Saudijska Arabija: Masovna uhićenja članova i pristaša Hamasa

Palestina
34 komentara

Vlasti Saudijske Arabije su navodno uhitile više od 60 osoba, Palestince i Saudijce, zbog optužbi za potporu palestinskom pokretu otpora Hamas.

Libanonski dnevni list Al-Akhbar, pozivajući se na informirane izvore u Saudijskoj Arabiji, izvijestio je u ponedjeljak kako dužnosnici u zaljevskoj monarhiji provode kampanju protiv saudijskih državljana i palestinskih iseljenika više od dva mjeseca, pritvarajući desetke ljudi zbog pripadnosti palestinskoj skupini.

U izvješću se dodaje kako je najistaknutija osoba među uhićenima dr. Muhammad Al-Khudari, koji je predstavljao Hamasov pokret sredinom ’90-ih i 2003. u Saudijskoj Arabiji.

Iako Khudari godinama nije na tom položaju, pritvoren je i “drži ga se u pritvoru pod teškim uvjetima”, tvrde članovi njegove obitelji.

Al-Akhbar navodi da se kampanja uhićenja poklopila sa zatvaranjem i strogom kontrolom bankovnih računa Pojasa Gaze u kraljevstvu, te zabranom slanja bilo koje svote novca iz Saudijske Arabije u Gazu.

Saudijski dužnosnici su protiv uhićenih podigli optužbe za “pružanje potpore terorističkom pokretu, pranje novca, te ta potporu terorizmu i ekstremizmu”.

Tijekom protekle dvije godine su saudijske vlasti deportirale više od 100 Palestinaca iz kraljevstva, uglavnom pod optužbom da financijski, politički ili putem društvenih mreža podupiru pokret otpora Hamas.

Režim u Rijadu je nametnuo je strogu kontrolu nad palestinskim fondovima u Saudijskoj Arabiji od kraja 2017. godine.

Sve novčane pošiljke palestinskih iseljenika strogo se kontroliraju, strahujući da bi ta sredstva mogla biti preusmjerena posredno i preko drugih zemalja Hamasu.

Uredi za prijenos novca traže od Palestinaca da iznesu snažne argumente za konverziju i ne dopuštaju da gornja granica transfera novca premaši 3000 dolara.

U međuvremenu su brojne obitelji zatočenika počele slati dopise pravnim tijelima kako bi saznali za sudbinu svojih rođaka. Sve se događa u vrijeme kada su odnosi između Saudijske Arabije i Hamasa na najgoroj razini ikada.

30. travnja je Al-Akhbar izvijestio kako je saudijski princ Mohammed bin Salman ponudio palestinskom poglavaru Mahmoudu Abbasu 10 milijardi dolara u zamjenu za prihvaćanje kontroverznog prijedloga američkog predsjednika Donalda Trumpa za mir između Izraelaca i Palestinaca, nazvan “dogovorom stoljeća”.

Libanonski dnevni list, ali i ostali mediji i palestinski izvori, bilježe kako je Abbas odbio ponudu, rekavši kako bi podržavanje sporazuma bilo “kraj njegovog političkog života”.

Pozivajući se na procurjela diplomatska izvješća o razgovorima između dva arapska političara, list javlja da su izvješća, koja je napisao jordanski izaslanik u Ramali, Khaled Al-Shawabkeh, transkripti razgovora jordanskog izaslanika s nizom palestinskih dužnosnika.

Čelnik palestinske samouprave izjavio je kako mu političke stvarnosti onemogućavaju prihvaćanje takozvanog mirovnog plana, ističući da ne može složiti s legalizacijom izraelskih naselja u okupiranoj Zapadnoj obali, te da stav Palestinaca  “rješenje s dvije države i Jeruzalemom, ili Al-Qudsom, kao glavnim gradom neovisne Palestine”.

Abbas je također naglasio da Amerikanci nisu dali nikakve pisane prijedloge, nego su prihvatili taktiku sličnu Balfurovoj deklaraciji iz 1917. koja je dovela do izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Ranije ovog mjeseca je visoki dužnosnik Hamasa izjavio “da će se Palestinci oduprijeti takozvanom sporazumu stoljeća kojeg je predložila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojem je cilj zaustaviti stvaranje neovisne palestinske države”.

“Kao Palestinci, nećemo prihvatiti takve ideje. Mi ćemo se oduprijeti. Nitko ne može prihvatiti prodaju svoje zemlje. Nećemo prihvatiti da je Jeruzalem, ili Al-Quds, bude glavni grad druge države. Bit će zauvijek glavni grad palestinske države”, izjavio je 3. svibnja čelnik Odbora za međunarodne odnose Hamasa Osama Hamdan.

Palestinske vlasti odbacile su takozvani “mirovni plan” Trumpa prije njegovog otkrivanja krajem svetog posta Ramazana i pokušaja formiranja novog izraelskog kabineta.

Govoreći u okupiranom gradu Ramali na Zapadnoj obali 16. travnja, palestinski premijer Mohammad Shtayyeh odbacio je Trumpovu inicijativu, tvrdeći da je “rođena mrtva”.

Shtayyeh je napomenuo da su pregovori sa Sjedinjenim Državama bili beskorisni odmah nakon preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem, kojeg Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće države.

Palestinski izvori navode kako je indikativno da Rijad represiju nad pripadnicima Hamasa provodi u vrijeme zatopljenja odnosa s Izraelom.

Ranije prošlog mjeseca je glavni tajnik Svjetske muslimanske lige, saudijac šeik Muhammad Bin Abdul Karim Issa, rekao da će na njegov poziv židovsko izaslanstvo sljedeće godine posjetit Saudijsku Arabiju. Židovsko izaslanstvo bi u zaljevsku  monarhiju trebali doći u  siječnju 2020. godine, što je potvrdilo i izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u objavi na svojoj Twitter stranici na arapskom jeziku, te većina izraelskih medija.

I24News / Al-Akhbar

 

HamasIZRAELMohammad bin SalmanMohammed AbbasMuhammad Bin Abdul Karim IssaPalestinasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Čvrsta je odluka izraela/ksa/usa da sprovedu ovaj plan bez obzira na sve , uostalom tako i pise u planu da će biti sproveden svidjelo se to nekom ili ne ,dok se usa obvezuje da svim silama sprovede taj plan…
Očigledno je da bliski istok guraju u veliku katastrofu..
Usa je već prebacila nuklearnu tehnologiju saudima..
Gubitnici u toj velikoj katastrofi bi bili iskljucivo muslimani , svi muslimani na BI..

Ivo
4 godine prije

Saudi su odavno postavljeni na rukovodeći položaj u s. barabiji kako bi štitili interese izrahella. Cijela familija ima prikriveno židovsko porijeklo i svi do jednoga su operativci mossada.

To objašnjava njihovo destruktivno djelovanje koje unazađuje sve narode na BI osim odabranog plemena. Uza svu svoju tobožnju vjersku fanatičnost, nikada nisu prstom mrdnuli protiv najvećih ugnjetavača islama u regiji, a svoju super opremljenu vojsku šalju isključivo na druge islamske narode.

Svoju pripadnost hazarskom plemenu prikrivaju javnim prakticiranjem ekstremnog oblika islama i njegovim drakonskim provođenjem, kako bi skinuli svaku sumnju sa sebe. Iz tog razloga su i zaštićeni ko lički medvjedi, i imaju odrješene ruke za provođenje terorističkih akcija širom BI i svijeta. Sve za račun svoje prikrivene krvne braće iz telaviva, naravno.

Ante
4 godine prije

Musliman protiv Muslimana. Možda jednog dana shvate kada bude kasno da ubijaju svoje Muslimane. Na Balkanu je malo drukčija priča. Na kraju će ispasti da je Nostrdamus imao pravo kada je rekao da će se Europom i Istočnom svijetom opet liti krv svi će se pobiti između sebe bez obzira na naciju i vjeru.

Z.A.
4 godine prije

Sta reci za ovo sto cini SA i slijepac vidi da se ide u korist Izraela.I ko to radi Palestincima,oni koji bi trebali biti u prvim redovima za pomoc i odbranu Palestine.Dali postoji iko od tih islamskih zemalja da kaze Saudima bre dosta vise sta radite vi i postavi im pitanje hej jeste li vi muslimani,znate li vi da su svi muslimani svijeta braca a brat nebi trebao brata gurati u provaliju a ovo jeste provalija za Palestince.Ovo sto se predlazu Abasu da prihvati i odustane od plana dvije drzave nebi ni lud covjek prihvatio.Mahmud Abas bi za vijek vijekova ostao izdajica Palestine Tesko je to breme a i sta bi bilo sa njegovom familijom.Saudi su neumjereni oni nemaju nista sa islamom to su tirani koji misle samo na sebe, koji musliman bi se odrekao svete dzamije AlAksa i ostavio je u Izraelu.Odreci se AlAkse isto je ko da si… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Poznata je povijest KSA, njihove vladare su “izmislili ” i posatavili Britanski Fracuski I Američki političari obavještajci i naftaši.

Zlatko
4 godine prije

SAD je zaštitio princa za ubojstvo u turskoj ambasadi i trguju naftom i oružjem i sad za račun Izraela zajednički dodatno maltretiraju Palestince a usput bi se rado Saudijci riješili Irana i što više Šita, pa makar za to surađivali i s crnim vragom (SAD-Izrael)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI