Sjeverna Koreja razvija posve nove tehnologije za alternativne izvore energije

elektrana
15 komentara

Izgubivši pristup dizelskom gorivu i benzinu zbog međunarodnih sankcija, Pjongjang je počeo provoditi novu energetsku strategiju usmjerenu na razvoj alternativnih izvora energije, izvještava CNBC. Prema kanalu, Sjeverna Koreja, uz pomoć Kine i Rusije, naravno, razvija metode za preradu ugljena u tekuće gorivo, a također planira izgraditi elektrane koje će koristiti gibanje vode zbog plime i oseke.

Suočeni s unutarnjom krizom uzrokovanom međunarodnim sankcijama, koja je posebno teško pogodila energetski sektor zemlje, čelnici Sjeverne Koreje počeli su razvijati alternativnu energiju, izvijestio je CNBC.

Kako izvještava kanal, pozivajući se na američke stručnjake, nova energetska strategija Pjongjanga uključuje razvoj metoda pretvaranja ugljena u sintetičko gorivo za zamjenu benzina i dizelskog goriva, koja je zemlja izgubila zbog ekonomskih mjera koje je Sjevernoj Koreji nametnuo UN.

Prema američkom kanalu, Sjeverna Koreja ima značajne rezerve ugljena, ali zemlji nedostaju znanja i vještine za uvođenje novih tehnologija za njegovu i stoga su se sjevernokorejski inženjeri obučili u Kini i Rusiji.

Drugi potencijalni izvor energije za sjevernokorejsko gospodarstvo su plime i oseke na zapadnoj obali zemlje, gdje su geografske karakteristike pogodne za izgradnju elektrana koje bi se pokretale plimnim valovima, prenosi CNBC.

Međutim, kao što su primijetili američki analitičari, za izgradnju takvih elektrana je potrebna velika količina cementa, koji Sjevernoj Koreji navodno nedostaje.

Nije nerazumno pretpostaviti da je Sjeverna Koreja u stanju razviti alternativnu energiju za cijeli energetski sustav zemlje, kao i potrebnu infrastrukturu u cjelini, koja je vrlo stara. Američki kanal tvrdi da se Pjongjang mora nositi s problemom da prehrani  svojih 25 milijuna stanovnika, zbog čega je bio prisiljen zatvoriti oči na rastuće tržišne aktivnosti stanovništva.

Istodobno, prema američkim stručnjacima, Sjeverna Koreja ima dobre šanse da poveća svoj kapacitet u smislu hidroenergetskog inženjeringa i razvoja sintetičkog goriva na bazi ugljena, čak i ako bude potrebno puno vremena.

Kao što je naglašeno u članku, infrastruktura Sjeverne Koreje općenito, a posebno njezin energetski sektor, može imati koristi od suradnje s Južnom Korejom. Južnokorejsko vodstvo već je izrazilo interes za gospodarsku suradnju sa Sjeverom Korejom i izjavilo da je spremno pomoći Pjongjangu u rješavanju problema s proizvodnjom i distribucijom električne energije.

Prema analitičarima, Seul već dugo čeka “proboj” koji će mu omogućiti da započne val ekonomskih kontakata sa Sjevernom Korejom , a taj prodor može biti energija.

Energijaobnovljivi izvori energijePjongjang
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

foto penali iz kine
vodena energija hidrocentrale
i nuklearke
ako uspiju razviti torijevske reaktore eto veselja
za svekoliko pučanstvo

Majk Majers
5 godine prije

Uh,alternativa nafti. Srića imaju nuklearke,ina će bi im uveli demokraciju

Stjepan
5 godine prije

Znači da, bez obzira na sankcije, ima još dosta mogučnosti za razvoj i polako kretanje prema ujedinjenju što je vjerovatno ne zaustavljivo …

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ufff pa do sad sam citao kako jedu jedni druge jer nemaju hrane, kad ono sve neki neboderi, odrziva energija i oruzije zbog koje FEDovci nesmeju da pridu blizu!

mane
5 godine prije

Za par desetina godina Koreja ce se ujediniti. Spoj tehnologije j. korenje i naoružanja severne, stvori e jednu ozbiljnu i nezavisnu zemlju na svetskom nivou. Politici sistem ce se naci na pola puta,sa demokratijom je ionako vec zavrseno

Miki maus
5 godine prije

Sjeverna Koreja , sto se tice njenog opstanka, najsigurnija na svijetu. Neznas kome je veci interes njenog opstanka, dali Kini,US, Japanu, pa i Rusiji. Svima osim Juznoj Koreje, a njih itako nepita nitko nista. Siguran sam da bi US prva dala S Koreji svu pomoc koju treba da opstane, ako bi dosao u pitanje njen opstanak. Toga je svijesna i S Koreja. Ujedinjenjem ( do kojega ce doci kad-tad) svi gube osim Korejaca. Mislite da bi se ujedinjena Koreja odrekla nuksa iz S Koreje? Mos’ misliti, pa nisu Korejci Slaveni. Ujedinjena Koreja nikom nedgovara, osim Korejcima, jasno. Japan bi dobio nocnu moru ujedinjenjem Koreje, Kina isto, a US nebi imala sta traziti vise u ujedinjenoj Koreje(nuksi!). Jedno je lajanje politicara i medija, a drugo je realnost i geopolitika. Neznam kako zive u S Koreji, ali sigurno ni blizu onako lose kao sto pisu mediji na Zapadu. Jednostavno, drustvo kakvim ga… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Sjevernokorejski čelnici bi se trebali ugledati na Kinu kako je ona riješila svoju industrijsku inferiornost. Sada im amer može stavit soli na rep.

nessy
5 godine prije

Njemacka je tokom, a posebno krajem II svjetskog rata proizvodila, u velikim kolicinama sinteticki benzin za Luftwaffe. Tehnologiju su, navodno, dobili od Amerikanaca, jos prije rata. Osnovna sirovina je ugljen, a dobijeno gorivo je visoke kvalitete. Sto se tice slozenosti procesa, ako su to Njemci radili jos krajem tridesetih proslog stoljeca, sumnjam da je to problem S. Koreji danas.

Etika
5 godine prije

Bas nista inovatino nema u navedenim tehnologijama. Uisitnu los clanak za logicno.com! Sintaticka goriva se koriste i proizvode diljem svijeta vec desetljecima, a energija plime i oseke takoder nije izum Sjevene Koreje, tako da sam naslov clanka ne drzi vodu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI