fbpx

Süddeutsche Zeitung: Trumpov inat Kini će na kraju platiti američki potrošači

Süddeutsche Zeitung: Trumpov inat Kini će na kraju platiti američki potrošači 1

Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država može biti koristan za Ameriku, ali samo nakratko, piše njemački list Süddeutsche Zeitung. Iako teško, SAD u pregovorima mogu prisiliti kinesku stranu na ustupke, ali će na kraju carine dovesti do rasta cijena inozemne robe, a to će na kraju platiti američki potrošači.

Trgovinski rat može biti profitabilan, ali ne za svakoga, piše njemački Süddeutsche Zeitung. Nepopustljivost u pregovorima možda dovesti do ustupaka, ali uspjeh će biti kratkotrajan, a najviše od svih će izgubiti američki potrošači.

U založnoj praksi postoji izreka: “Kada pukne puška, kupuj”. Nakon najgore opcije, koje su se svi bojali, na primjer rata, situacija se može samo poboljšati, a onda investitori mogu špekulirati u nadi, objašnjava autor Nikolaus Piper.  Čini se da se kockari na burzi danas drže tog pravila.

Tjednima je svjetska ekonomija bila u strahu od mogućeg pogoršanja kinesko-američkog trgovinskog rata, piše njemački list. Tijekom posljednjih nekoliko dana su te zabrinutosti dovele su do značajnog pada indeksa na burzama. Sada je doista došlo do eskalacije trgovinskog rata, nakon što je američki predsjednik Donald Trump podigao carine na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto. Te su kazne stupile na snagu od ponoći, navodi se u članku. Nakon toga je tečaj u Londonu i Frankfurtu prije podneva porastao za 1%.

Prema autoru članka, ovaj je fenomen vrlo jednostavan za objasniti. Špekulanti računaju da je pogoršanje napetosti samo prvi korak prema postizanju sporazuma između Pekinga i Washingtona.

Postoje dva znaka da se to doista može dogoditi, primjećuje njemački list. Prvo, kinesko izaslanstvo još nije napustilo američku prijestolnicu i pregovori se nastavljaju.

Drugo, Trump je izabrao meku opciju u nametanju carina, koje se ne naplaćuju odmah na sve proizvode s liste, već samo na nove narudžbe. Dakle, one robe koje su već na putu u Sjedinjene Države, dužnosti neće biti pogođene povećanjem uvoznih naknada. Time je dobilo na vremenu koje se može iskoristiti za nastavak pregovora, smatra njemački novinar.

Razvoj događaja pokazuje da trgovinski rat, a još više prijetnja takvog rata, može biti izuzetno profitabilan, ističe Süddeutsche Zeitung. Kada netko tko predstavlja veliku zemlju slijedi arogantan način pregovaranja, drugi trgovinski partneri mogu napraviti ustupke. Istovremeno, Amerika koristi činjenicu da se mnogo više kineske robe uvozi u zemlju, koja se može ocariniti, nego što izvozi u Kinu. To je čista matematika, a ne ekonomija.

Međutim, ovaj uspjeh bit će kratkotrajan, siguran je novinar. Dugoročno gledano, posljedice protekcionističke politike Washingtona bit će razorne, upozorava  Nikolaus Piper.

To će se dogoditi ako trgovinski rat zaista dobije zamah, ali će se dogoditi i ako se Kina i Sjedinjene Države dogovore o novom sustavu s višim carinama ili trgovinskim ograničenjima. MMF je smanjio svoje prognoze globalnog rasta za ovu godinu i rast međunarodnih lanaca opskrbe u globalnoj ekonomiji. To može uzrokovati kolateralne štete njemačkim poduzećima, upozorava Süddeutsche Zeitung.

Međutim, konačni ishod je da će posebno visoku cijenu morati platiti američki potrošači, ističe njemački list. Oni će biti ti oni koji će biti prisiljeni plaćati nove carine na stranu robu. Možemo se samo nadati da će na sljedećim izborima razmisliti o tome kome trebaju zahvaliti za takve troškove, zaključuje kolumnist lista.

Kineski političari i stručnjaci američke zahtjeve u trgovinskom sporazumu smatraju nerealnim

Iako je Peking ostao pri stavu da je trgovinski sporazum “na pola puta između Sjedinjenih Država i Kine” najbolja opcija za sve, njegovo postizanje se čini prilično nerealnim.

Süddeutsche Zeitung: Trumpov inat Kini će na kraju platiti američki potrošači 2

Robert Lighthizer

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer je jučer, naravno, nakon runde pregovora, rekao: “Ranije danas, po uputama predsjednika, Sjedinjene Države su povećale carine s 10 na 25 posto na približno 200 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza. Predsjednik nam je također naredio da započnemo s postupkom podizanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procjenjuje na oko 300 milijardi dolara.”

Lighthizer je napomenuo da će odluka uskoro biti objavljen u Federalnom registru, a više detalja bit će objavljeno i na internetskoj stranici američkog ministarstva trgovine u ponedjeljak.

U međuvremenu, čini se da su trgovinski razgovori između Kine i SAD-a ponovno zastali na tri područja. Prema Bloombergu, važno je pitanje hoće li SAD ukinuti povećane carine, dok Peking zahtjeve Washingtona za izvoz američke robe u Kinu smatra nerealnim, kao i sam tekst trgovinskog sporazuma.

U Kini tvrde da, iako su kineski i američki dužnosnici nastavili razgovore, obnovljene napetosti između dviju najvećih svjetskih gospodarstava znatno su zakomplicirale tekuće pregovore i ugasile izglede za bilo kakav potencijalni trgovinski sporazum i potaknule strah da bi mogao izbiti puni trgovinski rat.  Kineski dužnosnici i analitičari tvrde da su za takav razvoj situacije krive SAD.

Nakon nekoliko dana prijetnji, američki dužnosnici su u petak povećali postojeće carine na kinesku robu, kršeći time “primirje” postignuto od strane čelnika dviju zemalja u prosincu 2018. godine i naglašavajući nepouzdanu i nepredvidljivu priroda američke administracije.

Nekoliko minuta nakon objave američke strane je Kina uzvratila udarac i kinesko ministarstvo trgovine je izjavilo kako će Kina “morati poduzeti potrebne protumjere”.

Čak i kad su napetosti eskalirale, dužnosnici su se probijali kroz 11. krug pregovora i pokušavali napraviti posljednji napor kako bi višemjesečne pregovore vratili na pravi put za postizanje trgovinskog sporazuma.

“Sada smo u vrlo delikatnoj situaciji, gdje su daljnji pregovori postali znatno teži i povećan je rizik od daljnje eskalacije”, izjavio je u petak za Global Times Song Guoyou, ravnatelj Centra za ekonomsku diplomaciju Sveučilišta Fudan.

“Ne možemo dopustiti da to postane normalno. To bi bilo opasno”, zaključio je Song Guoyou.

Süddeutsche Zeitung / Global Times

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AAA
Gost
AAA
1 godina prije

od razvoja ovakve situacije
indija i ostale zemlje indokine
bi mogle profitirati

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Stvari stoje ovako: za Kinu ‘zlatna koka’ nije US nego Europsko tržište integrirano u tržište Eurazije, na što su primarno fokusirani, to je smisao Belt and Road Inicijative. Stoga, njima nikakav trgovinski sporazum s US više ne treba. S druge strane, US trguju sa više od 180 zemlja i sa skoro svima imaju deficit. Stoga, nikakav trgovinski sporazum s Kinom im neće bitno pomoći. I jedno i drugo je jasno objema stranama u ‘pregovorima’, nema od toga ništa, sporazuma bilo ili ne bilo. Stvari idu svojim tijekom, šta mora biti, biti će.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Evo ti podaci da razmotriš svojs stav: “U.S. goods and services trade with China totaled an estimated $737.1 billion in 2018. Exports were $179.3 billion; imports were $557.9 billion.”

Zato je poslovni genij Trump shvatio da ima asa u rukavu, a koliko god to na kraju koštalo američke građane, kineske ce koštati i više.

Stoga mislim da će kinezi morati malo uzmaknuti.

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Moj Brawe new, zašto misliš da su mi ti podaci nepoznati, kad i vrapci na grani cvrkuću o njima? Svejedno, ali ajde reci mi kako ti podaci opovrgavaju išta od tih par rečenica koje sam napisao? Zar misliš da će stvari ovakve kakve su sada ostati vječno zamrznute u vremenu? Svijet se mijenja, od kad postoji, ništa nije vječno, uvijek iznova i iznova dolazi ‘Brave New World’! Onaj u kojem je Trump ‘poslovni genij’ /uistinu, Brave, da nije tragično valjao bih se od smjeha/, taj je definitivno na izdisaju. A kakav će doći – kakav sami izgradimo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Brave
Predlažem pogledati: Vrijednost kineskog ukupnog izvoza,
. – koji postotak u tom izvozu čini izvoz u SAD. ? ?

shah
Gost
shah
1 godina prije

upravo si pobio tvrdnje komentatora, a oni ti daju minus. lukavo.

udav
Gost
udav
1 godina prije

svima sa kojima mi ameri imamo deficit 25 posto carina lupiti po defaultu, pa da vidImo hoce li amerima amerika biti prva, velika opet – MAGA – NEMA DRUGOG LEKA, nema drugog resenja

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

A slušaj neki su ostvarili američki dan sa MAGA kapicama ☺

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
1 godina prije

Sud zeitung širi fake News , posljedice američkih tarifa isključivo plaćaju (sada i u bližoj budućnosti ) kineski građani prvo smanjenjem troškova proizvodnje roba od strane kineskih kompanija i smanjenjem vrijednosti kineske valute. Zapne li stimulus zvani one belt one road naći će se kina u problemima pogotovo jer oko ovog sukoba postoji širi nadstranački konsenzus

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Wordly wiseman

Ti nemaš blage veze kako ove amerokenjske tarife funkcioniraju, tko ih plaća.. i, što znači smanjenje vrijednosti kineske valute.

Aj da te naučim: amerokenjske tarife na kineski izvoz su uvedene od strane amerokenjske vlade, a ne od kineske, što znači da su cijene kineskog izvoza veće za amerokenjske domaće kupce, a ne za Kineze. Nije Kinez taj koji kupuje te uvezene proizvode.

Drugo, smanjenje troškova proizvodnje robe je san svake kompanije, jer to je ono što je i amerokenjske kompanije odvelo u Kinu, da proizvode tamo svoje proizvode, i da ih poslije opet izvoze nazad u ameriku (pošto svaki proizvod proizveden u Kini, bio to iPhone, Ford itd. se vodi ko uvezeni proizvod iz Kine).

Treće, smanjenje vrijednosti kineske valute dovodi do jeftinijeg izvoza, i povećanja konkurentnosti cijene tih izvoznih proizvoda.

To ti je viša trgovinska matematika, nisi ti dorastao još tome.

Pljuc!

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
1 godina prije

Kakav efekt ima devalvacija kineske valute na plaće u Kini i kada kompanije govore o smanjenju troškova , na sto obično misle ? Zato kažem da ovaj rat plaćaju kineski građani (za sada, a vjerojatno i dalje ). Amer kupac još ne plaća jer koliko vidim cijene su ostale slične kao i prije uvođenja tarifa. Trgovci ne plaćaju jer se još nije značajnije smanjio obujam trgovine Amerike i Kine (osim par sektora direktno ciljanih od strane Kineza )

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Wordly wiseman
Devalvacija kineske valute nema velikog utjecaja na kineske plaće, jer se u Kini ne plaća dolarom, već kineskom valutom.
Devalvacija služi za “izvoz”, ne za domaće tržište (uvoz je skuplji, a izvoz jeftiniji).

S obzirom da se skoro sve proizvodi kod njih u Kini, nema velikih promjena u cijeni, jer ti proizvodi idu direktno iz tvornice na kinesko tržište.

Ako neka amerokenjska kompanija (sa tvornicom u Kini) želi smanjiti troškove zbog ovih tarifa, onda će ili:

– dati otkaz dijelu radne snage (e sad, radnoj snagi u Kini, ili u ameriki.. pitanje je što je isplativije)

– preseliti proizvodne pogone u drugu državu sa jeftinijom radnom i sposobnom snagom (Indija?) Pitanje je: koliko je ovo isplativije?

– početi raditi sa još jeftinijim materijalima, i time riskirati smanjenje kvalitete svojih proizvoda, te time i obujam prodaje

– zatvoriti neke tvornice/tvornicu, dati otkaz radnoj snagi, i povećati proizvodnju u preostalim tvornicama.

Ako ti imaš nešto dodati, dodaj.

A što se tiče toga da kineski građani plaćaju ove tarife, aj ti to malo pojasni.

To što su cijene ostale iste kod amerokenjaca, to ti je zato jer su sami amerokenjski uvoznici povećali obujam uvoza onih proizvoda (na koje su tarife povećane..) prije nego što je povećanje tarifa stupilo na snagu.

Zato ti je i obujam uvoza iz Kine u ameriku ostao isti, ili je čak i uvećan po nekim podacima.

Pročitaj malo članke na Zerohedge-u, oni dosta dobro i točno pokriju ove teme.

Eto ga.

Pljuc!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

američka nezaposlenost je niska što znači da većina amerikanaca radi ali u uslužnim djelatnostima a ne proizvodnim (što je uzrok velikog američkog deficita) i imaju niska primanja. dakle amerikanci malo zarade ali zato vole puno da troše. amerika je potrošačko društvo I za to nije kriva kina. to znači da amerikanci više troše nego što zarade. jaz koji se stvara između zarađenog i potrošenog se bilježi u američkim bankama koje stimuliraju američke građane da više troše nego što zarađuju a kako bi zabilježili što više dobiti od kamata na kredite. u slučaju posrnuća američkih banaka, poput onoga 2008. godine, tu je europa koja to može sanirati preko grbače svojih poreznih obveznika. globalizacija koju su gurali ti isti amerikanci demokrate, lobisti američkih banaka, daje svoje plodove. dakle američke tvrtke bi trebale povećati plaću građanima amerike ali to je malo izgledno, jer bi to dodatno srozalo produktivnost amričkih tvrtki, ili će građani amerike morati stegnuti kaiš I trošiti onoliko koliko zarade što je također malo izgledno

udav
Gost
udav
1 godina prije

stezanje kaisa je neminovno, ali ne samo nama amerima, vec svima… mi ameri cemo vrlo brzo shvatiti da je nerealno da trosimo ovoliko koliko trosimo, plus sto pravimo djubreta koje kinezi vise nece da uvoze od nas… ima bre da se stedi i pazi, jer ovo kako je sada je obest i jedva cekam da nas sve opali prava kriza

da dodam i ovo
ja pozvao da odvuku stari auto, racunam ide na autootpad pa ce neko da skida delove sa njega… kad ono kaze tip, ne, nego ide pod presu… ali ja licno sam kupio i stavio u njega mp3 i u gepeku nikad koriscei rezervni i… kaze tip, brze vadi… kasno… e, zato kazem, mi trosimo i pravimo djubre NEKONTROLISANO, i samo globalna kriza moze da nas spase, jer ovo kako je sad nije normalno da mi samo kupujemo [mnogi na kredit] i bacamo, umesto da stedimo i popravljamo ono sto vec imamo

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Eu, slažem se s tvojim komentarom, ali moram reagirati radi ostalih čitalaca, mada je tebi to sigurno poznato. Naime 108.000.000 /stotinu i osam milijuna!/ radno sposobnih amerikanaca je IZVAN tržišta rada, što znači da posao niti traže niti očekuju da će ga naći, jednostavno su odustali. To je potrebno znati kad se govori o nezaposlenosti. Primjerice, nezaposlenost se u Hrv. smanjuje tako što ljudi odlaze u zemlje gdje poslova ima i gdje su bolje plaćeni. Ljude zbunjuje kako istodobno može padati i zaposlenost i nezaposlenost. Američki građani ne odlaze u Meksiko ili Kanadu u potrazi za poslom, jednostavno žive na socijali i drogama. Američka oligarhija provodi zapravo genocid nad nesretnicima, a oni su uvjereni da su im krive Kina i Rusija a sve više i Europa. Takve zablude se skupo plaćaju.

udav
Gost
udav
1 godina prije

apsolutno si u pravu, i mi smo uvideli problem, i pronasli resenje izborom trampa i eliminacijom TE OLIGARHIJE OLICENE U demokratama – u americi vise nece biti demokratske stranke koja je glavni krivac za socijalu i droge, i mi smo spremni da uvedemo i vojni sud za bivse predsednike koji su bili u biznisu sa drogom ukoliko ne odustanu od drzavnog udara kojim su hteli da smene trampa. MAGA.

udav
Gost
udav
1 godina prije

u ime americkih potrosaca

mi smo srecni da platimo sve kineske dzidzabidze 25 posto skuplje, ali nismo spremni da placamo skupe stvari 25 posto skuplje, kao sto su nemacki automobili – njima lupi 50 posto carina, pa cemo voziti ili americke ili korejske automobile svi, kao i ja – diskut udav – to vam pricam vec mesecima

tak
Gost
tak
1 godina prije

milsim da je tajna u EU. Ako Trump uspije uvjeriti EU da opale i oni tarife Kini, a da time budu pošteđeni američkih tarifa na (njemačke) automobile i ostalo, Kina će se naći u problemima. E sad, je li EU bitniji izvoz u Kinu ili US?

udav
Gost
udav
1 godina prije

EU nece opaliti tarife Kini, to nije realno, i mi Ameri to i ne ocekujemo. Mi smo u debelom deficitu, i tu nema pogadjanja, kako god znamo moramo da smanjimo deficit, a kao potrosaci smo spremni da placamo skuplje kineske dzidzabidze, a skupocene stvari kao sto su automobili moramo da vozimo americke i tu nemacka autoindustrija ne treba da se vredja, nista licno nemamo protiv njih, samo moramo da gledamo vlastiti interes, MAGA. Ja na primer vozim americko ili korejsko, jer je najjeftinije, mozda bih vozio fiata kao balkanac, ali je preskup, abarth, ili mecku, hehe. Mi Ameri ne smemo vise da dozvolimo da nam gradovi kao Detroit – simbol nase autoindustrije postaju avetinjski, zato sto volimo nemacka ili japanska kola. Amerika zivi na tockovima i ne budemo li vozili domace PROPASCEMO, a racunica je prosta, svaka kuca/domacinstvo u proseku po 2 auta, 15 ili 20 hiljada dolara, to je neuporediv red velicina sa kineskim dzidzabidzama od par desetina ili 100-ina dolara.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

americki potrosaci previse trose i previse ih radi u tercijalnim i kvartalnim djelatnostima.
odjece ima dovoljno da nitko ne kupi novu slijedecih 5 ili 10 godina. postojeca obuca svima moze istrajati 2 godine. novu elektroniku nitko ne treba slijedecih 5 godina. siromasnijih 50% na autobuse i bicikle. hrana je preobilna. dosta 10% mesa a ostalo riza i krumpir. na avionski prijevoz nabiti 1000% poreza jer se previse novca odliva kroz masovni turizam. previse se trosi na grijanje i rashladjivanje zgrada. 18 C svima dosta a tko zeli vise nek sam smisli kako.
mnostvo onih koji rade u tercijalnim i kvartalnim djelatnostima prebaciti u primarne i sekundarne djelatnosti.
pomagati iskljucivo STEM studente. vec sa 10 godina starosti zna se tko je za doktora, tko za zanat a tko za lopatu.
previse se petljamo i sa kriminalcima. nepopravljive odstraniti iz drustva dozivotno sa tim da radom uzdrzava sebe, policajca, suca i otplacuje svoje troskove od kolijevke. ne zato sto je nesto kriv nego jer je ukrao cokoladu po treci put.
mirovine vezati uz doprinos mirovinskom fondu ali i uz natalitet. ne rodis i ne odgojis – manja, manja, manja mirovina.
amerika i auropa su se previse opustile i raskalasile pa nas prestizu stedljiviji.

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Genijalno, Brainstorm, samo da bi to bilo izvedivo Zapadu je potreban civilizacijski slom kakav su Rusija, Kina /pa možemo ubaciti i Njemačku i Japan/ i većina zemalja istoka već ostavile iza sebe. E sad, reci mi, misliš li da će svijet to preživjeti?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

opasno je biti slabiji. treba biti milostiv ali sa pozicije jacega.
svijet ce prezivjeti ali kako ce biti nama? postanu li drugi jaci hoce li se izivljavati nad nama? kakvi su njihovi obicaji, kako se odnose medjusobno, kako prema slabijima od sebe?
sjedinjene drzave mogu postati kao latinska amerika; slamovi, bande, paketi hrane, crack i nepristupacne hacijende na drugoj strani. europa negdje napola takva. ostaje pitanje kako projicirati moc bez tehnoloske i ekonomske snage.
znas sto vidim kao najvecu prijetnju zapadu? -17 milijuna kineskih studenata tehnickih znanosti.
mislim da smo izgubili onaj zdrav razum kakav smo imali pred 100 godina. djete se slalo u zanat, radjalo se da bi ih imao tko uzdrzati, kolebljivoj mladezi su roditelji pronalazili bracnog druga. to je bilo pravo samoupravljanje. citavo drustvo se tkalo od osnovne celije na jednakim principima (kao sto dnk grama tkiva sadrzi sve informacije za izgradnju citavoga tijela). otkad se drzava nametnula da odgaja, uzdrzava i uhljebljuje sve je krenulo nizbrdo.

Trpimir
Gost
Trpimir
1 godina prije

Bravo Brainstorm , sjedi 5!

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Ovo je samo primjer kako se kapitalista bori protiv blagodeti neoliberalnog kapitalizma,jednostavno uvede stare dobre carine.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Jednom sam gledao neku emisiju, Amerikanac oprema stan i vodi statistiku koliko je potrebnih stvari proizvedeno u Americi….čini mi se ni 20%.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
25
0
()
x