SAD – Nenaplativi studentski krediti dosegli neviđene razine

studentski kredit
23 komentara

Takozvanom tržištu studentskih zajmova u Sjedinjenim Državama prijeti kolaps koji bi mogao izazvati novu veliku krizu američkog gospodarstva, pokazuju rezultati najnovije studije. Naime, danas je kreditom za obrazovanje opterećeno 40 milijuna Amerikanaca, a njih 8 milijuna nisu u stanju vratiti dug.

Nakon krize zbog hipotekarnih zajmova i prijetnje kolapsa tržišta automobila, nad američki bankarski sektor se nadvila nova prijetnja – nemogućnost vraćanja studentskih zajmova.

Trenutno je pod pritiskom kredita za obrazovanje oko 40 milijuna Amerikanaca. Istovremeno, prema izvješću kojeg je ovog tjedna objavio Institut Urban, svake godine zbog nemogućnosti vraćanja zajma oko milijun američkih državljana proglasi bankrot.

U Sjedinjenim Državama ovaj problem nije nov, ali se prema mišljenju stručnjaka situacija kreće ka kolapsu. Trenutno se od 40 milijuna zajmoprimaca njih oko 8 milijuna smatra “beznadnim slučajevima”, a stručnjaci predviđaju da bi se taj broj do 2023. godine mogao popeti na 15 milijuna.

Uz brojke za autore studije također su bile zanimljive društvene karakteristike studenata koji nisu mogli ili neće moći vratiti dug. Tijekom studije je otkriveno da je vjerojatnost bankrota zbog studentskog kredita mnogo veća među predstavnicima crnačke i latinoameričke zajednice. Uz njih su sve obitelji s prihodima ispod 50 000 dolara godišnje u skupini “povećanog rizika od bankrota“.

Znakovito je i da sam iznos kredita ne igra presudnu ulogu u nemogućnosti njegove otplate. Štoviše, što je iznos kredita manji, to je vjerojatnije da neće biti otplaćen, kažu znanstvenici.

Prema Institutu Urban, 33% kredita s prosječnom vrijednošću od 5000 dolara je “nenaplativo”, dok je među zajmovima u iznosu od 35 000 dolara “nenaplativo”   samo 15%. Prema autoru studije, objašnjenje za ovo je vrlo jednostavno. Po njegovu mišljenju, studenti koji manje troše na usavršavanje imaju veću vjerojatnost da će se naći u financijski teškoj situaciji koja im neće dopustiti da vrate dug.

Institut Urban

studentski krediti
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Već mi je pun kufer stalnog pljuvanja po amerima i njihovom sustavu, izgleda da ovaj portal ne zna ništa drugo.

Zamolio bi soa alerika da napiše podrobniji komentar i pojasni nam kako je liberalni sustav najbolji i boljeg nema, i kako je ovo sve samo usputni neophodni dio, koji i dalje ne dovodi u pitanje funkcionalnost robovl…. pardon, liberalizma i kapitalizma.

aleriče, trole stari, odvali nam komentar i dotakni se usput američkog vanjskog duga i petrodolara, te sve lijepo uveži u smislenu cjelinu sa studentskim kreditima. Hajde, možeš ti to. Samo odmjereno i profesionalno.

čokolino
5 godine prije

Sve što su nam komunisti pričali o komunizmu je bila čista laž. Nažalost, sve što su nam komunisti pričali o kapitalizmu se pokazalo kao istina.
https://www.youtube.com/watch?v=xFY-PgPA-Uk

Alen
5 godine prije

Eto vam očit dokaz da je americki kapitalizam vec propao ,ne iz razloga sto neki od tih mladih ljudi nece moci da vrate kredit vec sto u zivot ulaze s dugom za koji ce se morati jako puno namuciti da ga vrate a gdje je tek ono ostalo sto zovemo zivot ,kuca,porodica,auto..
S druge strane kad bankarski sistem dodje u situaciju da financira nekog ko nema primanja niti se zna kolika ce imati jasno govori da je stvar gotova…

Narodna obrana
5 godine prije

“zbog nemogućnosti vraćanja zajma oko milijun američkih državljana proglasi bankrot” – Samo da dodam jer ovo nije istaknuto u tekstu: studentski krediti u Americi su u pravilu izuzeti od bankrota tako da ih se ne može izbjeći na taj način.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovdje je Tucker Carlson pojasnio koliko ih je i tko ih vraća, a tko ih nikada neće vratiti. Brojke se podudaraju: https://www.logicno.com/politika/tucker-carlson-enormni-studentski-krediti-su-u-sad-u-stvorili-generaciju-socijalista.html

Nagard
5 godine prije

Ma lako cemo za amere stan cemo s nasima pijacama fakulteta visokih Zagrebackih beogradskih Bh pijaca to Ce Balkan dotuc pustite vi amere bogati se za sebe pobrinu dajte clanak kako se iu proteklih godina najveći biznis vrti u prodaji diploma evo jedan podatak jedan prodavac skola u BiH je nacisto zaradio sedam milijuna eura a probleme preko bare ostavite trumpu i Washingtonu

Ante
5 godine prije

Dok god Amerika ima Europu i ostatak svijeta da joj vraća njene kredite i da im daje kredite dotle će Amerikanci da se zadužuju i lijepo žive na račun ostatka svijeta.

Brainstorm
5 godine prije

ne moze otplatiti 5 000 dolara?
tu nesto ne stima. da mozda zabrane vozacku dozvolu i ugovor za telefon dok ne otplati?

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Kalkulator mi izbaci E (dijeljenje s nulom!) kada pokušam zbrojiti obrazovanje nema cijenu i no such thing like free lunch.

John
5 godine prije

Tako velik broj nenaplativih kredita od 5000$. Za američkog radnika to ne bi trebalo biti nenaplativo. Moguće je da ti krediti imaju
klauzule radi kojih ih je moguće odgađat, ali u tom slučaju to nema veze sa financijama nego bi čak bio znak socijalne države(nešto slično besplatnom obrazovanju) :))))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI