S. Nariškin: Multipolarni svijet se mora razvijati, sa ili bez Zapada

Sergej Nariškin
44 komentara

Sergej Nariškin, od rujna 2016. direktor ruske inozemne obavještajne službe SVR, krajem travnja je na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Moskvi održao govor kojeg je teško zanemariti. Naime, tijekom tog govora Nariškin nije predložio ni više ni manje nego izgradnju globalne budućnosti bez Zapada, ako zapadne zemlje ne prihvate evoluciju svijeta prema multipolarnom sustavu. Ovdje je cjelovit prijevod njegovog govora.

“Naš se sastanak održava u izuzetno složenom međunarodnom kontekstu. Kvalitativno se razlikuje od prethodnih razdoblja “Hladnog rata” i kratkog trijumfa američkog unipolarizma. Sukob između svjetskih sila je u to vrijeme bio napet, ali općenito predvidljiv i uokviren nizom jasnih pravila.

U današnjem svijetu razina nereda i nesigurnosti ubrzano raste. Propao je stari odnos snaga, a pravila su revidirana ili uništena u svim područjima međudržavne suradnje. Glavni uzrok procesa kojem svjedočimo leži u oklijevanju takozvanog zapadnog svijeta, na čelu sa Sjedinjenim Državama, da prepozna nepovratnost procesa formiranja multipolarnog svijeta.

Želja euroatlantske elite da održi vodstvo, koje se do nedavno činilo neospornim, jasno je vidljiva.

Njemački filozof Walter Schubert je početkom XX stoljeća o Englezima rekao kako, za razliku od drugih naroda, gledaju na svijet kao na tvornicu i traže samo dobit i koristi. Nakon raspada Sovjetskog Saveza smo mogli promatrati kako su Amerikanci, povijesni i politički nasljednici Britanaca, izgradili i proširili svoju tvornicu, ili bolje rečeno, svoje poslovanje, a sada već dugi niz godina šire svoju dobit na globalnoj razini.

Mnoge zemlje, poput bivše Jugoslavije, kasnije Afganistana ili Iraka, okusile su taj ekonomski model. Ali početkom novog stoljeća je za atlantiste nešto pošlo po zlu”, rekao je Sergej Nariškin  krajem travnja na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Moskvi.

“Države i narodi počeli su podsjećati Washington na svoj geopolitički suverenitet na sve načine, uključujući gorke. Globalna financijska kataklizma iz 2008. godine otkrila je krhke temelje globalne liberalne ekonomije koju je izgradio Zapad.

Do sada nisu otkriveni novi izvori visokog i stabilnog rasta. U zapadnim zemljama stanovništvo nije bilo spremno na ozbiljne posljedice krize, niti na eksperimente svojih elita u području multikulturalizma i zamjene tradicionalnih identiteta. Dokaz za to je naglo jačanje antisistemskih, nacionalističkih i populističkih snaga.

Narodi šalju jasne poruke vlastima da se osjećaju prevarenima. Ali umjesto adekvatnog odgovora, elite mrmljaju o mitskom “stranom uplitanju” i organiziraju “lov na vještice”, podsjeća ravnatelj ruske inozemne obavještajne službe.

“Mnogi od spomenutih problema više ne bi bili relevantni da je zapadna elita naučila gledati na međunarodne odnose ne kao na “igru s nultim ulogom”, već kao sredstvo zajedničkog rješavanja nagomilanih problema. Međutim, globalno poslovanje ne može prestati rasti i dopustiti pad profita. Umjesto toga, radije će uništiti međunarodni pravni sustav i sigurnosnu arhitekturu, što je nepovoljno i nepraktično.

Potaknuti sebičnim razlozima, Amerikanci i njihovi poslušni saveznici sve više koriste silu kako bi na štetu multilateralnih ugovora obranili svoje interese. Oni otvoreno pokušavaju destabilizirati mnoge dijelove svijeta. I sve više djeluju ne samo bez poštivanja normi međunarodnog prava, nego i protiv zdravog razuma. Upečatljiv primjer je situacija u Venezueli, koju se sada cinično devastira prema istom modelu kao Libiju ili Siriju.

Bijela kuća govori o opasnosti od nekontrolirane imigracije, planira potrošiti milijarde na jačanje granice s Meksikom, a istovremeno pokreće novi građanski sukob koji uzrokuje novu humanitarnu katastrofu. I ovaj put gotovo sama.

Takva arogancija i sljepoća su neki od glavnih izazova međunarodnoj sigurnosti. Ovaj opasan kurs se nije ograničio samo na Venezuelu, koju Sjedinjene Države, sudeći po njihovom ponašanju, smatraju svojom pokrajinom. Pogledajmo SAD, Veliku Britaniju i njihove najodanije saveznike u NATO-u kako progresivno krše temeljna pravila i multilateralne aranžmane u pitanjima od ključnog značaja za stratešku stabilnost, kao što su kontrola naoružanja i oružje za masovno uništenje.

Oni krše načela slobodne trgovine, temeljne za globalni financijski i ekonomski sustav kojeg su sami izgradili. Proizvoljno tumače međunarodno pravo, napadaju teritorije suverenih država, ubijaju desetke i stotine tisuća civila i nameću sankcije geopolitičkim rivalima”, rekao je Sergej Nariškin.

“Sam pojam “prava” je postao šala nakon što su Britanci kao pravnu frazu uveli  “vrlo vjerojatnu”, a druge zapadne zemlje su to smatrale dovoljnim za masovno protjerivanje ruskih diplomata. Odluka Washingtona da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela i Golansku visoravan kao teritorij židovske države, usprkos rezolucijama Ujedinjenih naroda, kao i jednostrano povlačenje Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma, potkopava napore za stabilizaciju Bliskog istoka.

Nadalje, ugroženo je načelo upravljanja krizom kroz multilateralne pregovore. Naglasak na upotrebu sile, bez obzira na načela suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neuplitanja u poslove drugih država, temeljni je element doktrine Trumpove administracije, uključujući strategiju nacionalne sigurnosti i američku strategiju za borbu protiv terorizma.

U tom kontekstu, mnoge regionalne sile se počinju ponašati agresivnije, oslanjajući se na silu za rješavanje dugotrajnih graničnih sporova ili za jačanje svojih vojnih i političkih pozicija. Rezultat toga je lančana reakcija, a mehanizmi kolektivnog odgovora su još više potkopani.

Promišljeno donošenje odluka zamijenjeno je impulzivnošću i prevladava sebičan pristup. Povećava se rizik od takozvanih “slučajnih sukoba”, koji su izazvani jednostranim i spontanim djelovanjem pojedinih aktera koje je teško predvidjeti. Sve više ljudi u svijetu je zarobljeno u sukobima različitih intenziteta. Stoga, čak i mala provokacija može biti dovoljna da pokrene globalnu krizu.

Sjetite se Prvog svjetskog rata. Mislilo se da je neka velika sila spremna nešto osloboditi, ali doslovno “to se dogodilo”, s desecima milijuna mrtvih, a neke sile su nestale s globalne geopolitičke karte. Prije sto godina su se čelnici država, kako bi opravdali svoje postupke, mogli se pozvati na nepostojanje međunarodnih pravnih mehanizama za rješavanje sukoba u ranoj fazi.

Danas takvi instrumenti postoje, ali ono što mi zovemo Zapad, a posebno Sjedinjene Države, stalno ih uništavaju, a da ne nude ništa novo, nego “udar na tlačitelje” ili prazne izjave o jačanju njihovog takozvanog univerzalnog liberalnog poretka, čiju realnost propituju i samo njegovi autori. Ta neodgovornost se vjerojatno objašnjava činjenicom da Sjedinjene Države nisu pretrpjele povijesnu traumu rata koju su pretrpjele druge nacije, posebice Rusija i europske zemlje”, vjeruje ravnatelj ruske obavještajne službe SVR.

“Rusija, koja je pretrpjela tri razorna rata u posljednjih 100 godina, nikad se nije umorila od traženja drugih članova međunarodne zajednice da rade zajedno kako bi se pronašla rješenja za nagomilane probleme. Nažalost, čak i u područjima gdje se odvijaju takvi pregovori, kao što su borba protiv terorizma ili informacijska sigurnost, zapadni partneri i dalje svoje ruke drže u džepovima. To, naravno, ne znači da s njima moramo prekinuti kontakte ili ih izolirati.

Dijalog se mora nastaviti, između ostalog i da bi se spriječio potpuni kolaps trenutnog međunarodnog sustava, koji ipak jamči stratešku stabilnost. U trenutnoj situaciji napetosti je potrebno slijediti put ne uništenja, već jačanja globalnih i regionalnih formata.

Zapadu, predvođenom Sjedinjenim Državama, nedostaje zrelosti i hrabrosti za kretanje u tom smjeru, tako će preostali centri moći biti prisiljeni planirati globalnu budućnost bez Zapada.

Kako bi se zamijenio zastarjeli liberalni univerzalizam, mora se pojaviti novi pravedan i stabilan svjetski poredak. On mora biti uspostavljen u uvjetima i oblicima koji će jamčiti zajedničko postojanje država i regionalnih zajednica ta da svatko za sebe zadrži pravo na razvoj.

Uvjeren sam da će neke snage zapadnih zemalja, svjesne rizika koji pogađaju međunarodnu zajednicu i koje su vođene temeljnim instinktom preživljavanja, biti više uključene u taj proces. Konture budućeg globalnog sustava još su obavijene maglom neizvjesnosti. Odgovor na pitanje hoće li se osigurati istinsko jedinstvo u različitosti ili će, još jednom, sve služiti kao pokriće za moć malog kluba odabranih uvelike ovisi o našem zajedničkom radu.

Moskovska konferencija je izvrsna platforma za taj rad i produbljivanje suradnje u području globalne i regionalne sigurnosti”, zaključio je Sergej Nariškin u svom govoru na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti koja se od 23. do 25. travnja 2019. osmu godinu za redom održala u glavnom gradu Ruske Federacije.

civilizacijski napredakSergej Nariškin
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

upravo tako. živ bio. euroazija je budućnost.

fudo
4 godine prije

najbolji žvajz’ kaj sam pročital’ u zadnji nekoliko godina.

shumadinac
4 godine prije

“Naime, tijekom tog govora Nariškin nije predložio ni više ni manje nego izgradnju globalne budućnosti bez Zapada, ako zapadne zemlje ne prihvate evoluciju svijeta prema multipolarnom sustavu” E sad: Zapad na jednoj strani a “ostali” 🙂 na drugoj – meni to liči na dva bloka? Ne sumnjam niti sam ikada sumnjao da Rusi i Kinezi nameravaju da grade multipolarni poredak u okviru SVOG bloka ali to ipak nije na globalnom nivou. Niti će biti. Nariškin nije glup da to ne zna (Rusi ne postavljaju glupe ljude na takva mesta) ali je političar i kao takav zna šta da prećuti. Inače, potvrdio je više mojih teza: recimo “mnoge regionalne sile se počinju ponašati agresivnije, oslanjajući se na silu za rješavanje dugotrajnih graničnih sporova ili za jačanje svojih vojnih i političkih pozicija” – Izrael i Turska! Ovo više od bilo čega drugog govori o mišljenju Kremlja o tim državama. Ili namerno uništavanje… Čitaj više »

mars
4 godine prije

“Međudržavna SARADNJA”, “strateška STABILNOST”, “DIJALOG”, “SARADNJA u područjima globalne i regionalne sigurnosti”, “traženje drugih članova međunarodne zajednice da rade ZAJEDNO kako bi se pronašla RJEŠENJA za nagomilane probleme”, “novi i PRAVEDAN svjetski poredak”……..su mali dio riječi i dijelovi rečenica izdvojeni iz gornjeg teksta. Čak i ovako izdvojene iz datog konteksta odražavaju trezvenost, pamet, mudrost, državništvo i nadasve viziju nekog boljeg i ravnopravnijeg svijeta koliko god je to moguće, nego što je ovaj sadašnji. Nasuprot ovome, u arsenalu prekoatlantskih “partnera” stoje sljedeće koje se najčešće mogu čuti i pročitati – “ne smijete”, “morate”, “sve su opcije na stolu”, “udari”, “intervencija”, “sankcije”, “rat” – i to prema svima bez izuzetka, i prema rivalima i prema “saveznicima”. Čovjek ne treba biti ni Ajnštajn ni Aristotel da bi prepoznao suštinsku razliku između te dvije grupe dijametralno suprotstavljenih riječi i rečenica koje odražavaju i dijametralno suprotstavljene filozofije, te se odredio koja mu je prihvatljiva i… Čitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Multipolarni svijet bez Zapada? Koncept na prvi pogled izgleda malo nevjerojatno. Ali, da li je baš tako…….? Ono što mi smatramo pod Zapadom i nije baš veliki dio svijeta. Je najrazvijeniji, ali je i najdekadentniji. Pa da se nova multipolarna svjetska arhitektura gradi, dok Zapad polako ide na periferiju? Jer se fokus sve ubrzanije seli u Aziju. Da li je ostvarivo, ne znam, ali sigurno nije nemoguće. P.S. A kad se to desi, emigranti nagrnu nazad. A sad im mi ne damo. Da se vrate odakle su došli. Jer smo uz njih sentimentalno vezani. Jer tko će nam podmetat’ bombe. I gubit’ osobne. A mi volimo vatromet. Ka’ da smo Kinezi. I izdavat’ nove dokumente. A i moramo stati s druge strane žice. Da im ne damo. Jer oni neće stat’. Krenut’ će i dalje, dalje na istok. Nama Daleki istok. U Aziji je život. A ne u ovoj vukojebini… Čitaj više »

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
4 godine prije

Dugin ima dobar intervju na Pravdi.

Ana
4 godine prije

Ma kakav zapad!!!!! Raspada se, zapad, a jjos mu nista nije jasno! Nasi tehnokratski banditi, potrcke multinacionalnih kompanija i lobija jos su opijeni “vlascu” nesvjesni bilo cega osim prozdiruce manije za milijunima, i povlasticama.
Svi mi skupa smo odsvirali svoje- u to me uvjerava svaki novi dan, svaka nova vijest iz blize i dalje okoline.
Kazem opet i govoriti cu koliko god mogu- da nas barem Rusija, barem indirektno, osveti, pa polomi vratove ovoj satanskoj bagri!

Mate
4 godine prije

Čiste DEZINFORMACIJE, od A do Ž !

Hash
4 godine prije

Evroazija i Okeanija se profilišu. Nedostaje Istazija i Orvel je oživio.
Doduše kasni, ali, što bi rekli, nikad nije kasno.
Naje..smo nas 95%, a oni što su zakuvali će opet preteći

Mate
4 godine prije

Rusi bi, uz ostale prirodne resurse, mogli izvoziti i sivu moždanu tvar. Možda bi nekome pomoglo.

davor
4 godine prije

Postoje, blago rečeno, dvije g.vnarske države koje maltretiraju sve ostale, zna se koje su, Narishkin ih je u govoru više puta istaknuo. Iskreno želim tim dvjema državama sve ono što one žele drugima.

Ime
4 godine prije

Pa ovo je portal ruske državne propagande. Jadnici koji ovdje pljuju po Zapadu toliko su bijedni da ih nema smisla komentirati.

spartak
4 godine prije

Bravo Narišin. Sve potpisujem.

Nismo Istok već Zapad
4 godine prije

tak

Goran
4 godine prije

Hehe, Rus govori kako se Zapad ne drži međunarodnog prava i koristi silu (i tu je naveo primjer Venecuele?!). Koliko kod se Zapad ne držao tog prava, ne može nadmašiti Rusiju u gaženju međunarodnog prava. Ona je suprotno međunarodnom pravu anektirala Krim, okupirala gruzijske pokrajine Južnu Osetiju i Abhaziju, u ukrajinskom Donbasu i moldavskom Pridnjestrovlju uspostavila proruske paradržave, baltičkim zemljama Rusija je poručila da je njihova nezavisnost pod znakom pitanja te svojata Arktik. Ruska politika podriva EU financirajući fašističke i populističke stranke poput Zlatne zore u Grčkoj ili Marinu Le Pen u Francuskoj. Rusija širi dezinformacije, lažne vijesti i cyber napade vojskom hakera, botova, trolova i plaćenih novinara. Ruski agenti izvršavaju atentate u Velikoj Britaniji, organizirali su državni udar u Crnoj Gori, prijetili Makedoniji ako uđe u NATO i pokušali sabotirati grčko-makedonski sporazum o novom imenu Makedonije. Ruske pak banke preuzimaju firme na Balkanu jer ne mogu vraćati kredite od… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI