Slavonski Brod: “Ovako se studenti hrane u privatnoj menzi” (Fotografije)

Studentska menza Strojarski fakultet - Slavonski Brod - Kobasica
39 komentara

Svi koji su studirali znaju koliko je osigurana prehrana, topli obrok ili kako mi to kažemo “nešto na kašiku” bitna stavka u životu svakog studenta. Nigdje hrana nije ukusna kao ona doma, ali u nijednom gradu se studenti ne vesele vikendu kada idu svojim kućama kao studenti iz Slavonskog Broda.

Studentski zbor Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu već dvije godine pokušava riješiti problem nekvalitetne prehrane u studentskoj menzi u Slavonskom Brodu koja je zapravo privatni objekt. Dosad su provedene tri peticije, nekoliko puta se razgovaralo s njenim vlasnikom, upućeni su prigovori nadležnim institucijama, no stanje se nije promijenilo.

Studenti se žale na polusirovu, hladnu, neukusnu hranu, ali i na higijenske uvjete.

Radnici ponekad nestručno rukuju s hranom u smislu da hranu diraju svojim rukama, diraju svoje tijelo, lice, glavu i nastave raditi u pripremi hrane bez pranja ruku. Nemaju adekvatnu opremu za rad, ne nose kape za glavu dok rade s hranom. Hrana je ponekad sirova, dosta puta nezačinjena i bezukusna i ponekad se u salati može pronaći crv i dlaka u hrani. Za desert su u velikom broju slučajeva desertne čokoladice koje koštaju oko 1 kune u trgovini, a vodi ih kao kolač za desert, vrlo rijetko bude i puding koji bude vodenast i neukusan.

Nakon mnogobrojnih razgovora s vlasnikom menze uvjeti su se poboljšali samo na način da je došlo do preuređenja menze, dok je ono glavno, hrana, ostalo isto. Budući da im je budžet oskudan, studenti su prisiljeni hraniti se u menzi. Međutim, za takvu hranu čak se ne nudi ni realna cijena.

Prema vlasniku menze problem je nastao u povećanju PDV-a sa 13 na 25 posto, te u obećanju ministarstva da će privatne menze uključiti u sustav javne nabave što još uvijek nisu napravili. On tvrdi da po porciji ima nekoliko kuna manju marginu zbog tih stvari. Također, on si ne može dopustiti odlazak u minuse kao što mogu državne menze koje se financiraju iz proračuna. Iako ovo opravdava dio problema i dalje je pružatelj usluge odgovoran za nehigijenske uvjete, sirovu hranu, te za obećanja koja je davao studentima, a nije ih ispunio.

Problemi sa kojima se bore studenti traju toliko dugo i toliko su se ukorijenili da kada je nekom studentu muka, ostali mu u šali kažu “jel to bio grah u menzi?” ili “eto ti kad jedeš u menzi“. A kada znamo da se u restoranu, koji je u vlasništvu iste osobe koja je pružatelj usluge u menzi, salmonelom otrovalo više desetaka osoba, onda ove šale dobivaju stvarnu podlogu.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/gradonacelnik-broda-otrovao-se-na-blagdanskom-domjenku-20101220/print

Nezadovoljstva su bila prisutna i prije, a od 2016. godine studenti u Slavonskom Brodu počeli su djelovati u vezi poboljšanja uvjeta u jedinoj menzi koju mogu posjećivati. Nereagiranje institucija dovelo je do očaja studenata, koji ne traže luksuz, već jednostavno zadovoljavajuće pripremljenu, kvalitetnu hranu i ljudske uvjete u menzi.

U iščekivanju odgovora, a kako bi potvrdili svoje tvrdnje, na Facebooku su objavili nimalo privlačne fotografije hrane, ali i osoblja koje ne nosi adekvatnu odjeću za rad u kuhinji. Osim toga, proveli su i anketu među studentima pa je u odgovorima dosta prigovora na ovaj studentski restoran.

Ovim statusom htjeli bismo upoznati javnost sa stanjem kvalitete prehrane u brodskoj menzi i ujedno pokazati vam što smo mi kao zbor proteklih godinu dana prikupljali podatke i mišljenja studenata o navedenoj menzi. Davatelj usluga u menzi je inače i vlasnik poznatog brodskog restorana Restoran Grozd Slavonski Brod. Dok u restoranu teče med i mlijeko, a po komentarima je hrana odlična, studentima u menzi serviraju se splačine, nedovoljno termički obrađena i često neukusna hrana.

U nastavku se nalaze rezultati velike ankete koju smo proveli u prosincu 2017. godine i komentari studenata na kvalitetu. U komentarima ove objave nalaze se fotografije hrane i ponude iz menze koje smo fotografirali.

Iako smo već slali prigovore nadležnim institucijama do danas nismo dobili odgovor. Pozivamo sve da podijelite našu objavu da informacije dođu do svih.

Studentska menza Strojarski fakulet - Slavonski Brod - Nedovoljno pečen ćevap
Studentska menza Strojarski fakulet – Slavonski Brod – Nedovoljno pečen ćevap

 

Studentska menza Strojarski fakultet - Slavonski Brod - Staklo u hrani
Studentska menza Strojarski fakultet – Slavonski Brod – Staklo u hrani

 

Studentska menza Strojarski fakultet - Slavonski Brod - Sendvić
Studentska menza Strojarski fakultet – Slavonski Brod – Sendvić

Izvor: Studentski

Slavonski BrodStrojarski fakultetStudentska meza
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

“Privatnoj menzi” ???????? Dakle, fakultet ima ugovor s “privatnom menzom”. Amen. Umjesto da se ide u korijen problema, a to je takozvano javno-privatno patnerstvo, ovdje se spominju posljedice. Džaba priča. Naravno da će privatna menza voditi isključivo račun o profitu. Nekad su se za vrijeme “režima” mladi tukli za bonove za fakultetske menze, kada su ih oni koji su bili “gospoda” prodavali bilo kome, jer nisu tamo jeli .

Laki Topalović
6 godine prije

A da ovo nije početak pobune i odcjepljenja, jer je i na Kosovu počelo sa studentskom menzom. Odma sve ispendrečit, ako je tako.

Har Megiddo
6 godine prije

Osnovno je pitanje šta rade sanitarne inspekcije sve ovo vrijeme i čiju zaštitu uživa vlasnik menze. Simptomatično je da ne postoji ni teoretska šansa da zbog ovakvih stvari iziđe na ulicu makar 1000 ljudi, a kamo li 50 tisuća, iako su izravno ugroženi život i zdravlje naše vlastite djece. Ali neka, imamo točno ono što zaslužujemo.

otpisani
6 godine prije

Mislim da tu nikakva politika ne pomaže.
Treba samo uhvatiti kuhara i natjerati da to pojede a gazdom pomesti kuhinju nakon što mu kosti omekšaju.

Moj_IQ170
6 godine prije

Ah kako ste vi smiješni.., dok god država uzima svojih 25% na trovanje studenata, njih nije briga šta ovi jedu i koliko će ih pocrkati od toga… Pa nije tu država zbog vas nego zbog sebe! Kada to shvatite, možda tek tada stanete na nulu da nešto promijenite, a dokle god se idiotski busate da je to vaša država, i da ćete ako treba dati i svoj život za pohlepne pljačkaške foteljaše.., idete i dalje rapidno u ambis dok vam djeca bježe u inostranstvo, i od vas ljigavaca roditelja, i od legaliziranih reketaša!

deniszločesti
6 godine prije

Htjeli ste kapitalizam , pa ga imate.

Brainstorm
6 godine prije

sto ne bojkotiraju? hrane se oni koji hoce. bar se sendvic moze napraviti kod kuce. nemaju taj obicaj? onda imaju previse novaca.
ja vidim zaposlene ljude da donose sendvice od kuce a oni studenti bez prihoda pa kupuju.

palermo
6 godine prije

Na Građevinskom u Zagrebu je također privatna menza i sigurno je bolja u odnosu na SC ili Cvjetno. Navodno je najbolja menza na FER-u, ali tamo nisam išao, jer mi nije bila pri ruci.

PDVNK bre
6 godine prije

Studenti, studenti, svi vi ste buduci politicari i vodje svoga naroda. Sve ce te to naplatiti kada udjete u politiku ili na mesto direktora. Tako da jedite i cutite.

Ante
6 godine prije

Studenti ovako neće riješiti problem. Problem se rješava tako da se bojkotira ta menza, ali studenti rađe jedu takvu hranu nego da bojkotiraju menzu. Osim toga stari problem na balkanu je nejedinstvo. Pa jedite onda crve, dlake i staklo, dobar tek studenti 🙂

TIBERIUS
6 godine prije

DOBRO ŠTO NISAM STUDENT !!!

Brainstorm
6 godine prije

mislim da im trebaju udariti bojkot po uzoru na ruske asimetricne sankcije. pretati kupovati sokove, vodu, cokse ili mozda kupovati samo krumpirice. da se to odraditi.

toni
6 godine prije

hahaha. Sendvič je vrh

ante
6 godine prije

Najbolje nositi hranu od kuće

čitatelj portala
6 godine prije

Tko je vidio uopće studirati? Kao lako će naći posao.

Pijaca
6 godine prije

Ništa novog u tom slučaju nema. Sve što je navedeno malo je čudno koliko je istinito ostaje da se nagađa. Rješenja za tako nešto se lako nađu i postoje 3 solucije a bit će vuci siti a ovce na broju. Prvo ako nevalja hrana kod dotičnog zaobilazite u velikom luku i neidete tamo da jedete. Sl. Brod nije bas tako mali te ima puno još ugostiteljskih objekata kome je stalo da zarade kunu više. Druga solucija svi kradu i svi se snalaze pa tako se snalazite i vi studenti. I onako kad završite faks bitcete u politici to znači učite krasti i lagati već od sada. Zajebite tog vlasnika kad propadne sam nek lupa glavom od zid. Treće dat ću vam ideju koja se nemože odbaciti. Nepoznam Sl. Brod baš najbolje ali nije to važno. Svaka baba u okolici sprema dobro jelo. Vaš 10 studenata se prijavi kod nje na… Čitaj više »

fash
6 godine prije

“ili kako mi to kažemo “nešto na kašiku”

Gdje, u Srbiji? U Hrvatskoj se kaže žlica.

iskander
6 godine prije

to je luksuz što su nama davali u dubrovniku

6 godine prije

u komunizmu su svi imali svoje kuhinje……..a ti SVI VIŠE NE POSTOJE…TO SU BILE PROIZVODNO USLUŽNE FIRME SA TISUĆAMA UPOSLENIH…..SADA I BOLNICE RAZMIŠLJAJU DA IM NEKI MASTERCHEF KUHA da nemoraju sami…javno privatno partnerstvo….najveća glupost..niti si kapitalis niti komunist,a za glavnog kuhara možeš uposliti stolara,koji je ostao bez posla….i onda z GOSPODSTVO ISPOD TEZGE JANJETINA A ZA RAJU KOSTI…..A GDJE ĆE KOBASICA KOJA JE PLIJESNIVA, ćušđajz,grah ili kupus,pa uživaj studošu

castor
6 godine prije

Ciji je uhljeb ovaj privatnik da mu nakon svega nisu zatvorili pojilo? Nego, kad vec nece drzava, morati ce takve stvari poceti rijesavati rulja na ulicama! Batinama, lancima i kamenjem…

Dragica
6 godine prije

sram vas bilo , škrtci i jadnici , jel bi ovo dali svojoj djeci , , kako se Boga ne bojite

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI