SAD upozorile Indiju na sankcije zbog moguće kupuje ruskih sustava S-400

brics rusija indija turska
22 komentara

Iako je Washington do sada bio oprezan i govorio općenito o zemljama koje namjeravaju kupiti ruske sustave S-400 da bi se mogle suočiti sa sankcijama, sada je izravno zaprijetio Indiji o mogućim posljedicama zbog posla s Rusijom.

Indija bi se mogla suočiti s američkim sankcijama, ako kupi nova oružja iz Rusije, uključujući obrambeni sustav S-400, upozorio je Pentagon.

Washington je prilično uznemiren zbog moguće odluke Indije, sve važnijeg američkog vojnog saveznika i najvećeg svjetskog uvoznika oružja, da kupi nova oružja iz Rusije, uključujući napredne protuzračne obrambene sustave S-400.

Washington je u kolovozu 2017. donio zakon kojim sebi daje za pravo da kažnjava strane tvrtke koje posluju s ruskom obrambenom industrijom. No, američki Kongres je odobrio mogućnost izuzeća za neke svoje saveznike.

Pomoćnik američkog ministra obrane za sigurnosne poslove Azije i Pacifika, Randall Schriver, izjavio je u srijedu “kako je odluka da se Indija izuzme od nekih sankcija stvorila dojam da će Washington štititi New Delhi od bilo posljedica ovog zakona, bez obzira na to što Indijci učinili”.

“Bili bi vrlo zabrinuti ako Indija traži nove platforme i sustave iz Rusije. Ne mogu sjediti ovdje i reći da će biti oslobođeni sankcija”, rekao je Schriver u govoru pred publikom u Zakladi Carnegie u Washingtonu.

Schriver je rekao da su SAD vrlo zabrinute zbog mogućnosti da Indija kupi ruske S-400 i preferira da Indijci za svoje obrambene potrebe traže alternative opskrbe.

“Vidjet ćemo možemo li biti partner Indije u rješavanju tih potreba”, dodao je Randall Schriver, pomoćnik Jamesa Mattisa za “sigurnosne” poslove Azije i Pacifika.

Prošlog četvrtka je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert zaprijetila nametanjem sankcija bilo kojoj zemlji koja se usudi kupiti ruske sustave protuzračne obrane S-400.

Washington je također u više navrata zbog ovog posla prijetio Turskoj i rekao da će obustaviti isporuku borbenih zrakoplova F-35 turskim snagama, unatoč činjenici da je Ankara dijelom financirala ovaj projekt, bezdan koji je službeno progutao 1300 milijardi dolara.

Suočen s takvim prijetnjama, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je Rusiji predložio da proizvedu zajednički sustav sljedeće generacije S-500, čime je dodatno izazvao američki vrh i vojno-industrijski kompleks.

Indija je do sada u više navrata odgovorila da je suverena zemlja i sama će donositi odluke koje se tiču njene nacionalne sigurnosti, a sada je pravo vrijeme da New Delhi to i dokaže.

Times of India

Usprkos sankcijama, New Delhi na hitnoj sjednici potvrdio odluku o kupnji ruskih S-400

Indija: Kupujemo ruske S-400, jer američke sankcije nisu sankcije UN-a

F-35Randall SchriverS-400Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srba
5 godine prije

do sada je bila igra a sada cete videti sta je demokratija…

Alen
5 godine prije

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2019:

Ko nije pod americkim sankcijama neka digne dva prsta..

Pepe Escobar : Get ready for a major geopolitical chessboard rumble: from now on, every butterfly fluttering its wings and setting off a tornado directly connects to the battle between Eurasia integration and Western sanctions as foreign policy

Riddick
5 godine prije

Cemu frka Ameri , samo napravite bolji PVO sistem za istu cenu i odmah ce da odustanu od S400 , i sve to bez sankcija i nepotrebnih zaostravanja .

Croatia
5 godine prije

Opasno je previše se vezati za „Jenkije“ nisu pouzdani a i često koriste „Batinu“ ako nisi poslušan ( uz maksimalno poštovanje ljudski prava ,seksualne orjentacije, i nekakve zapadne vrijednosti itd)

Tupko Glupko
5 godine prije

Aha, još jedni koji jeftino proizvode robu i izvoze je u SAD.
Ovdje samo treba pratiti tko ima velike suficite u trgovini sa Amerima, ti će pod sankcije/carine.
Što su veći, gore po njih.
Kinezi i Indijci čine skoro 40% stanovništva ove planete.
Očekujem da su sljedeći na redu Vijetnam, Malezija i Singapur.
Ako se usude, neka daju sankcije/carine Južnoj Koreji, da požure ujedinjenje braće 🙂

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Biti će vrlo zanimljivo pratiti dokle su SAD spremne ići u ovom slučaju. Osobno mislim da blefiraju. U svjetlu nastojanja da geostrateški važan Indijski ocean zadrže pod svojom kontrolom, pitanje je da li si mogu dopustiti da Indiju odgurnu na drugu stranu barikade. Pokvareni odnosi sa Pakistanom,u kojem Kina gradi pomorsku bazu u Jawali i zrakoplovnu u blizini Gwadara, a koji nastoji lavirati između nastojanja Saudije i Irana da ga privuku na svoju stranu (Saudi financijama, a utjecaj Irana,između ostalog, leži u činjenici da Pakistan od oko 280 milijuna stanovnika ima oko 30% šita) nije baš dobra preporuka. Igranje na kartu rivalstva između Indije i Pakistana nije dovoljna. Tu su još Iran i Kina, a u Afganistanu je tako kako je, Indija je ogromna zemlja, regionalna sila sa tedencijom da jednog dana postane i globalna, što je susjednoj Kini već uspjelo. Indija je sigurno sposobna voditi samostalnu vanjsku politiku, a… Čitaj više »

indija
5 godine prije

india, pametnije je njima da te novce uloze u narod, jer od cega da se brane, ko ce normalan ovo napasti.sto da radi i da ih osvoji, samo sebi navuce jad i bijedu…..

https://tinyurl.com/y9holhns

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Ne mogu sjediti ovdje i reći da će biti oslobođeni sankcija, rekao je Schriver.
Ne možeš sjediti jer ti je guza lobistički revolving door.

Ajde napadnite Indiju junaci.

....
5 godine prije

Zanimljivo sta se trenutno desava u svijetu. Rusija trenutno pobjedjuje USA u svim segmentima, ne tako brzo kako bi neki htjeli ali ….. Umjesali se u rat u Siriji, ocigledno je sta su tamo uspjeli i prezentirali svoje novo oruzje, i kao saveznici ostali uz svog zaveznika bez obzira na sve (vecina zemalja to primjetila). Druga stvar, USA opstaje iskljucivo zbog prodaje oruzja, sta ce se desit ako izgube to a cini se da hoce ……..?

Nesto smrdi
5 godine prije

Zasto prevelika i premocna rusija na uvodi sankcije onima koji kupuju americke avione?

Zadranin
5 godine prije

Hmm.. a da i Indijci počnu bojkotirati amerokenjske proizvode tipa iPhone, MacDonald’s, Coca Colu itd..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI