Trump redovito otkriva američke tajne i obavještajne službe mu više ne vjeruju

Trump - Huawai
23 komentara

Američki predsjednik Donald Trump ne samo da voli pokazivati ​​kako ima pristup tajnim podacima, nego ih ponekad slučajno otkriva široj javnosti, prenosi CNN. Otkrivajući informacije ove vrste, Trump potkopava povjerenje svojih tajnih službi i saveznika, kaže američki televizijski kanal. Kako bi izbjegli curenje informacija, sljedeći put će obavještajci možda preferirati šutjeti o nekim važnim pojedinostima.

Donald Trump je poznat po tome što se ne može kontrolirati, a čini se da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država još jednom objavio američke tajne informacije, zbog čega mnogi razmišljaju o tome bi li njegova vlastita obavještajna služba, kao i druge zemlje, trebali s njim dijeliti tajne podatke.  Brian Todd za CNN kaže kako predsjednik Trump ima pristup najosjetljivijim i tajnijim podacima američke obavještajne službe. I unatoč činjenici da ne vjeruje uvijek obavještajnim podacima koji mu se prenose, on ne oklijeva reći da ih ima.

Donald Trump: Znaš, ponekad je obavještajna služba dobra, a onda pogledaš u Comeya, pogledaj Brennana, pogledaj Clappera … I moram vjerovati tim podacima? Nikad im ne vjerujem.

CNN: Međutim, prema analitičarima, u subotnjem intervjuu predsjednik ne samo da je govorio o svom pristupu američkoj obavještajnoj službi, već ih je očito nešto i otkrio. Komentirajući izvješća da je osobno odobrio američki kibernetički napad na ruske strukture tijekom srednjoročnih izbora 2018. godine, Trump je potvrdio ovu informaciju.

Donald Trump: Radije bih o tome šutio, ali možete vjerovati da je to bio slučaj kojeg sam ja vodio.

Zašto ne želite razgovarati o tome?

Donald Trump: Zato što ne žele da o tome razgovaram. U obavještajnim službama kažu: “Molimo vas, nemojte o tome govoriti.”

CNN: Ali to očito nije jedina tajna koju je Trump otkrio tijekom ovog intervjua. Hvaleći se o svojoj sposobnosti pregovaranja, činilo se da se predsjednik kaje zbog toga što nije sklopio sporazum o nuklearnom oružju s Kim Jong-unom tijekom sastanka u veljači u Hanoju.

Donald Trump: Rekao sam: “Slušaj, nisi spreman za dogovor.” Jer je bio spreman odustati od jednog ili dva objekta, a on ih ima pet. Rekao sam: “Što je s ostala tri objekta?” To neće funkcionirati. Dogovorit ćemo se, ali samo oko svega.

CNN: Da li Kim Jong-un stvarno ima pet velikih objekata koji proizvode nuklearno oružje ili njihove komponente? Američka obavještajna služba to ne želi komentirati. Obratili smo se stručnjacima za nuklearni program Sjeverne Koreje. Prema njima, po prvi put se čuje da sjevernokorejski režim na raspolaganju ima pet nuklearnih objekata.

Joshua Pollack, stručnjak u području nuklearnog oružja: Ne mogu vam reći što su tih pet objekata. Ne znam što je točno mislio predsjednik Trump.

CNN: Nitko ne može reći da li Kim stvarno ima pet nuklearnih objekata. Predsjednik je mogao misliti i nešto drugo. Međutim, jedan bivši analitičar CIA-e vjeruje da poruke sjevernokorejskom diktatoru, a zatim i gledateljima o tome što Sjedinjene Države znaju, mogu imati katastrofalne posljedice.

Aki Peretz, bivši analitičar CIA-e: Ako kažete nekoj zemlji da snimamo sa satelita i znamo da grade sve te komplekse, reći će: “Hvala na savjetu, pokušat ćemo osigurati da sljedeći put za to ne saznate tako lako.” Trump je ranije objavljivao osjetljive informacije i to u prilično neprikladno vrijeme. U svibnju 2017. je kritiziran zbog pozivanja visokih ruskih dužnosnika u Ovalni ured, a zatim im je navodno dao informacije o planovima ISIL-a koje su SAD dobile iz druge zemlje. Trump je branio svoju izjavu, ali njegov je odgovor otkrio još više.

Donald Trump: Da biste svi razumjeli – nisam ništa rekao o Izraelu.

CNN: Međutim, samo tjedan dana prije incidenta, tijekom telefonskog razgovora s predsjednikom Filipina, Trump je izvijestio da su se dvije američke nuklearne podmornice nalazile u blizini Korejskog poluotoka. To je navedeno u transkriptu telefonskog razgovora s filipinske strane. Bivši obavještajci ističu da zbog sklonosti predsjednika da se pohvali obavještajnim izvješćima, američki dužnosnici, kao i partneri u inozemstvu, mogu za sebe početi čuvati važne tajne.

Aki Peretz: Sljedeći put, ako ima nešto što želi zadržati u tajnosti, možda dođe na ideju da namjerno iskrivi podatke. Drugi problem je što drugi put obavještajne službe i zemlje neće biti previše zainteresirane za primanje takvih informacija.

CNN: Ni američke obavještajne službe ni Bijela kuća ne komentiraju predsjednikovu izjavu o obavještajnoj djelatnosti, niti govore o mogućim posljedicama takvog ponašanja.

Brian Todd: Bivši obavještajci vjeruju da posljedice takvih izjava predsjednika mogu biti potpuno drugačije. Štoviše, ako službenici s osjetljivim informacijama prestanu vjerovati predsjedniku i ne daju mu neke pojedinosti, to bi moglo dovesti do katastrofe u pregovorima s nekim poput Kim Jong-una.

CNN/Video

Donald Trump
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

I najbolji je za reklamu Huaweia?

otpisani
4 godine prije

Hehehe, ovaj puran je očiti primjer da je Amerika obećana zemlja – svaki idijot može postati predsjednik SAD-a

alfa33
4 godine prije

Valjda nekome odgovara da ovakva osoba vodi usa,hoće izazvati novi rat makar ekonomski,ni prije njega se ameri ne mogu pohvaliti sa baš puno dobrih predsjednika, a još se čudimo što im ne vjeruje,ma ništa čudno,ako budu izvješća kao ona o kemijskom oružju u iraku,i ostale…čak im ni gazda ne vjeruje…pametnone dosta..ionako je kod njih laž službena i jedina istina i jedino tako mogu zaštiti svoje interese i pohlepu i da bi uopće mogli opstati. Ako je zadovoljio svoje poslodavce,možda dobije još jedan mandat,kreatori kaosa idu dalje….

Son of Alerik
4 godine prije

SAD su očito tigar od papira, obični bleferi bez snage, vizije i ideje. Vodi ih očito priglupi predsjednik koji je toliko glup da svijetu otkriva državne tajne. Jučer smo saznali da su preko 0,125% Amerikanaca – beskućnici što je dokaz promašenosti SAD-a i neoliberalnog kapitalizma.
Sreća što su naši premijeri i predsjednici pametni i školovani ljudi pa smo eto na začelju kolone po uspješnosti. Gluplji od nas, a uspješniji. Što ćeš, čini se da pamet u ovom svijetu malo vrijedi.

Ante
4 godine prije

Amerika sa najboljim školama na svijetu, na kraju dobiju Trumpa na vlasti. Trump misli da je vođenje politike isto kao da vodi svoju firmu.

Miro
4 godine prije

Kolko god mislili o njemu, kad ode pravit cete ga od blata. Zapamtite si to.

avatar
4 godine prije

Ameri su toliko upetljani u špiuniranje svega i svakoga da će progledati tek kad priznaju da špiuniraju sami sebe.

tedi
4 godine prije

Kakav narod takva vlast.Ocito je bio najbolji dak,.uceci kakav da bude predsjednik,pa su ga ucitelji izabrali.

Tomek
4 godine prije

Pa ako ne dijele informacije i izvještaje. Onda je to izdaja a Zakletva na koju su se obavezali.

šeronja
4 godine prije

po ovome testu, predsjednik je potpuno beznačajan

Lucija
4 godine prije

Ja u svemu navedenom nevidim ništa strašno…
Dobili su od Izraela podatke o planovima Isila? Pa tko će znat ako neće oni…?
I onda je to rekao Rusima ?… pa što je pogriješio? Jel’ rat protiv terorizma ili nije?

Perun
4 godine prije

Ali ja sam neko tko nevjeruje niti Trumpu niti americkim sluzbama ….USA gubi rat u Mexiku jer gradnja zida prama toj drzavi je znak straha ,velikog straha gringosa od mexickih komancerosa ….A za Huawei se ne brinem Andriod je sistem sa otvorenim kodom …Sve i jedan smartpfon koji imam je sa ,,root” privilegijama ,narodski receno da mene ta prica o google-u i androidu bas i nebrine….Samo za usporedbu .broj inzinjera elektro tehnike u Kini i USA usporedite statistiku…Brojke su porazavajuce za amere …Amera se treba otarasiti i iz ekonomije i iz politike ….USA je brod koji tone…kao titanik…i povlaci u smrt sve koji su na njemu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI