fbpx

San o savezu od Lisabona do Vladivostoka umire: Njemački napori u stvaranju Europe bez Rusije stvorili su Europu koja je protiv Rusije

Merkel i Putin - Njemačko-rusko prijateljstvo

Njemačko-rusko prijateljstvo je gotovo mrtvo i pokopano s “Ostpolitikom”. Budući odnosi uglavnom će se temeljiti na konfrontaciji, jer Moskvu više nije briga što Berlin misli, a Njemačka je izgubila jedinstvenu polugu s Rusijom.

Mnogi promatrači vjeruju da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) treba reviziju. Sa zemljama poput Brazila, Njemačke, Indije, pa čak i Japana kao potencijalnim stalnim članicama. Reakcija na nedavnu dvogodišnju vladavinu Berlina u vezi s tijelom sugerira da će sadašnjih pet (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD) neko vrijeme držati vrata zaključana.

Umjesto uobičajenih ljubaznosti i priznanja za doprinos Njemačke na izlasku, Rusija i Kina napale su njemačkog stalnog predstavnika u Ujedinjenim narodima Christoph Heusgena. Ruski zamjenik stalnog predstavnika, Dmitrij Polyansky, kritizirao je njemačko “licemjerno ponašanje” i nedvojbeno je rekao kako ” nam nećete nedostajati.” Kina je također osudila Njemačku zbog njezinog ponašanja i ustvrdila da će put Njemačke prema stalnom sjedištu u UNSC-u “biti težak.”

Sukobi zbog Sirije

Užarena retorika proizašla je prvenstveno iz njemačke kritike Rusije i Kine zbog događaja u Siriji. Za Heusgena je krivica za krizu u Siriji bila jednostavna: “Rusija potkopava OPCW” propitujući svoje nalaze i podržavajući sirijsku vladu. Kompleksna geopolitička rivalstva u strateškoj regiji odjevena su u jezik vrijednosti kao liberalne demokracije naspram autoritarnih.

Od 2006. godine široko se izvještava i potvrđuje da SAD pripremaju opunomoćenike u Siriji za promjenu režima. Otkako su izbile borbe 2011. godine, Zapadne države kršile su međunarodno pravo financirajući i obučavajući militantne skupine i izravno napadajući sirijske ciljeve.

Curenja informacija iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) ukazuje na to da su nalazi namjerno krivo predstavljeni, a šef kabineta u OPCW-u naložio je službenicima “uklanjanje svih tragova” dokumenata koji su otkrili da su ondje postavljene plinske boce u Doumi. Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska blokirale su svjedočenje Josea Bustanija, prvog glavnog direktora OPCW-a, koji je optužio Washington za visoko podrivanje institucije koja kontrolira narativ.

Rusko osporavanje uloge Njemačke u UNSC-u predstavlja šire odbacivanje berlinskog samoproglašenog moralnog autoriteta. Post-hladnoratovsko doba liberalne hegemonije Moskva sve više doživljava kao doba političkog radikalizma. Zapad je priznao da će njegova globalna hegemonija unaprijediti liberalne vrijednosti, no Moskva smatra da su liberalne vrijednosti korištene za afirmaciju globalne hegemonije.

Zapad je optužen za razvijanje sigurnosnih strategija koje se temelje na dominaciji, a ne multilateralizmu, dok je neumorno širio vojni blok, sve češće napadao i uništavao druge zemlje i provodio pučeve; sve vrijeme tvrdeći da ima moralni autoritet kao branitelji ljudskih prava, demokracije i mira.

Njemačko-rusko pucanje veza i redefiniranje Ostpolitika

Njemačko-ruski odnos povijesno se mijenjao između partnerstva i konkurencije. 1917. James Fairgrieve opisao je Istočnu Europu kao “zgnječenu zonu” zbog konkurencije moći između Njemačke i Rusije. Treće strane, poput Velike Britanije i SAD-a, u povijesti su definirale svoj sigurnosni interes kao održavanje ove podjele u Europi, jer bi njemačko-rusko partnerstvo promijenilo odnos snaga na kontinentu i možda postalo prijetnja.

Danas također oni slični utemeljitelju “Stratfora” Georgeu Friedmanu tvrde da je primarni vanjskopolitički cilj SAD-a spriječiti bilo kakvo savezništvo između Moskve i Berlina, zbog straha da će ponuditi poželjnu alternativu američkoj hegemoniji.

Ostpolitik Willyja Brandta tijekom Hladnog rata nastojala je normalizirati odnose sa Sovjetskim Savezom i njegovim istočnoeuropskim satelitima. Moskva je to protumačila kao njemački napor prema rješavanju povijesnog rivalstva s Istočnom Europom, za razliku od pukog uspona uporišta u sovjetskim satelitskim državama. Od Gorbačovljevih težnji za Zajedničkim europskim domom do post-hladnoratovskih težnji za Velikom Europom, Moskva je prepoznala partnerstvo s Njemačkom za ujedinjenje kontinenta.

Danas Njemačka tumači Ostpolitik kao vodstvo u Istočnoj Europi, što ovisi o potiskivanju Rusije iz Europe. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je ovog mjeseca naslijeđe Ostpolitika: „Za razliku od Brandta, danas više ne moramo ići preko Moskve na razgovor s našim istočnim susjedima. Mnogi partneri u Istočnoj i Srednjoj Europi sada na Rusiju gledaju vrlo kritično, a njemačka vanjska politika mora ozbiljno shvatiti zabrinutost naših susjeda. Uz ponude dijaloga, jasne njemačke pozicije prema Moskvi su stoga važne za održavanje povjerenja u Istočnu Europu.”

Fairgrieveova “zona sloma” odnosno opis njemačko-ruskih odnosa ostaje, iako izražen u berlinskom vrijednosnom “Euro-govoru.”

Od Velike Europe do Velike Euroazije

Napori Berlina prema stvaranju Europe bez Rusije neizbježno su doveli do toga da je Europa protiv Rusije. Protuustavni puč, kojeg je Njemačka podržala protiv ukrajinske, demokratski izabrane vlade 2014. ili “demokratska revolucija” kako je Berlin uokviruje, rezultirao je smrću moskovske inicijative za Veliku Europu.

Iako je Zapad osuđivao Rusiju zbog reakcije na Majdan, manje pažnje bilo je posvećeno osjećaju izdaje u Moskvi. Preostale ruske iluzije o postupnoj integraciji u Veliku Europu propale su dok je EU prisiljavala Ukrajinu na izbor između Istoka i Zapada. Poslije toga, priroda i korisnost posebnog partnerstva s Njemačkom također je završila.

Njemačko-rusko partnerstvo za Veliku Europu zamijenjeno je kinesko-ruskim partnerstvom za Veliku Euroaziju. Rusija je posljednjih godina bila zauzeta odvajanjem svog gospodarstvo od Njemačke, prema Kini i Aziji. Rastući uspjeh inicijative Velike Euroazije u velikoj je mjeri rezultat rusko-kineskih napora na usklađivanju interesa u njihovim zajedničkim regijama, što je u suprotnosti s njemačkim naporima na “skidanje ljusaka” s ruskih susjeda ili “europskim integracijama” kako to Berlin uokviruje.

Njemačko-ruski odnosi u dobu Velike Euroazije

Pod inicijativom za Veliku Europu, Rusija je implicitno prihvatila njemačko miješanje u njene unutarnje poslove. Kako se vječni pretendent, koji je težio uključivanju u Europu na temelju zajedničkih vrijednosti, očitovao u organizaciji odnosa subjekt-objekt ili nastavnik-student, Berlin je dobio pretpostavljeni moralni autoritet za socijalizaciju ili civilizaciju Moskve u pogledu na domaće i međunarodne poslove.

U doba Velike Euroazije odnosi Rusije i Njemačke brzo se mijenjaju.

Pojava multi-polarnog svijeta podrazumijeva pluralizam morala i vrijednosti. Moskva zacrtava prepoznatljiv konzervativni put i više neće prihvatiti to da liberalni demokratski univerzalizam legitimira suverenu nejednakost. Moskva potom odbacuje tvrdnju da je njezina unutarnja politika pitanje za međunarodne rasprave, a također odbacuje napore Berlina prema suprotstavljanju nacionalnih interesa u manihejskoj prizmi kao dobre naspram loših vrijednosti.

Neprijateljski oproštaj Moskve i Pekinga pri izlasku Njemačke iz Vijeća sigurnosti manifestacija je re-kalibracijskog odnosa. Umjesto pokušaja resetiranja odnosa, Moskva i Berlin trebali bi organizirati sporazumni razvod i uspostaviti jasna očekivanja koja imaju jedni od drugih.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
138 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kio
Gost
Kio
5 mjeseci prije

Ne treba Rusiji ovakva Europa.

Lake
Gost
Lake
5 mjeseci prije
Reply to  Kio

Evropi trebaju samo jeftine ruske sirovine, ne treba im rusija.

Kio
Gost
Kio
5 mjeseci prije
Reply to  Lake

Europa je taoc,Rusija ima suverenitet. Tu je kljucna razlika.

Lake
Gost
Lake
5 mjeseci prije
Reply to  Kio

Evropa je sita, rusija je gladna,
Tu je kljucna razlika.

Kio
Gost
Kio
5 mjeseci prije
Reply to  Lake

Potpuna dezinformacija. Pitaj ljude iz ovih prostora koji rade u Rusiji. Tako zaobidjes zastarjele koncepte,osobni animozitet i ostale predrasude

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Lake

Trava kod komšije je uvijek zelenija,
ponovo dilit karte?

gargamel
Gost
gargamel
5 mjeseci prije
Reply to  Lake

Gladni bolje razmišljaju.

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije
Reply to  Lake

Ahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!! Potrazi malo o situaciji u Italiji, npr!! Hahahahaha!!!
Ili o Rusiji prvom izvozniku na svijetu bio psenice! hahahahaha

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije
Reply to  Kio

Tocno.

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije
Reply to  Lake

Rusija stvarno može lakše bez jevrope nego oni bez Rusije. Pogotovo kad su se sve tehnologije preselile u Aziju..

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije
Reply to  piždro

U Evropi se rađa manje nego što ih umire! To je fakat biološki i jasan pokazatelj. Nije iz obilja i viška – nego natovarenog duga i namjerno uništene tradicije…

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije
Reply to  piždro

pa aboruďžini i native indijanci nisu načitani i high obrazovani al ih nestaje ko lanjskog snijega.. da i rusi boluju od sličnog virusa, kad je natalitet u pitanju… samo oni neće uvlačim primitivna plemena iz 3-ćeg svjeta pa napravit ‘građenicu’ od dobra vina..

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije
Reply to  piždro

Tocno, ali nepotpuno. Barem zadnjih 50 godina, Europu unistavaju svim oruzjima i u svim aspektima. Ogroman procenat proizvodnje (osim njemacke zasto li zasto li?) otisao je u Aziju. Uvozi se smece koje samo prividno placamo puno jeftinije nego prije. Lobotomizacija kretenskim reality showovima je skoro na svakom televizijskom kanalu. Prividene… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije
Reply to  piždro

Out of suject!

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije
Reply to  piždro

Tocno!

Ditrih
Gost
Ditrih
5 mjeseci prije
Reply to  Kio

Rusiju treba razdijeliti i podjeliti.

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije
Reply to  Kio

Ovakva Europa treba samo psihopatskim satanistima koji ovu drze na zadatku dok Europa th Eunishta ne bude po njihovoj mjeri, sto je vrlo skoro!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Foto :

Podnošljivljija je s maskom ?

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Sa vrećom još i više!

nekoime
Gost
nekoime
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Škarniclom.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Vladimir Putin nikada neće odustati od saveza Lisabon – Vladivostok!

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Ico

Dobrovoljno ne može jer ne da Vašington a na silu Putinu ne pada na pamet – jednom su se opekli…

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Angela: Najkvalitetnije kese je imao Kerum!
Putin: Je, je… Sad ih traže ka’ Fabergeova jaja!
P.S.
Još malo, pa Francuska salata!
Il’ Ruska …

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije

vitar raznosi kese od keruma od alkohola nema boljeg seruma grad spava

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Foto :

Lažni pogled kojim kao da
ignorira izlaz iz Putinovog plinovoda ?

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Putin:
Rek’o mi Dodik da će ti poklonit’ Zavjetni kovčeg! Ako mu policija ne pregleda podrum…
Angela:
A tebi Mona Lisu! Ima ih još 42… i 3 u Federaciji!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Putin :
Oš’ ruske tenkovine ?
Angela :
Oš’ ti naših okupatorskih čizama sa šljemovinom ?

Suze Roni
Gost
Suze Roni
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah se vratio. To znaci da su u tijeku zimski praznici.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Strah me je
punih praznika
sa praznim punjenim paprikama ?

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Pusti masku niz vodu,
Bolje da pukne prazan nego pun
kurtonska burzo-azija na zapadu…covidana

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije
Reply to  KISIK

Covidana naših dana,
udisana izdisana (kroz maskana)
i kašljana s malo kiha :
Aaaaa..kći !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

ovo ispod na njivi :

”PODNOŠLJIVOST”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

U sred njive
podno šljive
Merkl .

stefano
Gost
stefano
5 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

ovaj u kapuljaći me podsječa na subarua

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Sve u svoje vreme. Sada počinje vreme otvorene ideološke konfrontacije. A u njoj postoje saveznici i neprijatelji – ne postoje “partneri”. Neko vreme sam se nadao da postoji mogućnost prelaska Nemačke (a onda i većeg dela Evrope) na Istok ali nada pa ni logika nisu dovoljne. Kakav je interes Nemačke… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ideološka konfrontacija kao i ideološko savezništvo vode u slijepu ulicu koja se zove ideologija. Za izaći iz slijepe ulice potrebno je odbaciti ideologije. Podjednako vrijedi i za religije.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Na koji način animirati mase za suprotstavljanje neprijatrelju?
Ideologija je ponekad neophodna…

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nikakvo identificiranje pojedinca s masom ili grupom nije dobro bez obzira radilo se o ideologiji, naciji, religiji itd. Svaki pojedinac iz mase može promjeniti samo sebe i jedino tako se može nešto promijeniti. Ovo nije nikakvo novo otkriće, staro je to da rijetko tko želi promjeniti sebe i svoje obrasce,… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Evo ja ću da prestanem da kupujem svu industrijsku hranu i ješću samo ono što sam odgajim, ti ćeš baciti sve lekove i lečiti se samo travama, Umpy će da podigne svu gotovinu i samo kešom da plaća, Jež će da nabije na bodlje sve kartice sa čipom – i… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Promijeniti će se to da oni o kojima Istražuj piše neće više moći iz ničega proizvoditi novac kako bi širili dug jer će opasti potražnja za novcem, a mi ostali bi se trebali truditi što više funkcionirati bez posrednika. Što više poduzimamo, promjene brže dolaze i to ne znači kako… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Ali ti govoriš o nekakvom organizovanom delovanju. Koje je nemoguće bez ideologije. Ali ni ideologija nije dovoljna, mora da postoji vođa koji će tu ideologiju da prikaže na dovoljno privlačan način. A mora da bude i dovoljno sledbenika koji su u stanju da prevaziđu sitna neslaganja da bi bili jedinstveni… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ja neman ideologiju i ne cpriznajen autoritete jer su autoriteti upravo brana ovog sistema od propitkivanja i nas su od rođenja uvjetovali poštivanjem autoriteta. Ako želimo bilo štalo promijeniti potrebno je iz mindseta izbaciti autoritete i pojam autoritet uopće. Ovo kako bi trebao vođa koji bi ideologiju prikazao na privlačan… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

“… Ja neman ideologiju i ne cpriznajen autoritete jer su autoriteti upravo brana ovog sistema od propitkivanja i nas su od rođenja uvjetovali poštivanjem autoriteta…” Bravo kolega. Upravo to je kruna ljudskosti i jedini pravi pocetak ljudskog i vlastitog istrazivanja i vlastitog ucenja. Ono sto su nas “autoriteti” ucili po… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Zastarjelo je to s ideologijama, svjesni ljudi se ne zanose više tako lako. Mislim da odgovornost leži na pojedincu i da bi svatko tko je svjestan u kojoj smo gabuli, trebao svojim primjerom građanske neposlušnosti doprinijeti koliko može. Druga stvar je, pokušati “otvoriti oči” onima koji sumnjaju u službeni narativ… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  rimtu

& Simon
Sve je to lepo, ja se slažem sa vama ali ima jedan problemčić – svi osvešćeni imaju rešenje a ta rešenja su većinom razločita. Kako ih uskladiti? Pogledaj šta se ovde događa.
Ideologija ima više mana ali jednu dragocenu prednost – nudi jedno rešenje oko koga okuplja masu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ne smijem da podižem više od 50 kg.
Promijenit ćemo dolare u Švicarske franke ili zlato.
Aminiranje masa ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

11 Septembar

Mase se miniraju
minama .

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Danas Nemci nemaju previše značajnu ulogu. Pa i to što odrađuju je dirigovano iz Vašingtona…

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Jes vala – kažnjava američke banke i proizvođače automobila, neda im da nabavljaju gas od koga oni hoće, prave im vojne baze i pune ih nuklearnim projektilima tako da će Rusija da gađa Ameriku a ne Nemačku…

Uticajna ta Nemačka – kako to nisam video???

Savonarola
Gost
Savonarola
5 mjeseci prije

Swaburine ce između Rusije i Amerike na kraju ostati kratkih rukava.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
5 mjeseci prije

bljak, kad spazim ovu andjeliju tri dana niti jedem niti pijem;)

nekoime
Gost
nekoime
5 mjeseci prije

S Rusijom kao dijelom Europe, Amerikanci ne bi imali više kome naplaćivati reket (tzv. zaštitu).

brusli
Gost
brusli
5 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Bingo! Jedino što bih dodao je da tu ima i “treća strana” koja sve to planira i gura na taj način. Jer, možda Rusi čekaju ali čemu to čekanje ako Anglo-Sasi nisu ni krenuli!?

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Angela Merkel je umno potkapacitirana, a time i zlonamjerna prema narodima Balkana. Nije mi jasno kako se veličina poput Vladimira Putina, pri komunikaciji, spušta na opskurni intelektualni nivo Angele Merkel. Ali to nije problem Putina, nego građanja Republike Njemačke

mirko
Gost
mirko
5 mjeseci prije
Reply to  Ico

Pa sta to dr fizike znaci? Da je sposoban politicar?

tongo
Gost
tongo
5 mjeseci prije
Reply to  mirko

I za vrijeme Hitlera bilo ih je s Dr.
Ona je pokvarena ku-rva slavofob & rusofob, tvorac njemackog 4-tog Reich-a, americki supko-virac

ze.b
Gost
ze.b
5 mjeseci prije

Europa više treba Rusiju nego Rusija Europu (npr plinovod, pšenica itd) u buduće će to biti još izraženije, pogotovo u svjetlu događannja i Americi, Velikoj britaniji i odnosima s Europom.A još i Corona. Molit će Europa ruse za bolje odnose.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije
Reply to  ze.b

Europi….haha ako se uopce moze tako reci, zato jer svaka europska drzava ima svoje interese [ o kojima se nesmi govoriti ] …dakle Njemackoj treba rusko trziste za njihovee strojeve ili masinerije. Hrvatskoj treba ili trebala je Rusija za nesto drugo a Svedjanima odgovara da se izbaci konkurencija a Svicarcima… Pročitaj više »

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije
Reply to  Rijeka-9

Jeb-esga pa i Hrvatska ima stotine opcina, svaka opcina svoje interese, pa svaki dio grada svoje, pa svaka ulica svoje. Mudrujes ali mudrosti nema.

gargamel
Gost
gargamel
5 mjeseci prije
Reply to  Rijeka-9

A gdje nema, Katalonija, Baskija, Belgija sa flamancima i valoncima+ njemcima, ima još.

Čuko
Gost
Čuko
5 mjeseci prije
Reply to  ze.b

Ovo o plinu pišeš, a ne znaš ništa o tome. Imaš li uopće pojma kolika količina energije je potrebna njemačkoj industriji? Stvarno misliš da tu količinu energije mogu dati kojekakvi kolektori i baterije (u, recimo, slijedećih 50 godina)?

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Čuko

Može. I ne samo da može nego će i da bude.
Tehnologija napreduje, pogledaj razliku u potrošnji led sijalice i klasične. Razvijaju se torijumski reaktori, fuzioni – za 50 godina gas se neće koristiti kao energent – ili će nešto bolje ili ćemo ložiti drva.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ako kroz 50 godina budemo ložili drva onda neće biti problem nedostatak drva – već nedostatak ljudi…

kurz mit mutti
Gost
kurz mit mutti
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

led sijalice,dobre za kucnu rasvijetu,(hrpa plastike??),manje trose ,mozda izmisle elektro motore i grijalice i boljere na led potrosnju prije tih 50 godina.A dobre stare natrijeve sijalice HPS(javna rasvijeta) upravo mijenjaju sa LED-om sirom Evrope, HPS ima po 120 lumena/Watt, LED zavisno o cijeni, u klasi HPS jako,jako skupo.Ak ko pita… Pročitaj više »

gargamel
Gost
gargamel
5 mjeseci prije
Reply to  ze.b

E sad si ukakio.

A neg.
Gost
A neg.
5 mjeseci prije

Mala bara puno krokodila!

San o svjetskom carstvu je konstanta a ono šta spašava čovječanstvo su ‘frakcijske borbe’ između gmazova.
Ukratko, svi vladari su najgori svojim narodima. ‘Svoje’ moraju imati radi hrane, jebanja, maltretiranja a kad zdipe tuđe e to je svršavanje…

Istrazuj
Gost
Istrazuj
5 mjeseci prije

Upravo dobih jedan odlican clanak, koji govori o “cetvrtom stubu moci” Rusije. Sto je jos gore – taj “cetvrti stub vlasti i moci” postoji u svakoj tzv “drzavi”, a naravno ovdje i Njemackoj ili tzv EU. Porazno je – sto se o to “cetvrtom stubu moci” – prakticno i ne… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

E kolega, Meni je pozndato da vasa “znamenita inteligencija” – odavno “obogacuje” ovaj portal… Medjutim – postavio sam vam poveznicu na na analizu sa portala Pravda… Upravo prica o najvaznijem “cetvrtom stubu vlasti” – koji se skriva od ljudi, kao djavo od tamjana… Uistinu, radi se samo o Rusiji –… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

“… ko je vladar ruskog novca …”

A cujte – imate poveznicu u prvom komentu…
To je onaj plavi teskt.
Kad kliknete na njega – otvorice vam se analiza dr. Pajovica sa portala Pravda.
Tu cete naci odgovore na sva vasa pitanja.
Nemojte nista cekati.

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Puno vremena trošiš na pronalaženje korisnih informacija za sve nas ovdje. To je pohvalno. Moja primjedba odnosno savjet ja da ne gubiš vrijeme na one kojo ti rade “ono” u mozak kao upravo sad pa im odgovaraš što nije ništa drugo nego dopuštanje crpljenja energije koju ovaj energetski vampir iz… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Simon! Stoji što pišeš.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Naravno da je u pravu – pogledaj koliko minusa si dobio…

rimtu
Gost
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Dosta ljudi koji su puuuno pametniji od tebe isto to misli.

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

… i ruske vojske. Nisi cuo da su Putin i Sojgu malteski vitezovi i da su ih oni doveli na vlast? Nisi co da je putinovo nuklearno hoferce u Rimu?

Znas i sam iz cije su kuhinje ovakvi spinovi.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  tihobl

I slikao se sa vanzemaljcem – nije im se svidela ona slika sa Hitlerom pa me nisu zvali, da jesu okačio bih sliku ovde.

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije
Reply to  tihobl

A jesi li cuo da su Novak djokovic i dr. Nestorovic masoni koji rade na osnivanju trece jugoslavije?

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Ne pratis sta se sve spinuje. Stalna meta je Putin koji je kriv za sve. Ove godine su okrenuli pricu i poceli tvrditi da je jevrej, mason, malteski vitez, kabalista i sta sve ne. Novak i Nestorovic su na tapetu od proljetos zbog izjava u vezi korone. Spinovi su glupi… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Ne veruje,veruje…amen!
A slutnja je zlato,zato čkomi!

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Istražuj…imaš na sotthrnet zanimljiv članak… ,,Svi mi primamo dojmove iz naše okoline i reagiramo na njih na različite načine: bunimo se, ignoriramo ili samo kopiramo ono što primamo. Kakva god da je reakcija, mi reagiramo ovisno o našem osobnom razumijevanju, našim prošlim doživljajima, našim osjećajima i našem osjećaju morala. Mi… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  CAN

“… Naša sposobnost da promatramo prošlost, sadašnjost i budućnost na povezan način, da se suosjećamo s drugima, te da sudimo i odabiremo ili ‘dobro’ ili ‘loše’, je ono što nas čini ljudskim bićima….”

Odlican!
Upravo to.

glen
Gost
glen
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Ja sam naso odgovore na sve njegove tvrdnje u dvije knjige
Der Kapital
i Vojna i Mir

Mölltaler
Gost
Mölltaler
5 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Jesi li ti pravi “Istrazuj”?

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

Pa je kao i ti Mölltaler, vidiš da je.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

Nisam…
Ja sam mu – brat blizanac 🙂

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Nikad se ne priča o cjelovitosti nego samo o dijelovima cjeline, a ti dijelovi mogu biti i geopolitika i proizvodnja novca o kojoj pišeš i sama ideološka i religijska priprema pomoću znanosti, obrazovanja i medija. Usredotočenje samo na jedno vodi dalje od uzroka, a tim i rješenja, jer za doći… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Potpisivam.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

“… Taj uzrok po tebi je proizvodnja novca, to je samo do pola točno, jer se proizvodnja novca nalazi na pola puta od posljedica do uzroka….” Slazem se. Druga polovica je – Obmana ljudi u svakom aspektu zivota. Od kolijevke pa do groba. Razumljivo, onaj ko stampa tzv “novac” iz… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Tek mi je danas jasno zasto je AMERICKI kongres jucer – morao “izglasati” i naravno “izglasao” – nevjerovatnu financijsku pomoc masi nekih drugih tzv “drzava”… Recimo: $135 million to Burma $85.5 million to Cambodia $1.4 billion for “Asia Reassurance Initiative Act” $130 million to Nepal $700 million to Sudan $250… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

To je bilo jasno još na početku korone kad je Trumpov ministar financija obećao korporacijama neogranočenu likvodnost, a Black Rock postao ekskluzivni agent FED-a za otkup dugova po svijetu. Danas vidiš rezultate, velike korporacije su uvećale svoju imovinu od nekoliko desetaka postotaka do nekoliko stotina postotaka odnosno puta. To su… Pročitaj više »

hollande
Gost
hollande
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Ovdje dr Pajovic to decindno i tvrdi.
A i daje odgovor – ako nije ruska – cija je…???
Sto ljudi sto odgovora.
Mislis da smo dosli na razinu onih koji nas promatraju iz pete dimenzije pa smo razvili telepatske sposobnosti?

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Pogledaj ukupnu sliku bez pokušaja racionalizacije. Ako sam napisao kako je uzrok proizvodnja novca nslazi na pola puta onda treba sagledati cjeli put od uzroka do posljedica i to sad nema veze s obmanom. Sagledati cjelinu znači vidjeti istovremeno i proizvodnju novca i potražnju za tim novcem. Dok je god… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Dobro si ustrojio text,jasan i čitljiv,i pari na istinu

Istražuj
Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

“… Dok je god potražnja evidentna biti će i proizvodnja. Prestankom potražnje nestaje i proizvodnja….” To je apsolutno tacno. Inace “papirnati shekeli” – jesu u stvari samo tzv “novac” koji se gradi na povjerenju… Ti koji obmanu dopustaju, naprosto jos nisu ugrozeni dovoljno… Onog trenutka, kada osjete ugrozu, tj da… Pročitaj više »

Mate
Gost
Mate
5 mjeseci prije

UE je uvijek bila i ostat će SAD-ova pudlica !

Dobagan Rogić
Gost
Dobagan Rogić
5 mjeseci prije

Pa za ovakav odnos je najviše kriva Angela Merkel a ona je američki prdež a to je opće poznato.

Marko9
Gost
Marko9
5 mjeseci prije

@Sasa, hvala na super analizi.

davor3
Gost
davor3
5 mjeseci prije

Takozvana istraga ruskog blogera Alexeya Navalnyja o njegovom navodnom trovanju živčanim sredstvom provokacija je pripremljena uz podršku stranih obavještajnih službi, priopćila je u ponedjeljak pres-služba ruske Federalne službe sigurnosti (FSB).  Obavještajna agencija također je izjavila da su video snimke koje sadrže telefonski poziv između Navalnyja i navodnog zaposlenika FSB lažne.… Pročitaj više »

Herc
Gost
Herc
5 mjeseci prije

Ne slažu se oni još oko dosta toga,baba je pustila milione mudžahedina u Evropu koji su trenutno spavači ,znači za 10-15 godina novi rat. Marševi degenerika kojima treba psihijatrijsko liječenje umjesto toga oni nam sole pamet preko medija i govore o ugroženim pravima.ali zanimljivo lažna balkanska pozicija i opozicija u… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije

Nevjerojatno je kako se korisrlti riječ prijateljstvo u odnosima među državama. Ta riječ podrazumijeva i emocionalni angažman i jasno je gdje to vodi. Čak i notorni lažljivci i manipulatori pilitičari izbjegavaju riječ prijateljstvo gdhe mogu kad se radi o odnosima među državama. Da li su SAD prijatelji EU, da li… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije

Kako je ovo stvorenje u crvenom kaputiću zlobno… to samo u visokoj politici i financijama ima i nigdje više..takvi ogade i zatruju život milionima i milionima nedužnim. pih.. kako se postaje olako od lokalnog ddr partijskog aparatčika, informanta do saveznog kancelara i timesove ‘najmoćnije žene’ svjeta ?! to moraš imat… Pročitaj više »

Vlastimir
Gost
Vlastimir
5 mjeseci prije

Nemački neofašizam nije izumro,hitlerovske ideje su samo maskirane.Nemačka polako ali sigurno gubi svoju zločinačku poziciju.Nove sile su na pomolu.Rusija,Kina,Iran,Indija.Azija postaje centar sveta a ne Evropa.

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije
Reply to  Vlastimir

Pa nedaju njemačkoj da se približi pogotovu Rusima. pogledaj govor na yt
nwo stratega :George Friedman, “Europe: Destined for Conflict?”

lika
Gost
lika
5 mjeseci prije
Reply to  Vlastimir

….Evropa je do Urala…..
Pa je i sto to znaci drugim Europljanima, nista,
oni se zelu napiti ruske krvi i napljackati ruske zemlje.
I Amerika je Meksiko pa Meksikanac nesmi sebe zvati Meksikanac a bolan do 1991 nije smio ni Hrvat sebe zvati Europljanin, nije bio priznat da to bude.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije
Reply to  Vlastimir

Ajme meni, ne znas da ne znas. Nisi bio dalje od SSSR i Jugoslavije. Da si zivio van Europe vidio bi da svi ljudi imaju iste probleme a gdje god sunce sija ima sirotinje. Od 1900 do 1960 zemlje koje cine EU su bile veliki izvor iseljavanja. Danas da je… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

U Vijeće sigurnisti UN-a treba ući Turska, Turska bi malo podigla ugled Vijeću sigurnosti!

ffjord
Gost
ffjord
5 mjeseci prije

A evo kako izvjestavaju zapadna medija u ovom slucaju Associated Press Moskva proširuje popis europskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na sankcije Europske unije zbog trovanja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, priopćilo je u utorak rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Koliko mozete naci lazi u ovom jednom… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  ffjord

AP i Reuters su u vlasništvu kabale.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije

Za vrijeme postojanja SFRJ , Nijemci su se vise ustrucavali ili suzdrzavali da nesto naprave ruzno Jugoslaviji / Titu, nego danas Rusiji.
Previse su se osilili.
Mislu da su dobili prvi i drugi svj. rat.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
5 mjeseci prije
Reply to  Rijeka-9

Nisu se osilili Nijemci nego oni koji upravljaju Njemačkom.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

A vlast bira njemacki narod,zar ne?
S druge strane kad bi tako bilo zasto Amerikanci uvode sankcije na kubanski narod?
Nek kaznu samo kubanske politicare.

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije
Reply to  Rijeka-9

Svaki put kad se njemacka osili prica se zavrsi na isti nacin.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije

Ima tu istine.
Tko je iz inozemstva imao inters da se razbije Jugoslavija.
O tome se ne govori.
Tko je od 45 dozvoljavao printiranje anti-jugoslavenskih novina, anti-juoslavenskih radio stanica, osnivanje kojekakvih klubova?

Mladen
Gost
Mladen
5 mjeseci prije
Reply to  Rijeka-9

Možda bi bilo zanimljivije pitanje tko je od 45 zabranjivao u Europi ili Amerikama ,neznam već di,pisanje ili bilo koje politicko djelovanje protiv Jugoslavije,mnogi su za takva djela platili glavom.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Rijeka-9

Amerikanci se stide poslovnog neuspeha jer “Amerika je zemlja mogućnosti”. Ali kad pogledamo kako na Zapadu veliki jedu male onda je jasno na sposobnost nije garant uspeha.
Slično je i sa politikom…

oddball
Gost
oddball
5 mjeseci prije

Ovaj članak je pisan ignoriranjem još uvijek glavnog globalnog igrača u, istina, multipolarnom Svijetu, SAD-a, Njemačka od 45` nije i neće više biti globalna sila, da sada ne držim predavanje iz povijesti, ajmo o sadašnjosti, a sada je Rammstain tu gdje je i bio, Trump više nije POTUS pa kontam… Pročitaj više »

Petar
Gost
Petar
5 mjeseci prije
Reply to  oddball

@ oddball a ti lijepo objasni to politicarima iz EU da je Rusija mali igrac, da nije prijetnja i da ce ubuduce igrati jos manju ulogu i bilo bi bolje za EU kad bi isli s Rusijom u neki savez ili ostavili je na miru da bude barem koliko toliko… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  oddball

Kinezi bi sve odavno…kuoili od koga ?
,,,ruski židova,, nisu nakrali jadni,moraju prodavat,nemaju šta’š…
ti ne prodaju svoju zemlju (koje nemaju),samo tuđu…ee odbal malo livo malo desno,
pravo ćemo skrenit

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije
Reply to  oddball

oddball “Rusija je u ovoj konstelaciji najvećih sila ipak sporedni igrač, osim oružja i energenata nema što ponuditi, sutra kada sve više fosilna goriva izgube na važnosti Rusija može samo tonuti.” 1) Pa što onda na Zapadu svako malo plaču zbog “ruskog uplitanja u izbore”, zbog “ruskih kibernetičkih napada” itd.… Pročitaj više »

A neg.
Gost
A neg.
5 mjeseci prije

Jugoslaviju je ubio onaj koji ju je i stvorio. Njemačka od 45 ne postoji. Zašto, pitaj Kissingera, prevelika za Europu premala za svijet.

Primjer ‘njemačkog’ utjecaja na RH:
Deutsche telekom je vlasnik HT-a a vlasnik DT-a je BlackRock.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije

SAD potpisuju Zakon o politici i podršci Tibetu, što bijesni Kinu Kina kaže da će novi zakon destabilizirati regiju i optužuje SAD za miješanje u njezine unutarnje stvari A ovakvih ili slicnih stvari je bilo i u Jugoslaviji od 45 Jel se sijecas kako su mamili narod o nekom projektu… Pročitaj više »

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
5 mjeseci prije

Lobsang Sangay, predsjednik Tibetanske središnje uprave (CTA), koja je poznata kao tibetanska vlada u egzilu, hehe………. rekao je da je američko Zastupnički dom i Senat u ponedjeljak donošenje Zakona o politici i potpori Tibeta (TPSA) usvojilo povijesno. Treba fragmentirati Kinu A nasli bi i Kinezi iz Amerike neradnike i vucibatina… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Sve može da umre, al kako vidim Angela i Vladimir su zasad vječni.

Max
Member
Famed Member
Max
5 mjeseci prije

Njemcima će se njihove spletke obiti o glavu,

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  Max

Nema to s mrtvim nacijama veze…
borg te mazo

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Citat dana Svatko ima mišljenja: ja ih imam, vi ih imate. Od trenutka kad smo otvorili oči, rečeno nam je da svatko ima pravo na njegovo ili njezino mišljenje. Pa to je, naravno, bezvrijedno. Mi nemamo prava na naša mišljenja; imamo pravo na naša informirana mišljenja. Bez istraživanja, bez pozadine,… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  CAN

Znači ljudi nisu u stanju samostalno da razmišljaju?

Simon
Gost
Simon
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Gore si meni napisao kako je ljudima potrebna ideologija i vođa što je u koliziji sa samostalnim razmišljanjem ljudi kad ovdje postavljaš pitanje o samostalnom razmišljanju ljudi. Ne mislim kako to radiš s predumišljajem, ali to je zbunjujuće.

rimtu
Gost
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Simon

Baš gledam kako kolega nije konzistentan, a i u odgovoru na komentar komentatora CAN, imputira mu nešto čega u komentaru nema, a i ignorira samo značenje citata. 🙂

Stock
Member
Famed Member
Stock
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Pa po tebi nisu.
Sam si rekao da si se vratio iz ilegale da čuvaš Logičare od manipulatora.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije
Reply to  Stock

&sva trojica Divota je gledati vas tako udružene protiv zajedničkog neprijatelja. A da ste samo malo uključili mozak… “Mi nemamo prava na naša mišljenja; imamo pravo na naša informirana mišljenja” Od kada ideologija isključuje slobodno mišljenje? Zar nije bilo ljudi pa i velikih grupa koji su napuštali određene ideologije? Pa… Pročitaj više »

Stock
Member
Famed Member
Stock
5 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Opet se gubiš i pokušavaš sebe predstaviti nekom neshvaćenom žrtvom. Citiraš jednu rečenicu i na njoj tražiš tezu ugroženosti. A da si ostao na prvoj rečenici “Svatko ima mišljenja: ja ih imam, vi ih imate. Od trenutka kad smo otvorili oči, rečeno nam je da svatko ima pravo na njegovo… Pročitaj više »

kurz mit mutti
Gost
kurz mit mutti
5 mjeseci prije

besplatni fakulteti i prikovise akademika koji zapocese rusenje preko knjiga,novina i poezije.

ad astra
Gost
ad astra
5 mjeseci prije

Sve više se pokazuje razlika između demokratskih i totalitarnih režima. Nekad ranije česti su bili diktatorski režimi u kojima si znao da ti glava ovisi o volji diktatora. Ali u totalitarnim režimima pojavljuje se ludilo koje kaže da ljudi “ljube” one koji ih vode, a ta ljubav zamračuje sposobnost realnog… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  ad astra

“Sve više se pokazuje razlika između demokratskih i totalitarnih režima”.

Nema prave razlike, demokratski samo djeluju u svilenim rukavicama.

Istražuj
Member
Istražuj
5 mjeseci prije

“… Kongres izglasao toliko i toliko miliona …” Kolega… tacno je ovo sto pisete – medjutim to ide puno dublje… I ja sam tek jucer to naprosto shvatio, nakon onog clanka dr Pajovica… “Progledao”…. 🙂 Pokusacu i vama i kolegama objasniti – sa ja licno mislim da je iza ovog… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije

Ovu prikazu lijevo kad vidim povracam tri mjeseca!

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije
Reply to  Ana

Ovakva Europa treba samo psihopatskim satanistima koji ovu drze na zadatku dok Europa th Eunishta ne bude po njihovoj mjeri, sto je vrlo skoro!

Janko
Gost
Janko
5 mjeseci prije

Velika šteta za narode Evrope.Udruženi u sradnji sa Rusijom na bazi medjusobnog poštovanja donijelo bi narodima Evrope dugoročni miri i prosperitet na obje strane.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik