A. Zasipkin: “Odlazak Hezbollaha ili Irana iz Sirije nikako ne može biti tema rasprave”

Zasipkin
9 komentara

Libanonska nacionalna agencija NNA prenosi kako je Aleksandar Zasipkin, ruski veleposlanik u Libanonu, izjavio kako, usred trenutnih okolnosti, povlačenje Hezbollaha ili Irana iz Sirije nikako ne može biti predmet rasprave, prije svega zato što terorizam nije potpuno iskorijenjen.

“Drugi tabor je taj koji se usredotočio na ovo pitanje, samo kako bi posijali sumnju i uzrokovali probleme između Osovine otpora i Rusije, što je neprihvatljivo”, izjavio je veleposlanik Zasipkin u intervjuu za radio postaju  Al-Nour.

“Odnos između Rusije i Osovine otpora u Siriji je odnos suradnje”, kazao je Aleksandar Zasipkin.

“Američka prisutnost u Siriji je glavni uzrok komplikacija u ovoj zemlji i ključ neuspjeha u iznalaženju rješenja”, dodao je.

Zabrinuti zbog napretka sirijskih snaga, SAD i Izrael, koji u borbi protiv Damaska podupiru teroriste, pozvali su iranske savjetnike i Hezbollahove borce da napuste Siriju.

Režim Tel Aviva pokreće napade na ciljeve u Siriji, što se tumači kao pokušaj potpore teroristima skupina koji su pretrpjeli teške poraze od strane sirijske vojske.

Iran je jasno poručio kako će zadržati svoju savjetodavnu misiju u Siriji i nastaviti podupirati skupine otpora, unatoč pozivima Sjedinjenih Država na zaustavljanje tih aktivnosti.

Veleposlanik Aleksnadar Zasipkin je opovrgnuo glasine o navodnim napetostima između ruske vojske i Hezbollaha duž libanonske i sirijske granice.

Govoreći o navodnim nesuglasicama između Rusije i Irana, ruski je diplomat zaključio “kako Rusija, kao i sve zemlje, ima pravo na svoju stratešku viziju za Siriju, ali na kraju o svemu odlučuje sirijsko vodstvo, koje je jedina strana koja može donositi takve odluke”.

Govoreći o Libanonu, Zasipkin je uvjeren da će, obzirom na snažnu političku volju pobjednika na nedavnim izborima da se to učini, uskoro biti formirana libanonska vlada.

Sirijsko-ruski odgovor na napad terorista iz američke baze Al-Tanf

sirija Al tanf
FOTO – Područje Al-Tanfa iz kojeg se redovito pokreću napadi na položaje sirijske vojske, posljednji u pravcu Palmire u kojem je moralo djelovati rusko zrakoplovstvo

Jučer su rusko Ministarstvo obrane i Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji sa sjedištem u bazi u Hmeymimu potvrdili da je odbijen napad kojeg su terorističke skupine na Palmiru pokrenule iz pravca američke baze Al-Tanf, smještene u blizini istoimenog naselja na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana.

Sirijske trupe su, uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva, odbile napad terorista na Palmiru, koji su pobjegli u pravcu grada Al-Tanf pod nadzorom američkih snaga.

11. lipnja ujutro su na jugu pokrajine Homs sirijske vladine snage, uz potporu ruskog vojnog zrakoplovstva, spriječila pokušaj proboja militanta iz područja Al-Tanfa prema Palmiri”, priopćio je ruski Centar za pomirenje od zaraćenih strana u Siriji.

“Tijekom operacije je uništeno pet militanata, kamionet sa strojnicom i jedan motocikl, a preostali militanti su se razbježali i krenuli natrag prema ilegalno okupiranom naselju Al-Tanf”, navodi se u priopćenju.

U centru ističu kako redovito odbijaju sporadične pokušaje napada koji se pokreću iz područja Al-Tanfa.

“Sirijski izbjeglički kamp Rukban, koji se nalazi u blizini američke vojne baze u Al-Tanfu, zbog nemogućnosti pristupa sirijskih vlasti je postao utočište za militante iz cijele Sirije, uključujući ISIL, kao i mjesto za popunjavanje redova terorističkih skupina u središnjem dijelu zemlje”, tvrde u ruskom centru u Hmeymimu.

Podsjetimo da je u subotu službeni predstavnik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, rekao da je ekspanzija terorista “Islamske države” omogućena zahvaljujući kriminalnom nedjelovanju Sjedinjenih Država i takozvane “međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je istaknuo da su se skupine povezane s “Islamskom državom” koncentrirale na području Al-Tanfa.

Odbrojavanje do početka ofenzive na jugu Sirije i iransko-ruske “nesuglasice”

Aleksnadar Zasipkingeneral Igor KonašenkovHezbollahISILIslamska državaKalifatRukban
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

U 8h poslati e-mail pentagonu da napuste Al -Tanf , u 9h preorati isti….
Razlog : Velika koncetracija terorista i napadi iz tog mjesta…

Potemkin
5 godine prije

Ovo sto se danas dogadja u geopolitici je nista drugo nego sukob mafijuza i preraspodjela plijena , strase jedni druge vukovima a na kraju price pojesti ce ih vlastiti cobani , kad bi ovca znala da moze biti vuk ne bi bila ovca .

Lindita
5 godine prije

Nevezano za temu ali jako bitno za bliski istok … Sadr i Amiri obznanili da su dogovorili koaliciju tako da će se ubrzo formirati nova Iračka vlada !!! To je bitno jer će se izbjeći sve više spominjani gradjanski rat a koalicija će biti proiranska i antianglocionistička !!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI