Iračka vojska nadzire cijelu granicu sa Sirijom i brani pristup američkim patrolama

Irački vojnici na granici sa Sirijom
8 komentara

Vojska Iraka i šiitske milicije Hashd Al-Shaabi armije su počeli patrolirati južnim granicama zemlje. Posebnu pozornost posvećuju području gdje se susreću granice triju zemalja – Sirije, Iraka i Jordana. Trenutno su u ovo područje poslane dodatne trupe i oklopna vozila.

Prema lokalnim izvorima, američka vojska je namjeravala preuzeti kontrolu nad ovim područjem. Cilj američke vojske je bio blokirati komunikacije između Sirije i Iraka, i vojne i ekonomske. Iračke vlasti su jasno poručile da su protiv takvih akcija američke strane.

Ranije je također izdano priopćenje da je zapovjedništvo šiitske Hashd Al-Shaabi armije ušlo u neobjavljeni “sukob” s američkim kontingentom u Iraku. Snage šiitskih milicija blokiraju pokrete američkih vojnih ophodnji, uključujući i one u blizini sirijske granice.

Milicije Hashd Al-Shaabi su i glavni saveznik Irana u regiji. Iranska vojska opskrbljuje svoje snage u Siriji koridorom Teheran-Bagdad-Damask, a zatim sve do Bejruta. Prisutnost američkih vojnika na granici bi mogla poremetiti komunikaciju između raznih skupina iranskih saveznika, što je za Teheran vrlo nepoželjno.

Formalno, američka vojska nema ovlasti preuzeti kontrolu nad iračkom granicom, tako iračka vojska i šiitske milicije mogu nastaviti blokirati kretanje američke vojske bez straha od posljedica.

Irak granica sa Sirijom
FOTO – Iračka vojska i šiitske milicije na granici sa Sirijom

Ruska vojska civilima u području Al-Tanfa dostavila nužnu pomoć

S druge strane granice, u bazi Al-Tanf i izbjegličkom kampu Al-Rukban, situacija je katastrofalna. Iako je nakon najnovije odluke Bagdada američki kontingent odsječen od snaga u Iraku, američke trupe i nekoliko stotina islamističkih militanata se ne žele povući iz Al-Tanfa, a izbjeglicama, koje žive u katastrofalnim uvjetima, se služe kao izgovorom i živim štitom.

Situacija je eskalirala do te mjere da je humanitarnu pomoć civilima morala dostaviti ruska vojska.

Kako prenosi RT Arabic, ruska vojska je otpratila humanitarni konvoj u izbjeglički logor Rukban u blizini Al-Tanfa, kojeg su zauzele američke trupe.

Ovo je prvo pojavljivanje ruske vojske na tom području nakon bombardiranja CIA-inog kampa za obuku militanata 2016. godine od strane ruskih zrakoplova. Tijekom kretanja je preko konvoja kojeg je pratila ruska vojska preletio američki F-15.

Al Tanf
FOTO: Al-Tanf

Međutim,  američka strana tvrdi kako se neće povući iz Al-Tanfa, a Pentagon kaže da će otići odavde nakon što smanji svoju prisutnost u sjevernoj Siriji.

Osim toga, Sjedinjene Države na svaki način sprječavaju sirijsku vojsku da obavlja operacije u pustinji oko Al-Tanfa, gdje se pod američkom zaštitom skrivaju teroristi islamističke skupine Maghawir al-Thawra i ostaci takozvane Islamske države. Pentagon tvrdi da bi operacije sirijske vojske mogle ugroziti američku vojsku. Kako navodi CNN, Sjedinjene Države i Ruska Federacija su putem zatvorenih kanala čak razmijenili prijetnje o tom pitanju, ali je do sada očuvan status quo.

Stav Sirije i Rusije je jednostavan – Amerikanci moraju što prije otići s okupiranih područja. Pentagon i CIA su zainteresirani za odugovlačenje ovog procesa, pogotovo Trumpovi protivnici.

VIDEO – Isporuka humanitarne pomoći u kamp Rukban u pratnji ruske vojske

Nakon jednokratne isporuke pomoći je Moskva inzistirala na ukidanju američke “sigurnosne zone” oko izbjegličkog kampa Rukban. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije očekuje da će se nakon “konkretnih prijedloga” Ujedinjenih naroda kamp raspustiti i da će njegovi stanovnici biti evakuirati.

Problem izbjegličkog kampa Rukban u Siriji se ne može riješiti jednokratnim humanitarnim akcijama, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Potrebno je eliminirati američku “sigurnosnu zonu” oko njega i spriječiti da pomoć padne u ruke ekstremista, priopćila je Moskva.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navodi kako je dan ranije još jedan humanitarni konvoj Ujedinjenih naroda i sirijskog Crvenog polumjeseca krenuo u kamp.

“Nadamo se da ćemo ovaj put izbjeći pogreške koje su napravljene tijekom prethodne humanitarne akcije UN-a u studenom 2018. godine, kada je distribucija tereta prepuštena na milost i nemilost grupi Maghawir al-Thawra koju sponzoriraju Sjedinjene Države. Pomoć bi trebala ići stanovnicima Rukbana, koji su uistinu siromašni, a ne pasti u ruke ekstremista”, priopćilo je ministarstvo.

Moskva od UN-a očekuje detaljno izvješće o provedenim aktivnostima, kao i informacije s konkretnim prijedlozima za raspuštanje kampa i evakuaciju njegovih stanovnika.

Al-Rukban sirija izbjeglicki kamp
FOTO: izbjeglicki kamp Al-Rukban

Ministarstvo vanjskih poslova je navelo kako je ruski stav prema kampu Rukban i isporuci humanitarne pomoći nepromijenjen.

“Jednokratne akcije ne mogu riješiti ovaj problem. Potrebno je ukloniti temeljni uzrok – eliminirati ilegalnu američku vojnu nazočnost na sirijskom teritoriju u 55-kilometarskoj “sigurnosnoj zoni” u kojoj se nalazi kamp”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Pozivajući se na podatke UN-a, Moskva navodi kako SAD i islamisti u kampu Rukban drže oko 33 tisuće ljudi.

“Značajan dio od oko 23 tisuće ljudi je stigao u prosincu 2018. iz pokrajine Deir Ez-Zor, bježeći od vojnih operacija protiv terorista Islamske države koju su vodile  SAD i njihovi saveznici”, navodi se u priopćenju.

Početkom studenog prošle godine je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji izvijestio da je ruska vojska otpratila humanitarni konvoj UN-a u Rukban. Ranije je američka vojska optužila Rusiju da je spriječila isporuku humanitarne pomoći u izbjeglički kamp. Krajem listopada je ruski centar iz Hmeymima primijetio je da je slanje humanitarne pomoći u Rukban propalo jer američka vojska nije mogla osigurati snage koje bi jamčile sigurnost konvoja.

VIDEO – Konvoj za Rukban u pratnji ruske vojske

 

ISILIslamska državaNATORukban
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Iračani polako postaju respektabilna vojna sila;sjetite se kao su ih ISILovci mlatili na početku kalifata a sada su ipak daleko opasniji….

Croatianhezzbolah
5 godine prije

To Irak

fenix
5 godine prije

Nema sta Iracani ne fermaju ni zivu silu ponovo postaju jaki kao sto su bili prije Americke invazije. Nesto gledam jako dobro su opremljeni ovi Ruski vojnici izuzetna uniforma i oprema meni se cini oprema Ratnik 3 koliki je stepen ovakve opremljenosti u cijeloj Ruskoj vojsci ako je preko 60% onda mogu biti veoma zadovoljni.

Riddick
5 godine prije

Da nije ovih Siitskih milicija i organizacija ISIS bi zauzeo Irak, Iracka vojska se s pocetka rata raspala i ostavila gomilu oruzija teroristima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI