SAD zacementirale vojnu pomoć Izraelu od 38 milijardi dolara u 10 godina

Merkava tenk
16 komentara

Američki Kongres je jučer odobrio zakon kojim se jamči pružanje obrambene pomoći Izraelu u iznosu od 38 milijardi dolara tijekom 10 godina. Senat je sličan zakon odobrio početkom kolovoza, a sada ga mora potpisati američki predsjednik Donald Trump, što se može smatrati pukom formalnošću, obzirom na stav ove i prethodnih uprava prema izraelskom režimu.

Tekst ponavlja sadržaj desetogodišnjeg ugovora o pružanju obrambene pomoći Izraelu potpisanog 2016. godine pod Barackom Obamom. Cilj inicijatora zakona je bio u budućnosti zaštititi ugovor od sukoba oko proračuna i bez obzira na sastav Kongresa ili tko bi bio izabran za predsjednika.

U tom smislu, “Zakon Ileana Ros-Lehtinen – Ted Deutch” odvaja mehanizam američke pomoći Izraelu od iznosa godišnjega državnog proračuna.

Poseban “poklon paket” za borbu protiv Hezbollaha

Osim toga, predsjednik dobiva ovlasti za stvaranje rezervi za isporuke oružja u vrijednosti od milijarde dolara. Te pošiljke uključuju isporuke “pametne municije” za borbu protiv libanonskog Hezbollaha i stvaranje zajedničkog programa s Izraelom za borbu protiv bespilotnih letjelica.

Prema sporazumu o vojnoj pomoći potpisanom 14. rujna 2016. Sjedinjene Države će u 10 godina, od 2019. do 2028. godine, pružiti Izraelu 38 milijardi dolara.

Istodobno, Izrael se obvezao da od američkog Kongresa neće tražiti dodatnu pomoć, te da će smanjiti udio pomoći pretvoren u šekele. Ova klauzula ugovora izazvala je ozbiljne nesuglasice, a prema analitičarima je upravo zbog nje potpisivanje sporazuma odgođeno nekoliko puta.

Israel National News naglašava kako je ovo najizdašnija pomoć koju je Izrael ikada dobio od Sjedinjenih Država.

AIPAC je u priopćenju rekao kako američki zakonodavci “nastoje jamčiti Izraelu da ima sredstva za samostalnu obranu od rastućih prijetnji i sve veće prisutnosti Irana na njegovoj sjevernoj granici”.

U prosincu 2016. godine je američki Senat usvojio zakon o obrambenoj politici koji uključuje više od 600 milijuna dolara za suradnju s Izraelom u proturaketnoj obrani.

Ova pomoć je odvojena od memoranduma o razumijevanju koji je potpisan između Izraela i SAD-a u rujnu te godine, koji Izraelu dodjeljuje 3,8 milijarde dolara godišnje, počevši od 2018. do 2028. godine.

Nakon što je tada potpisan memorandum o razumijevanju, republikanski senatori su rekli da će pokušati promijeniti dio, kako bi Izrael mogao dobiti još više pomoći.

Vlasti izraelskog režima su više nego zadovoljne novim zakonom i količinom pomoći, posebno zbog činjenice da u sljedećih 10 godina nijedna uprava ili saziv Kongresa neće imati ovlasti za smanjenje vojne pomoći. Što se tiče mogućeg povećanja, ono je uvijek moguće posebnim dekretima kojima će se sredstva dodatno namaknuti iz saveznog ili proračuna Pentagona za posebne operacije.

Israel National News

 

Američki kongresHezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biljana
5 godine prije

Pametno

palermo
5 godine prije

Ma mogu oni imati štagod hoće kada ih konformizam i hedonizam ubija gore nego Hezbollah. Doklegod je jedno carstvo zla na životu i ono manje će im se šlepati. Ali sve ima svoj početak i kraj.

Pantsir S1
5 godine prije

Vec nekoliko dana nema bombardovanja u Idlibu.Lavrov kaze da ce Rusija napraviti humanitarni koridor, i indirektno najavio nastavak bombardovanja terorista.Turska najavljuje sastanak na nivou predsednika sa Rusijom.Americka vojska, po nekim izvorima danima vezba sa teroristima.Turska u isto vreme naoruzava teroriste, i gomila vojsku.Putin je imao sastanak sa savetom bezbednosti Rusije, a jedna od tema bila je situacija u Idlibu, sto moze da bude indikativno po pitanju pocetka velike operacije.

Anton
5 godine prije

To je u gotovini , a u opremi ?

damir
5 godine prije

38 milijardi $, sasvim dovoljno da u sljedecih 10 god. nemamo mir u svijetu vec rat, terorizam i jos jednan Isil, Al qaidu, Al Nusru….

nbava kua
5 godine prije

Prokleti da su,i jedni i drugi.

Hijene
5 godine prije

PA koji su to de bili

davor
5 godine prije

Amerika, velika bogata zemlja, najjača vojna sila svijeta, rob dužnik neke pustinjske mediteranske prćije… Đuro brate, sve je suprotno od onoga što izgleda da jeste 🙂

Kažun
5 godine prije

Prava sitnica .Za Izrael do Eufrata trebati će puno više love i krvi.

Stipan Rogic
5 godine prije

I svi ti novci od U.S. poreskih obveznika …

Fatih
5 godine prije

KLIMAKS JE CUDO…

Fatih
5 godine prije

EEE RENTA SE MORA PLATITI…..!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI