SAD i Iran – Ako padne Islamska Republika, jasno je da na red dolaze Rusija i Kina

iran
31 komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak je potvrdio stav Moskve o potrebi očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Predsjednik Putin je tijekom govora kojeg je emitirala ruska TV24 rekao da ima slučajeva kada su sporazumi, postignuti nakon godina napora i u suradnji s mnogim zemljama, bili odbačeni od strane jedne zemlje u manje od sat vremena.

Ruski predsjednik, koji je razgovarao s ruskim veleposlanicima u međunarodnim organizacijama, izravno je rekao sta misli na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma potpisanog od strane Irana i svjetskih sila 2015. godine.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump je izašao iz sporazuma u svibnju i nazvao ga ” najgorim poslom kojeg su SAD ikada sklopile”.

“U trenutnoj situaciji Rusija pokušava da spasi ovaj vitalni ugovor i spriječiti eskalaciju napetosti na Bliskom istoku”, rekao je Putin, misleći na iranski nuklearni dogovor.

U utorak je Putin u razgovoru za još jednu rusku televiziju izjavio da Moskva podupire nuklearni sporazum. Prema njegovim riječima, u Iranu je proveden najveći broj inspekcija od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i nije utvrđeno nikakvo kršenje dogovora od strane Islamske Republike.

U međuvremenu SAD vrše pritisak na sve zemlje da ponovo uvedu sankcije Iranu. U petak se izaslanstvo američkog Ministarstva financija i State Departmenta sastalo s turskim vlastima i raspravljalo se o sankcijama protiv Irana, potvrdio je dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Turske.

“Američko izaslanstvo, koje trenutno pregovara u Indiji, u petak će posjetiti Ankaru i raspravljati o sankcijama protiv Irana”, izjavio je u četvrtak  glasnogovornik turskog ministarstva.

U međuvremenu je Indija priopćila da američke sankcije nisu sankcije Ujedinjenih naroda i da ih se neće pridržavati.

sankcije

“Ova delegacija će se sastati s predstavnicima raznih agencija, uključujući dužnosnike ministarstava vanjskih poslova i financija”, kazao je turski dužnosnik.

Glasnogovornik američkog veleposlanstva potvrdio je kako su razgovori zakazani za petak i da će se usredotočiti na sankcije protiv Irana.

Nakon razgovora s američkim izaslanstvom, Ministarstvo vanjskih poslova Turske je priopćilo kako vlasti u Ankari rade sve kako bi spriječile negativan utjecaj američkih sankcija protiv Irana na Tursku.

U priopćenju nakon posjeta američkog izaslanstva Ankara je priopćila kako je Iran važan susjed Turske i da će Ankara američke sankcije nastaviti promatrati u tom okviru.

Washington je također zatražio od svojih saveznika da smanje i na kraju svedu na nulu uvoz iranskog nafte do studenog, što je apel kojem se Ankara, barem za sada, javno oduprla.

Sjedinjene Američke Države su se 8. svibnja nezakonito povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Ostali potpisnici – Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, snažno su osudili američko povlačenje i obećali su da će uložiti sve napore da se sporazum spasi i da se osiguraju mehanizmi za zaštitu njihovih gospodarskih interesa u Iranu.

Međutim, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, kao i ostale zemlje koje ovise o Sjedinjenim Državama u smislu financijskih transakcija i ekonomskih interesa imaju malo instrumenata na raspolaganju da se odupru američkom pritisku.

Stoga vodeći iranski politički analitičar Seyed Mostafa Hoshcheshm tvrdi da će Kina i Rusija biti najveći dobitnici od iranskog otpora američkim sankcijama. Prije svega, Washington svojim akcijama prijeti i Kini i Rusiji, a pobjeda Washingtona u ratu protiv Irana bi Trumpa i Bijelu kuću mogla ohrabriti da istu opciju isproba i protiv njih.

“Politika američkih jastrebova protiv Irana je bila neučinkovita”, rekao je Seyed Mostafa Hoshcheshm za kinesku televiziju CGTN.

Istaknuo je kako se Teheran ne boji američkih sankcija, koja uključuje zabranu kupnje dolarskih vrijednosnih papira od strane Irana i trgovinu zlatom i ostalim plemenitim metalima.

Iran - reakcija na Američke sankcije

Iranski stručnjak je rekao kako ovaj scenarij nije ništa novo za iransku vladu. Istaknuo je kako Iran ima nagomilana iskustva s bivšom administracijom i da je njegova vlada razvila brojne sveobuhvatne planove i pakete mjera, pripremajući se za ove prijetnje.

Iako Washington vrši snažan pritisak na druge zemlje da prestanu kupovati naftu iz Irana, Hoshcheshm primjećuje da se glavni uvoznici iranske nafte snažno protive apelu Washingtona.

“Sjedinjene Države nisu tako jaka kao prije i nemaju međunarodnu potporu”,  kaže Hoshcheshm, vjerujući kako mnoge zemlje više nisu spremni plaćati cijenu za politiku Trumpovih jastrebova.

Hoshcheshm izjavljuje da su iranski glavni trgovinski partneri, uključujući i uvoznike energenata, kao što su Kina i Japan, shvatili da će uvoz nafte iz drugih država biti skuplji. Istovremeno je rekao da Saudijska Arabija nema kapaciteta da iranski izvoz nafte.

Hoshcheshm vjeruje da će se mnogi kupci iranske sirove nafte suprotstaviti Washingtonu, ali i da će američke sankcije uzrokovati nagli porast cijena nafte, na štetu gospodarstava i stope rasta zemalja poput Kine, Japana i Južne Koreje.

Washington prijeti i bankama i tvrtkama drugih zemalja koje i dalje posluju s Iranom. Iranski stručnjak podsjeća da su zbog toga europske zemlje već najavile da neće imati svoja velika poduzeća u Iranu i da neće ulagati u ekonomiju Islamske Republike, što je jasan putokaz Teheranu da treba gledati na istok i jačati suradnju s državama poput Kine.

“Kina, Rusija i nekoliko drugih zemalja koje su trenutno predmet neprijateljskih američkih ekonomskih mjera, uključujući sankcije i rat, bit će sljedeće na redu. Jasno je da bi za Bijelu kuću, ako kroz politiku sankcija postigne željene rezultate protiv Irana, oni mogli biti sljedeći cilj takvog neprijateljskog djelovanja, jer će to ohrabriti Washington i dati mu poticaj za nastavak korištenja istog oružja protiv drugih. Dakle, pobjeda Irana je u ovom slučaju pobjeda i ostalih zemalja koje su meta ovakve američke politike”, zaključio je Seyed Mostafa Hoshcheshm.

IAEANATONuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
5 godine prije

Nalov sugerira nešto što nije realno.Niti će Kina,a niti Rusija dozvoliti kaos u Iranu.To se nije dogodilo prije desetak godina kad su okolnosti bile puno gore za Iran pa se neće dogoditi niti sada.Ovo je očajnički pokušaj SAD da vrate poziciju svjetske sile br.1 koju zadnjih godina gube,a u očaju se rade svakakve gluposti.

igi
5 godine prije

…dobro kažu židovi da je najgora kletva:…dabogda imao pa izgubio…nije lako amerima nakon 20 i kusur godina unilateralnog svijeta spadoše na multilateralni…zamisli dijete koje je naviklo da dobije sve što poželi odjednom izgubi tu privilegiju – ima derište da se uguši od plača.

Konstantin
5 godine prije

Ima li uopste nekog dogovora kojeg su se Ameri ili Britanci drazli istog????? Pljackasi BILI … pljackasi OSTALI !

Weteran
5 godine prije

Moskva!?
Želi i zagovara mir i stabilnost. Ali, ….
Eskalacija i konflikt sa Teheranom automatski koči protok nafte iz Persijskog zaliva. Cene nafte lete u nebo i nečiji budžet se puni na uštrb nekih?! To je svima kristalno jasno!
Vašington!?
Nije problem što je nafta iz Irana!? Problem je što je ta nafta jeftinija od dogovorene cene? Jeftinu naftu kupuju Svetske Fabrike, Indija i Kina, i jeftina nafta se reflektuje na cenu gotovog proizvoda.
I šta ako pritisak na Teheran postane nesnošljiv? I Teheran kupi-napravi A bombu?
Otvaramo Pandotinu kutiju!
U niskom startu su: Rijad, Kairo, Ankara, UAE, …
Izraelci mogu komotno da se sele u Siberiju ili Srbiju??
Ovo je izuzetno kompleksno i zato idem s ovom mojom u pazar!? Hoće da menja dnevnu sobu!?
Lakše će se Putin i Tramp dogovoriti, …. 🙂

Alen
5 godine prije

Dok usa prijeti svima na planeti u stvarnosti tramp za imperiju spasava sta se spasiti da…

Veliki kamen oko vrata mu je izrael jer se usa mora neminovno povuci s bliskog istoka i tako izrael ostaje sam i primoran je da zivi u miru s susjedima…
Ipak kako izrael drzi u šaci usa monetarni sistem , politicare , vojni kompleks sigurno ce zahtjevati od usa ostanak na bliskom istoku sto moze djelovati devastirajuce na ameriku…
Tu je ta komplikacija…

Imam
5 godine prije

Tesko onome koga rusi brane, a tesko onome koga rusi napadnu

Globalista1
5 godine prije

Vidite te brojeve na iRANSKOJ zastavi,to su brojevi 11 i22 a to su brojevi globalista.Iran po planu Globalista c eposttai najveci centar sjelosvjetskog muslimanstva u svijetu a u koje ulaze još drzave kao sto su Irak,Turska,Azerbejdzan,Kazahstan,Sirija.Osim vjerskog centra Iran ce biti za globaliste i energetski centra i biti ce postavljeno novo Perzijsko carstvo koje ce spojiti Asiju,Afriku i Evropu.Mnogi mediji nepisu o tome a nkon 30 godina pokorno je Trump nazvao do Irana i telefonirao sa predsjednikom Irana.Pogledajte simbole na Iranskim bankama itd..sve vodi tome da ce Iran postati uz Kinu,Rusiju treci globalni centar,EU biti ce posebni globalni centar.Kad sam jos prosle godine o tome pisao mnogi se smijali svemu tome.Sve to brecanje americke drzavne elite i elita raznih u svijetu ide k tome da jako dobro znaju sto ce se dogoditi i da njhova globalna moc pada i da ce se morati pomiriti sa svim tim.Puno krupnih stvari ce… Čitaj više »

burt
5 godine prije

Trump je izgubio inicijativu u Siriji, izgubio je inicijativu u Sjevernoj Koreji, sad mu se i Iranci smiju i prijete, svima je jasno i svakom Trumpovom savjetniku da njegove priče i blefovi ne izazivaju dojam kod Assada, Kima i Khameneia, bez vojne intervencije na nekoga od njih Trumpa nitko neće shvatiti ozbiljno i samo će pojačati percepciju o njemu kao idiotu i klaunu

Sanxtsio Starvinsky
5 godine prije

druže donald ponedjeljkom je kina neprijatelj..iran je u srijedu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI