fbpx

Sirija i Hezbollah imaju dovoljno resursa za “kišu projektila” nad cijelim Izraelom

Iron Dome

Nakon nedavnog zračnog udara izraelskih snaga na južna područja Damaska je dr. Bashar Jaafari, stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim narodima, rekao da će pri svakom sljedećm napadu sirijska vojska koristiti pravo samoobrane i može gađati Međunarodnu zračnu luku “Ben Gurion” u Tel Avivu.

Jučer je sirijska vojska izjavila da imaju veliki kapacitet koji joj omogućava da dosegne bilo koji cilj na čitavom području Izraela.

“Naši strateški projektili mogu doseći bilo koji cilj na područjima okupiranim od strane Izraela”, rekao je Reza Shariqi, bivši general sirijske vojske. Podsjetimo da Sirija ne priznaje takozvanu “Državu Izrael” i za Damask je teritorij kojeg pod kontrolom drži izraelski režim okupirana područja Palestine.

U intervjuu za rusku tiskovnu agenciju Sputnik na arapskom jeziku, general Shariqi je naglasio kako navođene rakete iz Sirije imaju velike sposobnosti i doslovno mogu “preplaviti” proturaketni sustav izraelskog režima “Iron Dome”.

“Logično, mi smo pohranili svoje projektile na tajnim mjestima kako bi ih zaštitili od mogućih izraelskih napada”, dodaje bivši general sirijske vojske.

Te izjave dolaze nakon što je sirijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima dr. Bashar Jaafari u prošli utorak upozorio kako Damask neće sjediti besposleno i odgovorit će napadom na zračnu luku Ben Gurion južno od Tel Aviva, ako izraelski režim ponovno napadne Siriju.

Nakon njegove izjave je izraelska je vojska rasporedila bateriju protuzračnog sustava “Iron Dome” u gradskom području Tel Aviva.

Sirijska vlada je više puta osudila “imunitet” kojeg Izraelu pružaju SAD i nekoliko drugih država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a izraelski režim koristi takvu povlasticu za provođenje zračnih i topničkih napada na sirijske teritorije, a da ne mora računati na posljedice svojih nezakonitih i smrtonosnih napada.

Hezbollah također ima dovoljno resursa za “kišu projektila” nad Izraelom

Iranski balistički projektili

Oglasio se i libanonski pokret otpora Hezbollah, koji ima “dovoljno” precizno navođenih raketa, kaže njegov vođa Sayed Hasan Nasrallah.

“Hezbollah ima precizno navođene rakete i ima ih dovoljno”, izjavio je generalni tajnik Hezbolaha Nasrallah u intervjuu za libanonski Al-Mayadeen u subotu.

Iako je odbio otkriti detalje, kao što je broj ili domet Hezbolahovih preciznih raketa, izjavio je da će pokret gađati bilo koje mjesto koje smatra potrebnim.

Nakon što je rekao kako smatra da su napori izraelskog premijera Benjamina Netanyahua “beskorisni” kako bi spriječili Hezbollah da posjeduje te projektile, dodao je da ih pokret već ima i da će ih koristiti u svakom sukobu.

“Bojno polje u budućnosti će obuhvatiti sve palestinske teritorije okupirane od Izraela, a naši projektili mogu pogoditi bilo koji cilj u budućem ratu”, tvrdi Nasrallah.

Odbacujući rat protiv Libanona, glavni tajnik Hezbollaha je jasno dao do znanja kako će se svaku izraelsku operaciju velikog opsega smatrati proglašenjem rata i Izraelci će zažaliti zato što su sve opcije Hezbollaha “na stolu”.

U tom smislu, Nasrallah je izjavio da je moguće da Netanyahu griješi u pogledu Sirije ili Pojasa Gaze, jer ih napada prije izraelskih izbora kako bi ublažio optužbe za korupciju.

Tuneli Hezbollaha

municija rakete granate

Nasrallah je izraelsku vojnu operaciju “Štit sjevera” protiv tunela Hezbollaha u južnom Libanonu nazvao velikom medijskom propagandom i upozorio da ova operacija nije završila kako tvrde izraelske vlasti.

U tom kontekstu, podsjetio je da je Netanyahu ranije odbacio postojanje tih tunela, ali sada plaši izraelske doseljenike navedenom operacijom i koristi se Hezbollahom.

Za vođu Hezbollaha, kasno otkriće tunela ovog pokreta pokazuje neuspjeh izraelskih obavještajnih službi koje ih nisu mogle uočiti na vrijeme i kada su nečemu služili.

Ući ćemo u Galileju (Al-Yalil) kako i odakle želimo

Zapadni zid, Jerusalem

Nasrallah je također istaknuo kako uništavanje tunela Hezbollaha od strane Izraela i izgradnja zida u blizini libanonske granice neće spriječiti borce otpora da uđu u Al-Jalil, palestinsko ime za preimenovanu Galileju.

“Ako rat počne, odlučit ćemo hoćemo li ili nemo ući u Al-Jalil. Tada ćemo odlučiti kako ćemo ući; s kopna, iz neba ili, kako neki Libanonci kažu, na motociklima”, rekao je Nasrallah, smijući se.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
67 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Todorić
Gost
Todorić
1 godina prije

cim vi zabavljate narod,to veze nema sa relanoscu situacije na tom prostoru..svi oni su pod kontorlom,te njihove izjave su price za malu djecu,nesmiju prdnuti ako neodbiju od gazda naređenje.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  Todorić

Gazda
Tko je gazda?

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
1 godina prije
Reply to  Dub Miroslav

Pa Todoric 🙂

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Todorić

Sirija i Hezbollah imaju “kišu projektila”

koja će završiti u staro željezo

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Jedva čekaju izraelski cionisti da jedna raketa iz sirije doleti na izrael, onda slijedi luda kuća…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Nervoza je uzajamna meni se cini…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Erdogan danas izjavio: Zapadne zemlje su se borile protiv jedne teroristicke organizacije naoruzavajuci drugu?? pa je nastavio recima: uskoro cemo povratiti mir, stabilnost i bezbednost istocno od Eufrata,kao sto smo i druge regione stabilizovali?? pa je onda kritikovao Kurdske jedinice koje su dozvolie ISIS-u da se evakuise iz Rake.
Mislim da je Izrael mnogo manji problem od ovog pomahnitalog sultana…

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Riddick

Sve mi se čini da sultan i Izrael rade zajedno.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Madrid

Pa naravno da rade zajedno od pocetka rata i imaju isti cilj podelu Sirije, aneksiju okupiranih podrucja i jos po nesto…

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Riddick

Možda griješim ali u ovom sukobu jedino vjerujem Iranu. https://youtu.be/k8uFFOtZkbs

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Madrid

Odlican video, sve objasnjeno za dva minuta.
Irana se najvise plase definitivno, sa Rusima moze i da se saradjuje, ali Iran im je najveca i najozbiljnija pretnja.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

koji su naši ?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Naši su ti oni koji su sve i zakuhali.

Jozo Galić
Gost
Jozo Galić
1 godina prije

preimenovana Galileja je naša. Sa braćom iz Galicije, pretvorićemo pustinjetinu u plodna polja

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

Hesbolah nesumnjivo ima onoliko raketa raznih dometa (oko 130 000) koliko je onjavljeno. ali su te rakete skrivene u duboke rovove i tunele i trebalo bi vremena, da se sve to izvuče i postavi u borbeni položaj, i pripreme zalansiranje na Izrael! Pozivam se na priznatog stručnjaka porf. Milenkovića, koji je više puta u svojim izlaganjima spominjao HAARP metodu odkrivanja podzemnih objekata i Ameri su to podrućje u Libanonu, gdje Hesbolah skriva dvoje zalihe raketa, sigurno dobro pročešljali tim HAARP-om i podatke prenijeli Izraelcima, koji znači, dobro poznaju sve te lokacije! Munjevitom kopneno zračnom invazijom i obuhvatnim manevrima, to područje bi u kratkom vremenskom roku bilo preplavljeno izraelskim vojnim jedinicama i Hesbolahovcima bi teško pošlo z a rukom izvući i ispaliti veći broj njihovih raketa. Istovremeno bi izrael kopnenim trupama uz veliki broj svojih tenkova (Izrael ih ima više od 3.500) i teških oklopnih transportera tipa “Namer” načinjenih na bazi tenka Merkava IV i zabio oklopni klin između Hesbolahovim jedinicama u Siriji i onih u Libanonu i tako neutralizirao snagu Hesbolaha! Tu Rusi ne bi mogli mnogo pomoći ( ako bi uopće i htjeli) Hesbolahovim jedinicama, a možda bi Izrael upao u Siriju s većim brojem kopnenih snaga i neutraliziraao Iranske pripadnike revolucionarne garde tzv QUADS i neutraliziranja PZO sirije, a to je tenkovima mnogo lakše učiniti nego avionima i raketama! Rusi u Siriji imaju relativno skromne snage oko 28 lovaca, nešto helikoptera manji broj vojne policije i specijalaca i vjerovatno ne bi učestvovali u bitkama! To bi vjerovatno iskoristila i NUSRA front i ti teroristi bi vjerovatno iskoristili gužvu i razširili teritorij na račun sirijske vlade! Nikad ne smijemo podcjeniti snagu izraelske vojske i oni bi sigurno radili po sličnom scenariju kakvog sam ovdje naveo. Rusi bi vjerovatno bili unaprijed obavješteni, ali ne prerano, da ne bi mogli to iskoristiti protiv Izraelaca. Mislim, da bi Izrael u vrlo kratkom roku, obračunao s Hezbolahom i Iranskom revolucionarnom gardom, a preko Rusa bi probao sirske tj Asadove snage odvratiti od ozbiljnijih akcija protiv izraelske vojske! Izraelske snage bi normalno, blokirale područje Gaze, za što im ne bi ni trebale neke velike sile, stotinjak tenkova i nešto pješadije uz potporu borbenih aviona i helikoptea bi bilo dovoljno!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Izrael je od 370 Qassad raketica, koje je prošlog novembra poslao Hamas uspeo , da sa Iron Domeom, anulira svega 100…Ostalo je padalo po Aškelonu, gdje je jedna osoba ubijena a više od 80 ranjeno.. Nakon toga Izrael je proglasio primirje… Tako, da nema potrebe da se lansira tisuče raketa odjednom…. Lepo u valovima po 200 a izmeđi i pokoja dalekometnija, koja ide prema važnim ciljevima…..

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Židovi koji su došli živjeti u izrael žele mir I žele živjeti u miru. U suprotnom njihov dolazak u Izrael nema svrhe.
Prošla su vremena kad su se židovi kupali I sunčali dok su njihove bombe od 5 t rušile stanbene zgrade u Gazi I ubijale civile.
Nije ugodno živjeti ako znaš da se nalaziš u dometu neprijateljskog oružja.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Fin scanario. Svi bi pili caj i gledali kako se izraelske trupe sire Libanom. A sta kad bi ih narod poceo gadjati kamenjem? Raspade se scenario.

Mani se fantazija, hamas ispali 400 granata i izraelci dignu bijelu zastavu, mole za prekid vatre.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Galus 92

@Galus

Opet pišeš gluposti.. pa što se ne sjećaš kako su prije par mjeseci zasuli izraelce sa nekih 400 raketa.. pa je izraelska PZO skinula samo nekih 100.

Da ti pomognem sa matematikom: skinuto je samo 25%!

Jel 25% neki superioran broj u tvojoj viziji obračuna između izraela i Hezbolaha?

Meni nije baš..

Pljuc!

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Bravo galuse,kaži im da je najbolje da padobranci skaču po sunčanom danu,jer ovi neče ni gledati u nebo kakvo je vrijeme,pa će iznenađenje biti potpuno

Belay
Gost
Belay
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Da ponovim po bezbroj puta.
Takva operacija zahtijeva dugotrajnu pripremu, treba dovuci tehniku sve te silne tenkove o kojima pricas, najmanje pet drugih vozila na svaki od tih tenkova, ljudstvo mobilizirati, dovuci na strategijska polazista. I ti zaista mislis da to niko nebi primijetio. Sad zamisli takvu grupaciju na tako malom prostoru kao sto je sjever Izraela. Ne trebaju ti visokoprecizne rakete dosta bi bile katjuse.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Belay

“treba dovuci tehniku sve te silne tenkove o kojima pricas”

rat između izraela i hezbolaha se neće voditi tenkovima

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije
Reply to  Šok

Ta tehnika je uglavnom već na terenu, budi bez brige i to što je na terenu je dovoljno za prvi udar i prvi ešalon, a rezerve se ubacuju kasnije, da bi se osigurali početni uspjesi! Izrael može mobilizirati vojsku od 400000 vojnika u roku od 48 sati! Oni to svakako neć učiniti prije novih prlamentarnih izbora, koji nisu tako daleko, a kad i ako Netanyahu pobjedi na izborima, rat je neizbježan!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Kao i 2006- ste?

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Želje moje pusti snovi,reče Selma Bajrami ?.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije
Reply to  Galus 92

lupetas gluposti

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Možete mislit dragi kolega kako bi to lako išlo Izrael bi izvršio agresiju na 3 ili 4 države ili pokrajine a ovi bi mirno sjedili jeli datulje i gledali turske sapunice. al hvala vam i svaka čast na trudu lijepo ste obrazložili plan

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro, zašto Nasrallah govori i ponavlja da će se sljedeće bitke voditi na teritoriju okupiranje Palestine, odnosno Izraela? Pa logično – da se izraelskoj vojsci onemogući korištenje nuk. arsenala. Ostaje im jedino da gađaju civile u Bejrutu i Damasku. Kako Izrael može gađati nuklearnim projektilima gerilu ili taktičke bojne na “svom” teritoriju, ako upadnu iz više desetaka pravaca? Nisam završio vojnu akademiju, ali smatram da je to nemoguće da ne pobiju i židovske doseljenike koji žive tamo i kontaminiraju sve veće gradove na sjeverozapadu i sjeveru Izraela. ne lupeta Nasrallah bez veze.

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

Obračunao se je Izrael i sa mnogo jačim protivnicima nego što su Hesbolah i Hamas! Treba samo pričekati malo i vidjeti, što će se dogoditi! Zašto Izrael ima najjaču vojsku na bliskom istoku, sa više od 4000 bojnih tenkova i skoro 400 borbenih aviona!? Kad se sve to jednom stavi u pokret, letjet će perje! A to što trubite o tih 4oo Qasam raketica! Izrael je pristao na primirje na molbu Egipta U prijašnjim sukobima sa Hamasom, bilo je na Izrael ispaljeno i preko 1000 raketa, ali sve što je bilo opasnio za Izrael bilo je srušeno, a za one rakete za koje radar pokaže da padaju na pusto područje, izraelci ne pucaju!
PS Izrael je nekoliko puta porazio cjelokupnu arapsku oružanu silu, a svi su mislili sad je Izrael gotov a on ih izbrisao kao prašinu! Još jednom, Izrael ima najjaču vojsku na bliskom istoku i zna kako je upotrijebiti! A za ono što brblja taj”Nasrala” biće tako nekako: Što je nasrala, to će i pojesti i ne može biti nikako drugačije!

Joža
Gost
Joža
1 godina prije
Reply to  Galus 92

Možda da naštancaju 12000 tenkova i 1200 borbenih aviona, ako s 4000 tenkova i 400 aviona puše od drugorazrednih Hezbollahovih postrojbi…

Juxel
Gost
Juxel
1 godina prije

Jedno je sigurno ( a to i Izrael i USA potvrduju ) da Nasrallah nikada ne govori a da u tom govoru nema istine i samo istine. Ako kaze da ce Hezbollah uci na okupiranu palestinsku zemlju onda mu treba , apsolutno, vjerovati.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Juxel

“Hezbollah uci na okupiranu palestinsku zemlju”

samo u crtanim filmovima

Juxel
Gost
Juxel
1 godina prije
Reply to  Šok

Zivi bili pa vidjeli. Smeta li vam to Hezbollah, Pazdarani…ili ste samo ljubitelj cionista i vehabija ?

Juxel
Gost
Juxel
1 godina prije
Reply to  Šok

Hoce sokicu , hoce, i te kako. Na tvoju zalost , svjedocit ces nestanku svjetske rak-rane.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Juxel

“Hezbollah, Pazdarani, svjedocit ces nestanku …”

kada budu jači od rusije i usa,
što znači na sveto nigdarjevo

wasbewill
Gost
wasbewill
1 godina prije

Ehhh..nećemo li dočekati da i apartheid cioniste neko kazni. Glavno zlo modernog vremena.

Agresor
Gost
Agresor
1 godina prije

I koji je smisao te izjave bili PRO rusi,sirijanci,izrajelci ili amerikanci. Ne prijetis, samo upozoravas pred vijece sigurnosti un itd da imas papir e onda misko lijepo se za to vrijeme spremis i prvo golansku visoravan rjesis pa u istom danu okupirano palestinsko podrucje ca 10.000projektila u 60min. Preplavis obranu. Plus zauzimanje golanske visoravni nitko ne moze osporiti ni da 30.000projektila bude u 30min jer je to de-facto Sirijski teritorij. Ali od toga jos nista dok sjeverni i juzni teritorij nije savladan. Bez obzira na sve pro rus ili pro amer . Sirija se mora kao i cijela ruska federacija mora dobro utvrditi pokriti

Agresor
Gost
Agresor
1 godina prije
Reply to  Agresor

Ruski je problem Sibir ne moze se osloniti na kinu kao.dtabolnog partnera kad isti ima pik na iste.resurse mora balansirati biti podjednako dobra s japanom pakistanom indijom. Ne smiju puno istupiti. Svi imaju pohlepne i velike apetite.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Agresor

Ne znam da li si primjetio,ali rusi ni sa kime nemaju problema,a to što drugi imaju,neka krenu i kako kaže putin,zabiju zastavu

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Izrael vodi politiku koja vodi u propast cijele im države. Izrael je ISIS.
Pad USA deep State biti će i kraj Izraela kakav je danas.
Turska i Iran će biti presudni igrači u razmontiravanju tog bolesnog sistema koji prijeti svjetskoj sigurnosti.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

Turska i Iran su jake države, ali za savladat američku ‘duboku državu’ neznam baš.
Tim prije što je to fluidna tvorevina, k tome, i zmajske prirode, odsječeš jednu glavu, narastu druge dvije.
Osnove su odnosi tajnih službi s tim konstruktom, te financijske globalne elite i drugih elita.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

” Vođa Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah osporio je svjetske obavještajne službe, posebice Izraelce, koji ga prate satima, tijekom tri sata uživo u intervjuu s televizijom al-Mayadeen u subotu. Nasrallah je pokazao da ima tehničku sposobnost emitirati uživo za to vrijeme bez straha da će biti lociran. Što je još važnije, Nasrallah je pokazao sposobnost primanja elektroničkih poruka putem internetske veze u njegovoj blizini, što mu je omogućilo da postavlja pitanja i dobiva najnovije vijesti iz cijelog svijeta. To je jasan pokazatelj da Nasrallah vjeruje u tehničku kompetenciju Hezbollaha, sposobnu ometati bilo koji signal presretanja i dovoljno učinkovit da slijepi bilo koju lokalnu ili međunarodnu obavještajnu službu koja ga pokušava pronaći.

Čini se da Hezbollah uživa u elektroničkim sposobnostima koje su superiorne onima mnogih Bliskog istoka i drugih zemalja. Ono što je neobično je da je Nasrallah prikazao ove sposobnosti, on line, desetinama tisuća ljudi koji su gledali intervju.

Elektronska sposobnost Hezbollaha nije nova: Izrael je pokušao fizički presresti njegove optičke fiksne linije i elektronički presresti mobilne telefone mnogih časnika i vođa. Doista, izraelska sposobnost presretanja omogućila je, u prošlosti, izraelskoj vojsci da upadne u telefonsku mrežu Hezbollaha, izlažući mrežu pauka i dovela do uništenja stotina kuća, ureda i baza Hezbollaha tijekom rata 2006. godine.

Nije tajna da presretanjem jednog mobilnog telefona moguće identificirati druge mobilne telefone na istom mjestu i stvoriti zapisnik IMEI telefona čak i ako korisnik promijeni SIM karticu, ali zadrži isti mobilni telefon.

Hezbolah je prepoznao pogrešku svojih članova i izdao ozbiljno upozorenje svim članovima ili liderima koji ih sprečavaju da nose mobitel na poslu. Nepridržavanje tih uputa uzrokovalo je mnogo uništenja koje je Hezbollah pretrpio u ratu 2006. godine.

U isto vrijeme, Hezbollah je mogao koristiti istu dostupnu tehnologiju za presretanje i hvatanje špijuna. Godine 2006. Hezbollah je zaskočio izraelske snage za specijalne operacije (SOF) stvaranjem lažnog traga o prisutnosti jednog od njihovih najtraženijih i najviših čelnika u al-Rasoul al-A’zamu, na putu za zračnu luku Beirut. Jedan od prisutnih otkrio je u posljednjem trenutku plan koji je mogao dovesti do ubijanja i hapšenja mnogih vojnika SOF-a. Isti špijun pao je u svoju zamku, nekoliko godina kasnije, zbog zloupotrebe mobitela. Hezbollah je presreo SIM karticu s kojom je kontaktirao Izrael kada ju je pogreškom umetnuo u svoj libanonski telefon. Trebalo mu je vrlo malo vremena da shvati svoju pogrešku, ali ne dovoljno da pobjegne u Izrael. Sposobnost Hezbollaha pomogla je u hapšenju mnogih špijuna od kojih neki nisu bili otvoreno izloženi.

Daleko od toga da se skriva pod zemljom – kako ga je izraelska propaganda pokušavala prikazati godinama nakon rata iz 2006. – Sayyed Nasrallah govorio je vrlo pouzdano u elegantnom stanu. Zapravo, Sayyed Nasrallah susreće se s lokalnim političarima, regionalnim dužnosnicima i drugim čelnicima Hezbollaha u raznim stanovima u Bejrutu, nikad istim. Ovo je još jedan pokazatelj njegovih čestih pokreta, sigurnosne procedure u skladu s figurom njegova stasa na najtraženijoj listi mnogih zemalja, uključujući bliskoistočne i europske koji surađuju s Izraelom i SAD-om.

Nasrallahov profesionalni tim za sigurnost slobodno ga pokreće unutar Libanona i inozemstva; putuje između Bejruta i Damaska ​​jednim dugim, prometnim putem kako bi susreo predsjednika Bashara al-Assada. Nasrallah ima tim za elektroničke medije koji mu pruža sve najnovije vijesti na licu mjesta i nastavak svih novina i medija koji objavljuju informacije ili članke vezane za Bliski istok.

Čini se da se elektroničke sposobnosti Hezbollaha stalno ažuriraju u skladu s najnovijom tehnologijom i sigurnosnim mjerama potrebnim za suočavanje s njegovim neprijateljima i zaštititi njegove vođe i vojne sposobnosti. Bitka između Izraela i Hezbolaha nije samo vojna, nego i bitka inteligencije i tehnologije.”

Elijah J.Magnier

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Kažun

Elijah je jedan od jačih poznavaoca BL.Istoka a posebno Libanona i Hezbolaha… Trenutno piše knjigu o Hezbolahu a bio je i dosta dobar reporter iz drugih žarišta tako među drugim i iz rata u BIH…Osobno ga pratim več duže i dosta redovno…

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur,tako je,osim toga Nasrallah je pametan i odmjeren čovjek ,njegove riječi imaju težinu.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije

Izgleda da su u zadnjih 5-6 godina svi osim Izraela napredovali i usavrsili taktike ratovanja. Izrael koji se konstantno naoruzava i usavrsava zadnjih 50 godina sad je jednostavno poražen i oslabljen jer eto tako neki kažu..

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Da li ima netko na ovoj stranici s kim bi se moglo ozbiljno lamentirati o ovoj temi. Svi dosad objavljeni komentari su prilično plitiki i nastali temeljem osobnih simpatija ili animoziteta prema nekoj od strana. Jasno mi je da svatko ima pravo iznesti svoje mišljenje, ako ne vrijeđa nikoga, ali zar stvarno nema nitko tko bi malo ozbiljnije prokomentirao jednu ovako ozbiljnu temu. Skoro sam se i sam uhvatio u ovu mrežu te sam htio napisati da je ipak moj tata naj jači

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

Nije, moj je. Što god ti pisao.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Ivo

Vidi momčino….svaki normalan čovjek se stavlja na stranu sirijskog naroda i njihovih saveznika među kojima je i Hezbolah.Samo plaćenički trolovi ,psihopate i oni naivni zadojeni cionističkom propagandom navijaju za one druge tj.najveće zlo i ljudski otpad nakupljen širom arapskog svijeta i u siromašnim predgrađima Brisela,Marseja,Pariza ,Balkana itd.Sa takvima nema suvisle rasprave.Nije ovdje riječ o tatama i njihovim altakama nego o borbi za goli opstanak naroda.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Odgovor ne ide tebi @Ivo nego ovome Astri iznad tvoga komentara pošto je on vidim ” najpametniji” među nama.??

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Hvala!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Tadmur Palmirovic, kao prvo hvala na komplimentu u komentaru ispod. Kao drugo, večinski sirijski narod su suniti. Predsjednik Asad je pripadnik malog šiitskog naroda, Aluiti. Iran je večinski šitski. E sad momčino ti pogodi čija je milicija Hezbolah. Bravo, šiitska. Pa ti sad meni reci koga ti braniš. Zašto je uopće izbio sukob u Siriji. Ha, suniti se pobunili protiv diktature Asada i manjinskog šiitskog naroda. E moja momčino, a sad ti budi normalan i opredijeli se za stranu. Ako si zainteresiran za detalje rata, kaži. Čekaj malo momčino, pa Rusi pomažu Asada. Mogu zaključiti da su protiv večinskog sunitskog naroda. I na kraju. Da u pravu si, s takvima stvarno nema rasprave.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Šta dodati na ove ” umotvorine “”..?Ništa.Vrati se na indeks.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ne, vrati se na onaj komentar s smajlićima pa češ vidjeti koliko si bio u pravu.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  ad astra

Kakav tenkre, hahah… Njemu je Index plafon

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  ad astra

Na te karte su igrali na Balkanu 90- ih. Ono, manjine, religija.
Ipak, danas je drugo vrijeme i Sirijci malo pametniji od Balkanaca.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  ad astra

I ti bi ozbiljno diskutirao…. Brate mili, šta sve mgu, da pročitam…. Suniti su narod…..Da nisu i pravoslavci onda narod…

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Večinski sirijski narod su suniti, čitaj s razumijevanjem.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

molim ne hraniti ovog ignoranta astru

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Pajo

Pajo, “molim ne komunicirati s onima koji ne razmišljaju kao mi.” Polemizirajmo s istomišljnicima. A ako nam netko kaže nešto što nam ne odgovara, ignorirajte ga. I na kraju kakav sam ja to ignorant. Malo se.gađamo stranim.riječima ali nam ne ide. E moj Pajo, istomišljenici ostali u SKJ.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Nisu Aluiti, već Aleviti, tikvane. To nije narod, već jedna konfesija, jedan vjerski pravac u Islamu. Ja znam više Turaka koji su Aleviti. Jesu li oni pripadnici istog naroda kao i Assad? Obrazuj se malo, tikvane.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Bruno

Aluiti na hrvatskom jeziku.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Bruno

Ej Bruno, stvarno si nepristojan. A kao drugo, nitko nije govorio o Aluitima u Turskoj. Asad je Aluit, a večina Sirijaca su suniti. Namjerno sam izbacio riječ narod da te ne zbunim. Nije tema definicija vjerskoh skupina.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Sta se čeka s zauzimanjem Idiba i Golanske visoravni. Ako već trebaju po nekome tući neka udaraju po svome teritoriju u kojem su teroristi i nikakvih osuda međunarodne zajednice nece biti.
Neka zauzmu 50% strateškog jezero na Golanu i druga politika ce se igrati.

Političko i strateško značenje Golanske visoravni prelazi njezinu veličinu – visoravan se prostire na 1800 četvornih kilometara, od čega je spornih 1200 četvornih kilometara, što je otprilike veličina Krapinsko-zagorske županije. To je područje bogato vodom u inače vrlo suhoj regiji.

Zemlja na Golanu je vrlo plodna te se koristi za uzgoj vinove loze, povrća i stoke. Na Golanu se nalazi i jedino izraelsko skijalište na Brdu Hermon. Na Golanu živi oko 40 000 stanovnika, od toga 20 tisuća židovskih doseljenika, većinom iz bivšeg Sovjetskog Saveza te Druza, a sa sirijske strane oko 20 tisuća Druza.

Izrael od 2005. dozvoljava Druzima da svake godine u Siriju izvezu oko 11 000 tona jabuka, što je prva ikada ostvarena trgovina između Izraela i Sirije.

Sirija svaku mogućnost mirovnih pregovora s Izraelom uvjetuje povratom Golanske visoravni. Izrael je načelno prihvatio ideju povrata zemlje za mir, ali glavna prepreka leži u tome što Sirija želi da se Izrael u potpunosti povuče na granice od prije rata 1967. godine, što bi Damasku omogućilo kontrolu istočne obale Galilejskog jezera, koji je glavni izraelski izvor svježe vode.

Izrael želi zadržati kontrolu nad Galilejskim jezerom te tvrdi da je granica locirana nekoliko stotina metara istočno od obale jezera.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Aga

Zanimljivo da, nakon sto je Izrael anektirao Golan di su do aneksije zivjeli uglavnom Druzi i nesto malo Alavita, nekoliko godina kasnije im je Izrael ponudio svoje drzavljanstvo. Svi Druzi su odbili, zadrzali su Sirijsko, vecina Alavita je prihvatilo Izraelsko.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik