Triler u saudijskom konzulatu u Turskoj – Likvidiran poznati kritičar saudijskog režima

Jamal Khashoggi
19 komentara

Saudijski režim, veliki saveznik Washingtona i Izraela, uvjeren u nekažnjivost, fizički eliminira disidente u inozemstvu bez da takvi zločini izazivaju previše problema. S obzirom na zaštitu koju ima od Washingtona, eklatantni primjer je ubojstvo disidentskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu.

Turske vlasti su priopćile da je Jamal Khashoggi, istaknuti saudijski novinar, poznat po kritici dinastije Al-Saud, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je u utorak i preminuo.

Dva turska izvora su u subotu izjavila kako vjeruju da je Khashoggi ubijen unutar konzulata. Izvori su za Reuters rekli da su djelatnici saudijskog konzulata planirali ubojstvo Khashoggija u zgradi konzulata i nakon ubojstva novinara oni su tijelo iznijeli van.

“Prva procjena turske policije je da je gospodin Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Vjerujemo da je ubojstvo bilo precizno isplanirano i da je tijelo kasnije premješteno izvan konzulata”, izjavio je turski izvor, bez ulaženja u detalje.

Još jedan turski izvor iz službe sigurnosti je za Reuters rekao da je grupa od 15 saudijskih državljana, uključujući i neke dužnosnike, stigao u Tursku s dva zrakoplova istog dana kada je ubijen Khashoggi.

Za tim koji je tog dana doputovao u Istanbul je rekao kako vjeruje da su svi vjerojatno agenti saudijske obavještajne službe, koji su ušli u konzulat istog dana kada je nestao Khashoggi. Kasnije su svi napustili Tursku i vratili se u Saudijsku Arabiju.

Kratki posjet konzulatu i brzi odlazak saudijskih dužnosnika je potvrdila i turska službena tiskovna agencija Anadolu Khashoggi je bio otvoreni kritičar saudijske vlade, a živio je u dragovoljnom egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, kada su saudijske vlasti pokrenule masovnu istragu protiv oporbe i disidenata.

Kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, pokušavao je dobiti dokumentaciju za sklapanje braka. Njegova je djevojka satima čekala izvan konzulata, a više nije čula za njega.

Saudijski dužnosnici su nekoliko sati nakon Khashoggijevog nestanka izjavili kako je napustio diplomatsku misiju. Ankara kaže kako nema dokaza koji potvrđuju ovu verziju.

Međutim, neki arapski mediji su naveli da je Khashoggi bio otet istog dana svog nestanka i evakuiran kroz drugi ulaz u saudijski konzulat u Istanbulu.

Libanonski dnevnik Al-Akhbar je priopćio kako je novinar u saudijskom konzulatu ubijen s očiglednim pristankom turskih obavještajnih struktura.

No, izvor iz saudijskog konzulata u Istanbulu demantirao je Reuters i napise o Khashoggijevom ubojstvu u diplomatskom predstavništvu kraljevine.

Izvor iz saudijskog konzulata je izjavio da su navodi turskih izvora protiv konzulata neutemeljeni.

Aktivisti za ljudska prava su zatražili od saudijskih vlasti da pojasne o čemu se zapravo radi.

Za izvješća o otmici saudijskog novinara tvrde da su lažne vijesti, a konačno je i tursko tužiteljstvo pokrenuo službenu istragu o ovom opskurnom slučaju.

U međuvremenu je nekoliko turskih komentatora napisalo kako ubojstvo saudijskog disidenta, koji je nestao nakon što je posjetio konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, predstavlja ozbiljno kršenje turskog suvereniteta od strane Rijada.

Dva turska izvori su rekla u subotu kako postoje ozbiljni elementi za sumnju da je  Jamal Khashoggi, saudijski disident, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije, a potom je njegovo tijelo premješteno izvan zgrade.

Richard Silverstein, novinar i politički komentator, izjavio je za PressTV u nedjelju kako bi takvo što značilo flagrantno kršenje turskog suvereniteta od strane Saudijske Arabije.

Također je rekao da će incident “uvelike povećati razlike u stavovima” između Ankare i Rijada.

Ovo je još jedan primjer kako rade saudijske obavještajne službe u inozemstvu, koje su posvećene ubojstvu disidenata i ljudi koje smatraju neprijateljima dinastije Al-Saud, koju je predsjednik Trump pohvalio “kao najboljeg američkog saveznika u arapskom svijetu”.

Metode koje koriste Saudijci su vrlo slične onima koje koristi izraelski Mossad, iako je obavještajna služba izraelskog režima puno profesionalnija i saudijski obavještajci još puno toga imaju za naučiti. No, metode su iste, što ne čudi s obzirom na sve jači savez između Saudijske Arabije i Izraela protiv Irana, Sirije i Hezbollaha.

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

To su bili Rusi, sigurno….

Crodaemon
5 godine prije

Tjelo nije pronadjeno?

velebit
5 godine prije

Odličan izgovor da saudijska arabija postane Republika arabija.

Dub Miroslav
5 godine prije

Sad će im ameri tresnuti sankcije!?!

Srba
5 godine prije

skolski primer drzavnog terorizma…

nena
5 godine prije

A di su sada priče o ljudskim pravima!?

bbbb
5 godine prije

Ako se zna da oni koji vladaju saudijom, Palestinom, čemerikom i jevvropom imaju isti genetski kod onda ne trebaju čuditi iste metode.

nekoime
5 godine prije

Kao da su od UDB-e učili.

igi
5 godine prije

….obavjestiti odmah UNov odbor za zaštitu ljudskih prava gdje stoluje saudijski dužnosnik….bože me oprosti u šta se ovaj svijet pretvorio….

palermo
5 godine prije

A ovo ubojstvo bugarske novinarke došlo kao naručeno da se o ovom slučaju niti ne zucne.
Saudijci i dalje mogu biti sirovine, jer kao i IzraHELLci i Ameri imaju “licence to kill”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.