SAD ne puštaju gladne i bolesne izbjeglice iz blata i fekalija kampa Rukban (VIDEO)

Rukban Sirija izbjeglički kamp
14 komentara

Izbjeglički kamp Rukban, koji služi i kao utočište za teroriste, pod američkom je kontrolom u području Al-Tanfa u Siriji. Ovaj džep, kojeg su američke trupe pretvorile u bazu i koncentracijski logor za civile, ilegalno je podignut u Siriji 2014. godine. Ovo područje je također mjesto gdje su ostaci od 4 milijarde američkih dolara američke potpore takozvanoj “sirijskoj opoziciji” i za obuku snaga koje su trebale “poraziti ISIL na ovom području”. Najnovija snimka pokazuje katastrofalne uvjete u kampu kojeg kontroliraju američke trupe.

Rusija je 19. veljače otvorila dva koridora za izlazak civila iz ovog koncentracijskog logora, uz jamstvo da će svima odmah biti pružena prva pomoć, dobit će hranu, odjeću i lijekove, a onda će se vratiti u bivša mjesta prebivališta ili u vladine kampove za izbjeglice koji imaju svu potrebnu infrastrukturu.

SAD blokiraju evakuaciju sirijskih izbjeglica iz Rukbana

Rusija osuđuje američku blokadu evakuacije sirijskih izbjeglica iz logora Rukban, koji se nalazi u području pod kontrolom američkih vojnika.

Prema priopćenju ruskog Centra za pomirenje u Siriji su u subotu američke trupe spriječile konvoje da uđu u grad Al-Tanf, na jugoistoku sirijske pokrajine Homs, koji su trebali prevesti izbjeglice iz logora Rukban na vladin teritorij.

“Američka strana je odbila dati dozvolu autobusima da uđu na područje Al-Tanfa”, rekao je general Sergej Solomatin, načelnik spomenutog centra povezanog s Ministarstvom obrane Rusije.

Logor u kojem živi oko 50 000 raseljenih osoba se nalazi se u takozvanoj “zoni de-eskalacije” koju su američke trupe ilegalno i jednostrano proglasile u blizini Al-Tanfa, gdje Washington drži vojnu bazu bez dopuštenja Damaska.

Odbijanje Sjedinjenih Država se događa unatoč činjenici da su sirijske vlasti uspješno završile sve aktivnosti za evakuaciju izbjeglica iz logora Rukban u njihova stalna mjesta boravka u predgrađu Damaska, te slobodnim dijelovima provincija Homs, Raqqa i Aleppo.

Al-Rukban sirija izbjeglicki kamp
FOTO: izbjeglicki kamp Al-Rukban

Ruska vojska i diplomati su u više navrata tvrdili da američke trupe i naoružane skupine prisutne u tom području sprečavaju sirijsku vladu da organizira siguran koridor i isporuči humanitarnu pomoć stanovnicima logora Rukban.

Osim toga, upozoreno je da su se među izbjeglicama u ovom logoru, smještenom na sirijsko-jordanskoj granici, sakrili i pripadnici raznih terorističkih skupina. Sirijske vlasti optužuju američke snage da podržavaju teroriste u tom području samo kako bi se produljio rat u arapskoj zemlji, a civile kao taoce i živi štit drže u katastrofalnim uvjetima.

Početkom veljače su pripadnici vojne policije Rusije uspjeli otpratiti humanitarni konvoj UN-a od Damaska do izbjegličkog kampa Rukban.

Vojna policija Rusije je osigurala sigurnost vozila UN-a na zahtjev savjetnice glavnog koordinatora uprave organizacije za humanitarne poslove Rane Zikut. Vojna policija je pratila konvoj do granice američke zone široke 55 kilometara u Al-Tanfu.

Humanitarni konvoj Ujedinjenih naroda se sastojao od više od 160 vozila. Konvoj su činila oklopna vozila, cisterne, ambulantna kola i kamioni. Tada je u Rukban isporučeno više od 1000 tona humanitarne pomoći u  lijekovima, predmetima za opću upotrebu i hrani.

Ranije je priopćeno da se situacija u izbjegličkom kampu Rukban, odakle i dalje ne puštaju izgladnjele ljude, mijenja od zla na gore. Prema riječima direktora Nacionalnog centra za upravljanje obranom Rusije Mihaila Mizinceva, ljudima je tamo je uskraćena medicinska pomoć i umiru zbog hipotermije i katastrofalnih higijenskih uvjeta.

Međutim, kamp Rukban je jedan od glavnih razloga kojim američke trupe pravdaju svoju nazočnost u tom području, koje je strateški važno zbog činjenice da se Al-Tanf nalazi na međunarodnoj cesti koja bi Damask brže povezala s Bagdadom i dalje prema Teheranu.

VIDEO – Uvjeti u kojima žive taoci američkih trupa i islamističkih milicija u kampu Rukban u blizini Al-Tanfa

 

 

izbjeglički kampoviRukban
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
5 godine prije

Ovo je stari problem, ovaj kamp.
Drugo, zajedno s onim bijelim fosforom – izazivanje.
Pa dajte im već jednom što traže. Sirijci će to morati napraviti – dosta se odgađalo.
I istovremeno onu unutar Iraka.

nato bato otab otan
5 godine prije

a po hrt-u tamo se bore sirijska vojska i američki saveznici????? nema im više preplate

Zvrk
5 godine prije

koliko znam tamo bi vojska napravila koridor za prolaz međutim problem su bande koje drže monopol nad dobrima i trgovini ljudima. i imaju američki kišobran za sobom.

Majk Majers
5 godine prije

Ovo bi baš tribalo na silu riješit i izvuć ljude od tamo.

Miki maus
5 godine prije

Jasno da US Army nemoze pustiti civile iz logora, pa nece valjda ostati sami sa ISIL-ovcima, Nusrom i slicnim smecem! A, nema ni Kurda, odnosno SDF da to pokrije. Bilo bi preocito cak i za US.

panStje
5 godine prije

Ovo meni onako laicki lici na sljedecu situaciju. Pojavim se kod susjeda u dvoristu zajedno sa saveznicima (obitelji), napravim i ogradim “svoj” pjescanik, zabranim prilazak na 10 metara vlasniku i kazem tko predje tu liniju smatrat cu to agresijom na svoj dom i njegove ukucane. Odgovor ce biti sila. U tom pjescaniku zatocim vlasnikovu djecu skupa s njihovim prijateljima, koji su se tamo igrali u trenutku zauzimanja i kazem da ja njih zapravo stitim jer ih otac tuce i da sam ja s punim moralnim i zakonskim pravom ovdje. Posto nisam poneo pelene i hranu za djecu, vlasnik tj. njihov otac salje im potrepstine a put dostave nadzire njihova majka koja se brine da ce to sve proci u redu. Oni naravno tu nisu protiv svoje volje i mogu izaci iz pjescanika i otici kod svoje majke koja bi ih odvela u kucu, ali eto ne zele. Nakon nekog vremena… Čitaj više »

Dub Miroslav
5 godine prije

Sve se placa, sve se vraca! Nadam se.

alfa33
5 godine prije

Kad tad će se zatvoriti taj krug zla…..na štetu onoga koji je sve to započeo…amen.

nekoime
5 godine prije

Kriv je Maduro!

Tom
5 godine prije

Nek se koprcaju u blatu i pjesku to su sve familije dzihadista
Trazit ce azil u evropi i dobiti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI