San o savezu od Lisabona do Vladivostoka umire: Njemački napori u stvaranju Europe bez Rusije stvorili su Europu koja je protiv Rusije

Merkel i Putin - Njemačko-rusko prijateljstvo
135 komentara

Njemačko-rusko prijateljstvo je gotovo mrtvo i pokopano s “Ostpolitikom”. Budući odnosi uglavnom će se temeljiti na konfrontaciji, jer Moskvu više nije briga što Berlin misli, a Njemačka je izgubila jedinstvenu polugu s Rusijom.

Mnogi promatrači vjeruju da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) treba reviziju. Sa zemljama poput Brazila, Njemačke, Indije, pa čak i Japana kao potencijalnim stalnim članicama. Reakcija na nedavnu dvogodišnju vladavinu Berlina u vezi s tijelom sugerira da će sadašnjih pet (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD) neko vrijeme držati vrata zaključana.

Umjesto uobičajenih ljubaznosti i priznanja za doprinos Njemačke na izlasku, Rusija i Kina napale su njemačkog stalnog predstavnika u Ujedinjenim narodima Christoph Heusgena. Ruski zamjenik stalnog predstavnika, Dmitrij Polyansky, kritizirao je njemačko “licemjerno ponašanje” i nedvojbeno je rekao kako ” nam nećete nedostajati.” Kina je također osudila Njemačku zbog njezinog ponašanja i ustvrdila da će put Njemačke prema stalnom sjedištu u UNSC-u “biti težak.”

Sukobi zbog Sirije

Užarena retorika proizašla je prvenstveno iz njemačke kritike Rusije i Kine zbog događaja u Siriji. Za Heusgena je krivica za krizu u Siriji bila jednostavna: “Rusija potkopava OPCW” propitujući svoje nalaze i podržavajući sirijsku vladu. Kompleksna geopolitička rivalstva u strateškoj regiji odjevena su u jezik vrijednosti kao liberalne demokracije naspram autoritarnih.

Od 2006. godine široko se izvještava i potvrđuje da SAD pripremaju opunomoćenike u Siriji za promjenu režima. Otkako su izbile borbe 2011. godine, Zapadne države kršile su međunarodno pravo financirajući i obučavajući militantne skupine i izravno napadajući sirijske ciljeve.

Curenja informacija iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) ukazuje na to da su nalazi namjerno krivo predstavljeni, a šef kabineta u OPCW-u naložio je službenicima “uklanjanje svih tragova” dokumenata koji su otkrili da su ondje postavljene plinske boce u Doumi. Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska blokirale su svjedočenje Josea Bustanija, prvog glavnog direktora OPCW-a, koji je optužio Washington za visoko podrivanje institucije koja kontrolira narativ.

Rusko osporavanje uloge Njemačke u UNSC-u predstavlja šire odbacivanje berlinskog samoproglašenog moralnog autoriteta. Post-hladnoratovsko doba liberalne hegemonije Moskva sve više doživljava kao doba političkog radikalizma. Zapad je priznao da će njegova globalna hegemonija unaprijediti liberalne vrijednosti, no Moskva smatra da su liberalne vrijednosti korištene za afirmaciju globalne hegemonije.

Zapad je optužen za razvijanje sigurnosnih strategija koje se temelje na dominaciji, a ne multilateralizmu, dok je neumorno širio vojni blok, sve češće napadao i uništavao druge zemlje i provodio pučeve; sve vrijeme tvrdeći da ima moralni autoritet kao branitelji ljudskih prava, demokracije i mira.

Njemačko-rusko pucanje veza i redefiniranje Ostpolitika

Njemačko-ruski odnos povijesno se mijenjao između partnerstva i konkurencije. 1917. James Fairgrieve opisao je Istočnu Europu kao “zgnječenu zonu” zbog konkurencije moći između Njemačke i Rusije. Treće strane, poput Velike Britanije i SAD-a, u povijesti su definirale svoj sigurnosni interes kao održavanje ove podjele u Europi, jer bi njemačko-rusko partnerstvo promijenilo odnos snaga na kontinentu i možda postalo prijetnja.

Danas također oni slični utemeljitelju “Stratfora” Georgeu Friedmanu tvrde da je primarni vanjskopolitički cilj SAD-a spriječiti bilo kakvo savezništvo između Moskve i Berlina, zbog straha da će ponuditi poželjnu alternativu američkoj hegemoniji.

Ostpolitik Willyja Brandta tijekom Hladnog rata nastojala je normalizirati odnose sa Sovjetskim Savezom i njegovim istočnoeuropskim satelitima. Moskva je to protumačila kao njemački napor prema rješavanju povijesnog rivalstva s Istočnom Europom, za razliku od pukog uspona uporišta u sovjetskim satelitskim državama. Od Gorbačovljevih težnji za Zajedničkim europskim domom do post-hladnoratovskih težnji za Velikom Europom, Moskva je prepoznala partnerstvo s Njemačkom za ujedinjenje kontinenta.

Danas Njemačka tumači Ostpolitik kao vodstvo u Istočnoj Europi, što ovisi o potiskivanju Rusije iz Europe. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je ovog mjeseca naslijeđe Ostpolitika: „Za razliku od Brandta, danas više ne moramo ići preko Moskve na razgovor s našim istočnim susjedima. Mnogi partneri u Istočnoj i Srednjoj Europi sada na Rusiju gledaju vrlo kritično, a njemačka vanjska politika mora ozbiljno shvatiti zabrinutost naših susjeda. Uz ponude dijaloga, jasne njemačke pozicije prema Moskvi su stoga važne za održavanje povjerenja u Istočnu Europu.”

Fairgrieveova “zona sloma” odnosno opis njemačko-ruskih odnosa ostaje, iako izražen u berlinskom vrijednosnom “Euro-govoru.”

Od Velike Europe do Velike Euroazije

Napori Berlina prema stvaranju Europe bez Rusije neizbježno su doveli do toga da je Europa protiv Rusije. Protuustavni puč, kojeg je Njemačka podržala protiv ukrajinske, demokratski izabrane vlade 2014. ili “demokratska revolucija” kako je Berlin uokviruje, rezultirao je smrću moskovske inicijative za Veliku Europu.

Iako je Zapad osuđivao Rusiju zbog reakcije na Majdan, manje pažnje bilo je posvećeno osjećaju izdaje u Moskvi. Preostale ruske iluzije o postupnoj integraciji u Veliku Europu propale su dok je EU prisiljavala Ukrajinu na izbor između Istoka i Zapada. Poslije toga, priroda i korisnost posebnog partnerstva s Njemačkom također je završila.

Njemačko-rusko partnerstvo za Veliku Europu zamijenjeno je kinesko-ruskim partnerstvom za Veliku Euroaziju. Rusija je posljednjih godina bila zauzeta odvajanjem svog gospodarstvo od Njemačke, prema Kini i Aziji. Rastući uspjeh inicijative Velike Euroazije u velikoj je mjeri rezultat rusko-kineskih napora na usklađivanju interesa u njihovim zajedničkim regijama, što je u suprotnosti s njemačkim naporima na “skidanje ljusaka” s ruskih susjeda ili “europskim integracijama” kako to Berlin uokviruje.

Njemačko-ruski odnosi u dobu Velike Euroazije

Pod inicijativom za Veliku Europu, Rusija je implicitno prihvatila njemačko miješanje u njene unutarnje poslove. Kako se vječni pretendent, koji je težio uključivanju u Europu na temelju zajedničkih vrijednosti, očitovao u organizaciji odnosa subjekt-objekt ili nastavnik-student, Berlin je dobio pretpostavljeni moralni autoritet za socijalizaciju ili civilizaciju Moskve u pogledu na domaće i međunarodne poslove.

U doba Velike Euroazije odnosi Rusije i Njemačke brzo se mijenjaju.

Pojava multi-polarnog svijeta podrazumijeva pluralizam morala i vrijednosti. Moskva zacrtava prepoznatljiv konzervativni put i više neće prihvatiti to da liberalni demokratski univerzalizam legitimira suverenu nejednakost. Moskva potom odbacuje tvrdnju da je njezina unutarnja politika pitanje za međunarodne rasprave, a također odbacuje napore Berlina prema suprotstavljanju nacionalnih interesa u manihejskoj prizmi kao dobre naspram loših vrijednosti.

Neprijateljski oproštaj Moskve i Pekinga pri izlasku Njemačke iz Vijeća sigurnosti manifestacija je re-kalibracijskog odnosa. Umjesto pokušaja resetiranja odnosa, Moskva i Berlin trebali bi organizirati sporazumni razvod i uspostaviti jasna očekivanja koja imaju jedni od drugih.

njemačkarusijasavez
Pretplatiti se
Obavijesti o
135 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kio
3 godine prije

Ne treba Rusiji ovakva Europa.

Umpah Pah
3 godine prije

Foto :

Podnošljivljija je s maskom ?

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
shumadinac
3 godine prije

Sve u svoje vreme.
Sada počinje vreme otvorene ideološke konfrontacije. A u njoj postoje saveznici i neprijatelji – ne postoje “partneri”.

Neko vreme sam se nadao da postoji mogućnost prelaska Nemačke (a onda i većeg dela Evrope) na Istok ali nada pa ni logika nisu dovoljne.
Kakav je interes Nemačke u konfrontaciji sa Rusijom? Nema ga i ne može ga ni biti – interes je isključivo američko-britanski. Možda Nemačka “očene” deo ruske teritorije? Mda :)))))))))

Dakle, ako ne računamo nadu – sve već očekivano…

Savonarola
3 godine prije

Swaburine ce između Rusije i Amerike na kraju ostati kratkih rukava.

pozitivan pesimista
3 godine prije

bljak, kad spazim ovu andjeliju tri dana niti jedem niti pijem;)

nekoime
3 godine prije

S Rusijom kao dijelom Europe, Amerikanci ne bi imali više kome naplaćivati reket (tzv. zaštitu).

Ico
3 godine prije

Angela Merkel je umno potkapacitirana, a time i zlonamjerna prema narodima Balkana. Nije mi jasno kako se veličina poput Vladimira Putina, pri komunikaciji, spušta na opskurni intelektualni nivo Angele Merkel. Ali to nije problem Putina, nego građanja Republike Njemačke

ze.b
3 godine prije

Europa više treba Rusiju nego Rusija Europu (npr plinovod, pšenica itd) u buduće će to biti još izraženije, pogotovo u svjetlu događannja i Americi, Velikoj britaniji i odnosima s Europom.A još i Corona. Molit će Europa ruse za bolje odnose.

A neg.
3 godine prije

Mala bara puno krokodila!

San o svjetskom carstvu je konstanta a ono šta spašava čovječanstvo su ‘frakcijske borbe’ između gmazova.
Ukratko, svi vladari su najgori svojim narodima. ‘Svoje’ moraju imati radi hrane, jebanja, maltretiranja a kad zdipe tuđe e to je svršavanje…

Istrazuj
3 godine prije

Upravo dobih jedan odlican clanak, koji govori o “cetvrtom stubu moci” Rusije. Sto je jos gore – taj “cetvrti stub vlasti i moci” postoji u svakoj tzv “drzavi”, a naravno ovdje i Njemackoj ili tzv EU. Porazno je – sto se o to “cetvrtom stubu moci” – prakticno i ne prica… Manje vise – zabranjeno je. Naprosto se o tome cuti – a onda se naivni ljudi zaglupljuju “geopolitikom”… . Cetvrti stub moci – jesu oni koji stampaju tzv “novac”…. Nikome nisu odgovorni iz tzv “drzava” ali su i te kako odgovorni – onim koji vode “svjetske financijske institucije”… Ili bolje reci – onima koji su VLASNICI tih “medjunarodnih” financijskih institicija… Ovdke smo prije nekog vremena imali zanimljive diskusije o “nezavisnosti” Ruske centralne banke… … Mislim da je ovaj analiticar dotakao izuzetno vaznu temu, o kojoj jos portal Logicno nije pisao na ovakav nacin. https://pravda.rs/2020/12/21/sokantna-analiza-cetvrti-stub-rusije-nije-u-njenoj-vlasti-ko-upravlja-ruskim-bankama/ Stvar je viae nego prosta…… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
Mate
3 godine prije

UE je uvijek bila i ostat će SAD-ova pudlica !

Dobagan Rogić
3 godine prije

Pa za ovakav odnos je najviše kriva Angela Merkel a ona je američki prdež a to je opće poznato.

Marko9
3 godine prije

@Sasa, hvala na super analizi.

davor3
3 godine prije

Takozvana istraga ruskog blogera Alexeya Navalnyja o njegovom navodnom trovanju živčanim sredstvom provokacija je pripremljena uz podršku stranih obavještajnih službi, priopćila je u ponedjeljak pres-služba ruske Federalne službe sigurnosti (FSB).  Obavještajna agencija također je izjavila da su video snimke koje sadrže telefonski poziv između Navalnyja i navodnog zaposlenika FSB lažne. Ranije je Navalny objavio snimku razgovora s osobom koju je imenovao među onima koji stoje iza njegovog navodnog trovanja u zajedničkoj istrazi Bellingcata, The Insider-a i ruske Zaklade za borbu protiv korupcije u kojoj su sudjelovali CNN i Der Spiegel. Prošli četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin spomenuo je tijekom svoje godišnje konferencije za novinare da Navalny “uživa potporu američkih obavještajnih agencija”. “Ako je to slučaj, onda [naše] obavještajne agencije moraju, naravno, paziti na njega. Ali to ne znači da bi se trebao otrovati, kome je uopće stalo do njega?” Rekao je Putin. Ranije su ruske vlasti obavijestile da su liječnici u… Čitaj više »

Herc
3 godine prije

Ne slažu se oni još oko dosta toga,baba je pustila milione mudžahedina u Evropu koji su trenutno spavači ,znači za 10-15 godina novi rat. Marševi degenerika kojima treba psihijatrijsko liječenje umjesto toga oni nam sole pamet preko medija i govore o ugroženim pravima.ali zanimljivo lažna balkanska pozicija i opozicija u stvari babine sluge su svi jedinstveno protiv Trumpa jer je naredila da tako treba biti. Dok je Putina bar jedan dio svijeta je siguran od rata i degena a što se tiče Trumpa nadajmo se da će pravda pobjediti ako ne doći će novi Trump za 4 godine.

Simon
3 godine prije

Nevjerojatno je kako se korisrlti riječ prijateljstvo u odnosima među državama. Ta riječ podrazumijeva i emocionalni angažman i jasno je gdje to vodi. Čak i notorni lažljivci i manipulatori pilitičari izbjegavaju riječ prijateljstvo gdhe mogu kad se radi o odnosima među državama.
Da li su SAD prijatelji EU, da li je to Kina?
Da li su Njemačka, Engleska i Francuska međusobni porijatelji?

piždro
3 godine prije

Kako je ovo stvorenje u crvenom kaputiću zlobno… to samo u visokoj politici i financijama ima i nigdje više..takvi ogade i zatruju život milionima i milionima nedužnim. pih.. kako se postaje olako od lokalnog ddr partijskog aparatčika, informanta do saveznog kancelara i timesove ‘najmoćnije žene’ svjeta ?! to moraš imat samo blagoslov kabale – jer tu se ne traži prevelika etika, inteligencija ni znanje

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Vlastimir
3 godine prije

Nemački neofašizam nije izumro,hitlerovske ideje su samo maskirane.Nemačka polako ali sigurno gubi svoju zločinačku poziciju.Nove sile su na pomolu.Rusija,Kina,Iran,Indija.Azija postaje centar sveta a ne Evropa.

Ico
3 godine prije

U Vijeće sigurnisti UN-a treba ući Turska, Turska bi malo podigla ugled Vijeću sigurnosti!

ffjord
3 godine prije

A evo kako izvjestavaju zapadna medija
u ovom slucaju Associated Press

Moskva proširuje popis europskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na sankcije Europske unije zbog trovanja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, priopćilo je u utorak rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Koliko mozete naci lazi u ovom jednom paragrafu?

****************************************

Moscow is expanding the list of European officials barred from entering Russia in response to the European Union’s sanctions over the poisoning of Russian opposition leader Alexei Navalny, Russia’s Foreign Ministry announced Tuesday.

******************************************


Rijeka-9
3 godine prije

Za vrijeme postojanja SFRJ , Nijemci su se vise ustrucavali ili suzdrzavali da nesto naprave ruzno Jugoslaviji / Titu, nego danas Rusiji.
Previse su se osilili.
Mislu da su dobili prvi i drugi svj. rat.

Rijeka-9
3 godine prije

Ima tu istine.
Tko je iz inozemstva imao inters da se razbije Jugoslavija.
O tome se ne govori.
Tko je od 45 dozvoljavao printiranje anti-jugoslavenskih novina, anti-juoslavenskih radio stanica, osnivanje kojekakvih klubova?

A neg.
3 godine prije

Jugoslaviju je ubio onaj koji ju je i stvorio. Njemačka od 45 ne postoji. Zašto, pitaj Kissingera, prevelika za Europu premala za svijet.

Primjer ‘njemačkog’ utjecaja na RH:
Deutsche telekom je vlasnik HT-a a vlasnik DT-a je BlackRock.

Rijeka-9
3 godine prije

SAD potpisuju Zakon o politici i podršci Tibetu, što bijesni Kinu
Kina kaže da će novi zakon destabilizirati regiju i optužuje SAD za miješanje u njezine unutarnje stvari
A ovakvih ili slicnih stvari je bilo i u Jugoslaviji od 45

Jel se sijecas kako su mamili narod o nekom projektu Alpe-Adria pa neka megalomanska industrijska regija Trst?

Amerika i EU su rasturali Siriju sad ti pisi kako se narod potukao.

Ja tebi mogu reci ovo – pa prekidam razgovor s tobom
Kad se druge zemlje ne bi bojale i kad bi dozvoljavali i finacirali rad separatista u Americi, to jest u emigraciji, vidio bi kako bi bilo popularno razbijanje USA.

3 godine prije zadnji put uredio Rijeka-9
Rijeka-9
3 godine prije

Lobsang Sangay, predsjednik Tibetanske središnje uprave (CTA), koja je poznata kao tibetanska vlada u egzilu, hehe……….
rekao je da je američko Zastupnički dom i Senat u ponedjeljak donošenje Zakona o politici i potpori Tibeta (TPSA) usvojilo povijesno.

Treba fragmentirati Kinu
A nasli bi i Kinezi iz Amerike neradnike i vucibatina pa u Sangaju nek proglasu privremenu vladu za npr. Kaliforniju.

I te kako bi Amerika reagirala
ne bi radilo ono demokracija freedom
nego bi dobili Kinezi dobro po glavi i nista ne bi postigli.

3 godine prije zadnji put uredio Rijeka-9
Bosanac
3 godine prije

Sve može da umre, al kako vidim Angela i Vladimir su zasad vječni.

Max
3 godine prije

Njemcima će se njihove spletke obiti o glavu,

CAN
3 godine prije

Citat dana

Svatko ima mišljenja: ja ih imam, vi ih imate. Od trenutka kad smo otvorili oči, rečeno nam je da svatko ima pravo na njegovo ili njezino mišljenje. Pa to je, naravno, bezvrijedno. Mi nemamo prava na naša mišljenja; imamo pravo na naša informirana mišljenja. Bez istraživanja, bez pozadine, bez razumijevanja, to je ništa. To je samo brbljanje.
Ljudi, to je kao prdac u zračnom tunelu.

– Harlan Ellison

kurz mit mutti
3 godine prije

besplatni fakulteti i prikovise akademika koji zapocese rusenje preko knjiga,novina i poezije.

ad astra
3 godine prije

Sve više se pokazuje razlika između demokratskih i totalitarnih režima. Nekad ranije česti su bili diktatorski režimi u kojima si znao da ti glava ovisi o volji diktatora. Ali u totalitarnim režimima pojavljuje se ludilo koje kaže da ljudi “ljube” one koji ih vode, a ta ljubav zamračuje sposobnost realnog prosuđivanja. Mišljenje ljudi koji ljube vođu u totalitarnom režimu je da je vođa netko tko je spasitelj nacije i bez koga nacija propada. Ovakva dijagnoza može se postaviti i za stanje u Rusiji. A neutralno analiziranje pokazuje da je u posljednjih desetak godina Rusija prošla kroz fazu izgradnje totalitarizma koji je između otalog donio i neke pozitivne pomake ali negativne posljedice na rusko društvo bit će puno gore. Jedna od tih posljedica je i zahlađivanje odnosa s demokratskim državama zapada. Okretanje prema Kini je najbolji pokazatelj da se dvije totalitarne države najbolje razumiju i najlakše surađuju. Udaljavanjem Rusije id yapada… Čitaj više »

Istražuj
3 godine prije

“… Kongres izglasao toliko i toliko miliona …” Kolega… tacno je ovo sto pisete – medjutim to ide puno dublje… I ja sam tek jucer to naprosto shvatio, nakon onog clanka dr Pajovica… “Progledao”…. 🙂 Pokusacu i vama i kolegama objasniti – sa ja licno mislim da je iza ovog tzv “davanja miliona” stranim tzv “centraonim bankama” od Glavne centrale cionistickih-kamatarskih zlocinaca tj “americkog FED”… … Ovaj “novac” koji vi spominjente – on u trenutku “davanja” – nikad nije niti postojao… Naprosto taj “novac” bi se mogao opisati kao : … “Evo ti DOZVOLA da “trosis” 100 miliona US dolara – a da mi za 10 godina vratis 110 milona… … ili “Evo ti DOZVOLA da “trosis” 100 miliona US dolara – a da mi kad dodjes na vlast predas tvoju STAMPARIJU “novca” – pod moju kontrolu (tj u paukovu mrezu Centralnih banaka)… I tako je bilo decenijama… E sad… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Ana
3 godine prije

Ovu prikazu lijevo kad vidim povracam tri mjeseca!

Janko
3 godine prije

Velika šteta za narode Evrope.Udruženi u sradnji sa Rusijom na bazi medjusobnog poštovanja donijelo bi narodima Evrope dugoročni miri i prosperitet na obje strane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI