SAD mogu uvjeriti Kijev da iskoristi diplomatsku priliku, kažu stručnjaci

Putin - Ukrajina
45 komentara

Sjedinjene Države, njihovi saveznici i partneri mogu uvjeriti Ukrajinu da traži diplomatsko rješenje za sukob, rekli su Steven Simon i Johnatan Stevenson, koji su ranije bili u osoblju američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, u članku National Interest.

Prema ekspertima, “transfer oružja u Kijev je ključ za postavljanje pozornice.” “Sjedinjene Države i NATO trebaju jasno staviti do znanja Ukrajini da, ako postoji diplomatska prilika, očekuju da će je Kijev iskoristiti i da bi mogli zatvoriti slavinu ako to ne učini”, naglasili su Simon i Stevenson. “Rusiji bi poruka bila da iskoristi takvu priliku, ili će Ukrajinci dobiti mnogo više oružja”, dodali su.

“Sjedinjene Države, zajedno sa svojim evropskim partnerima, također bi trebale učiniti sve što mogu da podstaknu diplomatske mogućnosti, kaže se u članku. Prema analitičarima, “primirje i razdvajanje snaga trebali bi biti prioritet za Sjedinjene Države i njihove saveznike.” “Sjedinjene Države imaju alate i iskustvo da to ostvare”, dodali su. Po njihovom mišljenju, “zapadno diplomatsko poduzetništvo moglo bi uključivati ​​prijedloge ograničavanja ukrajinskih i ruskih snaga i oružja unutar obostrano određenih demilitariziranih zona.”

Sajmon i Stivenson veruju da “u ovoj fazi postoji grubi konsenzus da će se rat verovatno završiti sporazumnim rešenjem” koje će biti varijacija sporazuma iz Minska iz 2015. godine.

Rusija i Ukrajina razgovarale su 28. februara. U Bjelorusiji je održano nekoliko sastanaka, a zatim su strane nastavile pregovore putem video konferencije. Lična runda razgovora održana je u Istanbulu krajem marta. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u aprilu da je Kijev odstupio od sporazuma postignutih u Turskoj, dovodeći proces u ćorsokak. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kasnije da je Rusija Ukrajini predala dobro formulisan nacrt dokumenta o sporazumima i da čeka odgovor. Moskva je takođe naglasila da su pregovori prekinuti na inicijativu Kijeva.

Putin je 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju na osnovu zahtjeva šefova republika Donbasa. Kao odgovor, Zapad je uveo velike sankcije Rusiji. Osim toga, zapadne zemlje počele su da Kijevu dostavljaju oružje i vojnu opremu, čija se ukupna vrijednost trenutno procjenjuje na milijarde dolara.

DiplomatijarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

SAD i vodi igru.

Ledeno Dopa
1 godina prije

SAD ne zelu mir u Ukrajini. Nek Rusija krvari sto vise to bolje. Ukrajina je instrument u rukama kabale.

Jomla
1 godina prije

Minski sporazumi su bili, i zaboravljeni!
Ruski zahtjevi prema nato i usa su bili, i zaboravljeni!
Putin i Lavrov su već definirali stav i zahtjeve, i ja ne razumijem o čemu se ovdje govori!
Jbg…

Noi
1 godina prije

Po svim medijima iz NATO zemalja, Zelenski je krenuo u ofenzivu kod Khersona I mlatu Ruse kao muhe. Ocekuje se proboj fronte. Ukrajincima krenulo na bolje. Pobjeda je u rukama SAD

Opel
1 godina prije

US rani ustuknuli, Pelosi nece sletjeti na Tajvan.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Rusija bi trebala u SAD poslati nekoliko Sarmata, jedan na Bijelu kuću, jedan na kongres, jedan na parlament jedan na Pentagon i to tako sasvim djeluju sinhronizirano i explodiraju zajedno u dijeliš sekunde.

tihobl
1 godina prije

Ameri pokusavaju Minsk 3. On im treba jer uvjezbavaju 10.000 ukropa u Britaniji, toliko i u Kanadi, preko 40.000 u Njemackoj, a ko zna koliko u Poljskoj. Pokusavaju ruse uvuci u mirovne sporazume jer ovi nece zavrisiti obuku za nekoliko mjeseci. Plan je sledeci – idemo na primirje sa Rusijom, do kraja godine pobjedicemo Kinu, a onda Putinu otvaramo rat na dva fronta.

Rusi vise ne glume finocu pred zapadnim partnerima. Zahtjevaju kapitulaciju, a onda se mozr razdovarati o uslovima kapitulacije.

Uno --
1 godina prije

US rani imaju najvise koristi od rata

Krle
1 godina prije

Kako bi bilo da admin malo ažurnije radi svoj posao? Budala piše gluposti pod tuđim nikom i to prolazi ko ništa, a demant satima čeka validaciju. Jel vam to neki miljenik pa mu se pušta da ovako trola portal?

goran
1 godina prije

doči če vama glave rusi prije ili poslije

1 godina prije

O čem ovi naglabaju ?! Taj boz je prošao kad ikad , za njim je prošlo još par vozova… Gotovo..The end !

GoCro
1 godina prije

Po mojem mišljenju, rusija ne može pristati na nikakav sporazum već mora provesti smjenu režima koja mirnim putem nije moguća.Ako se stavimo u poziciju rusije, bilo kakav sporazum, jednak je pokazivanju slabosti.

mrdo
1 godina prije

Duhovita ova dvojica. Taj je voz davno proš’o. Lavrov se povukao u drugi red, a Šojgu se prebacio u prvi. Jadnom Lavrovu nije bilo ni malo lako godinama deverat sa zapadnim hajvanima i njihovim ukro sluganima.

Ivan
1 godina prije

Bas sad sam nasao na YouTube da Scot Ritter govori perfektno ruski. On ima svoj kanal gdje govori na engleskom ali sad kad govori po ruski stvarno me je iznenadio I zadivio.

Sardelino
1 godina prije

SAD samo drugim riječima upozorava Ukrajince da neće dozvoliti da se rat u Ukrajini
otrgne kontroli i zahukta do točke u kojoj će biti potrebna direktna intervencija NATO postrojbi jer eto u to im se baš i neda upustiti.

Traže od Ukrajinaca da sad kad su već pobijedili i slomili rusku vojnu silu priznaju poraz i potpišu bilo kakvo riješenje za kraj sukoba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI