Odbrojavanje do početka ofenzive na jugu Sirije i iransko-ruske “nesuglasice”

22 komentara

Sirijska vojska je uputila veliki vojni konvoj s opremom i ljudstvom u južnu provinciju Dara’a, gotovo sigurno u pripremi velike ofenzive u regiji.

U jednom od konvoja prikazanih na You Tubeu se vide deseci tenkova, vojnih vozila, višecijevnih raketnih bacača, kamiona s teškim oružjem i vojnom opremom, kao i elitne jedinice sirijske vojske.

Tijekom protekla dva dana je na tisuće vojnika prebačeno je iz Istočnog Qalamouna i Damaska ​​u pokrajine Dara’a i Quneitra.

Kao što smo ranije izvijestili, cilj najveće operacije će biti oslobođenje pokrajine Dara’a i uspostavljanje potpune kontrole nad granicom s Jordanom. Vojni analitičari pretpostavljaju da će operacija biti proširena u pokrajinu Quneitra, kako bi se uklonila prisutnost terorista u jugoistočnoj i jugozapadnoj Siriji.

Podsjetimo da je ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji već upozorio na planove terorista u pokrajini o prekinu primirja u pokrajini Dara’a i da se Al-Nusra Front i ostale frakcije spremaju na provokacije, moguće i insceniranim napadom kemijskim oružjem, kako bi osujetile napore u pokušaju mirnog povratka tog područja pod kontrolu vlade.

VIDEO – Dio pojačanja sirijske vojske na putu prema pokrajini Dara’a

https://www.youtube.com/watch?v=w0PTm4CL1MQ

U međuvremenu su se “niotkuda” pojavile jedinice terorista “Islamske države” u jugoistočnoj pokrajini Suwayda. Sirijska vojska je morala poslati pojačanja kako bi uništila ove skupine, koje su uspjele zauzeti nekoliko sela u ruralnom pustinjskom području na sjeveru pokrajine.

ISIL je iznenada pojačao napade na gradove Al-Bukamal i Al-Mayadeen, te na području crpne stanice T-3. Vladine snage su uspjele uništiti ISIL u sjeveroistoku Suwayde, gdje su teroristi uništeni u selima pod planinom Tal Sa’d i gradu Al-Musharifah. Područje Ben Aure je očišćeno ranije.

Suwayda
FOTO –  Područje borbi protiv terorista  “Islamske države” u sjevernom dijelu pokrajine Suwayda

Slično je bilo i na sjeveru zemlje, gdje je ISIL iznenada pokrenuo napade na Al-Bukamal i Al-Mayadeen. U prvom napadu, kada se bombaš samoubojica raznio na punktu sirijske vojske, ISIL je uspio ući u južnu četvrt Al-Bukamala, ali se za 48 sati situacija stabilizirala i teroristi koji su prodrli u grad su likvidirani. Prema vojnim izvorima, sirijska vojska je tijekom prvog dana borbi  izgubila 26 vojnika u Al-Bukamalu i na granici s Irakom. ISIL je na bojnom polju ostao bez 40 militanata, a sva su tijela ostavili prilikom povlačenja iz tri sela u jugoistočnom dijelu pokrajine Deir Ez-Zor.

Uz ofenzivu od strane sirijske vojske u području sjeveroistočne Suwayde, ISIL pokreće očajničke napade samo kako bi odgodio operaciju vlade.

U samoj pokrajini Dara’a su se frakcije islamističkih skupina ujedinile i prikazale propagandnu snimku u kojoj prokazuju oružje i spremnost “da kolijevku revolucije brane do posljednje kapi krvi”.

Zapovjednici terorističkih skupina u pokrajini Dara’a su poručili vladi da nisu zainteresirani pomirenje. Prema vojnim izvorima, teroristi su počeli napadati mirovne delegacije koje je poslala vlada i plaše lokalne stanovnike koji pokušavaju prihvatiti ponudu. Trojica predstavnika lokalnog stanovništva su ubijena u zasjedi dok su išli na pregovore sa zapovjednicima skupine Shabab Al-Sunna, koja je 26. svibnja izdala upozorenje “kako će kazniti sve koji dođu u kontakt s vladom iz Damaska ​​i budu pregovarali o sporazumu o pomirenju”. Kao odgovor, sirijska vojska je povukla ta izaslanstvima i počeo s bombardiranjem područja Busra Al-Sham, na jugozapadu glavnog grada istoimene pokrajine.

VIDEO –Islamističke frakcije u pokrajini Dara’a

https://www.youtube.com/watch?v=4zdED38Pwrk

Istovremeno se u pokrajini Quneitra rasporedila 4. oklopno-mehanizirana divizija, brigade Republikanske garde i druge sirijske provladine milicije.

Prema inozemnim izvorima, 11. oklopna divizija sirijske vojske je zamijenila Hezbollah na granici s Libanonom.
Hezbollahova televizija Al Mayadeen  je potvrdila dolazak ove divizije, dodajući kako se iz tog područja povlači ruska vojna policija. Prema zapadnim i izvorima zaljevskih monarhija, ruska vojna policija je neko vrijeme bila u tom području kako bi pratila povlačenje Hezbollaha snaga i spriječila sukob između sirijskih i libanonskih boraca i Izraela.

Ekspert za u sukob u Siriji, Elijah J. Magnier, kaže se da prema njegovim kontaktima i izvorima na terenu nijedna jedinica Hezbollaha nije povukla s granice.

VIDEO – Dodatna pojačanja vladinih snaga za kampanju u južnoj Siriji

Govoreći na summitu Šangajske organizacije za suradnju, ruski predsjednik Vladimir Putin  je imenovao zemlje zahvaljujući čijim su se naporima u borbi protiv terorizma u Siriji uspjeli postići važni rezultati.

Putin je na proširenom sastanku SCO summita rekao da su ozbiljni rezultati postignuti “kroz usklađeno djelovanje Sirije, Rusije, Irana, Turske, kao i drugih partnera, uključujući Kazahstan”.

“Zahvaljujući tim zemljama je bilo moguće značajno suzbiti terorističke aktivnosti”, rekao je Vladimir Putin.
Ruski predsjednik je naglasio “kako Damask ​​u potpunosti ispunjava svoje obveze i pokazuje spremnost za politički dijalog”. Prema riječima ruskog predsjednika, “sada je na redu oporba”.

Je li sukob Rusije i Irana u Siriji stvaran ili propaganda gubitnika?

Sirija - tenk

No, kao što vidimo, za rješenje problema na jugu Sirije ipak nema druge opcije osim vojne. U tom smislu, obzirom da govorimo o jugu zemlje, gdje su blizu izraelske postrojbe na okupiranom Golanu, proteklih tjedana traje propagandna oluja, koje je dio napisa o odlasku Hezbollaha sa sirijske granice s Libanonom samo mali dio svega onog što se čulo u medijima.

Kao što smo vidjeli, brojna izvješća i snimke potvrđuju spremnost sirijske vojske na ofenzivu na jugu zemlje za povrat pokrajina Qunietra i Dara’a, kao za vraćanje kontrole nad kontrolnom točkom Nassib na granici s Jordanom. Međutim, piše se i o navodnim pozivima za povlačenjem iranskih snaga i libanonskog Hezbollaha iz ove regije od strane Rusije, što je, prema nekim izvorima, odgovor na zahtjeve Izraela. Potom se spominju nesuglasice između  Teherana i Moskve glede daljnje prisutnosti Irana na sirijskom teritoriju i potrebi za konačnim povlačenjem iranskih snaga iz zemlje.

Po mišljenju priznatog stručnjaka za bliskoistočna pitanja, novinara i publicista Abdela Barija Atwana, priče o rusko-iranskim neslaganjima su uvelike  pretjerane. Glasine o njima se šire namjerno, a za to postoji nekoliko razloga. Prerano je razgovarati o ovom pitanju, jer  rat na području Sirije još uvijek traje, a okolnosti koje su dovele do iranske vojne prisutnosti, bilo na razini savjetnika ili vojnog kontingenta, nisu se promijenile.

Iranci nemaju problema s povlačenjem vojnika ili savjetnika sa sirijskog teritorija. Podsjetimo i da se njihova intervencija u sirijskom sukobu, zajedno sa snagama Hezbollaha, nije se dogodila s dopuštenjem Izraela ili Rusije. Oni su branili svog strateškog saveznika kojem zbog oružanih skupina koje su podržavale SAD i zaljevske monarhije. Te su frakcije uspjele preuzeti kontrolu nad više od 70% područja Sirije i na tom području stvoriti islamski emirat s poštivanjem svih šerijatskih normi, koje su odavno odbačene čak u većini islamskih zemalja, osim Saudijske Arabije.

Ako se vratimo u povijest rusko-iranskih odnosa, potrebno je podsjetiti da je strateško partnerstvo između dviju zemalja počelo davno prije sirijske krize i traje do danas, što je bilo posebno vidljivo tijekom upravo održanog summita Šangajske organizacije za suradnju.

SU-34
FOTO: Ilustracija, SU-34

Glasine o nesuglasicama između dvije zemlje su se počele objavljivati nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom u Sočiju 17. svibnja. Tada je Putin najavio potrebu za povlačenjem svih stranih trupa s teritorije Sirije. On je u prvom redu mislio na američke snage, što  isključuje iranske i ruske snage, koje su intervenirale u sirijskom sukobu na službeni zahtjev sirijske vlade. Iako je kasnije tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov pojasnio da se povlačenje odnosilo na nelegalno raspoređene trupe u Sirijskoj Arapskoj Republici, to nitko nije prenio. Čak ni neki liberalni mediji u Rusiji ili tvrdolinijaški u Iranu.

Drugo, ruski predsjednik je povlačenje stranih snaga povezao s početkom političkog rješenja sirijske krize. Politički proces još nije počeo, čak i ako je formalno pokrenut, a još uvijek više od 20% područja Sirije nije pod nadzorom vladinih snaga.

Mnogi griješe, neki namjerno, kada Iran prikazuju kao ruskog suparnika u regiji. Njihovi interesi se mogu razlikovati u nijansama, što je sasvim logično i očekivano, ali situacija još nije dosegla razinu sukoba. To su snovi onih koji u Siriji nisu ostvarili svoje ciljeve, a potrošili su milijarde dolara. Stoga ne čudi da se vijesti o iransko-ruskim nesuglasicama i sukobu šire iz propagandne mašinerije tih zemalja. Na primjer, Sjedinjene Države su u Siriji, prema Trumpu, izgubile 70 milijardi dolara.

Vladimir Putin je vrlo dobro svjestan činjenice da ove rezultate u Siriji nije mogao postići bez prisutnosti Irana i njegovih vojnih saveznika predvođenih snagama Hezbollaha. Kad je misija Hezbollah bude završena, Iran će u dogovoru s Beirutom odlučiti hoće li ih i u kojoj mjeri povući. To nikako neće biti odgovor na do sada nepotvrđene pritiske Rusije ili zbog želja i strahova Izraela.

Osim toga, čak i ako se povuku, ne postoji ništa što bi u bilo kojem trenutku, moglo spriječiti njihov povratak a možda čak i s velikim potencijalom, ako bude bilo ozbiljne potrebe za njim.

Zone za de-eskalaciju sukoba u Siriji
FOTO: Zone za de-eskalaciju sukoba u Siriji

Svakim danom se povećava broj poziva za povlačenjem iranskih snaga s juga Sirije kako bi se izbjegao sukob s Izraelom ili se šire glasine o ruskom pritisku. Ali u ovom trenutku tamo iranskih snaga uopće nema.
Kad je već tako, The Wall Street Journal je upravo objavio članak “kako sirijske jedinice koje će biti uključene u kampanju zapravo nisu sirijski vojnici, nego Iranci koji su obukli sirijske uniforme”.

Ovu infantilnu propagandu su prenijeli izraleski YnetNews, Haartez, Times of Israel i saudijska Al-Arabiya, te još neki manji portali, uglavnom izraelski i iz zaljevskih monarhija. Europske medijske kuće su uglavnom ignorirale ovu vijest, što više nego dovoljno govori o vjerodostojnosti ove tvrdnje.

Južna regija je uključena je rusko-američki sporazum o de-eskalaciji sukoba. To je točno i taj je sporazum na snazi nekoliko mjeseci. Ali to neće spriječiti kampanju i napredak sirijske vojske u vraćanju kontrole nad tim teritorijem. Istočna Gouta je također je bila uključena u sporazum, a tko je sada kontrolira? Kakva je sudbina zatekla frakcije koje su prethodno kontrolirale Istočnu Goutu, prvenstveno Jaysh Al-Islam, li i Faylaq Al-Rahman, Ahrar Al-Sham i druge? Rastanska enklava je također bila područje de-eskalacije, a sada je u rukama vlade iz Damaska. Teritorij zone za de-eskalaciju sukoba Idlib, koja je obuhvaćala dijelove pokrajine Hama i Aleppo, prepolovila se i vladine snage su izbile na liniju Aleppo – Abu Duhur –  Hama.

Rusi su sposobni i lukavi u postupnom provođenju politike i ostvarivanju svojih ciljeva. Iranci također. Bilo bi smiješno tvrditi da i oni ne pokreću lažne glasine i dobro osmišljene informacije iz sirijske arene. Prije svega su to glasine o Ruskim nesuglasicama s Iranom. Vođe u Teheranu su toga svjesne i za pretpostaviti je da i Iranci igraju istu igru. Konačno, jednima i drugima je cilj da se Sirija oslobodi i da iz zemlje, prije svih, odu američke trupe. U nadolazećim mjesecima će se potvrditi koliko je istine bilo u napisima američkih, izraelskih i medija zaljevskih monarhija i hoće li se potvrditi očekivanja Sirije, Irana i Rusije o oslobađanju juga zemlje.

Daradmitrij peskovHezbollahISILIslamska državaIstočni QalamounKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Da, dobro je postavljena stara karta. Gouta – čista. Homs -čist. Ako je tko primjetio, kao što piše na kraju, pola enklave Idlib je slobodno – istočno od poteza Aleppo – Abu Duhur – Hama. Sva ova tehnika i ljudi, neće ići dolje ni za što. Ove napise o svađama Rusije i Irana mi se više ne da ni komentirati. Točno je da neće sudjelovati u ovoj operaciji, ali SAA i ostali koji su navedeni da idu dolje imaju toliko resursa da i ne trebaju.

tuf
5 godine prije

Samo da Trumpu ova ofenziva ne posluzi za odvracanje pozornosti od fijaska s euroatlantskim partnerima pa krene u vojni pohod…
Onako, prvo CIA putem svojih posrednika odradi srcedrapateljne scene pobijenih civila, pa onda mediji preplave eter s tim scenama, paralelno vojna masinerija vec osigurava logistiku, na brzaka se sklopi kakav “savez” emotivnog naziva “Odlucno do Slobode” s demokratskim drzavama poput Saudijske Barbarije i onda zestoki udar. Jer nece bas imati jos puno prilika (i povrsina) za takve scenarije u Siriji. Nadam se da im takvi scenariji nece vise proci, ako zbog nicega drugoga onda zbog problema u osiguravanju politicke podrske unutar NATO-a uslijed zadnjih povrsinskih trenja.

Ante
5 godine prije

Želim sirijskoj vojsci i saveznicima zaželjeti sreću u oslobađanu Sirije.

Miller
5 godine prije

Ovaj text je prilično neozbiljan…sa zastarjelim informacijama i snimcima. Zar je u cilju Rusima da se “sukobe” sa iranskom vojskom na terenu i time izgubi podršku pješaštva na terenu. Pa bez Irana bi ISIL povratio sve izgubljeno za manje od mjesec dana. Mada, sve je teže napraviti jasnu granicu između Irana, Sirije, Libana i Iraka. To jeste činjenica koja zabrinjava Saude, Izrael a time i USA.

rodoljub
5 godine prije

U toku operacije u provinciji Dara americke jedinice za specijalne operacije pripremaju manipulaciju upotrebe otrovnih supstanci , za koju ce optuziti Asad i Rusiju-Putina . To je izvestilo rusko ministarstvo odbrane, a preneli mediji .

MilnaCZ
5 godine prije

Ppisu se dezinformacija u tím raznim svjetskim novinara,pisu dezinformacije a nepíší ono sto se dogadja u Siriji.Sto nepíšu sto se dogodli prošli tjedan kad je americki dron izvrsio nápad na ruské polozaje u Tartusu gdje su poginuli tři Ruska dvojníka.A sto se dohodli zatím bílo je pro amerikanace crna noc.Ruske SU-57 i SU-35 izvrsili su nápad na americké báze u Al Tanfe i Ti Tabku gdje je poginuli 300 americkih vojnika zelené berete, clanicama cie, a 100 britanskih vojnika i obavjestajaca.Madiji o tome sutě jer se to nesmíme znáti jer vecina rodbine tih vojnika nezná nista o tome.Prema informací jáma iz Turske, americki avioni sa vojně báze Incirlik odvoze na stotine mrtvih americkih vojnika.Prema informací jáma u Siriji je poginuli preko pět tisuca americkih vojnika kóji bílí spaljeni u krematoriu a rodbini govore da se vodě kao nestali.Niti rijeci o tome,samo dá se vidí kako je novinářství danas dvolicno a… Čitaj više »

dinaricus vulgaris
5 godine prije

neka navuču turke na izraelce pa oni s pobjednikom 🙂

burt
5 godine prije

stvari nisu potpuno razjašnjenje zašto su umjesto velikog napada NATO-a na veći broj ciljeva po Siriji napadnuta samo tri cilja i zašto su se branitelji Doume brzo izvukli iako ih je kako kažu bilo 8000 i mogli su još pružat otpor, iza toga četiri zelene enklave su pale bez ispaljenog metka, sad je očigledno da su te enklave ocijenjene nebranjivima i napuštene, sada se ulazi u najkritičniju fazu rata kad ni jedni ni drugi ne žele popustiti, više nema mirnig reintegriranja i zelenih autobusa, više nije važno jesu li oko Daree Iranci, preobučeni Hezbollah ili samo SAA, Izraelu i SAD-u je svejedno jer su Daraa i Quinetra određene za odsudnu odbranu, nikakav dogvor s Rusima o tom području nije postignut jer Izrael, Jordan i SAD ne žele popustit ni milimetra, nije to samo pitanje opstanka FSA nego i globalnog značaja

Sarajevo
5 godine prije

off topic:
na danasnji dan prije 25god. ubijen je Rasoul Montazeri, nek mu je vjecti rahmet. Ubila ga je navodno hrvatska tajna sluzba (iako su veci izgledi da je uradila cia). To je bio najbitniji iranski diplomata za BiH i jedan od najpozitivnijih licnosti tog doba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI