na nekoliko fronti.

Režim iz Tel Aviva je osobito je zabrinut zbog napretka sirijske vojske u borbama protiv terorista koji djeluju na jugu u blizini okupiranih teritorija od strane Izraela, gdje su vojne operacije praktično završene

Ta zabrinutost je potaknula izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da u nešto više od dva mjeseca dva puta posjeti Rusiju, jednom 11. srpnja, a drugi put 9. svibnja.

Netanyahu je ponovio poziv Tel Aviva za povlačenjem iranskim i proiranskih boraca iz Sirije u nedavnim razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, kasnije i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Međutim, Moskva je više puta rekla da je iranska prisutnost u Siriji, poput ruske, posljedica zahtjeva vlade iz Damaska i stoga je legitimna. Damask je, pak, rekao kako misija Teherana u borbi protiv terorizma u Siriji ne može biti tema rasprave.

Iran je također jasno poručio kako će nastaviti svoju antiterorističku misiju u Siriji sve dok legitimna vlada u Damasku to bude trebala i bude tražila pomoć od vlasti u Teheranu.

Ruski veleposlanik je također je govorio postojanju sporazuma s Tel Avivom kako bi se umanjila zabrinutost izraelskog režima zbog situacije u južnoj Siriji i da će u blizini granice s Izraelom i okupiranim Golanom biti razmještena samo redovna sirijska vojska.

“Prioritet ovog sporazuma je osigurati sigurnost Izraela, a to nisu prazne riječi za rusku vanjsku politiku”, rekao je Viktorov.

“Na južnom području deeskalacije u Siriji nema i ne bi trebalo biti nesirijskih trupa. O specifičnim detaljima se još uvijek raspravlja i ne bi bilo korisno otkriti ih”, dodao je ruski veleposlanik u Izraelu.

Ruski veleposlanik je nadalje istaknuo “kako Moskva otvoreno i iskreno može razgovarati sa svojim iranskim prijateljima o povlačenju iz Sirije, ali ih nikako ne može prisiliti da to učine”.

Viktorov je u intervjuu upitan “slaže li se Rusija sa zračnim napadima Izraela na Siriju”.

“Ne slažemo se s nijednim prisilnim djelovanjem. Ne možemo se složiti sa svim radnjama koje je poduzela izraelska vlada. Kako možemo biti zadovoljni”, odgovorio je ruski diplomat.

Uvijek kada je Sirija povećala napore u borbi protiv terorizma na bojištu, Izrael je povećao svoje zračne napade na sirijsku vojsku, što se široko gleda kao na pokušaj podupiranja terorista.

Zračne snage izraelskog režima su u travnju gađale sirijsku zračnu bazu T-4 u pokrajini Homs, ubivši više od deset vojnika, uključujući sedam iranskih vojnih savjetnika. Teheran je obećao kazniti izraelski režim za ovaj zločin.

Nedavno je Tel Aviv značajno ojačao svoju vojnu nazočnost na okupiranoj strani sirijske Golanske visoravni, gdje je rasporedio više vojne opreme i snaga. Izrael je također zaprijetio udarima na sirijski teritorij, ali su vojne operacije u ovom području pri kraju i do sada nije bilo incidenata između sirijskih trupa i snaga izraelskog režima, koje na dijelovima okupiranog Golana dijeli samo barijera od metalne ograde i bodljikave žice.

PressTV / VZ

HezbollahISIL
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
5 godine prije

Izraelu nikada ne treba vjerovati! Ko zna sta bi do sada bilo sa Sirijom da Rusi ,tj Putin nisu vrlo mudro i takticki odigrali pojedine poteze.

....
5 godine prije

Pusi lagano i Izrael ovaj rat….

davor
5 godine prije

Sirijski i iranski neprijatelji su teroristi dok je izraelski neprijatelj manjak kopna (a i sam Izrael je sebi najveći neprijatelj). ISIL je po planu trebao osvojiti Damask i onda je Izrael trebao raskrciti sve do Damaska i podijeliti Siriju naravno u teoriji kaosa zadržati Golan uz priznanje većine svjetskih država uz odsutnost normalne vlade u Damasku. Ako teroristi uvijek rade za izraelsko kopno onda će ih Izrael zauvijek podržavati i štititi zračnim udarima. Ma zvali se oni MEK, Al Qaeda, ISIL, Talibani, Miro, Đuro.. Onaj koji radi na uvećanju izraelskog teritorija imat će uvijek otvorene ruke kod Netanyahua i bit će cijenjeniji u realnom vremenu nego svi oni preminuli štovani pravednici u Yad Vashemu.

Weteran
5 godine prije

Osećam, al nigde nisam pročitao: Moskva intenzivno radi da pomiri Izrael i Teheran ?!
Nasuprot Vašingtonu, koji samo kuva?
Teheran jeste pod kvačilom Moskve.
Nikako mi nije jasno zašto mule i ajatolasi traže nestanak države Izrael?
A tako bi lepo mogli da sarađuju?

Zare
5 godine prije

Mozda jeste legitimna, al nitko pametan nece da te pusti kao neprijatelja da mu kampiras pred vratima. Imaju Iranci svoje pravo bit u Siriji, al da su im skoro na granici to im Izrael ne moze dopustiti…na neki nacin ih i razumijem btw. Ocekivanje da ce Rusi na jednu ili drugu stranu je nerealno djeluju mi vise kao mediator

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI