fbpx

S. Nariškin: Multipolarni svijet se mora razvijati, sa ili bez Zapada

Sergej Nariškin

Sergej Nariškin, od rujna 2016. direktor ruske inozemne obavještajne službe SVR, krajem travnja je na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Moskvi održao govor kojeg je teško zanemariti. Naime, tijekom tog govora Nariškin nije predložio ni više ni manje nego izgradnju globalne budućnosti bez Zapada, ako zapadne zemlje ne prihvate evoluciju svijeta prema multipolarnom sustavu. Ovdje je cjelovit prijevod njegovog govora.

“Naš se sastanak održava u izuzetno složenom međunarodnom kontekstu. Kvalitativno se razlikuje od prethodnih razdoblja “Hladnog rata” i kratkog trijumfa američkog unipolarizma. Sukob između svjetskih sila je u to vrijeme bio napet, ali općenito predvidljiv i uokviren nizom jasnih pravila.

U današnjem svijetu razina nereda i nesigurnosti ubrzano raste. Propao je stari odnos snaga, a pravila su revidirana ili uništena u svim područjima međudržavne suradnje. Glavni uzrok procesa kojem svjedočimo leži u oklijevanju takozvanog zapadnog svijeta, na čelu sa Sjedinjenim Državama, da prepozna nepovratnost procesa formiranja multipolarnog svijeta.

Želja euroatlantske elite da održi vodstvo, koje se do nedavno činilo neospornim, jasno je vidljiva.

Njemački filozof Walter Schubert je početkom XX stoljeća o Englezima rekao kako, za razliku od drugih naroda, gledaju na svijet kao na tvornicu i traže samo dobit i koristi. Nakon raspada Sovjetskog Saveza smo mogli promatrati kako su Amerikanci, povijesni i politički nasljednici Britanaca, izgradili i proširili svoju tvornicu, ili bolje rečeno, svoje poslovanje, a sada već dugi niz godina šire svoju dobit na globalnoj razini.

Mnoge zemlje, poput bivše Jugoslavije, kasnije Afganistana ili Iraka, okusile su taj ekonomski model. Ali početkom novog stoljeća je za atlantiste nešto pošlo po zlu”, rekao je Sergej Nariškin  krajem travnja na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Moskvi.

“Države i narodi počeli su podsjećati Washington na svoj geopolitički suverenitet na sve načine, uključujući gorke. Globalna financijska kataklizma iz 2008. godine otkrila je krhke temelje globalne liberalne ekonomije koju je izgradio Zapad.

Do sada nisu otkriveni novi izvori visokog i stabilnog rasta. U zapadnim zemljama stanovništvo nije bilo spremno na ozbiljne posljedice krize, niti na eksperimente svojih elita u području multikulturalizma i zamjene tradicionalnih identiteta. Dokaz za to je naglo jačanje antisistemskih, nacionalističkih i populističkih snaga.

Narodi šalju jasne poruke vlastima da se osjećaju prevarenima. Ali umjesto adekvatnog odgovora, elite mrmljaju o mitskom “stranom uplitanju” i organiziraju “lov na vještice”, podsjeća ravnatelj ruske inozemne obavještajne službe.

“Mnogi od spomenutih problema više ne bi bili relevantni da je zapadna elita naučila gledati na međunarodne odnose ne kao na “igru s nultim ulogom”, već kao sredstvo zajedničkog rješavanja nagomilanih problema. Međutim, globalno poslovanje ne može prestati rasti i dopustiti pad profita. Umjesto toga, radije će uništiti međunarodni pravni sustav i sigurnosnu arhitekturu, što je nepovoljno i nepraktično.

Potaknuti sebičnim razlozima, Amerikanci i njihovi poslušni saveznici sve više koriste silu kako bi na štetu multilateralnih ugovora obranili svoje interese. Oni otvoreno pokušavaju destabilizirati mnoge dijelove svijeta. I sve više djeluju ne samo bez poštivanja normi međunarodnog prava, nego i protiv zdravog razuma. Upečatljiv primjer je situacija u Venezueli, koju se sada cinično devastira prema istom modelu kao Libiju ili Siriju.

Bijela kuća govori o opasnosti od nekontrolirane imigracije, planira potrošiti milijarde na jačanje granice s Meksikom, a istovremeno pokreće novi građanski sukob koji uzrokuje novu humanitarnu katastrofu. I ovaj put gotovo sama.

Takva arogancija i sljepoća su neki od glavnih izazova međunarodnoj sigurnosti. Ovaj opasan kurs se nije ograničio samo na Venezuelu, koju Sjedinjene Države, sudeći po njihovom ponašanju, smatraju svojom pokrajinom. Pogledajmo SAD, Veliku Britaniju i njihove najodanije saveznike u NATO-u kako progresivno krše temeljna pravila i multilateralne aranžmane u pitanjima od ključnog značaja za stratešku stabilnost, kao što su kontrola naoružanja i oružje za masovno uništenje.

Oni krše načela slobodne trgovine, temeljne za globalni financijski i ekonomski sustav kojeg su sami izgradili. Proizvoljno tumače međunarodno pravo, napadaju teritorije suverenih država, ubijaju desetke i stotine tisuća civila i nameću sankcije geopolitičkim rivalima”, rekao je Sergej Nariškin.

“Sam pojam “prava” je postao šala nakon što su Britanci kao pravnu frazu uveli  “vrlo vjerojatnu”, a druge zapadne zemlje su to smatrale dovoljnim za masovno protjerivanje ruskih diplomata. Odluka Washingtona da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela i Golansku visoravan kao teritorij židovske države, usprkos rezolucijama Ujedinjenih naroda, kao i jednostrano povlačenje Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma, potkopava napore za stabilizaciju Bliskog istoka.

Nadalje, ugroženo je načelo upravljanja krizom kroz multilateralne pregovore. Naglasak na upotrebu sile, bez obzira na načela suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neuplitanja u poslove drugih država, temeljni je element doktrine Trumpove administracije, uključujući strategiju nacionalne sigurnosti i američku strategiju za borbu protiv terorizma.

U tom kontekstu, mnoge regionalne sile se počinju ponašati agresivnije, oslanjajući se na silu za rješavanje dugotrajnih graničnih sporova ili za jačanje svojih vojnih i političkih pozicija. Rezultat toga je lančana reakcija, a mehanizmi kolektivnog odgovora su još više potkopani.

Promišljeno donošenje odluka zamijenjeno je impulzivnošću i prevladava sebičan pristup. Povećava se rizik od takozvanih “slučajnih sukoba”, koji su izazvani jednostranim i spontanim djelovanjem pojedinih aktera koje je teško predvidjeti. Sve više ljudi u svijetu je zarobljeno u sukobima različitih intenziteta. Stoga, čak i mala provokacija može biti dovoljna da pokrene globalnu krizu.

Sjetite se Prvog svjetskog rata. Mislilo se da je neka velika sila spremna nešto osloboditi, ali doslovno “to se dogodilo”, s desecima milijuna mrtvih, a neke sile su nestale s globalne geopolitičke karte. Prije sto godina su se čelnici država, kako bi opravdali svoje postupke, mogli se pozvati na nepostojanje međunarodnih pravnih mehanizama za rješavanje sukoba u ranoj fazi.

Danas takvi instrumenti postoje, ali ono što mi zovemo Zapad, a posebno Sjedinjene Države, stalno ih uništavaju, a da ne nude ništa novo, nego “udar na tlačitelje” ili prazne izjave o jačanju njihovog takozvanog univerzalnog liberalnog poretka, čiju realnost propituju i samo njegovi autori. Ta neodgovornost se vjerojatno objašnjava činjenicom da Sjedinjene Države nisu pretrpjele povijesnu traumu rata koju su pretrpjele druge nacije, posebice Rusija i europske zemlje”, vjeruje ravnatelj ruske obavještajne službe SVR.

“Rusija, koja je pretrpjela tri razorna rata u posljednjih 100 godina, nikad se nije umorila od traženja drugih članova međunarodne zajednice da rade zajedno kako bi se pronašla rješenja za nagomilane probleme. Nažalost, čak i u područjima gdje se odvijaju takvi pregovori, kao što su borba protiv terorizma ili informacijska sigurnost, zapadni partneri i dalje svoje ruke drže u džepovima. To, naravno, ne znači da s njima moramo prekinuti kontakte ili ih izolirati.

Dijalog se mora nastaviti, između ostalog i da bi se spriječio potpuni kolaps trenutnog međunarodnog sustava, koji ipak jamči stratešku stabilnost. U trenutnoj situaciji napetosti je potrebno slijediti put ne uništenja, već jačanja globalnih i regionalnih formata.

Zapadu, predvođenom Sjedinjenim Državama, nedostaje zrelosti i hrabrosti za kretanje u tom smjeru, tako će preostali centri moći biti prisiljeni planirati globalnu budućnost bez Zapada.

Kako bi se zamijenio zastarjeli liberalni univerzalizam, mora se pojaviti novi pravedan i stabilan svjetski poredak. On mora biti uspostavljen u uvjetima i oblicima koji će jamčiti zajedničko postojanje država i regionalnih zajednica ta da svatko za sebe zadrži pravo na razvoj.

Uvjeren sam da će neke snage zapadnih zemalja, svjesne rizika koji pogađaju međunarodnu zajednicu i koje su vođene temeljnim instinktom preživljavanja, biti više uključene u taj proces. Konture budućeg globalnog sustava još su obavijene maglom neizvjesnosti. Odgovor na pitanje hoće li se osigurati istinsko jedinstvo u različitosti ili će, još jednom, sve služiti kao pokriće za moć malog kluba odabranih uvelike ovisi o našem zajedničkom radu.

Moskovska konferencija je izvrsna platforma za taj rad i produbljivanje suradnje u području globalne i regionalne sigurnosti”, zaključio je Sergej Nariškin u svom govoru na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti koja se od 23. do 25. travnja 2019. osmu godinu za redom održala u glavnom gradu Ruske Federacije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

upravo tako. živ bio. euroazija je budućnost.

igi
Gost
igi
1 godina prije

..čovjek je rekao da UN nema budućnosti te da se stvara novi globalni blok koji će biti protuteža zapadnoj hegemoniji….čudno je sve ovo….čitavo vrijeme ti seruckaju o slobodnom tržištu a kada počinju gubiti utakmicu kurvanjski mjenjaju pravila…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

padajući na priču o “slobodnom tržištu” su naši kvinslinzi i banditi uništili kompletno gospodarstvo. neke od naših najboljih kompanija ili sustava, poput onih na zapadu tipa basf ili siemens itd., su uništili pod izgovorom privatizacije. prirodna bogatstva su dali mentorima za male novce. oni su uspjeli uništiti I ono što se uništiti nije moglo. a taj isti “zapad” koji je to zahtijevao od domaćih izdajnika je npr. pomogao svoje banke I druge tvrtke državnim novcima, dakle kontra onoga što su našim domaćim izdajnicima savjetovali, a kako nebi propale. iako su njihove banke i tvrtke u privatnom vlasništvu a naše su bile u državnom vlasništvu. sada vidimo da nema ništa ni od “slobodnog tržišta” itd. oni su minirali projekat južni tok a sada se bune I protiv kineskih investicija. mislim da je pametnima već odavno jasno tko ti ne želi dobro a budala je uvijek bilo I njima nikada neće biti ništa jasno.

što se tiče euroazije, rusija I kina, moraju jačati unutarnje kapacitete u cilju povećanja standarda građana jer imaju sve moguće sirovine ali i ljudstvo i obrazovne sustave za taj scenarij I što manje se oslanjati na izvoz I uvoz. treba se više uzdati u se’ I u svoje kljuse

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

5+
Ovakvog uništavanja kao kod nas svjetska povijest nije zabilježila, i to uz svesrdnu podršku i pljeskanje sretno uništenih

fudo
Gost
fudo
1 godina prije

najbolji žvajz’ kaj sam pročital’ u zadnji nekoliko godina.

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije

Pa baš si mi uzeo direktno iz usta. Ali zaista nešto najbolje u nekoliko godina!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Naime, tijekom tog govora Nariškin nije predložio ni više ni manje nego izgradnju globalne budućnosti bez Zapada, ako zapadne zemlje ne prihvate evoluciju svijeta prema multipolarnom sustavu”

E sad: Zapad na jednoj strani a “ostali” 🙂 na drugoj – meni to liči na dva bloka?
Ne sumnjam niti sam ikada sumnjao da Rusi i Kinezi nameravaju da grade multipolarni poredak u okviru SVOG bloka ali to ipak nije na globalnom nivou. Niti će biti.
Nariškin nije glup da to ne zna (Rusi ne postavljaju glupe ljude na takva mesta) ali je političar i kao takav zna šta da prećuti. Inače, potvrdio je više mojih teza: recimo “mnoge regionalne sile se počinju ponašati agresivnije, oslanjajući se na silu za rješavanje dugotrajnih graničnih sporova ili za jačanje svojih vojnih i političkih pozicija” – Izrael i Turska! Ovo više od bilo čega drugog govori o mišljenju Kremlja o tim državama. Ili namerno uništavanje UN…

Mnogo puta od dolaska Trampa na vlast sam pisao da SAD usvaja politiku sile kao jedinu metodu međudržavnih odnosa. U poslednje vreme je to postalo očigledno (o tome govori i Nariškin). Sada se jasno vidi šta misli o “saveznicima” – EU je odličan primer. Ali kako dobiti podršku za takvu politiku? Ništa lakše, obezbediti bolje uslove za svoje stanovništvo kao što su već činili. Gledano iz ovog ugla “meksički zid” vidimo u novom svetlu. Jedan zid na granicama “zapadnog carstva” a drugi oko SAD – da, sasvim je moguće da će krenuti sa zidom i prema Kanadi ali sumnjam da će to početi odmah, Kanađani još uvek imaju visok standard.

Iz dana u dan ostaje sve manje neotkriven polja ove ogromne slagalice. Pa ipak, ne radujem se potpunom kompletiranju te slagalice…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Shumadinac, molim pojasni,
” Ne sumnjam niti sam ikada sumnjao da Rusi i Kinezi nameravaju da grade multipolarni poredak u okviru SVOG bloka ali to ipak nije na globalnom nivou. Niti će biti.”
Ne grade blok. Ali njihova suradnja je više nego dovoljna za globalnu razinu…
I bez Indije. I Bricsa. I Euroazije. I bez zemalja na ‘putu i pojasu’.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Naravno da ne grade, oni se zaista zalažu za saradnju na ravnopravnoj osnovi (koliko je to moguće) sa svima. Ali uslove diktiraju oni koji žele konfrontaciju – izbor je da stanu u gard ili da spuste ruke i primaju udarce.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Shumadinac-misliš da bi bilo loše uništiti UN,od UN koristi kao i od Eurovizije?!

mars
Gost
mars
1 godina prije

“Međudržavna SARADNJA”, “strateška STABILNOST”, “DIJALOG”, “SARADNJA u područjima globalne i regionalne sigurnosti”, “traženje drugih članova međunarodne zajednice da rade ZAJEDNO kako bi se pronašla RJEŠENJA za nagomilane probleme”, “novi i PRAVEDAN svjetski poredak”……..su mali dio riječi i dijelovi rečenica izdvojeni iz gornjeg teksta. Čak i ovako izdvojene iz datog konteksta odražavaju trezvenost, pamet, mudrost, državništvo i nadasve viziju nekog boljeg i ravnopravnijeg svijeta koliko god je to moguće, nego što je ovaj sadašnji. Nasuprot ovome, u arsenalu prekoatlantskih “partnera” stoje sljedeće koje se najčešće mogu čuti i pročitati – “ne smijete”, “morate”, “sve su opcije na stolu”, “udari”, “intervencija”, “sankcije”, “rat” – i to prema svima bez izuzetka, i prema rivalima i prema “saveznicima”. Čovjek ne treba biti ni Ajnštajn ni Aristotel da bi prepoznao suštinsku razliku između te dvije grupe dijametralno suprotstavljenih riječi i rečenica koje odražavaju i dijametralno suprotstavljene filozofije, te se odredio koja mu je prihvatljiva i po njegovoj mjeri. Dovoljno je da je mali obični čovjek kakvih je 90% na ovoj planeti i da ima zrno soli u glavi. I u tome je sva tajna zašto je danas sve više i više ljudi koji su “proruski” i “antiamerički” raspoloženi, ne samo na našim prostorima i prostorima koja nisu “Zapad” već i na samom tom “Zapadu”.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Multipolarni svijet bez Zapada?
Koncept na prvi pogled izgleda malo nevjerojatno.
Ali, da li je baš tako…….?
Ono što mi smatramo pod Zapadom i nije baš veliki dio svijeta.
Je najrazvijeniji, ali je i najdekadentniji.
Pa da se nova multipolarna svjetska arhitektura gradi, dok Zapad polako ide na periferiju?
Jer se fokus sve ubrzanije seli u Aziju.
Da li je ostvarivo, ne znam, ali sigurno nije nemoguće.
P.S.
A kad se to desi, emigranti nagrnu nazad. A sad im mi ne damo. Da se vrate odakle su došli. Jer smo uz njih sentimentalno vezani. Jer tko će nam podmetat’ bombe. I gubit’ osobne. A mi volimo vatromet. Ka’ da smo Kinezi. I izdavat’ nove dokumente. A i moramo stati s druge strane žice. Da im ne damo. Jer oni neće stat’. Krenut’ će i dalje, dalje na istok. Nama Daleki istok. U Aziji je život. A ne u ovoj vukojebini od Europe. Gdje je samo neka starčad. Gdje nitko više neće radit’. I njih izdržavat’.
Oni što su ih doveli ovamo, čupaju kosu. U očaju. Onda se sjete. Upale im se lampice. Štedne. Sad Europljani nagrnu emigrirat’ u Aziju. A tamo svi počnu pitat’ Kineze da im prodaju licencu. Za Zid. Njihov je najbolji. Nadživio je i Trumpov.
Svi su emigranti isti. Ni ovi novi neće radit’. Eventualno ka’ profesionalni gosti na vjenčanju, stajači u redu za drugog. Svi imaju fakultet. Ekonomski. Tko nema, taj je dizajner. Influencer. Bez milisekunde radnog staža. Uglavnom neupotrebljivi. Niš’ koristi. Ne znaju ni robota upalit’. Samo slikat’ selfie. Stalno traže neka prava. Nisu ni došli a raspituju se jel’ im se i put računa u radni staž. Jer bi u penziju. Što prije. I što bolju. Dva – tri sata sjede u hladu i piju kavu, naganjaju ženske, peku meso na nekim žicama i kartaju. Pričaju priče i pjevaju pjesme. O starom kraju. Svako malo paradiraju i mašu zastavama. Drže se za srce ka’ da svi imaju infarkt. U isto vrijeme. Zblesirali su cijelu korejsku hitnu pomoć. I japansku.
A za nekih par sto godina neki azijski Kolumbo krene na zapad. I otkrije zemlju. Gdje su nekad živjeli neki domoroci. Tragove civilizacije. Znali su za vatru, kotač od Mercedesa i Golfa. Zagrebparking i fontane. Znali su i saditi krumpir i kukuruz. I zaboravili zbog nekog Lidla. A ostalo je i puno neplaćenih računa. I nekih papirusa sa žigom Hanžeković.
A taj Kolumbo otkrije i Hajduk.
Jer Hajduk živi vječno.

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
Gost
iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
1 godina prije

Satira za 5+!

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Dalton – hahahaha Daltone, vrlo vrlo duhoito i vrlo vrlo moguće! Samo bih dodao još par zanimanja kao što su “di-džejevi”, “trendseterice” lajfmotivatori” (ima sličnosti sa motokultivatori ali nisu), razni promotori svega i svačega, službenici propalih NVO……..ih kad im ova sila nosioca ekonomskog napretka nahrupi, gdje će im biti kraj 🙂

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

“I otkrije zemlju. Gdje su nekad živjeli neki domoroci. Tragove civilizacije. Znali su za vatru, kotač od Mercedesa i Golfa. Zagrebparking i fontane. Znali su i saditi krumpir i kukuruz. I zaboravili zbog nekog Lidla. A ostalo je i puno neplaćenih računa. I nekih papirusa sa žigom Hanžeković.
A taj Kolumbo otkrije i Hajduk.
Jer Hajduk živi vječno.
Dalton@ovih nekoliko rečenica satire izrečenih na račun nas samih(u bespućima povijesne zbiljnosti)je jednostavno genijalno…
Imali smo vatru,kotač Mercedesa i Golfa,Zagrebparking,fontane…sadili krumpira i kuruze do dolaska Lidla…stanovništvo nestalo zbog(kataklizme) Hanžekovićevih papirusa..
Sve što je iza nas ostalo..
….ali (najbitnije)Hajduk živi vječno..
Ha,haa…ha…Nariškin je nula za tvoje opservacije…Možda da mu napišeš slijedeći govor…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

🙂

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
Gost
iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
1 godina prije

Dugin ima dobar intervju na Pravdi.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Ma kakav zapad!!!!! Raspada se, zapad, a jjos mu nista nije jasno! Nasi tehnokratski banditi, potrcke multinacionalnih kompanija i lobija jos su opijeni “vlascu” nesvjesni bilo cega osim prozdiruce manije za milijunima, i povlasticama.
Svi mi skupa smo odsvirali svoje- u to me uvjerava svaki novi dan, svaka nova vijest iz blize i dalje okoline.
Kazem opet i govoriti cu koliko god mogu- da nas barem Rusija, barem indirektno, osveti, pa polomi vratove ovoj satanskoj bagri!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Bez brige. Rekao je jedan ruski general da će gađati – bankare. Koje, nije rekao ?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Lucija´@ to bi se zvao pogodak u sridu…Jedini navodjeni projektili koje smatram “korisnim”bili bi oni koji zavrse u bunkerima banksterskih killuminata i ostale krvozedne psihopatske bagre…To bi bilo 1:0 za planetu Zemlju…

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Čiste DEZINFORMACIJE, od A do Ž !

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Prosvijetli nas,ne frljaj bez veze.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Jesi čuo za izraz “ironija” ?

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Evroazija i Okeanija se profilišu. Nedostaje Istazija i Orvel je oživio.
Doduše kasni, ali, što bi rekli, nikad nije kasno.
Naje..smo nas 95%, a oni što su zakuvali će opet preteći

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Rusi bi, uz ostale prirodne resurse, mogli izvoziti i sivu moždanu tvar. Možda bi nekome pomoglo.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Postoje, blago rečeno, dvije g.vnarske države koje maltretiraju sve ostale, zna se koje su, Narishkin ih je u govoru više puta istaknuo. Iskreno želim tim dvjema državama sve ono što one žele drugima.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

davor,
jedna od tih dviju država bi kao izašla iz EU ili bi i dalje ostala u njoj kao Trojanski konj mlađeg ali jačeg brata, Ne znaju braća ni sama što im je probitačnije pa će odlučiti tata bankster Crveni Štit.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

Pa ovo je portal ruske državne propagande. Jadnici koji ovdje pljuju po Zapadu toliko su bijedni da ih nema smisla komentirati.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Ovo je deklarativno neutralan i pro-suverenistički portal. Međutim, pošto su se kauboji i lihvari opako povampirili, nekako su ljudi skloniji Rusiji i Kini, jer su trenutno jedini koji im mogu parirati i obuzdavati njihove Borg-ovske apetite. Međutim valja tu biti oprezan. I Rusija i Kina su također imperijalističke sile, to se pokazalo kroz povijest. Dobro da postoji taj polaritet, ili multipolaritet, jer jedni druge nekako obuzdavaju, tako da niti jedna strana ne može potpuno prevladati. Ima tu još posla, treba staviti dolar i američku vojsku u njihove prirodne okvire. I tu treba biti strpljiv i mudar, jer su pijani kauboji, kad gube na pokeru, laki na okidaču. U jednom je Jozo Brozo ipak bio u pravu, a to je kad je zauzeo ekvidistancu između ta dva bloka. To je na ovim prostorima bilo do sada najbliže suverenizmu.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Beden si ti, ker ne vidiš, da bo Indija postala svetovni gospodar. Angleška krona bo morala plačat kolonialno odškodnino. Amerika, Kitajska in Rusija imajo rodnostno piramido v obliki žare. Tako bodo končali Ameriški podporniki MBS. V žarah. Ko bodo MBS Mabusovi (Mabus = MBS + zlato) ljudje naredili terorizem v Indiji, bodo Američani branili Mabusa in končali v žarah.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Bravo Narišin. Sve potpisujem.

Nismo Istok već Zapad
Gost
Nismo Istok već Zapad
1 godina prije

tak

Goran
Gost
Goran
1 godina prije

Hehe, Rus govori kako se Zapad ne drži međunarodnog prava i koristi silu (i tu je naveo primjer Venecuele?!). Koliko kod se Zapad ne držao tog prava, ne može nadmašiti Rusiju u gaženju međunarodnog prava. Ona je suprotno međunarodnom pravu anektirala Krim, okupirala gruzijske pokrajine Južnu Osetiju i Abhaziju, u ukrajinskom Donbasu i moldavskom Pridnjestrovlju uspostavila proruske paradržave, baltičkim zemljama Rusija je poručila da je njihova nezavisnost pod znakom pitanja te svojata Arktik.

Ruska politika podriva EU financirajući fašističke i populističke stranke poput Zlatne zore u Grčkoj ili Marinu Le Pen u Francuskoj. Rusija širi dezinformacije, lažne vijesti i cyber napade vojskom hakera, botova, trolova i plaćenih novinara. Ruski agenti izvršavaju atentate u Velikoj Britaniji, organizirali su državni udar u Crnoj Gori, prijetili Makedoniji ako uđe u NATO i pokušali sabotirati grčko-makedonski sporazum o novom imenu Makedonije. Ruske pak banke preuzimaju firme na Balkanu jer ne mogu vraćati kredite od 12 posto kamata.

Rusko ministarstvo sporta organizirano je dopingiralo stotine sportaša i tako omalovažilo međunarodna sportska natjecanja, a u Siriji ruska je vojna sila zajedno sa Asadovcima, Hezbolahom i iranskom vojskom pobila na stotine tisuća nevinih civila. Putin stalno paradira s novim tipovima oružja, a tvrdi da ne krši međunarodne sporazume o zabrani novog nuklearnog naoružanja. Rusija je nekoliko puta uložila veto u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi spriječila međunarodne istrage o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, a vetirala je i rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid.

Sve u svemu, kad Rus drugima spočitava kršenje međunarodnog prava to je uvijek vrhunski cinizam.

igi
Gost
igi
1 godina prije

Koliko kod se Zapad ne držao tog prava, ne može nadmašiti Rusiju u gaženju međunarodnog prava.
….hm..hmmmmmmmm….znači zapad se ne drži tog prava…stoga pravo i ne postoji za zapad….a pitanje tko je više ili manje je nebitno….ako ti ukradeš tisuću eura a ja deset tisuća eura ti nisi ništa manje krimos, jer razlika je u tome što si ti u kasi našao manje novca…da je bio milijun eura ti bi ih uzeo…a ovo ostalo neću ni komentirati…možda jednu sitnicu..glavni lik u odboru za ljudska prava – valjda se to tako zove – je saudijac…član vladajuće elite koja novinare rastapa u kiselini…toliko o UNu…

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

ZDA so uničile Libijo in posredno tudi Evropo. Dokler je bil Gadafi živ, ni bila Evropa polna migrantov in Evropskih nacistov. V Evropi bo zaradi umora Gadafija, v roku 35 let, ena velika verska vojna. Brez Rusije, brez boga in brez milosti.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Goran
Tekst vrvi informacija, dezinformacijam, poluistinama i očitim nebulozama.

Prevelik i uzaludan trud bi bilo sve stavke analizirati pa ću samo skicirati o čemu govorim.

citat:”…baltičkim zemljama Rusija je poručila da je njihova nezavisnost pod znakom pitanja ”
Izvor za ovu tvrdnju. Pošto ništa slično nisam našao molim mjerodavan izvor

Citat:”…te svojata Arktik”
Ovako kako si napisao ispada da Rusija svojata cijeli Arktik. Molim izvor i za ovu tvrdnju

citat:”Putin stalno paradira s novim tipovima oružja, a tvrdi da ne krši međunarodne sporazume o zabrani novog nuklearnog naoružanja”
Međunarodne sporazume o zabrani novog nuklearnog naoružanja ?
Evo priznajem neuk sam. Nisam nikada čuo za taj sporazum a kamoli sporazume kako ti navodiš.

Daj mi molim te relevantan link ili linkove za te sporazume o “Zabrani novog nuklearnog naoružanja”

Za skicu bi ovo bilo dovoljno.
Sretno s traženjem.

Goran
Gost
Goran
1 godina prije

@Ara,
Razumijem da zbog vlastitih spoznajnih ograničenja vrijeđaš one koje znaju više od tebe. Zato ću s tobom komunicirati samo jedanput.

1. Rusija – Baltik – https://www.blic.rs/vesti/svet/moskva-dovodi-u-pitanje-nezavisnost-litvanije-letonije-i-estonije/9xx3fp2

2. Rusija – Arktik – https://www.blic.rs/vesti/svet/moskva-dovodi-u-pitanje-nezavisnost-litvanije-letonije-i-estonije/9xx3fp2 https://www.vecernji.hr/vijesti/putin-je-zauzeo-arktik-jer-je-to-najkraci-put-od-kine-do-zapada-europe-1312974

3. Rusija – INF – “Amerikanci kažu da imaju jake dokaze, prikupljene tijekom niza godina, da je Rusija razvila i pozicionirala rakete koje su zabranjene sporazumom INF. To nije problem koji je nastao tijekom Trumpove administracije jer je i Barack Obama bio zabrinut ruskim potezima. Trumpova administracija sada smatra da novi raketni sustav koji je razvila Moskva, pod nazivom Novator 9M729, a koji NATO označava kao SSC-8, nije u skladu sa sporazumom INF.” https://www.index.hr/vijesti/clanak/kraj-pakta-koji-je-cuvao-svijet-od-nuklearnog-rata-rusija-razvija-mocno-oruzje/2061745.aspx

Dakako sad očekujem ispriku jer sam verbalno napadnut samo zato jer sam govorio istinu. Fascinantno je kako amateri koji su umislili da znaju nešto o međunarodnoj politici i koji ne razlikuju nečiju propagandu od profesionalnih izvora informacija spremni dijeliti lekcije i glumiti stručnost.

A da odmah odgovorim i @Igiju, taj Saudijac kojeg spominješ nije Saudijac već polu Iračanin, polu Šveđanin i on nije došao na poziciju temeljem kvota u UN- već je on izbor glavnog tajnika Guterresa..

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Gorane
Evo linkova, napokon da se i ja amater upoznam sa kako si napisao “profesionalnim izvorima informacija”

1. profesionalni izvor informacija: Blic.rs
Bomabastičan naslov koji se poslije poziva na neiimenovani izvor.
Uglavnom tvrdi :”Rusko državno tužilaštvo počelo je na osnovu zahteva poslanika Državne dume proveru zakonitosti odluke Vrhovnog saveta SSSR o nezavisnosti pribaltičkih republika 1991. godine.”
vijest je iz 2015. Koje je pravne i diplomatske poteze poduzela Moskva od tada .
Ima li i jedan potez službene Moskve koji bi bio usklađen s ovom vijesti i potvrdio nam da je ova vijest istinita?
Da li je državno tužilaštvo proglasilo neustavnim otcjepljenje?
Koliko znam nije. Znači ostalo je samo na tvrdnjama neimenovanog izvora

2. izvor večernji list.
Korektan članak, nažalost dojma sam da si pročitao samo naslov.
Kako to obično biva tekst članka nema veze s naslovom.
Citat iz članka:”Za kontrolu nad područjem dubokog Arktika, koje je još uvijek prilično nedefinirano, u ovom trenutku se bore Kanada, Norveška, Rusija, Danska, Island, Švedska, Finska i SAD. Kako je za potpunu kontrolu nad pojedinim dijelovima Arktika potrebno dokazati kontinentalnu povezanost, pa je nekoliko zemalja, među njima i Rusija, podnijelo zahtjeve za teritorijem prilažući uz to znanstvene radove koji potkrepljuju njihove tvrdnje”
Znač niti je zauzeo niti svojata čitav Arktik , kako si tvrdio.

3. profesionalni izvor Index.hr

E samo malo , ovdje pokušavaš nekorektno zamagliti stvari
U svom prvom tekstu nisi spominjao INF.

NISI napisao : Putin paradira s raketama srednjeg dometa dok istovremeno tvrdi da ne krši INF

NAPISAO SI: “Putin stalno paradira s novim tipovima oružja, a tvrdi da ne krši međunarodne sporazume o zabrani novog nuklearnog naoružanja”

Možemo li se složiti da si napisao nebulozu, jer takav sporazum ne postoji?

Gorann
Gost
Gorann
1 godina prije

@Ara,
Razumijem da zbog vlastitih spoznajnih ograničenja vrijeđaš one koje znaju više od tebe. Zato ću s tobom komunicirati samo jedanput. Pronašao sam sve linkove, ali administrator ne želi objaviti tekstove ili ih se automatski cenzurira jer sadrže u sebi domenu drugih medija, pa ovaj portal ne želi reklamirati druge medije.

Kako god bilo, te izvore možeš sam pronaći prema sljedećim naslovima: Moskva-dovodi-u-pitanje-nezavisnost-litvanije-letonije-i-estonije, Putin-je-zauzeo-arktik-jer-je-to-najkraci-put-od-kine-do-zapada-europe, Rusija želi da pripoji Arktik, Kraj-pakta-koji-je-cuvao-svijet-od-nuklearnog-rata-rusija-razvija-mocno-oruzje

Dakako sad očekujem ispriku jer sam verbalno napadnut samo zato jer sam govorio istinu. Fascinantno je kako amateri koji su umislili da znaju nešto o međunarodnoj politici i koji ne razlikuju nečiju propagandu od profesionalnih izvora informacija spremni dijeliti lekcije i glumiti stručnost.

A da odmah odgovorim i @Igiju, taj Saudijac kojeg spominješ nije Saudijac već polu Iračanin, polu Šveđanin i on nije došao na poziciju temeljem kvota u UN- već je on izbor glavnog tajnika Guterresa.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@ Goran

Za sve linkove koji se objavljuju treba čekati adminovo odobrenje. Ne vidim zašto ne bi “pustio” tvoje linkove. Obično ih odobri unutar sat vremena.

Znači samo malo strpljenja.
objavi i sačekaj pojaviće se a ja neću pobjeći 🙂
Štoviše nestrpljiv sam da ih vidim.

Još jedan detaljčić:
citat:”Razumijem da zbog vlastitih spoznajnih ograničenja vrijeđaš one koje znaju više od tebe”
Iz citirane rečenice je očito da pokušavaš direktno uvrijediti mene 🙂

Sad , molim te citiraj rečenicu gdje ja tebe vrijeđam kao osobu.

P.S.
s velikim nestrpljenjem i znatiželjom očekujem linkove

Gorann
Gost
Gorann
1 godina prije

@ Ara, linkovi su objavljeni, u jednom komentaru imaš linkove, a u drugom komentaru naslove članaka. Greškom sam od četiri linka dva puta objavio isti link, ali to sam ispravio u tekstu s naslovima, pa se taj članak ne pojavljuje dva puta, a radi se o članku pod nazivom “Rusija želi da pripoji Arktik”.

Vrijeđaš me kao osobu tvrdeći da sam napisao “dezinformacije, poluistine i očite nebuloze.” Ne bavim se širenjem laži ni u kojoj vrsti komunikacije. Moj je jedini “grijeh” zbog čega si mi pripisao takve atribute činjenica da sam u rusku politiku upućen bolje od tebe. Ne trebaš zbog toga vrijeđati, jer kao politologu bilo bi neobično da mi je nepoznata politika najveće države svijeta.

Zato, ako ne znaš ništa o ruskoj politici, kako sam priznaješ, prema Arktiku, Baltiku i INF-u, a o ostalim politikama si ofrlje upoznat, jer notorne činjenice proglašavaš poluistinama, elementarna pristojnost bi bila da prije nego što optužiš nekoga da piše nebuloze, provjeriš njegove navode na izvorima informacija.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Goran

citat:”Vrijeđaš me kao osobu tvrdeći da sam napisao “dezinformacije, poluistine i očite nebuloze.”

Izvorni citat glasi:”Tekst vrvi informacija, dezinformacijam, poluistinama i očitim nebulozama.”

Da li pametan čovjek može napisati glup tekst?
Može.
Da li to znači da je glup?
Ne znači.
Postoji ogromna razlika između izjava “glup si ” i “napisao si glupost”.

Već se dva posta baviš sa mnom kao osobom, nazivaš me glupim amaterom.
To mi ne predstavlja problem , takve izjave dovoljno govore same po sebi ,te obično upućuju na nedostatak argumenata. Isto kao i pozivanje na profesionalne reference.

U tvoje motive ne ulazim,ne vrijeđam te, zanimaju me tvoje tvrdnje i gore sam ti na njih odgovorio.

Gorann
Gost
Gorann
1 godina prije

@ ara, vidim da pribjegavaš sofisteriji kako bi zamaglio nedostatak argumenata. Ali idemo redom.

1. Rusija – Baltik, tu je informaciju Blic samo prenio, a objavila ga je Beta. Ne da mi se objašnjavati kako funkcionira agencijsko novinarstvo, ali tim manevrom i ostalim dodacima čini se da sugeriraš da je vijest – izmišljena? Tužiteljstvo je organ ruske države, pa kad on pokreće službenu istragu, a one se ne pokreću bezveze, to je valjda neka politička poruka Baltiku. Posebno zato jer pravosuđe u Rusiji nije neovisno od Putinove politike, a za tu političku vezu ima bezbroj primjera. Ako te zanima prouči primjerice slučaj Magnitski. Prema tvom uvidu u slučaju Baltik, zapravo se ništa nije ni dogodilo. A prema mom uvidu, kako sam napisao u prvom komentaru, Rusija dovodi u pitanje nezavisnost baltičkih država.

2. Ne informiram se preko Večernjeg lista, nego preko literature, a budući da ta literatura nije besplatno dostupna na internetu, morao sam predočiti novinski članak. A stvari u vezi Arktika stoje ovako. UN-u je Rusija prva predala zahtjev za suverenitet nad Arktikom i prije 15-ak godina zabila je rusku zastavu u njegovom podmorju simbolično pokazujući aspiracije za suverenitetom. Prema međunarodnom pravu, Arktik bi trebao pripasti državi koja je preko podvodnog grebena Lomonosov spojena s tim područjem. Sve do nedavno nije bilo jasno s kojim je teritorijem Lomonosov spojen, ali je otkriveno da je to Grenland, pa bi prema logici stvari trebao pripasti Danskoj. Podsjećam, ako se meritum u ovoj diskusiji zagubio, započeo sam komentiranje Nariškinog članka zbog navođenja ruskih nepoštivanja međunarodnog prava. A svojatanje Arktika od strane Rusije, spada u to.

3. Nebulozno je samo što nisi shvatio da se INF-om zabranjuje razvoj raketa koje su Rusi nazvali Novator 9M729, A da to dvoje nisi povezao jasno je iz tvoga pitanja: “Možemo li se složiti da si napisao nebulozu, jer takav sporazum ne postoji?” Drugo, sitničariti što sam napisao “novi tipovi oružja” umjesto “rakete srednjeg dometa” i “zabrana novog nuklearnog oružja” umjesto “INF”, predstavlja infantilni semantički manevar. Smisao jedne i druge rečenice je identičan. Novator 9M729 su rakete srednjeg dometa, a one su ujedno i novo nuklearno oružje. INF pak zabranjuje novo nuklearno oružje, pa su te odrednice sinonimi u kontekstu. Vjerojatno je ta primjedba najbolji dokaz do koje si mjere ostrašćen u neprihvaćanju svoga spoznajnog i intelektualnog poraza u ovoj temi i pristranosti prema ruskoj politici kad si spreman kritizirati sinonime. Kao da mi kažeš da nisam u pravu jer u objašnjenjima koristim “hiljadu”, a trebao bih “tisuću”.

Dakako da može pametan čovjek napisati glup tekst. Ali da je tekst glup treba se argumentirati da je glup. Ti nisi argumentirao već samo priljepio etiketu.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Goran
1. citat:” A prema mom uvidu, kako sam napisao u prvom komentaru, Rusija dovodi u pitanje nezavisnost baltičkih država.”
Kojim konkretno političkim ,diplomatskim i inim potezima Rusija dovodi u pitanje nezavisnost baltičkih država?
Podjeli s nama tvoj uvid.
2.Arktik
Vrlo si neprecizan u izražavanju.
Napisao si da Rusija svojata čitav Arktik.
Netočno, tvrdila je da je njezin isključivi gospodarski pojas TROKUT Murmansk ,Beringov prolaz, Sjeverni pol.
Sad ćeš mi napisati da sam sitničav i da si ti to mislio.
Ogromna je razlika da li netko svojata čitav Arktik ili aporximativnu četvrtinu.
U skladu tih nastojanja postavljena je i navedena zastava.

Uglavnom UN je odbacio te Ruske zahtjeve i priznao im pravo na gospodarski pojas koji se proteže 200 milja od obale Radi se o golemom području
Prema tome bez obzira na Lomonosov greben čitav Arktik neće pripadati jednoj državi.
Prijepor se vodi kako , tko će i da li će podjeliti duboki Arktik

3.navodni INF
a) Novator 9M729
K*rvina posla jer su jedna i druga strana u pravu
INF ograničava raspoređivanje na kopnu balističkih i krstarećih projektila dometa od 500 do 5500km kao i kopneno raspoređivanje lansera za navedene projektile.
Problem je što se rakete mogu manipulirati, putanjom, težinom bojeve glave, brzinom da na službenim testiranjima zadovolje uvjete ugovora.
Zašto kažem k*rvina posla misleći i na jedne i na druge?.
Istovremeno su Amerikanci u sklopu antibalističkog štita na ruske granice rasporedili lansere koji primarno služe za antibalističke rakete ali se u vrlo kratkom roku mogu osposobiti za lansiranje krstarećih projektila.
Bitno je uočiti da recimo Tomahawk instaliran na brodu ne krši INF a instaliran na kopnu ga krši.
Rusi tvrde da Novator ima domet 480 km i da ne krši INF.
Amerikanci negiraju ruske optužbe u vezi postavljenih lansera.
Ne vjerujem niti jednima niti drugima i sve to uzimam s rezervom
Toliko o tome.

b).citat:”Drugo, sitničariti što sam napisao “novi tipovi oružja” umjesto “rakete srednjeg dometa” i “zabrana novog nuklearnog oružja” umjesto “INF”, predstavlja infantilni semantički manevar. Smisao jedne i druge rečenice je identičan

Smisao jedne i druge rečenice nije niti približno identičan.
Po prvoj rečenici Sarmat , Posejdon i Burevesnik su zabranjeni i njihovom izradom Rusija bi kršila sporazum
Po drugoj rečenici je očito da izradom navedenih oružja Rusija ne krši sporazum

Možemo li se sad složiti da si napisao nebulozu?

Za kraj
Jedna stara poslovica glasi: Ja ne mogu znati što ti misliš, već jedino mogu donositi zaključke o tvojim mislima na osnovu onoga što govoriš( pišeš) .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
44
0
()
x