fbpx

Sjeverna Koreja razvija posve nove tehnologije za alternativne izvore energije

elektrana

Izgubivši pristup dizelskom gorivu i benzinu zbog međunarodnih sankcija, Pjongjang je počeo provoditi novu energetsku strategiju usmjerenu na razvoj alternativnih izvora energije, izvještava CNBC. Prema kanalu, Sjeverna Koreja, uz pomoć Kine i Rusije, naravno, razvija metode za preradu ugljena u tekuće gorivo, a također planira izgraditi elektrane koje će koristiti gibanje vode zbog plime i oseke.

Suočeni s unutarnjom krizom uzrokovanom međunarodnim sankcijama, koja je posebno teško pogodila energetski sektor zemlje, čelnici Sjeverne Koreje počeli su razvijati alternativnu energiju, izvijestio je CNBC.

Kako izvještava kanal, pozivajući se na američke stručnjake, nova energetska strategija Pjongjanga uključuje razvoj metoda pretvaranja ugljena u sintetičko gorivo za zamjenu benzina i dizelskog goriva, koja je zemlja izgubila zbog ekonomskih mjera koje je Sjevernoj Koreji nametnuo UN.

Prema američkom kanalu, Sjeverna Koreja ima značajne rezerve ugljena, ali zemlji nedostaju znanja i vještine za uvođenje novih tehnologija za njegovu i stoga su se sjevernokorejski inženjeri obučili u Kini i Rusiji.

Drugi potencijalni izvor energije za sjevernokorejsko gospodarstvo su plime i oseke na zapadnoj obali zemlje, gdje su geografske karakteristike pogodne za izgradnju elektrana koje bi se pokretale plimnim valovima, prenosi CNBC.

Međutim, kao što su primijetili američki analitičari, za izgradnju takvih elektrana je potrebna velika količina cementa, koji Sjevernoj Koreji navodno nedostaje.

Nije nerazumno pretpostaviti da je Sjeverna Koreja u stanju razviti alternativnu energiju za cijeli energetski sustav zemlje, kao i potrebnu infrastrukturu u cjelini, koja je vrlo stara. Američki kanal tvrdi da se Pjongjang mora nositi s problemom da prehrani  svojih 25 milijuna stanovnika, zbog čega je bio prisiljen zatvoriti oči na rastuće tržišne aktivnosti stanovništva.

Istodobno, prema američkim stručnjacima, Sjeverna Koreja ima dobre šanse da poveća svoj kapacitet u smislu hidroenergetskog inženjeringa i razvoja sintetičkog goriva na bazi ugljena, čak i ako bude potrebno puno vremena.

Kao što je naglašeno u članku, infrastruktura Sjeverne Koreje općenito, a posebno njezin energetski sektor, može imati koristi od suradnje s Južnom Korejom. Južnokorejsko vodstvo već je izrazilo interes za gospodarsku suradnju sa Sjeverom Korejom i izjavilo da je spremno pomoći Pjongjangu u rješavanju problema s proizvodnjom i distribucijom električne energije.

Prema analitičarima, Seul već dugo čeka “proboj” koji će mu omogućiti da započne val ekonomskih kontakata sa Sjevernom Korejom , a taj prodor može biti energija.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

foto penali iz kine
vodena energija hidrocentrale
i nuklearke
ako uspiju razviti torijevske reaktore eto veselja
za svekoliko pučanstvo

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Nije mi jasno, dali sjevernokorejci posjeduju atomske reaktore vlastite proizvodnje, ili Ruske i Kineske!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

usa
westinghouse

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Uh,alternativa nafti. Srića imaju nuklearke,ina će bi im uveli demokraciju

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Znači da, bez obzira na sankcije, ima još dosta mogučnosti za razvoj i polako kretanje prema ujedinjenju što je vjerovatno ne zaustavljivo …

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ufff pa do sad sam citao kako jedu jedni druge jer nemaju hrane, kad ono sve neki neboderi, odrziva energija i oruzije zbog koje FEDovci nesmeju da pridu blizu!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A bilo je i par putopisa…Finci i još neki…ukratko, normalna zemlja.
Kao što su i o bivšoj državi štošta pisali…ili o ‘istočnom bloku. Iz mog iskustva i priča, Čehoslovačka i Mađarska – normalno, Poljska i Rumunjska, ipak lošije…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Nekidan sam gledao Ruski dokumentarni film o S. Koreji. Novinarka navodi da su prosjecne place 20-30 do 100$, ali kilogram rize kosta 1cent, tako da sumnjam da je itko gladan.

mane
Gost
mane
1 godina prije

Za par desetina godina Koreja ce se ujediniti. Spoj tehnologije j. korenje i naoružanja severne, stvori e jednu ozbiljnu i nezavisnu zemlju na svetskom nivou. Politici sistem ce se naci na pola puta,sa demokratijom je ionako vec zavrseno

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Sjeverna Koreja , sto se tice njenog opstanka, najsigurnija na svijetu. Neznas kome je veci interes njenog opstanka, dali Kini,US, Japanu, pa i Rusiji. Svima osim Juznoj Koreje, a njih itako nepita nitko nista. Siguran sam da bi US prva dala S Koreji svu pomoc koju treba da opstane, ako bi dosao u pitanje njen opstanak. Toga je svijesna i S Koreja. Ujedinjenjem ( do kojega ce doci kad-tad) svi gube osim Korejaca. Mislite da bi se ujedinjena Koreja odrekla nuksa iz S Koreje? Mos’ misliti, pa nisu Korejci Slaveni. Ujedinjena Koreja nikom nedgovara, osim Korejcima, jasno. Japan bi dobio nocnu moru ujedinjenjem Koreje, Kina isto, a US nebi imala sta traziti vise u ujedinjenoj Koreje(nuksi!). Jedno je lajanje politicara i medija, a drugo je realnost i geopolitika. Neznam kako zive u S Koreji, ali sigurno ni blizu onako lose kao sto pisu mediji na Zapadu. Jednostavno, drustvo kakvim ga opisuju mediji na Zapadu nije moguce, jer bi se takvo drustvo expresno dovelo u samoblokadu i samim tim slijedi slom istog.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Sjevernokorejski čelnici bi se trebali ugledati na Kinu kako je ona riješila svoju industrijsku inferiornost. Sada im amer može stavit soli na rep.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Njemacka je tokom, a posebno krajem II svjetskog rata proizvodila, u velikim kolicinama sinteticki benzin za Luftwaffe. Tehnologiju su, navodno, dobili od Amerikanaca, jos prije rata. Osnovna sirovina je ugljen, a dobijeno gorivo je visoke kvalitete. Sto se tice slozenosti procesa, ako su to Njemci radili jos krajem tridesetih proslog stoljeca, sumnjam da je to problem S. Koreji danas.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

El..Generator na americke lazi?

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Može se proizvesti bez problema taj sintetički benzin, ali to puno više košta nego kupiti prirodnu naftu i rafinirati je.

mpetak
Member
Etika
1 godina prije

Bas nista inovatino nema u navedenim tehnologijama. Uisitnu los clanak za logicno.com! Sintaticka goriva se koriste i proizvode diljem svijeta vec desetljecima, a energija plime i oseke takoder nije izum Sjevene Koreje, tako da sam naslov clanka ne drzi vodu!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x