Sa željom da Rusija posreduje u ratu u Jemenu Moskvu posjetila delegacija Huti boraca

jemen
34 komentara

Tijekom posjete njihovog izaslanstva Moskvi, jemenski Huti su zamolili Rusiju da posreduje u jemenskom ratu, koji je već dugo u zastoju.

“Pitali smo Rusiju da preuzme veću ulogu i da se više uključi u pitanje Jemena, s obzirom na to da je njezin stav uravnotežen i Moskva je bliska sa svim stranama, te može igrati ulogu posrednika u Jemenu i pomoći Ujedinjenim narodima”, rekao je Abdel-Malik Al-Oyari.

Prema njegovim riječima, Huti su vidjeli u Rusiji “želju” i “spremnost” da igra ulogu posrednika u jemenskoj krizi. Dodao je kako su se razgovarali i o nekim humanitarnim i gospodarskim aspektima situacije u Jemenu.

Izaslanstvo Huti boraca je u četvrtak, na čelu s vodećim pregovaračem Mohammedom Abdelom Salamom, raspravljalo u Moskvi s posebnim predstavnikom predsjednika Ruske Federacije, zamjenikom ministra vanjskih poslova Mihailom Bogdanovom o situaciji u Jemenu.

Složili su se da povremeno traženje mira s obje strane proizlazi iz činjenice da obje strane sumnjaju u njihovu sposobnost vojnog rješavanja pitanja i da krvave borbe za stratešku luku za Al-Hudaydu, koju prosaudijske snage nikako ne mogu zauzeti, moraju biti  zaustavljene. Beskrajan rat u planinama se na ovoj razini može voditi još nekoliko godina.

Saudijci povremeno nude kompromise Hutima, ali samo s točke gledišta Rijada, jer su za potonje ti prijedlozi neprihvatljivi. Huti su iznijeli protuprijedloge, koje opet ne prihvaćaju ni Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Posrednička uloga Ujedinjenih naroda, kao u većini takvih sukoba, ne daje nikakva rješenja.

Na okupiranim teritorijima raste potpora separatističkim pokretima u korist odvajanja južnog Jemena, dok ISIS i Al-Qaeda pokušava pretvoriti Jemen u svoju  nedostupnu bazu, iz koje bi djelovali diljem Bliskog istoka i šire. Ovisno o potrebi njihovih sponzora.

S obzirom na aktualne probleme Saudijske Arabije s ubojstvom novinara Khashoggija, Huti pokušavaju aktualizirati temu međunarodne reakcije, pokušavajući dovesti Rusiju kao aktivnog posrednika.

Računica Hutija je jasna. Moskva ima prilično dobar odnos s Teheranom, koji podržava jemenske borce, a ruska vojno-politička uloga na Bliskom istoku se zahvaljujući pobjedi u sirijskom ratu dramatično povećala.

Ako uzmemo situaciju u Siriji, ako Rusija bude zainteresirana za rješavanje sukoba u Jemenu, što je u siječnju ove godine najavio ministar Sergej Lavrov, možda se pokušaju stvoriti novi pregovarački okviri i za Jemen, kao oni u Sočiju i Astani, ignorirajući nepoželjne aktere.

Glavni problem u ovoj situaciji je aktualni hibridni rat između Saudijske Arabije i Irana. Bez uklanjanja ovog sukoba, teško je očekivati da će se dvije strane moći dogovoriti oko Jemena, barem s trenutnim vodstvom Saudijske Arabije. Sa saudijskim vodstvom koje bi imalo manje veza s Izraelom, razlog za dijalog je više nego moguć, što dobro ilustrira primjer Katara, koji trenutno ima takoreći neutralan odnos s Iranom.

Mnogo će ovisiti o tome hoće li krunski princ Mohammad bin Salman preživjeti trenutnu krizi. Ako ode, onda će Rijad vjerojatno ukloniti i ratoborne suradnike krunskog princa.

Sudjelovanje u rješavanju ovog sukoba za Rusiju nije veliki trošak, ali joj daje priliku da se aktivnije uključi u poslove Perzijskog zaljeva i postane arbitar u još jednoj krizi, trenutno vjerojatno najgoroj u svijetu.

Ruski “prijatelj” Erdogan, koji je već rasporedio svoje trupe u Kataru, može djelovati kao partner, što bi turski čelnik volio, obzirom da utjecaj bivšeg apsolutnog arbitra Perzijskog zaljeva i Bliskog istoka i dalje slabi.

U svakom slučaju, ovaj vojno-politički vakuum ne može dugo ostati prazan. Primjerice, moguće je zamisliti takvu konstrukciju da Rusija i Turska stvore  novi okvir za pregovore, na području Ruske Federacije i Turske, gdje će na pregovore doći delegacija Hutija i južnih plemena, koji će nastojati postići barem privremeno primirje. Ali ako Rusija to želi ozbiljno riješiti, no to tek treba raspraviti s Rijadom, Abu Dhabijem, Ankarom i Teheranom.

HutiSaudijska koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Da bude arbitar?
Da, svakako, u početku. Ali kroz nekoliko godina mudre potpore Jemenu moglo bi to prerasti i u jaču vojnu suradnju a to može dovesti i do dobijanja vojne baze na teritoriju Jemena. Pogled na zemljovid i odmah postaje jasno koji strateški položaj ima Jemen: kontrola pristupa Sueckom kanalu. Meni (doduše kao laiku) to izgleda – neprocjenljivo!
To bi bila još jedna Nightmare za atlantiste.

Pokušaj3puta
5 godine prije

Neče njih pustiti. Oficielno je situacija takva kao i kod Ukrajine. Zapad će podržati oficielnu i ćak za UN legitimnu vlast i uz sve što se dešava tamo. Dopustiti ulazak Rusa posle toliko debakla na Bliskom Istoku moglo bi znaćiti dvoje: Huti oćito žele pregovarati i drugo: ako zapad Ruse pusti u Jemen, onda igraju na kartu razvlaćenja snaga i iscrpljivanja.

eu kolonija
5 godine prije

pa vjerojatno je to I dogovoreno samo što rusi moraju zadovoljiti I formu a sve kako nekim zlim jezicima nebi ostalo mnogo manevarskog prostora za optužbe rusije

MilanCZ
5 godine prije

Svuda u svijetu veliki geopoliticki igrači stvaraju drzave,rezime itd.Danas Ceshoslovacka slavi 100 godina postojanja a prema svim informacijama koje izlaze ovih dana Cehoslovacku su stvorili Francuzi uz pomoc Engleza radi svog geopoltickog interesa.Kad se pogleda danas kako Ceska i Slovacka izgledaju,to su vazali njemacke,engleske i Amerike gdje fakticki sve rasprodali,nisu vis evlasnici nicega.Sada s ezivi dobro u Ceksoj,kad mjehur napuhani praskne biti c eveselo,nema se nista,sve raprodano,mozes jedino sjedati i plakati ili biti poslusnih onih koji su sve to pokupovali..U proslosti ceshoslovacka je milijarde kruna platila Francuzima radi toga sto su im stvorili drzavu,sto su to dopustili.Sve su to velike geopoliticke igre koje se mogu dogoditi i sadasnjosti,buducnosti i onda se netrebate cuditi sto neke drzave nestaju,nastaju nove itd..Juce na proslava dosla je Merkel i Macron i sve jasno kao dan tko vlada Ceskom,Francuzi koji su je stvorili i novije vrijeme gdje Njemacki kapital ima udjela u Cesku ekonomiku preko… Čitaj više »

fenix
5 godine prije

Samo jos da dodam jucer na sastanku u Istambulu je unatoc tome sto je Erdogan rekao da za Siriju nema vojnog rijesenja Putin naglasio da Moskva ima pravo da pomogne vlastima Sirije ako teroristi pokrenu napad ili provokacije na SAA i imaju pravo da na to odgovore. Takodjer Putin je rekao da ovakva situacija u Idlibu nemoze ostati trajno. Po meni ovo znaci da je vrijeme isteklo Turska nemoze skoloniti al Qaidu i ostaje onda samo vojni odgovor kako se i bilo ocekivalo. SAA je potpuno spremna i fakticki zacimentirala cijeli Idlib i samo se ceka naredjenje za napad. Bilo bi dobro da Rusi udju i u Jemen i tamo naprave stratesku bazu u jednom od najbitnijih punktova svijeta.

Perica
5 godine prije

Eto tako Rusi i ameri ratuju, ko očekuje direktan njihov sukob taj je budala i ništa ne kapira! Imaju svoje “predstavnike” na celoj planeti

Dub Miroslav
5 godine prije

Svima bi odgovarala ruska prisutnost u Jemenu. Saudi bi se izvukli iz pubertetske avanture. Iran bi imao nekog za koga je siguran da ga neće ugrožavati. Rusi bi postali uticajniji i možda i dobili bazu u tom važnom dijelu svijeta, garantirala i Kini siguran put. Ameri ne bi morali intervenirati a situacija bi se smirila. Na kraju i na početku, taj jadan narod bi mogao živjeti u miru!!!

Majk Majers
5 godine prije

Također, Putinu su dragi saudi miljuni pa je i to dodatni uteg za Hutije koji su prepušteni sami sebi. Baš ka i Palestinci

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Od kada je unisten pokret NESVRSTANIH, treba li to jedino Rusija umijesto nesposobne i nefunkcionalne UN biti zastitnik mira na planetu, i borac protiv USA ZLOCINA? Dok zvanicna i sluzbena SAD vlast sije; kaos, zlocine, ubistva, smrt i razaranja, a EU ih uz pomoca NATO-a u tome slijepo slijedi i potpomaze, tko se treba suprostaviti tome, Rusija ili UN. Kada ce svijet slobodaraske i demokratske Evrope ustati protiv EU birokrata i NATO saveza protiv njihova ugnjetavanja i izarabljivanja, zlocina i terora.

erektvs maximvs
5 godine prije

sve je jasno,gazda treba pozicije između dva mora poput irije i jemena da mogu iranu krast oblake 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI