Sirija: Teroristička enklava u Hami više ne postoji (VIDEO-FOTO)

Deir Zora vojnici
21 komentar

U četvrtak, 8. veljače, jedinice sirijske vojske i savezničkih snaga su nastavili svoju ofenzivu na sjeveroistoku pokrajine Hama protiv terorista “Islamske države”. Uz podršku topništva, višecijevnih raketnih sustava i sirijskog zrakoplovstva, vladine snage su uspjele osloboditi više od 10 sela već u prvoj polovici dana.

Gotovo svi izvori govore o slabom otporu terorista, što potvrđuje slabo stanje u kojem se nalaze militanti terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i poraženog bivšeg “kalifata”.

ISIL je pokušao držati djelić teritorija na istoku enklave, ali ga nije mogao sačuvati. 8. veljače poslijepodne je sirijska vojska uspjela osloboditi sva područja i teroristi su ostali u malom trokutu u kojem drže još tri sela.

Tri sela, ali malo veće pustinjsko područje drži i Hayat Tahrir Al-Sham, na istoku bivše terorističke enklave, ali je malo vjerojatno da će uspjeti zadržati položaje.

Teroristi “Islamske države” nisu pokazali nikakav ozbiljan otpor. Glavna jedinica skupine je zauzela obrambene položaje u području sela Soruj, ali je navečer bila blokirana sa svih strana na udaljenosti ne većoj od 3 km.

Islamistički izvori navode kako je veliki dio terorista jednostavno napustio pokrajinu Hama u noći sa 7. na 8. veljače. Jedni izvori tvrde da su se manje terorističke skupine probijale do Idliba, dok drugi navode kako su kroz pustinju krenuli prema istoku i iračkoj granici.

hama
FOTO – Područje koje je bilo veliko 1100 km2 u kojem ISIL sada drži još nekoliko manjih sela

VIDEO – Ofenziva sirijske vojske i napušteni položaji terorista u čišćenju kotla u sjeverozapadnoj Hami i južno od Aleppa

https://www.youtube.com/watch?v=zZfbCJ3sqJ4

https://www.youtube.com/watch?v=fKuix0r_X48

Što se tiče jučerašnjeg američkog napada na provladine milicije u području Deir Ez-Zora, južno od Eufrata, nema nikakvih informacija i sve je na razini nagađanja.

Neki izvori tvrde kako su Rusija i SAD dogovorili demarkacijsku liniju koja dijeli Kurde i američke snage od sirijske vojske i saveznika, među kojima su i ruski savjetnici, a sve sile koje prekrše liniju će biti bombardirane od američkog ili ruskog zrakoplovstva. Ovu vijest treba uzeti s rezervom, obzirom da dolazi od propagandnog izvora na Twitteru “Syrian Civil War Map”.

hama sirija
FOTO – Navodna demarkacijska linija u Siriji između Kurda i američkih snaga sjeverno od Eufrata i Rusije i sirijske vojske, a sve sile koje je prekrše bit će bombardirane od američkog ili ruskog zrakoplovstva

 

 

HezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rokokoko
6 godine prije

Libanon otvara svoje luke za rusku flotu,a za uzvrat ce Rusi trenirati libanonsku vojsku.Losa vijest za Izrael i njihove ekspanzionisticke planove oko energetskih resursa blizu libanonskih voda,koje su vec poceli svojatati.

Kažun
6 godine prije

Gadno zakuhalo u DEZ ?

Petar Veliki
6 godine prije

Kako izgleda demarkacijska cona je stvarno dogovorena ali ta ide strašno na štetu Turcima koji bi tu preko noči dobili Kurdistan. Da li če to Turci na ovoj strani i Iran na onoj strani dozvolit tek je da se vidi. Ja strašno sumnjam u to ali sve je moguče. 🙂

fenix
6 godine prije

Izgleda da su Kurdi pokrenuli masovnu ofenzivu na Saa kod Deira cak su zauzeli in neka sela. Neznam koliko je to istinito ali Francuzi i Amerikanci najavljuju zracne udare na Saa. Izgleda da je doslo vrijeme da se obracuna i sa zutima.

marko
6 godine prije

prema vijestima farsa od izvora na terenu osim plemenskih boraca među poginulima su i tri pripadnika hezbollaha i nekoliko ruskih plaćenika

palermo
6 godine prije

Ovo je područje praktično već bilo ispražnjeno od ISIL-a, tako da i priče da se stalo sa oslobađanjem Idliba jer su eto crnci SAA za leđima padaju u vodu. YPG je dogovorio predaju naftnih polja SAA, ali očito su Rusi nešto drugo dogovorili sa Sotonom. Po ovoj demarkacijskoj liniji, naravno to je trenutno razgraničenje na terenu, Sirija ostaje i bez brane Tabqa, i bez naftnih i plinskih polja, napdat će ih i Izraelci, i Turci i Ameri kadgod se sjete… Koja je uopće svrha opstanka Sirije? Mogu ključ u bravu. Btw. gdje su tu uopće, osim samog sjevera, Kurdi živjeli prije rata?
Prošli mjesec kada su Rusi povukli dio snaga iz svojih baza slavodobitno su praktično proglasili kraj rata, jer se “delalo ispod stola” sa Erdom, Trumpo, Satanyahuom…
Assada se ionako ništa ne pita. Ne bu dobro.

Laki Topalović
6 godine prije

Dan prije napada je Putin rekao kako nema namjeru skoro sastajati se s Erdoganom i Rohanijem u trilateralnom formatu, jer će posao odraditi ministri vanjskih poslova. Nakon napada je odmah priopćeno kako se priprema hitan sastanak Putin, Erdogan, Rohani u Istanbulu

maus
6 godine prije

Fascinanto kao da je vjecnost prosla od proglasenja kalifata slanja oruzja zapada borcima za slobodu egzekutorima preko cia logistike i PR oglasavanja.

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Je sapunica. Je da scenaristi upokoje neke likove i izmišljaju nove zaplete, ali je činjenica da serija ide svom kraju. A i on je predvidljiv, iako ga scenaristi još nisu finalizirali.

Ivo
6 godine prije

U Siriji se sad i Rusi i anglozionisti natječu tko će na svoju stranu pridobiti erdogana, on odlučuje o daljnjem razvoju situacije i potezima koje će obje strane potom morati poduzimati. Za nadati se da će Putin uspjeti u tome da ga zadrži na pravoj strani, no to nije apsolutno sigurno, iako je vjerovatno. Zaheb je što Rusi moraju pridobiti turke na svoju stranu, i istovremeno im ne dati da se razmašu po Siriji, anektiraju dijelove uz granicu i Idlib za sebe i slično, o čemu erdo slini cijelo vrijeme. No svejedno bi se kladio na to da će Rusi uspjeti na kraju. Ameri si ne mogu priuštiti da bombaju turke i ruše im avione, to je sigurno. Jedina nevolja bi bila da ameri uspiju pridobiti erdogana nekim poluobećanjima i obrlatiti ga kao i Gadaffija, mada ovaj nije naivan, a i jedan pokušaj atentata mu je valjda dosta. S druge… Čitaj više »

mmm
6 godine prije

lako je udarat po isilu i izigravat silu, gdje su sada rusi, ameri se hvale kako su im pobili ljudi (130 samo iz wagnera) a rusi po obicaju salju pisma upozorenja.

victory
6 godine prije

Može li mi netko objasniti zašto se u tekstu Syrian civil war map naziva “propagandim izvorom”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI