Indija: Kupujemo ruske S-400, jer američke sankcije nisu sankcije UN-a

S-400
24 komentara

Usprkos snažnom pritisku i prijetnji financijskim sankcijama koji stižu iz Washingtona, ministrica obrane Indije Nirmala Sitharaman je rekla kako zemlja neće odustati od kupnje sustava protuzračne obrane S-400 i kako New Delhi nije vezan unutarnjim zakonima Sjedinjenih Država.

Ministrica Sitharaman je rekla da je posao od 5,5 milijardi dolara gotovo dosegnuo završnu fazu i dodala kako su SAD upozorene da Indija ima trajni odnos s Rusijom, a pregovori o sporazumu traju već godinama.

“Zakon o suzdržavanju neprijatelja sankcijama (CAATSA) nije zakon Ujedinjenih naroda, već američki zakon. Mi godinama pregovaramo o sustavima S-400, ne samo danas”, rekla je ministrica obrane Indije u svom jučerašnjem obraćanju medijima u New Delhiju.

Dodala je kako Sjedinjene Države trebaju znati kako nema tehničkih pitanja zbog kojih bi trebale biti zabrinute zbog kupnje ovih sustava.

Ministrica obrane Indije Nirmala Sitharaman je također naglasila kako sporazum o razmjeni informacija COMCASA, koji je u fazi pregovora sa Sjedinjenim Državama, nikako ne može biti potpisan prije nego se održe pregovori s Washingtonom u formatu “2 + 2”, tj. na proširenim razgovorima između ministara vanjskih poslova i obrane dviju zemalja.

Indija je od američke strane također zatražila obvezujuća jamstva u Sporazumu o kompatibilnosti i sigurnosti u vezi komunikacija (COMCASA), kako bi se osiguralo da je komunikacijska oprema koja ovim sporazumom bude dostupna Indiji uvijek bude u funkciji.

“Mislim da uopće nismo stigli do usuglašavanja konačnih stavova o ovom pitanju”, rekla je ministrica Sitharaman.

U rijetkim službenim komentarima o prijetnji sankcijama američke strane, indijska ministrica je rekla kako financijske sankcije od strane Washingtona ranije već pogodile trgovinu oružjem Indije i Rusije, te da su uplate za oružje i opremu vrijednu više od 2 milijarde dolara ostale u bankama, nakon što su iste, zbog straha od kazni, odbile prebaciti novac u Moskvu. Međutim, naglasila je i kako SAD moraju znati da veze Indije s Rusijom traju desetljećima i da je New Delhi na zakon CAATSA gleda kao na čisto unutarnje američko pitanje.

“Postoje neka nagađanja da su se pregovori u formatu “2 + 2″ odgodili zbog trgovine ili drugih pitanja. To nije istina i odgođeni su zato što su se američki dužnosnici bavili razgovorima Sjevernom Korejom”, rekla je ministrica.

Iako nije komentirala hoće li se konačni sporazum o isporukama sustava S-400 potpisati tijekom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina u listopadu, ministrica je kazala kako bi od potpisa do isporuke svih sustava moglo proći do četiri godine. Sustav S-400 Indija smatra važnim za protuzračnu obranu zemlje, najviše zbog rastuće vojne moći Pakistana i Kine.

India Times

S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sused
5 godine prije

Pijan se strezne, a norec ostane norec 🙂

Sir Oliver
5 godine prije

Nametnuću ti sankcije jer ne kupuješ moje .Pogledajte NATO samit svi moraju kupiti oružije od SAD a Rusko baciti iako su neke stvari bolje nego američke ( puška,tenk…….)
Biznis! Da i naftu i gas iako su skupkli kupujte od SAD.

Riddick
5 godine prije

Secam se da je Putin jednom rekao da je cena nedelovanja i prihvatanja svih Americkih zahteva mnogo veca od cene sankcija.
Rusija je dosta svojim potezima u spoljnoj politici doprinela srozavanju ugleda SAD i pokazala da se mogu bez Amerike resavati svi problemi u svetu.

Zadranin
5 godine prije

“Zakon o suzdržavanju neprijatelja sankcijama (CAATSA) nije zakon Ujedinjenih naroda, već američki zakon. ”

Ovo trubim svakoj američkoj budaletni na stranim forumima. Onda nemaju nikakav kontra argument na to. Amerokenjčine jedne.

Pljuc.

Eto ga.

Segota
5 godine prije

“Poštovani” Orijunaš , ne mogu a da ne odgovorim na tvoj post!? Kao prvo nauči da govoriš Srpski!! Po tvome pisanju smatram da si Albanac i sa tvojim pisanjem vrijeđaš sve Albance koji su pismeni što ti svakako ne možeš biti! I samo da dodam ne , ja nisam Srbin, ali poštujem sve narode naše bivše SFRJ. Pozdrav!

Savio
5 godine prije

Ja ne znam zasto se ne brisu ovakvi besmisleni komentari kojima je jedini cilj trolanje?
Dobro, ako je neko proSAD i ima neku logiku i konstruktivnu pricu, pa i ako se ne slazemo, neka stoji komentar, nisam za cenzuru.
Ali ovakve komentare kojima je jedini cilj da troluju, ja mislim da zaista treba brisati…

palermo
5 godine prije

Pa niti Turci, niti Saudi onda ne priznaju američke sankcije prema Rusiji. Zato je Rusije priznavala sankcije prema Iranu, pa nije, već godinama plaćeni, sustav S-400 htjela isporučiti Teheranu. A i kako se čini Indija će poštovati sankcije prema Iranu, jer već najavljuju prekid kupovine iranske nafte.
“Niđe logike!”

Ivo
5 godine prije

Hahah, burte, trolcino stara, prepoznao sam te odmah. Sta je, nova shema za trolanje? Stvarno ste bez ideja, hebemu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI